- OLED TV topic
- SSD kibeszélő
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Játékra optimalizált chipkínálatot tervez a Microsoftnak az AMD
- TCL LCD és LED TV-k
- RAM topik
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
fishman985
tag
Szia!
Mielőtt írtam, használtam.
A találatok vagy nem két pines ventik, vagy már nem kaphatóak.
Az általad linkelt pl. csak 3 ill. 4 pines verzióban elérhető.
Az aktuális lehetőségek érdekelnének.
Nem kívánok buherálni, csak szimplán cserélni.
Az oldalt ismerem, használom, ebből következően olvasni is tudok... -
Kernel
nagyúr
Annyi hátulütője lehet az írásodnak, hogy a jelek szerint te sem használtad a Google-keresőt, így azután úgy tűnik, fogalmad sincs az önkenő, szinterezett bronzperselyes csapágyakról. Meg arról sem, hogy gyárilag miért nem kell kenni őket.
Nem új a dolog ugye, hogy eredetileg olaj "féleség" ami keni a tengelyt, perselyt. Miért az? mert állandóan visszafolyik
Szerintem inkább azért, mert vákuumban, magas nyomáson és hőmérsékleten, jól lehet telíteni a porkohászati eljárással készült, porózus perselyt ásványolajjal. Zsírral ezt nem nagyon tudnád megtenni, ennek pedig semmi köze a visszafolyáshoz. Az olaj különben is inkább kiverődésre hajlamos, szerintem. Főleg, amit utólag raksz bele. Ami gyárilag szivárog ki a pórusokból, az hatékonyabb, elvileg.
Amikor meg már annyira kopott, hogy kenéssel kell kísérletezni, már úgyis mindegy neki, de szerintem valamivel hatékonyabb a zsír, mert nem verődik ki, jobban megmarad.
Valamikor dolgoztam audioszervizben, voltak még akkoriban Tesla lemezjátszók, bolygókerekes meghajtással, szintén bronzperselyes. Köztudott volt, hogy olajjal ne kenegessük, mert hamarosan visszahozza az ügyfél, akár pár nap után is, mert az olajtól megszorul. Megszívta magát olajjal, vagy nem tudni, mi kínja volt, de tényleg be tudott állni rendesen. Csak a zsír volt jó neki.
-
tornas
őstag
Nekem remekül bevált a lítium bázis gépzsír vagy az általános csapágyzsír. Zsírozás előtt értelemszerűen célszerű kitakarítani a tengelyt és a perselyt is. Erre a feladatra a WD40 nagyon jó. Aztán meg szárazra törlöm egy pamutrongy-darabbal (kis csíkkal) a tengelyt és a perselyt is. A tengely és a persely megzsírozásához pedig fogpiszkát használok.
A kikopott tengelyt könnyű észrevenni és ilyenkor már tényleg fölösleges a kenés (a golyósoknál szintén). Viszont ritkán kopik ki a persely. Akárhány teljesen beállt ventit hoztam vissza a halálból, egyiknek sem volt perselykopása. De olykor viszont előfordul az is, hogy a persely körüli műanyag kitágul,deformálódik vagy eltörik ilyenkor az egész lapát perselyestül, tengelyestül billeg össze-vissza. Az ilyen perselykopások és műanyag-deformációk legtöbbször a nagyon hitvány ventik sajátja szokott lenni. Egyszer találkoztam olyan 8 cm-es házventivel (teljesen új volt), ami fél évig volt használatban, aztán egyszer csak lerepültek róla a lapátok. Annyira fos minőségű anyagból volt a venti maga, hogy a markommal összetudtam morzsolni az egészet, úgy ahogy van. Lényegében fél év alatt anyagában lebomlott.
"Amiről sehol nem ír senki az az az, hogy új korában kellene feltölteni olajjal azt a kis teret és szerintem dupla ideig képes a tengely, persely csendben tenni a dolgát."
Azokat a bronzperselyeket egy ideig forró zsírban (vagy olajban) főzik, így veszi fel a kenéshez szükséges zsír (olaj) egy részét mivel a bronz az egy porózus anyag. Aztán amikor összeszerelik a ventiket, akkor kapnak még egy ki zsírt (soha nem olajat). A bronz-perselyek minősége, zsírban (olajban) főzésének ideje, technikája, illetve az alkalmazott zsírok, olajok (a főzéshez használtak is) minősége és mennyisége nagyban befolyásolja az adott venti életartamát.
Szóval úgy gondolom, hogy ha hangosodik a siklócsapágyas venti, akkor érdemes lehet újrakenni. Ahogy ha egy tápegység kondis lesz, akkor azt is érdemes kicserélni. Így is rengeteg szemét keletkezik, ha lehet igyekszem csökkenteni ezt...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Beszámítás! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Bomba ár! Dell Latitude E6520 - i7-2760QM I 8GB I 256SSD I Nvidia I HDMI I 15,6" HD+ I W10 I Gari!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged