- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Hisense LCD és LED TV-k
- TCL LCD és LED TV-k
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
robyeger #798 üzenetére
Hol írtam, hogy feszt akarok emelni a memórián? Egyébként azóta már kipróbáltam, és megy 500-on a RAM fesz emelés nélkül. Az időzítéseket a leglassabbra kellett venni, és tökéletes.
A 4GHz+lég kombóban mindössze az alapján bízom, mert ha egyes példányok 3.8-at visznek alapfeszen, akkor elképzelhetőnek tartom, hogy 0.1V emeléssel meglesz a 4G.
Ennyi emelést még a mostani hűtőm is bír, egy 3GHz-es Prescott esetében, amit így 3.7-re sikerült húzni. Alapon max. 3.4-et vitt...
Ha mégsem sikerül 0.1V emeléssel, akkor kipróbálom a 0.2V fesz emelést, és a kupaktalanítást, de erről még szeretnék részletesebben tájékozódni, mielött belevágok. És lehetőségnek még mindig ott van a hűtőm tovább polírozása. A gyárihoz képest most is 3-4 fokkal jobb a hűtőm, mivel asszem 1000-es polírpapír+üveglap+víz segítségével felpolíroztam. Ez után még ott van a profi csiszológép, amivel ennél sokkal simább, és egyenesebb lehet a felület. Haveromnak ez (a 2000-es polírpapír után) további 4 fokot jelentett.
Szóval ezek a terveim. Persze felmerül a kérdés, hogy mi van, ha alapon közel sem megy 3.8-at a proci, és emiatt dől az egész... Akkor tovább keresek. Egyébként ezért kérdeztem hogy mik a tapasztalatok a costa Rica-i példányokkal kapcsolatban...
Üdv: Bici -
robyeger
addikt
-
robyeger
addikt
Re priv: Az igaz, hogy egyre inteligensebbek az újabb alaplapok BIOS-ai és a windows-os tuning kezelő progik, de csúcs tuningokhoz vagy precízebb beállításokhoz ez kevés, manualisan kell beállítani mindent a BIOS-ban. (minden egyes komponens feszültségére, órajelére és hőmérsékletére ajánlott odafigyelni)
A mai procikat lehet a legnehezebben tönkre tenni tuning által, mivel hővédelemmel vannak ellátva és az alaplap nem neged korlátlan nagy feszültséget beállítani, magyarán ha jól illeszkedik a hűtő a procin, gyakorlatilag semmi baja nem eshet.
Csak a legelső kiadású Northwood magos prociknál hallottam, ilyen hirtelen halálról, minimális feszültség emelésre(gyári hibának is felfogható) Keves ilyen darab került ki a piacra és annak is nagy részét szerintem már rég kicserélték gariban. -
válasz
robyeger #793 üzenetére
Szia!
Igen, evvel tisztában vagyok, de én (AMD-n nevelkedtem) jobban szeretem az 1:1-es FSB : DRAM arányt, vagyis a szinkron üzemmódot. Állítólag az Intel cumók nem annyira érzékenyek erre, mint az AMD-k, de biztos, ami biztos... Az 500MHz-et úgy gondoltam elérni, hogy az FSB 250MHz. Ez ugyebár egy 3.2-es proci esetén 4GHz...Ez a nagy célom! Remélem összejön.
Köszi a válaszokat! Ma délután eljön az igazság pillanata...
[Szerkesztve] -
HIJ
őstag
válasz
robyeger #789 üzenetére
Mondjuk új a cumó és még nem nagyon szedtem szét.Mondjuk a Fusi topicban aztírják ez ennyi, de tegnap és ma már 3X leállt és nem a túlmelegedétől, mert az egyiknél futott az everest és nem volt 52 foknál melegebb...
Most Prime és memtest, remélem nem lesz hardverhiba
HIJ -
robyeger
addikt
-
válasz
robyeger #791 üzenetére
Igen, az 5:4-et tudja. Viszont tapasztalataim szerint renderelésnél többet számít a memória sebessége - főleg az advenced lighting-nél - mint az FSB értéke. Annyira úgysem tudnám emelni az FSB-t, hogy a memória 500MHz-en ketyegjen, de még a közelében sem... De ki fogom próbálni, mert kivi vagyok, meddig megy a proci. Bár, ha a 4G-t sem fogja vinni stabilan, akkor nem is kell lejjebb vennem a FSB
RAM arányt...
Bárcsak ehhez kéne folyamondnom...Mégeccer köcce!
-
válasz
robyeger #788 üzenetére
Okés, ezzel én is tisztában vagyok. Mégis sokszor elhangzik, hogy a Malay-okkal nehéz versenyezni. Csak általános tapasztalatokra voltam kíváncsi...
Egyébként pont videokódolásra, és renderelésre akarom használni a munkám miatt. Játékokban amúgy is a GF4Ti4800se@4800 + Softquadro szabja meg a határt...
A lapom vissza tudja venni a szorzót 14-re, de a RAMjaim miatt nem szeretném... 500-at még viszik, de az 572-t már tuti nem bírnák.
Köszi azért a választ! -
robyeger
addikt
Ha nem lehet visszavenni a procid szorzóját 16-ról 14-re(ehhez olyan proci és olyan deszka is kell<Albatronokat nem ismerem>), akkor a tuning képességeit igazán csak videó kódolásban és renderelésben fitogtathatod, játékban kevésbé. Mindegy hogy egy proci Malay,Philippines,Costa Rica gyártmány-e, ez csak becslésekre ad támpontot, mert a puding próbája mindig az evés
-
robyeger
addikt
Addig emelheted a proci magfeszültségét, míg 100% terhelés alatt nem haladja meg a 70C, de szerintem léghűtéssel elég lesz neked a 15x266, azaz 3,73Ghz. A 630-asok nagyon jól húzhatók, szerencsés példányokkal a 300Mhz FSB is megközelíthető
Ha húzod a procit ne csodálkozz, ha jobban melegszik(ha nem te emelted a magfeszkót csak az FSBt, akkor a lap a működés fenntartása érdekében automatice emelte a feszt.)
-
robyeger
addikt
Azt neked kell kipróbálni, hogy bírja-e a proci a 3Ghz-t, minden CPU-t magfeszültség emeléssel lehet nagyobb sebességre ösztökélni, persze ezáltal jobban fognak melegedni, tehát csak addig emeld a feszkót, míg a proci 100% terhelés alatt nem haladja meg a 65C.
Ezzel az FSB : DRAM aránnyal, ami 4:5, alapon 133Mhz FSB-nél 133x5/4x2=333Mhz fog futni a ram, tehát 160Mhz FSB(azaz 20x160=3,2Ghz) kell ahhoz, hogy pont 400-n ketyegjen a ram. Nézd meg hátha ismer a lapod nagyobb memória szorzót(FSB : DRAM-t) -
HIJ
őstag
Üdv!
Megmondaná valaki, hogy egy M750es Centrino -nak mennyi az ideális hőmérséklete egy Fusi 1437 notiban? Terhelve 65 standard 50... Nekem ez egy kicsit soknak tűnik.
THX
HIJ -
Sziasztok!
Mi a tapasztalat az E0-ás s478-as 3.2-es Prescott magos Costa Rica-i P4-ek tuning képességeivel kapcsolatban? Egy Albatron PX875P Pro 2.0 lapban lesz.
Tudom, hogy a Malay-ok nem ritkán alapon 3.8-at mennek, a Philippines-iek 3.6 körül, de a Costa Rica-iakról semmit sem tudok...
[Szerkesztve] -
Raidmax
csendes tag
Hello
Kezdő tuningoló vagyok, egy P4 630ról lenne szó ASUS P5ND2-SLI lapban, Zalman CNPS-7000B-CU-LED hűtővel, 2X1 GB 667MHz rammal.
Eddig 3,7GHz-ig mertem húzni (15X247) 1,375V-on. Ha akarom tovább húzni, mennyi túlfeszt kell neki adni? És mit bírhat ez a proci ebben a konfigban? Ami még érdekes, ma hogy kicsit ugyan hűvösebb volt (kb 15°C a szobámban), húzva terheletlenül 40°C főlé nem ment. Ez mitől lehet?
Köszi -
xlaci
senior tag
Ugye ha ennyi v-ot kapna a proci akkor megégne egy kicsit?
-
DENON
tag
Hello van egy 2GHZ-s p4 es procim most 2,8Ghz-n(20x143) megy fesz emelés nélkül Northwood c1 stepping szorzo 20x 478-as Gigabyte 8i865p(g) alaplap (csak hátha már valaki probálta)
az lenne a kérdés hogy szeretném hogy 3Ghz n stabilan mennyen mennyit kéne emelni a feszültségen hogy ez müködjön?
A másik kérdésem hogy igy a memoria (Corsair 2X512MB 3200DDR 400MH)
csak 330-350MHZ(BIOS szerint)körül megy nem tudom pontosan.Gondolom a proci fsb-je miat
Hogy lehetne azt elérni hogy 400MHZ menjen?
De gondolom hogyha a proci menne 3Ghz akkor a memoria is menne 400MHZ ügye ?
Ha valamit érthetetlenül irtam elnézést.
[Szerkesztve] -
domi007
őstag
Hi,
Nos, biztos régi hűtőt vettem, mert amikor megvettem a gépet(és vele együtt a hűtőt) akkor már volt 3,0GHz-es is, sőt a legnagyobb, amire nagyon jól emlékszem, mert volt róla szó, hogy azt veszem, az 3,2GHz-es volt. Eszerint a hűtő kb. 2004. közepén jelenhetett meg.
Na mind1, én elviselem, hogy néha felteszek láma kérdéseket, és azokért megkapom a rendreutasítást.
Egy azonban biztos és tuti:
CPU hőmérsékletek(mérve Everesttel)
Spire:
Terheletlenül:44fok
Terhelten (3perc CPU Burn): 59-60fok
Thermaltake:
Terheletlenül:38fok
Terhelten(10peerc CPU Burn): 40-42fok
Visszahűlve: 32fok
Tudjátok jó érzés tudni, hogy a CPU 10 fokkal hidegebb a vinyónál(úgy látszik, oda sem ártana vmi hűtő)
-
domi007
őstag
Hi,
Gyorsan leírom a mostani CPU hűtőm nevét, nehogy elfelejtsem
Spire LionStream IV SP472B13
Jó kis hűtő, de:
Képzeljétek csak el, mit láttam a tulajdonságok lapján a RAMIRIS-nál (ott vettem)
Alkalmazható:
Intel :
Celeron ~ 2.8 GHz (FC-PGA2)
Celeron D ~ 2.93 GHz 340J
Celeron D ~ 3.06 GHz 345
Pentium 4 ~ 3.2 GHz (Prescott)
Pentium 4 ~ 3.4 GHz (Willamette / HT NW)
Na, szerintem ez gáz...Mi az, hogy Prescott magos P4-ből 3,2GHz, a herélt Prescott-ból(Celeron D) meg csak 3,06?? Így már értem, miért olyan meleg a CPU-m. De hogy lehet, hogy a teljes erőben lévő Prescott az nem melegebb, mint a Celeron féle butított?
Vagy a P4-esekben van EIST, vagy vmi hasonló, és ezért nem melegszenek?
Várom válaszaitok.
u.i.:Az új RAM-ok, ill. új hűtő meg lesz:
RAM: DDR400 PC3200 1GB G.Skill kit (2x512MB)
Hűtő: a megbeszélt Thermaltake Big Typhoon -
fLeSs
nagyúr
Üdv emberek!
Van itt vkinek 631-es vagy 641-es Pentium 4 procija? -
domi007
őstag
OK, akkó valszeg hülye volt, aki ezt mondta
Visszatérve: mi a véleményetek a hűtőről? Elég erős? Ha el akarom érni mondjuk a 4GHz-et, akkor nem kell vízhűtés?
Kiszámoltam:
Egy házilag barkácsolt (tuningnet.hu-s) vízhűtés (GPU+CPU) kb 20-25k (a két blokk, cső, szivattyú, radiátor)
Mycso, neked milyen a vízhűtésed? Gyári? Ha igen, milyen?
THX! -
-
domi007
őstag
Hi,
Asszem megszívtad ezzel a procival. Ugyanis halottam róla, hogy az Intelnek a Centrino technológia, illetve a Pentium M előtt voltak ezek a notebook procijai. Sajna az velük a baj (legalábbis ezt halottam), hogy úgy próbálták levenni a brutál P4-es fogyasztást, hogy csökkentettek minden órajelet. Ennek példája az 533MHz-es FSB, ami egy P4 esetében elég érdekes.Ja, meg lehet, hogy ennek a következménye a szorzóval kapcsolatos problema is.
Nem toom, hogy igaz-e ez, de én ezt halottam. -
CSZSG
csendes tag
HI!
Vettem egy 2.66-os NW-t, az Everest ezt írja a típusra:
CPU típusa Mobile Intel Pentium 4, 1600 MHz (12 x 133)
CPU alias Northwood
CPU stepping D1
Min / Max CPU szorzó 12x / 20x
de nálam csak 12-es szorzóval indul 1600-on ASUS P4p800S-X és bootoláskor ''Intel CPU uCode loading error'' üzenetet kapok.
Hogy fog ez 2,66-on menni. -
mycso
veterán
Ha minden jól megy, akkor jövőhéten valamikor csinálok egy kis összehasonlító tesztet,
P4 3.2E /800/1M s478 VS. P4 3.2''EE'' /800/512k s478
/everst proci tesztek, crystalmark, metabench, super pi --> alap 200FSB-n és húzott 250FSB-n/
Úgyis mindíg nagy érdés volt ez a ''Melyik a jobb Prescott vagy Northwood?'' -
Mikádó
senior tag
Helo
Egy kis tuningom kompival. Sajnos nem tudtam idő hiányában a lefogatást rendesen megcsinálni így csak 8 fokra tudtam lehűteni a cuccot.
[link] -
domi007
őstag
válasz
Remington #757 üzenetére
Az, hogy jó-e, azt csak úgy tudod leellenőrizni, hogy kiírja-e az everest, a BIOS stb. a hőfokot
(Egyébként az Everest is a BIOS-ból szedi ki az értékeket, éppen ezért ha ott látod, akkor az eviben is ott lesznek)
Más:
Nálam most a következő várható:
Új ram (talán), méghozzá egy elég tuningbarát ram, ami akár 227MHz-en is elmegy, ami nálam elég sok lenne. 200MHz jelentené a 4GHz-et, úgyhogy jó lesz ez a RAM.
És valszeg lesz új hűtő is a CPU-ra. Ha lesz, akkor egy Thermaltake Big Typhoon lesz...hogy mié?
Mert,...
...16dbA
...P4 Prescott terhelve 35 C fok
...P4 Prescott üresjárat 28 C fok
Ha meg lesz minden(remélem, elküldi az eBay), akkó lesz további nagyarányú tuning!
Addig is szevasztok guruk! -
Remington
őstag
Hella!
Olyan gondom lenne h eddig 3660 MHz-n járattam a procit feszemelés nélkül, minden oké volt, mutatta a proci hőmérsékletét. Tegnap kibróbáltam 3750 MHz-n, ment is, de nem írta ki se az Everest se az alaplap progija a proci hőfokát. Ez miért lehet? (konfig adatoknál)
[Szerkesztve] -
Mr.Skynet
senior tag
Hallihó!
Tudna nekem valaki válaszolni a 745hsz-ben leírkált, hőfokokkal kapcsolatos kérdéseimre??? Csak mert nem merek semmit csinálni (tuningolni) amíg nemtom meddig hagyhatom melegedni a dolgokat!Help Me!
-
KoM@
tag
Hali!
Van egy Northwoodos 2,6os p4em, asus p4p800 deluxe lapban.
Namármost alaplapon lehet állítani a túlhúzást, ráraktam 10%, kicsit melegedett de nem nagyon, korrekt volt.
Lefutattam az Everest benchmarkját, és feleakkora lett a teljesítmény, a 10%-al nagyobb órajel ellenéreez mi a franc?
-
b.janko
tag
ááá akárhogy is cserélem a mostani konfigom, lap+proci+memó nem jön ki 20K-ból...
Tárgytalan az egész, mérgembe nem veszek semmit....
A mostani configom az adataimnál.. (ha ez a szutyok P3 elindulna 850-en is, akó nem is cserélném...)
MOD: köszi mindent, elmentem aludni, azt xarok az új gépbe...
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen okostelefont vegyek?
- Torrent meghívó kunyeráló
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- 16 GB RAM 2025-ben? 🤨 – Ma már tényleg kevés lehet!
- sziku69: Szólánc.
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- Elektromos autók - motorok
- BestBuy ruhás topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen egeret válasszak?
- További aktív témák...
- Intel Xeon Processzor E5-2680 v4
- Intel Core i7 10700 - 4.9 GHz - 8mag/16szál - Eladó!
- Intel Core i9-10900KF 10-Core 3.7GHz LGA1200 (20M Cache, up to 5.30 GHz) Processzor
- AMD Ryzen 9 9950X 16-Core 4.3GHz ( 64M Cache, Up to 5.7 GHz) AM5 Box Processzor! BeszámítOK
- i3-7100 / G4400 CPU, Több db + Garancia + Számla!!!
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i7-7G I 16GB I 512GB SSD I 12,5" I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- 3db Dell PowerEdge R730XD és 3db Netapp RS-1401 NAS
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest