- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Mini-ITX
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
Aktív témák
-
Major Major
senior tag
válasz
vizimi #11977 üzenetére
Annak azért nézz először utána, hogy az SL sorozatnál nem-e vesztesz valami funkciót, ha felülírod az eredeti mbr-t. (gondolok itt elsősorban a recovery partícióra)
Továbbra sem értem, mi a gond a wubival, szerintem abszolut kezdőként elejét vehetnéd egy csomó bosszúságnak, ha ezt használnád. -
VaZso
senior tag
válasz
vizimi #11977 üzenetére
Nem sokszor telepítettem Ubuntut, de itt is van olyan, hogy kézi partícionálás.
Nem tudom, hogy a 8,79 GB nem lesz-e túl szűkös, ha az egész rendszert erre szeretnéd tenni (azért elég lehet). Szükséged lesz még egy swap partícióra is valahol a lemezen kb. RAM méret nagysággal, főleg, ha hibernálni is szeretnéd a gépet olykor (ide menti). - Elvileg választhatsz azért kisebb méretet is.
Mivel úgy tűnik, négynél több partíciód lesz, létre kell hoznod extended (kiterjesztett) partíciót is.
Ha jól gondolom, az S: és C: van a vinyó elején. Utána akarod tenni a Linux adatait, a maradékra pedig extendedként fel kéne tenni egy swap partíciót és a közöset, szerintem NTFS-re formázva.A kézi partícionálás rész alatt létre tudod hozni ezeket a partíciókat.
Linux partíciónál típus lehet ext3 és csatolási pont pedig "/".
Swap partícióhoz a típust állítsd swap-re, más nem kell hozzá.Telepítés végén pedig a grubot az MBR-be (felajánlja) felteszed és elvileg készen vagy, remélhetőleg minden hardware működik is.
Az NTFS partíciót lehet, hogy jobb még telepítés előtt létrehozni Windowsból.
-
harry
veterán
válasz
vizimi #11977 üzenetére
Telepítés roppant egyszerű:
Letöltöd Ubit, kiírod lemezre, erről bootolsz, majd egy menüt látsz: itt van egy olyan, hogy Install (vagy try and install, nem tudom - ez esetben elindul egy "live" oprendszer, ahol az asztalon lesz az install ikon). Maga a tlepítés elég logikus, sajnos a sorrendre fejből nem emlékszem, de be kell állítani a nyelvet, időt és hasonlókat, valamint partíciónálni, válszd a manuális (vagy kézzel történő) módot:
a 8.79Gb-os partíciót formázd meg ext3-ra, és csatolási pontnak választ a / -t.
készítsd egy 700MB-os partíciót, formázd "swap"-nek (azt hiszem a swap a formázási lehetőségeknél van és nem a csatolási pontnál - nem tudom, kell ekkora?)
És lényegében ennyi, a többi maradhat szerintem, de majd még úgyis segítenek mások. Amúgy itt egy leírás, de kb az, amit mondtam is. [link]
Aktív témák
- Hardcore café
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Autós topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- bitpork: MOD Júni 13 Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- Abarth, Alfa Romeo, Fiat, Lancia topik
- Fotók, videók mobillal
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Oppo Reno7 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65B4 - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Apple iPhone 16 Pro Max - Natural Titanium - Újszerű - 1 töltési ciklus - 2026. 05. 13.-ig Apple gar
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Microsoft Surface Laptop 3 - 15 col - Fekete
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest