- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tornas
őstag
válasz DarkChild #13065 üzenetére
Az a fixáló egység lényegében egy fűtőszál (kb. 1-1,5 kW-os, kb. 5-10 amper 230 V-on), aminek áramfelvétele bekapcsolástól kikapcsolásig kb. állandó marad (nincs bekapcsolási áramlökés sem, mert egyszerű ohm-os terhelés). Ha a nyomtatás folyamata 15 percig tart, akkor addig folyamatosan megy ez a fixálóegység. Lényegében ez a lézernyomtató legnagyobb áramfelvételű egysége.
"Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
tornas
őstag
válasz cinemazealot #9701 üzenetére
A passzív PFC-s táp attól PPFC, hogy van benne egy vasmagos fojtótekercs.
-
tornas
őstag
Tehetsz még egy dolgot: bedugod az UPS-t pár óra múlva megpróbálod bekapcsolni.
Nekem is van ilyen UPS-em, de nem tudom biztosan, hogy ha csak natúrba bedugod az UPS-t akkor a töltés el is kezdődik. Illetve azt sem, hogy ha nincs akku az UPS-ben de hálózatra csatlakoztatod, akkor az akkukábelvégen megjelenik-e a töltőfesz vagy sem. Ezt egyébként egy multiméterrel könnyen ki lehet deríteni és akkor lehet nem is kell órákat várnod, hanem esetleg szerzel új akkukat bele.
-
tornas
őstag
A lézernyomtatókban csak az "égetőhenger" fűtése pár száz watt is lehet. A nagyobbakban meg akár kW feletti is lehet. Szóval nem egyszerűen csak a nagy induló áram miatt nem lehet ezeket az UPS-re kötni.
Valamint a CRT alapú monitorokat és TV-ket sem szabad rákötni! A bekapcsolás pillanatában történő demagnetizálás szintén térdre kényszerítheti az UPS-eket.
-
tornas
őstag
válasz ArtOfTrance #8655 üzenetére
Elé rakhatod azt a nem-szinuszos ups-t, mert az a táp CWT belsős.
-
tornas
őstag
-
tornas
őstag
válasz Doky586 #8558 üzenetére
"Ha a bejövő 230-al párhuzamosan betesznek egy darab 5Ft-os kondit azzal a jogszabály már teljesítve van. Ezt nevezik passzív PFC-nek."
Nem kondit raknak be ahhoz hogy legyen passzív PFC, hanem egy vasmagos fojtótekercset. Amit jellemzően a Graetz-híd előtt vagy az után kötnek be sorosan. Szakadása esetén szakad a teljes primer kör. "Zárlata" esetén meg nem történik semmi különös, csak nem lesz PFC. Az a kondi (X és Y kondik) amit a ~230 V-ra raknak be az jellemzően a zavarszűréshez kell és semmi köze a PFC-hez.
És azzal én is egyetértek, hogy mai modern APFC-s tápok gond nélkül megeszik a kvázi-szinuszt is (PPFC-s tápot meg már jóformán nem is kapni, de kvázi-szinuszos UPS-ből nincs kevesebb). A gyártók meg csak azért kötik az ebet a karóhoz, mert valójában nem akarnak felelősséget vállalni. Egyébként a gyártók is tudják, és eleve úgy is tervezik meg az UPS-eiket, hogy a legtöbb kvázi-szinuszos UPS is menjen a legtöbb táppal legyez az APFC-s, PPFC-s vagy épp PFC nélküli.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Szia!
"Ehhez a táphoz szükséges a szinusz jeles UPS?"
Annak a tápnak én semmilyen feszt nem adnék... És ha mindent amit leírtál rádugnád az UPS-re, még akkor is bőven elég lesz neked a 750-es AEG. De szerintem még egy 500-as is elég lenne...
-
tornas
őstag
"pl. 1500 VA-es APC 950 W-ot tud, ennek a 30%-a ~315W, tehát 3 db 100W-os vagy 2 db 150W-os izzót érdemes rátenni kisütni"
1500 VA-os UPS cosfi 1 esetén 1500 W-ot tud. Vagyis egy 1500 VA-os UPS-nek gond nélkül vinnie kell 15 db 100 W-os körteizzót akkuüzemben. Mivel a 100 W-os körteizzónak a cosfi-je 1 (mert egyszerű ohmos fogyasztó), így 1500-nak a 30 %-val (vagyis 500 W-al) lehet számolni.
Az UPS-nek a meddőáramot is biztosítania kell, ezért tüntetik fel a teljesítményét VA-ben. A címkéjén feltüntetnek egy W-os értéket is ami egy adott cosfi-hez van "kiszámolva", ennek feltüntetett értéke legtöbbször 0,7-0,6 szokott lenni. Pl. 1500 VA (950 W ; cosfi 0,6) --> 1500 x 0,6 = 950 W
Az 1500 VA-ba benne van a hatásos és a meddőteljesítmény. Az hogy mennyi lesz az 1500 VA-ból a hatásos teljesítmény, azt a rákötött fogyasztó cosfi-je dönti el.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz #19103744 #8384 üzenetére
Ha a villám a közelben csap le, akkor anélkül is tönkremehet cucc, hogy sehová sincs bedugva. A villám egy pillanatra nagyon erős mágneses teret hoz létre, ami az adott eszköz(ökben) lévő tekercsekben ezáltan komoly feszek jelenhetnek meg.
-
tornas
őstag
válasz #19103744 #8335 üzenetére
Csak nem az...?!?! Amit a PFC-ről tudni érdemes.
frpeter: Én a félvezetőket is megnézném felújítás alatt...
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz tothjozsi96 #8185 üzenetére
"Hogyha normálisan használok egy szünetmentest tehát mondjuk naponta 14 órát megy és megy róla a gépem + monitorom akkor is egy idő után kell benne aksit cserélni?"
Semmi sem tart örökké...átlag 3-5 évente kell benne akksit cserélni, de ez függhet az akksi és az UPS "kihasználtságától" is.
-
tornas
őstag
válasz Executioner #8102 üzenetére
A SU sorozat (nincs már forgalomban, gyártásban) régebbi, a SUA sorozat meg újabb.
-
tornas
őstag
válasz Rundll32 #8057 üzenetére
A lekapcsolás oka lehet az is, hogy az akku már igencsak elhasználódott.
"- teljes terhelés (AIDA 64 stessz teszt CPU + VGA) =max 370 Watt"
Nos, 370 W alatt meg nem érdemes csodálkozni, hogy a 350-es UPS leoldott... De írtam is, hogy határ lehet a gépednek az a 350-es UPS.
Szerintem egy 600 VA-os UPS elég lenne a konfigodnak.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz frpeter #8054 üzenetére
Ezért is írtam, hogy elvileg...
Meg aztán az nagy erőátviteli trafóknál (pl. oszloptrafók, primer 10kV --> Sec: 400 V) is a kivehető teljesítményt VA-ben adják meg, ami tartalmazza a kivehető meddő-fogyasztást is.
Elvileg egy jó 350-es UPS-nek bírnia kell(ene) a 350 W-nyi ohmos terhelést is gond nélkül. UPS-nél valahol ez is olyan mint jó táp - rossz táp viszonya.
Vagy inkább olyan mint a winyóknál?!?! A 250-es winyó sem 250-es valójában, mert valamiért 1000-es szorzót használnak és nem 1024-et.[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Mivel aktív PFC-s a tápja, így nyugodtan számolhatunk játék alatt átlag 200 VA-t a 200 W helyett, mert nincs nagy különbség a két érték között. De a monitora valszeg nem rendelkezik semmilyen PFC-vel, ha 40-50 W-ot fogyaszt (hatásos teljesítmény), akkor a tényleges fogyasztása meddővel együtt akár kétszeres is lehet (0,5 cosfi esetében) vagyis, olyan 60-100 VA között is lehet a terhelés (monitora válogatja) az UPS-re nézve. Ebből kifolyólag durván 300 VA is lehet a fogyasztása a monitorának és a PC-jének plusz még a modem kb. 20 VA-ja. Szóval tényleg határ lehet az a 350-es UPS az ő konfigjához.
Viszont az a 350-es UPS névlegesen 350 VA-rel terhelhető meddővel együtt. Nem a VA érték mellett feltüntetett, adott cosfi-re vonatkozó W érték dönti el, hogy ténylegesen mennyivel terhelhető az UPS. 250 W terhelés mellett további 100 VAr (volt-amper reaktív) meddőt is tud szolgáltatni. Ha olyan rossz annak a fogyasztónak a teljesítménytényezője, hogy nem elég a 100 VAr meddő 250 W-on, akkor az UPS túlterhelődik. Aktív PFC-nél minimális a plusz meddő fogyasztás. Ohmos terhelésnél meg nincs is, így pl. a 350-es UPS 350 W-nyi izzóval terhelhető le anélkül, hogy bármi baja lenne, elvileg.
Az a Chieftec GPS táp annyira azért nem szar, csak nem éri meg az árát. Meg aztán én ilyen konfighoz igenis vennék egy normálisabb 500-as tápot. Ha én ennyit költöttem volna erre a konfigra, akkor azt kis pluszt már rászántam volna.
-
tornas
őstag
válasz Rundll32 #8046 üzenetére
Nem tudok róla, hogy tönkretenné. Egy kicsit továbbtart feltöltenie az UPS-nek. Nekem is van APC Back-UPS CS500-as UPS-esem szintén 9Ah-ás akkuval, semmi gond nincs vele és az akku sem pusztul meg idő előtt. Most már a második 9Ah-ás akku van benne és volt már áramszünet is egypárszor.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz Rundll32 #8043 üzenetére
Elvileg a 9Ah-ás akksi mérete megegyezeik a 7Ah-ással, így belerakhatod a 350-esbe. Kicsit hosszabb lesz az áthidalási időd (de ez akkuállapotfüggő is lehet).
SirRasor: Elég kell hogy legyen az az FSP Nano 600-as.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz szeksziboj #7973 üzenetére
"Ennek ellentmond, hogy a belinkelt aktív pfc-s tápok elvileg nem férnek meg egy nem tiszta színuszos, ergó olcsóbb szünetmentes mellett"
Ez ma már nem igaz. A mostanában forgalmazott PC tápok (APFC, PPFC No-PFC) legtöbbjét gond nélkül lehet használni kvázi-szinuszos és valódi szinuszos UPS-ekkel is. Persze néhány kivétel akadhat...
-
tornas
őstag
FSP EP450/650/850 UPS-ek részletes specifikációs adatlapja kapcsolási rajzokkal.
FSP EP1000/1500/2000 UPS-ek részletes specifikációs adatlapja kapcsolási rajzokkal.
-
tornas
őstag
"2010 (kb) óta EU-ban nem forgalmazható passzív pfc-s táp."
Ennek ellenére még forgalmazzák. Legalábbis idehaza biztosan... Hab a tortán, hogy a PFC nélkülieket is. Viszont az új PPFC-s és PFC nélküli tápok kb. 90%-a hitvány minőségű.
-
tornas
őstag
válasz szeksziboj #7935 üzenetére
Itt még viszonylag "olcsó"...[link]
-
tornas
őstag
válasz schumy1 #7930 üzenetére
"Akkor te azt mondod, hogy ne vegyek mert ha nem igazi szinuszos akkor tönkre is mehet a tarfó?"
Nem csak azért kell a valódi szinuszos UPS, hogy ne menjen tönkre (pl. az erősítő trafó), hanem hogy az UPS se térdeljen le (ez utóbbi a valószínűbb).
"Pc-nél nincs ilyen gond?"
Az esetek 99%-ában nincs (az elektronikai sajátosság miatt van ez --> kapcsolóüzem vagy SMPS).
-
tornas
őstag
Ha 50 Hz-es trafós az erősítője, akkor semmiképpen nem jó a kvázi-szinuszos UPS. És a házimozi rendszerben az erősítőn kívül más egyébnek is lehet 50 Hz-es trafós tápegysége. Ha régebbi rendszerről van szó, akkor nagyobb a valószínűsége ennek.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Azért az a 1,5 év tényleg rossz szériát takarhatott, de ebből még nem érdemes általánosítást csinálni. A legtöbb kondér vígan kibírja 5+ évig és az 5+ éves megfelelő minőségű tápoknál is kicsi a valószínűsége az instabilitásnak. Én ilyen rossz minőséggel a G-luxon kondiknál találkoztam, ahol azok kb. 2 év után megpusztultak a tápokban.
"A kérdező konkrétan együttműködő eszközöket kérdezett: pontosan ezért mertem ajánlani, mert nem csak hallottam valakiről aki már látott ilyet, hanem személyesen használom ezeket: annyira megbízok bennük, hogy az ügyfeleim anyagait is ezek védik. Én nem a katalógusokból ajánlok, hanem saját tapasztalatok alapján: elmondtam ami nálam bevált, persze másnak nem kötelező úgy csinálni."
És azzal sincs semmi baj, ha túlbiztosítod magadat és az ügyfeleidet. De ezt a túlbiztosítást sajnos nem mindenki engedheti meg magának, mert legtöbbször a pénz beszél, még a józan eszűnél is. Ilyenkor az általad még nem használt és nem tapasztalt dolgokat is érdemes elő venni ajánlásnál.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz szajlensz #7862 üzenetére
Okozhatja, de az eseménynaplót is megtekinteném, mert más miatt is lehetnek újraindulásaid.
"Majd kb fél óra állás után (sleep, hibernálás és hasonló power save dolgok kikapcsolva) restartolt."
Mindig csak ekkor restartol...?
-
tornas
őstag
Teapo kondik voltak benne, amiknek illik (illene) 5 évnél többet kibírni, de ez részben attól is függ, hogy mennyire volt leterhelve, meddig és milyen hőfokon. Viszont ha van egy keveset használt valahol ebből a PNF-ből, akkor érdemes lehet ráharapni, mert attól, hogy több évig kihasználatlanul hever egy táp, még nem öregszenek annyira a kondérjai mintha terhelve lenne.
Az egy tévhit, hogy a kondik árammentes állapotban is ugyanolyan mértékben mennek tönkre és száradnak ki, mintha áram alatt és akár is terhelve lennének. 20 éves kondiknál is mértem már normális értékű ESR-t (japán kondik leginkább).
De azért 10 évesnél öregebb cuccot (UPS, PSU stb.) már tényleg nem érdemes megvenni, legfeljebb bagóért és nyomban át kell kondizni."Az oroszlánbőr alól is kilátszik a szamárnak a füle."
-
-
tornas
őstag
Mint írtam, a ma kapható legtöbb APFC-s tápegység megkajálja a kvázi-szinuszt is. Meg aztán azok az elektrolit kondik sem száradnak ki 3 év alatt. 10 év után esetleg már cserélném, minőségétől függően.
Az illető konfigjának elég lenne egy minőségi, efyben hagyott 12 V-os ággal rendelkező 400 W-os PSU is.
[ Szerkesztve ]
-
-
tornas
őstag
Végül is ha csak a TDP-ket veszem alapul plusz az egyéb komponenseket, akkor olyan max. 400 W-ot kérhet a tápból jól meghajtva, konnektorból pedig olyan 450-480 VA-t (cosFi 0,98 esetén számolhatunk W-ban is).
Határeset lenne az a 3 db, de elképzelhető, hogy bírná az az 1500-ös APC. A kérdés, hogy "meddig" (akkuk és maga az UPS is).
-
tornas
őstag
Ez az UPS leadott teljesítményétől is függ, hogy mennyi idegig bírja asztali PC-vel vagy laptoppal. A legtöbb laptop kevesebbet fogyaszt mint az asztali PC, így elvileg tovább bírhatja vele egy adott szünetmentes. Egy 500-as UPS 100 W kivett teljesítmény alatt nem pár percig megy, hanem jóval tovább (akku állapota erősen befolyásoló tényező), 15-30 percig is akár.
-
tornas
őstag
válasz Mr-Pamacs #7692 üzenetére
"Lehet hogy ezt érzékelte hogy meghalt az akksi és csak ki kell cserélni és újra jó lesz?"
Elképzelhető, mert normális esetben egy UPS érzékeli, hogy rossz az akkuja. Ha rossz az akksi, akkor az a szerencsétlen UPS hogyan is tudna átkapcsolni.
Én is inkább egy új akkuval próbálkoznék először...
-
tornas
őstag
válasz #97246720 #7647 üzenetére
"el ne hidd amit ezek írnak"
Inkább neked ne higgyenek...
A legtöbb multiméter váltóáramnál nem a csúcsot méri, hanem a négyzetes középértéket vagy nevezzük effektív értéknek. A 230 V váltófesz csúcsfesze az 320 V szinusz jelalak esetén. Négyszögnél megint más lesz az effektív érték, mert nem azonos a szinuszos jelalak effektív értékével. És a négyszögjelből is van többféle...
Annak a négyszögjeles UPS-nek semmi baja és a multiméterének sem.
-
-
tornas
őstag
válasz andrew-msi #7619 üzenetére
Szerintem nem fog a net kárára menni a bekötése. Csak annyi a dolga hogy leföldelje a túlfeszt. Én nem használtam ilyet, de láttam már bekötve, a TV és a net ment róla. Illetve régebbi koaxiális (10 Mbit/s) hálózatokban is használták előszeretettel.
-
tornas
őstag
válasz andrew-msi #7617 üzenetére
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
4 db 6 V-os 10 Ah-ás akkuk voltak benne sorba kötve. Kb. 1990-ben készülhetett Taiwan-on. Jelen állás szerint akkuk nélkül nem indul el. Kipróbálom majd 2 db 12 V-os akkukkal és remélem, hogy beröffen!
Ha valaki tud erről az UPS-ről valamit is, ne tartsa magában! A neten szinte semmit sem találok róla...
-
tornas
őstag
Tud itt valaki bármit is a TESSA UPS-esekről? Pontos típus is van TESSA TA1000 / 1000VA. Az számomra is biztos, hogy egy eléggé öreg (címkéjén 220 V szerepel még) és igencsak súlyos jószág, 2 db normál konnektoros kimenettel és beépített tápkábellel. Ja, és van egy 50 A-os akku oldali kismegszakítója valamint valszeg 24 V-os lesz, de az akkuk paramétereiről és mennyiségéről nincs infóm.
-
tornas
őstag
Abba a Compact Fit-be 2 db 6 V-os 4 Ah-ás akksi kell és darabja 2000 körül (--> 4000) van az SOSUPS-nél. Abba az MGE-be pedig 1 db 12 V-os 5 Ah-ás (asszem az is kb. 4 rongy) akksi kell.
Ami pedig a túlárazást illeti, nem vagyok meglepve... Ezekben bontókban legtöbbször az ilyen és egyéb PC cuccokhoz is vagy ingyé (mint elektronikai hulladék átvevőhely) vagy hugyé-szaré (ha valaki eladja nekik) jutnak. De persze jó soké el kell adni ám (minél kevesebb garival)...
-
tornas
őstag
Egy eléggé érdekes kis UPS: Compact Fit 400 VA
De van még két másik is, hátha érdekel valakit...
MGE 500 VA
APC ES 350[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz krealon #7575 üzenetére
A túlfeszvédelem legfontosabb eleme a varisztor, ami ugyebár a fázis és a nulla ("föld") között feszít. Vagyis ha beüt a túlfesz, akkor a varisztor a paramétereinek megfelelő mennyiségű energiát el fogja tudni nyelni. Amikor a varisztor működésbe lép túlfesznél, gyakorlatilag a földelési ellenállásnál is kisebb az ellenállása, és ez kell ahhoz, hogy minél többet eltudjon nyelni a túlfeszből. Nem elsődleges, hogy a túlfesz a föld irányába távozzon, hanem hogy minél több eldisszipálódjon a varisztoron. Ami pedig a varisztor túlfesz-elnyelő "képességét" befolyásolja az a varisztor mérete (a megszólalási feszen kívül), ami egyben megadja, hogy mennyi energiát tud elnyelni. Minél nagyobb a varisztor "disk" mérete, annál nagyobb energiájú túlfeszt tud elnyelni.
"A negyszog jelnel a gondot szerintem az okozhatja, hogy tap bemeneten levo induktiv es kapacitiv komponenseket nem lehet az osszes felharmonikusra illesztette tenni, igy az UPS-sel rezgokor johet letre, ami tulfeszultseget okozhat, amitol a tulfeszvedos eloszto rovidzarba mehet, amitol az UPS tulterhelodik es lekapcsol."
A túlfeszvédős elosztóban legtöbbször csak varisztor és esetleg EMI / RFI szűrők van(nak). Ezek a komponensek megtalálhatók a PC tápjában is. Ha az UPS után nem túlfeszvédős elosztót, hanem egy mezeit rakunk be, akkor a tápban lévő varisztor fog elpukkanni csak azért mert kvázi-szinuszos UPS-re van kötve a PC (tápja), leírásod szerint ?!?! Ez szerintem így ebben a formában nem állja meg a helyét, lévén, hogy elég sokan használják a kvázi-szinuszos UPS-eket APFC-s táppal szerelt PC-kkel (és sok egyéb mással is), minden gond nélkül.
"De azt is szamitasba veendo, hogy a vedofold nem 0 ellenallasu kabelen van bekotve, igy a vedofold potencialja megvaltozhat, ami masodlagos hataskent karosithatja az elekromos eszkozoket."
A földpotenciált gyakorlatilag az eszközökben lévő földkábelek forrasztásai illetve a kontaktusok határozzák meg. Mivel általában ezek rendben szoktak lenni, ezért nemigen látom valószínűségét annak, hogy a földpotenciál megváltozzon jelen esetben.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Beleraktam egy új akksit és a hibajelenségek egy csapásra eltűntek.
Nem tudom, hogy mi volt a baja...talán pillanatnyi elmebaj. A hibát nem tudtam újra produkálni. A lényeg, hogy most teljesen jól szuperál. A töltőfesz 13,6 V körül beállva és reagál a bekapcsológombra (hosszan, röviden nyomva egyaránt), akkus üzemre is átvált és vissza vált normál üzemre is.
Teljesen halott akkuval (szétrepedve és 0 V-osan) került hozzám a "hibajelenségével" együtt.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Üdv!
Van egy APC Back-UPS CS 500-as szünetmentes amely úgy néz ki, hogy problémás.
A tünetei: ha áram alá helyezem, akkor csak világít (és szemmel láthatóan vibrál is, pedig nem szokott) az "On Battery" jelzés annak ellenére, hogy nincs is akku benne (de ha van, akkor is ez a helyzet). Valamint nem reagál arra az egy gombra sem (hosszan nyomva tartva sem). Normális esetben ez az UPS ha akku nélkül áram alá helyezem akkor sípol folyamatosan (és gyorsan szaggatva is), valamint világít zölden az "AC online" és villog pirosan a "Replace battery" jelzés is. A töltőfeszültség pedig csak 5 V, minden esetben.
Mi lehet a baja?
-
tornas
őstag
válasz dsomogyi #7487 üzenetére
Szerintem olcsóbban megúszod, ha veszel egy másik új tápot, mint egy új rendes szinuszos UPS-t.
Vagy használtan szerezni egy másik szintén minőségi tápot és / vagy szinuszos UPS-t is (attól függ mit találsz és mennyiért). Utóbbi esetén az akku(k) állapotát is érdemes lenne kideríteni.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz Teasüti #7403 üzenetére
Szinte ugyanúgy kell, mintha egy vadiúj telefon akksiját megformázod. Csak ott a 100 W-os izzó helyett, tövig meríted a telefont.
"Kíváncsi lennék mit csinálnak rajta konkrétan."
Az alaplapon valamelyik trimmer(eke)t tekergethetik, talán...
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz canniball #7383 üzenetére
Régebbi Delta belsős Chieftec tápoknál (pl. 400 W GPS-400AA-101A, 450 W GPS-450AA-101A, 550 W GPS550AB-A) és a Delta tápok GPS sorozatainál voltak vele gondok, állítólag.
Illetve az UCC3817 PFC vezérlővel ellátott tápoknál is voltak ilyen "érzékenységek". Asszem a fentiek is ilyen PFC vezérlővel vannak ellátva
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Forrás: www.compress.ru
-
tornas
őstag
Üdv!
A FSP Raider 550 W-os tápod aktív PFC-s így a géped névleges VA-os teljesítménye a konnektor felől 600 VA alatt marad (full-ra járatva).
A LCD monitorral (nem CRT-vel!!!) együtt én egy 700-750 VA-ossal bőven beérném és még lenne tartalékom is. Egyébként még a komolyabb játékok alatt sem venne ki a konfigod a konnektorból kb. 350-400 VA-ot.
-
tornas
őstag
Szerintem ez az APC SU700 elég baráti áron van. Még akku nélkül is megérné az árát...[link]
-
tornas
őstag
Ha egy kicsit jobban végiggondolom, akkor 12 V-on 9 Ah elvileg 108 Wh teljesítményt jelent. 24 V-on 7 Ah meg 168 Wh-át jelent. Vagyis nagyobb a kivehető órás teljesítmény 2db akkuból, mint egyből (akkukapacitás függvényében).
Ezek szerint az akkuja valszeg kifogástalan lehet, viszont ha garis, akkor inkább vigye vissza.
-
tornas
őstag
Abból indulok ki, hogy mivel sorba van kötve a 2 db akku, így nagyobb áramerősség nem vehető ki az akkukból. Csak nagyobb fesz. Az egy darab 9 Ah-ás akksiból nagyobb áram "vehető ki", mint a 2 db sorba kötött 7 Ah-ásból. Elvileg...
Viszont van egy kis ellentmondás is ebben, amit leírtam:
APC BE650R (1 db 9 Ah-ás akkuval) 100 W-on kb. 31 perc
APC SU700 (2 db 7Ah-ás akkukkal) 100 W-on kb. 53 perc.
Érdekes...
Most egy kicsit én is elbizonytalanodtam...
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
"Ha 9AH akkuról 31 percet világít az közel tökéletes állapotú akku. (SU700ban 2db 7AH akkuról megy 50-55percet)"
Inkább több, mint egy óráig világítania kéne...
Nekem is van SU700-am de abban a 2 db akksi sorba van kötve, így lényegében 24 V-os és 7 Ah-ás akksival megy. Ha a 7 Ah-ás akksival 50-55 percig, akkor értelemszerűen a 9 Ah-ással már több mint egy óráig is mehet 100 W-on, kifogástalan akkuk esetében.
-
tornas
őstag
Ááá, már értem...amit linkeltél onnan van ez a kijelentés:
"Az újabb, akítv PFC-s tápokkal ellátott számítógépek, villanymotorok (például kazán keringető szivattyú) már tiszta szinuszjeles készüléket igényelnek."
Igen, a villanymotor tiszta szinusszal megy csak rendesen. Az APFC (pontosítok: kapcsoló üzemű tápegység, ami lehet APFC-s, PPFC-s és PFC nélküli is) esetében mindegy, hogy négyszögjeles vagy tiszta szinuszos UPS-re van kötve (nagyon kevés kivételtől eltekintve).
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
válasz Rundll32 #7187 üzenetére
Még mindig az akkura gyanakszom elsőre...
Én először egy csere akkuval is kipróbálnám valahogy. Az USB kapcsolatnál egy másik USB kábelt vennék elő és esetleg az UPS szoftverét is újratelepíteném.
Az akku feszét is megmérném multiméterrel kiszerelt állapotban. Az UPS-t pedig akku nélkül bedugnám a konnektorba (vigyázva arra, hogy az akkukábelek ne érjenek sehová sem) és megmérném a kábeleken lévő feszt is. Kb. 13,5 V körül kell lennie. Vagyis így lehet megnézni, hogy az UPS tölti-e az akkut.
-
tornas
őstag
válasz _Smooth #7182 üzenetére
Hi!
Ha már merevlemezes (SSD, HDD) a gép, akkor jobb ha szünetmentesre van kötve.
"Monitorok és TV nem érdekes."
Az csak abban az esetben lenne érdekes, ha CRT-ről van szó és az UPS-re lennének kötve.
"Fontos lenne tudni a HTPC tápjáról kicsit többet?"
Ha valódi színuszos UPS-t tervezel venni, akkor ez esetben szinte semmit. Ha nem, akkor esetleg lehet, hogy érdemes lenne tudni a márkáját és az elektronika gyártóját a kora miatt (P4 futott benne írásod szerint). Régebbi brand (Dell, IBM, Hp stb...) gépeknél előfordultak Delta belsős tápok, amik lehet, hogy haragos viszonyban lennének egy kváziszinuszos UPS-el.
"Van esély, hogy a kettőt egy UPS-szel költséghatékonyan meg tudom támogatni?"
Van, csak legyen megfelelő a teljesítménye és a benne lévő akkuk is legyenek minél nagyobb Ah-ásak és így nagyobb lesz az áthidalási időd is. 2 db 12 V-os és 7Ah-ás (soros kötésű --> 24 V-os UPS) akku ugyanakkora, mint egy db 12 V-os 7 Ah-ás akku kapacitás tekintetében.
-
tornas
őstag
válasz Rundll32 #7181 üzenetére
"kb 2 percig képes ellátni áram szünet esetén, ami szerintem baromi kevés egy 850 VA-shoz képest...."
Nem a teljesítmény számít, hanem az hogy hány Ah-ás akksi van benne. Ha jól olvasom, akkor a tiédben 9 Ah-ás akksi van, ami nem olyan kicsi. 100 W-on szerintem több, mint egy óráig is vinnie kéne azt a 100-as izzót az UPS-ednek új állapotú akku esetén.
"A gépem fogyasztását megmértem üresjáratban 100 Watt körül van."
A monitor is rajta van az UPS-en? Mert annak a fogyasztása is beleszámít. Számít az is, hogy CRT vagy LCD monitorod van. Mert a CRT használatától letérdelhet a még sokkal nagyobb UPS is. És az sem mellékes, hogy a géped üresen 100 W-ot fogyaszt (feltételezve, hogy pontos a fogyimérőd), de terhelve valszeg 2-3 szorosa is összejöhet+ monitor. Ha pedig terhelt állapotban ér az áramszünet nem meglepő a kevesebb áthidalási idő és ehhez hozzájön még az akku öregedése miatti kapacitáscsökkenés is.
"Viszont, ha csak egy hagyományos izzóval szerelt lámpát dugtam a szünetmentesbe ami egy100Wattos égővel van bekapcsolva akkor kibírt 31 percet is..."
Ebből szerintem az derül ki, hogy megérett a cserére az akkud. Mint fentebb is írtam, a 31 perc már kevés 100 VA-on (jelen esetben 100 W az ohmikus jelleg miatt) egy 9 Ah-ás akkutól. 2-3 szoros teljesítményen a 2 perc is abnormális ami szintén az öreg akkura vallhat.
Ha viszont úja az akksi, akkor még szóba jöhet az is, hogy újra kell kalibrálni az UPS áthidalási idejét a szoftverével. Feltéve, hogy ennél az UPS-nél van erre mód...
-
tornas
őstag
válasz spiritex #7120 üzenetére
A tömege alapján ami 2,56 kg akar lenni, nos, nem egy életbiztosítás ilyet használni.[link] Még akkor sem, ha valszeg nem nagy trafós (50 Hz-es inverteres), hanem magasfrekis inverteres.
Eleve egy 12 V és 7Ah-ás (vagy 7,2-es) akksi 2,5 kg-nál kezdődik.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Ez a szűrő(motor) valszeg törpefeszültégű egyenárammal megy. Vagyis elvileg tartozik hozzá egy ~ 230 V-os adapter. Csak az a kérdés, hogy az kapcsolóüzemű vagy trafós. Ha trafós, akkor biztosan nem jó neki a kvázi-szinuszos UPS.
-
tornas
őstag
10e forintért nagyon sok olyan, új tápot (vannak persze egy kevés kivételek) lehet venni, aminél még egy öreg táp is sokkal jobb (átkondizva -->felújítva).
Egyébként az egy lehúzós szerviz lehet, ha ilyen áron dolgozik.
Van egyébként egy szerviztopik is: [link]
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Szünetmentesek topológiája sematikusan (orosz):
Off-line:
On-line:
Line-interactive:
-
tornas
őstag
A rövidzár elleni kapcsoló/biztosítékot nézted?
Igen és semmi baja, nem is volt kioldva sem.
Plusz teszthez elég egy 7Ah-s akku is, azzal is mennie kell.
Én is azon vagyok, hogy mielőbb akkukat szerezzek hozzá. Meg aztán próba erejéig gondolkodtam az, hogy autós akksival is megpróbálom. Csak egy baj van: 2 db 12 V-os akku-pack (pontosabban 2 db 12 V-os és 7,2 Ah-ásak) kell hozzá, mert 24 V-os a kicsike. Tehát 1 db 12 V-os akku (autós, zselés) nem elég hozzá, sajnos.
Szerintem normális, hogy akkuk nélkül nem indul.
Ahogy Cobra. is mondja akkuk nélkül nem ad semmi életjelet.Egyszer próbáltam az APC Back-UPS 600-ast és az APC Back-UPS CS 500-ast is (valamint egy teljesen noname-et is) akku nélkül beindítani és elindultak akksi nélkül. Bár ezek standby topológiásak és kvázi-szinuszosak.
Én azt gondolom, hogy azért nem kapcsol be (legalábbis remélem, hogy ezért és nem azért, mert komolyabb a baja), mert az akku kell ahhoz, hogy a "főkapcsoló" reléje behúzzon. A 230 V váltó eljuthat egy kisebb elektronikáig, ami az ukázt kiadná a kapcsolásra, de mivel nincs akku, így nem tud végrehajtódni.
[ Szerkesztve ]
-
tornas
őstag
Sziasztok!
Kaptam nemrég egy MGE Pulsar Evolution 800-as szünetmentest (800 VA-os, szinuszos és line-interactive topológiás, TOWER kivitel), teljesen kipurcant akkukkal. Ha áram alá helyezem (hibás akkuval, illetve akkuk nélkül), akkor nem reagál a főkapcsolóra sem, meg semmire sem. Az akkukban egy fia volt sincsen. Pótakksijaim most hirtelen nincsenek. Belülről látszólag rendben van, semmi sérülés, semmi púpos elko és semmi egyéb más.
Elképzelhető, hogy akksik nélkül nem hajlandó bekapcsolni? Olvastam valahol, hogy vannak ilyen UPS-ek is. A kézikönyvében nem találtam idevonatkozó írást.
Üdv!
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Vírusirtó topic
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hangprojektor extrákkal: Samsung HW-Q700A teszt
- Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Milyen légkondit a lakásba?