- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Milyen notebookot vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kompakt MSI alaplap érkezett Ryzenek alá
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen videókártyát?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Autós kamerák
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Ismét a Gigabyte alaplapjaival van az Erő
Aktív témák
-
VINIKOR
senior tag
Ez is micsoda: [link]?
(Sok kockafejű okostojás hobbija ez az ubi. A mikrofos feltelepül és működik. Ennyi.)
-
VINIKOR
senior tag
Miért nem csináltok egy szervizpackot a letöltendő frissítésekből?
Újra kellene telepitenem ezt a nyomorult ubit de nincs kedvem leszedni megint a frissítést.
Miért nem lehet lementeni és CD-re kiírni ezt afrissítést?
-
VaZso
senior tag
válasz
VINIKOR #11996 üzenetére
Nekem is volt már olyan, hogy éppen frissítéseket keresett és amiatt nem hagyott telepíteni valamit.
"Szélsőséges" esetben előfordulhat, hogy bent maradt a csomagkezelő .LOCK fileja pl, ha valamiért újraindult a gép (mondjuk áramszünet miatt).
Esetleg próbáld újraindítani, ha program okozza, csak "elengedi" a lockot...
-
VINIKOR
senior tag
Skype-t tölteném le de ilyen hibaüzenetet kapok: [link].
Mi lehet ez? Nem fut semmi más program.
-
dany27
őstag
vladi: már jól felcsatolja automatán őket uid szerint adtam meg így megy jól!
Am felraktam a guardogot h tudjam valamivel konfigolni a tűzfalat.
Elég csak felrakni és bepipálni amiket akarom hogy engedjen no meg ha kell akkor csinálni egyéni portot??
Vagy kell még vmi egyéb speciális dolog?? -
Vladi
nagyúr
válasz
vizimi #11987 üzenetére
Mennyi a ramod? 1 Giga fölött nem feltétlenül kell. Szerintem kihagyhatod a swapot, egyszerűen nem adsz meg neki. (Nehogy szétkapd a fájlrendszert.
)
Az az sd kártya hogy gyorsít a vistán?Én a helyedben az S: partícióról csináltam volna mentést.
dany27
Szerintem /media-ba ne nagyon csatolj fstabbal, mert oda a rendszer szokott csatolgatni. Inkább a /mnt-be.
Ha kész a beállítás az fstabban, akkor konzolban add ki asudo mount -a -v
parancsot. Annak kimenete majd megmondja, mi a hiba.
-
harry
veterán
válasz
vizimi #11984 üzenetére
Én eddig annyit adtam meg swap-nak, amennyi memóriám volt (1 giga), csak menetközben sosem ment pár száz mega fölé, ezért gondolkodtam el rajta, hogy mennyire fontos ez. Ezt szerintem inkább az ubuntu telepítésnél készítsd, és szerintem az ntfs-t is lehet ekkor - és akkor ez a kettő lesz logikai.
SD kártya - én nem bonyolítanám ezzel az életem, nem tudom a linux hogy kezelné.no, örülök, hogy így "idősebben" és kevesebb tudással is van aki belevág, sok haverom még az alap dolgokat is lusta lenne magától kideríteni...
-
Vladi
nagyúr
(#11903) rtom:
Szenzorokhoz:
sudo sensors-detect
Majd csupa yes. az után már fel kell ismernie a hőmérsékleteket. link powernow amúgy csak a sebességet állítja.
nvidia: egy
glxinfo
elejét mutasd meg. Lehet nincs rendes hardveres gyorsítás. (sokan panaszkodnak erre ubi alatt. Az az enyvi nem tudom mi a fene, de nem egy díjnyertes dolog.
)
audio: első körön: pulseaudio van ebben az ubiban?
(#11931) vizimi
Innen szemezgess irodalmat.
-
vizimi
tag
Mi a funkciója a csere partíciónak? Végül is a "mentés" -nek fenntartott, mindkét rendszerből elérhető partíción van még helyem.
Ez egy fajta biztonsági funkció, mely később törlődik vagy törölhető?
4GB Ram van a gépben.Swap mehet az sd-re a vista gyorsítás mellé?
Bocsánat, de 40 múltam és mindent magam csipegetek össze sehol nem tanultam az informatikát.
Ennek ellenére bátor és merész vagyok -
-
vizimi
tag
A Swap partíciót a windows alól készítsem el, elég lesz a 700MB vagy ajánlott a nagyobb partíció?
Elindult a telepítés és kérte, hogy adjak meg egy csere partíciót. Mi az a csere partíció?
A Swap partíció mehet a 4GB-os SD kártyára amit a wista indítás gyorsítására használtam?
-
harry
veterán
válasz
Major Major #11982 üzenetére
Mint pl. miért jobb? Nekem wubibal fel sem ment (már nem emlékszem miért, de a vinyóknál volt valami kavarás, a lényeg, hogy a telepítő nem jött be), élesben szerintem sokkal jobb - ha meg tényleg csak tesztelni/ismerkedni akarnak, akkor virtuális gép (bár itt meg valóban csak az alapokat lehet megnézni).
-
Major Major
senior tag
válasz
vizimi #11977 üzenetére
Annak azért nézz először utána, hogy az SL sorozatnál nem-e vesztesz valami funkciót, ha felülírod az eredeti mbr-t. (gondolok itt elsősorban a recovery partícióra)
Továbbra sem értem, mi a gond a wubival, szerintem abszolut kezdőként elejét vehetnéd egy csomó bosszúságnak, ha ezt használnád. -
dany27
őstag
windózom van és lehet h szabálytalanul lett leállítva de jelenleg GRUB nem indítja el vmiért.
vagy rossz az MBR nem tudom.
Nah de akkor mikor nincs benn az FSTABan és csak akkor csatolja fel mikor rákattintok a személyes menüben valamelyikre akkor szó nélkül felcsatolja mind!
Csak így nem jó mert így mindegyikre kattolni kell h csatolja fel. -
VaZso
senior tag
válasz
vizimi #11977 üzenetére
Nem sokszor telepítettem Ubuntut, de itt is van olyan, hogy kézi partícionálás.
Nem tudom, hogy a 8,79 GB nem lesz-e túl szűkös, ha az egész rendszert erre szeretnéd tenni (azért elég lehet). Szükséged lesz még egy swap partícióra is valahol a lemezen kb. RAM méret nagysággal, főleg, ha hibernálni is szeretnéd a gépet olykor (ide menti). - Elvileg választhatsz azért kisebb méretet is.
Mivel úgy tűnik, négynél több partíciód lesz, létre kell hoznod extended (kiterjesztett) partíciót is.
Ha jól gondolom, az S: és C: van a vinyó elején. Utána akarod tenni a Linux adatait, a maradékra pedig extendedként fel kéne tenni egy swap partíciót és a közöset, szerintem NTFS-re formázva.A kézi partícionálás rész alatt létre tudod hozni ezeket a partíciókat.
Linux partíciónál típus lehet ext3 és csatolási pont pedig "/".
Swap partícióhoz a típust állítsd swap-re, más nem kell hozzá.Telepítés végén pedig a grubot az MBR-be (felajánlja) felteszed és elvileg készen vagy, remélhetőleg minden hardware működik is.
Az NTFS partíciót lehet, hogy jobb még telepítés előtt létrehozni Windowsból.
-
harry
veterán
válasz
vizimi #11977 üzenetére
Telepítés roppant egyszerű:
Letöltöd Ubit, kiírod lemezre, erről bootolsz, majd egy menüt látsz: itt van egy olyan, hogy Install (vagy try and install, nem tudom - ez esetben elindul egy "live" oprendszer, ahol az asztalon lesz az install ikon). Maga a tlepítés elég logikus, sajnos a sorrendre fejből nem emlékszem, de be kell állítani a nyelvet, időt és hasonlókat, valamint partíciónálni, válszd a manuális (vagy kézzel történő) módot:
a 8.79Gb-os partíciót formázd meg ext3-ra, és csatolási pontnak választ a / -t.
készítsd egy 700MB-os partíciót, formázd "swap"-nek (azt hiszem a swap a formázási lehetőségeknél van és nem a csatolási pontnál - nem tudom, kell ekkora?)
És lényegében ennyi, a többi maradhat szerintem, de majd még úgyis segítenek mások. Amúgy itt egy leírás, de kb az, amit mondtam is. [link] -
Xmodule
őstag
Gyááááááááá adjatok már valami tippet erre a .... FF re. Scrollnál atom csiga és szaggat. Fül választásnál 2-3 mp es szünet. Mi ez????
-
vizimi
tag
Üdv Mindenkinek!
Ismét haza értem és gép elé ültem magam örömére és a Ti boldogításotokra
Először is megköszönné az ötleteket és a linkeket melyeket elmentettem.Letöröltem a windows alá telepített ubuntut és megpróbálkoznék egy új telepítéssel.
Egy Lenovo SL400-as laptopom van melyen a következő képen állnak össze a partíciók:
S:/ 1,46GB NTF Szerviz partíció a ThinkPad progikkal
C:/ 97,66GB NTF Ezen van a Vista
D:/ 8,79GB FAT 32 Üres, fat32-re formázva (Ide szánnám az Ubuntut)
41,14GB Szabad partíció, nincs leformázva ( a vistából és az ubuntuból is el szeretném érni, ide mentegetnék adatokat, egyebeket )Ezen kívül van egy 4GB-os sd kártyám, amit a vista indításának a gyorsítására használok.
Nos a telepítésben kérnék segítséget és lehet, hogy pofátlan vagyok, de esetleg lenne valaki aki skype-on ellátna némi instrukcióval? Skype név: vizler
Holnap lenne aki segítene, de mégha segítséggel is, de szeretném magam felkínlódni a gépre az ubuntut. -
Xmodule
őstag
Nem értem miért ilyen lassu az FF. lehet a flash miatt? vagy nem tudom. Nekemáltalában olyan 6-7 fül mindig aktiv. De win ben nincs lassulás csak itt:S
-
harry
veterán
-
dany27
őstag
automatikussá akartam rakni 4 partíció felcsatolását ezt raktam az fstaba:
/dev/sdb1 /media/winxp ntfs-3g defaults 0 0
/dev/sda1 /media/mobilrack ntfs-3g defaults 0 0
/dev/sdb5 /media/Data1 ntfs-3g defaults 0 0
/dev/sdc5 /media/Data2 ntfs-3g defaults 0 0ebből a két data nevű partíciót fel is csatolja de a másik ketőtt nem és mikor rájuk kattintok kiírja h nem csatolható a részletekben meg azt hogy csak rendszergazda csatolhatja :S
-
dany27
őstag
emeraldban lévő thémákat hogyan tudom használni??
Keresem de nem találom hogy hol kell őket beálítaniAm most hogy hosszab távra tervezek linuxal nem kéne tennem vmit a biztonságért??
-
Xmodule
őstag
nem tudom miért de ez a FF nagyon lassú valamiért nálam. sokszor várni kell pár másodpercet mire reagál valamit. Ez mitől lehet?
javítanék. A fülek váltásánál mindig várni kell pár másodpercet. -
Rollee
aktív tag
Hali!
Xubuntu van a kis laptopomon es radugtam az usb-s wireless adapteremet aminek nincsen linuxos drivere.
Van valami progi amivel eletre keltheto esetleg?Udv.: Rollee
-
rtom
senior tag
válasz
dany27 #11961 üzenetére
Beryl helyett compiz fusion és alapból települ, csak gondoskodj a 3D driverről.
Szerk.: Na jó, ez így kicsit kevés lehet: a rendszer->beállítások->megjelenés menüben módosíthatod, hogy milyen mértékű legyen az "eye-candy". A további állítgatáshoz tedd fel az compizconfig-settings-manager csomagot és annyit állítgathatsz, amennyit nem szégyellsz.
A CPU terhelést fel tudod tenni a panelra, csak előtte telepítsd az lm-sensor és sensor-applet csomagokat, jobb tűz a panelra és hozzáadás (Vladinak van erre egy jó kis cikke, olvasd el).
További lehetőségek (desktopra): gdesklets, gkrellm
-
dany27
őstag
ha a hd0 a windózos winyó akkor szerintem azon lesz a grub mintha azt adtam volna meg neki h setup hd0.
De őszintén most nincs hangulatom windózozni jó ez a linux nekem
Csak kicsit csinosítani kelleneLáttam valakinek volt a desktopján ilyen CPU használtság kijelző meg minden azt hogy tudom felrakni ??
Meg berylt tudok rá rakni?? mert nincs benn a 8.10es ubiba?!
nem ismeri a berylt a synpatickiadtam h sudo apt-get install beryl, de nem megy mert nincs ilyen pack
-
VaZso
senior tag
válasz
dany27 #11959 üzenetére
hmm... vajon a Grub most melyik vinyóról indul?
Szerintem húzd le a Linuxos merevlemezt, futtass egy fixmbr-t a Windowsosra, nézd meg, bootol-e (vagy meddig jut a boot során).
Utána tedd vissza a Linuxos vinyót.
Ha most is a Win indul, állítsd át a CMOS setupban a boot sorrended a másik (tehát a Linux) vinyójára.
Ha nem indul a Grub róla (hanem egyéb hibát ír), akkor indíts live CD-t és tedd fel rá a Grub-ot újra. -
dany27
őstag
nah szval mikor felraktam linuxot nem volt grub egyből windóz indult!
Ezért live CD-ről újra raktam a grubot és azóta csinálja ezt h no such partition!
Igen két külön winyón van a windóz és a linux a windózé az első winyó a boot sorendben!Am nyomattam már egy fixboot fixmbrt de semmi!
ELég csak ezut a két parancsot beírni a javító konzolban nem ?? -
VaZso
senior tag
válasz
dany27 #11957 üzenetére
hd0,0-nál sem megy, ha a két map benne van?
Az elvileg megcseréli a hd0 és hd1-et.No, mégegyszer: tehát egyik vinyón win, a másikon Linux van.
Amikor a Win működött, melyik vinyóról bootoltál?Ha a CMOS setup-ban a wines vinyót állítod bootnak, elindul? (el kéne)
Ha nem, akkor fel kéne tenni rá egy működő MBR-t.
Esetleg próbáld ki a Linuxos vinyó nélkül, hogy elindul-e.Szerintem nincs fent a betöltő Win-hez.
-
-
VaZso
senior tag
válasz
dany27 #11954 üzenetére
Ez alapján szerintem inkább (hd1,0) vagy (hd2,0) kéne, hogy legyen...
A lent idézett konfigodban próbáld meg úgy, hogy a map-okat a root elé veszed.
Tehát:# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sdb1
title Microsoft Windows XP Professional - magyar
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader +1 -
dany27
őstag
/dev/sdb1 on /media/disk type fuseblk (rw,nosuid,nodev,allow_other,blksize=4096)
ezen van a windóz
Major Major:
így nézz ki a windóz része a menu.lst-ben:# This entry automatically added by the Debian installer for a non-linux OS
# on /dev/sdb1
title Microsoft Windows XP Professional - magyar
root (hd0,0)
savedefault
makeactive
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
chainloader +1 -
rtom
senior tag
válasz
ngabor2 #11948 üzenetére
gdm felbontás problémát sikerült megoldanom, kiirtottam a xorg.conf-ból a monitor adta lehetőségektől nagyobb felbontásokat, amiket automatikusan generált (gőzöm sincs, honnan vette ezeket), egy ubuntuforumos leírás szerint a gdm a xorg-beli első felbontást veszi alapul.
Sensor-ok így már működnek, kössz (csak el kellett volna olvasnom még egyszer Vladi cikkét
)
Most jelentkezett egy újabb probléma, leállításnál az ubuntu felirat alatt lefut a sáv, de nem áll le, csak power gombbal, újraindítás viszont működik. Elképzelhető, hogy fordítva kötöttem be a power gombot, vagy ennek nincs rá hatása?
-
VaZso
senior tag
válasz
dany27 #11949 üzenetére
Írd be konzolon, hogy mount. Ezzel kilistázza, hogy melyik partíciód hol van a filerendszerben.
Nézd meg, hogy hol vannak a Windowsod filejai, pl. "/mnt/???"
A mount által kiírt sorok között látni fogsz egy ilyen bejegyzést, a sor elején lévő "/dev/???" lesz az érdekes, írd le ide. -
ngabor2
nagyúr
az első problémára az nvidia-settings lesz a te barátod. userként előbb futtass egy xhost + parancsot, hogy a root is tudjon a graf felületre írni, aztán sudo nvidia-settings
itt be tudod állítani a felbontást.
bár lehet, hogy ez ágyúval verébre esete, mert asszem van a beállítások között is valahol egy képernyő-felbontás. azt nem igazán szoktam piszkálni.
sensors: először add ki a sensors-detect parancsot, és ellenőrizz végig mindent. ha megtalálta az összeset, akkor utána sensors -s, aztán már mutatnia kellene mindent.
hang... passz.
-
gabaly
tag
válasz
vizimi #11931 üzenetére
Szia.
Én idősebb vagyok ezért segítettek telepíteni de onnan mindent magam oldottam meg. Nagyon ajánlom figyelmedbe, belinkelem neked ahol a legtöbb segítséget kaptam, persze ezzel a fórummal együtt.Ott szinte minden kérdésedre van válasz, a fórumban a topikok között választhatsz a problémád szerint, de nagyon kell a Dokumentáció átolvasása tanulmányozása is szinte minden húsba vágó kérdésedre van válasz, de még a blogot is átolvastam pl valamelyik nap ott kaptam választ arra a gondomra ami telepítés óta idegesített, hogy miért húzott kereteket a mozilla maga után tálcára tevéskor.
Ubi telepítés előtt egy héttel ott kezdtem a tanulást, addig nem láttam Linuxot. Telepítés után már fel volt írva, hogy nekem milyen progik kellenek, mire kell vigyázni, mivel lehet gond, stb.A dokumentáció baloldalt található apró betűvel.
Tehát ha van egy kis időd, nagyon javaslom, hogy nézd át ott a dógokat. Ha ismerted már, elnézést.
-
rtom
senior tag
Gondjaimra senki nem tud segítséget?
Más: a HDsentinel elméletileg látja az USB-s külső vinyót is, de gyakorlatban nekem csak a fix vinyót reportolja (szegény, már csak 40%-os), hogyan beszélhetem rá, hogy a külsőt is megvizslassa?
-
ngabor2
nagyúr
-
-
dany27
őstag
válasz
escape #11940 üzenetére
nah mindjárt kiderül felrakom, thémákat már úgyis akartam rá
Mire vissza kapom windóz CDm már nem is kell
Am azért még mindíg nem értem mi az az olvasási hiba :S
Nem tudsz vmi olyasmi progit mint a HDsentinel csak linuxra? mert azért megnézném h télleg 100% e a winyóm?!Jah hogy tudok berakni olyan dolgokat amik a linuxal együtt induljanak?? pl: amsn, skype stb...
-
escape
aktív tag
válasz
dany27 #11932 üzenetére
Nem tudom mennyire segít, de nekem is volt ilyen problémám, de az emerald megoldotta.
Feltettem, kapott valamilyen szép kis keretet, és működik azóta is
sudo apt-get install emerald
Asszem igy jonak kell lennie. Gnome-look.org-on találsz hozzá egy rakat jo témát.
Márha működnek a vizuális effektek.Remélem sikerült.
-
VaZso
senior tag
válasz
vizimi #11935 üzenetére
Nem tudom, érdemes-e újra feltenned, de az összes személyes beállításod a home könyvtáradon belül van.
Tehát /home/felhasználónév, azon belül is "."-tal kezdődő könyvtárakban. Szerintem az általad keresett dolgok a /home/felhasználó/.mozilla könyvtárban vannak.Ha újratelepítés (és újrapartícionálás) mellett döntessz, szerintem tömörítsd be ezt a home könyvtárat és az újonnan telepített rendszerben csomagold ki majd.
A Wubuntu nem a Windows drivereit használja tudtommal, így ebből külön probléma nem lesz. A partíciók miatt sem, csak arra figyelj, hogy ne törölj olyan Windowsos partíciókat, amikre szükséged van.
Az előző hozzászólásomtól pedig ne ilyedj meg, azok csak akkor kellenek, ha terminálban is tevékenykedsz (azért valószínű, olykor szükség lesz terminálra), akkor sem mindegyik.
Legegyszerűbb úgy kezdeni, hogy mc és akkor a legtöbb parancs nem kell. -
VaZso
senior tag
válasz
vizimi #11934 üzenetére
Az jó kérdés, hol tudsz alapokat összeszedni... meg az is, hogy mit értessz ezalatt.
Ahogy fent mondták, folyamatosan tanul az ember.
Ha az egyes parancsokra vagy kíváncsi, a DOS-sal összehasonítva néhány:
cd --> cd
md --> mkdir
rd --> rmdir
dir --> ls -l
del --> rm
copy --> cp
move --> mv
attrib --> chmod
edit --> vi, pico, nano
nul --> /dev/nulltouch - "üres file" létrehozása
Ezt most próbáltam először:
copy con filenév --> cp /dev/stdin filenévnc-féle file manager: mc
chmod: különféle jogosultságok megadása (pl. írási, olvasási, ld. lent)
file futtathatóvá tétele: chmod +x filenévaktuális könyvtárban lévő file futtatása ./filenév (./ nélkül nem futtatja)
chown: file(ok) tulajdonosát (és csoportját) lehet megváltoztatni
chgrp: file(ok) csoportját lehet változtatniÉrdemes lehet megjegyezni a -R (rekurzív) kapcsolót, ez DOS-nál sok esetben /s kapcsoló volt, egyes parancsok végrehajtására az alkönyvtáraikban is.
ls -l által kiírt információk (egy része
):
Az első character ha d, akkor könyvtár, ha - akkor normál file, l - symlink, stb.
x - végrehajtható, r - olvasható, w - írható
Az első hármas (xrw) csoport a tulajdonos jogaira vonatkozik, a második a csoport jogaira, a harmadik az összes többi felhasználóra.Egy felhasználót több csoportba is tehetsz, pl. "cd-írók" csoportja
A symlink egy olyan file, ami egy másik meglévő filera (vagy pl. akár symlinkre) mutat, tehát ugyanaz a file szerepelhet több helyen a filerendszerben anélkül, hogy ezekre a helyekre külön bemásolnád.
Létrehozása: ln -s
...momentán ennyi jutott eszembe, remélem, van, akinek segített valamit.
-
vizimi
tag
Megpróbálom új partícióra telepíteni az Ubuntut, de légyszíves írd le részletesen, hogy a mostani Firefox kedvenceket és beállításokat hogyan tudom lementeni pendrive-ra mer sokat dolgoztam rajta és persze a visszatöltés is kérdés lesz majd.
Ha külön partícióra telepítem fel az Ubuntut akkor sem kell különösebben vadásznom a driverek után? Most minden könnyen és flottul települt.
Windowsra telepítve, a windows drivereket használta az ubuntu?
Köszi a türelmetLesz még kérdés
-
harry
veterán
válasz
vizimi #11931 üzenetére
No ez a baj, hogy wubi-val van telepítve, szentségtörés. Nem fog úgy működni, mint egy külön partícióra telepített linux, szerintem csak a szívás van vele. Ha valakit tényleg érdekel, akkor szánjon 10 percet a particionálásra, és tessék oda felrakni élesben, nem pedig vindóz alól telepíteni linuxot, ez milyen már. Ha meg valaki tényleg kezdő, és csak próbálkozik vele, akkor meg használjon virtuális gépet (pl. vmware, ingyenes), még mindig jobb.
Tanulás - a parancsok. Nagyon sok parancs van, amit könnyű alap szinten megtanulni, és mégis megkönnyítheti az életünket - ha pedig meghal valami a rendszerben, akkor muszáj lesz használni. Nem kell amúgy túl bonyolult dolgokra gondolni. Ehhez anyagot sajnos nem tudom hol találhatsz, mi a suliban tanultuk.
Másik remek tanulási forma a gyakorlat, azaz használod a linuxodat - ahogy nézelődsz, úgyis észreveszel dolgokat, kisebb-nagyobb hibákba ütközöl, rájössz mit-hogyan kell. Fontos, hogy ha valamilyen hibával találod szemben magad, akkor google -> nagyon sok választ találtam már így, az ubuntuforums-on rengeteg hibát megoldottak már. -
dany27
őstag
válasz
vizimi #11931 üzenetére
én is sokszor voltam így hogy meghátráltam!
Én is most futottotam neki sokadikra! Mindíg ragadt/ragad rám valami.
Jelenleg mást nem is tudok használni. Mivel windozom meghalt és a "szerszámos ládám" a havernál van
Am szerintem ahogy jönnek elő a problémáid/gondjaid úgy fogod őket szépen sorban megtanulni.Nekem is lenne jelenleg egy kérdésem. Mégpedig az hogy miért van hogy minden féle színben pompázik a fejléc az ablakoknál?? Pl ha rámutatok a minimize ikonra akkor szürke lesz az egész!
Ilyen: [link]
-
vizimi
tag
válasz
Major Major #11929 üzenetére
Alapban vista volt a gépen, letöltöttem az ubuntu.hu oldalról az ubuntut majd telepítéskor a c:/ partíción engedélyeztem 10GB helyet a telepítéshez.
Ha már ilyen segítőkészek vagytok akkor azt is mondjátok el légyszi, hogy milyen irányba induljak el a tanulásban? Hol és merre olvasgassak, az alpokat honnan szedjem össze? Ez kb. a harmadik nekifutásom, sajnos eddig mindig meghátráltam, bár most nagyobb az elszántságom.
-
-
vizimi
tag
Megtudná mondani valaki, hogy az ubuntuban hol és hogyan állítom be, hogy induláskor, ha nem választok oprendszert akkor az ubuntu induljon?
Köszi -
VaZso
senior tag
válasz
dany27 #11912 üzenetére
Ez így jó, UUID formában van megadva. A # /dev/xxxx csak komment.
...szóval, ha működik, akkor csak a /boot/drub/menu.lst filet kell szerkesztened.
Jó volna kideríteni, melyik partíción van a Windowsod.Nálam így néz ki az ehhez kapcsolódó bejegyzés:
title windows
root (hd0,2)
makeactive
chainloader +1Tehát az (ő számára) első merevlemez 3. partícióján van a win.
Elvileg (hd0,0)-ként működnie kéne normál esetben, esetleg ha végigpróbálod (hd1,0), stb közül egyiknek mennie kéne... -
Egorov
aktív tag
Hali!
Pidginben (2.5.2) le akarom tiltani a smile-kat de amikor jóváhagynám, akkor kilép
Újratelepítettem Synaptic-ból de nem javult meg. Ötlet?szerk.: Leszedtem megint, feltettem megint, most már megy.
-
vizimi
tag
Sziasztok!
Megtudná nekem mondani valaki, hogy az 50GB szabad lemezterületemet NTF-es vagy Fat fájl rendszerre kell formálnom ahhoz, hogy a Vista és az Ubuntu is lássa és a letöltött anyagokat mindkét rendszerből?
Köszi
-
Xmodule
őstag
amugy annak aki win nél használt dataget nevű programot a datás linkek letöltésére mondom hogy van alternatíva mégpedig egy jdataget nevű program.szükséges hozzá java amit a synaptic al is fel lehet tenni.
-
dany27
őstag
UP: most meg müxik úgyis ha bennt a rack :S
ki érti ezt :S
már csak a wint kéne megmahinálni h az is bootoljon... -
dany27
őstag
pontosan sdx alakban vannak
csak a rack ide a többi mint SATA2
ennyi az fstab:# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
# /dev/sdc6
UUID=baffbe12-0cc8-4bea-ba4f-6b7422696608 / ext3 relatime,errors=remount-ro 0 1
# /dev/sdc7
UUID=8a0d19e4-d69d-4c81-8074-1e4cc62efab6 none swap sw 0 0
/dev/scd0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto,exec,utf8 0 0 -
VaZso
senior tag
válasz
dany27 #11909 üzenetére
Egyébként milyen vinyón van a win? IDE/SATA?
Ha IDE, melyik csatornán?
Linux alól a partíciók mountolását lehet kényszeríteni és akkor megjelennek, de kockázatos lehet, ha hiba van rajta.
Szerk.:
érdekes ha a rack nincs benn felcsatolja az össze partíciót gond nélkül :sLehet, hogy a /etc/fstab-ban nem uuid alapján, hanem /dev/hdx, ill /dev/sdx alakban vannak a bejegyzések?
-
dany27
őstag
válasz
Major Major #11908 üzenetére
nah megpróbáltam
alapban hd 0,3 volt én végig próbáltam hd 1 hd 2 semmi különbség viszont ha az van ott h hd0,0 akkor lemezolvasási hibát ír ki s nem 22es hibát :S
-
dany27
őstag
válasz
Major Major #11906 üzenetére
és mégis milyen karakterra írjam át??
-
Major Major
senior tag
válasz
dany27 #11905 üzenetére
valószínűleg hibás bejegyzés van a menu.lst-ben.
szerintem indításkor nyomj egy esc-et, a grub menübe lépéshez, aztán állj rá a windows sorára, és nyomj egy e-t. ezzel belépsz a szerkesztő módba. van egy olyan sor, hogy root (hdx,y), itt az x-et próbáld meg másra átírni, az jelenti a vinyó sorszámát, az y a partíció sorszáma, az nem hiszem, hogy változna.
ha átírtad, b-vel bootol az új beállításoknak megfelelően.
ha sikerült így bebootolni, írd át a menu.lst-t is. -
dany27
őstag
az nem fog menni mert vmi kaki vna a winel :S
Amikor kiválasztom h XP induljon no such a partition hiba üzi és onnét csak a boot menübe tudok vissza menni!Az nem érdekes ha nincs windóz csak a partícióim legyenek meg
Érdekes egyet felcsatol de semmi többet! Mindíg a mobil rackemet :S -
rtom
senior tag
Szevasztok!
Mivel behalt a PIII-as alaplapom, a "jézuska" tolt a fa alá egy új konfigot (alaplap IGP-vel, proci és mem, részletek az adataimnál), amire persze Ubuntu került, 8.04-es verzió, a régi grub illetve a mini.iso segítségével (mivel optikai meghajtóm még mindig nincs és nem is lesz egyelőre, nincs rá szükség).
Na szóval EnvyNG-vel feltettem az nVidia drivert, pakoltam lm-sensor-t stb., a gondjaim:
- gdm bejelenkező képernyő nem fér el a monitoron (1024*768), hogyan lehet átállítani a felbontását?
- sensors parancsra ennyit dob:k8temp-pci-00c3
Adapter: PCI adapter
Core0 Temp: -49.0°C
Core1 Temp: +4.0°Cezt keveslem, pedig powernow modul betöltve, nem beszélve a -49-es hőmérsékletről...
- MCP67-es audio nem szólal meg, lspci szerintAudio device: nVidia Corporation MCP67 High Definition Audio (rev a1)
Subsystem: ASUSTeK Computer Inc. Unknown device 8290
Flags: bus master, 66MHz, fast devsel, latency 0, IRQ 18
Memory at dfef8000 (32-bit, non-prefetchable) [size=16K]próbáltam alsamixert, pavucontrolt (ez mutatja is a stream-et, de hangot nem ad ki a hangszóró), aplay -l látja, az eszköz elméletileg támogatott, de nem akar megszólalni...
- az Eternal lands nevű játék az újabb cucc ellenére 100%-on pörgeti a procit, ha jól megy a hw gyorsítás akkor nem kéne ennek kevesebbnek lennie? (a laptopomon szinte nem is használja a CPU-t, csak a GPU megy, bár az ATI)ha még nem mondtam vola, mindenkinek kellemes ünnepeket, így utólag
-
dany27
őstag
nah a második grub újra rakás meghozta a gyümölcsét
am az mért van hogy néha nem csatolja fel a meghajtóimat??
Amikor rákattintok kiírja h nem csatolható kötet? :S -
dany27
őstag
válasz
ngabor2 #11900 üzenetére
nos kiszedtem a racket semmi változás megen csak a windóz indul :S
De a grubot már raktam újra így:Miután bebootolt a Live CD-s rendszerünk nyissunk egy terminált és adjuk ki a következő parancsot:
$ sudo grub
A parancs után a "grub>" prompt fogad minket (grub shell). Itt a következő parancsokat adjuk ki:
$ find /boot/grub/stage1
Ha egynél több elérési utat adott az előző parancs, akkor válasszuk ki azt a telepítést, amelyiken tárolni szeretnénk a grub állományait.
$ root (hd?,?) Ide írjuk be a find parancssorra kapott választ. (pl. hd0,0)
Telepítsük a grubot az MBR (Master Boot Record) -ba.
$ setup (hd0)
Ezután lépjünk ki a grub shellből:
$ quit
Aktív témák
Hirdetés
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Túra és kirándulás topic
- Ingatlanos topic!
- Milyen notebookot vegyek?
- Nintendo Switch 2
- Minecraft
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kompakt MSI alaplap érkezett Ryzenek alá
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- One mobilszolgáltatások
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Turbózd fel géped a jövő RAM-jával!
- Csere-Beszámítás! RTX Gamer Számítógép PC Játékra! I5 12400F / RTX 3070 / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- 2db Dell PowerEdge R740 2U Rack Szerver és 3db Netapp FAS2040 NAS
- DDR5 16GB 8GB 32GB 4800MHz 5600MHz RAM Több db
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol extra kontrollerrel dokkolóval
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest