Hirdetés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Házimozi belépő szinten
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen processzort vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- RAM topik
- Azonnali fotós kérdések órája
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Dedikált NPU-t tervezne az AMD?
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Top cat
addikt
Pontosan ugyan ez a két gondolat fogalmazódott meg bennem is.
Valószínűleg nyerte, vagy örökölte.Hülyékből Magyarország jobban teljesít.
-
KROK640
nagyúr
"hogy a brébe van ellopható 19M-ja annak akinek ennyi esze van?" - ezt a kérdést én is feltettem magamnak, de már régebben meg is válaszoltam, és BIP fórumtárssal ki is beszéltük : Az ész és a pénz semmilyen szinten nem korrelál egymással.
Több olyan "nem a legélesebb kés a fiókban"-t is ismerek, akinek 10×-20×-50× több pénze van mint nekem. -
KROK640
nagyúr
LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!
Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!
Ilyenkor azért nem ,lenne rossz bemásolni a teljes cikk tartalmát, mert nem lehet mindenki előfizető
-
TurboK0
tag
Topikot végigolvasva találtam ezt a csigahangfalos dolgot... bocsánat hogy régi témát hozok fel...
Azért a hangfal adatait is nézd meg. 4 utas rendszer (25mm, 50mm, 100mm, 300mm hangsugárzó), aluminium bevonatos membrán, 10-25 Hz-en -6db. Ilyen adatokkal a mélyhangokban lehet ráverne egykét igényesebb mélyládára is. Ha jól látom van az alján valami faragott kőtömb stand rezgés elnyelő. Külön crossover processzor jár hozzá, mindegyik hangsugárzót külön előerősítővel kell meghajtani, ilyet nem láttam még. Hasonló specifikációs szett minden tartozékkal simán 7 számjegyről indulna és az még nem is az audiofil kategória, hanem a kínában sorozatgyártott mdf paneles cucc.
A gasztropod formát úgy sikerült, hogy mindegyik hangsugárzónak ilyen tülök forma hátsója van, de a 300mm hangsugárzónál ez több méterre jött volna ki, így annál felcsavarták csigába. Így nincs rajta bass reflex nyílás sem, legalább én nem látom hogy lenne. De az is lehet hogy a designer csak gömbmániás volt (igen, van ilyen is).Ja és úgy látom úgy gyártják hogy külön kifaragják az összes hangfalat egyesével. Ettől persze még nevetségesen túl van árazva, csak attól még nem gagyi.
Szívesen meghallgatnék rajta pl. egy Pink Floyd - Echoes-t, az még illene is a tengeri hangulathoz. Őket asszem már nehezen tudnád felbérelni hogy élőben játsszanak neked (illetve arra a 40 milla lehet kevés lenne).Ha igazi aberrált audiofil hangfalakat akarsz látni akkor nézd meg pl. ezeket:
https://www.mbl.de/en/loudspeakers/101xmk2 (kb. 100 millió ft)
https://vividaudio.com/moya/ (kb. 160 millió ft, amúgy ugyanaz a mérnök tervezte mint a csigát) -
LOL
https://mfor.hu/cikkek/tudomany/mar-megjelentek-a-csalok-a-nagy-informatikai-leallas-utan.html -
@Top Cat : Nekem ne mondd
-
válasz
E.Kaufmann #37087 üzenetére
Ne tőlem kérdezd
Amúgy a legtöbbek nem tartanak semmiből tarcsit. -
Meghalt a H betűje, és nem tudja, mire mappelje át. Az A helyett kézenfekvő a Caps Lock.
-
totron
addikt
Egy lehalt A-t még csak-csak remapelsz Caps Lockra, na de egy H-t...?
-
KROK640
nagyúr
Nem gondolnám. A Voda (víz) és a Vodka között azért megértem a különbséget még akkor is, ha egy Omszki orosz mondja. (volt onnan egy jó csaj, a Lisa akivel ... de, ez nem ehhez a topichoz tartozik
)
Szóval a leginkább az lehetett a kulcs szerintem, hogy a legtöbb nem tudta, hogy mit jelent az all inclusive. Tévesen azt hitték (mert igen sokan rendeltek csak vizet) ha vizet rendel csak, akkor nem lesz magasabb a számlája. A legtöbbnek nem tudtam elmagyarázni, hogy :
1. Cipruson a víz is fizetős, még meg igen drága (akkor 1.95 €ur fél liter, 2.95€ur 1,5L)
2. Mivel all inclusive ezért minden pia ingyen van neki, amennyit csak megbírt inni, kivéve a Ziw és a Com.
Bármely fajta vodkánkból all inclusive annyit ihatott amennyit akart csak bírt.De a legtöbbnek ahogy a víz az asztal alatt/virágcserépben landolt, már ment is a zsebéből a műanyag üvegbe/pohárba a vodka
miért is kért volna vodkát, ha van nála? XD
Azonkívül Andrej drága barátunkon tudom például, hogy nagyon is megtudják mondani, ha valami nem tetszik. Ő pl kért bort. Vittem neki egy pohárral, erre felháborodott, hogy azt akarom, hogy szomjan halljon? 2 liter bort kellett neki vinnem, és ez csak az ebéd volt. Nem tudom, elvileg a haverjaimhoz képest bírom a piát, de ez a csávó lazán betolt a 20 perces ebéd mellé 2 liter vörös KEO-t
Vacsorára meg large caraffe vodkát (igen, határozottan értettem) kellett neki vigyek. Más a vizet nem kérte úgy
Aztán ő vissza jött másodjára is, akkor nem All inclusiveon, és akkor tanultam meg, hogy van oroszul a pohár, mivel csak mindig azt kért, és 35 fokban is ballon kabátzsebből töltögette ő is a piát a zsebéből.#37018 F.E.K.. "de az pénzes!" - válasz : "most, hogy így mondod, a hardver is".
-
-
KROK640
nagyúr
Jah, hát az ilyet azt nem tudom.
Vannak rejtélyek.
De egyébként a nagy rohanás mellett arra is ügyelni kell, hogy ne borítsuk le a dolgokat a tálcáról. ÓÓÓ egyszer de telibe öntöttem egy egész angol családot : Szemezetem a lányukkal mert jó féle volt aztán néztük egymást, mosolyogtunk, közben pakoltam lefelé a cuccokat a tálcáról, de nem figyeltem az egyensúlyra, és egyszercsak BUMM, kiborzult a kezemből a tálca és telibe öntöttem az egész családot, még a csajra is jutottmentségemre legyen mondva, hogy nem kellett úhjra leadják a rendelést, már vittem is nekik
Debrecenben is van egy hely, ahol egy időben kipróbálták azt, hogy minden asztalhoz be volt applikálva egy tablet, aztán azon leadtad a rendelést, és utána mikor jelzett mehettél a pulthoz átvenni vagy kivitték. Egy rövid ideig ment utána valamiért megszűnteték, szóval ha bemész megint a pultnál kell kezdeni.
-
válasz
bambano #37076 üzenetére
Az a legrosszabb kombó amikor szorgalom párosul a hülye és/vagy félinformációkkal rendelkező egyedhez. Rack költöztetésnél elvágták a kábeleket. A dominót az indította, hogy a mérnök autója lerobbant és szervizbe vitte reggel. A technikusok úgy gondolták nem várják meg a mérnököt. Csak nem tudtak számolni és az egymá után helyett egyszerre akarták vinni a két átadóknak helyet adó racket. Hiába volt redundáns internet kapcsolat + redundáns sötétszál másik DC-be, hogy azon keresztül is kilásson. A 4 útvonalat egymás után szépen akkurátusan ahogy német nyelvterületen illik vágták el.
-
bambano
titán
szakmai kérdés: alaplapon van egy slimsas (sff-8654) csatlakozó. ehhez lehet itthon valahol slimsas->4xsata kábelt venni?
tia -
-
válasz
bambano #37074 üzenetére
Ért. Nem tudtam, hozzám csak annyi jutott el, hogy a Meta+router. Ez szép
"a másik, amikor a metánál lerobbant az a gép, ami az adatközpontokba bejutást vezérelte. a gép egy olyan ajtó mögött volt, amit ő (nem) vezérelt..."
Esetleg ha nem 1db gép, hanem valami redundancia... KHMNekünk csak olyan volt, hogy a core switchen felvett VLAN után 1mp-el megállt az egész a francba. Semmi, kollega hozzáadott egy portra egy VLAN-t.
Szerencsére telephelyen belül voltak, kiment abba a szerverterembe, és konzolkábel -
bambano
titán
nem a meta konfigurálta félre a routert, hanem szorgos kis indiai adminok behirdették a meta címtartományát bgp-n maguknak. ettől a meta felé menő forgalom elment indiába.
a másik, amikor a metánál lerobbant az a gép, ami az adatközpontokba bejutást vezérelte. a gép egy olyan ajtó mögött volt, amit ő (nem) vezérelt...
és ilyenek meg mások is bármikor előfordulhatnak, ezért nem érdemes a felhőben bízni.
-
"Amikor félrekonfigoltak egy routert"
Azért a core infra azért core infra, mert azon megy át mindenOtt észnél kell lenni.
"Mondjuk arra legyint az ember, nem céges környezet"
Kivéve, ha a vállalkozásod a Fb jelenlétre épül (de pl. azért, mert a paraszt nem találja meg máshol). És hát rengeteg ember megélhetése meg a Tiktokon múlik.@frescho : Előző helyen a cég belső cuccait is Githubon követtük (nyilván nem a publicon). Kajak issue-ban követtük a szervereken a tevékenységet
Ez céges policy volt.
Meg egy Git szerver már nem egy nagy erőforrás localban sem, ha a cég pl. fejlesztő, akkor megéri.
"A
lopáshozkreatív számlázáshoz nincs semmi köze a dockernek. A zsebre termelés bármilyen rendszeren megoldható. Vettem át úgy rendszert, hogy az alatta lévő storage kb 4-5x volt túlméretezve. V"
Amikor most storaget kellett cserélni, akkor elég keményen vágta a költségeket a gyári oldal(Mondjuk pár tíz milla lett így is, és nincs olyan sokkal több helyünk.) Az előzőre meg nem fizették ki a gari kiterjesztését, így aztán van hibás diszk, meg megoldatlan elérési hiba is, amiben a beszállító nem ad supportot, és gyak. minden user+egy rakás support csapatnak folyamatos macera
-
BiP
nagyúr
válasz
frescho #37071 üzenetére
Most megy a pislogás, hogy egy hiba leránt sok-sok különböző szolgáltatást egyszerre.
Kedvencem a "múltkori" facebook leállás volt. Amikor félrekonfigoltak egy routert vagy mi volt, és az összes Meta cucc 6 órára behalt. Facebook, Instagram, Whatsapp, meg ki tudja mi van még náluk.Mondjuk arra legyint az ember, nem céges környezet, insta nélkül kibírja az ember, de ha belegondolsz, rohadt sok ember ezekből él, (nem sajnálom őket), és sok kisvállalkozás is a FB-ra teszi magát saját oldal helyett. (meg is érdemlik)
-
válasz
bambano #37058 üzenetére
Ehhez túl öreg vagy. A nem értő olvasás inkább a mai oktatásra jellemző. (Most nem tudom, hogy
vagy
Legyen az első neked, a második a mai oktatásnak.)
Ez nem git repo, ebből nehezebb ai-t etetni. Egy nginx konténerből mondjuk nem tudom mit tanulhat az AI. Bár minden lehetséges és az ellentéte is.
A kis céges egyszemélyes hadseregből indulsz ki. Nagyobb cégnél idővel kialakulnak a hatáskörök. Ezek átlapolódnak, de már 200 fős céghez sem megy el az ember, ha jézuskától géppuskáig mindent is elvárnak tőle.
A
lopáshozkreatív számlázáshoz nincs semmi köze a dockernek. A zsebre termelés bármilyen rendszeren megoldható. Vettem át úgy rendszert, hogy az alatta lévő storage kb 4-5x volt túlméretezve. Valaki ott is nagyon "előrelátó" volt. Ugyanez cloud service és támogatás vásárlásban is simán megoldható. De ez nem a cloud hibája.Viszont ez a mai cloud hiba jól mutatja, hogy mit okoz, ha mindent másra bíznak a cégek. Most megy a pislogás, hogy egy hiba leránt sok-sok különböző szolgáltatást egyszerre. A storage eltűnésre nehéz felkészíteni bárhogy tervez is az ember.
Rimuru: Még egyszerűbb a github-ot használni. Egy méret alatt logikus, csak legyen róla local mentés. Hobbi projecteknél én is ezt teszem, cégest nem vinném oda. Ugyanez van a dockernél, egy pontig ingyenes, aztán fizet az ember, vagy keres más megoldást.
-
-
BiP
nagyúr
Na, úgy látszik, ez nagyobb ügy, mint aminek reggel tűnt. (lásd hülyétkapok topik bankrendszer+repülő vonatkozás)
Sőt, reggel ki is maradtam belőle, le is maradtam róla.
Azóta meg is jött a céges kommunikáció az IT-tól.
(amúgy nálunk egyre nagyobb a MS felhő megoldások felé orientálódás (Azure, Onedrive, O365), ami nekem annyira nem tetszik, de én csak egy user vagyok) -
-
válasz
bambano #37065 üzenetére
Az ára nekem is meredek, de attól még tök jó megoldás. Meg közepes cégnek ez még vállalható, ha PC-t kell lerakni szervernek.
"ezen az asus alaplapon ugyanattól a gyártótól van a menedzsment"
Azt értem, de olyat szerintem nem tud, hogy jön egy alert, hogy KHMMM RAM HIBA, vagy alpalaphiba, és megy tovább, szóval van időd lerántani róla a virtuálgépeket, stb., nem csak lehullik.
Tehát amikor nem olyan jellegű cucc fut, hogy mindegy, melyik gép kapja a kérést, akkor ez szempont. -
bambano
titán
[link]
210 rugóból egy gömb fagyi árát kapod vissza, és ebből kettő kell, plusz egy keret, amibe berakod. parádés fél gurigás ár."Meg azért egy rendes szerver tud olyat is, hogy jelzi a hibát, és megy tovább, nem csak összedől.": ezen az asus alaplapon ugyanattól a gyártótól van a menedzsment, mint az igazi szervereikben, csak egy generációval újabb
ugyanolyan szabvány bmc/ipmi van rajta, mint szinte bármelyik szerver alaplapon, a menedzsment felülete korszerűbb, ez már html5-ös. nem hiszem, hogy van bármi, amire érdemben szükség van és nem tudja.
-
válasz
bambano #37059 üzenetére
"egy kisebb cégben a főnök nem azon agyal, hogy kinek a felelőssége,"
Nagyobbnál ezért vannak felelősségi körök. Kisebbnél meg azért nincsenek, mert esetleg kiderülne, hogy a főni a hülye."egyébként átlag cégnél mindenért a rendszergazda felel, a kávégépig bezárólag. "
Okos ember ilyen helyre nem megy."azután megjött bambanő és megcsinálta két rendes pc-vel, jól. "
OK, de ebben az is benne van, hogy esetleg nem jól csinálod meg. Vagy hogy bizonyos szempontok nincsenek meg."dual tápot tudnék venni most is, az fsp-nek is van például, csak sokallom. a mi cuccainkhoz, szerintem, nem kell."
Zsír, egy linket dobhatnál, az nem hülyeség.Szerverből mi Dell EMC (ezek azért jobbak, mint a laptopjaik), meg azért pár cég még gárt szervert.
Meg azért egy rendes szerver tud olyat is, hogy jelzi a hibát, és megy tovább, nem csak összedől. -
bambano
titán
uptime
11:53:35 up 2120 days, 3:03, 1 user, load average: 0,04, 0,10, 0,13ilyet nemigen tudsz gagyi áramellátással. áramszünet szokott lenni, összefújja a drótot a faluban a vihar, stb. de akkor beindul a generátor és van áram. annyit simán elvisznek a szünetmentesek, amíg a generátor felpörög. max. utána tankolni kell és megy az anyázás, hogy drága a nyál.
dual tápot tudnék venni most is, az fsp-nek is van például, csak sokallom. a mi cuccainkhoz, szerintem, nem kell.
egyébként most jelenleg még rendes intel meg ibm szervereink vannak, de ahogy elkanászodott az árképzésük, úgy fogom kihagyni őket.
-
bambano
titán
válasz
frescho #37052 üzenetére
"mert egyértelmű határt húz a felelősségben": egy nagy cégben, ahol a menedzserek a saját seggüket védik és ezért van pár dologra szerződés. egyébként átlag cégnél mindenért a rendszergazda felel, a kávégépig bezárólag. majd kérdezd Lenryt, ha előkerül...
egy kisebb cégben a főnök nem azon agyal, hogy kinek a felelőssége, hanem azon, hogy miért nem megy. ha beraksz még egy rakás hibalehetőséget a rendszerbe, akkor azért is felelni fogsz, miközben lehet, hogy ugyanazt sokkal egyszerűbben és könnyen karbantarthatóan megcsinálhattad volna.
anno, még bőven a docker előtt, dolgoztam egy multinál. ott is az volt a mánia, hogy megvették azt, amit a vendor javasolt. projekt tervet mutatták, adott feladatra egy a2-es lapra kinyomtatott rendszertervet gyártottak, millió szolgáltatás, redundáns szerverek, stb. csak a gépekre elvertek nyitásból 150 gurigát (anno). azután megjött bambanő és megcsinálta két rendes pc-vel, jól. mondjuk meg is akart ölni érte mindenki, aki nem kapta meg a százalékát miattam...
-
válasz
bambano #37055 üzenetére
Nekünk csak kb. 10 szerver van a rackben, meg a mellette levőben ugyanannyi switch... de mi csak egy telephely vagyunk
"ha én rakom össze, akkor nem 40mm-es ventillátor pörög benne 18 ezret, és nem szégyenülnek meg mellette a felszálló vadászgépek."
Az se véletlenül olyan, de az egy másik felhasználási terület. Amúgy mostanra sokkal halkabbak a szerverek is, már ha nincsenek kiterhelve (spoiler: ki vannak.)Nálunk is van UPS. Viszont elég macera lenne mindenre minimum 2 fizikai gépet tartani (külön fázison), ha csak 1 táp van (amúgy dual táp már egy rendesebb workstationben is lehet). Szóval az se véletlenül alakult ki.
Illetve : volt egy este, amikor elment a telep nagyfesz betápja. Nem egy nagy cég gyárai vannak itt, hanem 3 nagyobbé, és pár kisebb. A mi gyárunkból állították, hogy csak azért álltak 3 órát, mert megálltak a szerverek.
Mi meg állítottuk, hogy olyan nincs, hogy elmegy a betáp, és ők tudnak dolgozni. (Elektromos fűtésű kemencék, villanymotorok...)
Az ipari park üzemeltetője állította, hogy a UPS átkapcsolt, mert az olyan.
Elég sok e-mail kellett, mire kinyögték, hogy ja, az a PC, ami vezérli a UPS-t, lehalt, és hát tényleg nem kapcsolt át a cucc szünetmentesre, azért álltak meg mindenkinek a szerverei@frescho : Ja, ért. Mondjuk a franc tudja, fura is, hogy nincs free repó Docker alá.
Viszont ha általánosságban a konténert nézem, az nem hülyeség. -
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #37045 üzenetére
képzeld el, olyan cégnél dolgozom, ahol <play tadaaa.wav>
van rendes áramellátás! van fázisonként egy-egy ups. az ups-ekben nem olyan nagyon rég cseréltek akksit. van az udvaron generátor! van heti indítási teszt! meg szokták csinálni!nem kell notebook ups helyett...
-
bambano
titán
most vettem asus w680m-ace se alaplapot. sima alaplaphoz képest drága, szerverhez képest ócsó. kezel ecc ramot, van rajta ikvm. nekem megfelel, ha nincs dual táp, viszont minden fázisra rakok egy gépet.
ha én rakom össze, akkor nem 40mm-es ventillátor pörög benne 18 ezret, és nem szégyenülnek meg mellette a felszálló vadászgépek.szerintem nekem ez így jó. persze ha olyan nagy vállalat lennék, ahol 50-100-200 szerver van rackben, akkor nem ezt venném én se, de nem vagyok olyan nagy.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
bambano #37026 üzenetére
Esetleg GEMBIRD 19CC-4U-001 U4?
Iponon 52k körül van. -
válasz
E.Kaufmann #37050 üzenetére
Pont arról van szó, hogy a technológiát tudod használni licenc nélkül is.
Azt még senki sem írta, hogy egy linuxos üzemeltetőnek azért hasznos, mert egyértelmű határt húz a felelősségben. Ami a konténerben van azt fejlessze, patchelje, üzemeltesse és keresse a hibáját a fejlesztő. A konténert futtató rendszerért, vasért felel csak az admin. Egy jó kiépítésnél ez sok-sok tucat ugyanolyan, viszonylag egyszerű, csereszabatos gépet jelent. A mindenféle nyelven megírt vackokkal meg szívjon aki összetákolta.
hcl: Docker desktopra.
-
-
válasz
bambano #37022 üzenetére
Elolvastad, hogy miért is kérnek pénzt?Már hcl lelőtte a poéntNem maga a technológia fizetős, hanem a szolgáltatás amit a docker nyújt. Ugyanúgy ahogy a github is bizonyos méret felett. Nekik sem tárolják ingyen az adatot, vagy adják a gépidőt. Megvan a maga helye.
hcl: Abban a bloatwareben (amire van free alternatíva) nem az app a lényeg, hanem amit adnak mögé repo szolgáltatás. Bár azt is csinálhat magának az ember, de van aki nem akar ezzel foglalkozni. Ahogy git repót sem üzemeltetnek sokan.
-
-
szebe
addikt
Kinek hogy (nem) megy a munka ezen a szép napfényes péntek délelőttön?
-
-
válasz
E.Kaufmann #37037 üzenetére
Cége válogatja.
Nekünk is van Qnap, domainben, a szerveres csapatnál külön Qnap managelő cucc van, mert annyi site-on van belőle. Backupok mennek rájuk, és ezek tovább backupolva felhőbe.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #37039 üzenetére
nem szoktam külföldről vásárolni... most először vettem az alzától, az már külföld
mert az iponon hetek óta nincs.
mondjuk az is benne van, hogy ez már régi tervezés, tehát lehet, hogy nem gyártják és a raktárkészlet is kimerült.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #37037 üzenetére
a silverstone-nak most is vannak olyan házai, amelyek fekvő desktop házak, elvileg pont rack szélességűek. ebből volt egy fajta, amelyikbe diszket is lehetett rakni. na azt nem árulják most.
-
válasz
E.Kaufmann #37033 üzenetére
Cégek esetén, igazi szerverekkel gondoltam.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #37033 üzenetére
amikor én katona voltam, se a Kraz pilóták, se a bmp sofőrök nem mondtak olyat, hogy valahova nem fér be...
-
válasz
E.Kaufmann #37031 üzenetére
"Az a lényeg, hogy ugyanazt a kernelt használod, mint a gyári rendszer, viszont nem hánysz össze semmit a gyári rendszerben."
Na ezt meg én nem írtam.
De az egész inkább nagyobb vasakon jó amúgy, ahol nem gond, hogy több erőforrást használ, mintha direktben a hoston futna. -
E.Kaufmann
veterán
Minden, ami nincs benne a gyári funkcionalitásban/áruházban, de van adott platformra image, azt fel tudod pakolni.
Így lett Synology-mon HomeAssistant, PiHole meg Iperf szerverm de olvastam arról, hogy pl PiHole-t pakoltak ARM alapú Mikrotik routerre is. Persze kellhet valamit mókolni tárhellyel. Az a lényeg, hogy ugyanazt a kernelt használod, mint a gyári rendszer, viszont nem hánysz össze semmit a gyári rendszerben.Megelőztek közben.
-
bambano
titán
"Nas-nál, routernél miért jó, miben növeli a lehetőségeket?": nas-nál, routernél arra jó, hogy elvileg a nas és a router saját oprendszere be van zárva, hogy ne tudd elbarmolni. de mivel a docker szeparált futtatási környezetet nyújt, amiről azt hiszik, hogy nem lehet kijönni, ezért az a feltételezés, hogy ha még el is barmoltad a dockerben levő cuccot, a külső host nem sérül. ezért engedi a nas, hogy olyan funkcionalitást is felrakj a nasra, ami gyárilag nincs benne, neked hasznos, és konténerben megtalálod.
mondok egy példát: nagyon népszerű a pihole. ez ilyen dns belebuherálós vírus/reklám/stb elkerülő cucc. ha akarsz ilyet használni, akkor egy arm-es pihole docker konténert felraksz a routeredre, és akkor használhatod anélkül, hogy vettél volna egy pi-t és azt külön üzemeltetnéd.
-
válasz
bambano #37026 üzenetére
és @BiP:
Mire.- virtualizáció anélkül, hogy egy virtuális gépet, oprendszert kéne karbantartanod (*majdnem)
- cserélhető komponensek szolgáltatások alatt (egyszerűbb verziót váltani, elindítod az új verziós izét, és ha már fut, kilövöd a régit)
- szeparáltan fut a cucc a többi konténertől, és a host os-től is
- skálázható, azaz amikor megnő a terhelés, indítasz még 3 webszervert meg 2 adatbázisszervert
- nem kér annyi erőforrást, mint egy virtuális gépDe ettől még nem való mindenre, meg mindenhova.
Pl. a Nextcloud telepítése sokkal egyszerűbb Dockerrel, kiszórod a 3 konténert, és megy. Csak ugye itthon kevesebb az erőforrás, és muszáj volt rendes telepítést csinálni.
@bambano : " de mivel a docker szeparált futtatási környezetet nyújt, amiről azt hiszik, hogy nem lehet kijönni" - mindent lehet, csak nem mindegy, hogy egy port forwarddal egy támadó helyből a NAS-odhoz fér hozzá, vagy egy virtuális környezethez, amiből még utána ki kell jutnia...
Mondjuk a NAS-ra, routerre rakást én sem értem, az egyiken személyes adatok, a másik a kulcs a full hálózatodhoz, hát nem túl szerencsés
Inkább tartok egy home gatewayt (ami itthon a home szerver), azon nincs nagyon érzékeny adat.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #37024 üzenetére
oké, benéztem
de ettől még nem látom, hogy minek docker ahhoz, amit egyébként az alap oprendszer tud. eddig csak olyan érveket hallottam a docker mellett, amelyeket simán tud az alap oprendszer, vagyis cáfolható érvek.a korlátozott funkcionalitású nasokkal meg az áruk a bajom.
mondjuk éppen most öntötte el az agyamat a sz.rlé, hogy nem lehet normális pc házat kapni, amibe beleférne több diszk. pláne, ha még esetleg rackbe is raknád... -
E.Kaufmann
veterán
válasz
bambano #37022 üzenetére
Elhiszem, hogy akinek otthon az alaksorban van egy szerverpark, annak nem gyűn be
Nekem teszik, hogy az amúgy korlátozott funkcionalitású NAS lehetőségeit a csillagos égig növeli, de már a routerek is támogatják. Persze tudom, sokan visszaélnek vele, hogy pl nem kell a komponenseket frissen tartani, az alkalmazás nyugodtan használhat ezeréves függőségeket.
-
válasz
KROK640 #37011 üzenetére
Én azt nem értem, hogy ki dolgozik az ilyennek? A 2000-es évek közepén nem volt munka, de mostanában inkább hiány van... És senki nem nyomta fel, stb.
@F.E.K.: "Válasz: "de az pénzes!""
A világ egy durva hely@bambano : A Docker? Már hogy?
Megfejtés a linken.BTW az új csarnokban az épületüzemeltetés PC-je egy asztali gép. UPS, klíma, vízkezelés vezérlése.
Mivel nem mondták, mi lesz ez, csak kértek egy gépet, adtunk. Aztán amikor bénázott a beszállító meg a céges kontakt (mert egyiknek sem volt meg, hogy ez nem egy 3 emberes KFT), akkor derült ki, hogy ezeket egy asztalira akarják tenni. (Kell neki 1db háló, más nem.)
A beszállító kinyögte, hogy ja, lehetett volna virtuális is... Imádom, hogy csak fizikaiban tudnak gondolkdni@E.Kaufmann : Meg amikor nem kell rendesen megcsinálni az alkalmazást, mert kiadod a docker imaget, aztán azon belül elég, ha működik, aki meg esetlen telepíteni akarná, az szívjon csak.
-
bambano
titán
válasz
E.Kaufmann #37021 üzenetére
nem tudom, meglehet, hogy tévedek.
de eddig se volt vonzó ez a docker nevű marhaság nekem, ezután még mélyebbre süllyedt előttem... -
bambano
titán
ti tudtátok, hogy a docker az pénzes termék?
mekkora brutális világi nagy átverés... -
BiP
nagyúr
válasz
KROK640 #37012 üzenetére
sokszor csak "voda" kellett nekik, aztán meg röhögtünk, mikor a vizet kiöntve akárhová (pl asztal alá), feltöltötték a poharat kintről hozott vodkával, és azt hitték milyen okosak. Pedig all inclusive miatt ingyen lett volna nekik a pia
Szerintem meg eleve a vodkát értették alatta, és azért öntötték ki a vizet, mert nem vodkát kaptak. -
F.E.K..
senior tag
válasz
KROK640 #37008 üzenetére
'Durva, hogy még vidd is el" Egész pontosan vigyem el az ismerősnek, rakjam bele ott egy gépházba, akkor már telepítsem is meg, "mert nekem max 15 percem lesz ott mindenre".
Gondolom a régi gépről az adatok majd teleportálnak spontán a frissebbre...
Mondtam neki, hogy eljön a hardverért, kezébe nyomom, elviszi, és legfeljebb keres egy helyi embert aki majd ott nyugiban megcsinálja, mert ez aligha lesz meg 15 perc alatt. Válasz: "de az pénzes!"
Pff...
-
bambano
titán
Az általam ismert éttermek zömében sem tablet, sem blokk nem volt. volt egy pc, rajta étterem-üzemeltető szoftver. pincérek a programba beírták, hogy melyik asztal mit rendelt, volt egy blokknyomtató a konyhán, ott kinyomtatta a rendelést, és ennyi. utána meg lezárták az asztalt és akkor kidobta a számlát.
ehhez nem kell tablet. az csak olyan fotonok földművelő szemébe juttatása. -
válasz
KROK640 #37015 üzenetére
Jó, de ez első sorban nem neked szól, neked jó a memóriád, te ezt simán meg tudod ugrani.
Annak szól, hogy sok pincér van, akinek szar, és összevissza visz mindent. Az olyan mi a francért nem írja le? Aztán akkor nincs ilyen gond, meg talán még a borravaló is jobban csúszna.Amúgy Kínában pl nagyon mennek ezek a tabletes rendeléses dolgok, mi imádtuk. Pláne azokat, ahol úgy volt, hogy nem is a pincér nyomkodta, hanem mi magunknak. És nem kell ott várni, hogy vegye már végre észre, hogy integetek itt, mintha a gyerekkori barátom jönne szembe az utcán. Amikor és amit akarsz, pikkpakk benyomod, pár percen belül jön vele a pincér. Imádtuk. És valahogy azt is megugrották, hogy egyértelmű és gyors legyen a cucc.
-
KROK640
nagyúr
Aha, így van, de nyilván nem tudsz mindent leírni, vagy legalábbis én messze nem írtam le mindent. Pl amit menetközben kértek sokszor nem. Pláne ha All Inclusive volt a vendég, akkor a nyitó rendelését leadtam, az asztalt megnyitottam, utána, hogy kevesebb legyen a papírmunka nem mindig írtam le mindent. Főleg ha sietni kellett, egy idő után inkább fejben tartottam, hogy ne húzzam írással az időt.
Meg amit leírtam is arról szólt, hogy pl : 42-es asztal : Sw+L, Lw, OJ, Ziw, 2× Lstali, 2× sZubi, SB, Com. (még ma is emlékszem, ez egy kis víz citrommal, nagy víz, egy narancslé, egy helyi pálesz amit csak limtálva adhattunk ki, két különféle vodkából összesen négy kettő kicsi, kettő nagy, egy koktél, és egy helyi bor (ahol már mennyiséget adtál a benszülött Ciprusinak, és más mennyiséget a külföldinek, és ez az all incluseivnak is fizetős tétel volt). Ezek mellé sokszor nem is volt esélyed megjegyezni, hogy melyik kinek, pláne, ha odamész és egy valaki eldarálja a teljes rendelést, nem mindenki külön mondja.Tablet? úristen, ne! Nekem elég a note meg a pen. Nem kell a tablet...
-
KROK640
nagyúr
Egyrészt a képzett munkaerő lelépett már a Covid előtt, mert itthon a vendéglátósok egy nyár alatt akartak meggazdagodni, és heti 6-7 nap munka az alap, 10+ órában, fizetni meg még a minimálbért is fáj. A megbecsülés részéről már ne is beszéljünk.
Másrészt a pincérek védelmében : Amikor egy nap a 20-30-50-100 asztalnál óránként cserélődnek a 2-3-4-5 fős társaságok, akkor nem olyan könnyű megjegyezni, hogy ki mit rendelt. Nekem is kellett egy kis idő mire belejöttem, pedig ahogy tapasztalatam - és itt a fórumon is volt aki már megállapította - átlagon felüli memóriám van. A kedves vendég meg azt hiszi, hogy a világon semmi más dolgom nincs mint az ő egyszer rendelését fejben tartani, egész nap, nyilván mást nem szolgálok ki... Pedig de, rengetegszer volt olyan, hogy megyek valakinek a rendelését csinálni, és menetközben még eljutok a kiszolgáló helységig 2-3 ember is megállít, egy-egy újabb kéréssel.
A másik, hogy előfordul, hogy X-nek adod le a rendelést de Z viszi ki, akkor pláne örülj, ha tudja, hogy melyik asztalhoz kell kivigye. Meg mit. Főleg akkor izgi, ha az öt fős társaság fejenként 2-3 dolgot rendel, extra kívánságokkal esetleg. -
KROK640
nagyúr
válasz
davenport #36973 üzenetére
Ide pakolnám a Ciprusi tapasztalatom, ami ehhez képest árnyaltabb :
Voltak az orosz vendégek, és az angol vendégek (ez a két népcsoport kitette a vendégek 90+ %-át) :
Az oroszokat két csoportba tudnám sorolni :
legalábbis akik a mi vendégeink voltak (4 csillagos hotel) :1. A fiatalok : Általában jól beszéltek angolul, de legalábbis értették, kedvesek, illedelmesek voltak, és nagyon szép lányok voltak köztük, akiket viszonylag könnyű volt rávenni némi mókázásra
Gyakran érdeklődtek a környék látnivalóiról. 1-2 €urokat jattoltak. A legtöbb amit kaptam ilyentől az egyszer 5 €ur volt.2. Az ős komcsik : Jellemzően 35-40 és annál idősebb korosztály, ők voltak akik marokra fogták a kanalat, zsebre rakták(!) a tükör tojást reggelinél, és gyorsan odamentek csomagolni a svédasztalhoz, vagy épp 40 fokban képes volt balon kabátba bejönni, hogy ne lássuk amint a zsebéből zug piál. Azt sem tudták mit jelent az all inclusive, így sokszor csak "voda" kellett nekik, aztán meg röhögtünk, mikor a vizet kiöntve akárhová (pl asztal alá), feltöltötték a poharat kintről hozott vodkával, és azt hitték milyen okosak. Pedig all inclusive miatt ingyen lett volna nekik a pia
Ezek voltak azok akik mindig hangosak és bunkók, voltak, simán nekimentek az embernek akár akkor is ha tálca van a kezében, soha semmiért nem kértek elnézést, nem adtak borravalót, és folyamatosan ez a : "le a térképről, mert én Ivan vagyok a f*szagyerek, nekem ez JÁR" mentalitásuk volt. Egész nap a hotelben döglöttek, maximum a tengerpartig mentek el. És szinte minden esetben volt velük egy-egy alkoholista, sipitozós vén szatyor is. Ők, soha, semmiért sem jattoltak.És voltak az angolok, szintén két csoport :
1. Azt hiszi, hogy otthon van : háziszolga (ahogy írtad is), keveset jattol, nem is mind ad ha ad, általában az aprót szórja el. Simán képes 40 €uros számla mellé 10 centet odaszúrni2. "A kihívós". Ezek rendszerint olyan vendégek voltak, akik napokig, sőt hetekig voltak ott, és mindennap érintkeztél velük. Előbb utóbb érdeklődtek, hogy mikor van szabadnapod/szabadidőd, és hogy találkozzatok a hotelen kívül. Ez általában be volt csomagolva valami "igyunk meg velük valamit"-be. Néha előfordult, hogy kint odaadott 5-10-20 €ur-t (az ilyen már papírt jelentett) VAGY a másik verzió, hogy tényleg menj el vele piálni, és akkor egy darab 2 €uros sörtől az egész esti berúgásodat álljákig minden, széles volt a spektrum, de ilyenkor is érdemes volt szórakoztatni őket.
-
KROK640
nagyúr
válasz
koby11h #36972 üzenetére
Egyetértek.
Pár éve egy haverom Debreceni kávéházban dolgozott, kb egy percre a nagytemplomtól (a belváros, belvárosának a magja). Kevesebb volt a bérük mint egy közmunkásnak, mert azt mondta a főnök, hogy éljenek meg a jattból. Haver pár hónap alatt otthagyta, mivel totál kiszámíthatatlan jövedelem volt, rengeteg munkával. És mivel emellé valami 2-4 órára voltak bejelentve a nyugdíjalap sem gyűlt.
Természetesen a kedves tulajdonost ez nem zavarta, hogy gyakorlatilag a vendégek pluszba szánták meg a felszolgálókat, mert ő nem fizette meg őket. -
KROK640
nagyúr
Az tényleg fain, ha van egy hét szabid, bár a benzin addigra már nem kevés mire 5-7 napon át mindennap leugrassz meg haza. Az 80km-ssével oda-vissza 800-1120km.
De tuti, hogy megvan a varázsa.
(Nekem innen Debrecen mellől nyilván nem működne. Anno Veszprémből ment, de akkor sem rémlik, hogy 2-3 egymás utáni nap többet tudtam volna leugrani a Balcsihoz. Zánka megint más volt, mert ott mindennap a Balaton parton voltam, már csak a munkám miatt is) -
KROK640
nagyúr
válasz
E.Kaufmann #36951 üzenetére
"Az ország Budapest" -- ez engem is felb*sz, meg az is, hogy Csepel nekik a világvége, de egy Debrecen Püspökladány táv már értelmezhetetlen akkor.
Én szerencsés vagyok akkor hozzád képest, három kontinens 19 országával. Mondjuk a tenger már nekem is kezd hiányozni..."max 50 km mélységben a határtól" - akkor még pont lemaradtál a lényegről. pl Horvátország a határtól 50km-re ugyanolyanok a falvak mintha itthon járnál, aztán egyszercsak magváltozik minden, és jön az a Horvát ország amit prospektusokban mutatnak.
De pl Ausztria is keleti 50km-je majdnem olyan mintha nyugat MO-n járnál, ott a Dorfok ilyenek, ahhoz képest egy Voralbergi régió már ég és föld.
Ami élesebb váltás szinte egyből ahogy átmész a határon, az szlovákia (de az sem annyira) meg Ukrajna. A '90-es évek elején Románia is az volt, ma már nem az. -
KROK640
nagyúr
válasz
F.E.K.. #36948 üzenetére
Rohadt sokáig vadásztam egy 4770(K)-ra, de vagy drága volt vagy nem volt.
Most meg az a gép nem indul (majd valamikor ránézek, hogy mi lehet, pláne h sok csere alkatrészem van hozzá, ami gépbe raknám). Csak időm nem nagyon van, most nagyon sokat kell dolgoznom.Durva, hogy még vidd is el. De anno tőlem is ezt várták, de legalább úgy volt, hogy mondjuk ha 100K volt keret akkor eleve úgy írtam össze a hardvert, hogy a munkadíjjam fent maradjon mellé. Nyilván a te helyzetedben ezt itt nem lehet.
-
válasz
E.Kaufmann #37003 üzenetére
Amúgy igen
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
E.Kaufmann #37005 üzenetére
Akarod mondani: Lahófusz a sehébbe?
/s
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
TESCO-Zsömle #37004 üzenetére
Lóf... a s....-be
-
TESCO-Zsömle
titán
válasz
E.Kaufmann #37003 üzenetére
A helyes válasz:
Jawohl, Herr Lehrer! -
BiP
nagyúr
Én itthon mindig angol Win-t használok, pár hónapja átállítottam magyarra, hogy a gyerekeknek könnyebb legyen, azért szép lassan kezdik ők is használni.
Háááát, nem lett 100%-os az átállás nálam sem.#36998 E.Kaufmann : hadd.
szerk:
#37001 hcl : Na, csak most látom a hsz-edet. Szóval alá tudom támasztani. -
Új hozzászólás Aktív témák
- One mobilszolgáltatások
- Házimozi belépő szinten
- Trollok komolyan
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Anime filmek és sorozatok
- Miért álltak az oldalak egy hétig, mi történt?
- Akvarisztika
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- További aktív témák...
- Új Dell 13 XPS 9315 Touch 4K+ HDR DolbyVision i7-1250U 10mag 16GB 512GB Intel Iris XE Win11 Garancia
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Olcsó Notebook! Dell Latitude E6540! I7 4600U / 8GB DDR3 / 128GB SSD! / HD8790M
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- 0% THM részletfizetés, beszámítás! Gamer PC, notebook, konzol, Apple termék, hardver KAMATMENTESEN!
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest