Hirdetés
- Milyen SSD-t vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Projektor topic
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Lassan állítjuk a fát, és a hardverek is be vannak csomagolva
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Samsung LCD és LED TV-k
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
bambano
titán
ha már mindenki a pc-it sorolja:
- egy harris gyártmányú procis 286-os at-val kezdtem, 20MHz-en, két mega rammal, hdd nélkül, herkulessel. de jó volt, szerettem.
- utána volt (nem emlékszem minden gépemre) minden 386sx16-tól 486dx4 100-ig, meg 5x86.
- utána vettem dual socket A-s alaplapot, hergelt celeronokkal.
- és azután 2002-ben vettem dual tualatin p3-as alaplapot, 1GHz-es procival, 1 GB rammal, meg 4x40 giga pata vinyóval. lol. na azon a gépen én kb. berippeltem magamnak az összes környékbeli videotéka dvd kínálatát... az volt az első gépem, amin realtime-nál gyorsabban tudtam rippelni.kb. ezek voltak a történelmi gépeim...
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
bambano
titán
válasz totron #37295 üzenetére
nekem volt kb. 2000-ig betárcsázós netem innen-onnan okosba', majd lett kábelnetem, majd amikor kicsit elszámlázták magukat, begurultam rájuk, akkor egy darabig volt ultradrága telekom adsl-em, és utána lett digi. nagyjából 20 éve digi van itthon.
a digi előtt még egy rövid ideig volt tvnetwork-ös netem, de trógerek voltak. amikor már sokadjára döglött meg a netjük és sokadjára mentem le én megcsinálni az ő internet szolgáltatásukat, akkor kicsit ideges voltam, és akkor jött egy digis üzletkötő, és megkötöttem... azóta se fordult elő, hogy házaló ügynököt beengedjek, akkor egyszer volt debrecenben digivásár
-
-
KROK640
nagyúr
Az egyetlen előnye votl kb egy BX-el szemben, hogy vitte a 768MB RAMot. Ha nem tette volna, akkor váltva próbálom ki a vadi új modulokat, és nagy duzzogva 512MB-al használom tovább a 466-os Celeront. Akkoriban 512MB sem kellett semminek, és ma sem igen kell, aminek amúgy elég lenne egy 466-os Celeron
"De a KT266, 133, ezek nem P3 chipsetek voltak," de nem ám, ezek Athlonokhoz tartoztak.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
veterán
válasz bambano #37292 üzenetére
a p1 gépemben 33,6-os modem volt, belső. aztán a későbbi gépeimben csak valami filléres softmodemek, de igazából semmi gondom nem volt velük.
aztán elég hamar jött az adsl, amikor kiderült, hogy sokkal olcsóbb az, mint a telefonszámla, amit termeltemhanyas vagy, te disznó?
-
veterán
hát ja, csak én nem húztam.
viszont egyesekkel ellentétben fogalmam sincs, melyik proci volt mellette (egy duron 950 talán... vagy nem), milyen alaplap volt, milyen egyéb vasak voltak körülötte, mi lett azzal a lappal, mire cseréltem, esetleg a proci is ment velehanyas vagy, te disznó?
-
-
bambano
titán
válasz koby11h #37283 üzenetére
egy csomó alaplapon 16450-es soros ic volt, az nem nagyon bírt 9600 bps fölött, max. dedikált programmal és gyors procival.
a rendes alaplapokon azóta is 16550A-ból leszármazott ic van, az 115200 fölött is bírja.nekem volt zyxel modemem abban a korszakban, amikor a többség 2400-on meg max. 9600-on keccsölt. 19200-at tudott, saját z80 procija volt és egy nagyon durva árcédulája
nekem már isdn-em nem volt, mire lehetett volna isdn-em, se pénzem nem volt rá, se okom, mert akkorra már volt kábelmodemem.
-
válasz qnadam #37290 üzenetére
Akkor ja Az tényleg valami FW bug lehetett
Mondjuk a PCI busszal lehetett érdekes dolgokat, ha lehetett állítani a BIOS-ban.
Meg ha húztad a procit, csak később tűnt fel, hogy eltűnt a hangkártya, hálókártya, mert az pl. nem bírta a magasabb FSB miatti magasabb buszsebességetMutogatni való hater díszpinty
-
-
veterán
pedig volt ilyen. valami újabb driverekkel meg talán biosfrissítéssel úgy-ahogy megjavult egy idő után.
egyébként lehet, hogy rosszul emlékszem, és valójában hdd-használat közben akadt a hang, ami azért a filmnézés élményén nem sokat segített.
most rákerestem a problémára, ezt konkrétan nem találtam meg, de az kiderült, hogy szerencsétlen chipset eleinte vérzett mindenféle sebekből, az sb live sok esetben egyáltalán nem ment vele (én alaplapi hangot használtam).[ Szerkesztve ]
hanyas vagy, te disznó?
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz KROK640 #37277 üzenetére
assszem WinXP alatt vhogy nem szamitott mar ez a IRQ tema
nekem SB AWE32, DEC21040 LAN, DEC21041 LAN, HPT EIDE Raid zsugak voltak egyszerre a gepben, es ezek kozul tobb is busmaster PCI egyseg szeret(ne) lenni, meg PCI portok is egymassal IRQ megosztasban voltak elvileg
de siman vitte
BIOS-ban volt vmi kibovitetett virtualis IRQ beallitas, meg egy update ESCD-t kellett beallitani es akkor nyikk nelkul ment mindenneltöbb drón kell ;P
-
őstag
Nekem az első AthlonXP procimhoz, valami ALI chipset-es Acrock lapom volt, na az volt az igazi fapados ipari hulladék. Válogatós volt, nem minden RAM-ot fogadott el,, szar volt az alplapi hang, mindig recsegett, stb. De már legalább DDR ramot kezelt. (Hú igy számok nékül ilyesztő ez a DDR, a generál szósz és a bratwurst jut eszembe róla.... )
-
koby11h
őstag
AthlonXP már jobb volt, igen, de csak akkor vettem, amikor már kifutó volt, másoknak már P4 2.4-2.8 volt a menő Én ennek is örültem!
Akartam én Tualatin 1300-at is, de az jóval drágább volt még használtan is."C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
koby11h
őstag
válasz bambano #37279 üzenetére
Nekem egyiknél sem volt gond, pedig több gépen átnyúló használat volt. Igaz, hogy hiába az 56k, azon a telefonvonalon a 20-30kbit/sec átment, már akkor örültem!
Most kerestem róla képet, de mintha nem is létezett volna... Acorp 56k, fehér és álló, és hátul 9 tűs RS-232 volt, nem 25 tűs...
"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
válasz qnadam #37269 üzenetére
Az valami extra durva hiba lehetett, ilyet azért nem csináltak.
@koby11h : Azért egy Athlon kicsit jobb volt, mint egy bármilyen P3, mármint, sokkal erősebb volt minden benne.
@KROK640 : Igen, ezért mondtam, hogy most bugosozod a VIA-t, különben meg örültél, hogy viszi a RAM-od De a KT266, 133, ezek nem P3 chipsetek voltak, nagyon össze vannak ezek mosva.
@Rimuru: Én akármilyet tettem rá, mind lekopott, ez ilyen.
Mutogatni való hater díszpinty
-
Rimuru
veterán
Kicsit offolnek, bocs.
Thinkpad keyboardra (kep) tudtok jo minosegu magyar matrica keszletet?[ Szerkesztve ]
Vigyázat, csalok!
-
KROK640
nagyúr
válasz koby11h #37278 üzenetére
Nekem a gépben jött a modem, a 366-osnál nem volt gond vele, még a második (VIA)s lapomnál sem, csak majd akkor mikor a 466-os lett Via chipsetes Zida Tomato alaplappal.
Sőt, utána a ISDN modem is belső volt (az már az Athlon XPben), és az ADSL modem volt az első külső. Azóta folyton külső van, már egy ideje egyben router is.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
Tényleg, a KT266-al is ez volt Most ugrott be, hogy így mondtad Utáltam is, mert ADSL netezés közben nem volt egy élmény zenét hallgatni. Mondjuk akkoriban még megvoltam úgy, hogy netezés közben síri csend. Az egyik előző VIAmból (ami a Celeron 466 mellett volt) meg kellett szokjam, ugyanis ott IRQ akadás miatt vagy az 56K modem volt a gépben vagy a hangkártya. Nappal a hangkártya, minden este szétszedtem a gépet, bele a modem, majd hajnalig netezés. Másnap mikor hazamentem suliból, szerelés, vissza a hangkártya. De néha már hajnalba visszadobtam a hangkártyát ha még volt humorom hozzá.
#37268 hcl : Csakhogy nekem 768MB RAMom volt akkoriban! Épp neked meséltem el itt a topicban pár éve, hogy 2001-ben nekem hogy lett 768MB RAMom
-
KROK640
nagyúr
válasz bambano #37270 üzenetére
Már hogyne lenne lakható???
Valamelyik nap jártam benne, és tanúsítom hogy lanka benne. De 2006-vban is laktak benne (akkor a 22-iken voltam) és 2015-2017 között is rendszeresen jártam ott, egy haveromnál (13-ikon) és lakott volt a ház határozottan.Na és ott van még a 16 emeletes is.
[ Szerkesztve ]
-
koby11h
őstag
Részben igen, de még így is gyorsabb volt és volt rendes hang a Covox után egy SB-vel
Utána lett jobb lap alá, egy Epox 8K7A, később pedig kis munkával összejött egy Athlon 1800+, majd végül egy Athlon64 3000+, ott hagytam abba a cserélgetést, az meg volt 7 évig. Utána lett megint Intel, azt nem bántam meg, de lehet megint AMD lesz a következő gép."C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
KROK640
nagyúr
válasz E.Kaufmann #37263 üzenetére
Az ABIT VIA-s lapjai valamivel jobbak voltak, de a VIA, az VIA maradt. Mondom a kései KT880-as Chipset volt ami kb felért az NForce 2-vel, de attól eltekintve a VIA felejtős volt (jó, nagyon olcsó alternatívának talán a KT400/600-as ASUS lapok, de ez ugye már nagyon nem a PII-PIII alapú Celeronok hanem az Athlon XP-k világa)
Itt eléggé két véglet van azért.
A BX-es lapok lényegesen jobbak voltak ugyanazzal a CPUval mint a VIA-sok. Volt egy kollégám diákmelón, egyszer lementem hozzá. Ugyanúgy 366-os Celeronja volt, 192MB helyett csak 128MB RAMmal a gépében, ugyanolyan ASUS V3400TNTje volt mint nekem, a két gép kb ugyanolyan volt, kivéve az alaplapot. Egyszer elmentem hozzájuk, és megnéztem a gépét. Lehidaltam, hogy a 366-os Celeronja ránézésre érezhetően sokkal gyorsabb volt mint az enyém, annyira, hogy még 458-on sem tudtam behozni!
Aztán egy másik osztálytársam (szintén BX-es Abit lapja volt), egyszer lejött hozzám, és konkrétan s3ggre ült, hogy milyen elképesztően lassú a 366-osom, az ő 333-as Celeronja lazán körbeveri. És így volt. Aztán vett bele egy 566-ost, feltolta 850-re, én meg lef0stam a bokám. Akkor határoztam el, hogy kell egy BX-es lap, meg egy 566-os Celeron. Egész nyáron ezért melóztam, de persze nem lett (hogy miért az egy totál másik történet).
Ugyanakkor láttam olyan Celeron 533-ast is, hogy kicsit sem voltam hanyatt esve tőle, 3-400-asnak tippeltem volna látatlanban (gagyi SIS chipset volt mellette).
Azonfelül a PII-es azonos órajelen bizonyos feladatokban (asszem pl MPEG2) pont jobb volt mint a hasonló Celeronok. Akkoriban a Celeronok játékokban voltak nagyon jók.
Az alaplap akkor még borzasztóan komolyan befolyásolta a teljesítményt, konkrétan 2-300MHZ-nyi különbséget is le tudott faragni egy nagyon jó lap egy nagyon rosszhoz képest. És akkor nagyon jóban még volt tuning is, így simán lehetett ugyanabból a prociból egy lapcserével meg némi tuninggal szó szerint kétszer többet kihozni.
Amilyen teljesítményt hozott egy BX-es lapba a 36-os Celeronom 550MHZ-en, azt egy VIA-asban 733-on sem hozta volna.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
válasz KROK640 #37261 üzenetére
Máskor meg a VIA felsőbbrendűségét toltátok, hogy abban ment 768MB RAM is, csak ugye akkoriban nem nagyon volt senkinek, és hát lassabb is volt... Bugosnak inkább a SIS-re emlékszem A Hyperion-os időszakra a VIA annyira már nem volt rossz
@koby11h : Amit nyertél a procin, buktad a rendszerbusz sávszélen a VIA cuccal
-
koby11h
őstag
válasz E.Kaufmann #37266 üzenetére
Általában nem Intel chipsetes lapom volt, hanem valamilyen low budget megoldás, de már nem emlékszem. Lehet VIA, mert a Hyperion 4in1 driver csomag rémlik, bár lehet az később volt Athlonnál...
Egy jelentősebb teljesítmény növekedés lett volna akkor a cél, olcsón. A Duron jobb választás lett és még egy hangkártya is kijött a különbözetből, kb. erre emlékszem.Haveré volt a bolt, elhoztam a lap+proci+memóriát, következő hétfőn vittem is vissza, hogy köszi, de nem. Az arcára volt írva, hogy mennyire "szeret"
"C3PO egyetlen igazi hibája, hogy választékosan fejezte ki magát a sok bugris között..."
-
koby11h
őstag
válasz E.Kaufmann #37263 üzenetére
K6-2-ről (talán 350) váltottam Celeron 667-re, hogy majd hú de jó lesz, 1 hétig. Utána mentem is azonnal vissza AMD oldalra egy Duron 800-ra. A Celeron drágább volt és annyira gyenge, hogy akkor kezdett hullani a hajam...
-
-
E.Kaufmann
veterán
válasz KROK640 #37261 üzenetére
Volt egy 667-es Celeronom egy stabil Abit lapban VIA chipkészlettel (gondolom tudták, mit kell lejjebb/feljebb venni) de később jött egy P2 processzor 3-400MHz-n Slot1-es BX-es lapban. Egy nagyobb felbontású/bitrátájú (? rég volt) videót röccmentesen lejátszotta, amivel Celeron-on bajom volt . Úgy rémlik, talán a Skorpiókirályból volt egy MPEG-2-es hivatalos előzetes egy újság CD-jéről, azzal nem boldogult a Celeron.
bambano: adnék egy címet, hol pukkantgass és mikor
[ Szerkesztve ]
Le az elipszilonos jével, éljen a "j" !!!
-
bambano
titán
úgy volt gyorsabb, hogy mikor jöttem haza, hoztam mekkdönciből kaját.
azóta kimondhatatlanul viszket a tenyerem, hogy megtudjam, vajon mekkorát durran a mekkes zacsi?
szerintetek kipróbáljam?Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
KROK640
nagyúr
válasz E.Kaufmann #37250 üzenetére
Jujj, ne is modd, emlékszem a SIS és ALI és a VIA chip izé... bugsetekre, mindhárommal volt dolgom. A VIA aztán a KT880-ra elég rendesen összeszedte magát, de addig azért borzalmas volt, a többi meg pláne.
#37249 totron : Három elolvasás után egy szót se értek ebből a rizsfőzős izéből
-
-
bambano
titán
válasz koby11h #37258 üzenetére
megkérdezte, hogy hanyadik emeleten lakom. a válasz: 12.
kicsit szelesebb időben akár 25 centit is leng a ház.
másrészt elég jól vezeti a lengéseket az épület, simán van, hogy valamelyik szomszéd rosszul pakolja meg a mosógépét és annyira rázza a házat, hogy én még érzem, és gurulnak a dolgok.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
-
koby11h
őstag
Legközelebb hagyd a fenébe! A usernek mond, hogy mivel más AD felhasználójával lép be, azt csinál amit akar... Így a user jól fog szórakozni, a managerrel pedig nem lesz több gond, legfeljebb egy másik cégnél...
-
Érzékeny egér. (2000dpi pl.)
ON. Jön egy manager, hogy van egy gépük, ami ilyen átmeneti adminisztrációra lenne, de nem tudják használni. Aha, kiesett Azure-ból, hónapok óta nem kapcsolták be. (Tudják, hogy be kell )
OK, adunk másikat. Felküldi a usert.
Nincs accountja.
Mondom WTF miért nincs.
"Majd belép az enyémmel."Azért nem akart usert kérni, mert nem tudja, hogy az ember meddig marad ott Rávezettem, hogy GDPR...
-
szebe
addikt
3 lépcsőházas 10 emeletes tömb 7.emeleten lakunk. Én konkrétan nem szoktam érezni, de asszony ho-ban néha panaszkodik, hogy "bekapcsol" a gépem (amikor nem húzom le a dokkot és nem kapcsolom ki az egeret), szóval lehet benne valami.
"ha ledobsz a Mecsekbe egyszer késsel, meg egy banki terheléssel, én megiszom a h*gyomat, megeszem a lárvát, de akkor is fizetem a villanyszámlát"
-
BiP
nagyúr
válasz totron #37249 üzenetére
10 emeletes panel felső emeletein már érezhető kilengés van. (Egyszer középiskolás osztálytársamhoz felmentem a 9-re. Mondjuk bent nem éreztem, de ablakon kinézve konkrétan látható volt).
Mondjuk furcsa szitu, hogy egér is bemozdul.Lehet, hogy a Burj Kalifa tetején lakik
[ Szerkesztve ]
-
E.Kaufmann
veterán
válasz qnadam #37236 üzenetére
Örüljünk annak is, hogy kisebb nagyobb nyűgökkel, de manapság már nem csoda, ha épségben fel tud kelni alvó állapotból egy PC, pláne egy Windows-os gép. Mondjuk az is kellett, hogy minden CPU gyártó magának gyártson chipkészletet és nincs meg az elvi lehetősége se SiS, Ali meg ipari cuccok kivételével VIA bugset-ek mellékelésének , majd ez egész bekerüljön a CPU-ba. Már csak a BIOS/UEFI változatok okoznak nagyobb gondokat
[ Szerkesztve ]
-
totron
addikt
TvShopos rizsfőző emléke jön fel: csak rizst helyez a Win11-vezérelte gépe mellé és reggelre kész is a fincsi köret. Régen egyetemista bakfislányok főztek így - mp3 hallgatás korzózás közben, táskából - ma rendszerszinten engedélyezett a dolog. Habár nem vagyok biztos benne, hogy ne lehetne erre érdemi tiltást foganatosítani registry-ből, de nem lepődök meg, ha nem.
(#37230) bambano, az hányadik emeletet jelent? Extrém magas, self built magaslesen laksz talán?
-
-
TurboK0
tag
És ha mondjuk 20-30db kondit kell cserélni egy lapon, mind külön helyen, akkor te fogsz mindegyiknél bénázni a kapton szalaggal? Nem véletlenül mondom hogy a csipesz forrasztó az ami SMD forrasztásra való; azzal szó szerint megfogod és leveszed a komponenst, aztán felteszed a helyére az újat, mindezt pár másodperc alatt, minimálisan bántva a lapot. Erre a célra van kitalálva.
-
-
-
-
válasz qnadam #37238 üzenetére
Mezei Windows kevésbé csinál ilyet, de megesik. A mieink, és csomó haver+pl. asszony cégese (ezek ugyanott dolgoznak) Intune + Azure AD manageltek, ennyi a közös pont. De ezek rendszeresen maguktól ébrednek.
A céges-játszós (ez pl. sima Win11) gépem is rendszeresen be van kapcsolva, amikor pl. vagyok egy napot HO-ban, és sleepben hagyom ott, de ott inkább kollegai egérlökdösésre gyanakszom. Meg az nem jár táskában.[ Szerkesztve ]
-
Szokott ez a Windowsos gépeknek is, ha rendesen van konfigolva.
WOL meg itthon használva van rendesen, csak nem Windowson , és mivel van home szerver, így webes WOL felülettel.Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz bambano #37233 üzenetére
Hát ja.
A sleep maga félre van konfigolva, az image-s csapat mondta, hogy szerintük elég a hybrid sleep.
Tehát leteszed sleepbe, lezabálja az akkut, majd elmegy hibernálásba.
Bekapcsoláskor majdnem annyi a boot, mintha kikapcsoltad volna (csak ugye a Windows alapból se áll le).
@KROK640 : Hasznos a francot.
Hasznos az, amikor beállítasz egy időzítést, hogy valamikor ébredjen, és akkor megoldja. Akár BIOS szinten is majdnem minden tudja 20 éve kb.
Meg az "After power loss" is jó, már amin működik.Mutogatni való hater díszpinty
-
KROK640
nagyúr
Ez még hasznos funkció is... csak nálam nem működne, mert ha elmegyek hosszabb időre itthonról, vagy alszok, akkor az áramforrás is le van kapcsolva, ergo a gép ha akarna se tudna elindulni.
#37230 bambano : Ez akkor cink főleg, ha abban a szobában alszol, ahol a gép is megy. Én éjszakára le szoktam kapcsolni. Már a 2000-es évek végén (mi után az akkor divatos neonokat kioperáltam belőle) rájöttem, hogy jobban alszok, ha áll a gép.
-
válasz bambano #37230 üzenetére
A céges Windowsok (és asszonyéké is) csinálják ezt maguktól is.
Éjszaka bekapcs, updatel, kikapcs.Nekem meg hallom, hogy megy a venti. WTF. Power led pislog, azaz sleepel, de hallom, hogy fúj.
@TurboK0 : Hőlég esetén hasznos dolog a kaptonszalag. Vagy szigetelőszalag...
Speciális esetben arra gondoltam, hogy az a speciális, hogy ilyen hiba miatt nem is látja. Nálam alig járt ilyen, inkább az USB aljzatot szokták kitépkedni a tulajok, és ami SATA-s, az mehet másik házba - viszont pont egy rakás WD olyan, hogy egybeépítik a winyót az USB vezérlővel.[ Szerkesztve ]
-
TurboK0
tag
Külső vinyónál a meghibásodás sajnos nem speciális eset, azok jóval hajlamosabbak rá mert a user kikapcsolás után már fogja és viszi, nem várja meg amíg lepörög. De van aki használat közben is mozgatja. Ez meg ugye nem tesz jót a vinyónak, ha a forgó lemez nem vízszintesen vagy függőlegesen pörög akkor kibillenhet, és ha épp túl közel van az olvasófej...
Külső WD lemezekből rengeteget láttam meghibásodni így, a megjavításuk meg annyi volt hogy a külső tokból kiszereltem (belül WD Green volt), rá a sata portra, aztán ott amennyi javítás szükséges. Ha kell full backup + full format, de volt már ahol egy chkdsk elég volt hogy a külső box lássa rendesen. Olcsó szarok ezek.Hőlégfúvó nem csak a kondit melegíti fel hanem körülötte mindent. SMD elektrolit kondira a megfelelő eszköz a csipeszes páka. Lehet persze bármi mással is megoldani, csak nagyobb az esélye hogy valamit elbarmol az ember.
-
bambano
titán
sima, relatíve hétköznapi hűtés.
valamiért az előző desktopom piszok zajos lett, ha bármit csinálni kellett.a történet annyi, hogy nem szoktam kikapcsolni a gépemet, ha megyek aludni. normális esetben a gép szépen lelassít, bekapcsol a képernyővédő, lenyomja a monitorokat és csendben marad. na a régi desktopom mindig bekapcsolt, és elkezdte hangosan járatni a hűtését. mindezt azért, mert ezen a magasságon, ahol én lakom, már elég sokat leng a ház ahhoz, hogy az egér úgy érezze, hogy megmozdult. és akkor gép felkapcsol.
mondjuk lehet, hogy ez az egér egyébként rossz, meg az az alaplap is egyébként nem jó.
-
KROK640
nagyúr
A mire használás tényleg lényeges. Mai gépet már nem építenék játékra, munkára 32GB alatt, de a 48GB-64GB sem ördögtől való. (Sőt, építettem már 128GB RAMmal is, ráadásul vagy 3 éve). Itt modern oprendszerről beszélek.
De nemrégiben láttam egy Xeon E5-2697v2 alapú gépet, amiben 12C24T volt, 24GB RAM, és mindehhez Windows XP! A Windows XP SP2 csak úgy asztalon 90MB RAMot fogyaszt (de le tud menni 64MB-ra is), az általában XP alatti cuccok meg beérik maximum 2-4GB RAMmal
Mondjuk így visszanézve azért az XP alapjáraton (mai szemmel) eléggé keveset fogyasztott, még az SP2 is, nemhogy a sima, amivel 192MB(!) RAM mellett el lehetett lenni játszogatásra is akkoriban.
-
-
bambano
titán
válasz E.Kaufmann #37220 üzenetére
trixie.
desktopnak használom, komolyabb dolgok nélkül.
tehát tecső, filmnézés van, rakás xterm van, de fejlesztői programok, adatbázis eddig nem volt.
az volt az eszme, hogy az előző desktopom egy nehézsúlyú dög volt, sok fogyasztással, amiből engem főleg a hűtése zavart, így vettem egy kisteljesítményű, kisfogyasztású apróságot, amit akkor használok, amikor csak ilyen felügyeleti dolgaim vannak.az, hogy gyorsabb, nem meglepő. engem se lepett meg. az, hogy konkrétan azért érződik gyorsabbnak, mert tud cache-t használni, az nekem új infó volt. most se használ több ramot a programoknak, mint eddig, csak nem másfél giga marad cache-nek, hanem van, hogy 24 gigát használ.
egyébként azt gondoltam, hogy amíg nem telik meg a ram, addig nem fogok sebességkülönbséget érezni. pedig de.
-
-
E.Kaufmann
veterán
válasz bambano #37219 üzenetére
Na jó, de mi fut rajta?
Én eldöntöttem, hogy RAM-ból már nem veszek DDR4-et, viszont CPU-ból sem veszek már NPU nélkülit. Valahogy megpróbálom kihúzni 5600G+32GByte DDR4-el.
BiP: pedig, ha azok elvei szerint működne egy mai OS, akik szerint egy fikarcnyival se használjon több RAM-ot, mint amennyi a rendszer és programok működéséhez feltétlen kell, akkor pénzkidobás lenne
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
ram ügyben az a véleményem, hogy 16 GB-tal elgurul a rendszer, de akkor túl kevés marad cache funkciókra, ezért valamivel lassabban működik.
64 GB-tal marad üres ram is, illetve annyi cache-t használ, amennyit akar, ezért pattogósabb a működés. főleg taszkváltáskor. nem kell a háttértárral szöszölnie, mert bent van a block cache-ben minden.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
válasz TurboK0 #37216 üzenetére
Én fel szoktam emelni, sosem voltak ilyen speciélis hegyeim De ha leszeded az alját, jó a furatszerelt helyett is
Illetve, SMD-hőléggel érdemes
"Velem már sajnos előfordult hogy a külső USB vinyó nem látta a lemezt mert volt rajta 1db pending sector."
Azért ez elég speciális eset.Mutogatni való hater díszpinty
-
TurboK0
tag
Velem már sajnos előfordult hogy a külső USB vinyó nem látta a lemezt mert volt rajta 1db pending sector. Azóta nem is bízok meg bennük, egyszerűbb ha ott a natív SATA kábel.
Sajnos olyan is volt már hogy 1 hétig kellett menteni egy döglődő WD Green-ről mindent, a külső USB tok nem látta, a P4 lapok első generációs SATA portjai nem látták, itthon a P35 alaplap SATA2 portjai már látták a lemezt. -
TurboK0
tag
Szemre nem különbözik de nehezebb szerelni. THT kondinál fel lehet szívni az ónt a luknál egyszerűen, SMD kondival ezt nem olyan egyszerű, kell hozzá külön páka (csipesz formájú). Vagy ha úgy is kidobod akkor le lehet csavarni a műanyag lapkáról, anélkül hogy letépnéd a nyákról a forrasztási pontot.
Elfolyt elektrolit kondihoz sajnos már volt szerencsém, néha úgy lemarja a nyákot hogy nem is lehet cserélni, mert már nem marad semmi amire forrasztani lehetne.
Úgy vettem észre egyébként hogy elég hardver függő, van olyan kütyü aminél állandóan előfordul mert rosszabb kondikkal gyártották egész életükben, pl. Sega Game Gear. De ezt leszámítva nem túl gyakori, még a 90-es évek gépeiben sem. Általánosságban a gyenge kondi sokkal gyakrabb probléma.2000-es évek elején volt egy balhé abból, hogy egy lopott formula miatt tonnaszámra került gyenge minőségű kondi szinte mindenbe:
https://en.wikipedia.org/wiki/Capacitor_plague
Láttam már P4 alaplapot ilyennel. Megnyomtad a kondit és szelelt.A kedvencem meg még az amikor a nyákra ragasztózott kvarc kristályra mondják, hogy elfolyt a kondi...
-
-
frescho
addikt
Leginkább az átvezetéseket, meg a kondik forr pontját eszi meg. Aztán az egész cucc megbízhatatlan lesz jó esetben, rosszban meg lehet átkötögetni. Régi gépeket gyűjtök és javítgatok és sajnos elég sok helyen okozott már gondot a kondik szivárgása, na meg a hírhedt Varta akkuk. Az Amigák a legrosszabbak ilyen szempontból, de bármi másban ugyanígy előfordulhat. Például Macintoshban, Acornban, Amstradban és több PC-ben is láttam már ilyet. Főként a 90-es évek eleje érintett amikor a TH-ról átálltak a felület szerelt cuccokra, na meg a 4 réteg is nehezíti a dolgokat. A mechanika/optika ha nem használják és normális helyen van tartva nem döglik meg, azok inkább a használattól "kopnak" el.
https://frescho.hu
-
válasz TurboK0 #37211 üzenetére
Ez nagyon vezérlő+fw kérdése. Nekem ilyen még nem volt, simán szoktam USB-n adatmenteni.
Viszont van olyan, nagyon kínai vezérlőm, ami hiába 3-as, bootolni a legtöbb esetben nem lehet róla. 2.0-n igen...Az elektrolitkondik kifolyása a legritkább esetben károsítja a NYÁK-ot. (@frescho, az inkább csak ronda ott, mint maga a fólia tönkrement volna, és ehhez is rengeteg idő kell + megfelelő lakk.)
A lemezek szoktak tönkremenni anyagukban, meg a meghajtóban maga a fej. Bekoszolódik, belül, vagy elmattul az anyag, elmászik a lézer fókusza, munkapontja.[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
válasz TurboK0 #37210 üzenetére
Nem írok minden darabról, de több típusnál láttam már szivárgó kondenzátort. Itt egy példa.
-
TurboK0
tag
válasz frescho #37208 üzenetére
A rossz kondik akkor "ölik" a meghajtót ha elfolyik belőlük az elektrolit és szétmarja a nyákot, egyébként csak egyszerűen "nem működnek" a meghajtók mert a kondik nem teljesítenek megfelelően. De, a cd meghajtókon a helyhiány miatt kerámia, esetleg tantulum kondik vannak, amikkel legjobb tudomásom szerint nem áll fenn ez a probléma. A táp részén esetleg lehet elektrolit kondi, de ha azokkal gond lenne akkor az egész meghajtó nem működne. Tehát emiatt nem aggódok.
Szerintem csak az üres lemezeket nyírta ki a 10 évnyi UV sugárzás.
-
veterán
válasz totron #37207 üzenetére
a wikipedia sokkal precízebben írja le, mint én tenném
Unlike DVDs, which carry Dolby Digital audio in digital form, LaserDiscs stored Dolby Digital in a frequency modulated form within a track normally used for analog audio. Extracting Dolby Digital from a LaserDisc required a player equipped with a special "AC-3 RF" output and an external demodulator in addition to an AC-3 decoder. The demodulator was necessary to convert the 2.88 MHz modulated AC-3 information on the disc into a 384 kbit/s signal that the decoder could handle.
de lehet pcm hang is, ami már eredetileg része volt a szabványa, gondolom az is hasonlóan volt.[ Szerkesztve ]
hanyas vagy, te disznó?
-
frescho
addikt
válasz TurboK0 #37201 üzenetére
Van egy rossz hírem. A szar minőségű kondik is ölik a meghajtókat. Ha nem lépsz időben, akkor keresztet vethetsz rájuk.
LD téma: Tök jól kifejtettétek, visszajöttek az emlékek. Az egyik vizsgatételünknek a része volt, de már csak nyomokban emlékeztem rá
-
totron
addikt
válasz E.Kaufmann #37205 üzenetére
De hallottam, volt is azt tudó tévénk, nyaltam is azt, bontsd ki ezt a NICAM-dolgot kérlek. A távközlésnek is volt ilyen epizódja amikor a képi részhez nem volt még elég kapacitá digitálisan, a hangot viszont már ilyen módon kenették, de ami érdekesebb, hogy a két korszakot működővé össze is passzintották.
-
-
TurboK0
tag
válasz bambano #37197 üzenetére
A Laserdiscen a videóanyag analóg volt, a lemezre írt pitek hossza mondta meg hogy milyen távolságban kell modulálni a hullámformát, amiből kijött egy composite videó anyag. Ehhez kellett a (de)modulátor.
Négy évvel később a Laserdisc-et lezsugorították 12 centire, fixálták a pitek hosszát rövidre és hosszúra, tettek rá egy 8/14 kódolást, az így létrejött digitális adathordozóra meg egy PCM tartalmat, és abból lett a CD lemez.Később a CD fejlesztéseket vissza portolták Laserdiscre, és utána már arra is lehetett digitális hangsávot tenni, az utolsó lemezeken pedig már volt Dolby Digital 5.1 csatornás hang is. De volt pl. Sega-nak olyan gépe amin Laserdiscen volt adat és videó is, kb. mint ahogy CD lemezen volt data track és audio track. Sony-nak meg volt 3.28 gigás írható Laserdisc lemeze de olyat nem láttam soha.
Volt egyébként bakelit filmlemez is.
-
TurboK0
tag
válasz koby11h #37174 üzenetére
Windows 98 tudott valami olyat hogy 3 megát írt szabvány 1.44-es floppyra. Nem tudom hogyan, én tömörítésre tippelnék.
A probléma az volt, hogy amikor ilyenre próbáltam formázni egy floppy lemezt akkor lefagyott az oprendszer, de olyan szinten hogy újraindítás előtt direkt kellett várni 1-2 percet, és ezt a formázó program külön ki is írta, bootolás közben amikor lefagyott. Nem emlékszem már hogy milyen csoda folytán működött így illetve hogyan tudta a win98-at ilyen szinten kinyírni, hogy 1. ne bootoljon, 2. bootolás közben kiírja hogy újraindítás előtt várj egy percet, 3. ha tényleg vártál az újraindítással akkor legközelebb valóban helyesen is töltött be (!). Csak azért volt emlékezetes, mert megijedtem hogy egy rokon gépét úgy elkúrtam hogy nem is indult be, de a hibaüzenet elolvasása és újraindítás előtti várakozás valóban meg is javította. Kondenzátorra volt rákötve egy boot driver vagy mi a túró...? Bár, lehet hogy csak figyelte hogy "ha előző két indítás fagyott, akkor a driver nem kompatibilis, ne töltsd be".
-
TurboK0
tag
Nálam sincs gépben optikai meghajtó egy ideje, direkt szereztem egy külső Plextor egységet erre. De van tartalékban még pár beépíthető meghajtó is, meg a gépemen van eSata kimenet hogy lehessen vinyót/optikát csatlakoztatni rá szétszedés nélkül (egy belső sata csatlakozó meg egy molex ki van vezetve a hátlapra hozzá járó sata power kábellel, asszem 15 éve így oldották meg egy Gigabyte P35 lapon, direkt megtartottam mert szuper hasznos cucc, így pl. minden vinyó automatikusan lehet külső lemez és stabilabb mint egy USB dokkoló).
Mondjuk amikor legutóbb próbáltam, 4-5db CD meghajtóból egyik sem tudott már írni, nagyja azt sem látta hogy van üres lemez a meghajtóban. Remélem hogy csak az üres lemezek mentek tönkre (kb 10 éve polcon hevert bontatlanul, tehát valószínű hogy megette az UV sugárzás), nincs türelmem kinyitni és behangolgatni az optikákat egyesével.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asrock Radeon RX 6800 XT Phantom Gaming D 16GB OC újszerű videókártya, 21 hó garancia, Áfá-s számla
- Ryzen5 3600 fèlkonfigot vennèk lap proci ram èrdekelne
- iPhone 15 PRO 128Gb Natural titanium 2027.01-ig garancia + Eredeti apple szilikon tok
- Eladó Fujitsu számítógép / i7-2600 / gt 1030 vga / 8gb ram
- Gamesir Nova Light Space Purple Bluetooth Kontroller
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest