Hirdetés
- Computex 2025: alulról karcolja a 15 GB/s-ot a Phison SSD-vezérlője
- Computex 2025: az űrben is megállja a helyét a Kingston Fury család
- Computex 2025: három új szerverprocesszort mutatott be az Intel
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
- Computex 2025: VGA-dömping az Acernél
- Azonnali fotós kérdések órája
- ZIDOO médialejátszók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Autós kamerák
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Saját vezérlőpultot tervezett a Snadragon X IGP-jéhez a Qualcomm
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
VaZso
senior tag
válasz
Jolida #61483 üzenetére
Nem tudom, az egyes területek között mennyire térnek el az időszakok, de itt szinte kizárt, hogy így legyen.
Rémlik olyan, hogy tavaly néztem 18 óra után valamivel, hogy a T2 tarifa nőtt, emiatt feltételeztem, hogy 18 óra körül lehet a váltás, és úgy láttam, reggel is megy bele valamennyi.Most ránéztem az adatokra saját mérés és E.ON leolvasó portál által közölt értékekkel, és teljes káosz lett az eredmény...
Két napot néztem, június 21. és 22.
Előbbi napon háromszor állt meg az inverter, de nem olyan hosszú időre, utóbbi napon nem állt meg.E.ON felületén a 21 --> 22. nap 00:00 adatokat és 22 --> 23. nap 00:00 adatokat néztem, saját fogyasztás és termelés adatokra 21. és 22.-re vonatkozó teljes napot (00:00 --> 00:00).
Az 1.8.1 viszonylag hihető - 21-én 8,276 kWh pörgött bele, 22-én 0.0 kWh
Ez előbbi esetben betudható lehet az inverterleállásoknak.1.8.2 mindkét napon nőtt, 22-én sokkal inkább.
2.8.1 21-én 40,164 kWh-val nőtt, 22-én 0.0 kWh-val
2.8.2 21-én 0,002 kWh-val nőtt, 22-én 45,202 kWh-val.
(Ez komoly, többször is megnéztem...)1.8.1 és 1.8.2 pontosan kiadja 1.8.0-át és 2.8.1 és 2.8.2 is kiadja 2.8.0-át.
Saját fogyasztásmérés és E.ON portál adatait összevetve a napi fogyasztás-termelés összegek 21-én 1,286 kWh, 22-én 0,305 kWh különbséggel egyeznek.
Saját fogyasztásmérés pontossága a szolgáltató mérőjével összevethető, éves viszonylatban pontosnak mutatkozott.
Saját mérési adatok időbélyege helyes.--------------------------------------
Nem egészen értem a fenti számokat.
Gyanús, hogy az E.ON portálon lévő mérőállás-adatok csak nagyjából tartoznak egy adott időponthoz, a valós mérési adatnak lehet egyfajta csúszása....hogy hogyan lesz a nap közbeni termelés egyszer 2.8.1, máskor 2.8.2 regiszterben, az homály... hacsak nem eltérő az egyes regiszterek beérkezési időpontja és az esetleges csúszás a valósághoz képest.
Mindenesetre nem csodálkozom, hogy olyan nehezen kezdték ezt az adatsort éves leolvasáshoz használni.
Valahol, valami nem kerek ezekkel az adatokkal.
Azt készséggel elhiszem, hogy a látott adatok napi szinten helyesek, de napon belüli konkrét időponthoz egyelőre úgy tűnik, nehezen rendelhetőek... más magyarázatot nem igazán látok erre jelenleg.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Ally Z1 Extreme 512GB SSD játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Hp Prodesk 600 G3/ G5/ G6 SFF/ i5 8-9-10 gen, i7-9700 vagy "félkonfig"/ Win11- Számla, garancia
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- billentyűzetek - kiárusítás - Logitech, Corsair, ASUS
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest