Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz FollowTheORI #26967 üzenetére

    Dinamikus tone mapping -> Továbbra sem használnám. :(
    Hiába van a C8-on külön kalap alá téve, ez még most is egy hagyományos Dinamikus Kontraszt szabályzás, épp csak talán némileg HDR-re optimalizálva. Még mindig nem azt csinálja, amit az LG állít róla.
    Amit állít: tényleges csúcsfény mérés a képkockákon, és ehhez igazított tone curve skálázás, hogy ne legyen feleslegesen letompítva a <1000 nit jelenet >1000 nit statikus content metaadat esetén (avagy olyan "auto" HDR10+), ami tényleg jól hangzana (és szerintem én is szívesen bekapcsolnám).
    Ami történik: az egész tone curve teljes dinamikatartományon belüli feleslegesen agresszív maszatolása.
    Egy 1000 nit metaadatos filmnél egy teljesen hétköznapi, közepesen világos beltéri jelenetnél, ami saccra-kábé SDR tartományba esik (nincs semmi rikítóan fényes, vagy vakfekete folt a képen), ott is látványosan felhúzza a sötétszürkéket is. Pl. egy nő sötétbarna haja Ki állásban sem teljesen lóg be feketébe ott sem, ahol árnyékot kap, de azért látszik, hogy sötét, ahol nem vetül rá fény. Ha Be állásba rakom ezt, akkor hirtelen kivilágosodik az egész hajtömeg, a fénytől kitakart terület is világosabb lesz, olyan hatásúvá válik a kép, mint ha felpöcögtettem volna a Fényerő csúszkát legalább 2-3 lépésnyit, vagy SDR-ban átraktam volna a gamma értéket 0.2-vel kisebbre (pl. 2.2-ről 2.0-ra, vagy 2.4-ről 2.2-re).
    Ez egyébként még tényleg jó is lehet akkor, ha viszonylag világos, nem csak enyhe szórt fényben vagy sötétben akarsz HDR filmet nézni, vagy ha valamivel kompenzálni próbálod azt hogy legyalulja a BFI a fényerőt (ha esetleg bekapcsolnád videójátékhoz), de amúgy ez nem az amit ígér és szerintem nem egy jó dolog ha érdekel a képminőség, illetve ha sötét szobában nézel HDR filmet.
    A legrosszabb nem is az, amit csinál, hanem hogy kvázi hazudik. Főleg így, hogy külön menüpont is már, hogy próbáljon meggyőzni arról, ez nem Dinnmikus Kontraszt, hanem más. :o

    Viszont ha már itt tartunk... :Y
    Épp javasolni akartam egy jelenetet, ahol ezt nézegettem, de most feltűnt egy csúnya képhiba, ami megvan a gyári (teljesen alapbeállításos, frissen Reset-elt) és az AutoCAL-os Game módban is egyformán, HDMI4 és PC címkékkel is egyaránt.


    Annihilation 00:50:00 (UHD HDR Blu-Ray) --- Színes foltok szerte a bőrön.
    Igen, elég hülye képet készített a mobil, de direkt olyat választottam pár ellőtt kép közül, ami inkább eltúlozza, mint elmaszatolja a magenta foltokat, hogy látszódjon mire gondolok (tökéletesen úgysem adja vissza semmilyen fénykép, főleg SDR kép a HDR módét). A kép csak arra szolgál, hogy megmutassa hova nézz otthon a saját TV-den...

    Ha madVR-al konvertálom vissza SDR-ba (100 nit és highlight clipping beállításokkal, hogy ne legyen kérdés, a highlight recovery maszatolja-e el a hibát), akkor viszont teljesen rendben van. Pontosabban látszik ott egy picike kis color banding / zajosság, ahol natív HDR-ben megjelennek a csúnya tolakodó magenta foltok, de nem feltűnő (csak azért látom, hogy nem "tökéletes", mert tudom hol keresek bármi apró bakit, és közelről nézem tüzetesen), megmarad bőrszínűnek a bőr.
    Natív HDR-ben nem kell keresni, azonnal látszik, hogy valami baj van.
    Akkor is megvan a magetna blokkos zaj hiba, ha madVR-al 100 nit-re konvertálom 1000-ről a jelenetet, és úgy küldöm ki feldolgozott HDR-ként (de mivel eleve nem túl világos jelenet, ez nem sokat számít, csak tesztelgettem).

    Nem tudom mi lehet ez, akár nVidia driver gond is szóbajön. Lehet, hogy előrángatom az AMD-s notim és megnézem azon is, de még jobba lenne ha valaki ránézne asztali lejátszóval összehasonlításképp.

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák