Hirdetés
- Milyen processzort vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- OLED TV topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
Hirdetés
(használd a CYBSEC25PH kuponkódot további 20 ezer ft kedvezményért!)
Új hozzászólás Aktív témák
-
emelhu
aktív tag
"szerk: a külföldi-magyar munka arányáról meg azt gondolom, hogy a külföldi közelebb van a szerződött munkaidőkerethez, a magyar meg több. nem ritkán sokkal több."
Szerintem ennyi a lényeg, illetve hogy "jobb helyeken" (ebből kevés van nálunk, még ha a céges embléma azonos is) egyértelműbb a munkakör, hogy kinek mi a feladata és még mit lehet "rádobni" a munkakörre.
Valamint egyszerűen a jól szervezett piac és a magasabb bérköltség miatt olcsóbb "kiváltani" külső eszközzel (szakértő, új munkakör, sw vásárlás) a probléma megoldását, amivel a magyar cégnél szenved a fejlesztő, közben nem halad a saját munkájával, de be kell pótolnia, mert a határidőt nem érdeklik a személyes kis problémái.
-
-
FіkuszKukіsz
őstag
-
Jim-Y
veterán
Az összes nagyobb magyar IT-multinál alapelvárás az angol nyelvtudás. Véleményem szerint nem a nyelvvizsga megléte számít, hanem a stabil nyelvtudás ami a munkához kellhet. És igenis ez az IT szektorban talán fontosabb is mint máshol. Én például a tényleges nettó munkámban nem is találkozom magyar szöveggel. Minden angolul van, MINDEN. A parancsok, a doksik, a referencia, a fájlok, a daily standup, a fejlesztő levéllista, minden. És a cégek is csak olyanokat vesznek fel, akiknél ez a szintű nyelvtudás megvan. Ha például egy meghírdetett munkára jelentkeznek mondjuk 30-an, de csak 10-et van idő behívni, akkor nyílván azokat hívják be először akiknél ott a papír...
-
KergeK@csa
tag
Diploma nem kell, tény, de nyelvvizsga, vagy legalábbis annak megfelelő tudás nagyonis kell.
Legyen szó doksiolvasásról (ami még kis magyar cégnél is kell), vagy külföldiekkel való együttműködéshez.És igenis a diploma elviekben értelmiséget jelent(-ett), azoktól meg követeljük már meg, hogy legalább egy idegen nyelven meg tudjon szólalni.
És a középfokú nyelvvizsga azért nem egy bonyolult feladat...
-
nagyon nem szeretem, amikor ilyen eszmék terjednek.
"Ha pedig a piacnak jó vagy diploma nélkül, nyelvvizsga nélkül, nulla vagy makogós nyelvtudással, akkor nincs valód értelme, haszna ennek a kötöttségnek."
őt már eleve nem venném fel olyan projektre, ahol a dokumentáció nem magyar nyelvű. eddig még nem dolgoztam olyan projekten, ahol magyar nyelvű lett volna a dokumentáció. sőt, olyanon sem, ahol a napi kommunikáció kizárólag magyar nyelvű lett volna. -
tény, hogy soha nem volt szükséged nyelvtudásra? nem akarok belemenni személyes részletekbe, de azt hadd kérdezzem már meg, mégis milyen területen?
mezőg.-nél is van idegennyelvű szakirodalom, főleg az új technnológiákról. az új alatt azt értem, ami nálunk új. kicsit nyugatra már jó eséllyel szakirodalma is van a nóvumnak. rohadtul nem vagyunk innovátorok ezen a területen sem, emiatt karrierutat, 20 éves távokra már nehezen hiszem, hogy még egy ilyen hagyományokkal gazdag területen is el lehetne tervezni. -
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
Nem rég jött ki friss statisztika, miszerint Magyarországon az emberek kevesebb, mint 50%-a beszél akár csak egy idegen nyelvet is. Ráadásul a szám csökkenő, mert jelenleg azért ilyen "magas", mert az mostani 40+ éveseknek még kötelező volt oroszt tanulni. Viszont értelemszerűen az ő arányuk folyamatosan csökken. Ez alapján a 10 diplomásból 4-6 kapja kézhez a diplomáját teljes reális aránynak tűnik.
-
és helyette mit raknál be? mert gondolom azt nem gondolod komolyan, hogy a főiskolai/egyetemi képzés évei alatt semmilyen motiváció ne legyen egy idegen nyelv tanulására. és itt ne azt magyarázd meg, hogy felesleges azt tovább motiválni, aki már amúgy is motivált (magától, saját jól felfogott érdekében), hanem azt, hogyan akadályoznád meg, hogy ne tojják le a nyelvtanulást az érettségi után.
az egyetemek/főiskolák oktatási módszereibe az állam nem igazán szólhat bele, így ha ők saját jól felfogott érdekükben nem írnak elő nyelvtanulást, mert nem tartják szükségesnek, vagy mert nem tudják a hozzá szükséges forrásokat biztosítani, akkor az államnak a nyelvvizsgán túl nincs eszköze egy általános szint betartatására.
nagyon hamar leértéktelenedne a magyar diplomás munkaerőkínálat, ha kivennénk a nyelvtudást belőle.@Béééla: nézd, a hazai IT szektor túlnyomó része azokból a munkákból él, amit angol és német nyelvterületen nem akarnak/tudnak/hajlandóak ennyi pénzért megcsinálni. de az IT mellett ez még érvényes az autóiparra is. inkább legyen 10000 IT állás betöltetlenül, mint az összes betöltve, plusz ugyanennyi IT-s munka nélkül. jogi terepen eljátszották már ezt, jól ment ügyvédéknek, felfutott a jogász/ügyvédképzés, csak hát a piac hamar telítődött, és gondolom ismered a végzett mérnök- és jogászhallgató párbeszédéről szóló viccet. na, én nem azért kínlódtam évekig, és mondtam le a hobbimról, hogy valamelyik gyorsétteremben mérjem a sültkrumplit. IT-ben és gyártásban tudunk a globális piacra termelni, nemcsak a hazai kínálatot kell kiszolgálni. kínával és indiával árban nem tudunk versenyezni, de gondolom te sem akarsz gombokért dolgozni, viszont fazsán tudunk angolul és németül + viszonylag közel is vagyunk. viszont ugyanezt el tudják mondani magukról a szlovákok és a csehek is, a lengyelek meg már csúnyán ránk is vertek. ha leadjuk a nyelvtudást a kínálatból, a saját jövőnket dobjuk el.
-
Béééla
őstag
Megnézhetjük másik oldalról is: a kezdetektől fogva köztudott követelményt nem volt képes megugrani - akkor miért is kapjon egy olyan papírt, ami "felsőbbrendűvé" teszi azokhoz képest, akik nem szerezték meg?
Én gyűlöltem a közgáz jellegű tárgyakat a mérnökképzés során, és hasznát se fogom venni mert valószínű nagyja már nem friss infó, a mérnök is kapjon diplomát ha nem csinálja meg a közgázos tárgyakat mert hülyeség?Persze ha lehetne tenni egy "műszaki angol" nyelvvizsgát vagy egy szintfelmérőt tehetnél ami kiváltaná, az rendben. Sőt szerintem kötelezővé kéne tenni egy műszaki minősítő vizsgát IS. De aki egy ilyet megugrik, az simán leteszi a közép angolt is. Nem kell a Rigó utcába menni, van egyéb nyelvvizsga is, ahol nem arra kíváncsiak, hogy miként buktatnak meg.
Angol-német földön lehet működik a nyelvvizsga nélküli diploma, de nekünk kötelező tudni külföldiül, ráadásul jobb esetben 2-3 extra nyelv a legnyerőbb - hiába vagyunk okosak, ha nem tudjuk eladni a szomszédnak a terméket, márpedig ugyanazt kell csinálni mint az ügyesek: külföldről szivattyúzni a manit. Csak hát nem tudok róla, hogy lenne egy itthoni Szilícium-völgy.
-
"ezért marhaság nyelvvizsgához kötni a diplomát."
Egyet is tudnék veled érteni, de úgy érzem, hogy ez egy olyan készség / tudás, amit sajnos csak ezzel erővel lehet kikényszeríteni a diákok egy részéből.
Emellett a nyelvvizsga sem olyan már, mint korábban, a felesleges hülyeségeket (pl. nyelvtani teszt) kidobták belőle.
-
Cathfaern
nagyúr
Teljesen jogos, hiába van angol nyelvvizsgád, még nem biztos, hogy megértesz egy IT szöveget, és fordítva. Viszont ha megfelelő szintű angolod van IT szakmai szövegek olvasásához, illetve képes vagy szakmai témákban elbeszélgetni (akár írásban, akár olvasásban), akkor nem kell túl sok tanulás ahhoz, hogy egy középfokú nyelvvizsgát le tudjon tenni az ember. Aki meg nem tud tanulni, az ugyancsak rossz helyen van ebben a szakmában.
-
"akkor miért nem világos mindenki számára, hogy hol a probléma???"
A probléma létezik, de félrecsúszott a cikk értelmezése már az elején, mert ez nem magyar jelenség, hanem általános probléma. Próbálkoznak is a cégek a feltörekvő piacokkal, de azt most nem akarom minősíteni, mert hihetetlenül egyenetlen a felhozatal...
Új hozzászólás Aktív témák
- 159 - Lenovo LOQ (15APH8) - AMD Ryzen 7 7840HS, RTX 4060
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Eredeti Microsoft Office 2019 Professional Plus
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 256GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3441, 92% Akkumulátor
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G, H730 1GB, áfás
- Apple iPhone 15 pro 128Gb,Átlagos,Dobozával,12 hónap garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest