- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- TCL LCD és LED TV-k
- Merevlemezek megbízhatósága, élettartama
- Melyik tápegységet vegyem?
- Androidos fejegységek
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
Aktív témák
-
gyurman
tag
válasz
gyurman #25040 üzenetére
firefox flash webcam
Szervusztok! Már szétgoogleztem magam, de nem találok működő megoldást.
Probléma: Adott egy weboldal: http://myvipchat.com/ ez egy videochat oldal. Adobe Flash panel Settings nem nyomható az engedélyezés gomb.
Legtöbb alkalmazásban megy a gagyi Józsefvárosi piacról vett kamerám, de firefoxxal és flashal legtöbb oldalon nem tudom engedélyezni a flash hozzáférést, vagy a kamera nem mutat semmit.
Nálatok mi a helyzet? Tudtok rá megoldást?Az opera és a chromium szétfagy egyes sok oldal esetén.
-
-
válasz
gyurman #24417 üzenetére
Ha dinamikusan kapsz IP-t, akkor tudnod kell kívülről, hogy mi az aktuális IP. Ennél egyszerűbb, ha használsz egy dyndns klienst és beregelsz pl. dyndns.org-on egy hostnevet magadnak - ingyenes.
A másik: a routeren be kell állítani, melyik portra érkező kéréseket melyik belső IP melyik portjára továbbítsa.
Win alatt ugyanez a móka, a titok nyitja az, hogy a router mögött a gépek mindig ua. IP-ket kapják a belső hálón.
pl. Tomcat hallgatózik a 192.168.1.21:80-on, a router 8080-as portjára érkező forgalmat ide irányítod, míg Apache a 192.168.1.31:80-on hallgatózik, routeren a 80-as portra érkező forgalmat kell ide irányítani. Ez mindenképpen igényli, hogy a routered tudjon forwardolni, ne csak átengedni.
-
válasz
gyurman #23322 üzenetére
Na meg amúgy is, ha az adatoknak van külön partíciója, akkor egyszerűen "Linux" alatt is használj NTFS-t, aztán mindjárt nem lesz gond, ha szerinted a fájlrendszer miatt lassú a másolás. Windows alatt még csatolni is tudod az esetleges virtuális rendszer képét, de akár egy Wines virtuális géphez is csatolhatod. Bár NTFS használatával nem is kellene virtuális géppel szórakozni.
Végső soron még FAT fájlrendszert is használhatsz, úgyis szerinted tökre ugyanaz mint egy korszerű Ext4. -
törölt tag
-
-
válasz
gyurman #23310 üzenetére
Most vagy leírod értelmesen a mondandódat, vagy nem fogok rájönni, hogy mégis mi a gondod.
Mi a baj az Ext4-el? Most vele van a gond, vagy a "windes" (gondolom NTFS-re gondoltál) partíciót akarod elérni (amit ellehet)?
A JFS valóban jó, gyors, de kicsit tovább tart az ellenőrzése, és könnyebben meg is adja magát mint mondjuk az Ext4, összességében nem ajánlanám, de a többit sem, jobban jársz az alapértelmezettel. A Btrfs az jó lesz, majd ha elkészül, addig csak szigorúan kipróbálási, tesztelési célzattal érdemes használni az adatvesztés elkerülése végett. -
TrollBalint
addikt
válasz
gyurman #21695 üzenetére
ezt dobta ki az sdb vinyóra:
/dev/sdb lemez: 1245 cilinder, 255 fej, 63 szektor sávonként
Egység = 8225280 bájtos cilinderek, 1024 bájtos blokkok, kezdősorszám: 0Eszköz Indítás Kezdet Vége #cill #blokk Az Rendszer
/dev/sdb1 * 0+ 1243 1244- 9992398+ 83 Linux
/dev/sdb2 0 - 0 0 0 Üres
/dev/sdb3 0 - 0 0 0 Üres
/dev/sdb4 0 - 0 0 0 ÜresEz azért érdekes, hogy üresnek látja. Most direkt kipróbáltam, hogy a Helyek menüben ha felcsatolom működik - e és működik.
Ilyenkor mit lehet tenni?
-
rtom
senior tag
válasz
gyurman #21686 üzenetére
Nálam is előfordul nagy ritkán, hogy lefagy a chromium, általában akkor, ha 10+ fület használok, megy a youtube (akkor a procit is eszi) - béta még szegénykém. Én nem foglalkoztam vele, csak újraindítom és "meggyógyul", de ha nálad kardinálisabb a probléma, esestleg terminálból indítva elsírja, mi baja.
-
TrollBalint
addikt
válasz
gyurman #21695 üzenetére
az az érdekes, hogy a helyek menüben rendesen látja is, és fel is tudja csatolni (ha jól emlékszem, de azt a menüt nem szoktem használni nagyon) És a vinyó még a linux feltétele előtt kb. 2 hónappal lett particiónálva
Ha délután hazaérek, megírom a parancs mit dobott
Én már csak arra is kiváncsi lennék, hogy a SDM miért csak 2 particiót lát, a lemezkezelő meg 3-at. Az esetleg nem zavarhat be, hogy a vinyó elején van a swap partició? -
TrollBalint
addikt
válasz
gyurman #21687 üzenetére
éppen most csináltam ezzel a módszerrel. Eddig mindig úgy csináltam, hogy újraindításkor a menüben root prompt-ot kértem, de nagyjából akkor is ez volt az eredmény. Olvasgattam neten, és írták envyng-vel hogy kell telepíteni, hát nekem nem jött be, én nem ajánlom senkinek. Ott olvastam először, hogy ezt a gdm stop-ot úgy kell kiadni ahogy te is irtad, és utána feltettem a drivert. Most kivételesen nem volt az elején a figyelmeztető üzenet, hogy level 1-be futtassam, viszont felirtam mi volt a gondja. Valami xserver-xorg-core-t nem tudott megnyítni ovlasásra, viszont ettől függetlenül felment és most működik tökéletesen
köszönöm a segítséget
A Chrome-mal sikerült a flash lejátszást is megoldanám, már csak egy van hátra, hogy felcsatoljak egy particiót amit alinux nem lát.
Az adminisztráció/lemezkezelő szerint van egy 160 gigás vinyóm 3 particióval 1 swappal és két NTFS-sel. De a Storace Device Manager szerint ezen a vinyón csak 2 partició van, egy swap meg egy másik, ami a múltkor még ext3 volt, most meg NTFS és megegyezik egy másik particióval.
Tehát amit én szeretnék felcsatolni annak a vinyónak az a neve, hogy Pajti, és a /dev/sda-n található. A Storage... szerint az sda-n van a sda2 ugyanaz mint mint a sdc5, ha az egyik lecsatolom a másik is lecsatolodikIlyenkor mi van?
-
Speeedfire
félisten
válasz
gyurman #21521 üzenetére
a vnc szerintem teljesen jó, van win-re is meg linuxra is
de ha jól tudom akkor a linux beépített távoli asztal kapcsolatával is lehet csatlakozni win gépre, ha nem marad a vnc
azt tudom ajánlani, h a portokat a 3 routerben állítsátok be, majd regeljetek a dyndns oldalon ott van hozzá win kliens is, így ha módosul az ip akkor is el lehet érni -
harry
veterán
válasz
gyurman #21119 üzenetére
Miért nem? Lévén, hogy bár egy fizikai gépen lennének, a két gép virtuális lenne, tehát lényegében egymástól elkülönítve, saját filerendszerrel, ám a kernel közös (a fizikai géppel, és így egymással is), bár nem hiszem, hogy ez általában gondot jelentene.
Itt nagyon sok infó fent van, leírások, tutorial, videók, stb: [link] -
harry
veterán
válasz
gyurman #21115 üzenetére
Válaszolnál a többi kérdésemre is?
Így azért elég nehéz segíteni, hogy próbáljam meg kitalálni, mi-miért és hogyan van a gépparkotokban...
Akkor leginkább úgy lenne jó, hogy a win asztali gépet hagyod arra, amire az ki van találva: munkaállomás, user ott dolgozik - és fogsz egy vasat, ami már amúgy van a centos-nek, erre meg felhúzol egy proxmox-ot, megy rá egy centos virtuális gép webnek, meg egy másik, ami a fileszerver. Ezzel mi a gond? -
harry
veterán
válasz
gyurman #21113 üzenetére
Na hogy van ez, van egy win asztali gép (xp?) és ezen fut egy virtuális gépen egy linux, ami a fileszerver, és emellett van egy centos-es gép webnek?
Senki sem mondta, hogy vegyetek win szervert (eleve, mert a célra minek, másrészt, meg mert most írtad, hogy ezen felhasználói programok futnak, nem?), csak nem értem, hogy ha van egy linuxos gépetek szerver funkciókkal, akkor miért nem azon van a fileszerver is, és miért egy asztali win-es gépen fut virtuálisan? -
harry
veterán
válasz
gyurman #21109 üzenetére
Ha száműzöd a desktop és windows-os részt (ez utóbbi továbbra sem világos), akkor az openvz mehet, mert ahhoz nem szükséges hardveres virtualizáció támogatás.
Illetve ha nem proxmox-szal csinálod, akkor egy gui-s gépen is lehet olyan kernelt felrakni, amiben van openvz támogatás, és akkor maradhat asztali gép is grafikus felülettel, és mehetnek a háttérben virtuális gépek is. -
FixY67
senior tag
válasz
gyurman #21109 üzenetére
Erre sajnos nem tudok válaszolni, mert PC kategóriában csak hardveres virtualizációt támogató gépeken foglalkoztam komolyabban ilyesmivel.
Régebben a vmware 1.x szépen ment hardver támogatás nélkül is, csak picit lassú volt.A többit egyszerűen nem értem... a CentOS, az egy RedHat alapú linux. Gondolom, ezen fut valami webes applikáció.
De mi van a fájlszerverrel?
Miért kell win alatt futtatni az ubuntut? Vagymivan? Nem igazán értem...Namajd nekifutok még1x, hátha visszaolvasva megértem.
-
harry
veterán
válasz
gyurman #21105 üzenetére
Proxmox -nak nézz után szerintem. Debian alapú OS, módosított kernellel, ami támogatja a KVM és OpenVZ virtualizációt, és ad egy webes felületet is, ahonnan az egészet kezelheted (vagy akár persze parancssorból). Neten vannak leírások, videók is. Ja és persze ingyenes.
Így akkor csinálhatsz két gépet, egyik lehet egy OpenVZ CentOS gép - valahogy meg lehet csinálni, hogy a mostani gépet, úgy ahogy van becsomagolod, átalakítod egy virtuális gép template-té, és átrakod az egészet virtuálisra (végül nem volt rá szükségünk, így ezt nem csináltuk meg, de annyira nem tűnt vészesnek, persze ennél kicsit bonyolultabb).
És csinálhatsz egy KVM gépet, amire meg lehet Win-t telepíteni, bár én nagyon nem ragaszkodnék ehhez a megoldáshoz.Mindezt egy fizikai gépen, mely így természetesen egy szerver lesz, tehát asztali gépként biztos nem tudnád használni, bár az előzményeket nem láttam, nem tudom, pontosan mire is keresel megoldást.
-
törölt tag
válasz
gyurman #21073 üzenetére
ez is nagyon szelsoseges nezet. jo latni es tudni, ismerni minel tobb mindent. otthon nekem van win-em is jatszani es zenet vagni meg rajzolgatni. es ugyanazon a gepen van fent linux is, ha hegesztgetni akarok valamit.
dolgozni meg solaris alatt dolgoztam, amig le nem csereltuk linuxra. ennyi. mindent arra kell hasznalni, amire valo v amire a legjobban esik szamodra.nem istenkaromlas a szelesebb latokor. ha annyit tudnal a vindozrol, mint mondjuk moonman, lehet maskepp gondolkodnal.
tobbistenhit rulez
peace,
-
78zolika
senior tag
válasz
gyurman #21059 üzenetére
A programnak van 15 napos próbaváltozata De ha megveszed ( Chip - Pc word magazint ) vagy szerzel belőlük kódot a kor ingyen használhatod 30 napig sőt meg is újíthatod a minden hónapban magjelenő magazin kodakkal Nem értem hogy neked ez mér fáj hogy Windowsomat evvel a programmal védem
És mindenki maga dönti el hogy kipróbálja vagy nem
-
ZCoyote
őstag
válasz
gyurman #21059 üzenetére
Nem értelek.
Ha használ Windows-t és Ubuntu-t is és neki Windows-on ez a progi jött be akkor miért ne reklámozhatná? Vagy amikor ide ír be akkor változtassa meg az aláírást mondjuk "éljen az OpenOffice"-ra? Egyébként legyünk már egy kicsit korrektek és ne winfosozzunk mert Windows a becsületes neve ahogy az Ubuntunak meg Ubuntu nem pedig ubuntszar.
-
ntomka
nagyúr
válasz
gyurman #21043 üzenetére
Király vagy!
A topic alapján a locate python-gst0.10 parancs kiadása után kimozgattam egy ideiglenes könyvtárba (biztos ami biztos alapon) az eredményben felsorolt fájlokat. Ezután egy sudo aptitude full-upgrade, majd sudo aptitude reinstall python-gst0.10, és már működik is ahogy azt kell! -
-
válasz
gyurman #15111 üzenetére
Hát meg kell, hogy cáfoljalak, mert kiderült, hogy az okozza, hogy downgradeltem a xservert (1.6=>1.5). Valami miatt megeszi a CPU-t így a xorg. Egyébként meg 0-3% szokott lenni. Most áttértem debianra, 1.4-es ősxserver van, de legalább rendesen megy.
szerk: Hoppá, télleg, ezzel adtál egy jó ötletet!
Megnézem hátha KDE-vel nem csinálja ezt a xorg. Kitudja...
-
Brutforsz
senior tag
válasz
gyurman #14870 üzenetére
Az elmúlt fél évben Debianoztam, és most visszatérve Ubuntura engem is nagyon meglepett, hogy a 8.04 alatt simán működő térhangzást a régen megszokott módszerekkel nem tudtam összelőni.
Aztán megtaláltam ezt a leírást, amely részletesen taglalja, mit-hogyan. Ez alapján feltettem a padevchooser csomagot (ami - mint a leírás is tartalmazza - hozta magával, ami még kell), a három szükséges csoporthoz (pulse, pulse-access, pulse-rt) hozzáadtam a felhasználómat, majd újraindítást követően ment a térhangzás.
-
válasz
gyurman #14100 üzenetére
Köszi de ez más hiba javítása
Más: Ha minden jól megy nemsokára RAID0-ba szeretnék kötni 2 vinyót. Hasonlóan a mostani felálláshoz dual boot rendszer lesz (Ubi, xp). Gondolom elsőnek az xp-t utána az Ubit telepítsem (szokás szerint). Azt nem vágom ha xp alatt csinálom meg a tömböt az Ubi látni/kezelni fogja? És persze tudok majd rá Ubit telepíteni?
-
gyurman
tag
válasz
gyurman #13649 üzenetére
Kernel funkciók kellenek. ext4dev, cryptoloop, smbfs, mount és aes. Mind kisiben
Srácok, nem egyszerű a témám, de hátha van valakinek korszakalkotó ötlete. A feladat már jó ideje linuxot használok, az alatt van mindenem, de kell egy windows. Szeretném elérni az ext4dev partíciómat, és meg az aes lemezeimet. Szóval a fent leírt funkciók kellenek.
Na, megvan alapozva.
Feladat, olyan ubunut alapú virtuális konzolt létrehozni, amiben megvannak ezek a parancsok, gyors, és csak konzol, samba megosztással. Így a win lát mindent.
Hogy oldom meg?
1. Próbálkozások, mini linux telepít. Az gyakorlatilag normált telepít és 1 gb parícióra nem fér fel.
2. Andlinux (7.10 ubi colinux emulátorral) az gyakorlatilag nagyon régi kernelt kellene frissíteni, de nem jött össze. Marad ez a kör, hogy miért?
3. Colinux alapon de fedora. Rohadt béna. aespipe és loop-aes-utils nincs alá. Nem volt kedvem a csomagjaival bajlódni.
4. valami windowsos csodaprogi. Freeotfe csak sci emuláción átesett lemezt olvas. IDE nem jön be neki. Idéből hogy csinálok sci-t? Tudom tegyem be a raid kártyám. Nem akarom, és akkor is még kell az ext4dev
5. http://ubuntu-mini-remix.crealabs.it/ használata. Valóban kicsi, de még nem láttam. Ezt hogyan teszem fel a livecd -t hdd -re, hogy hozzárakjak?Más öteletem nincs neketek? Inkább az 5. megoldás érdekel, de hátha tudtok kézenfekvőbbet.
6. egy meglévő linuxot hogyan magyarítok? Billentyűkiosztásra és shellre gondolok.
-
-
gyurman
tag
válasz
gyurman #13600 üzenetére
1. Srácok, még mindig keresek megoldást a lehibernált KDE 4.2 visszajövetelkor lockolt legyen és ...
2. Keresem a Full Circle forrását. Hol találom Scribusban?
Ha nincs, akkor OCR progik közül mivel érdemes értelemezni?3. CoLinuxról halottatok? Vagy az AndLinuxról? Ezek olyan linuxok, amik Ubuntu alapúak. Na és gyakorlatilag a problémém az, hogy csak 7.10 van támogatva. Hogy miért fontos ez nekem? Van jópár parancssoros funkció, amit csak a linux tud, azok kellenek nekem winben. Gyakorlatilag kernelből pár cucc. Esetleg mit ajánlotok ilyen megoldásra majdnem friss kernellel? Vagy valami kis erőforrású, de gyors emulátor. Virtualbox kilőve, lassú nagyon.
Vagy valami mini linux kellene nekem. Nem volna gond, ha ubi alapú lenne. -
válasz
gyurman #13508 üzenetére
Próbáld a scribus forrásból kiexportálni más formátumba. A scribus források elérhetőek a fordítócsapat honlapján.
-
-
válasz
gyurman #13300 üzenetére
Várni kell, mire a lementett memória tartalmát visszalapátolja a ramba.
Hiaba varok nem lesz kep. Nyomok 1 ctrl, alt, Bspace kiugrik a bejelentkezo kepre (kep nincs csak a hangbol hallom, az a dobperges) aztan belepek screen modot valt, de fekete minden
Nekem KDE 4.2 alatt voltak bevillanások. Az alap KDE billentyűzet hangerő nem kezelte a pulseaudio hangerőt.
Nekem keszenlet utan csinalja es addig meg se szunik mig ujra nem inditomMit használsz? Gnome? KDE?
A harmadik, Xfce -
-
válasz
gyurman #12766 üzenetére
Jaja, pont így nézett ki a xorg.conf -om.
Az nvidia-settings is fent volt, és annak is annyi lett az eredménye hogy sok volt neki a freki
A frekiket csak azért írtam be mert nem tudtam hogy jobban szereti automatán.
Sajnos csak jövő héten tudok vele foglalkozni mert addig kell a tesztwinyóm másra, meg egyébként sem leszek a gépem környékén, de meglátjuk mi lesz...@ubuntu + automount : Nekem 8.10 -es Kubuntu alatt frankón ment, látott mindent ami a gépben volt...
-
válasz
gyurman #12761 üzenetére
Na, ez egy LCD moncsi. Generálni mi tud Ubuntun? Mert a Süsün van SaX, az jól belőtte, de Ubin semmit nem tudok ami helyettem legyártaná a konfigot.
OK hogy másolva nem jó, de 1280*1024 csak úgy volt... A telepítéskor összepakolt x konfigjával csak 1024*76, aztán 1152*mittoménmennyi, meg 1367*valamennyi volt. Nvidia driver van, 177-es asszem, de sokat nem számított.
Arra gondoltam amúgy hogy amit itt kapok esetleg működő file-t azt jó esetben át tudom mókolni magamnak. Persze ha lenne generátorprogi az jobb lenne.
Egyébként Nvidia-m van...
-
-
Jester01
veterán
válasz
gyurman #12714 üzenetére
FlightGear Igaz, nem játék
hanem szimulátor
-
-
pc-user
senior tag
-
floatr
veterán
válasz
gyurman #12347 üzenetére
Hát szomorú dolog, de ha télleg játszani akarsz windowsos játékokkal, akkor talán legyen egy windowsod. A PoL elég jó, a wine is elfut a legtöbb alkalmazással, de ha nem direct3ds alkalmazást használsz, akkor leginkább vbox. Utóbbi most kapott egy ogl virtualizációt is, de hiszem ha látom.
Egyébként ha érdekel a véleményem, minimál/netes/gagyi játékokat bármilyen rendszerrel lehet játszani, egyéb esetekre meg ott a konzol.
szerk.: egyébként meg linuxra http://live.linux-gamers.net/
-
Vicoo
senior tag
válasz
gyurman #12347 üzenetére
Na hát ahogy elnézegettem egyelőre nem lesz a linux játékplatform. Túl komplikált működésre bírni őket. Tegnap SWAT4-et próbáltam Wine alatt, hát kb 5 fps leehtett a sebessége, nem beszélve arról hogy az egeret nem érzékelte, és a grafika bugzott. Egyelőre jegelem a témát,hátha lez vmi módszer amivel normálisan lehet madj futtatni.
-
-
Vicoo
senior tag
válasz
gyurman #12333 üzenetére
Hát én is most fogom felrakni a cod 4 et
Ma van meg 2 napja az ubuntum,eddig xp volt mindig, de már volt fenn pár napig ubuntu,aztán hely hiányában letöröltem mindig( 6 giga hdd re volt rakva) Egyébként jól működök,mert régen is volt fenn,akkor futattam vele 3d markot,meg GTA Vice Cityt. A cedega honlapján van kompatibilitási lista.
szerk: Ami az atit illeti mindjárt kiderül,de eddig nem volt vele gond,most már csaka játékok alatti teszt hiányzik.
-
gyurman
tag
válasz
gyurman #12300 üzenetére
Jólvan srácok. Lett jó kis újratelepítés. Sajnos sok mindent a google alapján csináltam, és jól betojt a rendszerem. Most semmit nem olvastam utána, csak visszamásoltam az userem, és ami beállításokat értettem azoka szerkesztettem, voálá, jobb, mint volt.
Csak rájöttem, érdemes lementeni synaptic-cal azt amit telepítettem.
Aktív témák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Windows 11
- TCL LCD és LED TV-k
- Merevlemezek megbízhatósága, élettartama
- Motoros topic
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Melyik tápegységet vegyem?
- Androidos fejegységek
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- PC Game Pass előfizetés
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3229
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eredeti Lenovo 230W töltők - 4X20Z83995
- LG OLED & OLED evo Televíziók -30%
- HIBÁTLAN iPhone 12 mini 64GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2036
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest