-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Geresics
Topikgazda
válasz
kardkovacsi #37099 üzenetére
Miből gondolod, hogy a degradáció áeamban jelentkezik, és nem feszültségben?
-
kardkovacsi
senior tag
Nézem ezeket a zsindely technológiás panelokat és érdekes módon mindegyiknek pont olyan árama van mint a két évvel ezelőtti sima mono perc paneloknak csak nagyobb a feszültségük.
Pl. amit néztem 390-est 40,8V és 9,56A az Impp-je. Ezt raknám a mostani Sharpok mellé amiknek 34,27V és 9,63A (a két áram között 1% sincs) és már két évesek így a degradáció miatt valószínűleg valahol pont ott lenne, hogy a kettő árama között olyan kicsi lenne a különbség, hogy azt kimozognák a munkaponton belül. Még a hőmérsékleti együtthatók is teljesen megegyeznek (van egy gyanúm, hogy ezeket a régebbi cellákból rakják össze)A kérdés van-e valami buktató. Hol lehet ebből problémám ha a 2x11 Sharp mellé bedugok még 4-4 ilyen panelt?
-
HoryThePooh
aktív tag
válasz
HoryThePooh #37089 üzenetére
Na kellett nekem itt kajabálni....
rá 10 percre kaptam egy számlát kedves MVM-től 42.829 ft-ról
Online megreklamáltam.. kíváncsi vagyok a reakcióra, hogy ÉN mit hibáztam szerintük..
"Reklamáció leírása:
Tisztelt Ügyfélszolgálat!
2022. május 26-án felszerelték a fogyasztási helyemen (2220, Vecsés ....) az oda-vissza mérős villany
órát: 9902.....
2022. május 26-án az engedélyezett feltáplálós HMKE rendszerem üzembe lépett.
2022. június 07-én vecsési ügyfélszolgálaton a HMKE beindítását bejelentettem és az ügyintéző hölgy a szaldó
elszámolás beállítását megtette.
Kérem a felülvizsgálatukat és a csatolt számla törlését!
Amennyiben adminisztrációs hiba történt kérem annak rendezését és mielőbbi visszajelzésüket!" -
Geresics
Topikgazda
Bár a fórumon időhiány miatt inaktív vagyok, a privát üzenetekre továbbra is reagálok mindig, amikor időm engedi. Egy ilyen megkeresés során merült fel a kérdés, hogy 1x50, vagy 2x25 inverter a jó? A válaszom (amit a reggeli kávé közben gyorsan összedobtam) gondoltam megosztom Veletek is, tessék szabadon hozzáadni, vagy elvenni belőle! Lehet még mélyíteni a témát, és más szempontokat is hozzátenni, de most ennyire futotta az időmből!
Mind a kettő jó megoldás! Mindkettőnek van előnye, és hátránya is!
2x25: azért jó, mert megduplázod a munkapontok számát! Ha a 25-ös inverter (pl. Fronius ECO25) 1 munkapontos, akkor 2 inverterrel 2 munkapontod van. Ezzel az árnyékot, vagy az eltérő tájolást is tudod kezelni! Ha 2, vagy több munkapontos, akkor kevésbé fontos, de akkor is duplázod. 2 inverterrel össze tudod hasonlítani a 2 inverter teljesítményét bármikor, bárhogyan, ezzel az esetleges hibákat azonnal ki tudod szúrni anélkül, hogy elemzést csinálnál! Ha egy inverter hibára fut, akkor a javítás idejére is termel a másik, így a veszteséged arra a rövid időre is max. 50%. További előny, hogy a 2 inverternek elég csak 1 kommunikáció, ezen kívül a 2 invertert akár egymástól távol is el tudod helyezni, bár erre csak ritkán van igény.
1x50: ezek jellemzően már robosztusabb, iparibb felépítésűek. Szervizelhetőségük nagyobb szakértelme kíván, de egyszerűbb (pl. Froinus Tauro 50), és a hőmenedzsmentjük is jobb szokott lenni! Léteznek egy (pl. Tauro ECO) és több munkapontos változatok is, a legtöbb gyártó azonban csak virtuális munkapontokat használ (pl. Huawei), míg a Tauro (nem ECO) fizikait!
Ha 1 invertert használsz, akkor a hálózati feszültséget az az egy fogja megemelni, hogy az áram a hálózat felé tudjon folyni. Ha 2 inverter van, akkor azok egymásra emelnek, amíg el nem érnek egy olyan feszültségszintet, hogy már mindkettő be tudjon táplálni. Ha gyenge a hálózat, akkor az 1 inverter később fog ezért lekapcsolni. Ritka esetben előfordul (én eddig 4-5 alkalommal találkoztam csak ilyennel), hogy a 2 inverter versengése zavart okoz a működésükben, és manuális helyszíni beállítást (reset-et) kellett alklamazni.
Ha nekem kellene magamnak 50kW-os rendszert csinálnom, én 100%, hogy a Fronius ECO-t tenném oda, és bár drágább a 3 munkapontos változata, mint az ECO, én azt választanám! Egy egyszeri magasabb CAPEX költségről beszélünk, ami a teljes beruházás 2-3%-a egy ilyen inverter esetében, és hosszú távon nekem megérne ennyit!
Idén ebből is hiány van, ahogy másból is, de tavaszra helyreáll a szállítás. Huawei elérhetősége picivel hamarabb fog rendeződni (legalábbis ezt ígérik) úgy tudom, de mivel az első pár hónapról beszélünk, amikor amúgy is gyenge a termelés, így nagy veszteség nem éri azt, aki hajlandó 1 hónappal többet várni...
u.i.: a Fronius 2023 elején kezdi a Tauro inverterek úgy gyárcsarnokában a termelést, így az ezekből a jövőben biztosan lesz elég! -
Samott
addikt
válasz
HoryThePooh #37089 üzenetére
A heten minuszba mentunk, pedig nem fogyasztottunk tobbet, csak szinte semmi napsutes se volt.
-
Busi02
csendes újonc
válasz
senki68 #37085 üzenetére
Ok. Mindenképpen reklamálok, csak azért kérdeztem, hogy kb. miket kell átkötniük/programozniuk, hogy akár télen is meg tudják-e csinálni, mert gondolom csak akkor van esélyem, hogy belátható időn belül ki is jönnek majd a mostani telepítős helyzetben (pár tíz/százezer beadott HMKE igény az utóbbi hetekben, amit majd mind jó pénzért telepítenek is a cégek), másrészt, hogyha kijönnek majd előre tudjam, hogy mit várjak el tőlük.
Ha szánsz még rám időt és megtervezed, azt megköszönöm! -
-
senki68
senior tag
válasz
Busi02 #37083 üzenetére
Tehát most mondom neked, nem jól van összerakva a rendszered. Reklamálj!!!!!!
Nem tudom, hogy van nálad kiépítve, DE nem elég 1 stringre kötni, újra kell párosítani !!!!!!
Ha a PGVIS-en kalkuláltál, az nemigazán ad hiteles képet, annál mindenkié többet termel.
Van az SE-nek tervezője. Na az elég korrektül hozza a tervezetet.Néhány példa.
Januárra a PGVIS jósolt nekem 462 az SE 534 és a valós 586
Május PGVIS 1831 SE 2044 valós 2123
Július PGVIS 1948 SE 2204 valós 2201Ha gondolod én megtervezem neked, és akkor meglátod mennyi lenne az ideális termelés.
-
Busi02
csendes újonc
válasz
senki68 #37082 üzenetére
Azt én is szeretném, ha minél többet termelne a rendszer, de mint laikus felhasználó, ha napfelkeltekor elindul a termelés, akkor azt hiszem, hogy jó a rendszer. Arra nekem mint egyszeri felhasználónak honnan lenne esélyem, hogy eldöntsem, hogy jó a termelés vagy csak kb.jó, de lehetne jobb. Ha ez utóbbi, elhiszem neked, de az elmúlt másfél évben honnan lett volna esélyem ezt megtudni? Ilyenkor elég az inverterbe bemenő 4 vezeték-végből 1-1-et kihúzni és így sorba kötni az összes panelt egy sztringre, vagy már a tetőtérben a tűzeseti leválasztónál összekötni? Ehhez nem értek, de ha visszahívom őket, ezek után honnan tudjam, hogy amit csinálnak nem csak jó, hanem a legjobb?
Eddig azért voltam nyugodt, mert az itt ajánlott tervezőt 6% veszteségre állítva adta ki az én termelésemet az ajánlott 10% helyett, tehát jónak tűnt.
-
Busi02
csendes újonc
-
gorbep
senior tag
válasz
senki68 #37077 üzenetére
én olyan 50%-ra tippelek... akinek csak gondolata volt, az most adott be igénylést... bár amekkora pánik van most, még az is lehet, mindet felépítik... főleg ha közben esetleg meglódul felfelé az energia ára, vagy a támogatott kvóta lefelé. Várjuk mi lesz dec 31-ig... az még bőven az MGT-t követő 90 napon belül van...
-
senki68
senior tag
válasz
Busi02 #37071 üzenetére
Garancia???
Azt az SE adja, semmi köze a telepítőhöz.
A termelésed kevesebb, mintha 1 stringbe lenne. Inverter akkor indul el, ha az optimalizálók fel tudják állítani a 750 voltos stringfeszültséget.
Viszont stringenként 12 opti, mikor 14 a minimum, és előírás, nemigazán jó jel egy garanciális hibánál.
Ez pontosan egy olyan hiba, amiért a telepítőnek KELL vállani a garanciát, mert nálad ROSSZUL TELEPÍTETT!!!!!! És ezt garanciában sürgősen ki KELL javítania!!!!
Szringtérképről fotó?????
-
gorbep
senior tag
válasz
robi-k #37072 üzenetére
Most miért izélsz? Tutira benyújtják az igényt okt 31. előtt...
Próbálom értelmezni az MVM csoporton belül a visszwatt fogalmát... akár még abba is beleférhet... amúgy meg nem HMKE
TE-s ember azt mondta a rendszerbe most beérkezett előző teljes évi igény (csak az Eon-hoz 80 000)... azaz 2023 dec 31-ig a cégek nem halnak éhen... csak a szaldós igények most beestek egyben... igazából az üzletkötők szívták csak meg... nekik most nem lesz munkájuk
-
heti
csendes újonc
Az lenne a kérdésem, hogy Gyál területén, ahol az ELMÜ Hálózati Kft. a szolgáltató, van lehetőség az ügyfélnek távleolvasásra, az Eon távleolvasási applikációjához hasonlóan?
-
robi-k
őstag
Új naperőművet épít az MVM Csoport - mint látható, nem mindenkire vonatkozik a STOP
-
Busi02
csendes újonc
válasz
senki68 #37069 üzenetére
Na igen, a sztringtérkép is kb.(!) jó lett, de most amikor telepíteni is fél-egy évre mennek a cégek, félek az én garanciám sem a sor elejére kerülne.
Okozhat ez gondot az inverterben, vagy egyszer csak majd nem indul el napfelkeltekor a termelésem, csak később nagyobb teljesítménynél? -
senki68
senior tag
Ez volt már?
-
senki68
senior tag
válasz
Busi02 #37067 üzenetére
Aki neked telepítette annak köze nincs az SE működéséhez, felépítéséhez.
Annyiszor leírtuk már, nem string inverter. Nem lépi át 22 panel az inverter bemeneti max feszültségét, mivel egyrészt a panelok nincsenek az inverterre kötve, hanem az optimalizálóra vannak kötve egymással párhuzamosan, így nem adódik össze a feszültségük, másrészt az optiimalizálók vannak sorba kötve, de ők meg fix 750 volt stringfeszültséget állítanak elő. 14 db is meg 50 db is. /Most abba ne menjünk bele, hogy ez a 750 volt az körülbelül , néhány voltot ingadozik és miért/
Gondolom akkor azt se mondták el neked, hogy a minimum a 14 panel, de az a jó ha minél több van. 1 sztringbe max 50 panel köthető, és egy sztingre max 11250 Watt. 11,25kWp !!!!!
13.5kWp köthető ha a 2 string között kisebb a különbség mint 2kWp, vagy csak 1 string van.
Viszont a valós teljesítmény nem fogja meghaladni a 11,25kW-ot.
Én tuti visszahívnám őket garanciába, egy strinbe köttetném az összeset és elzavarnám őket egy SE tanfolyamra.Ezek után meg se kérdezem, milyen stringtérképet csináltak?
-
Busi02
csendes újonc
válasz
senki68 #37065 üzenetére
Nekem azt magyarázták, hogy egy körben 22 panel felett átléphetné a max. inverter bemeneti feszültséget, ezért ketté kell bontani, és mivel a minimum egy körön elméletileg 13-14 panel, így - mivel 12-vel is beindult - ezt tűnt a legideálisabb felosztásnak.
Én is gondolkodtam, hogy idővel, ha a panel-teljesítmény csökken (pár év múlva) gond lehetne, de addigra úgyis bővítem majd.P404-es optimalizálók vannak
-
-
Bandit21
addikt
válasz
senki68 #37061 üzenetére
Én úgy értettem a kérdés alapján hogy már meglévő, szaldoval (mi más) működő napelemes hazat vesz. Szerződést kell kössön az új fogy helyen a szolgáltatóval. Nem látom akadályát miért ne lenne szaldos (mert más jelenleg nem lehet) az eddigi betermelessel. A nov 1 es változás hmke üzembe helyezésrol beszél de O nem helyez üzembe napelemet szerintem az már rég megtörtént tehát be fog tudni termelni. Akkor is ha nov 2 veszi a házat és nov 3 szerződik az MVM /EON akárki vel.
-
Busi02
csendes újonc
kelet+2fok(92º) 8dbx375W 40 fok dőlés, dél+2fok(182º) 9dbx375W 35 fok dőlés, valamint nyugat+2fok(272º) 7dbx375W 38 fok dőlés, JA Solar panelek, összesen 9kW egy SE10k inverteren. A telepítők 2 körre kötötték 12-12db, 8kelet+4dél és 7nyugat+5dél.
A 3 égtáj miatt kb. 7,4-7,6kWp teljesítmény jött eddig a tetőről maximum, de majd ha bővíteni kell (pl. lesz egyszer villanyautó, vagy gázkazán helyett hőszivattyú), akkor viszont még 4,5-5kW-nyi panelt tudok bővíteni garázsbeálló-tetőre.
(Azt majd remélem a SolarEdge szakértők megmondják, hogy a 135% túlpanelezhetőség, az egy irányra vonatkozik, és 3-4 irány esetén még több is lehet, vagy ez az abszolút max. amit az inverter kezel?) -
Bandit21
addikt
válasz
superskan #37052 üzenetére
Jelen szabályozás szerint 2023 végéig szaldoba lehet csak szerződni.
Más kérdés hogy aki most ad be kérelmet kedd től nem tud be termelni. De az O szerződése is szaldos lesz (mert nincs más jelenleg).
Te nem új kérelmet adsz be nem új rendszert építesz hanem "csak" be lépsz a régi meglévőbe a másik helyére.
Ez szertiem csak szaldo lehet jelenleg.
-
Bandiahegyro
tag
válasz
Bandiahegyro #36995 üzenetére
Ha nem én vagyok az egyetlen szerencsés az országban, akkor megosztom:
Simán szar az adatbázisuk, nincs benne pont ez az irányítószám, környező települések megvannak, így jöttem rá.
Marad pdf. -
superskan
csendes tag
Sziasztok.
Meglévő szaldó elszámolásos napelemrendszerrel ellátott családi ház vásárlásánál, maradhat a szaldó elszámolás?
Mivel egy már meglévő üzemelő rendszer.
Vagy mivel az új tulajnak új szerződést kell kötni, az lehet hogy nem kapja meg az engedélyt?
Tudtok erről valami infót?
Köszi.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Apple iPhone 15 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! MSI Z690 i7 12700K 32GB DDR4 1TB SSD RX 6800 16GB Phanteks P600S Cooler Master 750W
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Phone 14 128GB Független! Hibátlan állapot! 6 Hó Jótállás! Akku: 86%
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest