Hirdetés

Hirdetés

!!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• KROK640

nagyúr

válasz hobizoli #38039 üzenetére

1× DVD emlékeim szerint 8× CD írásnak felet meg nem 9-nek, de pontosan már nem tudom. Azt tudom, hogy CD írásnál 1× sebesség volt 150kb/s, vagyis a 4× 600kb/s, a 12× 1800kb/s és így tovább. Az 52× 7800kb/s azaz több mint 7,5MB/s volt.
    Ezt a puffer dolgot én is ismertem, később 640MB RAMból akár 64MB sem volt problémás ;]

A RAM sokaságának fontosságára meg első körtben akkor jöttem rá, mikor az amúgy alig 3 hónapos Celeron 366 + 64MB RAMos gépem szervízbe került egy 1999-es szeptemberi napon. Mikor kész lett, hazavittem a gépet és csak az tűnt fel, hogy igen lassú, a HDD meg állandóan teker, és az a játék ami előtte 30-40mp alatt betöltött most több percig tölt. Aztán gyorsan rájöttem, hogy 32MB RAMmal jött vissza a gépem.
    Rögtön visszaloholtam a szervízben, hogy kimaradt valami. Sikerült "elkallódnia" a szervízben 32MB-nak, és fura módon sosem lett meg, de kifizetve vagy pótolva sem volt.
    A legrosszabb az volt, hogy ott vettem a gépet 3 hónappal korábban, és a számlán valóban 32MB RAM volt, mivel az utolsó pillanatban találtam ki, hogy legyen már 2×32MB RAM, és hát nem nyomtattunk új számlát, mert így mindenki jobban járt. Az egyik szervizes srác emlékezett rá, hogy 64MB RAM volt benne, a többi "nem tudja" volt. Szerintem valamelyik "nem tudja" húzta be a RAMot. Az eredeti számlán 32MB volt ugyanis, vagyis nem történt semmi.
    Akkoriban még ez a fényképezés, videózásos dolog abszolút nem volt opció, úgyhogy következő húsvétig szenvedtem utána 32MB RAMmal. Akkor a 32MB mellé +64MB-val leptem meg magamat, és így lett 96MB RAMom. Egyébként akkoriban a 32MB és a 64MB között olyan különbség volt, mint manapság a 4 és 8GB között, vagyis elsőre is észrevehető volt, ha valaki nem volt vagy totál hülye a géphez, vagy szándékosan nem akarta észre venni. 
    96MB RAMmmal megtáltosodott a gép, a Midtown Madness pl a 40-50mp helyett 1-2 mp alatt betöltött és a többi játék is hasonlót ugrott, a Hitman 6-7 perc helyett 10mp alatt töltött stb. Akkor megtanultam, hogya memórián nem szabad spórolni.
    Egy évvel később a 32-es modul helyére egy 128-as érkezett, így 192MB RAMom volt, de még abban az évben egy elírásnak köszönhetően 768MB RAMba is. Épp ebben a topicban meséltem el pár éve, hogy 2001-ben nekem hogy lett 768MB RAMom :D
    Meg hát a winyót is kímélted, mert nem swappolt annyit. A Win 98 pl elképesztően fluid volt 128MB RAMmal (szerintem ma 32GB RAM + M2 SSD nem érződik annyinak Win 10 alatt), a Win ME 192MB RAMmal érezte nagyon jól magát, de még a 384MBnak is volt értelme, ha valaki szerette az akkoribban újabb játékokat.

Aztán az Athlon XP-t is 640MBval kezdtem, 2009-ben 2GBval futottam ki belőle (szerintem nem sok Athlon XP létezett 2GB RAMmal akkoriban még 256-512MB volt a divat, nem a 2048MB). Utána a Phenomnál sajnos a 2GB kevés volt, az I3 2014 elején 16GBval jött...

Új hozzászólás Aktív témák