Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- Milyen TV-t vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen processzort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
PROHARDVER!
A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Doris
lelkes újonc
Mi ez a számláló a 6000 fényképezőn?
-
Doris
lelkes újonc
Tudtok olyan max 1 éves videót ami jól elmagyarázza az A6000 beállításait? Magyar kéne
-
Sordoran
addikt
válasz
Lac-coo #44186 üzenetére
A termék adatlapján szerepel minden:
- 10% kupon érvényes rá
- a diákoknak szóló pénzvisszatérítés érvényes rá
- a +1 év garancia érvényes rá
- a Welcome to Alpha promóció szintén érvényes rá
Amit nem lehet igénybe venni, az a sima pénzvisszatérítés, tehát ha nem vagy diák (ami amúgy többet térít), akkor "csak" a többi promóció érhető el.
De ezt le is vezetik külön példán, egyedül a diákoknak szóló pénzvisszatérítés nincs itt, mert az ugye nem mindenkire érvényes:Például a Sony Alpha 7 III 2025.04.20. vasárnap éjfélig: (575.900Ft):
Fogyasztói ár: 699.890Ft
Akciós ár: 639.890Ft
Kuponkód kedvezmény: -10% (SONY-EXTRA-10 kuponkóddal)
Végül ennyibe kerül számodra: 575.900Ft
+ 1 év, összesen 4 év garancia (MySony regisztrációval)
+ Akár 3*35.000Ft / Sony objektív kedvezmény (Welcome To Alpha regisztrációval - a váz+kit objektívekre nem érvényes). -
Lac-coo
őstag
Kis segítséget szeretnék kérni.
Fotoplusban most milyen kedvezmény vehető igénybe a Sony A7 III vázra ? 10% kupon az megvan, de penzvisszazerites, + 1 év garancia esetleg diák penzvisszateritws van - e ezen a vázon ?
Köszi!
-
sonikon
csendes tag
válasz
zaskar #44182 üzenetére
Innen letöltheted:
https://helpguide.sony.net/ilc/1810/v1/hu/print.pdf -
zaskar
senior tag
Sziasztok!
Sony MILC-ekhez elérhető valahol magyar nyelvű használati útmutató pdf formátumban? A Sony honlapján megtaláltam a webes verziót, de jobb lenne letölthető formában. Konkrétan A6400-hoz kellene.
Köszönöm előre is. -
TCr
veterán
Köszi, amint időm engedi, meg fogom nézni a DxO mindkét cuccát.
Nekem nincs különösebb bajom a LR-mal, csak keresem az alternatívát, ami még jobban kézre áll. -
Dißnäëß
nagyúr
Egy RAW feldolgozóban inkább a kép egészére vonatkozóan állítgatsz mindenfélét, húzol fel árnyékokból infót, kiégést hozol vissza amennyire lehet, színek, színtónus, satöbbi, vannak azért itt is némi lokál módosításra lehetőséget adó "ecsetek" de alapvetően az egész képre hatsz. A legtöbb optikai anomáliát is itt érdemes kiszedni, jobban csinálja, mint a milc-ek saját beépítettje, de együtt is működik velük (észleli), lehet finomhangolni vagy még rátenni, esetleg elvenni belőle, stb stb.
Ha a nagy dolgok így megvannak, lehet menni tovább a részletekbe menő alkalmazásokra, a Lightroom e szempontból inkább még mindig csak közepesen mélyvíz, a PS pedig egyértelműen a pixelbuhera. És nyilván van jókora átfedés is egy LR/PS között, ez normális, kicsit talán workflow függő is a dolog, én például LR-t alig használtam, életidegen egy PS után, de aki meg LR-en kezdett, a PS-re mondja ugyanezt
és vannak a nagyon ügyesek, akik mindkettőt mesterien uralják.
Ha szeretsz aprólékosan elpepecselni, PS, ha szeretsz pepecselni de azért mindennek van határa (időben)
akkor LR. Számomra valahogy így vált ketté a dolog fejben, de lehet mások más mentén disztingválnak a kettő között.
AI szerint
a DxO PhotoLab egy átfogó képszerkesztő szoftver, amely a színkorrekcióhoz és a helyi beállításokhoz is tartalmaz eszközöket, míg a DxO PureRAW elsősorban a zajtalanításra és az optikai korrekciókra összpontosít, így alkalmas azoknak a felhasználóknak, akik más szerkesztő szoftverek használata előtt szeretnék javítani a képeket. Ha már rendelkezik PhotoLab-al, előfordulhat, hogy a PureRAW-ra nincs szükség, kivéve, ha speciális funkciókra van szüksége, például kötegelt feldolgozásra vagy speciális zajcsökkentési beállításokra.
Az engine ugyanaz PureRAW és PhotoLAB alatt, a PhotoLAB inkább egy PS/LR irány fullos szerkesztő tehát, míg a PureRAW "csak" raw feldolgozó.
-
motocoder
aktív tag
A legjobb alternatívák:
On1 Photo raw vagy a Rawtherapee -
kovsol
titán
Én fel nem tudom fogni mi értelme van Camera Raw -t használni, vagy teljesen szerkesztés mentes RAW képeket PS-ben elkezdeni szerkeszteni.
Lényegében egy butított LR a Camera RAW-, és a katalogizálást nem tudod megoldani benne.
Sokkal inkább érdemes LR -t használni mint egy katalógus, ott tudsz szerkeszteni rengeteg dolgot is, és akár átszinkronizálni több száz képre azt. Majd ha kell valahol a PS, simán jobb katt, edit in PS és be is tölti a szerkesztett képedet oda, majd mikor nyomsz egy save vissza is adja a végeredményt LR-nak. -
kovsol
titán
Nekem van egy ilyen végleges Capture One csomagom egy régebbi verzióhoz, nem ilyen havi osztás. Csak viszont frissétseket nem kapja meg, és ha veszek egy zsir új kamerát nem ismeri fel a RAW ját.
Szerintem határozattan szebb színeket hoz ki a sony képekből is, és van pár nagyon hasznos tulajdonsága. -
Dißnäëß
nagyúr
Egy teljes értékű raw feldolgozó, hasonlóan az Adobe Camera Raw-hoz, csak utóbbinál ACR-ből átdobatod Magad a teljes programcsomagon belül - értelemszerűen - a saját másik termékükbe, mondjuk a PS-be, DXO esetén pedig ki kell tenni TIFF-be, DNG-be, akármiféle, RAW minőséget Neked megfelelően megőrző formátumba az igazított végeredményt, hogy mondjuk egy PS-be betöltve elkezdj pepecselni rajta. Valahogy így emlékszem, de lehet át tud onnan is dobni (és akkor ő maga teszi ki valami temp könyvtárba azt, amit egy PS majd betölt). 1 éve nem használtam már kb. de van trial, érdemes kipróbálni, kicsit szokós, de nem egy űrtechnika.
-
Dißnäëß
nagyúr
DXO kegyetlen jó
Nálam Photography csomag van és ez tartalmaz Adobe domain-es (myportfolio.com), általuk host-olt portfolio-t is, egész tűrhető web-es szerkesztővel, az igényeimnek megfelelő és a csomagban ha már benne, kihasználom (flickr 500px insta vagy egyéb fizetős-képmegosztós helyett).
-
Ijk
nagyúr
Off:
Lehalt a torrentes Lightroomom, igazából már volt a fejemben hogy előfizetek több okból is. Esetleg van tipp beszerzésre a 15,7 EUR/hó ajánlaton kívül? -
Ijk
nagyúr
válasz
gyapo11 #44162 üzenetére
A nagyítás kérdésén ott siklottál félre hogy én nem pixelszámról beszélek, hanem felületről. A monitor azért nem jó ebben az érvelésben, mert igaz hogy 4k-8k 27" monitorról beszélsz, de lefogadom hogy hajlamos vagy akár pixelszintre (monitor 1 pixel= kép 1 pixel) belenagyítani. Akkor mekkora is gyakorlatilag a képméreted? Ezt a képet valójában egy 36x24mm-es felületre képezte le neked az objektív FF esetén.
Sokkal fontosabb a felbontásnál (észszerű határokon belül) a leképező felület mérete a képminőséget tekintve. (Még mindig konstansnak véve az objektív fényerőt, minőséget, záridőt). -
gyapo11
őstag
A fény mennyisége is hihető, ráadásul azért fejlesztették ki a BSI szenzort, mert sokat takartak a vezetékek a szenzor felületén, hátulról jobb a fény kihasználása. Valóban a kisebb pixel kevesebb töltést halmoz föl ugyanakkora fényből, ezt jobban kell erősíteni hogy ugyanakkora feszültséget kapjunk, ez lehet oka a többlet zajnak.
A nagyítást nem értem. A 20 Mpixel vagy még több képeket 2 Mpixeles monitoron nézem, ez erős kicsinyítés inkább. De még a 4k-s meg a 8 k-s monitoron is kicsinyíteni kell hogy elférjen. És a kicsinyítés javít, lásd a hátsó kijelzőt, ott jónak látod a rossz képet is.
A közelebb vannak a pixelek igaz, de egy integrált áramkörben még sokkal közelebb vannak, és mégis működik egy processzor vagy egy ram milliárdnyi tranzisztorral nagyon kevés hibával. -
Ijk
nagyúr
válasz
Lac-coo #44160 üzenetére
A szenzor/film felületére vetített képet minden esetben nagyítod (kivéve nagyformátumú film), minél kevesebbet kell nagyítani annál jobb a képminőséged.
Természetesen objektív minősége, annak fényereje, használt záridő mind tényezők, de most kifejezetten az érzékelőkről beszélünk, tehát ezeket vegyük konstansnak. -
gyapo11
őstag
Kisebb szenzoron ugyanannyi Mpixel esetén kisebbek a pixelek, ez OK, vagyis az obinak finomabb felbontásra kell képesnek lennie ugyanahhoz az élességhez mint az FF szenzorra készült obinak. Nekem az a sejtésem, hogy az obik messze le vannak maradva a szenzortól.
A fény mennyisége már más kérdés. Ugyanazt a témát lefotózva FF és aps-c géppel ugyanaz a blende és expóidő kell ugyanakkora ISO értékkel. A fénymérő nem tudja mivel fogsz fotózni, csak mutatja a helyes expóhoz az értékeket. A kisebb szenzorhoz rövidebb gyújtótávú obi kell hogy ugyanazt a látószöget adja, így lesz a kép ugyanaz. A rövidebb gyújtótávú obinak kisebb átmérőjű a blendéje, tehát kevesebb fényt enged be. A fény nem tudja milyen obin megy át, kisebb luk van, kevesebb megy át. Viszont ugyanazt a fénymennyiséget vetíti egy kisebb felületre, intenzívebb lesz a fény a szenzoron, tehát itt kompenzálódik a kisebb átmérőjű blende, ezért lesznek az exponálási adatok ugyanazok. Ha FF obit teszünk kisebb szenzorra speedboosterrel ami rövidíti a gyújtótávot és összébb húzza a fénycsóvát, akkor nagyobb fényerőt kapunk.
A zajt nem tudom miért kisebb FF szenzoron. -
gyapo11
őstag
válasz
kovsol #44146 üzenetére
A lockolás az eléggé ellentmond a mozgó témának. Még az AEL is, mert mi van ha bemegy árnyékba, vagy egy fehér környezetbe. Inkább olyanra gondoltam, hogy a téma nem esik a fókuszpontra, pl. kétoldalt két csoport, középen valami ami távolabb van és nem azt akarom élesre állítani. Itt mindkét lock indokolt, vagy el kell tolni a fókuszpontot és ott mérni a fényt is. Nekem erre bevált a félig nyomott gombbal átkomponálás. Még egy álló portrét is ugyanígy csinálok, középső ponttal szemre élesség, átkomponálás, eközben a fénymérés folyamatos és expó. Helyes fény és éles szem az eredmény.
Ritkán fotózok mozgó célpontot, de pl. svenkelve autót is előre beállított értékekkel lövök, nem bízom a gép gyorsaságára. Ha életlen lesz, akkor nem jó sebességgel svenkeltem, a gép erről nem tehet, de a távolság beállítás és fény az jó lesz tuti.
Macskát fotóztam párszor, fele kuka, ott jó lehet az automata követés ha elég gyors. De akkor kell elég fény is hogy rövid legyen az expó idő. Akkor már inkább rövid videó, ott kevésbé látszik a zaj, és amúgyis folyamatos autofókusszal megy. -
Neck
veterán
válasz
gyapo11 #44143 üzenetére
Ez valami nagyon elméleti dolog lehet, amit írsz.
A limitáló tényező pixelsűrűségnél az obi. A szenzor pixelsűrűsége ahogy növekszik, egyre nehezebb dolga van az obinak olyan felbontású képet vetíteni a szenzorra.Ebből a szempontból az APS-C hátrányban van, mivel ugyanazt a (teszem azt) 27 MP-t lényegesen kisebb szenzorra kell vetítenie, magasabb pixelsűrűségre.
Vagy írhatnám úgy is, hogy a Full Frame 61MP-es szenzornak van ugyanakkora pixelsűrűsége, mint az APS-C 27MP szenzornak.Emiatt pl 24MP crop és 24MP full frame összevetésben a full frame szenzor nem vár el akkora felbontó képességet egy obitól, egy gyengébb obival is jó (éles) eredményt lehet elérni.
Ezen felül még a FF-nél ott van a nagyobb fizikai méret (több fényt gyűjt be).
Végül, nagyobb (jellemzően FF) felbontású szenzorok esetén (pl az említett FF 61MP szenzor esetében) akkora a felbontás, hogy a zaj mintázat is finomodik. Láttam valahol egy videót, ahol levezették, hogy hiába lenne elméletben előnye a kisebb MP szenzornak magas ISO-n (fizikailag nagyobb pixelek elméletileg kicsit kevésbé zajosak) ha maga a zaj mintázata feltűnőbb a kisfelbontású szenzor által adott képen, sokkal finomabbak a szemcsék a magas MP-ű szenzoron.Szóval teszem azt 27MP APSC vs 61MP FF esetében, a pixelsűrűség azonos, viszont cserébe több MP-ből finomabb lesz a zaj
De javítsatok ki, ha tévedek. És bocs a fogalmazásért, leírtam ahogy kijött, de nem ma vagyok topon
-
-
kovsol
titán
[link]
Lent az alján van egy hint:
If you select the [AEL toggle] function in(Custom Settings) → [Custom Key(Shoot.)] → [AEL Button], you can lock the exposure without holding down the AEL button.
Most voltam A6100-al sétálni kicsit a városban. Nekem a C3 buttonra van beállítva, hogy AEL toggle, és akkor ha lenyomom középponton mintát vesz, és úgy marad amig le nem nyomom újra. Közben szabadon állíthatom fókusz, kompozíció stb. Ezzel amit ír feljebb ugyan ezt éred el szerintem.
-
TCr
veterán
válasz
gyapo11 #44143 üzenetére
Valószínűleg a két konkrét típusra gondolt, 26 vs. 33 MP.
Szerintem a folyamatos fókusz az a videóra való.
Ne keverjük ide a videót.
Mozgó témánál kiváló az AF-C, ott általában nagyon nehéz újrakomponálni.#44146 kovsol
benyomod az AEL -t, csak átrakod mondjuk toggle módba nem pushba
Az A6300-on van ilyen?
-
kovsol
titán
válasz
gyapo11 #44144 üzenetére
AEL -t meg a fókuszálást szerintem nem jó összemosni. Simán meg tudod csinálni, hogy belövöd az expót a háttérre/akármire, és benyomod az AEL -t, csak átrakod mondjuk toggle módba nem pushba, és akkor utána az fixen megjegyezte azt az expódat, majd a modell mozog, te meg AFC -ben ha ő mozog akkor is simán tű pontosan 100 képből 99 élesre meglövöd. Ha csak egy 85mm f1.8 -t használsz, már ott se opció ha a modell akár pár cm -t megmozdult ahhoz képest ahova volt a fókusz. Próbáld mondjuk egy gyereknek elmagyarázni, hogy szoborként álljon amig te újrakomponálsz, és nehogy elmozduljon a fókusz síkjából
AFC-ben nem kell ezen feszengjen az ember, ha megmozdult a gyerek akkor is követte.
#44145 qnadam alapértelmezetten az A6300 a fókusz mezőn belül keres szemet. Ha ezt figyelembe vesszük, és mondjuk már elég ha csak egy zona mező be van lőve a kép annak a felére ahol mondjuk a modellt kell keresnie nem fog elmászni máshova. Ha nem talál arcot akkor meg megpróbál ugye a legközelebbi részre fókuszálni. Teljesen wide az felejtős tud lenni akkor tényleg kreativ tud lenni. Zone minimum kell ,hogy kb megmond melyik odalon kotorásszon csak.
-
gyapo11
őstag
válasz
kovsol #44142 üzenetére
Általában akkor kell újrakomponálni, ha nem a fókuszpontra esik az amit élesen szeretnék. Lehet tologatni a fókuszpontot meg kijelzőt tapogatni, de ennél gyorsabb az újrakomponálás. Ezt a folyamatos fókusszal nem tudom hogy lehet, gondolom az AFL gombbal. Szerintem a folyamatos fókusz az a videóra való.
Fény ugyanez, sötét szobából a napfényes külső teret fotózom az ablakon át, ha nem tudok odamenni, hogy a sötét fal ne legyen a mérésben, akkor spotra kell állítani, ha oda tudok menni, akkor meg félig nyomott expo gombbal újrakomponálok vagy AEL. Ha csak kattint, akkor a fal sötét lesz, a külső tér meg kiég. -
gyapo11
őstag
válasz
Jack72 #44138 üzenetére
A felbontást nem értem. Ha két azonos pixelszámú szenzort összehasonlítunk, akkor a kisebb még inkább előnyben van, mert egy inchre több pixel jut mint az FF szenzoron. Tehát a pixel/inch szám nagyobb. Nem tudom az objektívek terén mi a helyzet, hogyan viszonyulnak egymáshoz az lpi adatok, és mennyire tudják kihasználni a szenzorok felbontását. Egy 24 Mpixeles FF szenzorban 4233 pixel van egy inchen, ez 2116 lpi ha 1 pixel fehér és 1 pixel fekete. Szerintem ezt nem tudják az obik, de jó lenne valami gyári adat. Próbáltam monitoron fényképezni, de tiszta szürke lett, nyoma nem volt a pixeleknek.
Aps-c szenzorral számolva 6864 pixel van egy inchen, az 3432 lpi.
Szóval szenzor szempontból a finomabb felbontás az aps-c-nél van, aztán hogy a gyakorlatban mit sikerül ebből a képbe tenni az más kérdés. -
-
gyapo11
őstag
válasz
norbert1998 #44135 üzenetére
Az én páromból kiindulva, aki szintén humán érdeklődésű.
- Nem kell rárobbanni az expó gombra, neki nehéz az erős és a finom mozgás egyszerre. Tehát erősen fogni a gépet, és finoman félig nyomni az expógombot, amikor a fókuszálás kész csak akkor finoman benyomni amíg meg nem történik az exponálás.
- Fénymérésnél ismerni kell a módokat, a máshol mérek, félig nyomva a gombot újtakomponálok és ott exponálok. AEL-t elmagyarázni, esetleg az AFL-t is.
- ISO-t elmagyarázni, tesztképeket csinálni, hogy az adott gépen keletkező zaj mikor kezdi zavarni, ISO-t csak addig engedni.
- Stabilizátort bekapcsolni, tesztelni, hogy az adott gép az adott obival bekapcsolt stabival állványon hogy viselkedik, ha beremeg akkor állványon stabit kikapcsolni.
- Csuklópántot használni, mert különben le fogja ejteni a gépet.
- Objektívet nem törölni hanem fújni körtepumpával. UV szűrőt tenni rá, ha kell napellenzőt is.
- Amíg a memóriakártya led világít akkut nem kivenni.
- Expó szimulációt bekapcsolni, hogy mindig világos képet lásson a keresőben/kijelzőn. Ezzel párhuzamosan figyelni arra, hogy az expó is jó legyen. -
yagami01
aktív tag
A world’s first! Sony will soon announce the 50-150mm f/2.0 GM lens!
"...the new Sony is likely going to sell for a price close to $4,000 " -
krmcz
tag
válasz
kovsol #44120 üzenetére
Te tudod, nekem is volt 6300. Másfél éve váltottam 6400-ra (A7 IV-et eladtam). Zongorázni lehet a különbséget a két croppos váz között olyan dolgokban amik nekem fontosak. Szerintem a színek sokkal jobbak, automatán a színhőmérsékletet is jobban belövi, az A9-től jött feldolgozó proci miatt tovább bírja az akksi, nem melegszik. Én sokat fotózom kint terepen, többször volt olyan nyáron, hogy ki kellett kapcsolni az elődjét mert már égette a kezemet a váz. 6400 fókusza szerintem pontosabb, témakövetésben jobb. Nyilván nem egy A1/A9 szint. 6700-nál nem érzem a birtoklási vágyat, mert keveset videózom és azért árban nagy az ugrás. 6300 videós képernyő elsötétedése a halálom volt (pl. szabadtéri ballagásnál...
)
-
TCr
veterán
válasz
norbert1998 #44136 üzenetére
-
norbert1998
nagyúr
-
norbert1998
nagyúr
válasz
nfsu17 #44134 üzenetére
Oh, nem. Bocsánat, ha nem volt egyértelmű. Arra gondolok, amikor egy teljesen laikus nagyonközeli ismerős akar belevágni, milyen praktikák mentén célszerű őt elkalauzolni, főleg, hogy még én is amatőr vagyok. Technikailag talán csak kezdő, de kompozícióalkotás szempontjából maximum lelkes amatőr.
-
nfsu17
veterán
válasz
norbert1998 #44129 üzenetére
Szívesen meghallgatom ezzel kapcsolatban amúgy a tapasztalataitokat, hátha volt már itt valaki, akinél volt ilyen sztori.
Mármint olyan sztori, hogy megkotlott a zár/redőny?
Persze.
Kétféle zár van.
Ami még nem kotlott meg, meg ami már igen.A7III
2023. aug
Global expo: 145.000
Mechanical shutter: 57.000
(itt kotlott meg)2025. április
Global expo: 225.000
Mechanical shutter: 84.000Nagyjából tartom ezt a 2,5x szorzót.
-
Sordoran
addikt
válasz
norbert1998 #44129 üzenetére
Én tavaly használtan vettem 120ezerért az A6000-t kit obival, volt benne 200 expo (!!!) 1,5 év alatt. Szóval nagyon nem volt kihasználva, ezért adták el. Gyári akksija érezhetőbben kevesebbett bír mint az én 4 évesem, de jó üzlet volt ennyiért úgy érzem. Most is olyan ezer expo lehet benne, meg pár óra videó.
-
TCr
veterán
válasz
norbert1998 #44130 üzenetére
WOW.
Belinkelnéd a termék adatlapját a gyártó oldaláról, pls? -
norbert1998
nagyúr
Új kommentként, mert más téma:
Szülinapomra kaptam édesanyámtól egy K&F Concept tripla akku kitet, de még nem az USB-C csatis akkukkal, csak a hagyományos kialakításban, tripla töltőpaddal. Úgy raktam bele 3 óra alatt egyetlen akkuba 790 expot, ennek jelentős részét LA-EA4 motoros adapterrel, max fényerőn, hogy 27%-on volt az akku, mikor hazaértem
-
norbert1998
nagyúr
válasz
Sordoran #44127 üzenetére
Lehet, hogy érdekelne az A6000
Párom érdeklődik a fotózás iránt, de mivel olyan szinten kezdő, hogy a legtöbb alapfogalom trgár szónak minősül nála, ezért mindenképp olcsó megoldáson gondolkodom tanulni számára.Az egyik ilyen tervezet egy Sony A bajonettes gép pár tucat euróért, obi van hozzá, azzal addig kattintgathat, amíg a mechanika el nem tojja magát. Esetleg egy használtabb NEX/A3000/A5000 széria, szintén bőven 100 ezer alatt, ha találok.
A másik tervezet, hogy az övé lesz az én A5100-asom, én meg egy kicsit feljebb lépek. Ezt lehet, hogy kicsit sajnálnám, mert 1100, azaz egyezer-egyszáz expóval vettem a gépet kitobival 250 euróért, bár negyed év alatt beledurrant 12 ezer expo.Valahogy mindenképp azt látom, hogy nála a kattintások száma fogja megölni a gépet, a mechanikam megkotlása, de őszintén, nem tudom. Szívesen meghallgatom ezzel kapcsolatban amúgy a tapasztalataitokat, hátha volt már itt valaki, akinél volt ilyen sztori.
-
vond
MODERÁTOR
Media Markt-ban 270 ezer a Zeiss 16-35: [link]
Már nem elérhető. -
Sordoran
addikt
válasz
Jack72 #44124 üzenetére
Nem hiszem, hogy a Sony közeljövőben gurít jobb mindenes APS-C gépet, FF-re pedig nem akarok váltani, így nálam ez nem volt kérdés. Csak a videós képességeit éreztem gyengének az A6400-nál, ezt ez orvosolja. Az A6000-esem pedig várhatóan menni fog, bár amennyit ér, akár maradhatna is tartaléknak.
-
oio1i10o
lelkes újonc
Ennyiert en is szemezgetem az a6700-al, de a ZV E10 II mellett nem annyira erzem, hogy sok elonyt adna.
-
Neck
veterán
válasz
norbert1998 #44101 üzenetére
De az nem hobbi...
-
PNP
őstag
válasz
kovsol #44114 üzenetére
Köszi, én se találtam eddig neten semmit.
Auto ISO-val lényegében ugyanez történik ISO400 alatt, csak fordítva jelentkezik (már amennyiben pl. annyi fény van, hogy magától pl. ISO100-at választana): az elkészült kép helyes lesz, de az élőkép túlexponált, és ennek megfelelően tele van zebrával. -
kovsol
titán
Nekem volt A6300. Tudom, hogy az új gépeken a követő AF sokkal jobb. Gyorsabb processzor miatt az egész gép érzetre gyorsabb. A nagyobb aksi miatti előnyök.
4K videófelvétel miatt nem halványodik el kijelző ami használatban tök nagy előny.
Túlmelegedéssel is sokkal kevesebb gond van.Több AF pont egy szint felett már nem ad hozzá sokat, inkább a lefedettség százaléka ami fontos.
-
TCr
veterán
válasz
kovsol #44116 üzenetére
Mindenre is.
Viccet félretéve, a kihajtható kijelzője az, ami igazán csábító (talajmenti fotózás, főként virágok kint a természetben), illetve a témafelismerő AF, ami nagyon vonzó számomra.
Igaz, a rovarmakrózáshoz vszínű manuál obi lesz, úgyhogy itt egyfajta inkompatibilitás esete áll fenn.
Viszont itt meg pont jól jön a beépített stabi.Most az, hogy közel dupla a fókuszpontok száma, nem tudom miért jó.
A teljesen automata, témafelismerő módhoz?Illetve az AF-nél könnyebb lesz a touchsceen használata, úgy vélem.
(Bár próbálni még nem próbáltam)Btw mik alapján írod a dimenzióugrást?
-
Sordoran
addikt
Köszi! Azért nekem most még picit vegyesek az érzéseim, szerencsére még beszerzés alatt van csak, így nem kellett még kifizetnem, de fájni fog.
(Van pár más beruházási tervem is közeljövőre, és így azért nehezebben nyomtam meg a rendelés gombját.
Viszont ilyen dupla akció nem hiszem hogy lesz rá, forint árfolyam miatt pedig olcsóbb se lesz már.)
Fotózásban nem várok nagy előrelépést az A6400-hoz képest, de videózásban azért jelentősebb lesz. -
htc desire
csendes tag
Sziasztok! Tuda esetleg valaki segíteni Sony A9 M3 kamera nyelvek feloldásában? Nem találtam a kamerát a támogatott eszközök listájában, nem sikerült a szerviz módba állítani és előhivnom a 35 nyelv feloldás ablakot.
-
kovsol
titán
A sony leirása szerint az expo gomb félig lenyomásával aktiválódik csak, és akkor a legközelebbi helyes záridőre módosul. Arra nem találok neten se utalást amit mondasz itt a különböző ISO értékek és az alulexpót magyarázná.
Viszont az biztos ha manual módban nyomod, akkor azzal, hogy a záridő fókuszáláskor megváltozik az expod is változik, mert a záridő változik ugye, akkor az expo háromszög megborul.
Ami inkább fura, hogy ISO400 felett miért jó? Vagy ott már auto ISO -t használsz?
Próbáld ki mi a helyzet ha Auto ISO beállitással használod. -
PNP
őstag
válasz
kovsol #44094 üzenetére
Ha ilyen mélyen ismered a Sony menüket, lehet, hogy tudsz segíteni, bár a kérdés A7CII-re vonatkozik:
- Ha a Variable Shutter be van kapcsolva (Anti-flicker Set.), akkor ISO400 alatt nem a valós expót mutatja (minden érték fix, érzékenységet állítok: ISO100, ISO200 esetén is ISO400-nak megfelelő az élőkép, az elkészült fotó viszont alulexponált lesz).
- Ha átállítom mechanikus zárra, akkor annyi a különbség, hogy fókuszálás (AF-C) közben lesz helyes (az elkészült fotóval megegyező) az expó, ha elengedem az expógombot, visszaugrik ISO400-nak megfelelő világosságra az élőkép (ISO400 felett minden esetben helyes az élőkép)
- Ha kikapcsolom a Variable Shuttert, akkor minden jól működik.Értem, hogy ne használjak hülye rekeszértékeket, de gyakran kell (rossz minőségű led, projektor, stb. miatt), és így elég sokszor csinálok alulexponált képet. (Setting Effect természetesen ON). Van ennek valamilyen technikai magyarázata, vagy bug?
-
wms
senior tag
válasz
mAtThEw0319 #44099 üzenetére
Nagyon szívesen!
-
Jack72
aktív tag
Akkor legyen ON is...
Sigma 28-105mm f/2.8 DG DN Art
Használ valaki ilyen lencsét?
Vélemények, használati tapasztalatok érdekelnének. -
norbert1998
nagyúr
A mostani autómat vezetem Excelben, 3 év, 36 ezer km, 16 éves 2 literes turbóbenzin, francia. 580 ezer, amiben teljes futómű és fékcsere is van, 9 ezrenként olajcserével. Valóban, kicsit nagy volt a szám, ez a duplája annak, amire gondoltam, elismerem a tévedést
És akkor erre még egy millió rájött, amikor bekattant, hogy RS turbo, chips, RS fék, RS futómű. Gyakorlatilag kukázva az előző felújítást. -
Ijk
nagyúr
válasz
norbert1998 #44103 üzenetére
Asszony Mazdájára ráköltöttünk úgy 600-800 között 6 év alatt: olajcsere + kisebb-nagyobb szerviz, kötelező + súlyadó + műszaki 300-350k. 900-ért vette, 400-ért adtam el 20 évesen, de előtte műszaki, kisebb javítás, gumicsere még elvitt 80-at. Tehát nagyjából 1,3-1,6M volt a 15 évesen vett autó a 6 év alatt + üzemanyag, átírást, illetékeket nem számolva.
Legtöbb esetben nem tudják felmérni az autó költségeit, csak ha minden kiadást vezetnek excel táblában. Még én is biztos kihagytam tételeket, pl. klímafeltöltések. -
norbert1998
nagyúr
A 9 éve alatt kb egy évig volt olyan, hogy 10 évnél fiatalabb volt, majd betöltötte az is a tizet
Tankolás az persze más tészta, karbantartásról volt szó. Az új autók esetén meg még kevesebb kéne legyen a karbantartás, nem? Hiszen az új autó azért új, hogy ne állandóan alkatrészre várva álljon az árokpartra leboritva
-
Ijk
nagyúr
válasz
norbert1998 #44101 üzenetére
9 év alatt egy autó amortizációja, fenntartása, szervize alaphangon 5 millió, és még nem tankoltál bele semmit.
Természetesen ez egy középkategóriás új vagy 4--6 éves autóra vonatkozik, nem a magyar 16 éves átlagra, amiből rengeteg a 20+ éves járgány ami viszonylag kevésből elvan. Na ez a kategória ami már nem lesz többé. -
norbert1998
nagyúr
válasz
Kleroo #44100 üzenetére
9 éve van autóm, összesen nem költöttem annyit karbantartásra, mint amennyibe a nagyonkezdő fotós szettem van
Az más, amikor már mélyebben belemászok és veszek magamnak RS féket, futóművet, az már egy drága teleobi ára. De sok fotós nem csak kattintgat, hanem vesz magának nagy teleobi kitet vagy távcsövet, mechanikát, vízálló szettet, videós riget.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Autós topik
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen okostelefont vegyek?
- Óvodások homokozója
- Filmvilág
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Azonnali A320 B350 X370 B450 X470 A520 B550 X570 chipset alaplap felvásárlás személyes/csomagküldés
- Hordozható Gamer Számítógép / PC! HP Omen X 1000P / I7 7820HK / GTX 1080 8GB / 16GB DDR4
- Motorola E40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Toshiba Satellite Pro R50-C - i3-6G I 4GB I 128GB SSD I 15,6" I HDMI I Cam I W10 I Gari!