- Házimozi belépő szinten
- Autós kamerák
- Egér probléma
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Apple asztali gépek
- Kettő együtt: Radeon RX 9070 és 9070 XT tesztje
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
Új hozzászólás Aktív témák
-
gergo84
aktív tag
Sajna megteltem.
a gépben fizikai hely még van. dvd olvasó, dvd iró, mobilrack, mobilrack.
ez most a felállás, csak az egyik rack nem megy.
az ide1/1 -en van 40gb rendszer hdd: C:/ és D:/
az ide1/2 -ön van 160gb mobil rack hdd: M:/
az ide2/1 -en van dvd olvasó
az ide2/2 -ön van dvd író
a sata1 -en van 40gb hdd: E:/
a dvd olvasóra szükségem van, mert nagyon sokat megy, és az irot nem akarom terhelni.
az integrált raid kártya biztos nem képes + IDE csatorna létrehozására? nem akarom elhinni, drága alaplap volt, s erre nem képes...marha mérges vagyok
megoldások szerintem:
1.,: a rendszer hdd-t átrakom IDE-ről a Satára, és a 40gb IDE helyett veszek egy 160gb satát. az még probléma nélkül belemegy a gépbe. és akkor van egy fölös IDE csatornám.
2.;: veszek egy pci kártyát, amin van 2 plusz ide csati lehetöség, és kész. héj de az nem ugyanigy raid véletlenül? 4-5k körül van.
kérdés:
mit tudok kezdeni a marha drága alaplapom marhaszuper raid kártyájával -
lazydog
addikt
Zavarba hozol, és még a végén elbízom magam.
Ha már semmi helyed nincs az IDE csatlakozón el kéne gondolkodnod egy külső USB drive vételén. Ez a problémádtól függetlenül is korszerűbb, elegánsabb megoldás a mobilrack-nél. Egyetlen hátránya, hogy jóval drágább. Különösen, ha 2,5 ''-os notebook vinyó-val működőt veszel. -
gergo84
aktív tag
Te vagy itt a Zseni!
Semmit sem tudtam vele elérni. De tapasztalatot szereztem rendesen. A következőket szerencsétlenkedtem összesen:
1 - 40GB ide hdd rákötése raidre. array létrehozása. a hdd-n lévő adatok elszálnak. a windows látja a winyót, driverek telepitése, és sikerül a beüzemelés
2 - 160GB ide hdd rákötése raidre, hdd-n lévö adatok elszálnak, array létrehozása nem sikerül, a windows nem talál semmit, nagyon belassul a gép
3 - probálkozás, átkapcsolni a raidet ide-re, a windowsban a drivercsere után már lehet kezdeni valamit.
4 - a 40gb hdd ujraformázása és particionálása, mostmár képes a raid ide-ként értelmezni.
5 - a 160gb hdd rákötése másodikként, a bios nem látja, a windows nem látja, nagyon belassul a gép.
6 - a 160gb hdd vissza a mobilrackbe, uj particio és format, hogy ujra a régi legyen
7 - a 40gb hdd eltávolítása a rendszerböl...a bios nem akar betölteni, ha betölt, akkor a windows nem indul.
8 - a 4gb hdd visszarakása, windowsban lemez eltávolítás, driver eltávolítás, reboot, bios raid letiltása, hdd levétele....most már sikeresen indul!
tanuság: hidjem el amit ide leirnak, ne akaratoskodjak, és a raid nem nekem való
de kell még egy mobilrack, és muszáj még egy ide helyet csinálni, de minden foglalt -
gergo84
aktív tag
én látom amit irsz, és olvasom is, csak nem értem.
ami világos a számomra: hogy azt mondod, nem alkalmas ez a tipusu raid kártya a sima ide használatra.
amit én, és nagyszerü Ph-s segitökész kollégával elértünk: hogy felismeri ide-hént a hdd-t, és minden jól müködik, csereberélni is tudom rajta.
nos ebböl gondoltam, hogy ha 1 elmegy rajta könnyedén, akkor 2is. de még nem probálgattam nagyon. és ha ugy kötném be, hogy ezen a raiden vannak az optikai meghajtók? -
liksoft
nagyúr
Olvasd el amit #440-ben írtam. A PROMISE controller önálló mikroszámítógép 1 chip-ben. Ennek más a belseje ha RAID és más ha csak ide vezérlő. Így a drivere NEM cserélhető, valamint NEM oldja meg az alapvető problémádat.
Ha CSAK ide csatorna kell, akkor ezt tiltsd le az alaplapon, és tegyél be egy sima ide vezérlős kártyát. Vagy az alaplapra teszed a fiókot. A PROMISE controllert NEM csere-bere típusúra, hanem nagy megbízhatóságú RAID vezérlőnek gyártották. Igaz ez az olcsó (általában ezt teszik az alaplapra) változatra (nincs saját cache) és a drága profi server vezérlőre is. A minőség és stabilitás nem tűr meg semmi más kompromisszumot.
Sajnálom, de ha ezt erőlteted továbbra is, az eddigi tapasztalataim alapján sok keserűségben és több OP újrainstallban lesz részed. -
gergo84
aktív tag
upot a témának
-
gergo84
aktív tag
gondoltam tovább lépek, de nem igazán jött össze.
ráraktam még egy hdd-t jumperek nélkül.
s az eredmény: nagyon lassu winboot képernyő, az eszközkezelő semmi, meg van halva
azt hiszem valami nagyon összeütközhetett
rakjak talán jumpereket a 2 hdd-ra? -
gergo84
aktív tag
kijavítottam az illesztőprogramot.
most már látja a hdd-t
köszönöm neketek, minden elismerésem a tiéd Krix
és köszönöm, hogy velem fáradoztok
most már müködik, de még nem tökéletes. az eszközkezelöben van egy olyan felkiáltójeles, hogy: scsi/raid állomásvezérlő, és ezt irja ki:
A Windows nem tudja betölteni ehhez a hardvereszközhöz az illesztőprogramot, mert a rendszerben már fut az eszköznek még egy példánya.
ha még ezt is ki lehetne javitani, nagyon örülnék, és akkor folytathatnám tovább a kisérletezést, ugyan is rá fogok kötni még egy hdd-t. lényegében 3 mobil rack. de ez csak átmenet. persze szerintem innen könnyü lesz, remélem! -
liksoft
nagyúr
A PROMISE raid controller csak úgy tud kezelni egy winyót, ha inicializálod. Ez a chip adatbázisa a winyóhoz, amit a winyón tart. Logikus, ha nem találja meg, nem tudja kezelni a cuccot. Nem tudsz vele mit kezdeni, a chip-nek kell, a bios nem tehet róla. Ezek az adatok a winyó végére (nem használt területre) kerülnek, így máshová át tudod vinni, visszahozva működik. De máshonnan init nélkül nem tudsz winyót fogadni. Az már a bios-on múlik, hogy ettől az adatok elvesznek-e, vagy engedi, hogy megmaradjanak.
A nem raid PROMISE nem kér inicializálást.
Fiókot tegyél alaplapi csatornára. -
gergo84
aktív tag
-
Krix
őstag
A-ha, akkor azért nem látszik a lemezkezelőben.
Most nézem az Asus weblapján, hogy a te lapodhoz kétfajta driver van a promise vezérlőhöz. Az egyik:
Promise SATA378 Driver V1.00.0.26 (ATA Mode)
a másik:
Promise FastTrak 378 RAID Driver V1.00.1.37 for Windows 98SE/NT4/ME/2000/XP/2003
Szerintem te a 2-t raktad fel, de az 1-es kellene!
Ez lehet a gond! -
Krix
őstag
Szerintem ez lesz neked a jó.
Windows:
Felügyeleti eszközök -> Számítógép-kezelés -> Lemezkezelés
Itt látszania kellene a vinyónak, ha a promise driver fent van. (És ugye a promise bios a vinyót felismerte, tehát nem lehet nagy gond.)
Ha mégsem látszana, akkor meg lehet próbálni a promise vezérlő driver törlésével. Ilyenkor újraindítás után a win ismét felismeri és beállítja a rajta lévő hdd-t. A driver eltávolítása:
Sajátgép -> tualjdonságok -> Hardver -> Eszközkezelő -> SCSI és RAID vezérlők -> WinXP Promise FastTrak ... (jobb klikk -> eltávolítás) aztán win restart -
liksoft
nagyúr
Ide csak ritkán ugrok be, az adatmentésbe tegyél egy linket ide, ha kérdésed van. Onnan kapok üzit.
Nem tudom, van-e rá progi. Én valahol az eszközkezelőben szoktam kóricálni és az I/O címeket hasonlítom össze alaplapi esetén. RAID kiegészítésnél meg ki szokta írni amikor bemegyek a bios-ába. (Lehet, hogy nem mindegyik, nem néztem.) Talán az Everest kiírja.
-
gergo84
aktív tag
ha erre állítom be:
Onboard Promise Controller: enabled
.............operating mode: raid
ilyenkor a boot-nál ez jelenik meg:
MBFasttrack378
no array defined
press ctrl+F to enter fastbuild utility
na ez nekem biztos hogy nem jó, mivel nem akarom raidelni a winyókat
szoval abból a sata-s cuccból kellene kiindulni, de az sem jó, winfos nem lát semmit -
gergo84
aktív tag
most erre van beállítva a masina:
IDE Configuration
Onboard ide operate mode:
enhanced mode
.........enhanced mode support on:.....P-ata + S-ata
.........configure S-ata as Raid: no
Onboard Promise Controller: enabled
.............operating mode: ide
ilyenkor a boot-nál ez jelenik meg:
Sata378 TX2 Plus bios version 1.00. stb
- kirja, hogy megtalálta a winyót ultra dma ...stb
- ide bus master enabled
de a winfos nem csinál semmit -
gergo84
aktív tag
egy kis info (tudom igy messziről marha nehéz megoldani valamit is), hogy könnyebb legyen
IDE Configuration
Onboard ide operate mode:
enhanced mode
.........enhanced mode support on:.....P-ata + S-ata / P-ata / S-ata
.........configure S-ata as Raid: no
.............................................yes: serial-ata bootrom: enabled / disabled
compatible mode
........ide port settings:.P-ata only
.................................Primary P-ata + S-ata
.................................Secondary P-ata + S-ata
Onboard Promise Controller: enabled / disabled
.............operating mode: raid / ide -
gergo84
aktív tag
én totál béna vagyok kijelentem!
annyit tudok, hogy rádugom az ide kábelt a megfelelö helyre
tudom a biosban miket hol lehet kapcsolgatni, de nem tudom a jelentésüket
de, ha a biosban beállítom:
- hogy a raid kártyát raid-ként értelmezze, akkor MBFasttrack 378 jön be az inditásnál
- hogy a raid kártyát ide-ként értelmezze, akkor pedig valamilyen sata378 balblabla
nagyon félve probálkozok, mert már két hdd-t is ujra kellet particionálni, meg formázni, mert a raid szétk*rta az egészett
[Szerkesztve] -
-
Krix
őstag
Ha jól értem neked csak arra kell, hogy mégegy vinyót tudjál kezelni és nem kifejezetten a raid 0 v 1 funkciója kellene. Ezesetben elég feltenni a vezérlő driverét, rádugni a vinyót és a win kezelni fogja.
Optikai meghajtót nem szokták szeretni a raid vezérlők, de ez a manualjából valószínűleg kiderül. Van olyan amelyikre lehet dugni. -
gergo84
aktív tag
raid-re lehet kötni optikai meghajtót?
-
gergo84
aktív tag
Sziasztok! Szeretném a segitségeteket kárni pár probléma megoldásában...
ilyen alaplapom van: asus P4P800-E deluxe
a következő lenne a kínom:
szeretném használni az integrált raid kártyát ami az alaplapon van, de nem igazán tudom hogyan is kell.
van a gépemben:
ide1 master: hdd 40gb 2 particio és rendszer hdd
ide1 slave: mobilrack 160gb hdd
ide2 master: dvd olvasó
ide2 slave: dvd iró
sata1: hdd 40gb
ehhez szeretnék hozzá tenni még egy mobil racket, de ahhoz ugyebár már szükségem van a raid-re. szoval a kérdésem, hogyan is kell egyáltalán beállítani?
msn-n is elérhető vagyok: gergo84@hotmail.com
elöre is kösz a segitséget -
liksoft
nagyúr
válasz
n0_gAboR #417 üzenetére
Nem tartom szerencsésnek az ötletet.
Kiskegyed írta a megoldást. Úgy célszerű elkészíteni, hogy a 160-at 2 részre osztod. Az első a rendszer, hagyományos partíción. A másodikat kötöd software RAID-be a 80-as winyóval. De ekkor a rendszerwinyó osztozik a gyorsnak szánt RAID egységgel 1 fizikai drive-on.
Ha a 80-ast külön használod és a 160-ast is, mind sebességben, mind biztonságban jobban jársz az előző állapothoz képest. Ugyanis a fejmozgatás a leglassabb. Ha ezt a rendszer és az adatpartíció között állandóan meg kell tennie, hát .....Ha viszont ezek külön drive-ok, akkor pont a rendszer és az adat tud párhuzamosan futni. Nagyon nem mindegy.
Szerk: tedd két külön csatornára is. (SATA esetén a két kábel nem biztos, hogy két csatorna, lehet 1 is, master - slave konfigban !!)
[Szerkesztve] -
-
killahdrums
senior tag
Köszi, de...
Amit írtál ezt mind tudom. Nekem tanács kéne, hogy hogy tudom a számomra legmegfelelőbben kihasználni a Raid előnyeit. Az előző hsz-ben leírtam, hogy elképzeléseim szerint, hogy használnám. Ezt szeretném véleményeztetni, illetve ha van valakinek jobb ötlete, azt szeretném megtudni. -
n0_gAboR
őstag
sziasztok!
Van egy Abit AN8-as lapom ami nForce4-es, tehát van benne integrált raid vezérlő.
Van egy 80-as és egy 160-as winyom, ezeket szeretném raidbe kötni.
Kérdezném h lehet e olyat hogy a 160-bol egy 80-as particiot RAID-be kötni a 80-as winyommal?
mert maskeppen winyo csereles nelkul en nem tudom elkepzeli h megoldhato lenne... -
elmo
aktív tag
válasz
killahdrums #412 üzenetére
Szevasz!
Röviden:
RAID0 - stripe: összeadódnak a kapacitások (2 db 80-as vinyóból lesz 1 db 160-as), sebesség elvileg nő (váltakozva kerülnek az adatok hol egyik, hol másik vinyóra) adatbiztonság csökken (ha egyik meghal, elvesződnek az adatok (szakértő(k) esetleg meg tud(nak) menteni ezt-azt)).
RAID1 - mirror: tökrözés (2 db 80-asból lesz 1 db 80-as). Az adatok mindkét vinyón egyformán ott vannak, ha egyik elromlik, a másik segítségével megy tovább az élet.
Bővebben:
RAID-es cikk PH!-n: [link]
ez a topic
üdv,
Elmo -
killahdrums
senior tag
Sziasztok! Tanácsot szeretnék kérni.
Szeretném kihasználni a Raid nyújtotta előnyöket, de nem tudom, hogy milyen konkrét megoldás lenne nekem a legmegfelelőbb.
Adott az alaplapom (DFI LP 875P-T, ICH5R-rel), ami ugye támogatja a 0-át és az 1-et és tervezem egy ST Lab ([link]) 2 portos SATA Raid kártyá beszerzését, mivel az alaplapomon csak az ICH5R 2 portos SATA Raid található.
Jelenleg két 120GB-os SATA vinyóval rendelkezem. Mindkét vinyó fel van osztva 40/80-ra. Az egyik vinyo 40-es részén van az OS és a programok, a 80-as részén a doksik. A másik vinyó 40-es részét scratch disk-ként használom a Photoshop és az Illustrátor számára. A maradék 80GB-on az archíválandó dolgokat tartom.
Ezt a felállást szeretném ''fejleszteni'' Raid használatával.
Az elképzelésem az, hogy veszek még 2 db 80GB-os SATA vinyót, melyeket Raid0-ba kötök, (ha helyesek az infóim akkor ebből egy 160GB-os tömb lesz). Ezt felosztom 40/120-ra. A 40-es részen lenne az OS meg a progik, a 120-as részen pedig a doksik. Az egyik 120GB-os meglévő vinyóm maradna a PS meg az Ill scratch disk-je. A másikon meg az archíválondó cuccost tartanám.
Vagy a meglévő két 120GB-os vinyómat Raid1-be kötöm, (ugye ekkor ''csak'' 120GB-om lesz a két vinyóból 240 helyett) és azon lenénnek a doksik meg az archív cumók biztonságban. A scratch disk pedig a Raid0 tömb fennmaradó 120GB-ja lenne, viszont ekkor az nem egy fizikailag másik vinyón lenne, ami viszont ajánlott.
Vagy Raid0+1, egyáltalán tudok én ilyet?
Eddig ezeket gondoltam ki az igen hiányos Raid ismereteim alapján. Kérlek segítsetek, hogy az elképzeléseim helytállóak e egyáltalán, és van e számomra jobb megoldás mint ezek. Előre is köszi!
[Szerkesztve] -
donw3ga
őstag
2x80Gb sata II Hitachi deskstar raid 0-ban, hdtach összehasonlító táblázat szerint gyorsabb mint 2x36Gb WD Raptor
:
-
Freddy TNT
őstag
Miért nem ? Ha mindkét hardver támogatja a hot plug-ot akkor elviekben menet közben lehúzhatod az egyik vincsit a RAID1vagy RAID 5 tömbön......
Más módja nem hiszem, hogy lenne egy ilyen szimulációnak.....hiszen valamilyen hibát akarsz szimulálni,de ha minden csatlakozás és egyebek OK,akkor hogy is tudna előjönni egy szimulált hiba? Csak akkor, ha szándékosan okozod. Szerintem
-
Freddy TNT
őstag
Kössz,de a 0680-ast kivonom a forgalomból. Egrészt mert nem kezeli biztonságosan a 120 Gb felettieket,másrészt pedig tehermentesíteni szeretném a PCI foglalatokat.
Most csak azért okoz gondot,mert menteni kéne egyikről a másikra. Egy kissé tökölve, de megoldom egy 3. vincsi beiktatásával,mert külön-külön működnek a kártyák. -
lapa
veterán
válasz
Freddy TNT #403 üzenetére
megnéztem a silconfig doksiját, ott láttam valami eseménynapló-szerűséget. az nem mond vmi bővebbet?
a lap egyébként asus a7n8x, a 3112 van csak integrálva.
[Szerkesztve] -
mh197
őstag
válasz
Freddy TNT #403 üzenetére
A 680-as raid hez is van driver : [link] , de google-val is találsz.
Ha mindkettőt kirakod a floppy-ra, akkor f6 után mindkettőt is betöltheted a driver betöltéseknél, és akkor mindkettő megy, és felismeri a rajtuk lévő winyókat (elvileg kisebb az ütközés esélye is, ha mindkettőnek fenn van a drivere! )
Ha így sem megy, akkor tényleg vmi gáz van vele. Amúgy milyen lap is ez? Gondolom a 3112 rá van integrálva, a 680-as meg külön van, vagy mind2 a lapra van téve?
Ha külön van, akkor lehet akadás, ekkor ha a 3112-re megy a raid, akkor ugye a másik kari kivesz, feltelepít, utánna meg a 680-as vissza, és felrak xp-ben a driver.
Ha a 680-ra megy a rendszer, akkor meg alaplapi letilt, vagyis csak sima ide/sata módba tesz, és utánna a 680 -as driverét tölteted be. Ha fenn a rendszer, akkor 3112 engedélyez biosban raid -ként, és xp alatt fel a driver.
Mindkét módszer kockázatos, és hosszadalmas, ráadásul nem is biztos, hogy sikerül, mert ha tényleg nagyon összeakad, akkor utánna sem fog menni. De ha van időd/türelmed, egy próbát megér! Bár szerintem először úgy próbáld, ha ez még nem volt, hogy mind a kettő raid driverét betölteted az xp telepítés indítása során!
(Bár most olvasom, hogy soft ütközés csak akkor lehet, ha már mind2 drivert felraktad a karikhoz egyszerre, mert ugye az xp ezeket nem kezeli alapból) -
Freddy TNT
őstag
Az én nagy betűs ERROR problémám lehet harverütközés vagy szoftverütközés a másik RAID vezérlővel ? (SIl 0680 és 3112)
-
Freddy TNT
őstag
Asszem úgy működik, hogy:
RAID0: ha az egyik vincsi kiesik akkor megszívtad. Nem állítható vissza semmi.
RAID1: ha a kettő közül bármelyik megmurdál,akkor a rendszer gond nélkül működik tovább. Később ha beteszel egy új vincsit a kipurcant helyére akkor (asszem) a RAID konfigjában a ''rebuild''-ot kell választani és a többit a gép csinálja maga.
RAID 5 esetében szintén átveszik a munkát a többi vincsik.Az adatvisszaállítás az új wirnyákra szintén a rebuidl parancsal történik.
Ha SATA és támogatja az alaplap is(vagy az SATA vezérlő) és a vincsi is a hot plug-szabványt,akkor elméletileg lehúzható az egyik vincsi menet közben próbaképpen. -
elmo
aktív tag
Szevasztok!
Van egy szerver, amiben két SATA-s vinyó van tükrözött RAID-ben. Hogyan lehetne jól szimulálni egy vészhelyzetet (itt nem arra gondolok, hogy egyiket lehúzom)? Ilyenkor magától újraépül a RAID, vagy nekem mit kell trükköznöm? (alaplapi RAID, telepítés előtt beklikkoltam benne a tükrözést, aztán a Windows-t az F6-os, floppy-s megoldással telepítettem, és így 1 vinyót látott)
A Windows-os Backup progi csinál rendszeres mentéseket a C-ről. Ha ebből kell majd az egész rendszert visszaállítani, akkor először fel kell rakni a Win-t csupaszon, majd a Backup progival visszaállítani? Csinált közületek valaki ilyet?
Más: elvileg hot-swap-es a rendszer; szerintetek megcsinálhatom pl. azt, h. egy 3., független SATA-s vinyót menet közben benyomok a helyére (Windows Small Business Server 2003 fut a szerveren) anélkül, hogy bármi gond lenne?
Kösz, üdv,
Elmo.
p.s.: sajnos nem néztem végig az egész fórumot, link is jó lesz a jó válaszra. kösz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A52s 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti Lenovo 300W töltők - ADL300SDC3A
- ÚJ- Lenovo ThinkVision T24i-10 - 24" monitor - Számla, garancia
- Apple iPhone 14 Pro Max 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally Z1 Extreme 512GB SSD játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest