-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
bb71
őstag
talán igaz lehet:
megfuttattam két árajánlatot alibaba.com-on: dögivel vannak Huawei optimalizálok náluk, rákérdeztem, hogy eredeti Huawei-e, a válasz szerint igen...
10kW-os SUN2000 inverter - 800EUR szállítási ktg. nélkül... -
válasz
misimagaki #34698 üzenetére
Hibrid üzemre gondolsz, vagy off gridre? Előbbinél kell, utóbbinál nyilván nem.
-
PilG
csendes tag
válasz
Strezi #34695 üzenetére
Erre mar nem is mertem kiterni, szinten kovetelmeny...😅
Nezegettem az eon engedelyezett listat/leirasokat/arakat, egyenlore 2 inverter szimpatikus:
SAJ R5-2.5K-S1
Solax X1-2.5-SPassziv hutes szukseges belteri elhelyezes miatt!
Van roluk valakinek tudasa/ismerete/velemenye?
-
snooze
veterán
válasz
misimagaki #34691 üzenetére
arra ügyelj,hogy a szolgáltók engedélyezik-e,mert van egy listájuk,ami mehet..
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Strezi #34692 üzenetére
Vigyázni kell ezekkel a kijelentésekkel. A PVGIS mindennel is számol. Nálam a nyugat volt a jobb és kiderült azért, mert egy völgyben vagyunk és keletről később kel fel a nap a domb miatt. Vicces, mert odébb rakom 100 méterrel és mások az arányok a kelet-nyugat viszonylatban.
-
Strezi
őstag
-
Pio720
csendes tag
Valaki használ már Ecoflow River termékeket? Érdekelne a tapasztalat.
Fagyasztó szekrény megy-e vele 1 napig?
Keringtető szivattyú megye vele 4-5 órát? stb? -
Pio720
csendes tag
válasz
Pio720 #34686 üzenetére
Értem, pl egy hűtőszekrényt tönkre is tenne, ha hol van áram, hol nincs.
Az Ecoflow reklámjait már láttam, nagyon ígéretesnek tűnik, csak vajon igaz-e a valóságban is mindaz amit állít magáról. Olyan helyen merném esetleg megvenni, ahol indoklás nélkül vissza veszik, ha még sem tetszik. -
Strezi
őstag
válasz
Pio720 #34682 üzenetére
Nem, akku ill tárolás nélkül nem akarsz még off grid invertert sem üzemeltetni napelemről. A nem kiszámítható terhelés miatt teljesen megbízhatatlan lenne a működése. Egy felhősödésre összeomlana a feszültsége ...
Mindenképp kell akku egy offgrid inverteres rendszerbe. Vannak erre már komplett, hordozható megoldások amire csak napelemet kell kötni, vagy ha van ill. amíg hálózat onnan is fel lehet tölteni. Ezekre keress rá: Bluetti AC200, Ecoflow River ill Delta ... Olyan 200 000Ft az induló kategória, de komplett csomagokat kapsz évekig jó akkuval, töltéssel és inverterrel. Persze lehet darabokból is építkezni, de sok a kérdőjel akkor.. -
Oldmobil
aktív tag
válasz
Pio720 #34682 üzenetére
Igen, ez már életképes megoldás, nálam is így van. Olyan szigetüzemű inverter kell, ami viszonylag magas sztringfeszültésget támogat, pl 500V. De még lehet, hogy így is kell egy leágazást készítnei valahol és a rövidebb szakaszt a szigetes inverterre kapcsolni. Arra ügyelj, hogy DC oldalon megfelelő feszültségre és áramra való rendes DC kapcsolókat használj, AC oldalon meg vagy legyen egy teljesn független "szünetmentes" kör, vagy úgy engedd rá a rendes hálózatra a szigetes invertered feszültségét, hogy teljesen le legyen választva a szolgáltató felé. Bár ez utóbbi már kényes terület... Nálam teljesen független a szünetmentes kör, az a korrekt és biztonságos megoldás.
-
-
airotkiv
csendes tag
Ne légy alapvetően biztos benne, hogy sose használnád.
Inkább hibrid inverterben gondolkozz, és a fogyasztásod elektrifikálásában, meg önfogyasztásban. (Persze ez egy ideális jövő, ahol tetszőleges pénz áll rendelkezésre)
-
PilG
csendes tag
Eppen dilemmaban vagyok, a velemenyetekre lennek kivancsi!
Van egy tetom keleten es nyugaton is elokeszitve napelemre (kampok beteve, cso behuzva, 8.25m szelessegben oldalankent).
Van 3 fazis, 3x20A.
Eves fogyasztas 2500-3000kWh es ezt lefele szandekozunk vinni!
Erre a fogyasztasra eleg egy egyfazisu 2.5os inverter, nyugati oldalon kb 3kW napelemmel.
Ha jol nezegettem ilyen inverter (noname) mar 200e alatt van, kulfoldrol esetleg meg kevesebbert.
Ha "jovoallo" akarnek lenni, akkor egy 4es invertert tennek, de az mar 3 fazis, minimum ket munkapont kell es ilyen ha jol sejtem nem igen van fel millio alatt...
Namarmost extra 300e-t olyanert kifizetni, amit valoszinu sose hasznalnek...
(Pillanatnyilag anyagiak elegge kiszamoltak epitkezes miatt, szoval nem tudok ebbe feleslegesen beletenni penzt, foleg ugy, hogy nem hiszem, hogy a szaldo orokke letezni fog...)
Mi a meglatasotok?
Jol gondolom, hogy 2.5os invertert konnyebb is beszerezni mostanaban? (Itt legalabbis nem sok hozzaszolast lattam, hogy 2.5os inverterre var...) -
airotkiv
csendes tag
válasz
Andras6800 #34654 üzenetére
Hol kopogjam le, nekem még nem csinált ilyet...
-
jeriko2
tag
Sziasztok!
Tudtok javasolni telepítő céget, aki vállalja MEGLÉVŐ rendszer bővítését?
Tehát nem kell ügyintézni, csak 8 panelt felszerelni ferde tetőre, DC oldali túlfesz védelem és bekötni inverterbe. Az inverter egyik stringje üres, így elvileg bármilyen panel szóba jöhet.
Viszont jó lenne még idén, szeretném igénybe venni az otthonfelújítási támogatást.
A kivitelezés önerős.
Köszönöm a javaslatokat! -
foo85
csendes tag
válasz
Nand_i #34667 üzenetére
És a tervdokumentáció jóváhagyását honnan sikerült kiderítened?
Én május 20.-án szerződtem, július 29. lett meg az MGT. Ezután valamit tökölt a kivitelező és csak augusztus 22. adta be a tervdokumentációt, most ennek a jóváhagyását várom... A kivitelező csak annyit mondott, hogy ezt majd én kapom postán, ő meg értelemszerűen addig nem kapkod még ez nincs meg mert munkájuk van bőven és még a 180 napos szerződött határidőbe is belefér. -
Pio720
csendes tag
Áramszünet esetén, miután lekapcsolom a 3 db leplombázott kismegszakítókat, el tudom-e indítani a 3 fázisú (nem hibrid) invertert pl egy szünetmentes tápegységről, úgy hogy a Firelé elé kötöm az egyik fázisra?
-
Tusuka
tag
Sziasztok,
esetleg tud valaki segíteni, hogy melyik panel-t válasszam?
Longi Solar 545 Wp vagy JA solar 410 Wp. (kb. 10KW-os rendszert szeretnék.)Köszi.
-
darus
csendes újonc
Amper bővítès igènylès ápr. 27.
Bővítès , ad vesz óra csere júl. 13.
Igènybejelentès beadása júl. 20.
Igènybejelentès elfogadása szept. 15.
Csatlakozási dokumentáció beadása szept. 23.Itt tartok.
-
mlaci01
tag
óra szabványosítás igénybejelentés április 19.
MGT május 16.
óraszerelés június 22.
napelem engedélyeztetés beadva június 22.
napelem MGT augusztus 9.
napelem jóváhagyás augusztus 16.
napelem készrejelentés szeptember 2.
napelem szerződés szeptember 17.
Minden papír azonnal vissza lett küldve.
Most itt tartok :) vagy inkább :( -
Nand_i
tag
Július 21én indította a kivitelező, valamikor augusztus végén küldték az MGTt, csatlakozási tervet szeptember 14én fogadták el, most várom, hogy ennek a dokumentációja mikor ér ki postán, Démász terület. (Pontos dátumokat csak az ügyfélszolgálat cseszegetése után tudok, mert a telepítő cég végzi az ügyintézést, csak onnan se jön túl sűrűn infó.)
-
darus
csendes újonc
A csatlakozási dokumentáció elfogadása mennyi idő szokott lenni?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
robi-k #34662 üzenetére
Már azok vagyunk, néha
Azért ennek a hidrogén bontásnak még messze nincs ott a hatásfoka mint ahol lennie kéneRemélhetőleg ez megváltozik a jövőben, de a hidrogén gyártás/felhasználás még mindig kezdeti stádiumban van. Kb. annyi mire az elektromos autózás volt 2005 körül (voltak rá tervek, gondolták, hogy ez lehet a jövő, picike aksival volt már hibrid is).
-
robi-k
őstag
válasz
kardkovacsi #34661 üzenetére
Nem leszünk, mindenesetre a kormánynak nem ez a célja. 2024-re fognak megépülni az első H2 elektrolizis telepek, amiket folyamatosan bővíteni fog a TIM, a MOL és egyéb cégek segítségével. Azaz a kormányzati cél, hogy a rendelkezésre álló "felesleges" "zöld" energiával "zöld" hidrogént állítsanak elő, amit majd felhasználnak pl. éjszakai időpontokban energiaelőállításra, vagy a H2 üzemű járművekben üzemanyagként.
-
-
snooze
veterán
válasz
HoryThePooh #34656 üzenetére
ott valami nem jo..1.8.0 az a vételezés..nem? link
-
HunChris
senior tag
-
HoryThePooh
aktív tag
Mondom, hogy délvidék
, mint mi.
Pesthez délre.
Tegnap néztem a 3F villanyórán, amit május 26-n szereltek és aznaptól megy a rendszer:
SE 8K + 17x JA Solar 385W napelem, DK tájolás, reggel részben árnyék, Vecsés
betáplálás 1.8.0 3003kWh
vételezés 2.8.0 1186kWh
SE monitor szerint teljes termelés 3,94MWh , azaz saját fogyasztás kb. 940kWh.
Teljes fogyasztás ~2,1MWh , ha jól számolom.
2 légkondi, tavasztól késő őszig tószűrő szivattyú 24/7,
locsolás házivízművel folyamatosan, 2NAS 24/7 -
-
Andras6800
senior tag
válasz
airotkiv #34641 üzenetére
Neked nincs problémád HA kiolvasással?
Nekem változó időnként szarul olvassa ki az értékeket és HE energia fülön megjelenik a teljes eddigi fogyasztásom mint aznapi fogyasztás.
Elvileg valami adatbázis hiba és javítgathatod az értékeket. Csak amikor néha egymás után 4 nap is ez van, elmegy az ember kedve.
-
snooze
veterán
mai frissült az mvm next app,olyan jol sikerült,hogy nem mutatja az eddigi adatokat,szoval f@sza lett..👍👍👍de ez nem meglepö,mindig ez van,a jót elk.rni kell..🤮
itt nem érzékel a kattintásra semmit..link -
válasz
HoryThePooh #34648 üzenetére
Halásztelek, nincs benne titok.
-
HoryThePooh
aktív tag
válasz
stickermajom #34645 üzenetére
A croissant
a francia Atlantic a gyártó, igaz "Made in Ukraine" (noPolitika) a gyártóhely.
WiFi-s, tudom bittyegtetni
Gázt pihentetetem nagy hidegekig (ha lesznek?) , kiváltottam egyelőre ezekkel meg 2 split klímával. Van/lesz + ~4000kW-om, elfűtögetek. :-) -
stickermajom
addikt
válasz
HoryThePooh #34643 üzenetére
Mitől francia, ráégett a bagett?
Nálunk reggelente megy egy keveset a fűtés 24-26 fok körüli előremenővel, egyelőre elég egész napra. -
Hunter2
addikt
"osztrák Fronius Symo 10.0-3-M Light inverter
(PV point és akku csatlakoztatási lehetőség)"Mióta lehet akksit kötni a sima Frnius symo inverterekre, azt hittem azt csak a GEN24 tudja.
-
airotkiv
csendes tag
válasz
HoryThePooh #34604 üzenetére
Én nem tudok szerelni, úgyhogy vettem a netről, Marcel Zuijdwik oldaláról egy slimmelezert, és beintegráltam HomeAssistant alá.
5 másodpercenként frissít. Önfogyasztást nem tudok számolni, mert az inverterem nem beszélget velem, csak a felhővel, azzal is csak öt percenkénti pontmintavétellel (Solplanet, de a Zeversolar cuccait nem eszi, és már nem vagyok benne biztos, hogy a slimmelezer mellett akarok-e másodpercre pontos termelési monitorozást), de ki-be monitorozást és napi szaldót igen.
-
leslieke
Jómunkásember
Én nem számolom, azt nézem, hogy pluszban legyek. Ez eddig sikerül, otthon 5387 kWh plusz van, leolvasás márciusban, ennyit már nem töltök a kocsiba, és a klímák sem fogjak megenni ősz végére. Nyaralóban 5087 kWh plusz van, ez meg elég lesz az április leolvasásig a fűtésre és töltésre, amikor ott vagyunk.
-
Sziasztok!
Nézegettem kicsit az arányokat, 11 napos távlat - tudom nem nagy idősáv - azt látom, hogy a fogyasztásom arányához képest +45%-ot használok el a termelésből 135kwh ment el, 63kwh került helyben felhasználásra (700-at termeltem be), szerintem ez egész jó arány, igaz ma töltöm először este az autót, eddig csak termelési időben ment a töltés. (a melegvíz nincs benne mert a villanyász csak nem jön átkötni nappali körre a bojlert, illetve nekünk ilyenkor nem kell még fűteni se szerencsére). Kinek milyen az arány, hosszabb időtávnál? -
darus
csendes újonc
Nèmetbe láttam 230€ èrt. Fronius smart metert
-
snooze
veterán
válasz
Impair1980 #34632 üzenetére
ugyanez van a huawei-el is..😊
-
bonat
senior tag
válasz
Impair1980 #34632 üzenetére
köszi
szuper! -
Impair1980
aktív tag
Önmagában is működik. A kijelzőjén rengeteg adat van. Viszont akkor van értelme, ha Fronius inverterhez kapcsolod. Mivel "csak" rs485 porton keresztül kommunikál, (nincs benne WIFI) ezért a lényeges adatokat a Fronius appal tudod kiolvasni!
A ház villamos rendszerébe ennél sokkal olcsóbb fogyasztásmérőket lehet venni 10eFt-tól a csillagos ég!
De nekem direkt a Fronius inverteré kellett! -
-ZeeZee-
senior tag
válasz
Impair1980 #34628 üzenetére
És mit csinálsz a többi datamenegerrel? Eladod?
-
bonat
senior tag
válasz
Impair1980 #34628 üzenetére
Ez a Fronius Smart Meter ez hogyan kommunikál?
Kell hozzá Fronius inverter, vagy lehet mindentől függetlenül is berakni a ház villamos rendszerébe? -
Impair1980
aktív tag
válasz
Hunter2 #34627 üzenetére
Július végén rendeltem, 100eFt volt, de OFT-vel csak 50e lesz, majd ha beadom a számlákat!
Most már itt is drágább
Mivel light invertert kaptam, rendeltem datamanager kártyát is augusztus elején 4db-ot, ami kb 100eFt/db árra jött ki Ausztráliából (ebay). -
Hunter2
addikt
válasz
Impair1980 #34606 üzenetére
mennyibe fájt a smart meter?
-
HoryThePooh
aktív tag
válasz
kardkovacsi #34608 üzenetére
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
Andras6800 #34624 üzenetére
Akkor biztos csak véletlen egybeesés, hogy amikor kiesett a távleolvasás, akkor megszűnt a P1 portos is.
-
Andras6800
senior tag
válasz
-ZeeZee- #34620 üzenetére
A távleolvasó portálon (EON távleolvasó) azt látod amit az óra a GSM modemen át lejelent a központnak.
A P1 port az aktuális értékek órából való kilvasásra való. A 2-nek úgymond semmi köze egymáshoz, csak ugyan annak a "recordnak" a 2 különboző kiolvasási metódusa. A 3. metódus amúgy amikor leolvasod az óra kijelzőjét
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Lasersailing #34619 üzenetére
Kb. annyi van, hogy ritkán termel 100%-on a panel. Inkább 80-90% között szokott lenni a csúcson de inkább közelebb a 80%-hoz. Emiatt egy 20%-os napelemezéssel pont eltolod 100-ig. Az 50% már más tészta, bár sokszor még az se okoz túl sok veszteséget ha két irányba néznek a panelok mert a két panelsornak máshol van a maximuma és a közös maximum meg a 80% alatt van jóval.
-
ratkaics
senior tag
válasz
Lasersailing #34619 üzenetére
Nagyjából igen.
Ha nem egy a tájolás, akkor azért több dologra is kell figyelni... -
Lasersailing
senior tag
Sziasztok,
Egy nagyon amatőr kérdésem lenne:
Jól értelmezem, hogy:
10kw-os inverterre lehet több napelemet tenni, max 50%-ig, de az az inverter akkor sem fog 10kW-nál többet kitermelni a hálózatba, ha a napelemek mondjuk 12kW-ot tudnak termelni?
"Csak" arra jó a több napelem, hogy kitolja az időt, amíg a maximumot tudom kitermelni, (főleg ha nem egy irányba néz)
Jól értelmezem? -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Impair1980 #34616 üzenetére
A smart meter csak egy mérő. Méri a két irányt, semmi több. A többi dolog ugyanúgy működik smart meter nélkül is.
-
ratkaics
senior tag
-
Impair1980
aktív tag
válasz
kardkovacsi #34614 üzenetére
Nem tudom, most az inverterek, hogy csinálják. Ha termelsz, akkor automatikusan mindent feltöltenek a hálózatba, majd te onnan veszed ki ami kell a fogyasztásodhoz? Smart meterrel, meg csak annyit terme be a hálózatba, amire már nincs szüksége a házadnak! Ez akkor lesz majd igazán jó, amikor bruttós elszámolás lesz! De lehet rosszul gondolom! Vagy lehet inverterenként ez más és más!
-
-ZeeZee-
senior tag
válasz
HoryThePooh #34602 üzenetére
Én múlt hét közepe óta szenvedek a P1 portra dugott saját fogyasztás mérővel. Hol nem elérhető, hol meg csak "fals" adatot küld. Kínomban már csináltam egy másikat, de az sem működik. Akkor lehet, hogy nem is nálam van a gond?
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
Impair1980 #34611 üzenetére
Jól néz ki, csak ne lenne ilyen drága cucc ez a smart meter
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
kardkovacsi #34609 üzenetére
Hehe, tetszik ez. Látszanak az esti gamerkedéseim, +200 watt
Az is érdekes, hogy a ház alap fogyasztása 150-200 watt körül van éjszaka. -
Impair1980
aktív tag
válasz
Impair1980 #34606 üzenetére
-
Üdv. Ahogy telik az idő egyre jobban arra a megállapításra jutok, hogy ez nekem nagyon könnyen bukó lehet. Hiába tudok esetleg még a szaldoba benne lenni, ha a megtérülési idő alatt ezt elveszik. Jól sejtem? Max akkor járok kicsit rosszabbul ha eleve sokkal nagyobb a napelem mint a felhasznált energia. Ergo veheti ő olcsón tőlem annyira sok van, hogy nem járok rosszul. Namármost helyszűke és árak miatt örülök ha a jövőben azt kitermelé a tervezett rendszer amit fogyasztok. Jól látom?
-
kardkovacsi
senior tag
Amúgy ebből is látszik, hogy simán adhatna a Fronius olyan szoftvert a inverteréhez ami nézi a fogyasztást (Smart meter) és az alapján állítja a termelés maximumát a kimenethez. Azaz ha mondjuk kérsz egy 10-es invertert mert 10 az amit a kimenőz biztosíték enged akkor ha belül van 2 kW fogyasztás nyugodtan termelhetne a rendszer 12-őt mert 10-et tol csak ki amire a szerződés szól.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
HoryThePooh #34605 üzenetére
háháá közben rájöttem. Ugye béna a chartolója ezért ha minden be van kapcsolva a napi adatok lemennek ilyen vízszintes vonalba. Köszi.
-
kardkovacsi
senior tag
válasz
HoryThePooh #34605 üzenetére
Érdekes én csak napi bontás látok. Hogy sikerült órásra tenni?
-
Impair1980
aktív tag
Sziasztok!
Kész van a rendszerem, viszont az ad-vesz óra még nincs meg! Vettem egy Fronius Smart metert amit be is kötöttem. A bejövő 3 fázisra még a FI relé elé kötöttem! Rendszer felismerte. Tesztelés miatt bakapcsoltam a rendszert. Lekapcsoltam minden kismegszakítót, csak az Fronius inverter megy. Az Inverter szerviz menüjében a Smart meter alatt 0 W fogyasztást mutat ami teljesen jó!
Viszont az appban több száz watt fogyasztást mér. Ez mitől lehet?
Olyan mintha a napelem által termelt értéket is fogyasztásnak nézi az appban. -
HoryThePooh
aktív tag
válasz
kardkovacsi #34603 üzenetére
-
HoryThePooh
aktív tag
Okosóra leolvasás volt ELMŰ-s terület
Volt Elmű hálózat területen van-e mód kiolvasni az okosóra értékeket karosszékből valamilyen webes felületről vagy mobil appból ?
(MVM Next áram részére nem enged feliratkozni, ott csak a földgázt tudom intézni)
MVM Next Áram appban viszont nincs ilyen útvonal: Mérőállások->okosmérő->mindennapszaki részletek -
kardkovacsi
senior tag
válasz
HoryThePooh #34602 üzenetére
Ez visszatáplálás, felhasználás görbe? Ilyet is a távleolvasós portál?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged