Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • chros

    őstag

    válasz janos666 #26979 üzenetére

    "most feltűnt egy csúnya képhiba, ami megvan ... Game módban is egyformán, HDMI4 és PC címkékkel is egyaránt."

    (#27002) janos666: "Csak PC módban durva ... Csak a PC módban sok HDR10 esetén a banding (ami durván kihozza ezt a pici hibát), de azt eddig is tudtuk (hogy az gyengébb ebben, mint a normál mód)."

    Igen, akkor ez a banding miatt van PC HDR modban. (Meg nem neztem ra a kert anyagra, majd ha lesz idom.)
    Itt kerdeztem rola, hogy a C8 hogyan uzemel PC modban ebbol a szempontbol:
    - ezek szerint nincs kulonbseg a B8 es C8 kozott banging szempontjabol PC-HDR modban

    Es itt aztan igazan nagy a banding, szemmel lathato tobbszor is, akar bor szinnel, egyszinu falnal, stb. (madvr 10bit output, nvidia 12bit) Erdekes, hogy SDR tartalomnal egyaltalan nem ennyire drasztikus a kulonbseg.

    "Nem tudom mi lehet ez, akár nVidia driver gond is szóbajön."

    1. No, ez egy erdekes gondolat: volt egy user doom9-en nemreg, aki emlitette, hogy (mod-dolt) quadro driver-t hasznal normal pascal GPU-hoz, mert ott van 10bit (nem csak 8 es 12) es lehet, hogy szinhelyesebb a dolog. En nem probaltam ki, mert sok minden masnak is kell, hogy mukodjon a driverrel (custom timing, stb.).
    Te probaltad mar? Hatha ...

    2. Manni (doom9 es avsforum-rol) tesztelte a kulonbozo nvidia driver verziokat, es - tobbek kozott - kiderult, hogy csak bizonyos verziok "jelentik" a korrekt HDR adatokat a kijelzonek, a csomo masik pedig fake adatokat!!!
    En ezert a GTX 1060-hoz (pascal) v385.28-at hasznalok.

    A masik tema:

    "Dinamikus tone mapping ... Amit állít: tényleges csúcsfény mérés a képkockákon, és ehhez igazított tone curve skálázás, hogy ne legyen feleslegesen letompítva a <1000 nit jelenet >1000 nit statikus content metaadat esetén (avagy olyan "auto" HDR10+), ami tényleg jól hangzana (és szerintem én is szívesen bekapcsolnám)."

    Hat, eddig en is ugy gondoltam, hogy ez tortenik :)

    "Ami történik: az egész tone curve teljes dinamikatartományon belüli feleslegesen agresszív maszatolása."
    :D :D :D

    "egy teljesen hétköznapi, közepesen világos beltéri jelenetnél, ami saccra-kábé SDR tartományba esik (nincs semmi rikítóan fényes, vagy vakfekete folt a képen)"

    Ezt hogyan "merted"? Muszerrel/szoftverrel/saccra?
    - mert ez az 1. gond: tenyleges adatok nelkul lehetetlen megmondani, hogy egy frame-nek mi a max nit erteke (pl tegnap neztem a Shadow-t, madvr maxCLL-re kb 4500 nits-et, FALL-ra kb 600 (!!!) nits-et jelentett).
    - a 2. gond: maga a meres. Kulonbozo eszkozok kulonbozo adatokat merhetnek (pl. dynamic clipping nelkuli madvr es a dynamic clipping-elt LG chip, stb.) Es pl az sem biztos ertek, amit pl. madvr mer (a teszt verzios OSD lathato, ha az extra HDR ertekek megjelenitese engedelyezve van).
    - a 3. gond: maga a teszteles (dinamikus tonemapping). Itt mar nem lehet 1-1 frame-enkent leptetni a tartalmat elore/hatra (mint SDR-nal) es nezni az effektet, mert lehet, hogy az algoritmusnak kell 2-3 masodperc (vagy) tobb adat, hogy azt csinalja, amit real-time-ban. De pl. az LG kapcsolaja is meg tud hulyulni egy allo kepkockanal: allitsd meg a kepet, majd kapsold ki/be ezt az opciot parszor, s latni fogod, hogy nem mindig ugyanaz az eredmeny! :)

    Ezekkel csak azt akarom mondani, hogy egyaltalan nem egyszeru eldonteni, hogy hogyan is mukodik. Persze, az is elkepzelheto, hogy neked van igazad :)

    "de amúgy ez nem az amit ígér és szerintem nem egy jó dolog ha érdekel a képminőség, illetve ha sötét szobában nézel HDR filmet. ... hanem hogy kvázi hazudik. Főleg így, hogy külön menüpont is már, hogy próbáljon meggyőzni arról, ez nem Dinnmikus Kontraszt, hanem más."

    En nem vagyok ebben ennyire biztos (fel evig hasznaltam es neha en is teszteltem a beta madvr-t).
    Mint fentebb emlitettem, nem egyszeru eldonteni. Ertelemszeruen a statilkus HDR (HDR10 , ami jelenleg PC-rol hajthato) a legroszabb valtozat az osszes kozul. Es ezzel a tartalommal minden gyarto/szoftver azt csinal amit akar (nincs szabvany): pl. nincs meghatarozva, hogy a 100 nit (SDR) alatti ertekeket ne bantsa.
    (Az mas kerdes, hogy pl. DV-vel mit csinalnak, mert itt is vannak ketelyeim.)

    (#27002) janos666: "próbáltam összehasonlítgatni a DolbyVision, HDR10 és a HDR10 + Dinamikus Tone Mapping módokat. Az első kettő egyértelműen jobban hasonlít egymásra, mint a harmadik."

    No, ez erdekes, mert en a beta madvr tonemapping-javal tettem ezt par hete, linkeltem is mar: ha meg nem mentel vegig azon a par post-on, akkor tedd meg, s valaszolhatsz itt is.

    A lenyeg (szerintem): miutan egyszeruen lehetetlen tudni/eldonteni, hogy mi a helyes latvany egy adott HDR10 anyagnal, igy HDR10 eseten rank van bizva, hogy egy adott eszkoz (pl LG x8) dimanikus tonemapping implementalasa tetszik-e szamunkra vagy sem.
    Nekem hatarozottan igen (es nem csak vilagos szobaban, hanem tok sotetben is) :)

Új hozzászólás Aktív témák