- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Melyik tápegységet vegyem?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED TV topic
- Házimozi belépő szinten
- Külső 3,5'' mobil rack-ek topikja
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
erikke17
őstag
Részben igaz, eddig ha számolgattam egyik variációnál akár +10eur is lenne 5 eurón nem vacakolnék... Csak Ebayről ugyan ott vagyok mint ha nálunk venném..
trance89 - Megbízható eladót néztem, free shipping
De miután utána számoltam ki is lőttem lehetőségek közül...
Azért néztem farnellt hivatalos boltot, van nekik szlovák részük is sk.farnell.com de itt meg kézbesítés kitudja hogy van...
Alza elég sokat rádobott
Ez a dialogue tetszik, vannak nekik cuccok is hozzá köszönöm!
Bordát tokot meg ebayről beszerzem...
Más: Valaki próbálkozott már olyannal, hogy HDMI-ről valamilyen converterrel levenni hangot spdif-re?
-
orbitalion
tag
Megvan minden, a TFT-is. Van egy tablet-e a feleségemnek (én nem tudom értékelni valahogy), tehát bármi lehetséges lenne, de a driver kihívás, érdekes, tanulságos. Emellett nem szeretek olyan dolgokat használni, amit tölteni kell, foglalkozni kell vele és nem célorientált. Legalább is ilyen helyre nem. Szerintem dobjuk a témát, biztosan megoldom valahogy, ahogy eddig is és nem szeretnék tovább offolni, így is sok van a rovásomon!
-
orbitalion
tag
Az Bpi-m a meglévő házvezérlőm adatbeviteli konzolja lenne, ha az 5"-os touchos TFT-t rá tudnám tenni, emellett webszerver, adatgyűjtő (az utóbbiakra biztosan fogom használni képernyő nélkül). Az adatokat RS485-ön keresztül kapja, nem vezérelne semmit, csak alapjeleket lehetne rajta keresztül beállítani és megjelenítené az állapotokat. Azért nem jó egy táblagép, mert nincsenek soros kimenetei, bár USB-s átalakítóval lehetne szórakozni, de nekem nem szimpi ez a megoldás, maradnék a hardver közeli dolgoknál, mint a Pi, még akkor is, ha ez inkább már PC, de még sem, mert tele van GPIO-val, ami inkább mikrovezérlő tulajdonság. Szóval ez egy öszvér!
-
azbest
félisten
-
wassermann
Topikgazda
Az a véleményem, hogy a média-lejátszós tábort sem szabad hátrább sorolni! - én magam Azbest sugallatára kezdtem neki. Igaz, nem annyi munka mint egy I/O-t használó rendszer, de valamit azért ezen is kell dolgozgatni (és mindezt a gyerekeimmael együtt csináltuk). Ez a barkácsolás nálam: ház, borda, vez.nélküli bill/egér, DVB-T vevő, saját gyártmányú 3xbiquad antenna...
Bónusznak még az összes házban fellelhető intelligens cuccra VLC-kliens telepítése (pc, notebook, tablet, mobil), hogy elérjék a Pi-t, mint tv-szervert. -
wassermann
Topikgazda
``1 Like ``
A nagyfesz reszek mereseinel nagyon korultekintoen kell eljarni (pl opto-s levalasztas + zenerdioda-s vedelem) nehogy valamilyen visszajuto nagyfeszultsegu tranziens az örök-vadaszmezokre küldje a Pi-t.
Korabban foglalkoztam funyirokkal ott alaphiba volt hogy az evek soran a lendkerekre rogzitett magnes elvesztette a delejezettseget es mar csak magas fordulaton tudott szikrat adni a gyertyanak az elektronika -
Asztee
aktív tag
Nem cáfolni akarom az állításod csak sok helyen olvastam,hogy a TV USB-je is elég neki és gondolom az sincs 1-2 amperes.
Egyébként most a PC USB-jéből átdugtam a router-em USB-jébe és el tűnt onnan a kis négyzetet (pontosabban,ha megy egy film és közben még a médiatárat is vadul használom, akkor egy-egy pillanatra előjön) és az OC is működik.
-
azbest
félisten
Az odroid-w esetén valószínűleg codec-et sem lehet aktiválni licenszvásárlással, mert az a raspi sorozatszámához kötött megoldás.
Sok más kompakt megoldás van. SoM -ként szokták emlegetni őket (System on Module).
A szomszéd topicban is van párról szó. Az olimexnek van több fajta, de nagyobb teljesítményű megoldások is vannak, pl a solid-run cégnél. Jellemző, hogy meg lehet venni magában a pici modult, ami a lelkét adja plusz van hozzá io board, amin lan meg hasonlók is lehetnek. De teljesen saját io board is tervezhető, még tervrajzokat is közreadtak. -
tvamos
nagyúr
Igen... De meg mindig ott van az usb/ethernet hulyeseg... Es irja a hardkernel team, hogy csak a keszlet erejeig... szoval, en onkabb valami mast keresnek, ha munkara kell.
Not recommended for new designs.
When the first trial batch is sold out, you can’t buy the ODROID-W anymore.
Sorry for the inconvenience -
Kroni1
veterán
Értem én, mediaplayerként hasznàlom és nekem is elfut jelenleg minden oe alatt, de elöbb utóbb ez kevés lesz sokmindenhez. Jó a nagy közösség, és a legtöbb dologra valoban alkalmas lesz mindig is, de azért ha bizonyos területeken lemaradàsban lesz akkor az az ellenfelek megoldàsai felé terelheti majd az adott igényü felhasznalokat szépen.
-
sad_Vamp
őstag
Na ezt azthiszem kihagyom, majd fabrikálok egy köztes USBkábelt amin lesz 1 kapcsoló
azbest:
Nem tudom, hangot nyomattam én rajta át mind2 estben, nem akartam/akarok rá külön kábelt.
GPIO portokra hogy lehet védelmet rakni? Pl. Gertboard, esetleg valami olcsóbb megoldás?Akkor majd másik kábelt is kipróbálok.
-
wassermann
Topikgazda
Igen másfajta, váltóérintkezős kapcsoló kellene plussz ahhoz is mégegy független vezeték ér.
Ha teljesen szabadon konfigurálhatót akar, a kapcsoló csak a Pi egyik inputja kell hogy legyen és tőle teljesen független kapcsolt kimenet a vele egy kábelen, de külön érpáron kapcsolt lámpa.
-
sad_Vamp
őstag
A model B+ GPIO-jára passzol a sima ATA kábel (mind 2 40pin ha jól emlékszem, csak nem tudom a méret is ül-e).
Den ha jól értem a témát (csak bele olvasgattam, de nem el) Ti most Alaplapos ATX csatlakozókról beszélgettek? Mert akkor a MOLEX háza táján kell keresni.... és a mouser, farnell, TME, RS boltok közül valahol biztos beszerezhető a header is.
-
moli.hu
őstag
szalagkabel, aminek az egyik oldala mar keszre van szerelve a raspi gpio-jahoz, masik vegerol meg leszeded.
atx csatlakozot nem talaltam, csak 18-ast, de pl vehetsz valami ilyet vagy egy pc-bontoban egy szar tapot 100ft-ert vagy ingyen, amirol levagod es kiteped a kabeleket, majd veszel hozza ilyen tusket. ilyesmi, ez nemtom, jo meretu-e!!
a 400w-os tap hatasfoka alul olyan szar lehet, hogy -bar ehhez nem ertek- akar 10x annyit is fogyaszthat, mint maga a pi. meghat hangos. -
moli.hu
őstag
most vettem eszre, hogy a kiosztast (is?) kerdezted. erre nem is mertem gondolni, plusz aztan a csatlakozorol irtal, annak pedig nincs kiosztasa, ezert a csatlakozo fizikai adottsagaira reagaltam.
jezusom, dehogyis egyezik: google elso talalat es wikipedia szocikk, hogy mi is az a gpio. -
moli.hu
őstag
1.megoldas: odamesz a szamitogepedhez es lemered az atx-csatlakozodat
2.megoldas: wikipedia szocikkben ott a szabvany szama + google elso talalat
amugy ha ra is menne, akkor is kulon atalakito-kabelt csinalnek, mi van, ha atszereled a tapod, majd radugod egy normal atx-es alaplapra veletlen? nem veletlen van minden csatlakozonak mas alakja, hogy ne tudd rossz helyre dugni. -
moli.hu
őstag
0.1-es pin header a gpio a raspi-n.
-
zka67
őstag
Szia, a FET-en lévő felirat szembe van veled, úgy stimmelnek a lábak, (Drain, Gate, Source), ezek logikailag megfelelnek a tranzisztor C-B-E lábainak.
A 100k-s ellenállás lezárja a FET-et, ha pl. tranzisztor kimenetről hajtod, aminek nem teljesen 0V a feszültsége. A 10k-s pedig csak úgy ott van, akár el is hagyhatod, de én nem szoktam direktbe kötni a Gate-et sehova. De ekkor a 100k-s ellenállásra sincs sok szükség. Én csak azért szoktam beletenni ezeket, hogy ha véletlenül zárlatos lenne a FET D-G, akkor se tegye tönkre a meghajtó áramkört.
Ha csak szabadon "lóg" a FET Gate-je, és megfogod kézzel, akkor ki- be kapcsolgathatja a tápodat, de ha rajta van a 100k-s ellenállás, akkor nem csinál ilyet. Ez gyakorlatilag védelem a "butaság" ellen, ezen kívül sok jelentősége nincs neki.
-
sad_Vamp
őstag
Amint írtam motor mellett még egy 230V(3000W) ki be kapcsolása is terítéken lenne (esetleg később hőmérséklet/páratartalom ellenőrzés), szóval nem baj ha az IO board nagyobb vagy picit drágább csak legyen jó meg megfelelő. Sajnos egyelőre tök noob vagyok az egészhez (igazából programozni is annó alapokat tudtam pascalban de ma már azt se), de érdekel a téma, és szeretném ezt a problémámat megoldani, mert idegesítenek a félmegoldások.
A kijelzőn én is gondolkodtam, de HDMi-set nem könnyű találni, a másik meg hogy a műhelyben nem akadály hanem épp előny ha kisebb a mérete (igazából a gépem is csak 13"... hozzá vagyok szokva) érdekes hogy ilyen kicsikből kész kijelzőt nem találtam, csak mókolósat. Szóval, gondolkodom.
-
zka67
őstag
Szia, a relé valóban nem túl jó ötlet, egyrészt mert elég sok áramot fogyaszt. Az elengedéskor jelentkező impulzust ki lehet ugyan szűrni egy diódával, de ez akkor sem jó megoldás.
Ami neked kell, az egy BS170 (vagy hasonló) FET, aminek az S lábát a 0V-ra kötöd, az S és a G lábak közé teszel egy 100k-s ellenállást, a vezérlés és a G közé egy 10k-sat, és a D-t rákötöd a táp bekapcsoló bemenetére.
Tranzisztorral is meg tudod csinálni, az E-t a 0V-ra kötöd, a B-E közé teszel egy 10k-s ellenállást, a vezérlés és a B közé 1k-t, és a C-t kötöd a táp bekapcsoló bemenetére.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ! AMD Brutál Gamer Konfig ! 9800X3D / 7900XTX ( RITKASÁG ) 32Gb RAM 32Colos ROG Monitor
- Beszámítás! HP Z2 G4 Tower Workstation számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac Studio M2 MAX 2023 32GB 512GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Beszámítás! Apple Mac mini 2020 M1 8GB 256GB SSD számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5080 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest