Hirdetés
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Atish19
őstag
Helo! Tudnátok ajánlani valami értelmes szünetmentes tápegységet pc-hez? Újabban rengeteg erre az áramkimaradás és szeretném biztonságban tudni szeretett pc-met! Milyen szempontokat kell figyelembe venni ilyen eszköz vásárlásakor? Előre is köszönöm.
-
kosaga
tag
Sziasztok!
Erről tudna nekem véleményt mondani?
-EATON 5E 850iUSBDIN 480WKöszönöm.
-
Cobra.
őstag
Persze, hogy a sima négyszögjelet nem bírja az APFC, de szerintem ma már csak a leggagyibb noname szünetmentes ad ki négyszögjelet. Az ajánlott márkák meg jó minőségű kvázi-szinuszt állítanak elő.
-
tornas
őstag
válasz
#19103744 #8335 üzenetére
Csak nem az...?!?! Amit a PFC-ről tudni érdemes.
frpeter: Én a félvezetőket is megnézném felújítás alatt...
-
törölt tag
válasz
frpeter #8333 üzenetére
Sajnos szükség van az UPS-re. 2.5 év alatt a két lemezt ill. a tápot számolva 50K-nál tartok minuszban. Az egyik 1TB-ost sikerült lementeni, de végig imádkoztam annyira kattogott már, a másikat csak félig. Ezek pedig az áramingadozások és gyakori írás közbeni szünetek miatt mentek tönkre. Hiába volt kikapcsolva az írási gyorsítótárazás, elhaláloztak.
-
frpeter
Topikgazda
válasz
#19103744 #8332 üzenetére
Nálunk egy felújítás:
gép megjön, szétszedés, takarítás kívül-belül, kondik csere alapból, relék tesztelése, típusfüggő hogy csere vagy sem általában, összerak, új akku bele, tesztelés rövid és hosszútávon (több nap), majd ha minden ok, akkor eladás. 1 év jótállás.
Sajnos valakinél a felújítás egyenlő azzal, hogy gép megjön egy még jónak mondható, de nem éppen új akku bele, hálózatról egyszer levesz, kapcsol, oké, mehet eladásra. Tisztelet a kivételnek. -
frpeter
Topikgazda
Urban legend vagy nem urban legend, én kis teljesítményű készülékeken kívül nem raknék semmi mellé csak szinuszos készüléket. Ha meg arra nincs pénzem, akkor nem raknék semmit.
Amíg nem kerültem ebbe a szünetmentes dologba, azt se tudtam mi fán terem, meg hogy egyáltalán van ilyen. Aztán ha valaki mozog ilyen körökbe, azért elég gyorsan lehet szerezni elég jó áron szinuszos gépet.
Ma a routeren van egy kis PCM, de az is 600VA-es a biztonság kedvéért, a gépemen pedig Smart 1000, pedig valszleg kisebb is elég lenne.
Újonnan tényleg szarul hangzik, hogy a géped árának felét UPS-re költsd, de aztán ha egy-két adatvesztésed, vagy meghalt tápod, akkor rájössz jobb esetben, hogy ez pedig fontos. Ha meg azt nézed, hogy pl. egy APC kiszolgál 10 évet komolyabb hozzányúlás nélkül, utána pedig még minimum 6-8 évet, akkor erre levetítve és az akkucseréket beleszámolva még sincs akkora nagy költség.
De ez csak a saját véleményem, mindenki azt vesz, amit akar, saját tapasztalataim alapján én erre jutottam. -
törölt tag
válasz
frpeter #8329 üzenetére
Nekem ez a 750 is megfelel 15K-ért. 34.2%-on fut, (áthidalás 28perc 9Ah-s akkukkal) 1 PC, monitor, modem, router, aktív hangfal van rajta. Egy 1500VA-s két gépet lát el (30%) a negyedik gépet az említett Eaton 1000VA (8%) Ez utóbbi UPS egy másik helyiségbe lett kitelepítve (fal átfúrva) mert az agyamra ment a ventilátor zaj.
A "tényleg felújítva" alatt mit értünk? Kicserélték a kondikat? Vagy mit konkrétan?
-
törölt tag
"Az aktív PFC vezérlő áramkörét megbolondítja a szögletes "hullámú" áramforrás: a lépcsőkre áramingadozást hisz és ezért megpróbálja a gép számára megfelelő szintűre szabályozni... ez hirtelen terhelésemelkedésben jelentkezik a szünetmentesen és ezért az túlterheléstől tartva lekapcsolahatja magát."
-
frpeter
Topikgazda
válasz
#19103744 #8328 üzenetére
Nálunk kicsit több mint 54000Ft-ért már APC Smart 1000-est lehet kapni, ami tényleg felújított... De szokott lenni SUA750 is hasonló árban.
-
törölt tag
válasz
frpeter #8323 üzenetére
... majdnem annyiért mint ha újat vennél
Eddig csak egy EATON pw5125-öst használtam, nemrég szereztem be 2 másik UPS-t, az egyik APC SUA750I-t, ezt most éppen 63.500Ft-ért árulják, ami állítólag fel van újítva. Már ha az akku csere ennek számít
-
törölt tag
Eddig kizárólag az IBM, DELL, és a Compaq tápjaim működtek problémamentesen. Még ma is megy egy-egy 250W-os IBM, Compaq, kb 10-12 évesek lehetnek. Évente egyszer, ritkán kétszer kifújom őket, semmi más extra. Az általam korábban leírtak nem bírták a kiképzést, pedig mindig erősen túl voltak méretezve. Az elmúlt 25 évben Bp.-en az I. II. XII.-ker. kivételével mindenhol "laktam", és szinte mindenhol ott is hagytam egy tápot. Állt. 3-4 gépet használok. (munka) Pesten ritkák az áramkimaradások, viszont meglehetősen nagyok az áramingadozások. Két és fél éve vidéken lakok, 2db merevlemez, és egy táp bánja. Verőfényes napsütésben is elmegy az áram, nem kell hozzá vihar vagy ilyesmi. (olyankor lekapcsolok mindent, kihúzom az elosztót is, modemet leválasztom.) Nem tuningolok, nem csinálok semmi különöset, csak használom az eszközöket, igaz szinte soha sincsenek kikapcsolva.
-
törölt tag
Itt a PH-n is, de máshol is olvastam az utóbbi pár napban erről. Töröltesd a cikket ha alá tudod támasztani az ellenkezőjével. De lehetőleg ne olyan indokkal, amit nemrég olvastam tőled, miszerint gondolkodjunk már, h. most már jóformán csak aktív tápokat gyártanak, és vannak kvázi UPS-ek is szép számban, mert ez egy nagyon gyenge indok. A Mercedes 124-es sorozatához is tömegével gyártanak még alkatrészt, sőt mind a mai napig Trabanthoz is kapsz sok mindent, pedig már talán a gyárat is elbontották. Na ezek a legendák, az alaptalan szakmaiatlan indokok. A hangnemről meg annyit, h. csak mert téged idegesít valami, csak mert te már 253465-ször~ kettöszázötvenháromezer négyszázhatvanöt -ször elmondtad, megunva ezt, nem kell a következőbe belerúgni.
-
*Ropi*
félisten
válasz
#19103744 #8315 üzenetére
Akkor belenyúltál valami kókányabb darabba. Nekem itthon több féle FSP és Chieftec tápom ment az utóbbi 12 évben FSP és MGE (most már EATON) UPS-ekről (az APC-t azért nem írom, mert azok mind valódi szinuszosak voltak). Most is a 4 éves FSP Epsilon 700-am Egy FSP EP1500-ról megy és mellé van dugva még egy HP Proliant Microserver is (abban nem emlékszem milyen táp van). 3 hónapig napi 16 órában AVR módban (tehát inverterről) ment az UPS az előző lakhelyemen a konnektorokban lévő magas feszültség miatt, semmi gond sem volt (ráadásul pár perceként kapcsolgatott ki/be, mert a feszültség legtöbbször pont a kapcsolási határértéke környékén ingadozott), pedig az asztali konfigom egymaga megeszik 370W-ot, ha odalépek neki).
Egyetértek Cobra.-val abban, hogy városi legenda (persze kivételek mindig vannak amik a szabályt erősítik, de elhanyagolható a mennyiségük).
(#8318) t.imi: "Sok ups kerül vissza garanciába, mert nem a megfelelő táppal, szivattyúval használják."
Az viszont user error, mert a kézikönyvükben le van írva, hogy induktív fogyasztót tilos rákötni, a szivattyú pedig (motor lévén) tipikusan ilyen.
-
Cobra.
őstag
válasz
#19103744 #8315 üzenetére
Bocs, hogy a 8-12 éves Chiefteceket már nem említem meg, meg a legtöbb már úgyis nagyon a végét járja. Egyébként meg volt régen ismerősnek 450AA-ja és meglepő módon ment a 600-as MGE Ellipse szünetmentessel (nekem meg ugyanilyen szünetmentesről ment egy 350-es Chieftec, de az szerintem még passzív pfc-s volt). De ettől függetlenül a régi Chieftecek alá nem ajánlott szünetmentes, mert van akinél úgy túlterheli, hogy a 800VA-s is lekapcsol (és nem tönkremegy) már 200w terhelésnél is.
2008 óta meg egy Enermax megy egy MGE/Eaton Ellipse MAX-ról és volt jónéhány áramingadozás és hosszabb áramszünet az utóbbi években.
És persze hogy ilyen hangnemben írok, amikor minden második oldalon előjön ez az "urban legend". -
törölt tag
Ez így van. Viszont használtan már relatíve olcsón hozzá lehet jutni. (15-25K) Én 15-ért vettem nemrég 1 éves akkuval. Azt, h. hivatalosan mikortól kötelező az aktív PFC forgalmazása nem tudom. Nekünk fogyasztóknak egyébként is mindegy, ez a szolgáltatónak kedvez. Tisztább lesz a hálózata. ELP fórumtárs nagyon szépen leírta az ide vonatkozó tudnivalókat [link]
-
t.imi
addikt
válasz
Proci85 #8320 üzenetére
Látod, ehhez s@gg hülye vagyok.
Ha nagyon érdekel : [link]. Én még ezt se nagyon értem.
Eaton azt mondta, sok eladó betonba sem jó, annyira judzsin. Csak a hasznot nézik, hogy használható ups-t adjon a vevőnek azt nem.
Mondjuk nem csodálom, hogy az olcsóbbra beszéli rá a vevőt.
Van 25-ért 600w-os kvázi ups és 70-ért 600w-os szinuszos...Kis hazánban ez messze a fájdalom küszöb fölött van. -
Proci85
senior tag
Ha csak offline módban van, tehát átengeti a bemeni 230V-ot, nem nyúl bele, akkor gondolom nem bántja. Akkus üzem lehet kérdéses...viszont az rövid ideig áll fent.
AVR-es belenyúl, gondolom az lehet kritikus.
A tiszta szinuszosat nem ismerem. Teljesen újra építi a kimeneti jelalakot és folyamatosan, táp meglétekor is? -
t.imi
addikt
Én egy corsair hx650-hez keresek ups-t.
APC, Eaton szerint kizárólag szinuszos ups használható aktiv pfc-s tápokhoz.
Ideig óráig elmegy a kvázi szinuszos is, de vagy a táp, vagy az ups hal meg.
Sok ups kerül vissza garanciába, mert nem a megfelelő táppal, szivattyúval használják.
Ennyit tudtam meg két napi telefonálás és levelezés után. -
törölt tag
Nem biztos. A 3.3V szűnt meg létezni. Az alaplap továbbra is üzemel, semmi jele a meghibásodásnak. Egy Hypro 350W-ost vettem nagy hirtelen. Elegem van már a "márkásnak" nevezett, "stabil" "nagyonjó" "szuper" stb.-nek mondott tápokból. Az évek alatt rendre mind megdöglöttek. (FSP, Chieftec,Corsair, Blue Storm. Volt még valami három betűs kb. 15 éve vettem 15e-ért egy hetet bírt.)
-
törölt tag
Próbálj meg normális hangnemben megszólítani, még akkor is ha ez nehezedre esik. Nem kértem a véleményed, főleg nem a kioktatásod. Ezek után én inkább hiszek más szakembereknek, ill. a saját tapasztalataimnak mint neked, szerintem te ebben tévedsz. Tegnap kipróbáltam egy aktív chieftec-et, PC- nélkül, molex és sata ágain 20-20W-al terhelve. Kb. annyira melegedett mintha teljes terhelésen ment volna. (450W) Átrakva egy szinuszosra, a melegedés megszűnt. Kicsit olvasgass idevonatkozó irodalmat, mert amikor korábban kérdeztem sehol nem voltál, így kénytelen voltam én megtenni. Hajrá!
-
pufuka
csendes tag
Sziasztok! Egy kis segítséget szeretnék kérni,mert nem igazán vagyok otthon a szünetmentes tápegység témában. Szeretnék venni egyet, mert elég gyakoriak az áramkimaradások. A típust kinéztem,de nem tudom, hogy megfelelő-e nekem (FSP Nano 800 vagy Eaton 5E650iDIN 360W). Igazság szerint nekem csak arra kellene,hogy áramszünet után addig tartsa meg az áramot,amíg kikapcsolom a gépet. a gépem paraméterei:
Asus M5A97 LE R2.0alaplap
Amd Phenom II X4 965 proci
Thermaltake Berlin 630W táp
2X4 GB Kingston HyperX DDR3 1333 Mhz RAM
Sapphire Ati Radeon HD 6770 1Gb DDR5 Vapor-X
Kingston SSD 60 Gb
1 Tb WD Caviar Green SATAII HDD
160 Gb Samsung SATAII HDDA válaszokat előre is köszönöm!
-
Cobra.
őstag
válasz
#63253504 #8308 üzenetére
alb3rtm92: bármekkora teljesítményű tápot vehetsz (feleslegesen), az a lényeg, hogy a gép max fogyasztása ne érje el a 660W-ot. Egyébként a jelenlegi tápod a csúcskategórián kívül elég minden VGA-hoz. (280X, 770-ig, tuning nélkül)
Barathrum: mint már sokszor leírtuk, egy jobb 600VA-s bőven elég egy közepes teljesítményű géphez.
-
Barathrum
tag
Sziasztok! Ehhez a konfighoz milyen szünetmentes tápegységet ajánlotok?
ALAPLAP: ASUS M5A97 AM3+
CPU: AMD VISHERA FX-6300 3.5GHz sAM3+ BOX
RAM: DDR III 8 GB 1866 MHz GEIL EVO CORSA KIT2 CL9
HÁZ: ZALMAN Z11 PLUS
TÁP: ATX 550 W FSP RAIDER 80+
VGA: ATI R9 270X-DC2T-2GD5 2GB/GDDR5 PCIE ASUS -
törölt tag
Üdv!
A szünetmentes tápegység kimeneti teljesítményénél nagyobb teljesítményű tápegységet lehet használni? Jelenleg egy APC BX1100CI-GR Schuko 1100VA/660W szünetmentes, illetve egy FSP HEXA 500 tápegység teszi a dolgát nálam. Egy hete volt processzor csere (Core i3-3220 -> Core i7-3770K), amit még megúsztam tápe. csere nélkül. Nemsoká videokártya cserére is sor kerül, ezzel együtt már valószínűleg a tápegység is leváltásra kerül.
Tehát a konkrét kérdésem, hogy a 660 W-os szünetmentes tápegységemnél nagyobb teljesítményű (pl. 750 W-os) tápegységet szerelhetek a gépbe?Előre is köszönöm a válaszaitokat!
-
törölt tag
válasz
Proci85 #8303 üzenetére
Igen. Aktív PFC-s táphoz "tiszta" szinuszos UPS javalt. Azt szokták mondani, ha erősen túl van méretezve akkor jó lehet, a szimultán is, de ezt szakemberek cáfolják.
Most már én is tudom. Tegnap elhalálozott egy 350W-os aktív FSP-m, egy 1500VA-es UPS alatt. 5-7% terhelés mellett! -
Proci85
senior tag
-
törölt tag
válasz
Dr.FantastiK #8298 üzenetére
Időközben a PowerChute Business Edition-t töltöttem le, mert ezt ajánlotta fel az APC download-ja. Ez probléma lehet? Úgy értem ez fizetős verzió?
-
Barathrum
tag
Sziasztok!
A következő confighoz milyen szünetmentes tápegységet ajánlotok?
ALAPLAP: ASUS M5A97 AM3+
CPU: AMD VISHERA FX-6300 3.5GHz sAM3+ BOX
RAM: DDR III 8 GB 1866 MHz GEIL EVO CORSA KIT2 CL9
HÁZ: ZALMAN Z11 PLUS
TÁP: ATX 550 W FSP RAIDER 80+
VGA: ATI R9 270X-DC2T-2GD5 2GB/GDDR5 PCIE ASUSKicsit később tervezem ezeket megvenni, viszont szükségem lenne egy szünetmentes tápegységre is, mert ahol én lakom, ott sajnos elég gyakoriak a néhány másodperces áramszünetek :-/
Nem akarom, hogy tönkre vágja a leendő új gépemet :-/Előre is köszönöm a segítséget!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! 1600W Corsair AX1600i Titanium tápegység garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- KIÁRUSÍTÁS! Utolsó darabok - 40AC Lenovo ThinkPad Thunderbolt 3 dokkoló + 135W AC + TB3 kábel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest