Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Szirty

    őstag

    válasz TanisG #2292 üzenetére

    Helló TanisG!

    Az ötlet kivitelezhető amit vázoltál.
    Annyi módosítást javaslok, hogy én elhagynám az OP-t és a gép kezelői felületét ugyancsak WinCC Flexible szoftverrel, de PC-n valósítanám meg.
    Mivel a leírásodból kiderül,hogy a gép mellett amúgy is van egy PC, amibe a kollégák az adatokat bepötyögik, az a kézenfekvő megoldás, hogy ne legyen OP (olcsóbb is így valamivel).
    További előny, hogy akkor a megjelenítés és az adatgyűjtés futhat egyazon PC-n.
    A WinCC Flexible ugyanis képes file-ba írni adatokat. Ha azonban operátorpanelt alkalmazol, akkor nehézkesebb PC-re juttatni azokat.

    A legegyszerűbb megoldás talán a fenti: A WinCCFlex írja az adatokat az excel számára közvetlenül is olvasható CSV file-ba. Azt tetszőlegesen fel lehet dolgozni excelben, de nyilván kell valaki aki megírja rá a megfelelő VB scriptet, hogy a beolvasott CSV-ből áttekinthető adattáblák és grafikon legyen (hacsak nem felel meg az a módszer, hogy mindent kézzel csinálnak meg a CSV beolvasása után).

    A nehezebb megoldás az, hogy egy ethernetes CPU-t választasz (javaslom a CPU315-2 PN/DP típust) és ISOTCP kommunikációs blokkok segítségével küldesz adatokat ethernet hálózaton keresztül a PC-nek. Ehhez meg kell írni PLC-ben és a PC oldalon is az ISOTCP kommunikációt. PC oldalon ez lehet egy külön program tetszőleges programnyelven, vagy akár közvetlenül excelben VB scriptek által kivitelezve. De ehhez is kell valaki, aki ezt megírja.

    A harmadik megoldás ami eszembe jut az OPC kommunikáció, amire további két lehetőséget látok:
    Szükséges egy OPC szerver, ami azon a PC-n fut, amelyik közvetlen kapcsolatban van a PLC-vel. OPC szervert lehet vásárolni, azt nem kell megírni. (Az OPC lényege, hogy egy szabványos kommunikációs felületet ad, ami független a PLC típustól).
    Kell azonban egy OPC kliens, ami lekérdezi OPC szervertől a szükséges adatokat és excel számára ehető formába hozza. Ehhez is kell valaki aki megcsinálja.
    A két lehetőség pedig az, hogy vagy egy teljesen független OPC szerverrel valósul meg a dolog, vagy ha a korábban már említett konstrukciót alkalmazod, amiben OP helyett egy PC a kezelőfelület WinCC Flexible-vel. A WinCC Flex képes OPC szerver is lenni.

Új hozzászólás Aktív témák