Hirdetés
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Klasszikus kínai festmények ihlették a Colorful legfrissebb memóriáinak külsejét
- Ultrakompakt Key E SSD-vel jelentkezett a Silicon Power
- Mesterséges intelligenciára kihegyezett mini PC jött az ASUS műhelyéből
- ASUS blog: ExpertBook P5 notebook, a munkagép
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD FX
- Házimozi belépő szinten
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Házimozi haladó szinten
- E-book olvasók
- LG LCD és LED TV-k
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Apple asztali gépek
-
PROHARDVER!
A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Neck
veterán
Aki esetleg APSC-re keres 35mm lencsét, a Viltrox 35mm f1.7 elég jó lett.
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
Sanya
nagyúr
válasz Necro_Ramone #43579 üzenetére
adalék, hogy nincs type-C a 6400-on, microusb van csak
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
Necro_Ramone
tag
Sziasztok,
A5100-hez vettem egy Tamron 17-70-et, és így utólag elgondolkoztam hogy ennyi erővel amúgy lehet a vázat is cserélhetném, de nem igazán tudom minek van értelme (pénz nem igazán számít 400k alatt (használtakat nézek)). Kizárólag fotózásra használom, videózás nem érdekel. Ami jó lenne:
- Viewfinder és/vagy
- Olyan kijelző amit napsütésben is lehet látni
- Kicsit gazdagabb lehetőségek telefonról elsütve (az A5100-al ez egy külső appal megy, de kb az összes lehetőség a 2 sec delay, meg az előnézet az elékszült képről, azt hogy hova fókuszáljon nem lehet irányítani)
- USB-CA6400-6600-akat nézegettem véelményekkel együtt, de sokan azon vannak hogy csak fotózásra nincs sok értelme feljebb menni, ha már az A5100 házon belül van.
-
vond
MODERÁTOR
válasz vihartigris #43576 üzenetére
Át is raktam ON-ba.
Az a 300 ezres ár már egész jó az 5 év garis Tamron 20-40-ért. Az alap 400k túlzás szerintem.
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
motocoder
aktív tag
-
motocoder
aktív tag
-
norbert1998
nagyúr
Egy kis összehasonlítás. Elég low effort, de több, mint a semmi.
Ugyanaz a házfal az MTO 1100 mm F10.5-tel és a Minolta 70-300, 300 mm F5.6, croppolva. A Minolta élessége egész jó, 3D nyomtatott adapterrel, de az MTO elég béna, alig jobb, mint a Minolta. Viszont ezt még ki kell takarítani, attól még várok egy kis javulást.
Mindkét kép ISO400 mellett készült, az MTO 1/120, a Minolta 1/1000. -
Sanya
nagyúr
válasz zsida.kornel #43568 üzenetére
CSeréld ki az adaptert egy másikra és nem lesz gond. Eloxidálódott az érintkezője.
A bortól bolondokat gondol az ember, DE A PÁLINKÁTÓL MEG IS CSINÁLJA!!!
-
Márton
nagyúr
válasz zsida.kornel #43568 üzenetére
lehet csak a filléres adapter rossz már,
de komolyabb munkára én sem adaptereznék,
még komolyabbra meg dual slotEmlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"
-
PNP
őstag
válasz zsida.kornel #43566 üzenetére
Szerintem ne használj adapterezett microSD-t.
-
zsida.kornel
tag
Sziasztok, A6300 minden harmadik indításnál SD kártya hibát ír, kivesz betesz és jó. Erre létezik valami megoldás? Sandisk extreme pro 128-as micro sd van benne gyári adapterével.
-
veterán
válasz Dißnäëß #43546 üzenetére
bár nem tőlem kérdezted
nem szeretem, hogy többet fogyaszt és (nyilván ezzel összefüggésben) jobban melegszik, mint a 7iii. meg néha a kijelző hajtogatását, de néha meg a régi megoldást nem. a 9iii kombinációáját elfogadnám.meg nem szeretem azt a bugot, amivel szívok néha: ha kimegyek az ftp beállítások menüjébe, mert mondjuk változott a szerver címe vagy leszakadt wifiről, utána a videóknak nincs hangjuk. ki-bekapcs után jó.
hanyas vagy, te disznó?
-
Dißnäëß
nagyúr
Soha nem fotóztam f/11-en, én az opticallimits-en nőttem fel (elődjén, a photozone.de-n [link] [link] ) fotózásban és pislogtam, hogy mit esznek ezek az f/11-en, ott azért már üt a dolog (persze, melyik obi honnan indul ugye).
Táj f/8, a legjobb általában f/4 körül van a fényerős fixeknél, f/5.6 körül a 2.8-as/4-es zoom-oknál.. nagyjából.. f/8-ra is "kopik" már kicsit az élesség, de vállalható. Szóval nekem ez volt tájra, mióta eszemet tudom. Bevált. Amúgy a 11 sem életveszély annyira.. egy f/22 viszont már nagyon fel tud puhulni.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Ijk
nagyúr
Bejelentette a Cosina a 28 f1.5 ASPH-t. Sajnos ahogy a többi Voigtlander ez sem AF, de végre egy 28mm fix ami fényerős, kicsi, és remélhetőleg éles is lesz kicsit rekeszelve.
Mondjuk egy 28 F2 APO-nak még kicsit kisebb méretben jobban örültem volna.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
rekid
addikt
"Főleg akkor jó ez, ha nem f/16-os rekeszen vagy, hanem egy "komolyabb" diffrakció előtti mondjuk f/8 körül és kell a borotva, amit csak tud az üveg."
Hány meg hány oktató anyagban olvastam még a legelején, hogy f11-en KELL tájképezi aztán vakartam a fejemet a dxomark ábrái felett, hogy akárhonnan nézem f8-f9 környéke a legjobb..
[ Szerkesztve ]
Gyáva népnek nincs hazája!
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz -szabi- #43556 üzenetére
A beállított rekesz mellé mindig társul egy mélységélességi tartomány, aminek van egy eleje és egy vége. A képen leghátul lévő dolgokat (amit természetesen élesre fotóznánk, tehát nem portrézunk) kell a mélységélességi tartomány legvégére tenni.
Magyarul, a fókuszt tájképnél nem a horizontra tesszük, hanem valamivel elé, én gyakran kétharmados ökölszabályt használtam, de ezt párszor kikísérletezve már tudja az ember, hova is legyen mindig.
Ezzel lehet nyerni úgy a sokszor izgalmas és belekomponálásra érdemes előtérben élességet, hogy közben a legtávolabbi dolgok is még épp élesek maradnak. Ha oda tennéd a fókuszt, ugyanígy élesek lennének, cserébe az előtérből vesztel kicsit.
Főleg akkor jó ez, ha nem f/16-os rekeszen vagy, hanem egy "komolyabb" diffrakció előtti mondjuk f/8 körül és kell a borotva, amit csak tud az üveg.
Gyors gugli és egy jó cikk erről.
Szerk.: nem szoktam túlbonyizni: fix középső AF ponttal felveszem a fókuszt a tájon, majd rögzítve azt visszakomponálok a lőni kívánt kompozícióra és katt. Ha kifejezetten csak egy tájas séta volt, nem pedig mindig mindent tücsköt-bogarat ami szembejön, nyilván kényelmesebb az AF pont lentebb pöccintése is, feltéve, ha mindig ugyanoda teszed a horizontot, ami meg felhő- és épület- és előtéri textúra-függő, szóval én inkább középen maradtam vele, nem komplikáltam túl.
[ Szerkesztve ]
Kígyó vére, béka hája, pók levedlett ruhája.. kondéromban lepke sül, kívánságom teljesül !
-
Dißnäëß
nagyúr
Aztán a tami az utolsó szériáinál már paraméterezhető volt.
Zoomnál a probléma fennmaradt. Vagy USB-n megvolt az a kétdimenziós mátrix kb, amit vázoltam ? (Az jó, ha igen.. nekem már kimaradt).Hatalmas csalódás volt nekem, hogy bakker itt ját a többszázezres/milliós foto technika?
Dettó, az A7RIV egy fákin' megváltás volt e téren. De a sokkal egyszerűbb, CDAF alapú Olympus OM-D E-M10 tücsökpöcs is jól ment szemre a két fixxel, shiftelős hülyeség nélkülAzt hinné az ember, hogy minőségi szenzort klassz dinamikával és iso tűréssel nehezebb alkotni, mint AF-et, mégis a megapixeleké lett a fókusz (de jó mondat, mi ?) úgy, hogy az AF-et nem fejlesztették annyira, hogy kiszolgálja az első, tizen-x MP-t átlépő vázakat. Nikonból a D700-al bezárólag még tök jó volt minden. Bár cimbinek D810 van és állítólag sokkal jobb lett ott már az AF, az eredeti 800-as egy katasztrófa.
-
rekid
addikt
válasz Dißnäëß #43552 üzenetére
Ehh még a kezdetén mikor belefutottam ebbe a front-back focus dologba ugyan ez volt az észrevételem. Aztán a tami az utolsó szériáinál már paraméterezhető volt. Csak hát ugye ez az issue nem csak gyutáv de tárgytávolság függő is szóval kb. cseszheted. Hatalmas csalódás volt nekem, hogy bakker itt ját a többszázezres/milliós foto technika?
d750, d810, d850, 5d IV, igénytől függően patent tájazni és nem kell cserélgetni az akkut. Most voltam fotótúrán, a második nap felénél cseréltem akkut a csattogóson míg a milcesek már túl voltak egy dupla akksi töltés körön. (Mondjuk itt ki is merül az dslr előnye.. )
d780 lehet még jolly joker azt tudod így is meg úgy is használni. Bár az még just for funra drága. (Ahogy a d850-is)
-
Ijk
nagyúr
válasz Dißnäëß #43553 üzenetére
Igen C széria csak EFCS.
Ilyenkor marad az elektronikus zár, kivéve ha mozog a téma mert akkor lassú kiolvasás miatt tojásfej lesz. Akkor már csak ND segít 1/1000 körül tartani a záridőt.
Egyébként anno simán lenyomtam egy 35GM vs 35 1.2 art tesztet EFCS bakival és észre sem vettem. Kicsit túl van tolva ez a bokeh hatása szvsz még ha jelen is van./人◕ ‿‿ ◕人\
-
Dißnäëß
nagyúr
Nekem ami piszkálja, az a rohadt global shutter , a mocsok gyors PD-képes töltés és a jobbfelső LCD megléte. Na meg egyforma - vihargyors - kártyatípus ill. slot-ok, nem ez a hülye egyik ilyen, másik olyan.
Egy Nikon Z8-ra ránézek és a szépségétől elmorzsolok egy könnycseppet, csak sajnos - vagy sem - a Sony AF-et semmi nem veri egyelőre, márpedig embereknél ez megakritikus.
Na nem mintha alkalmatlan lenne, hiszen halálbéna tükrösökkel is készültek az első digi gépek korszakában A4-es magazinfotók, tehát jééé, tudott fókuszálni a fotós, de egyrészt megy a pixelkukk és ezt AF-el is ki kell szolgálni (precízió sok megapixelekhez), másik a konfidencia, hogy nem kell annyit lőnöd, mint régen, hogy 10-ből 3-4 kuka úgyis és legyen miből választani még, hanem tudod, hogy 10-ből 9.9x telibe talál és foglalkozhatsz azzal, hogy a szája széle hogy görbül, a mosolya természetes-e vagy be kell dobni valami kretén poént, hogy a mimika helyreálljon, az AF meg pontle**arós, mert csúcs.
A7C szériában meg talán a mech shutter hiánya, vagy valami ilyesmi rémlik, mikor jövögettek ki ezek, hogy mintha nonstop EFCS-ben lennél, vagy rosszul rémlik ? Pici hatása van a bokeh-ra egyiknek-másiknak, nem számottevő amúgy, de van aki háklis erre. Mintha egyik mód hiányozna ezekről a kis vasakról, de lehet a II-esekre már megoldották, nem követtem egy ideje.
Mindenesetre valami 16-50 pancake-el el lehet lenni a nyakban utazósnak csak itt a gyors sebesség érdekében iso-t áldozunk, mert nincs fényerő a szűk rekesz (kicsi obi) miatt, ez pedig minimum ekvivalens azzal, hacsak nem kifejezetten utóbbi nyer, hogy ha eleve egy kis gép+obi kombóval indulsz, például egy m4/3-assal.
Mire 4K-ra lehozod (és borotva nyomtatásra A4-re elég az FHD is, hihetetlen), ember meg nem mondja, mivel csináltad.
Na bocs, csak elfilóztam
-
Dißnäëß
nagyúr
Hát ne is mondd, mondellfotózásban hülyére *ptam magam a tükrösökkel és az AF micro adjustment is csak addig volt jó, amíg konzisztensen minden rekeszértéken és gyutávon (ha zoom) ugyanannyira volt front- vagy backfókuszos az üveg. De a valóság nem ez volt, a gyártóknak meg nem jutott eszébe egy olyan kis mini táblázatot bevinni a firmware-be, amit feltöltök, hogy mondjuk:
11 |
8 |
6.3|
4 |
2.8||________________
24 35 50 70
és a méréseim alapján beviszem az egyes offset értékeket, a többi köztesekre pedig a gép kalkulál egy egyszerű interpolációval.
Lézerpontos lett volna minden gyári- és utángyártott obi egy kezdeti felparaméterezés után és nem lett volna gond az, hogy a tükrösök külön AF modullal, tág rekesszel fókuszálnak, majd expóra - értelemszerűen - összehúzza a rekeszt (ha kisebb van beállítva) és a már tágon fixált fókuszhoz képest az üveg miatt elmászik a tényleges fókusz.Tükörfelcsapásos live módban (CDAF ugyan csak, de..) a rekeszt a leendő beállításra húzta mindig már az élőnézetben is, így a mai modern milcekhez hasonló volt a működés és "focus shift-es" obi mellett is tűpontos volt az AF.
A milcekkel a probléma lényegében megoldódott, a szenzorok is tele vannak pakolva PDAF pontokkal magán a szenzoron, a fókuszálás pedig a beállított rekeszértéken történik meg, ergo egy üveg által okozott focus shift szimplán bele van már ekkor kalkulálva az AF-be, negálva van a hiba.
No, de amúgy nem erre gondoltam egy öreg középformátummal amúgy, hogy én majd akárcsak 20MP-n elkezdek embert sorozni és az AF annyira jó lesz, hogy egészalakos fotónál a kontaktlencse szélét látom a szemében , hanem mondjuk lassú fotózok, tájfotózok.. megállok és felveszek egy hiperfokálist a talajról a buta AF-el is, semmi tudomány nem kell, simaliba, 10/10. Pont a lassulás lenne a cél, nem a sorozat. Kis lehozós chill-esben.
-
p_adam
addikt
Pont ez adja a variációt, hogy így is lehet csinálni, meg úgy is.
Az eltérő használat garantálja, hogy nem lesz azonos a végeredmény. Egy márka komplett stratégiája pont erre épül, és az emberek ezt zabáják - és nem azért, mert mazochisták.
Az hogy a Sony FF MILC rendszernél ez főként manuálozással kezdődött, azzal 2024-ben is pont annyi gond van, mint 2013-ban volt. Semmi.
Bosszantó, hogy a kihajtható kijelző és középre rakott kereső miatt "eredeti kompakt" A7 vonal fotózás szempontjából jobban meg volt tervezve, mint a mostani A7C vonal... -
rekid
addikt
válasz Dißnäëß #43548 üzenetére
Idővel megszépülnek ezek a dolgok szerintem... amúgy meg megy az anyázás a front meg backfókusz miatt meg amiatt hogy elereszted a sorozatot aztán 10 képből jó ha 4-5-nél megvan a fókusz amiből talán 1 kép használható.
Nem mondom, jó az ha gondolkodnod kell és a gép és a te agyad adja a jó eredményt de az a fotózás egy másik verziója ami netto just for fun. Ha sikerül sikerül ha nem nem de nem leszel csalódott mert épp elmulasztottál egy olyan pillanatot ami nagyon jó lenne ha meglenne.Nem tudok még sok tapasztalatról beszámolni mert nagyon friss a masinám. De az az első pár gyerekre irányult lövésből kiderült, hogy nagyon jó barátok leszünk. Amiért váltottam (gyerek fotózás) azért már most látszik, hogy megérte. (Ráadásul tök véletlen sikerült két akciót egybehúzni, úgyhogy az ár is nagyon baráti lett.)
Small riggel most már meg is tudom fogni rendesen, szóval az egyik legnagyobb félelmem kipipálva.Gyáva népnek nincs hazája!
-
Dißnäëß
nagyúr
Naaa. Biztosan vannak "hülyeségei", ami lehetne máshogy.
Csak szaglászok, semmi komolyRIV-et eladtam jó ideje, nézegetem a piacot, a teljesen használható "modern" ligából is ugyanúgy játszik minden, mint mondjuk megvenni valami öreg nagyvasat, ami nevel, amit tisztelni kell, mert gyenge az AF, gyenge az iso, ami ad valami kis élményt és nem csak annyi, hogy ránézek valamire, néma katt és tökéletes
-
rekid
addikt
válasz qnadam #43543 üzenetére
Úgy látom sikerült az "ellenség" megtévesztése.A 7c2-nek nem kell ilyen ősrégi megoldás mert menüből megadhatod mennyi legyen a "bulb" időd.
Nekem viszont a74 van ami bizony rendelkezik ilyen multi porttal, szóval a kolléga spórolt pár ezrest most nekem amit bátran elihatok.
-
gyapo11
őstag
Ide írom, hátha másnak is hasznos.
vi.aliexpress.com/item/1005003412409064.html
vi.aliexpress.com/item/4000181319854.html
vi.aliexpress.com/item/32964166803.html
vi.aliexpress.com/item/4000181331643.htmlmenyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
Nekem is ilyen van, és vettem hozzá gépspecifikus végeket aliexpressen, 10-15 cm hosszúak és mindegyik a kis jack dugóval csatlakozik, a másik vége meg a gépbe.
Meg van olyan vezeték nélküli vaku kioldó is, amihez gyárilag adnak ilyen végeket 2-3 géptípushoz, a receiveren van hozzá aljzat, és így nem a vakut villantja el, hanem exponál.menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
rekid
addikt
Nehogy komolyan vegyétek a poént...
Amit linkeltem kioldó ott fekszik az asztalomon. A jack után van egy toldás nikon fejjel. ugyan ez elérhető minden gyártóra. A kioldó ugyan az, a jack utáni toldó ami változik. Külön a gépspecifikus toldót nem árulják, az egész kócerájt meg kell venned. bahh
-
Dißnäëß
nagyúr
De azokhoz legalább volt valami vezetékes bizbasz.
Pontosan amit linkeltél, olyannal mentem (a D800-al ) a hegyekbe égboltot fotózni Újhold idején a 14 mili kis beretva Samyang-al anno. Volt bulb így - nyilván.Appból is megolható lenne, valóban. Kiadja a jelet, hogy "nyisd ki és tartsd úgy" és max akkor szűnik meg a bulb, ha az appal a kapcsolat megszakad. Hogy ne maradjon úgy, ha szétesne a bluetooth vagy wifi a bulb alatt Ennyi kellett volna csak, szoftver oldalról.
- - - - -
Nyilván rengeteg mindenben jobbak a mai milc-ek, mint öreg tükröseik, egyik az AF, másik a video, harmadik az IBIS - és nagyjából kezdünk is elfogyni - de amikor valamire azt mondják, hogy "workhorse", igásló, az azért nem véletlen.
CaNikon milc-eket néztél már bulb szemmel ?
-
rekid
addikt
válasz Dißnäëß #43530 üzenetére
Na várjál...
Szóval, én majom egy elme roggyant pillanatomban kitaláltam, hogy kipróbálom az "agyohájpolt" milceket és eladtam a drága jó nikon d750-em. Ráadásul pont egy walkmangyártótól kellett milcet vennem aminek úgy tűnik még a Bulb időt sem lehet rendesen megadni. Pedig hát az a7c II tudja natívan a saját menüjéből... ez meg... áhh a gyári telefonos applikáció úgy látom még a Nikonét is alulmúlja pedig az még a 3210-es nokia snake játáékánál is egyszerűbb...
Nincs valami ötletetek?
-
Dißnäëß
nagyúr
Rossz a kezdés, már több, mint egy teljes nap eltelt és semmi válasz.
Taktikázz !Úgy kellett volna kezdened, hogy:
"Sziasztok, van egy Nikon D800-am és még mai napig úgy gondolom, sokkal használhatóbb eszköz egy ilyen öreg tükrös, mint egy A7IV, itt van például a bulb esete..."Ezzel instant felhergeled a népet és perceken belül jött volna a válasz + előtte már tízen keresték volna szorgosan a megoldást a problémádra.
-
rekid
addikt
Sziasztok,
Létezik olyan applikáció amin keresztül tudok az a7iv-nek bulb időt állítani?
Ha jól látom a Creators appban csak gomb lenyomás és felengedés van, tehát nekem kell mérnem az időt.Egy ilyet szeretnék kiváltani, ha már a digitális korban élünk:
Köszi!
-
krmcz
tag
Megvettem az első Sigma obimat, 105 macro. Ahogy vártam, brutál éles. A széleken olyan mint a többi üvegem középen. CA nyitva is alig látható. Jó lesz ez. AF egy kicsit hangos, kevés fényben szeret hintázni, de összességében nagyon elégedett vagyok. Amire használni fogom, oda úgysem kell villámgyors, hangtalan AF.
Azért ez az összehasonlító teszt elég félrevezető. Nehéz elhinni, hogy az egyik legélesebb Sony üveg ilyen gyengén teljesítene a képszéleken. Biztos egy rossz példányt teszteltek.
-
m3ss
veterán
nem is olvastam vegig, ritkan kovetem a fotos forumokat ujabban. fel evente jonnek ezek az okfejtesek, gondoltam megmondoember leszek megint, jovok es okoskodok egyet
amugy ai zajszuressel meg kevesbe szamit a zaj, ez pl a7 III iso 32k, lajti ai denoise raengedve. persze en se lodozok 32k-n, meg sztem amugy sem a zaj a fo problema magas ison, hanem a dinamika, ha utomunkazva van a kep.#43525 Ijk na a 35 1.8g triggerelte nekem az 5d1-re valtast. az mekkora egy kalap s*zar volt, vagy kozelre lehetett bekalibralni d300-on, vagy tavolra. pedig hogy orultem a d300-nak, vegre nem imbuszkulccsal kellett a kozepso fokuszpontot kalibralgatni, mint a d70-en. kabare volt ez a tukros af...
[ Szerkesztve ]
https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
Ijk
nagyúr
Mostani fejemmel nem cserélném le az A7IIi-at A7RIV-re. Mondjuk RIII-ra akartam eredetileg, de már alig drágábban találtam a 4-et. A sima IV meg eleve nem kellene a hajtogatos kijelzője miatt.
De ha visszaolvasod a vitát nem arról volt szó mennyire elég mindenre pl. 24MP.Egyébként érdekes kérdés ha most valaki nulláról kezdené akkor milyen szettet venne.
[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
m3ss
veterán
mutassatok meg az asszonynak, hogy min rugoztok, azt tudom tanacsolni annak aki pixel szinten kukkolgatja a zajt mai vazaknal. total nem ertem az egeszet, senkit sem erdekel, osszes mai vaz boven eleg fenyeros obival barmilyen felhasznalasra..sot..
amikor elkezdtem fotozni, 2012 kornyeken meg volt ertelme ezen rugozni, mert oriasi fejlodesek voltak szenzor teren, felbontasban, autofokuszban, keresoben, majd jottek a milcek...de manapsag nagyon nagyot kellene viritania a sonynak hogy lecsereljek egy a7III-at...miert tennem?https://www.instagram.com/jozsef.beko/
-
Neck
veterán
Egyetértek. Az se mindegy, hogy milyen a zaj pattern - nagyobb felbontáson sokkal finomabb a zaj, sokkal kevésbé zavaró, mint egy kis felbontású szenzor nagyobb zaj blokkjai. Szerintem már a nagy felbontású szenzorok is olyan jól tűrik a zajt, hogy nem nagyon van értelme csak az ISO miatt kis felbontású szenzort venni. A kis felbontású szenzornak szvsz inkább a kiolvasási sebességnél lehet előnye.
An α beta user... "A pokol szerintem egy végtelen IKEA áruház, az örökkévalóságig bolyonganak a kárhozott lelkek a Boysenbar alátétek és az Almaröd tükrök közt"
-
gyapo11
őstag
A kisebb szenzorra is ugyanaz a kép vetül a megfelelő obival, tehát pl. FF szenzorra 50-es mft-re 25-ös. Elvileg a kisebb szenzoron fényesebb kép keletkezik, mert a tárgyról ugyanannyi érkezik be viszont kisebb a felület. Ennek kompenzálnia kellene azt, hogy egy pixelbe kevesebb foton talál bele. Valószínűleg valami hasonló hatás lehet, mint az ic-gyártásban a csíkszélesség, hogy ha már túl vékony a csík, akkor a szennyezés kezd nagyon darabos lenni, egyre kevesebb plusz elektron vagy lyuk fér el.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Ijk
nagyúr
válasz Dißnäëß #43513 üzenetére
De ugye az volt a lényeg hogy azonos méretben nézzük a képeket (ha már azonos méretű az érzékelő). Felbontásban pont a két véglet az R és S, de ha megnézed egész jól szerepel az A7III, az 100k-nál hasal meg. Számomra érdekes iso6400-ig gyakorlatilag megkülönbözhetetlen, felette meg szerintem nagyobb felbontás zajszűrést tekintve előnyben van.
Én végigjártam a Foveont és egyfajta referenciát állított fel. De amióta elértük a 24MP-t már teljesen jó a Bayer, ott már ritkán jön elő a mátrix miatti színhiba, ill. nem kell szűrőt felrakni ami eltaknyolja a képet. Ez persze általános fotós felhasználásra értem, nyilván vannak extrém felbontás igények és extrém fénygyűjtő igények.
Sajnos magas felbontásnak van az a hátránya hogy elkezdesz pixelvadászkodni és nagyon kevés objektív képes kiszolgálni 35mm-en a 60MP-t ehhez. Ami legjobban hiányzik A7RiV-ben hogy nincs 24MP RAW mód, mert egyszerűen abban lőném meg a képek 80%-át, a mátrix miatt jelentősen jobb mint a natív 24MP érzékelő képe, 60MP-re meg felprogramoznék egy módot a tárcsán.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Dißnäëß
nagyúr
Maradva a linkelt Studio Scene Tool-nál, full módban vannak különbségek rendesen. (Pixelkukk szint).
Comp módra átváltva, ahol a legkisebbhez méretezi az összes többit, 25600-tól kezd kékülni az RIV képe, az SIII-al szemben, de a durva ugrás csak ezután jön majd.
A való életben mindenki eldöntheti kényelmesen, hogy ez a nagyonpici eltérés milyen további előnyökkel/hátrányokkal jár neki és melyik irányba megy el, vagy veszi az arany középutas sima A7 IV-et és boldog.
Egy átlag fotósnak, semmi extrém körülmény, majdnem azt mondanám, csukott szemmel random veheti bármelyiket. Az R-ben a veszély a nagy fájlméret, a potenciál a felbontás - ha van hol megmutatni, mert Insta/FB/Tiktok, de még egy 4K-s 16:9 kép is mindössze 8.2 Megapixel. (Tudom hogy nem 16:9-es a szenzor, csak értelmesen nézni-megmutatni általában 16:9-en szoktunk).
TV-ken megjött egy ideje már a 8K, szvsz semmi értelme, de mondjuk egy natív 8K 16:9-en = 33.1MP, vállalhatóan egészséges szint "nagyfelbontáshoz".
Én kiszálltam, kivárok. Lesz még Sony-m.
Ez a global shutter izgat, le fog csorogni. Hálistennek most nem itt kapar a bogár, kiülöm.Ma már túl nagy jelentőség van tulajdonítva az ISO tűrésnek szerintem. Extrém esetben, explicit sok leendő low light fotózás mellett legitnek mondanám, minden egyéb nem-extrém esetben hülyeségnek, ezen rugózni. Sony helyében be is szántanám az S vonalat, de lehet az R-t is és elkezdenék egyetlen épeszű-vállalható felbontás mellett (pl. natív 8K) egyéb paraméterekben diverzifikálni az egyes váz-vonalak között, például video képességek, szenzor kiolvasás, global vagy hagyományos shutter és hasonlók, aztán az árcédula eldönti majd, kinek mi kell. Lényegében most is ez történik, csak a szenzor felbontás is benne még a mix-ben (amit kivennék, annyira de annyira meglepően jók még az R-ek is, nemhogy alatta, nagy iso-n).
-
kovsol
titán
Próbáld meg nem a 2014 áprilisban kiadott első szériát nézed. Akkor miért nem az A7R1 -t raktad mellé. És az ISO3200 nem számít magas ISO-nak.
De igazából higgy amit akarsz, attól még az A7S széria lesz a TOP. Biztos csak viccből az a "High Sensitivity" széria.
[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
Peter.70
addikt
Van most a piacon olyan cserélhető objektives gép, amivel kiváltható egy sony HX 400v 50X optikai zoomos bridge gép?
Illetve milyen obi kell, hogy ezt tudja? -
Ijk
nagyúr
válasz gyapo11 #43505 üzenetére
Nem látom azt a nagy előnyt, pedig A7III érzékelője kifejezetten jó zajban. A7IV-vel szemben pedig nincs is hátrányban az A7RIV.
Szerintem nem a pixel méret számít gyakorlatban hanem az egész szenzor mennyi fényt kap. Tehát ugyanakkorara meretezve a képet inkább a szenzor méret lesz meghatározó mintsem a felbontás- pixel méret zajt tekintve.[ Szerkesztve ]
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
Neck
veterán
válasz gyapo11 #43505 üzenetére
Illetve azt tegyük hozzá, hogy egyrészt kisebb szenzorra hamarabb jön a diffrakció, illetve a nagyobb szenzort könnyebb hűteni is...
-
gyapo11
őstag
Nem a kis felbontás miatt kevesebb a zaj, hanem a kis felbontással együtt járó nagyobb pixelek miatt. Minél nagyobb a pixel, annál több fényt gyűjt be az expo alatt, a több fény nagyobb töltésmennyiség, ami nagyobb feszültség, amit nem kell annyira erősíteni, így a zaj sem erősödik annyira.
A leméretezés csökkenti a zajt, mert újra kell számolni a pixeleket, és a zaj véletleszerűsége miatt a világos és sötét pixelek közelítenek egy szürke átlaghoz, ami sokkal kevésbé látható mint a nagyobb kontrasztú zaj.
Ha 24 mpixelt lősz ugyanazzal a géppel, akkor hogy lesz kisebb ha a szenzor nem változik? Vagy leméretezi belül, vagy a szenzor egy részét olvassa ki. Ha leméretezi akkor ugyanaz mintha te méreteznéd le pc-s programmal, ha egy részét olvassa ki, akkor meg ugyanazok a pixelek gyűjtenek ugyanannyi fényt mintha a teljes szenzort olvasná, és ugyanannyira kell erősíteni, tehát a zaj is ugyanannyi.
Ha egy aps-c szenzor nem 20 Mpixeles lenne, hanem 20/1.5~13 Mpixel, akkor a pixelek ugyanakkorák lennének mint egy 20 Mpixeles FF szenzorban, ugyanazzal az erősítővel ugyanannyi zaj lenne mint az FF szenzorral, ezért mondtam, hogy kevesebb pixel kevesebb zaj.[ Szerkesztve ]
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Ijk
nagyúr
Táskán van egy peak design capture, általában arra akasztom a vázat és cserélek obit. Nyilván egy rossz mozdulat mindig benne van.
gyapo11 : Én úgy tudom ez a magas felbontás, magas zaj megdőlt teória. Nyilván különböző érzékelők között van szórás, de ha leméretezed a 60MP képet 24-re, nem lesz zajosabb mint ha 24MP-el lőtted volna. Egyedül a 60MP sony érzékelőnek annyi a hátránya hogy lassú a kiolvasása, de ez kifejezetten extrém felbontásra kihegyezett szenzor.
/人◕ ‿‿ ◕人\
-
gyapo11
őstag
válasz Ixion77 #43499 üzenetére
Azt figyelembe kell venni, hogy egyre kevesebb a zaj, egyre jobb erősítőt használnak, de a fizika az marad, nagyobb pixel több fény ugyanannyi zajjal, tehát mindig jobb lesz az FF. A kisebb szenzoroknál a pixelszám csökkentésével lehetne javítani, de azt meg nem kéri a piac, csillió pixel kell.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest