Hirdetés
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Apple asztali gépek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bemutatkozott az ASUS ROG Crosshair X870E Apex alaplap
- Intel Arc Alchemist A310/A350/A380/A580/A750/A770... és mobil verzióik
- Apple iPad 11” (A16, 2025) - a táblagépek vanília fagylaltja
- Vezetékes FEJhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
#95904256 #1197 üzenetére
Úgy hirtelen nem tudom mennyi most az euro, de helyből lehet vagy 70 rugó, amire tippeltél. És ha jól sejtem a bedobozolásnak, tápegységnek, mechanikai felrögzítésnek még csak ezután nézel utána. Egy portszerver simán csak fele annyi célirányos firmware-el is. Biztos azt a pc kártyát akarod?
-
törölt tag
válasz
#95092224 #1194 üzenetére
Hali!
Már két megoldásom is van. Egyik, hogy nem a CPU-ba integrált ethernet egységet használom, hanem egy külön modult. A másik a soros port - ethernet átalakítás. Ez utóbbi célra bőven megfelel egy Atom processzoros kártyaPC. Sőt ez utóbbi megoldás még olcsóbb is, mert a PLC CPU-jának alapból is van egy soros portja, így nem kell méregdrága kommunikációs modult venni. A protokoll megírása meg gyorsabb is PC-re, mint a PLC-re.
-
törölt tag
válasz
#95904256 #1193 üzenetére
akosf:
Éppen most nézem, hogy az elmúlt napokban PLC adatgyűjtéssel szenvedtél. Pár tapasztalat, aminek szerintem hasznát fogod venni.
Van 4 gyártó (Lantronix, Digi, Moxxa, Systembase), a cuccaik HW-re normálisak, de SW-re gyerek cipőben jár mindegyik. A saját driverük / firmwarejük nem stabil. Egyiknek sem. Ahány helyen csak próbálták, még normális switchek mellett is max pár óra, és lefagyott. Teljesen érthetetlen szituk tucatja, amiket eddig láttam. Néhol működik, néhol nem. Ha olyan kedve van, lefagy, és csak a tápkábel kihúz / bedug segít.
Van Wiznet-es cumó is (google meg fogja találni), azzal még HW baj is van (megsütötte a pénztárgépet, ahol kipróbálták, ennyit tudok az esetről).
Részemről azt csináltam, amikor nekem kellett ilyet megoldanom, hogy fogtam a HW cumót, írtam rá saját firmware-t, és PC oldalra is egy SQL szerveres illesztőt írtam, az furcsa mód első pöccentésre működött, és azóta is. Lévén azzal semmi baj nincs, én levontam a következtetést: vagy a firmware, vagy a driver, vagy mindkettő, de valami nem tiszta. Stabil megoldást csak arra az esetre ismerek azóta is, ahol elég sok cumót kell kitelepíteni, hogy az SQL szerver is gazdaságos legyen, mint központi adat gyűjtő. Ez az eset easy rider plug & play, a többi meg felejtős. De legalábbis a firmware drivert le kell cserélni, és a PC oldali driver helyett is saját programot használni.
Ha nem feltétlenül kell a soros port, mert igazából külön elektromos jelvezetékek vannak, és kell a cuccból vagy ~150, akkor pedig megszokhatóbb lesz egy célirányos elektronika, mert azt lehet közvetlen ethernetre beállítani, és nem kell vele külön firmware-ezni.
Kézzel fogható segítséget a témában meg valószínűleg azért nem kaptál, mert a fentebbi pár problémán elég sokan "elkenődhettek". Sajna a cumókat mindenki csak "gyorsan megveszem, és gyorsan tovább adom" alapon kezeli, de a portszerverek még nincsenek annyira kiforrottak, hogy ilyen módon kezelni lehetne őket.
Én magam veszekedtem már eleget a gyártó cégekkel levelezésben, hogy ugyan figyelnének már oda egy kicsit, de belefáradtam. Értetlenkedő keményfejű banda mind. Nem venném biztosra, hogy a fenti problémák rövid időn belül fognak megoldódni általánosság jelleggel. Nem is érdemes vele vessződni. Ha tutira kell a cucc, az a biztos, amit te tudsz karban tartani.
Általánosság jelleggel annyit tudok mondani, ha van saját programozó a cumó mellé PC oldalra, akkor egyáltalán működhet. Ha nincs, akkor felejtsd el a portszervereket. Ha pedig a PC szerverre telepíteni semmit nem engednek, még a "megbízható" informatikusnak sem, az egy olyan szitu lehet, hogy szerintem ők igazából nem akarják, hogy te ilyen problémát valóban megoldj.
Ha segítség kell a témában, most pár napig kicsit jobban idefigyelek.
-
törölt tag
Az Omron CJ1 Ethernetes kommunikációra pedig megvan a megoldás. Sajnos van egy apró különbség a CPU-ba épített és a különálló Ethernet modul között. Ez utóbbi hajlandó TCP/IP kommunikációra. ( Az ETN-es CPU esetén sem kaptam vissza hibakódot, csak éppen nem jött ki belőle semmi... )
-
hali.papa
csendes tag
Sziasztok!
CPM1 CIF01 modult keresek megvételre!
Sürgősen kellene!
Ha akad valakinek az kérem jelentkezzen!
TEL: (70)3987540Köszönöm!
-
törölt tag
válasz
makrodom #1186 üzenetére
Keress rá a CX-Programmer helpjében az "Expansion Instructions"-ra.
Egyes PLC-éknél a speciális utasításokat a használat előtt le kell tölteni a CPU-ba. Ezek az utasítások ugyanis egy-egy komplett funkciót takarnak. Amelyek meg valójában sok más egyszerűbb utasításból állnak.
-
And
veterán
válasz
Blaze71 #1183 üzenetére
Némi hasznos infó: [link]. Ha jól tudom, már kifutott széria, ezért is lehet időnként párezer forintért hozzájutni a legkisebb típusokhoz. Néhány hónapja nálam járt egy ilyen 10 I/O-s kivitel, hogy megnézzem, működőképes-e. Már a szoftverét (PL7-07) is elég nehezem találtam meg, de szerencsére ugyanaz a programozókábel jó volt hozzá, mint a Mikro-, Premium- és Twido-család tagjaihoz (a kábel soros verziója viszonylag könnyen utánépíthető).
-
Szirty
őstag
válasz
#95904256 #1180 üzenetére
Hi!
"Minek ennyire bonyolítani, ha nincs rá szükség?"
Semmilyen bonyolításra nem került itt sor.
Alapvetően egy kérdés (egy feltételezés megerősítése) volt az ami miatt írtam.
Ehelyett te úgy kezeled, mint ha én tényként közölnék dolgokat és próbálsz meggyőzni hogy az nem úgy vanMivel feltételezésem szerint ez az soros <-> ethernet gateway arra lett kitalálva, hogy egy csupán soros porttal ellátott eszköz és egy PC között biztosítson távoli kapcsolatot, nyilvánvaló, hogy kell egy virtuális soros drivert telepíteni arra a PC-re, amelyik az ethernet gateway-en keresztül szeretné elérni a soros eszközt, aminek egészen egyszerű (nem, nem bonyolult) és meglehetősen prózai oka van:
Mégpedig az, hogy rendszerint egy teljesen tetszőlegesen (gyk.: véletlenszerűen) kiválasztott soros kapcsolattal rendelkező készülék-hez mellékelt PC-n futtatható az eszközjöz kifejlesztett szoftver soros porton akar majd kommunikálni. Szerintem ebben semmi meglepő nincsen
Azon viszont kifejezetten meglepődnék, ha egy ilyen tetszőlegesen kiválasztott soros eszköz PC szoftvere képes lenne közvetlenül kezelni azt a TCP/IP adatfolyamot, amit az említett gateway produkál a soros adatok továbbítására...Éppen ezért az is kevéssé valószínű, hogy a szóbanforgó ethernet gateway pontosan azt a protokollt használja a soros adatok TCP/IP-n történő továbbítására, ami egy az egyben megfelel neked a szerverhez...
-
Szirty
őstag
válasz
#95904256 #1179 üzenetére
Hali!
"Csak itt most OMRON PLC-ét kell használni és más a protokoll."
Ha ez a bizonyos "másmilyen protokoll" amit a szerver megkövetel teljesen egyedi, vagy egy bizonyos gyártóhoz köthető kizárólagos protokoll (és ha ez egy gyártó, akkor nyilvánvalóan nem az Omron) úgy meglehetősen nehéz lesz kivitelezni a dolgot ebben a formában...
-
-
törölt tag
válasz
Dezsi82 #1174 üzenetére
"De különben így is vissza kell majd fejteni az adatot. Vagy már működik a felhasználónál egy teljesen rugalmas protokoll, amibe csak benyomod az adatokat az előírt formában, és már működik is a dolog?"
A protokoll rögzített. Be kell tartani.
Ugyanúgy kell elképzelni mint pl. a HTML protokollt. Bármelyik gép képes lekérdezni egy szerveren elhelyezett HTML-es weboldalt, ha betartja a protokollt. Csak itt most OMRON PLC-ét kell használni és más a protokoll.
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1174 üzenetére
Hali Dezsi82!
"A soros porton kijövő adat nem hiszem, hogy csak FINS lehet, mert akkor nem tudna működni szabványos soros eszközökkel."
Nekem úgy tűnik, hogy ez az serial-ethernet gateway semmi mást nem tesz csak azt, hogy továbbítja az adatokat a végpont és a saját fizikai soros portja között egy az egyben.
Nem így működik?
Ha így működik, akkor FINS lesz a képben megint, mert az omronnal soros porton át így lehet beszélgetni (iiletve vannak még más módok, pl. HostLink stb).
Amire rá akartam világítani az az, hogy a fentiek miatt az ethernet végén lévő gépen bizony be kell avatkozni (telepíteni kell valamit). Az eredeti kérdésben ezt viszont eleve kizárta. -
Dezsi82
tag
Szia Szirty.
Bár 1000 %-ra nem tudom mondani, de elvileg semmiféle driver sem szükséges hozzá. Amit pl én csinálok távoli elérés (bár az Siemenshez, tehát TCP/MPI átalakító), ahhoz sem kell semmilyen driver a gépre, csak egy VPN kliens. A soros porton kijövő adat nem hiszem, hogy csak FINS lehet, mert akkor nem tudna működni szabványos soros eszközökkel.
Szia akosf!
De különben így is vissza kell majd fejteni az adatot. Vagy már működik a felhasználónál egy teljesen rugalmas protokoll, amibe csak benyomod az adatokat az előírt formában, és már működik is a dolog?Én különben nagyon furcsállnám, ha az Omron nem tudna ez ethernet portján TCP stringet nyomni. Legalábbis akkor engem megvezetett az ottani emberke, amikor egy egyszerű alkalmazásban ez lett volna a feladat. Még jó hogy aztán nem Omronnal adtuk ki az árajánlatot, és nem rendelték meg.
-
Blaze71
őstag
Sziasztok!
TSX Nano programozásban tud valaki segíteni? Mi kell hozzá, mit tud, stb... Sajnos a MG oldalán sem találtam róla túl sokat és a kézikönyv linkje sem jó.
-
Szirty
őstag
válasz
#95904256 #1171 üzenetére
Hali akosf!
"Cool! Ez a soros port / ethernet átalakító nagy ötlet!
Holnap beszerzek egyet."Ehhez viszont telepítened kell a szerverre egy virtuális soros portot, ami az etherneten átpumpált soros kapcsolat másik vége tulajdonképpen. Azon keresztül jönnek ki az adatok, amik bemennek a gateway fizikai soros portján.
Úgy sejtem ez így működik.
Ráadásul egy másik szoftver is kell a PC-re, ami megfelelően olvassa ezen a virtuális soros porton keresztül a PLC-ből az adatokat méghozzá valószínűleg pont FINS protokollalVagy ezt másik projecthez gondoltad?
-
törölt tag
válasz
Dezsi82 #1170 üzenetére
Cool! Ez a soros port / ethernet átalakító nagy ötlet!
Holnap beszerzek egyet. Ez nagyon jó!"Értem. De attól függetlenül, hogy becsomagolja, az nem marad szöveg? Nem lehet visszafejteni a PC oldalon?"
De, visszafejthető. Csak ahhoz kell egy visszafejtő programot telepíteni a PC-re.
-
Dezsi82
tag
válasz
#95904256 #1169 üzenetére
Értem. De attól függetlenül, hogy becsomagolja, az nem marad szöveg? Nem lehet visszafejteni a PC oldalon?
A soros port szerver gateway, de nem PC, hanem olyan switch-szerű cucc. (Az igazat megvallva jómagam sosem használtam) A TCP stream-et átalakítja soros streamre. Ez biztos működik, mert nekünk van egy raktár gépünk, ami így működik, bár nem én programoztam sem a PC-t sem a PLC-t.
Pl. egy soros port szerver:
http://moxa.hu/Product/NPort_6150.htmDe ez csak egy példa, vannak egyszerűbbek, olcsóbbak is.
-
törölt tag
válasz
Dezsi82 #1166 üzenetére
A SEND és RCV utasítások használatosak az Ethernet kommunikációhoz is. A baj az, hogy az OMRON herkentyűi a TCP/IP adatcsomagokat becsomagolja a FINS protokollba. Ha ilyen csomagot küldök egy PC-nek, akkor azt ott egy FINS drivernek kell fogadni, ami aztán majd kicsomagolja a TCP/IP csomagot és úgy adja tovább a többi alkalmazásnak.
Egy OMRON eszközökből felépült rendszerben minden kütyü ismeri a FINS protokollt, így ekkor nincs is gond. A gond ugye akkor jelentkezik, ha egy a FINS-t nem ismerő eszköz is bekerül a körbe.
A soros port szerver alatt mit értesz? Egy gateway PC-ét a PLC-ék és a szerver közé? Ha nem jutok előbbre a hét közepéig a FINS mentes TCP/IP kommunikációval akkor kénytelen leszek áthidaló megoldást keresni. Én erre gondoltam.
-
Szirty
őstag
válasz
#95904256 #1164 üzenetére
Hali akosf!
"Most, hogy utánanéztél az ésszerűbb és valószínűtlen szavak jelentésének, meg is tudánád mondani, hogy mi volt az amit azért nem írtál le válaszul, mert ésszerűbbnek és egyben valószínűtlenebb is tartottad?"
Nem érzem úgy hogy utána kellene néznem szavak jelentésének.
A poén halála ha magyarázzák..."Ezt épp nem utólag szabták."
Étem. A szövegkörnyezetből úgy tűnt.
Akkor talán az Omron nem a legjobb választás. Vagy azt is előírták? -
törölt tag
Hali!
"Most már kíváncsi vagyok, mi az ami ésszerűbb de valószínűtlenebb..."
"Ésszerűbb: Az a megoldás, ami a lehetőségek határain belül (mesterségesen létrehozott szűkítő feltételek nélkül) technikailag a lehető legoptimálisabb, legegyszerűbb és a célnak legmegfelelőbb módon éri el a kívánt célt.
Valószínűtlen: Mivel más hajóban eveztek nincs kompromisszum, csak magyarázat arra miért nincs kompromisszum"Most, hogy utánanéztél az ésszerűbb és valószínűtlen szavak jelentésének, meg is tudánád mondani, hogy mi volt az amit azért nem írtál le válaszul, mert ésszerűbbnek és egyben valószínűtlenebb is tartottad?
"Utólag szabott feltételek?"
Ezt épp nem utólag szabták.
szerk.: Tehát nem kihívás.Üdv,
Ákos -
Szirty
őstag
válasz
#95904256 #1162 üzenetére
Hali akosf!
"Most már kíváncsi vagyok, mi az ami ésszerűbb de valószínűtlenebb..."
Ésszerűbb: Az a megoldás, ami a lehetőségek határain belül (mesterségesen létrehozott szűkítő feltételek nélkül) technikailag a lehető legoptimálisabb, legegyszerűbb és a célnak legmegfelelőbb módon éri el a kívánt célt.
Valószínűtlen: Mivel más hajóban eveztek nincs kompromisszum, csak magyarázat arra miért nincs kompromisszum"Most előírták, hogy Ethernetes OMROM CJ1 PLC-ével kell vezérelni a gépet gateway PC nélkül."
Utólag szabott feltételek?
Na azoknak tényleg kihívás megfelelni! -
törölt tag
Hali!
"Tényleg nem volt ésszerűbb ötleted?"
"Volt. Viszont az eddig közölt információk alapján ez látszott a legvalószínűbbnek."Most már kíváncsi vagyok, mi az ami ésszerűbb de valószínűtlenebb...
"Így könnyű a szerver üzemeltetése :>
Keletkezzen adatátvitel, de ehhez nem nyúlhatsz, majd mi megmondjuk milyen legyen. Old meg"Ezen parázom én is. Nem látom a dolog végét, hogy hogyan is lehet megoldani. Papír szerint van kb. 3-4 hetem, hogy felprogramozzak egy tucat PLC-ét és még abban sem vagyok biztos, hogy az előírt eszközök megfelelnek-e a feladathoz. Dehát, szeretjük a kihívásokat. A rendszert felügyelő informatikusok feladata meg ugye nem az, hogy az használható legyen, hanem hogy biztonságos.
"Nekem egyébként úgy tűnik, hogy az omron ethernet adaptere nem tud free UDP/TCP módot, ahogy láttam FINS van, vagy mehetsz a sóhivatalba."
Nekem is így tűnik...
"Egy gateway-el megoldható lenne, de az egy plusz eszköz és persze plusz munka (meg hát plusz idő és plusz pénz)."
Még mindig olcsóbb és gyorsabb lenne, mintha kötbért kellene fizetni. Eddig ehhez a céghez mindig úgy szállítottuk a gépeket, hogy egy gateway PC-én keresztül zajlott a kommunikáció. Most előírták, hogy Ethernetes OMROM CJ1 PLC-ével kell vezérelni a gépet gateway PC nélkül. Pedig jelentősen olcsóbban kínáltuk a gépeket PC vezérléssel.
-
Szirty
őstag
válasz
#95904256 #1160 üzenetére
Hali akosf!
"Adott protokollt kell használni."
És lehet tudni ennél konkrétabbat is?
"Tényleg nem volt ésszerűbb ötleted?"
Volt. Viszont az eddig közölt információk alapján ez látszott a legvalószínűbbnek.
"A közelébe sem engednek."
Így könnyű a szerver üzemeltetése :>
Keletkezzen adatátvitel, de ehhez nem nyúlhatsz, majd mi megmondjuk milyen legyen. Old megNekem egyébként úgy tűnik, hogy az omron ethernet adaptere nem tud free UDP/TCP módot, ahogy láttam FINS van, vagy mehetsz a sóhivatalba.
Egy gateway-el megoldható lenne, de az egy plusz eszköz és persze plusz munka (meg hát plusz idő és plusz pénz). -
törölt tag
Hali!
(#1159) Szirty: "Felmerült bennem a kérdés, hogy ebben az esetben hogyan "tudatod" a szerverrel, hogy te szeretnéd ha kommunikálna az omronokkal?"
Adott protokollt kell használni.
(#1159) Szirty: "Egy derűs tavaszi délutánon leülsz mellé egy székre és részletesen elmeséled neki hogyan csinálja? Esetleg veréssel fenyegeted, vagy hogy menne ez?"
Tényleg nem volt ésszerűbb ötleted?
A közelébe sem engednek. Nem hogy odaüljek, meséljek és veréssel fenyegessek...
De hogy értsd is: Kilóg a falból egy Ethernet kanóc. Ezt lehet bedugni a gépben lévő PLC-be. A kívánság az, hogy az üzemben lévő összes többi géphez hasonlóan ez a gép is letárolja a rajta áthaladó termékek adatait, mérési eredményeit.
-
Szirty
őstag
válasz
#95904256 #1156 üzenetére
Hali akosf!
"De ez az út nem járható ( tilos bármit is felpakolni a szerverre ). Van valami egyszerű megoldás?"
Felmerült bennem a kérdés, hogy ebben az esetben hogyan "tudatod" a szerverrel, hogy te szeretnéd ha kommunikálna az omronokkal?
Egy derűs tavaszi délutánon leülsz mellé egy székre és részletesen elmeséled neki hogyan csinálja? Esetleg veréssel fenyegeted, vagy hogy menne ez? -
törölt tag
válasz
Dezsi82 #1157 üzenetére
Már több helyről hallottam, hogy meg lehet oldani, de kézzelfogható segítséget senki nem tudott adni. Kivéve az OMRON support. Ők eddig nem tudtak róla, hogy meg lehet oldani. De kedden még lesz egy menet ez ügyben. Egyébként azt az információt sikerült begyűjteni, hogy a PC-re telepített FINS Gateway szoftveren kersztül lehet TCP kommunikálni OMRON PLC-vel. Ez viszont mint írtam, nem járható út.
-
-
törölt tag
Sziasztok!
Lenne egy tucat CJ1M CPU12-ETN egységgel felszerelt OMRON PLC-ém amit fel kellene programoznom. Azonban még Ethernet-et nem használtam OMRON PLC-vel. Sima TCP kommunikációt kellene megvalósítani egy közpi szerveren futó programmal. Van valakinek ilyesmi tapasztalata?
Ahogy olvasgattam az OMRON dokumentációját állandóan egy FINS nevű dolog bukkanik fel. Úgy tűnik, hogy a TCP kommunikációhoz egy FINS drivert is kellene a szerverre installálni. De ez az út nem járható ( tilos bármit is felpakolni a szerverre ). Van valami egyszerű megoldás?
-
Dezsi82
tag
-
makrodom
csendes tag
-
hali.papa
csendes tag
Sziasztok!
Nincs véletlen valakinek egy eladó CPM1-hez való CIF01 modulja?
Sürgősen kellene! Ha akad valakinek az írjon akár pü-t is!Köszike!
Üdv hali!
-
Dezsi82
tag
válasz
makrodom #1151 üzenetére
Sajna syswin-nel már rég programoztam, nem emlékszem, hogy hogyan kell berakni a kiterjesztett utasítások közé. Ha jól sejtem az ábrád csak azt mutatja, hogy milyenek léteznek, azt nem, hogy ténylegesen mi van betöltve.
CX-programmernél a plc alatt van olyan, hogy expansion instructions.Ott kell felvenni.
És persze, figyelj, hogy CPM2 típusod legyen, mert CPM1-be kalapáccsal sem vered bele. -
Csakénvagyok
őstag
válasz
Csakénvagyok #1131 üzenetére
Egy utolsó UP!
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1147 üzenetére
Hali!
"Persze ezt csak a saját tapasztalataim, és ismerőseim elbeszélései alapján mondom. Lehet, hogy ahol te írod, átmegy egy valós példa is, de szerintem sok vele a nyűg. Az iskolába iskolapélda való."
Pontosan. És ez a legnagyobb baj a műszaki oktatással!
Egyre kevesebb köze van a valósághoz annak, amit oktatnak. -
Dezsi82
tag
Szia ktgida!
Szerintem a legjobb lesz, ha a szakirányfelelőstől kérsz ötletet. Legalábbis ha jó jegyet szeretnél a diplomadolgozatra, én a helyedben biztos ezt tenném. Adhatnak tök jó valóságos ötleteket az itteni, vagy más oldalakon lévő szakemberek, és akár meg is oldhatod hibátlanul. De ha az ottani emberek nem vágják a témát (márpedig tapasztalataim szerint nem vágják.) akkor le fogják húzni a szakdogát
Persze ezt csak a saját tapasztalataim, és ismerőseim elbeszélései alapján mondom. Lehet, hogy ahol te írod, átmegy egy valós példa is, de szerintem sok vele a nyűg. Az iskolába iskolapélda való. -
Dezsi82
tag
válasz
makrodom #1139 üzenetére
Hali!
A PID-t nem akarja betenni. Kiírja,h Function is not mapped!
Azaz valami bővitményt kell még hozzá leszednem?
Azért írja ki, mert az alap készletben nincs benne a PID. Ahhoz, hogy ismerje fel kell venned az utasítások közé. Ezt az Expansion Instructions alatt találod. Simán átrakod bal oszlopból jobb oszlopba. És a kiterjesztett utasításkészletet is fel kell töltened a PLCre. De csak akkor fog menni, ha legalább CPM2-d van, mert a CPM1 és a CPM1A sem ismeri
az utasítás: MOV #0 DM13 és elvileg innen tudja -
Régi Szaki
csendes tag
válasz
Régi Szaki #1142 üzenetére
-
Régi Szaki
csendes tag
válasz
Régi Szaki #1140 üzenetére
Szia Szirty!
Nagyjából 10 s alatt meglett a kapcsolat és fel tudtam tölteni a programot.
Tanulság:
Nem látszott rendesen a New PLC mellett a teljes PLC típus.
A CQM1H-ról lemaradt a "H" hiába állítottam be a "Tools"menűben még itt is pontos típust kell beállítani.Sejtettem, hogy valami egetverő egyszerűségen csúszok el, mert alapjában véve volt online a PLC-vel.
A "függöny" takarást a mellékletben küldöm.
Azért írtam, hogy aki egy kicsit zöld ebben a témában mikre figyeljen oda.További szép hétvégét: Régi Szaki
-
ktgida
csendes tag
Sziasztok!
Cím ötleteket gyűjtök egy PIC témájú főiskola szakdolgozathoz. Nem valami nagyon bonyolult dolgot.
Van valami jó tématok?
+még egy kérdés. Milyen könyveket ajánlotok PIC témából?
Köszi -
makrodom
csendes tag
-
Szirty
őstag
válasz
makrodom #1137 üzenetére
Hali makrodom!
Azért írja ki, mert oda ahova MOV-ot akarsz tenni, nem lehet.
Mégpedig azért, mert nem fér el.
Mégpedig azért nem fér el, mert vízszintes vonalakat rajzoltál alá 5 sorban.
Egy MOVE 3 sor helyet foglal el és mivel nem fér el egy sorban (amennyi helyet hagytál neki) kiírja hogy nem lehet oda letenni.Vagy vedd le az alatta levő vonalakat, vagy a második vonalra állva nyomj kétszer Alt-le nyilat és utána helyezd el az első vonaélra a MOV-ot.
(Ui: Javaslom ne tegyél be 600-700 pixelnél szélesebb képet a fórumba)
-
makrodom
csendes tag
-
Szirty
őstag
válasz
Csakénvagyok #1134 üzenetére
Hali!
Létezik ilyen?
:-O -
Csakénvagyok
őstag
válasz
UP!
Valami free soft/fejlesztői környezet kellene, amivel legalább nézegetni, módosítani tudnám az AB projecteket.
-
Szirty
őstag
válasz
Régi Szaki #1132 üzenetére
Hali Régi Szaki!
"Az "előhívás" azt jelenti, hogy rákattintok a könyvtárba lévő CX-5 fájlra és betöltődik a CX-5 az előzőleg megírt programmal.Hiába kattintok az általad megjelölt menű pontokra nem történik semmi."
Sajnos így nem tudok segíteni. Nem tudom biztosan, hogy mit jelent számodra a "semmi"...
Ha a "Work online"-ra kattintasz, akkor történnie kellene "valaminek". Először is feltesz egy kérdést:Ezután vagy aktív lesz az online mód, vagy jön egy hibaüzenet:
"Még esetleg az 5. dip kapcsolót megpróbálom bekapcsolt állásba tenni."
És azt tudod, hogy melyik kapcsolónak mi a funkciója?
-
Régi Szaki
csendes tag
válasz
Helló Szirty !
Az "előhívás" azt jelenti, hogy rákattintok a könyvtárba lévő CX-5 fájlra és betöltődik a CX-5 az előzőleg megírt programmal.Hiába kattintok az általad megjelölt menű pontokra nem történik semmi.A "work online"-t is próbáltam, semmi.
Még esetleg az 5. dip kapcsolót megpróbálom bekapcsolt állásba tenni.
Sajnos csak a hétvégén tudok ismét foglalkozni a dologgal, mert akkor van üzem szünet.
Köszi a segítséget.
Régi Szaki
-
Csakénvagyok
őstag
Üdv.
Van valakinek Allan Bradley PLCkel tapasztalata?
-
Szirty
őstag
válasz
Régi Szaki #1129 üzenetére
Hali Régi Szaki
"CX-5 programerrel írtam egy progit, de nem tudom feltölteni rá."
Ha a PC-PLC kapcsolat jól van beállítva (protokol, kapcsolódás módja, sros port száma, sebessége stb) akkor PLC menüből kiválasztod hogy Work online (Ctrl-W).
Erre mit lép?
ha semmi hibaüzenet, akkor utána PLC -> Transfer -> To PLC (Ctrl-T) és feltölti a PLC-re a CX-ből a programot.
Ha a PLC eközben RUN üzemmódban van, előbb figyelmeztet, hogy STOP módba fogja kapcsolni a töltés idejére, ezt engedni kell. Utána megkérdezi visszategye-e RUN módba stb."A CX 5 tel ha előhívom a megírt programot az előzőleg onlineben lévő üzemmódból kilép és sehogyan sem akar visszatérni erre az üzemmódra."
Itt nem világos, hogy mit "hívsz elő" honnan és miképpen. Pláne hogy eddig még nem sikerült semmit rátölteni a PLC-re...
-
Régi Szaki
csendes tag
Sziasztok !
Van egy ravasz kis PLC amit nem ismerek elég jól. CQM1H CPU11 névre hallgat. CX-5 programerrel írtam egy progit, de nem tudom feltölteni rá.Csak periféria csatlakozója van azt beszereztem hozzá. Egy 16 kimenetes bővítő van rajta 100.00-100.15-ig használom a kimeneteket és 101.00-101-06-at változóként.
A CX 5 tel ha előhívom a megírt programot az előzőleg onlineben lévő üzemmódból kilép és sehogyan sem akar visszatérni erre az üzemmódra. A PLC típusa és a kommunikációs port be állítva (CQM1H CPU11, egy USB- RS 232 átalakító általl beállt serie7). Ha aut. csatlakozással indulok online lesz a PC és a PLC. A programon is tudtam módosítani (de azt is csak ha bejelölve hagytam a program sort amit felajánlott, egyébnként PLC beállítást és egyéb nyalánkságokat kért.)
Miért nem akarja az igazságot a kis pimasz?Régi Szaki
-
w3dzz
csendes tag
-
Szirty
őstag
Helló w3dzz!
"Szeretnék megoldani egy feladatot Omron Sysmac CPM1 típusú PLC-vel. Van hozzá egy bővítő modulom így 24 bemenet áll rendelkezésre, de a feladathoz 30 kellene.
A szervízkönyv alapján csak egy bővítő modul csatlakoztatható a PLC-re de a memóriában 160 bit van lefoglalva a bemeneti változóknak."Melyik CPM1-ről van szó?
Ugyanis három változat van: CPM1-10CDR, CPM1-20CDR, CPM1-30CDR
A CPM1-10CDR 10 IO pontot tud, a 20CDR 20-at, a 30CDR meg 30-at.
A 10CDR és a 20CDR 1 db modullal bővíthető, a 30CDR meg 3 modullal.
Ez a CPM1, de van CPM1A is, amiből további négy fajta létezik...A 24 bemenet nem tudom hogy jött össze egy bővítő modullal.
Ha kevés a bemenet, akkor szerintem 3 dolgot tehetsz:
1. Csökkented a szükséges bemenetek számát a rendszer módosításával
2. Másik CPU-t használsz, amelyik megfelel a feladatnak
3. Kimenetek/relék segítségével "multiplexelsz" néhány bemenetetAz adott feladat dönti el melyik a járható és az optimális megoldás.
160 bit azért van a bemenetekhez, mert nyilván ugyanaz a fw-t használja az összes CPM típus, de a hardver eltérő kialakítása jóval ez alá korlátozza a lehetséges IO pontok számát.
Egyszerűbb ugyanazt a FW-t használni sokféle HW kiépítéshez megfelelő skálázással, mint mindegyik változathoz külön szoftvert készíteni.
Némelyik típushoz csatlakoztatható DeviceNet bővítő modul, ami további 32 IO-t tud kezelni. Nyilván egy ilyen használatakor is az említett "fölöslegesen" fenntartott IO bitek kerülnek használatba. -
Dezsi82
tag
Szia!
Szerintem a válasz egyszerű.
Ha a könyv azt írja, hogy csak egy modul, és azzal nincs meg a szükséges IO, akkor Neked az nem lesz jó. Bár én a CPM1A leírásban (CPM1 nincs meg nekem) 3 modult láttam.
Az hogy miért van több bit lefoglalva, mint amennyit ki is lehet építeni jó kérdés. Lehet azért, hogy több típushoz is lehessen ugyanazt a vezérlőt használni? Vagy lehet, hogy speckó modulok használják az IR regisztert? -
w3dzz
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék megoldani egy feladatot Omron Sysmac CPM1 típusú PLC-vel. Van hozzá egy bővítő modulom így 24 bemenet áll rendelkezésre, de a feladathoz 30 kellene. A szervízkönyv alapján csak egy bővítő modul csatlakoztatható a PLC-re de a memóriában 160 bit van lefoglalva a bemeneti változóknak. Ezt nem értem.. esetleg valaki elmagyarázná? Van valamilyen megoldás, hogy zt az eszközt használjam a feladat megoldására vagy ez erre nem alkalmas? Előre is köszönöm a segítségeteket!
--w3dzz
-
Dezsi82
tag
Szóval csináltam egy példát. Mivel CPM1A nem értelmezi a PID függvényt, ezért CPM2-vel csináltam (ő is csak kiterjesztett utasításkészlettel ismeri)
A jelenlegi érték a bővítő modul 1. bemenetére van kötve(2-s csatorna). A P és I tag állítása a bővítő modul 2. bemenetére van kötve(3-s csatorna), a vezérlő jel pedig a bővítő modul kimenetére van kötve(12-s csatorna).
És az alapjel 123 -
Dezsi82
tag
Gondoltam összeállítok egy példaprogit, mégis csak az érthetőbb.
Az első gond, amibe belebotlottam, az le van írva egy táblázatban a már említett dokumentációban a 291.oldalon miszerint a CPM1A nem ismeri a PID utasítást. -
Dezsi82
tag
válasz
makrodom #1115 üzenetére
Szóval berakod a létrába a PID utasítást egy P_On flag után.
Ennek 3 paramétere van:
1. paraméter: DM0
2.paraméter: DM10
3.praméter: DM50Az első ugyebár a pillanatnyi érték, a szabályzód ez alapján fog szabályozni.
A második a szabályzó paramétertáblájának első adata.
A harmadik a manipulált érték.Ez lesz a szabályzó programrészed utolsó része.
Ez elé kell beírni MOV utasításokkal a paraméterek írását. (Lehet máshogy is, de kezdjük az elején
MOV ??? DM10
Ide kellene írni az alapjelet (azt értéket, amit szeretnél, hogy a pillanatnyi jel felvegyen.(a példában persze arról nem esik szó, hogy ezt milyen módon kívánod állítani. Lehet, hogy inkább ez kellene hogy legyen a 0-10V bemenet).
MOV DM100 DM11
A DM100-ról átmásolod a P tag értékét.
MOV DM100 DM11
A DM100-ról átmásolod az I tag értékét.
MOV &0 DM12
D tag 0 -> kikapcsolva
MOV &10 DM13
Mintavételezési idő 1 sec
A többi paramétert nem kell bántani.És még mindezek elé kell beírni az analóg jel feldolgozását mondjuk így:
BCD 10 DM100
Ez a 10-s csatorna pillanatnyi értékét átalakítja BCD-re és bemásolja a DM100-ra.Programkód szerint fordítva írtam, de így talán jobban érthető.
Forrás:
a konkrétan ajánlott Omron "magyar nyelvű leírás CPM1-hez" c. doksi PID-ről szóló 239. oldalát? -
makrodom
csendes tag
Még úgy sem értesz az egészből semmit, hogy elolvastad a neten a PID szabályzó működéséről szóló leírást és a konkrétan ajánlott Omron "magyar nyelvű leírás CPM1-hez" c. doksi PID-ről szóló 239. oldalát?
SzirtyMég úgy sem értem!
Ott leírja a P1 paraméter funkcióit, P1-P1+32-ig,de hogy az alapján mihez kezdjek a példámmal nem tudok rájönni. Ha láttam volna már egy olyan megoldott példát akkor menne valamennyire.
Végülis létradiagramot kell belőle is felállítani mint az első gyakorlatnál?üdv!
-
Szirty
őstag
válasz
makrodom #1115 üzenetére
Hali makrodom!
"Épp ez a problémám,h nem tudom hogyan csináljam!
Nem nagyon értek az egészből semmit! Megmutatnátok konkrétan?"Még úgy sem értesz az egészből semmit, hogy elolvastad a neten a PID szabályzó működéséről szóló leírást és a konkrétan ajánlott Omron "magyar nyelvű leírás CPM1-hez" c. doksi PID-ről szóló 239. oldalát?
-
makrodom
csendes tag
válasz
Dezsi82 #1114 üzenetére
Az első gyakorlat (az üzletes) csak egy egyszerű program amivel megmutatjuk,h tudjuk a PLC-t programozni.
Az tényleg egyszerű, megcsinálom sima relékkel és átalakítom PLC kódra a rajzot!
Másrészről mi hiányzik még a kettes feladathoz?
- Benyomsz egy PID blokkot.
- Létrehozol egy változót, ami a 0-10 V bemeneteddel arányos (valami tetszőleges arányban)
- ez a változó lesz a PID blokkod P és I tényezője, a D tagot kikapcsolod (vagy 0, vagy nagyon-nagy szám, a leírást kellene megnézni)
- Mintavételezési időd meg 1s
- Aztán már meg is van.Épp ez a problémám,h nem tudom hogyan csináljam!
Nem nagyon értek az egészből semmit! Megmutatnátok konkrétan?THX!
üdv!
-
Dezsi82
tag
válasz
makrodom #1112 üzenetére
Én sem hiszem, hogy túl sok köze lenne a kettőnek egymáshoz, hacsak nem az, hogy mondjuk az, hogy az üzlet világítását a benn tartozkodók számával arányosan akarják változtatni, és persze fényerősségmérővel kombinálva.
Másrészről mi hiányzik még a kettes feladathoz?
- Benyomsz egy PID blokkot.
- Létrehozol egy változót, ami a 0-10 V bemeneteddel arányos (valami tetszőleges arányban)
- ez a változó lesz a PID blokkod P és I tényezője, a D tagot kikapcsolod (vagy 0, vagy nagyon-nagy szám, a leírást kellene megnézni)
- Mintavételezési időd meg 1s
- Aztán már meg is van. -
Szirty
őstag
válasz
makrodom #1112 üzenetére
Hali makrodom!
Egy üzletben kell számlálni a vevőket PLC-vel?
Ki találta ki ezt a feladatot? :>
Nem úgy néz ki mint az életből ellesett gyakorlati példa"Utána pedig a második gyakorlat ez amivel szenvedek és nem tudom,h köze lehet egymáshoz a kettőnek?!"
Nyilván kapcsolatba hozható a kettő valamilyen apropóból (pl. az a a két feladatban, hogy ugyanaz a tanár adta ki).
De milyen kapcsolatra gondolsz?Az általad korábban közölt információk alapján most azt gondolom, hogy egy üzletben a vevők számlálásához nincs szükség PI szabályzásra.
-
makrodom
csendes tag
-
Dezsi82
tag
Kicsit felelevenítettem a dolgokat, és a következőt találtam:
PI szabályzó átviteli függvénye Laplace transzformált alakban:
H(s)=Kp+Ki*(1/s) (Wikipédia)
Ennek megfelelően neked egy olyan szabályzó kell, amiben a Kp=Ki, azaz az integrálási tényező egyenlő az arányos tényezővel, ami a 0-10 V-tal arányos. Na persze, hogy milyen arányban arányos, azt nem tudjuk.Mintavétel 1 s.
-
Dezsi82
tag
válasz
makrodom #1108 üzenetére
Hali!
Szirty nagyon jól mondja, ha a PID körökkel szeretnél mélyebben megismerkedni, akkor ne feltétlen a PLCnél kezd, léteznek interneten offline szimulátorok, ahol megismerheted a körök tulajdonságait. Ha PLC programmal csinálsz ilyet, akkor tudsz ugyan egy szimulációt elindítani de sajna a rendszert magát nem fogod tudni szimulálni. Így valami fogalmad lesz ugyan a manipulált jelről, de az halottnak a csók, hiszen a valós rendszer egyből reagálni fog (esetleg időállandóval).
Az átviteli függvény azt mutatja meg, hogy a bemenő jeledre milyen választ fogsz kapni. Nálad a p helyére az idő kerül, a K helyére a 0-10V bemeneti értéked. És a mintavétel 1 s. Érdekes, hogy a manipulált jelre nincs kikötés, hogy milyen legyen, bár ez igazából részletkérdés. Az erősítés 0-10V jelről értelmezésében annyi hasznot látok, hogy a P erősítés könnyen állítható (és sajnos elállítható)
-
Szirty
őstag
válasz
makrodom #1108 üzenetére
Hali makrodom!
"De még mindig nem nagyon tudom értelmezni mihez kezdjek azzal a példával!"
Régen jártam suliba, nem tudom ma mi a "szokás".
De gondolom a feladatnak a leadott anyaghoz van köze, ezért érdemes abból kiindulni.
Ha nem tudod mi volt a leadott anyag, mert nem voltál ott, akkor így járás kategória. Lehet küzdeni meg blöffölni, többieket (akik ott voltak) kérdezgetni, stb.
Ha a leadott anyaghoz semmi köze a feladatnak, akkor csókoltatom a tanárt és/vagy az oktatást.Mivel a fenti válaszommal a világon semmire nem jutsz, leírom hogy én úgy gondolom, hogy egy PI szabályzást kell megvalósítani, aminek 1 másodperc a mintavételezési ideje és 0-10V a bemenő jele.
Azt én sem értem, hogy az erősítés miért változik a 0-10V függvényében :-oHa nem tudod mi a PID szabályzó és mire való, akkor mélyebbről kell kiindulni a feladat megoldásához. De a neten sok általános doksi van a PID-ről. Szét kell nézni.
-
Szirty
őstag
válasz
Dezsi82 #1103 üzenetére
Hali Dezsi82!
"Az esetek többségében van hogy csak angolul találsz leírást. (Lásd CPM1A Programming Manual
)"
Nem a CPM1A Programming Manual fordítása, de van magyar nyelvű leírás CPM1-hez
Említi a PID-et is (239. oldal). -
Dezsi82
tag
Sziasztok!
Bár nem PLC programozás, de automatizálási kérdés:
Egy alkalmazást készítek, amin egy nyomtatványon lévő szöveget kellene értelmeznem. A szöveg számokból és a magyar abc karaktereiből áll. A szöveg lehet kézzel nyomtatott betűvel írt, és géppel nyomtatott szöveg is.
Amit jelenleg használunk, az elég drága, ezért keresek olyat, ami azért elég jó, de mondjuk nem 7 számjegyű az ára. Az alkalmazás Delphivel készül, úgyhogy valami olyan megoldás kellene, amit a Delphi is kezelni tud.
A segítséget előre is köszönöm. -
Dezsi82
tag
válasz
Dezsi82 #1102 üzenetére
Felrakták a honlapra a CJ sorozat fordítását, úgyhogy elérhető magyarul is.
[link]
Másrészről egy jótanács: ha szeretnél ezen a területen boldogulni, akkor szerintem próbálj egy kis angolt felszedni. Az esetek többségében van hogy csak angolul találsz leírást. (Lásd CPM1A Programming Manual)
-
Orsó
csendes tag
Sziasztok!
Keresek egy olyan szakembert, lehetőleg villamosmérnöki vagy technikusi háttérrel, aki tud Siemens PLC-t programozni (S7, S8).
Van egy jászárokszállási ügyfelem, aki kollégát keres, sos!Nagyon köszi, ha ismertek valakit és szóltok neki, hogy keressen meg.
Üdv: Dózsa Orsi, CPL Jobs
30/860-8158
orsolya.dozsa@cpljobs.hu
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Okos Otthon / Smart Home
- E-roller topik
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Alig lesz vastagabb gombjainál az iPhone 17 Air
- Kerékpársportok
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Melyik tápegységet vegyem?
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- XPS 15 9520 15.6" 4K+ IPS érintő i7-12700H RTX 3050 Ti 32GB 1TB NVMe ujjlolv IR kam gar
- ThinkPad T495 27% 14" FHD IPS Ryzen 7 PRO 3700U 16GB 512GB NVMe ujjlolv új akku gar
- Latitude 7450 14" FHD+ IPS érintő Intel Ultra 5 135U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Samsung QMRT 55 & Intel NUC Skull Canyon kioszk
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- ÚJ Lenovo Yoga Slim 7 - 14.5" 3K OLED Érintő 90Hz - Snapdragon X Elite - 32GB - 1TB - 2,5+év gari
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- HDMI 2.1 8K 60Hz - 10 méter hosszú
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest