- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- Ötlettől a megvalósításig: használjuk a nyelvi modelleket új ötletekhez!
- Nem veszik el az Activision Blizzardot a Microsofttól
- Elmondta a Nintendo, hogy mennyi Switch 2-t vihetnek haza az emberek
- Kevesebb bevételét adja át az OpenAI a Microsoftnak
- Powerbank topik
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Ez lenne a népkártya? Teszten a GeForce RTX 5060 Ti 16 GB
- Milyen széket vegyek?
- Hobby elektronika
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Projektor topic
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ijk
nagyúr
válasz
Mercutio_ #146 üzenetére
Pont magasról teszek a vásárlási szokásokra az alsó kategóriában. Szerintem sokkal jobb hogy akár tükröst, akár milcet vesznek, azt jelenti hogy nő az igény a minőségi képekre. Bár szerintem a mobilok kényelme visszavette ezt a pozitív irányt.
Alsó kategóriában meg ha jól tudom folyamatosan kezdik a milcek kiszorítani a tükrös gépeket. Ha meg régi motoros valaki mint én, és van rendszervakuja, 2-3 obija, akkor elég fájdalmas anyagi szempontból átugrani a mirrorless vonalra, legalább 100k-t bele kell tenni hogy ugyanazt a minőséget megkapd, és akkor még használt cuccokról beszélünk. Ráadásul valahogy ezektől az olcsó G-s panáktól, amiben van kereső valahogy nagyon viszolygok, D200 után talán egy GH, vagy EM-1 amire váltanék, aztán lehet számolni a költségeket.arn: Itthon is sokmindent megkapsz az egy havi kaja, egy havi rezsi, stb. árából, aztán amikor egy hónapban szinte semmi nem marad, nemhogy megtakarítás, akkor lesznek igazán drágák ezek a cikkek. Külföldön a keresettel arányosabban drágább az élet, már ha nem szart akarsz enni, meg olyan helyen lakni. Nyilván valamivel jobb a helyzet, de nem hiszem hogy egy közepesen kereső nem tudha eldönteni hogy a következő hónapban csúcsplazmát, vagy FF rendszert vegyen a feleslegből.
-
Mercutio_
félisten
Az, hogy nem ezt tapasztalod csak annyit jelent, hogy nem olyan közegben mozogsz, majd ha jól kereső mocskos állat leszel....
egyébként mond már el mivel jobb amikor megveszik a belépő DSLR-t a kitobival és a hátsó
LCD-n "komponálnak", mint ha ugyanezt, kisebb, könnyebb, de kb. ugyanazt a minőséget hozó milc-cel teszik? Mert azt ugye nem vitatjuk, hogy a DSLR vásárlók tetemes része is általában itt leragad, DSLR-t is csak azért vesz, mert az "jobb képeke csinál" + e-péniszarn: Nem mindegy, hogy ott élsz, veszed igénybe a szolgáltatásokat (fogorvos, fodrász, stb.) vagy azt itthon olcsón intézed.
-
arn
félisten
En csak arrol tudok irni, amit tapasztaltam magamnal es a munkatarsaknal. Szimplan azert hasznalnak iphonet, mert konnyen kezelheto es azt ismerik, es nem azert mert barmifele statuszjellege van. De nem is csereberelgetik oket, hanem amig jol mukodik, nyustolik. Ugyanakkor huszonevesen mar van annyi penzuk, hogy normalis autot vesznek, vagy egy honapra atruccanjanak amerikaba. Mongy ez salzburgban volt, ami ausztria leggazdagabb tartomanya. Eleg masok a prioritasok, egy kozepes lakas havi dijabol siman vehetsz egy m1et. Kicsit szebb lakasebol meg egy jobb ff vazat. Igy azt hiszem mar ertheto, hogy miert nem gond ha a hobbyra koltenek.
-
Ijk
nagyúr
válasz
Mercutio_ #138 üzenetére
Azért egy linket dobhattál volna.
Nem azt mondom hogy lehetetlen m43-al a profi munka, hanem hogy korlátozottabb a használhatósága. 4/3-adra voltak f2.0-es profi zoomok (meg is lehet nézni mekkorák), de még úgysem terjedt el a formátum, mert hiába voltak jó üvegek, a kis érzékelő nem tudta akkoriban felvenni a versenyt a FF-el. És árban sem voltak éppen kedvezőbbek a zuiko obik.
Én azért nem látom hogy sokan szaladgálnak 700k-s gépekkel. Olcsóbb milceket, belépő dslr-eket kitobival használnak, itt a fórumon sem azt tapasztalom hogy 1 millás rendszereket birtokolnának.
Persze ha valakinek van, és nem sajnál 700k-t egy ilyen kitre annak jó választás lehet, még én is elgondolkoznék rajta, mivel nagyon tetszik az em-1. Még a sony a7r egy zeiss 24-70-el ami igazán bejönne, igaz akkor meg panaszkodhatnék a fórumon hogy mikor lesznek képesek egy megfizethető portréobit készíteni rá. -
ROBOTER
addikt
Én elég sok időt töltöttem különböző országokban munkacélból, éltem napidíjból. Nem értek veletek egyet. Egyáltalán. De ez legyen az én egyéni szoc. problémám.
-
arn
félisten
Utobbi egy evben ausztriaban eltem, hidd el sokkal konnyebb osszerakni ugyanabbol a munkabol. A vegen ami marad, az nem hogy otszorose, hanem tobb. Mert ez szamit, ez marad a szamladon. Az ilyen tartos cikkek megvetele, nem tema, inkabb csak az dont, hogy kell vagy nem. Ott inkabb azert filoznak, mert sporolosak, nem azert, mert nem tudjak megvenni. Ez csak a szegenyebb orszagokban divik, hogy olyan dolgokat veszunk, amit nem igazan engedhetunk meg magunknak.
-
Mercutio_
félisten
Ha valóban érdekel keresd meg Duna fotót - ha jól emlékszem a nevére - ő profi esküvői fotós és két E-M5-tel tolja.
Az meg nettó hülyeség, hogy nincs az embereknek pénze több százezres cuccokra, menj el fizetős tanfolyamokra / workshopokra dugig vannak félpró / pró vázakkal, és drága kalyhacsövekkel a tulajok pedig sokszor tanfolyam után se sokra emlékeznek az igen bonyolult rekesz-iso-záridö összefüggésbőlROBOTER: m4/3 nem csak az oly vázakból áll
-
ROBOTER
addikt
Kaja, üzemanyag hasonló áron vannak. Lakhatás, egészségügy, szolgáltatások jelentős része viszont a többszöröse. Ott sem kolbászból van a kerítés.
A külföldi fórumokon ugyanúgy megy az agyalás az árakon, mint itt. És nem azért, mert szőrszálhasogatók, hanem mert van realitásérzékük.
-
MLaca
őstag
szerintem meg az egyetlen baj az, hogy aprópénzt keresünk havi fix gyanánt. tőlünk nem sokkal nyugatabbra, sógoréknál, 4x-5x ennyi a fizetése egy melósnak ugyanabban a popszakmában, mint az itthoninak. azért nettó 600-ból - közel azonos életviteli ktsg-ek mellett - vígabban csengeti ki a burgenlandi paraszt azt az e-m1+hld7+12-40/2.8 szettet, nem? szóval nem a gépek drágák, mi vagyunk impotens felvevőközönség. ennyi.
-
Ijk
nagyúr
Két megoldás van. Egyik az hogy nem nézel be ide, a másik hogy nem csinálnak topikot a tesztekhez.
De most őszintén, azt várjátok hogy majd 200 hozzászólásban megdicsérik? Jó obi, benne van a tesztben, a fórum meg arra van hogy lehet a témában vitázni. Vagy akkor tiltsák meg a fényképezőkről való techniakai vitázást fényképezős topikban és kész. -
FEDman
addikt
Jól látom, hogy ez egy durván jól teljesítő Olympus üveg tesztje és ezzel szemben itt még mindig az FF a téma? Vagy én tévedtem el és valójában ez egy új Canon L-es üveg tesztje volt??
Komolyan mondom, már végigolvasni sincs kedvem..
-
Mint írtam, mindenre lehet és mindennek az ellenkezőjére is lehet érvet találni.
Na meg miért ne lenne pénze az embereknek? Az embereknek rengeteg pénze van. Minden vackot megvesznek tonnaszám. Autót, lapostévét, intelligens mosógépet etc.
Lehet, hogy kishazánkban kevésbé van. De még itt is van azért...Én például ha lenne pénzem (van, de nem erre) meg sem néznék egy FF rendszert, ki sem próbálnám, önmagában a mérete elriaszt. Az E1 is nagy volt, annál már csak kisebb kell, ha majd kell. Tehát ha egy árban van egy jó m4/3 meg egy jó FF rendszer, akkor nekem a m4/3 kell. Másnak meg más. Ilyen ez a popszakma...
-
arn
félisten
Van ahol a 25os 1.4es obi melysegelessege is szuk - hihetetlen, hogy emberek nem egyforma dolgokra hasznaljak a gepeket
-
Természetesen lehet olyan szempontokat találni, ahol az utolsó szóig igaz, amit írsz.
Természetesen lehet olyan szempontokat találni, ahol semmi nem igaz abból, amit írsz.Mert mi van, ha csak egy jó üveg és rendszer kell valakinek, aki szeret kiránduláson fotózni igényesen? Cipeli a féltonnás FF rendszert? Vagy mondjuk makrózni is szeret? Ott mindjárt hátrány a kis dof. Vagy csak nem akarja, hogy lelője egy helikopter a vállrólindítható ff obi miatt? Vagy ezer más okot lehet találni, hogy miért ez a jobb. Meg persze ezer más okot arra, hogy miért a másik. Szvsz ez semmit nem von le abból, hogy ez az obi egy kiváló termék...
-
Ijk
nagyúr
De egy esküvőfotós vígan végiglő egy napot a 24-70-el úgy hogy le sem kell venni a vázról. Ha meg nagyon profi portrékat akar, akkor feltesz egy 85 f1.4-et vagy egy 70-200-at. M43 vonalon mit csinálsz? 12-40-et biztos nem a háttérmosás miatt használják, biztos hogy cserélgetni kell. Felrak egy 75 1.8-at, ami kiváló portréobi, de 150mm ekv és azért egy 85-össel nem veszi fel a versenyt. Sportfotózásnál meg nem hiszem hogy a kontrasztos AF felveszi a verseny fázisossal.
Én mondjuk nem vagyok profi, de ha az lennék akkor a bővíthetőség alapján választanék, nemhiába nagyrészt canikont használnak, rengeteg opciód van üvegek terén. -
ROBOTER
addikt
válasz
Lassú Víz #119 üzenetére
Ez sajnos nem magyarázat arra, hogy a klubtag kedvezménnyel is 352eFt egy E-P5 VF kit, és 408eFt egy 17/1.8 VF kit. Komoly DSLR vázakat/kiteket lehet kapni ennyiért. Ez egyszerűen irreális. Mint ahogyan a normál 4/3 rendszerben az E-5 is az volt, és most az E-M1 váz is kérdőjeles ennyiért. Mégegy 15% kellene ahhoz, hogy helyére kerüljenek a dolgok.
-
Lassú Víz
addikt
"Szeintem meg abban igaza van undarknak, hogy rohadt drágán kerülnek a boltokba a használható 4/3 vázak és jópár objektív is. ... Az új objektívek esetében pedig brutálisan elszálltak az árazással a többi gyártónál is. "
Hát ez az. Ha minden gyártónál brutálisan elszálltak az árak, akkor mihez képest is lesz rohadt drága egy-egy cucc? Sajnos ezt is hozta nekünk a 2008-as válság. Ha a visszaesés a prémium szegmensben a legkisebb a gyártók igyekeztek oda pozicionálni az új termékeiket, hogy túléljenek valahogy.
Egyébként az E-M1 + HLD7 + MMF3 420-ért nem volt rossz ajánlat. Egy-két elfekvő E5 kerül ennyibe külföldről.
-
k1csi
senior tag
Ezt továbbra sem vitatta senki. Ha számomra létszükséglet lenne a háttér minél jobb elkenése (azontúl amit a 45 1.8 tud; számomra nem gond az obi csere, fixek olyan kicsik, hogy egy kézzel meg tudok fogni kettőt is belőlük) én sem az mFT-ben keresném a megoldást (pl. 75 1.8), hanem kevesebbért vennék pl. 5D-t (mai hirdetés 125k) meg egy 85 1.8-at (nem tudom hirtelen mennyi lehet kb. 80k). Erre a 24-70-et sem tartom egyébként a legjobbnak, mivelhogy a 70-től igazából csak lefelé megy a zoom...
De abba is hagytam az offolást, a 12-40 nem erre való (mármint minél nagyobb háttérmosásra), gondolom ez senkinek se most esett le.
ROBOTER
A Pro ("Vállalkozói") használatra ugyanezt a gondolatot már kezdetben leírtam, a vázakon meg ha csak a gyártást nézzük nyilván nyilván jókora profit van viszont a fejlesztés is pénzbe kerül. Ennek ellenére én is jobban örülnék, ha a fejlesztést jóval nagyobb szériaszámokon osztanák el, de ez van ami van...
Ez nem a topik obijának a hibája vagy témaköre. -
ROBOTER
addikt
Szeintem meg abban igaza van undarknak, hogy rohadt drágán kerülnek a boltokba a használható 4/3 vázak és jópár objektív is. "Vállalkozói" szempontból nem sok érv van a kisebb rendszerek mellett. Hol éri meg akár egy E-P5-t megvenni annyiért? Vagy egy E-PM2-t?
De ebben az érzésben annak is szerepe van, hogy a köztudatban az él, sokszor többe kerül előállítani egy FF vázat, mint egy 4/3-ost. Ez pedig csak a szenzorra igaz, ami a töredéke a váz árának, a mechanikus elemek alig olcsóbbak, közel azonos felbontás esetén pedig a képfeldolgozó elektronika egyáltalán nem olcsóbb. És a kapcsolódó költségek (csomagolás, marketing, garancia) lényegében nem különböznek. Szóval itt ketté kell választani a kényszerű dolgokat és a gyártók kapzsiságát. Az objektívek terén sem sokkal jobb a helyzet, ha egy objektívben 15 lencse van, ahhoz bizony célszerszámok kellenek, ugyanúgy kell rekesz, AF motor, bajonett, proci stb. Nem lesz ettől olcsóbb, nem az optikai üveg ára fogja eldönteni az objektív árát.
Azt viszont képmutatásnak tartom, hogy egy Leica vagy más sztárolt cucc esetén mindenki tud érveket felsorakoztatni, miért adja ki a reális ár többszörösét, de az m4/3 nem érdemli ezt meg, miközben millió valós érv szól mellette és bizony vannak exkluzív cuccok benne bőven, vázak és objektívek is.
Az új objektívek esetében pedig brutálisan elszálltak az árazással a többi gyártónál is. A 24-70 4L IS, a 24-70 2.8 II, a Nikkor 70-200 4 VR, az új kis fix Canonok vagy a TS objektívek (ha már említésre került) mind irreálisan drágák. Ez a "használt cucc árát hasonlítom a másik rendszer legdrágább árához" a hülyegyerekek játéka volt és lesz.
-
k1csi
senior tag
A jó ár az egy relatív fogalom. Nagyon relatív.
A termékek ára meredeken emelkedik ahogy közeledünk az adott időben elérhető legjobb termékhez vagy minőséghez. Lehet, hogy a legjobb pl. csak 10%-al jobb, de ennél jóval többe fog kerülni mint a majdnem olyan jó. Ez nemcsak a fotózásban van így, hanem kb. bárhol.
Azt csak a nagyon laikusok hiszik, hogy a pro 10x annyiba kerülő cucca 10x jobb.De, hogy valennyire témánál maradjunk. Ahhoz, hogy egy obi vonalpárfelbontása pl. 2400-ról 2600-ra emelkedjen ami még 10% sincs, lehet, hogy 2x annyi spéci lencsét (pl. aszferikus lencsét) kell bele tenni vagy azt 99.99% pontosság helyett 99.999% pontosan kell csiszolni.
Ha valaha volt bármi kapcsolatod minőségbiztosítással akkor tudhatod, hogy négy vagy öt 9-es között hatalmas különbség van.Tradicionálisan FF-re az 50mm körüli obikat a legkönnyebb/legolcsóbb legyártani. Viszont, ha jobb felbontást (kisebb vinyettát stb.) akarunk akkor nagyon elszállnak az árak (méretek). Pl. érdemes megnézni a Lensrentals Zeiss 55mm f/1.4 Otus cikkét. Egy normál fix ami kb. akkora mint egy 2.8-as zoom és 4000 dolcsiba kerül.
Azt valahol senki sem vitatta, hogy a FF 2.8-as 24-70 4x akkora szenzorra gyűjt kb. ugyanolyan fénysűrűséggel fényt azaz 4x annyi fényt gyűjt (ebből erred az, hogy szükségszerűen kisebb a mélységélesség kb. 2 Fé-el). Viszont ennek az obinak legalább olyan jó vagy jobb a rajza mint a 2x annyiba kerülő Canon 24-70 II-nek. Ha nem tudod nélkülözni az a 2 Fé előnyt (amit nem mindig tudsz kihasználni mert a téma igényli a lerekeszelést) akkor több mint 2x annyit kell fizess (csak az obira).
De lehet, hogy azt a 2 Fé hátrányt álvánnyal, vagy stabival vagy külső vakuval le tudod töredék áron dolgozni (vagy azzal, hogy fixet használsz zoom helyett).
A listaárakat meg felesleges sorolnod mert vsz. nagyon kevesen (ha egyáltalán; én speciel pl. semmit) vettek itt a fórumról bármit listaáron mert van 15% tagsági kedvezmény meg kitkedvezmény, meg használtpiac stb.De egyébként nem kell prémium termékeket venni, ha nincs pénzed vagy igényed rá. Nagyon sokan (többek között) megelégedéssel használjuk itt a sokkal megfizethetőbb Pana 20 1.7-et meg az Oly 45 1.8-at stb. Ennek az obinak a minőségét meg ne próbáld meg fényerőtlen kitobikból levezetni. Lehetetlen.
-
Lassú Víz
addikt
-
Mercutio_
félisten
Arról, hogy nem ismered eléggé az m4/3 rendszert és butasagokat írkálsz nem mi tehetünk...
Vannak itt többen akik komoly DSLR rendszert cserélték mikróra és továbbra is jó képeket tudnak csinálni, pedig nem sok száz k-s vázat és obikat használnak, hogy is van ez?
Talán ők tudják mivel mit lehet kezdeni?Kis help ha valaki nem csak a top kategóriában gondolkodik : Pana G-sorozat vázai, előző generációs pen-ek + (akár apróról) külső kereső, a mai kit és duplakit választék is hozza a dslr-ek szintjét, aztán 8k-ért olympus márka bolt premium klub tagság, erre jár 15% kedvezmény + most ha új gépet veszel extra olcsón vehetsz melléfFényerös fixet portrézni, vagy egyéb kiegészítőt.
Használt piac: Akár több év garis vázak nevetségesen olcsón egy közepes kompakt áráért, obik: pana 14/2.5 40-45k, 20/1.7 70-80k, 14-45 35-45k, 45-150/175/200 60-80k Olympus 17/2.8 35-40k, 45/1.8 65-75k és a filléres manuális fixek is mind fel rakhatóak olcsó adapterrel.
-
madgie
titán
Drága édes eltévelyedett márkatársam, ezt a képet egy negyvenezer forintos GF1-gyel és egy szintén negyvenezres 14/2.5-tel csináltam. (találsz még elég sok hasonló példát a galériámban, ha akarsz). Mi többszázezer ebben? Egy kitobjektív 20 ezer használtam, egy 20/1.7 70-80 ezer, egy 45/1.8 dettó, az említett 14/2.5 vagy negyvenezer.
De mondok még valamit: most szereztem egy pótvázat, mert félek, hogy fizetős melónál bekrepál egyszer a Pana G3-am (ami szintén nem volt százezer sem). Írd és mondd, komoly 25 ezer forintot fogok fizetni egy Olympus E-P1-ért.
-
arn
félisten
ennek semmi koze sincs a szenzormerethez, az obiparkon mulik minden.
a gyartoktol kellene megkerdezni, hogy miert nem csinalnak hasonlo mennyisegu es minosegu nativ obikat apsc slrhez. az mft felfutasaig lehetett mondani, hogy ez az olcso, kompromisszumos rendszer, de mostanra van ket olyan rendszer, amihez szinte olyan obikat veszel, amilyet akarsz. ha a vaz gyartokon mulna, meg normalis zoomod se lenne hozza. meretben pedig nem kicsit kissebb, hanem sokkal.
az olcsobb es kisebb ff vazakat nem veletlenul dobtak be az utobbi idoben. az apsc slr ebben a formaban csak alternativa, a ff lepcso.
ha a milceket nezzuk, akkor a fuji tesz vmit az ugyert, de meg ott is messze vagyunk attol, hogy annyira teljes legyen, mint egy mft rendszer. ez azonban nem orokervenyu, barmelyik gyarto elott nyitva a kapu, hogy normalis uvegeket tegyen le az asztalra.
-
undark
csendes tag
válasz
Freddy76 #102 üzenetére
Kedves kolléga!
sikerült mindenre válaszolnod, csak magára a kérdésre nem.
mégegyszer: ár/érték arányban (a méreten kívül) mit tud nyújtani az m43 egy FF (nevezzük bárminek) profi géphez képest?
válaszom: árban kb. ugyanazt, értékben közel sem. Akkor ér annyit? Nekem NEM. Vsz. annyit ér amennyivel kisebb a szenzor... Az hogy néhány hülye magyar itthon isteníti és veszi hozzá aranyárban az objektíveket, (darabját több 100 ezer Ft-ért) na, ehhez csak gratulálni tudok. De te meg tudod magyarázni magadnak meg néhány márkatársnak, aludjatok ezzel együtt jól.és már megint ugyanazzal jössz, mint az m43 rendszert istenítő 1000+ másik fórumozó
hogy "nem csak a dof-ból áll a fotózás". Nyilván nem csak ebből áll. De ott van a szenzor méret miatti hátrány, amivel nem fogsz tudni mit kezdeni.
Ezzel ekvivalens amikor azt mondod, hogy a szenzor méret miatti különbség úgy igazából tökmindegy, mert úgyis a fotós keze a lényeg.... Ezért írtam, hogy ha így lenne, akkor tescos kompakttal lehetne szaladgálni mindenkinek.Aki azt hiszi hogy számomra csak FF van, leírom nem. Nekem arra (sem tellik).
Lehet "jó" képeket készíteni egy kompakttal is. De azok statikus témák, világosban, lerekeszelve, nagylátószöggel, tehát többnyire tájképek lesznek. Ezért írtam, hogy igazából meg lehet magyarázni azt is hogy "minek az m43. vegyél kompaktot mert az is tökéletes bizonyos szitukban".nem értem miért nem lehet belátni, hogy az m43 Kra túlárazott, hiszen csak akkor lehet vele valamit kezdeni ha elkezdesz több100 e Ft-os objektíveket venni, és m43 vázakból is a legdrágábbat veszed, amiben van evf, stb. Mert pl. oly e-pl3-ban hiába keresek bármilyen kukucskát is....
nem kívánok erről tovább vitatkozni, győzködjétek egymást, hogy "jó kis rendszer ez, jó áron"
-
Mercutio_
félisten
Frusztrált, sikertelen, sz*r képeket csinál?
Fogja a rendszerére! -
Freddy76
addikt
Jajj, ne is mondd... Sógorom is azzal jött, hogy majd karácsonykor mutassam meg, hogy miként tud olyan képet készíteni, ahol el van maszatolva a háttér, látta az egyik képemen... Mondtam neki, hogy az a kompaktjával nem fog menni (tesco-ban vette, tuti), erre megkérdezte, hogy nem is arra gondolt, hanem arra, hogy milyen programmal csinálom...
-
Freddy76
addikt
Hűha, ismét egy szuperokos újonc a fórumban, aki tizedik hozzászólásában már a passzátszelet fingja...
Sorrendben:
1. Te lesz.rod a kontrasztalapú fókuszt, okés. Nyilván nem szívtál még frontos-backes obival tükrösön (vagy egyszerűen nem vennéd észre, ha fókuszhibásak a képeid...). Én visszasírom az em-5-öt, miután lecseréltem d7000-re, és kb. két hónapig ment a kalibrálás meg a szervíz, mire eljutottam oda, hogy pontos a váz.
2. Szaggató evf: nos, egy jó evf nem szaggat. Nekem már az em-5 sem szaggatott, az újabbak még jobbak. Sötétben pedig legalább látsz valamit, míg az ovf-ben semmit. Ja, ev-f van a legtöbb panában is, pl.
3. Igen, sokat bír jó esetben, de elromolhat. Vagy még rosszabb, a d600-ban (ami ff) olajozza a szenzort. Emellett hangos.
4. Élő hisztogram: újfent bölcs kinyilatkoztatás, te nem használod, ergo felesleges, aki használja az béna, hülye, miegymás. Nos, azért, mert te nem tudod használni, még lehet, hogy van értelme.
5. Szenzor méret, bokeh, miegymás: nincs kutyám, kompaktom csak egy, egy fuji x20, ami tudtommal nem árulnak a tesco-ban. D7000-ret használok fő gépként, és szoktam játszani a mélységélességgel (figyeled, még a nevét is tudom!), de ugyanezt megtudtam csinálni m4/3-on is: [link], vagy [link]. Ráadásul - vissza az af-hez - az olyval sohasem kellett attól félnem, hogy vajon éles lesz-e a szem: ha oda fókuszáltam, éles volt. Arról már nem is ejtek szót, hogy a két oly-s kép sima jpg, nikon ilyet nem tud. Ha pedig neked a minőségi (ne adj' isten, profi) fotózás a picsányi dof-fal egyenlő, hát gratulálok.Az összehasonlításod nagyjából annyira bölcs, mint leszólni valakit, aki vett egy új volvo kamiont azért, mert ennyi pénzért már egy sportkocsit is vehetett volna, és az mennyivel gyorsabb.
Az utolsó mondatod pedig már előre sejteti, hogy mennyire fogsz adekvát választ adni. Sokat elárul rólad, miként általában a stílusod is, hogy pontosan mit, nem írom le, úgyis kimoderálnák.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A m4/3 mint rendszer most kezd profivá válni – íme, az Olympus fényerős alapzoomja.
- ÁRGARANCIA! Beszámítás, 27% áfa, összesen 5db RTX 5060 Ti 16GB 3 ventilátoros készletről BOMBA ÁRON!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i7-G7 I 16GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Garancia!
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! Intel I7 6700/ RX 580 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest