Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• undark

csendes tag

válasz Freddy76 #84 üzenetére

na ne nevettess már!
    Én nem az FF-et istenítem, hanem az m43 árát savazom.

-méret - m43 nyert, ezt te sem én sem vitattad, DE itt kb. véget is ért a dolog.
    - kontrasztalapú autofókusz - pont le****om milyen alapú ha gyorsan teszi a dolgát és FFen ugyanúgy nem téveszt
    - EVF ami a sötétben is lát - mondjuk úgy, hogy lát a sötétebb helyeken, de sötétben már sajnos mindenhol akadozik, szaggat, zajol. nemhiába, az OVF rulez. Hol van a gépekben integrált EVF? (OMD M5 és M1-ben van, köszi 3-500 e Ft áron)....Lehet venni kiegészítőt, köszi, de nem. Ez nem előny, inkább hátrány.
    - tükör mechanika - tény, hogy bizonyos expót bír csak ki, de egy FF gépen az nem éppen 10-20 ezer hanem 100+.... Nem hiszem, hogy egy átlag mezei fotós egy ilyen mehanikát 2-3 év előtt ki tudna nyírni, hacsak nem napi 300 db képet lő...
    - élő hisztogramm - sosem használtam, pont le***** , hogy mit mutat... aki ilyenek alapján komponál képet, az jó esetben évente nyomja le az expó gombot 1x

eddig nekem a méreten kívül pont mindegy melyik gép van a kezemben,
    és akkor ami szerinted olyan hű de előny az m43 számára:

- szenzor méret miatti előnyök: gondolom neked ugyan mindegy milyen szenzor van a gépben, mert a kutyádat fotózod otthon full automata módban, maximális látószög mellett, és a háttérelmosás számodra azt jelenti, hogy az 1/1,7es kompakt gép kicsit zavarossá teszi a hátteret.
    Elmondanám, hogy az általad olyan nagyra becsült m43 rendszer alap kit obival kb. ugyanazt tudja dof-ban, mint egy tenyérnyi kompakt a Tesco polcáról. Nem többet. Lehet rá tenni valamire való obit, sajnos a válasz igen, lehet, de 200-300 ezer Ft/darabért.
    Erre mondja azt sok fórumozó: "na de B.....! nem kell mindenkinek a szűk mélységélesség". Én meg erre azt mondom, hogy tény hogy nem kell mindenkinek, de akinek nem kell, az vegyen Tescos kompaktot.

- ár: na ez az amin besírok/beröhögök. Mármint azokon, akik szerint jó áron mennek az m43 cuccok. Igen, az alap kitek lehet. Ha valami komolyabbat akarsz, lásd cikk témája, akkor kénytelen vagy OMD M1-et venni, meg hozzá obit, pl.:
    12,/2: 240 e Ft
    17/1,8: 165 e Ft
    12-40/2,8: 330 e Ft
    Ennyiért már tényleg van FF rendszer is, igaz, nem zsírpapírba csomagolva, és igaz, FF rendszernek a legalja, de amit a pénzedért kapsz, az tudásban messze-messze túlszárnyal minden m43-t bármilyen is legyen az.

Sajnos egy valamennyire a témában jártas fotós számára az m43 mindig is megalkuvást fog jelenteni, mert a gépe nem fogja sosem tudni azt, amit egy FF rendszer. Ennek ára van, mert az FF-et cipelni is kell. Tény.

Az egészet úgy lehetne összefoglalni: FF áron lehet egy méretben kicsi rendszered, ami sajnos csak közelíti, de elérni sosem fogja a minőséget a lapka méret miatt.

Hozzáteszem nekem is m43 rendszerem van. De ha egyszer lesz fölösleges 1 millióm, akkor nem m43 fejlesztésbe fogok, hanem FF fejlesztésbe. És lesz mellé egy kis pici csúcskompakt a "kutyát fotózni" a nyári túrákon.

Mindenki aki az m43-at dícséri, az jobban tenné, ha elgondolkodna. Jelenleg az M43 azoknak alternatíva, akik azok előtt villognak, akiknek köze sincs a fotózáshoz, és lehet nekik rajolni a csúcsMILC szöveggel. ..

Új hozzászólás Aktív témák