- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Házimozi belépő szinten
- Milyen notebookot vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen egeret válasszak?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Doki16
addikt
válasz
molnartibor #62498 üzenetére
Miért nem próbálnád ki? Én tényleg úgy gondoltam, hogy ameddig off grid a rendszerem teszek egy próbát a Load porttal. Akksi amúgy is 68%-on van.
Valami szabályozás jó lenne, mert ezeknek az NPP-s rendszereknek pont ez is lenne az értelme, hogy menni tudnak off gridbe.
-
molnartibor
tag
válasz
daninet #62496 üzenetére
Sőt még import limitet is tudsz neki adni, hogy pl max 4kW vehet hálózatról a többit akkuból pótolja (ha kevés akkuval is akkor vesz azért gidből).
#62497Doki16, én se próbálgatnám.Kíváncsi elszek a szabályzásra meg az elérhető rendszerekre 5-7 év múlva, mikor lejár a szaldóm mire cseréljek. Ez a gázáros bohóckodás jól megrövidítette a megtérülésünket, mind a két rendszerünk megtérült 2-3 év alatt.
-
Doki16
addikt
válasz
molnartibor #62495 üzenetére
Na akkor ezt ma határozottan nem próbálom ki délután
Úgyis szigetben van a teljes rendszer jelenleg, mert le van nyomja az összes biztosíték.
-
Doki16
addikt
válasz
daninet #62490 üzenetére
Én nem akarom a házat rákötni a LOAD-ra. Nekem az is elég lenne ha egy külön ilyen dobozba bekötném FI relével és biztosítékokkal. [link] Ha ez járható út miután átvették a rendszert, akkor én megcsinálom és lehetne egy backup áramvételi doboz a garázsomba. Sőt az egész garázsomat gond nélkül betudom kötni a loadra, mert az eleve egy független kör és most is csak ideiglenes van rákötve a hálózatra.
A Loadon akkor is van áram ha nincs áramszünet?Jaja persze ez mind csak fikció amit leírtam. Csak elméleti síkon érdekel persze.
-
daninet
veterán
válasz
molnartibor #62491 üzenetére
nem vagyok képesített villanyszerelő, szóval az én szavam semmit nem ér, de ha több van belőle az valszeg sosem baj
62492 VaZso: az ügyvédem azt javasolta ne írogassam le az internetre az illegális szándékaimat. De ha úgy döntenék, hogy ezt megteszem biztos a villanyszerelőm csinálná
Természetesen nem fogom megtenni mert nem szabad.Törvénytisztelő polgár vagyok, fizetek adót meg ilyenek
-
daninet
veterán
válasz
Doki16 #62486 üzenetére
ugyan ez a bajom. Én azért pályáztam mert hulladék a villamos hálózat nálunk. Nem érdekel az a havi 8-10ezer villanyszámla ami eltűnik.
Folyamatosan vannak 1mp szünetek a szolgáltatásban. Ha felerősödik a szél gyakorlatilag garantált, hogy el fog menni az áram 1-2mp erejéig. Mindenem folyton újraindul és gyakran levág valamelyik megszakító ettől. Néha fél nap után veszem észre, hogy nem megy a hűtő pl
Ezt a LOAD-ra kötés dolgot "majd valahogy meg kell oldani". -
daninet
veterán
válasz
molnartibor #62488 üzenetére
Doki16: neked a fenti kép szerint az egész házat Backup Load-ra kell kötni, a másik az eltűnne -
VaZso
senior tag
Na ez az, ami biztosan TILOS!
Nem. A megoldásnak annak kellene lennie, hogy pl. a "mérőóránál" a kismegszakítók mennek a GRID bemenetre, és a házad a kismegszakítók helyett(!) kapcsolódik a LOAD kimenetre.
1-0-2 kapcsoló egyik célja az lehet, hogy az invertert kiiktasd és összekösd helyette a "mérőórát" a házzal, ahogyan eredendően volt, pl. inverter meghibásodása esetére.
A másik terület, ahol szóba került az 1-0-2 kapcsoló, az az inverter és a szolgáltató hálózatának elválasztása, de ez az, amit az inverter maga is megcsinál.
Az összeégett érintkezőkre visszatérve... ha ez megtörténik, attól még az inverter saját magát le tudja állítani, vagyis meg tudja oldani, hogy ne hozza létre a hálózatot.... persze ekkor a LOAD porton sem, gyakorlatilag ki kell állnia kontaktor hibára...
-
Doki16
addikt
Szuper. Tehát ha jól értem akkor én a LOAD portra gond nélkül köthetek egy dugaljat? Csak végszükség esetére kellene, mert a garázsom ilyen. [kép] Elég meredek és sok víz be tud oda folyni. És hát az eső általában akkor esik amikor vihar van és eltud menni az áram (volt is rá példa nem egyszer). A szivattyúnak meg ami bent van az aknában a 365 napból pont abban az 1 órában kéne mennie amikor nincs áram
Nyilván nekem kellene kézzel átdugni, de vésztartaléknak nagyon jó lenne.
-
S-eye
senior tag
válasz
daninet #62483 üzenetére
Igen, "100"-as pályazatos, van akku is. Tehát akkor az lenne a megoldás az egész ház ellátására áramkimaradás esetén, hogy a GRID (azon van a ház most) és LOAD port (üres) közé kerüljön az 1-0-2 kapcsoló, csak a mérőóránál kapcsoljam le a kismegszakítókat?
Vagy mivel van Signal Island Mode, nem kell kapcsoló, csak sorosan kötni a GRID és LOAD portokat?
-
daninet
veterán
válasz
Doki16 #62480 üzenetére
A Deye inverternek van UPS módja, minden ami a LOAD-ra van kötve az szünetmentes lesz ha van akku. GRID-re termel.
Igen, belsőleg le is választ galvanikusan kontaktorokkal, mint egy akármilyen UPS ami a számítógép mellé van bedugva. Míg utóbbit engedi a szolgáltató, addig az invertert ilyen módon működni nem engedi mert "nincs kidolgozva" rá a szabályozás.
Kárt nem okozol a szolgáltatónak, egyszerűen csak nem dolgozták ki erre a törvényt. Biztos büntetnek is érte, bár nem hiszem, hogy ezt észre tudják venni ha csak nem történik valami végzetes hiba pl beég a kontaktor. Hogy a szgép melletti UPS (akármekkora!) miért megengedett, ez meg miért nem arra kár keresni a választ, töketlenek.VaZso: az új pályázattal kapcsolatban "osztogatták" ezeket az invertereket, szerintem mindenkinek van hozzá 10kWh akku
-
VaZso
senior tag
válasz
molnartibor #62481 üzenetére
Pontosan, GRID portra feszültség nélkül nem termel és nem is termelhet.
(Gyakorlatilag emiatt alaptalan a félelem a szolgáltatói hálózat szempontjából.)Szolgáltatói hálózat nélkül csak a LOAD kimenetére tud termelni, ahhoz pedig megfelelően kell huzalozni a hálózatot, hogy használni is lehessen. LOAD-ot soha és semmilyen formában(!) nem kötjük rá a szolgáltató hálózatára!
Ha a szolgáltatói hálózat GRID bemenetre kerül és a ház vagy egy vészkör a LOAD kimenetre (tehát a két hálózat valamilyen szinten szeparálva van és az inverter a kapocs), az működhet (kérdés, a szabályozás mit fog mondani), de LOAD-ra nem kötheted rá azt a vezetéket, ami a villanyórától érkezik.Emiatt kell a villamos hálózatot is úgy tervezni, hogy használni tudd áramszünetben, ezt nem lehet csak egy szimpla "hasra csapással" megoldani.
...viszont szolgáltató nélküli üzemhez akkumulátor is kell a rendszerbe.
-
molnartibor
tag
Ha jól értem itt azt csinálja hogy offgridben a nullát összeköti a földpotenciával hogy a nulla ne "lebegjen" legyen referenciája. Nem ovlastam végig de bele akarok majd mászni mert 7év mulva ha lejár a szaldóm nekem is lépnem kell valami asszimetrikus inverter irányába. Szerintem a Deye Grid portra nem tud sehogysem kitermelni ha azon nincs jelen feszültség. Offgrid csak a Load port használható.
-
S-eye
senior tag
válasz
molnartibor #62478 üzenetére
Ezt találtam, de még nem értem a működését: Signal Island Mode
Nálam a LOAD portra semmi sincs kötve, csak a Gridre.
Ha jól értem, akkor ha a mérőórán lekapcsolnám a kismegszakítókat, és kipipálnám a Signal Island Mode-ot, akkor nem tudna visszatáplálni az inverter a hálózatra, de a házban lenne áram? -
molnartibor
tag
Szükséges ez egyáltalán? Nekem úgy rémlik a DEYE belül leválaszt relével, amig van hálózat a Grid és a Load port össze van kötve és amikor elmegy a hálózat (talán duplán van relézve rémlik ilyesmi) akkor szétválasztja és a földet a nullával egy másik relével pedig zárja saját magán belül.
-
S-eye
senior tag
válasz
#41553344 #62377 üzenetére
Melyik 1-0-2 kapcsoló kellene? Az én esetemben 5kW-os Deye sun-5k-sg04lp3-eu 3 fázisos invertert kellene szólgáltatói áramszünet esetén szigetüzembe tenni, hogy télen is megoldott legyen a világítás és a kazánról a fűtés. Mondjuk Ganz 4P? De hány amperes legyen?32A?
-
Doki16
addikt
Semmi gond természetesen, nem tudhattad
Nem kapták meg az ügyfélkapu jelszavamat.
#62470tribunta: Nem tudom beküldeni, mert kellenek olyan dokumentumok mellé amikkel nem rendelkezem.
a telepítés befejezéséről szóló készre jelentési nyilatkozatot,
az érintésvédelmi jegyzőkönyv másolatát (az eredetit szerelőink részére a helyszínen be kell mutatni),
a szerződött ügyfelünk által aláírt felhasználói nyilatkozatot, termelési és üzemeltetési megállapodást.Ebből az érintésvédelmi ami nincs meg nekem, a másik kettőt, már hetekkel ezelőtt elküldtem a kivitelezőnek aláírva. Ha meglenne az érintésvédelmi már elküldtem volna magam.
-
Doki16
addikt
Pont ez az, hogy minden megvan már, az órát is kicserélte az EON. Több mint egy hónapja csak arra várok, hogy a kivitelező benyújtsa a készre jelentőt az EON felé. Pont a papírmunka nincs rendben. Én mindent azonnal küldtem nekik, jeleztem is feléjük, hogy szóljanak ha valami nem okés 0-24-ben elérhető vagyok, csak haladjunk már.
Érdekelne is engem ha lassú lenne a folyamat, csak bekapcsolhassam már végre a HMKE-t. Nem érdekelne semmi ha termelhetnék magamnak áramot. Minden nappal veszítek, mert mindjárt jön a tél ahol sokat nem fog érni.
-
kcsa
veterán
válasz
Doki16 #62466 üzenetére
Arról, hogy nem érkezett még meg a villanyóracserélő ember (ha jól emlékszem csak erre vársz, és a papírmunkád rendben) sem a vállalkozó sem a támogató nem igazán tehet. Az eszközeid megvannak, be is vannak szerelve.
Hogy mennyire lassú a minden is: én a folyamat lezárását várom, két hete beadtam a végszámlát kifizetésre, felcsavaroztam a táblát is
hogy köszönöm személyesen Viktornak a támogatást, aztán azóta megint síri csend. Ilyenkor szoktak jönni a mindenféle szarba belekötős hiánypótlási körök.A beüzemelés mondjuk az én esetemben gyors volt, de az hozzátartozik az igazsághoz, hogy én a legeslegelsők között voltam mind pályázatok között, mind felszerelésben, mind számlák benyújtásában.
Gyakorlatilag szeptember van, és két héttel ezelőttig a lehetősége sem volt meg a végszámla benyújtásának a felületen. Ennyit a sebességről
-
Doki16
addikt
Köszi a választ mindkettőtöknek.
Tök jó, hogy ők már kérik a pénzüket a kormánytól meg tőlem is rég megkapták már, de rendszerem a mai napig nem üzemel. A készrejelentést sem tudták még elküldeni a mai napig az Eonnak. -
kcsa
veterán
válasz
daninet #62461 üzenetére
Itt a kifizetési kérelmeket a támogatott nyújtja be, szóval @Doki16: ha megadtad a mo.hu adataid a kivitelezőnek akkor ő intézte, és el is olvasta az üzenetet.
Ezt a tárgyú üzenetet akkor kapod, ha benyújtottad (avagy a nevedben a kivitelező esetleg) a kifizetési kérelmet.
-
Emprise
tag
6 kWp rendszer, két különböző inverterre kaptam ajánlatot, az egyik a Huawei SUN2000-6KTL-M1, a másik pedig SOFAR HYD 5KTL-3PH. Melyik az ajánlott? Vagy inkább egy harmadik?
-
Doki16
addikt
Mai nap, nem rég jött egy levél a NFFKÜ-től az alábbi tárggyal: Értesítés NPP-2024-xxxxx számú beruházás kifizetési kérelmének benyújtásáról.
Az üzenet tartalma:
Tisztelt Címzett!
Tájékoztatjuk, hogy a Napenergia Plusz Program keretében Önnek új üzenete érkezett az NPP-2024-xxxxxx azonosítójú kérelméhez. Kérjük, lépjen be a pályázati portálra és az Értesítési központban tekintse meg üzenetét.
Üdvözlettel,
NFFKÜ Zrt.
Nem tudom mi lehet benne sajnos, mert az értesítési központ nálam teljesen üres ha belépek az NPP felületén. Kapott más ilyen üzenet? Mi van benne? -
Z_A_P
addikt
válasz
RandomName #62434 üzenetére
Ott már egy nagyobb összegért másztak be érte a kukások....
-
313313
addikt
válasz
RandomName #62455 üzenetére
Debrecen az Opusz Titász, az más cég. Démász az: Dél Pest, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés vármegye...
-
robi-k
őstag
-
turcsikg
csendes tag
Sungrow iSolarCloud-al masnak van problemaja? Tegnap meg szinkronizalt, ma offline-nak jelez.
A wifire belepve azt latom, hogy kap IP-t a routertol, de az iot.isolarcloud.com:16668 -hoz nem tud kapcsolodni.
A routeren nem volt semmi valtoztatas, probaltam ujrainditani is mar.
-
Boost3er
tag
Sziasztok!
aki bruttó elszámolásban van és havonta diktál az tudna segíteni abban, hogy a betermelt áramot milyen módon lehet bediktálni? Sajnos nem találtam erre sehol infót és az ügyfélszolgálat sem tudott segíteni… köszönöm előre is!
-
-
zsolti75
senior tag
válasz
RandomName #62435 üzenetére
Igazad van, de azért az durva, mikor egy 30 körüli mesterdiplomás gépész megkérdezi, hogy hogyan kell csavarkötést méretezni.
Valamint egy egyszerű rácsos szerkezet erőtani számításához elbasznak 2 munkanapot excel-el, nekem kell megmutatni, hogyan kell kiszerkeszteni ugyanazt kb 10perc alatt papíron vagy rajzprogramban.
Alapvetően nem a fiatalok hibája, hanem az oktatásé. -
Borisz76
nagyúr
válasz
enginev3.0 #62445 üzenetére
Hőszigetelés ha még nem lenne ...vagy kevés van...pl a padláson.
-
enginev3.0
félisten
válasz
RandomName #62443 üzenetére
Ty
Akkor nem tudom mi maradt még a sporolasra
-
H-Mano
tag
válasz
enginev3.0 #62442 üzenetére
"Szigetüzemű napelem rendszereket olyan helyeken javasolt használni, ahol jelenleg nincs és a későbbiekben se lesz biztosított a hálózati ellátás, mint például külterületek, tanyák és mezőgazdasági létesítmények."
Gondolom NEM tartozol ebbe a körbe... -
RandomName
senior tag
válasz
enginev3.0 #62442 üzenetére
Ha van egy sima villanyórád, ezt nem dughatod be.
Ezt akkor dughatod be, ha sziget üzemben vagy, és nem vagy vezetékes kapcsolatban az áramszolgáltatóval.
Tehát neked ez nem jó. -
enginev3.0
félisten
Sziasztok
Teljesen laikus vagyok, ez [link] arra jó, hogy ideális esetben kb 700wattig elbírja a fogyasztókat a házban, a többi szükséges áramot meg a szolgáltatótól veszi fel a ház?
Vagy van valami módja hogy csökkentsük az áramszámlát, vagy ez itthon szinte teljesen lehetetlen, és csak rendes napelemrendszerrel megoldható?
-
daninet
veterán
válasz
a tudás hibás megítélését Dunnig-Krueger hatásnak hívják, az öregek köpködését a fiatalokra pedig Juvenoia (juvenile+paranoia szavakból) lehet a szakirodalomban fellelni és minden egyes generáció csinálta ezer évekre visszamenőleg. Minden "egyre sz@rabb" és közben mégse
Kár felvenni.
-
User_2
tag
válasz
gorbep #62432 üzenetére
ha már a gyártó gondolt rá, hogy szükség van ferrit gyűrűre és még a manualba is beleteszi, plusz még képekkel is.
akkor valószínűleg szülség van rá.
hol lehet rá szükség? nagy valószínűséggel mindkét oldalon, lehet, hogy az akku elektronikáján nincs megfelelő mértékű, esetleg egyáltalán nincs zavarszűrés, ekkor az akku elektronikája a zavarszűrés hiánya miatt kompromittálódott adatok alapján jobb esetben sorozatban hibát jelez, rossz esetben tökreteszi önmagát és az akkupakkot is.-
nálam a villanyszerelő nem tudott egyvonalas rajzról olvasni, nem értette hogyan működik a DC túlfeszvédő, rosszul is kötötte be, sőt de ezt már talán írtam, a felülvizsgáló sem tudott egyvonalas rajzot olvasni. ott voltam, láttam mit csinál.
a műszaki tervet háromszor rajztoltattam írattam át a tervező mérnökkel így se lett jó.
3F rendszert rajzolt be 1F inverterhez. nem mintha nem tudta volna, hogy nejm így kell, inkább az hogy a sablont nem update-elte mindenhol. vagy talán csak sietett, mert a feleségének peteérése volt és kellett a csokhoz.
így az hogy a ferrit gyűrű kimarad, hát talán nem is lehet ritka eset. -
BB9000
senior tag
válasz
szabod #62430 üzenetére
Amit kinéztél, az három dologra biztosan alkalmas:
1./ a pénztárcád apasztására,
2./ a rendelkezésedre álló szabadidő mennyiségének csökkentésére,
3./ az erkélyed kinézetének megváltoztatására.
Ha már van -vagy bármi módon elérhetővé tehető- az áramszolgáltatás az adott helyen, akkor a fentieken kívül semmi előnye nincs egy ilyen cuccnak. Legjobban akkor jársz, ha nem kezdesz bele.
Ha nincs lehetőséged beköttetni az áramot, akkor a sziget üzemhez ilyenekben gondolkodhatsz:Link
-
Technical
kezdő
válasz
Úgy legyen, majd a jövő megmutatja, de aki 45-50 éves korára nem ért alapvető dolgokat, attól ezt már hiába várjuk el...
A ma végzős fiatalokról nem szóltam, ők jellemzően nem itt kezdenek el dolgozni... /áramszolgáltató, vízművek/
-
RandomName
senior tag
válasz
Technical #62433 üzenetére
Cserébe talán jobban tudnak ipari elektronikát. Ja, nem....
Én inkább úgy fogalmaznám meg, hogy minden fiatalabb korosztály azt hiszi a friss tudás birtokában, hogy többet tud az idősebbeknél. Cserébe az idősebbek azt látják, hogy minden fiatalabb generáció egyfajta degeneráció. És bizoony minél nagyobb a generációs különbség, annál jobban tud ez működni.
De nem én is, és te is ugyan olyan degenált voltál az idősek szemében fiatal korodban. De lett tapasztalatod, munkamorálod, és pár év után jön a micimackó szindróma, hogy aki nem ismeri miért jó a méz az hülye...
Engedd el, ez a generációs, és a korkülönbség miatt van, de ki fogják mozogni. -
RandomName
senior tag
válasz
daninet #62431 üzenetére
Gratulálok a frissen felszerelt DEYE inverteréhez.
Igen, kreténség a most nem kellő dolgokat kidobni. De amikor otthagyod az ügyfélnél, akkor ő fogja kidobni. Te abban a 2%-ban vagy aki erre figyel.
Mi mindent ott hagyunk az inverter dobozába bepakolva, szeméttől különrakva, de volt olyan megrendelő, aki mondta, hogy akar majd akkupakkot, még be sem üzemeltük a rendszert, jöttek a kukások, és a faszi "Ez már szemét" felkiáltással (mert az inverter már fent volt a falon) dobta ki a dobozt, úgy, hogy még benne volt a wifi modul, az akku cuccai, gyári tömszelence, user manual, meg minden. És még adott is pénzt a kukásnak.
Nem volt őszinte a mosolyunk.
Szerencsére utolérte őket, mielőtt tömörítve lett volna. Ott már egy nagyobb összegért másztak be érte a kukások....
Esetednél maradva, Az akku esetén kell, kb semmit nem vesztesz vele ha most nincs akkud, és kb 98%, hogy akkuval is rendben lesz minden ha nem egy bármilyen rádiózavarra alkalmas adótotrony (mobil, reptér, tűzoltóság, stb) 200m körzetében laksz. -
Technical
kezdő
válasz
gorbep #62432 üzenetére
Azért az már minősíthetetlen tahóság, hogy a kukába helyezték azt, aminek a szükségességét talán nem is értették.
A nálam 10-15 évvel később végzett villanyszerelők már nem tudnak háromfázisú teljesítményt számolni, a mérésekhez meg hát hogy is mondjam... nincs affinitásuk talán.
-
gorbep
senior tag
válasz
daninet #62431 üzenetére
Nagyfrekvenciás zavarszűrő... nem lesz emberhalál, hogy kimaradt...
HA valamilyen készüléket zavar, akkor tedd be, nem egy atomrakéta...
Szerk: megnéztem jobban, ez az akku kábel? hát... zavarszűrés, comm illesztés?... nem találom kritikusnak... de ha minden megy, akkor ráér amikor egyszer arra járnak...
-
daninet
veterán
Nos elmentek a telepítők. Gondoltam áttúrom a kartondoboz szemetet, megtaláltam benne két ferrit gyűrűt. Belelapoztam a telelpítési útmutatóba:
Jól gondolom, hogy ezt nem kellett vón kihagyniuk?
Hívjam vissza őket hétfőn? -
szabod
senior tag
Sziasztok!
Erkélyre szeretnék valami apró kis rendszert összehozni. Elsősorban az lenne a cél, hogy a hidropóniás rendszerem szivattyúját (kemény 10 W-os) tudja folyamatosan (értem ez alatt napközben mondjuk legalább 5-10 órát évszaktól függően) táplálni, és emellett esetleg laptopot, telefont tudjak tölteni, vagy nagy ritkán valami kisgépet rövid ideig működtetni.
Kinéztem ezt a jószágot (prágai albérteletembe tervezem, szóval ne lepődjetek meg a cseh obis linken), de igazából nem tudom, hogy hogyan tovább pontosan. Valamilyen töltőállomás szerűség kellene hozzá, mint amiket az Ecoflow is gyárt, csak az problémám, hogy ezek a cumók jóval drágábbak, mint maga a napelem, meg szerintem erősen overkill is.
Az lenne a kérdésem, mint a témában teljesen laikus (napelem és elektronika szintjén egyaránt, utóbbihoz annyit értek, hogy bedugok dolgokat és működnek), hogy milyen lenne ideális rendszer? Egyáltalán ez a napelem, amit kinéztem jó-e? Ha igen akkor mit kellene még hozzá vennem?
Köszi előre is! -
Dr.Zoo
őstag
Valószínűleg sok egyfázisú csatlakozó van rajta azon q fázison, amin Te is. Át kell szedni őket másik fázisra, oszt' hóidő.
-
Speederer
senior tag
válasz
daninet #62421 üzenetére
Köszi, végigfutottam a linkelt hsz-eken... jól hangzik, persze még jobban hangzana, ha ez teljesen támogatott lenne a szolgáltatói oldalról is.
Közben kiértek az Eon-osok
hogy akkor mi baj? Mondtam is nekik, hogy azt hittem már állítottak a dolgon, mert a bejelentésem után jobb lett a helyzet. De azért ők is látták, hogy 2 fázis rendben van, a 3. pedig kb 20V-tal alacsonyabb volt akkor is, éppen 210V környékén. Azt ígérte jelzi a területgazdának, aztán majd valszeg raknak fel regisztereket, hogy lássák hogy alakulnak a feszültségszintek.A hozzáállásuk egyelőre pozitív, remélem a folytatásban is kellemes meglepetésben lesz részem és nem csak a szőnyeg alá söprik a dolgot.
-
Reggie0
félisten
válasz
sanzi89 #62422 üzenetére
Mondjuk engem az sokkal jobban zavar, hogy minden szemetet megkap a lakas, ami az eges soran eloall(korom (PM2.5-PM10), szenmonoxid), pluszban meg ami nem igazan egheto es a csovon jon, mint pl. a nitroxidok, vagy ami egheto, de nem biztos, hogy eleg vagy gyujtas elott bekerul, mint pl. benzol. Egy gaztuzhely pont annyira modern, mint egy nyilt egesteru kazan.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
sanzi89 #62422 üzenetére
Nem vitaindítás, vagy trollkodás volt a célom, egyszerűen csak senki sem számszerűsítette a beszélgetés tárgyát - gondoltam: majd én.
Nekem jelenleg gázos tűzhelyem van, de ettől függetlenül hamarosan indukciósra cserélem. Ismeretségi körben, és a rokonoknál 90%-ban már olyan van, és nekem bejövős (súlyozott ár ide, vagy oda). -
sanzi89
addikt
válasz
kis.zsolt #62418 üzenetére
Reggie0 kolléga pontosan ezt írta, hogy a hatásfoka lényegesen rosszabb a gázos főzésnek, mint egy indukciósnak, és nem írt a hatásfokkal súlyozott árról. Napelemes fórumban - főleg amíg van szaldó - talán nem nagyon ördögtől való dolog 5Ft/kWh értékkel számolni, amit fizet a szolgáltató az esetleges túltermelését, amit el is főzhettél volna.
Rengeteg egyéni paramétert nem is néztünk, pl mennyivel fogyaszt többet a klíma, hogy egy ilyen 40 fokos időszakban a gázos főzőlap alacsony hatásfoka miatti plusz hőt kompenzálja, a komfort érzetről nem is beszélve...
Mindkettőnek van előnye, hátránya, az egyéni preferenciákról nem is beszélve, indukciós és gázos megoldásból is létezik háztartási szinten profi, minőségi megoldás.
-
daninet
veterán
válasz
Speederer #62419 üzenetére
Ha alacsonyabbra állítod a min. feszültséget akkor ott nagyon rossz hatásfokkal üzemel majd csak az inverter ami a belső komponenseket stresszelheti. Ezek gyártói ajánlások, nem piszkálnám.
Akkuval is ugyanez lenne a helyzet, kivétel ha ilyenkor a hibrid inverter leválaszt és csak akkuról üzemel. Ez nem legális jelenleg, csak megtűrik ha megmaszekolod és nem derül ki
. Nemrég diskuráltunk ennek a legalitásáról [link]
-
daninet
veterán
válasz
molnartibor #62416 üzenetére
most kíváncsiságból átnéztem az összes gépünket amit vettünk (kevesebb mint 3 éve, azóta lakunk az új házunkban). Csak a szárítógép DC motoros, az összes többi AC motor.
Szerintem ez a DC motor például kompresszoroknál (hűtő, klíma), vagy szagelszívóknál, porszívóknál még egyáltalán nem jellemző.A másik gond, hogy lehetnek olyan szinkron motorok amelyeknek kell egy minimum feszültség, hogy elinduljon. Ha benéz az áram egy bizonyos fesz alá akkor előfordulhat, hogy a motor áll és annyi áram megy át rajta amennyit a kismegszakító enged (<16A). Ezeket nem tervezik arra az esetre, hogy szar a hálózati áram, az általában stabil.
-
Speederer
senior tag
válasz
Strezi #62417 üzenetére
És hogy oldódott meg? Jelezted a szolgáltatónak?
Bár az eredeti kérdésem egyik fele arra irányult, hogy vajon lehet-e az inverterben a működési értéktartományt szélessebb skálára állítani (nekem ugye most a lefelé irány az érdekes), de a fenti kommentek alapján el is engedem a dolognak ezt a részét.
Közben úgy tűnik meg is javult a dolog, bő 1 órával a bejelentésem után. Azért a szünetmentes is árulkodó volt, "smart boost" módban volt már reggel negyed 10-től, tehát észlelte ő is, hogy alacsony a feszültség, kell rajta állítani. De erre sajnos nem tudom az összes fogyasztót rákötni.
Egy az inverterhez csatlakoztatott akku segítene amúgy az ilyen szituációkon?
-
-
molnartibor
tag
válasz
daninet #62414 üzenetére
Attól függ milyen motor, aszinkron motornál a frekvencia határozza meg a teljesítmény ott lehet többlet áram. Mostanában a hűtő és a klímák is DC inverteres motorokkal üzemelnek amit szerintem nem tud befolyásolni mert ott az AC ból egy DC van előállítva amit PWM-el szaggatunk hogy szabályozzuk a teljesítményét. Természetes itt is van egy küszöbfeszültség amit figyel a rendszer és határérték alatt el se indul, bár ebbe annyira nem másztam bele.
-
Speederer
senior tag
válasz
daninet #62414 üzenetére
Ok, a fenti példa elég extrém volt, azért általában viszonylag jó a helyzet. Bár egy szünetmentes azért be van rakva néhány eszköz elé, ahogy látszik éjjel is elment egy pillanatra az áram, bár ez sem gyakori.
Jelentettem is a szolgáltatónak, mert azóta is hektikus a helyzet, azt mondta a hölgyike, hogy ránéznek.
Remélem gyorsan megoldják. -
daninet
veterán
válasz
Speederer #62413 üzenetére
Ezt sürgősen rendbe kell tennie a szolgáltatónak. Legjobb amit tehetsz hogy spammeled őket hibabejelentéssel akárhányszor benéz 200V alá.
A gond az, hogy bizonyos háztartási eszközök amikben motor van (hűtő, klíma stb) ilyenkor több áramot vesznek fel (ugye P=V*I ha egyik csökken a másik emelkedik). Ez a motor túlmelegedéséhez, idő előtti meghibásodásához vezethet. -
Speederer
senior tag
válasz
daninet #62412 üzenetére
Na igen, nálam nem a túl magas feszültség szokott gondot okozni, hanem a túl alacsony. Volt már, hogy 0-70-150V volt az egyes fázisokon... végülis összességében a 220V megvolt akkor is.
Közben rájöttem, hogy az inverter is riportolja, hogy mekkora feszültségeket mér, be is kapcsoltam, hogy mutassa csak, de hát ugye ez sem mutat sokkal másabb értékeket.
A korábbi posztom óta el is indult párszor a termelés, de most mikor ezt írom megint beesett 200V alá és megint leállt. Elég bosszantó. Amúgy meg minden más eszköz megy szépen, úgy látszik azok kevésbé érzékenyek az ilyenre.Amúgy Dél-Nyugat Mo., de nem sok napelem van a környéken.
-
Speederer
senior tag
Sziasztok,
Huawei SUN2000 5KTL-M1 inverterem lassan 1 órája nem termel és "Standby: grid detecting" állapotban van.
Próbáltam utánanézni, hogy ez mitől lehet, és a lehetséges okoknál említették, hogy talán túl magas vagy alacsony a feszültség (undervoltage/overvoltage protection) és tényleg az egyik fázison kicsit szarul néz ki.
Tegnap 0 órától a grafikonok:
Illetve ma 9 órától (10 után kezdett rosszalkodni, lásd felső "csík"):
A 4. mért adat a H tarifa feszültsége (sárgával), ott csak egy fázisom van, de látszik, hogy az is ugyanúgy leesett, mint az A jelű a napelemes ágon, vagyis valszeg nem sokat tudok kezdeni ezzel.
Ha jól sejtem kb 205V-os limit lehet. Kérdés, hogy ezen lehet-e és egyáltalán érdemes-e állítanom. Vagy csak várjak míg szolgáltatói oldalról helyreáll a rend? -
Strezi
őstag
válasz
#41553344 #62391 üzenetére
Én igen régóta, már a sokadik indukciósat használom, előtte villany és kerámialapos, gázunk sosem volt. Én a gyerekek miatt is váltottam indukciósra, nehogy odaégjen a keze a több száz fokos felületre, de én sem szerettem hogy ontotta a hőt mindefelé.
Ez az épített konyhám az új lakásba, két IKEA 2 lapos került a munkapultba. Közötte hely, hogy a legnagyobb edények is kényelmesen elférjenek. A szakácsi imádja
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Házimozi belépő szinten
- Autós topik
- Milyen notebookot vegyek?
- Politika
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
- Automata kávégépek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy Note 10+/Samsung Galaxy Note 20/Samsung Galaxy Note 20 Ultra
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Eredeti DELL 240W töltők (LA240PM160)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest