-
PROHARDVER!
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
pyxystyx
tag
válasz
100tizenegy #35295 üzenetére
A jelenlegi árakat nem tudom, de a 32A- es 3TC-4417- et 24V- os működtető tekerccsel 2015- ben nettó 84 eFt- ért vettük, azóta bele sem merek gondolni az árába. Viszont tartós, és kapható hozzá felújító készlet. Ha 24V- ról akarod működtetni, akkor még tápra is szükséged lesz, de létezik 230V AC működtető tekerccsel is.
Ha pont nincsenek otthon elfekvőben ilyen kontaktorok, akkor minden más megoldás jobb ennél. (Akár a fentebb ajánlott félvezető alapú kapcsolóelemek is.)
Én inkább valamelyik már itt is ajánlott MPP Solar inverterbe pótolnám be a kontaktorok árát, mert arról mást is lehet működtetni, nem csak vizet melegíteni. -
313313
addikt
válasz
100tizenegy #35297 üzenetére
Vagy profilos mérés van a fogyhelyeden, vagy 5000kWh/év felett fogyasztasz, vagy 3*32A vagy e feletti teljesítményt kértél(utolsó kettó UNIÓS előírás). Mind a három lényege, hogy kiváncsiak a fogyasztásrodra és naponta olvassák az óra adatait, így profilizzák a fogyasztási szokásaidat.
-
VaZso
senior tag
válasz
100tizenegy #35297 üzenetére
Egyfázisú vagy háromfázisú mérő?
Háromfázisúból kétlem, hogy kétirányú mérőt tesznek fel (órahiányban szenvednek és napelemeseknek is nehezen jut), viszont egyfázisúból szerintem sokkal kevesebb rendszert telepítenek (2.5kWp határ miatt), ezért el tudom képzelni, hogy ebből van elég nagy készletük és ilyet szerelnek fel.
Meglehetősen valószínűtlennek tartom, hogy arra készülnének előre, hogy napelemet fogsz felszereltetni...
Tudomásom szerint viszonylag nagy fogyasztású ügyfeleknek szereltek fel okosabb / mobilkapcsolattal rendelkező mérőórát... -
100tizenegy
csendes tag
-
100tizenegy
csendes tag
válasz
pyxystyx #35255 üzenetére
Milyen jobb megoldásra gondolsz? még nem volt időm megkeresni az interneten az ajánlott Siemens kontaktort. Mennyi az ára? egy 800A-es árát láttam az árukeresőn, elképesztő ára van, másfél millió, ebből több inverter is kitellene. De valami leválasztó az inverter és a napelem közé csak kellene a biztonság miatt, nem tudom a telepítő cégek mit használnak.
Egyre inkább arra gondolok, hogy mégiscsak kellene egy szigetüzemű invertert vennem. De nem tudom, van-e olyan, ami akku nélkül is működik. A hálózatra nem akarom kötni, és azt sem, hogy a szolgáltató távolról kapcsolgathassa. Van egy autóban használható, az akkuról 220V-ot előállító gyári szerkezetem, nem tudom mi a neve, de sajnos csak 150W-os. Ha ilyen lenne 3-4 kW-os, az még jobb lenne, mint az inverter. Nem tudtok ilyenről, és kapható-e valahol nálunk?
-
petakpa1
őstag
Köszi a megerősítést.
Végülis úgyis kijön a matek, hogy teljes bruttó 192 kWh termelésemből levonva teljes 162 kWh fogyasztásomat akkor pont 34 kWh hálózatra betáplálás adódik
.
Megnyugodtan, hogy jó döntés volt a napelemrendszer.
MVM az óracsere napján a régi órán leolvasott záró mérőállást már ki is számlázta nekem. Azt már rendeztem is.
Következő diktálás 10.15-10.21. között lenne esedékes, de itt már nem szeretnék sem diktálni, sem fizetni semmit, hanem az a tervem, hogy MVM Next (ex ELMŰ) weboldalára saját adataimmal bejelentkezve a Számlaügyek / Részfogyasztás módosítás a menüpontban az éves mértékadó fogyasztásomat lemódosítom 0 kWh-ra most azonnal.
Jól teszem ezt? Ezt kell tennem?Aztán ha az éves leolvasásomkor netán mégis az lenne, hogy többet vételeztem, mint betápláltam akkor majd azt kiszámlázzák 1 összegben. (De nem számítok erre, éves szinten többnek kell lennie a betáplálásnak mint a vételezésnek, ha egy ilyen borongós szeptemberben nettó betápláló voltam.) Van klímánk de alig alig használjuk, így nyáron nagyon sok termelés összejön majd. Ha a szaldó megszűnik, az már más helyzet lesz persze...
-
Hunter2
addikt
Kicsit off topik de biztos tudja valaki a választ az itt lévők közül.
Otthonfelújítási támogatásnál a vállalkozói szerződés minden oldalát alá kell írnia a vállalkozónak? -
petakpa1
őstag
Pont ma 1 hónapja szerelték fel az okosmérőórámat és kapcsolták be a napelemrendszeremet. Maga a rendszer nem túl nagy, mert ez egy társasházi lakás, és csak a saját fogyasztásom megtermelése volt a cél. A rendszer egyébként 6 db Solitek Bifacial 355Wp napelemből, és 1 db SAJ R5 2.5K-S1 inverterből áll. 1 fázisom van. Napelemek fekvése déli, beárnyákolás egyáltalán nincs, de dőlésszög mindössze 11-12%.
Első hónap (2022.09.12-2022.10.12) eredményei az alábbiak:
Okosmérőóra
1.8.0 : 103 kWh => Ugye ez az amennyit áramot vételeztem a hálózatról? (A)
2.8.0 : 137 kWh => Ugye ez az amennyit áramot betápláltam a hálózatba? (B)
Azaz nettó betápláló voltam 34 kWh-val? Jól gondolom ezt? (C)
(Ha ez így van akkor az első havi eredmény - a szeptemberi igen esős és borongós időjárást is figyelembe véve - várakozásomon felüli).Az inverter mobilos applikációja összesen 196 kWh termelést ír.
Jól gondolom, hogy a havi tényleges áramfelhasználásom akkor 196-137+103= 162 kWh volt? (D)
Az itteni szakik meg tudnák erősíteni fenti (A) - (D)-t?
-
senki68
senior tag
válasz
MrZed001 #35282 üzenetére
Nemrégiben volt felügyeleti platform frissítés, régebben csak egy pipát kellett betenni a tulajdonoshoz, most gördülő menüből kell kiválasztani.
A teljes hozzáféréshez nem jár az admin fül, az csak a tulajdonosnak jár.
Régebben volt is ebből probléma, mert sok telepítő nem pipálta be.Most csak annyit tudok állítani, telepítőként amit felraktam.
-
senki68
senior tag
válasz
kardkovacsi #35279 üzenetére
Nem tudom, én most telepítek egy 5kW Fronius Symot, 5.67kWp még mindig kijön 400 ezer/kWp. Mindennel együtt is.
-
foo85
csendes tag
Sziasztok,
Van tapasztalat azzal kapcsolatban, hogy a telepítéseket szokták csinálni november-decemberben is? Csak ezért mert kezdek aggódni, hogy hiába kapom meg az 50 napja várt engedélyt a kiviteli tervre, utána meg a telepítő fogja azt mondani, hogy a szar idő, stb... miatt nem telepít.
Az MVM egy óra várakozás után felvette a telefont, de csak annyit tudott nyögni, hogy "sajnos nem tudják tartani a 30 napot, legyek türelemmel"... -
ssarosi
tag
válasz
senki68 #35274 üzenetére
Üdv.
Nekem is SE rendszerem van.
Vettem még 6 panelt, amit az építendő bejárati járda feletti tetőre raktam volna.
Félbehagytuk, mert a kőműveseknek a ház szigetelése miatti állványozásnál útban lenne.
Tavasszal fejezik be.
Eddig nem igazán fontos, amit írtam.
De. Megpróbáltam felvenni a kapcsolatot a kivitelezővel, de már a telefont sem veszi fel, és az e-mailre sem reagál. Amíg a kivitelezés folyt, addig nagyon készséges volt. Meg utána még egy pár hónapig. Sőt, munkát is szereztem neki (2020). Kérésemre megkaptam a maximális jogot, amit egy "user" megkaphat. Idén, amikor megsérült az inverteren a QR kód, hiába írtam neki, nem is foglalkozott velem. Aztán írtam közvetlenül az SE-nek, akik 1 nap alatt megküldték.
Amiért kerestem volna, hogy ő "menedzseli" az SE hozzáférésemet.
A telepítendő 6 panelt az optimalizálókkal tavasszal fel kellene venni a rendszerbe, de így biztosan nem fog menni.
Mit lehet ilyenkor tenni? -
kardkovacsi
senior tag
válasz
leslieke #35278 üzenetére
Addig amíg ilyen drága az energia nem fog lejjebb menni a panelok ára. Amúgy az is látszik, hogy jelenleg a 70 forintos áramárral közel oda került a megtérülés mint ahol volt a 37 forintossal, mert közel megduplázódott a telepítés ára is. Azért nem látszik ez annyira erősen, mert sok helyen lejjebb mennek a minőségben. Pl Fronius inverter helyett Solplanet, amiről ugye semmit nem tudunk de fura lenne, hogy fele árból kijönne ugyanaz a minőség.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
Kolondrum #35271 üzenetére
Brutális, ami a napelemekkel megy, az E.ON-nak lépnie kellett
Ezért nem lesz olcsóbb a napelem. Akkor a kereslet, hogy nem győzik a szolgáltatók sem és a telepítő cégek sem teljesíteni a kéréseket.
-
Andras6800
senior tag
-
Andras6800
senior tag
válasz
kardkovacsi #35273 üzenetére
Én Aug 31. adtam be. Tegnap délután jött az MGT.
(Pest megye) -
senki68
senior tag
válasz
MrZed001 #35272 üzenetére
Ezen most vitázhatunk, hogy milyen jogot adhat a telepítő, nem tudom azt a listát honnan szedted.
Mivel telepítő vagyok így látom, milyen jogokat tudok adni.
A legfelső szintet azért nem tudja adni, mert nincs joga adni, az csak a telepítői platformhoz jár, azt meg nem kapja meg akárki.Én ezt látom ezeket tudom adni.
-
kardkovacsi
senior tag
Bedobtam online egy 32,25,25-ös bővítést 16A-ről. Szerintetek kb. mennyi idő mire hajlandóak egyáltalán válaszolni? Volt Elmű terület.
-
MrZed001
tag
válasz
senki68 #35266 üzenetére
Nézd, ezek a SolarEdge jogok amit adni tud neked a telepítő
A legfelső szintet nem fogja adni, mert akkor a beállításait át tudod írni.
Ezért nem vállal felelősséget.Alatta viszont a Watcher már látja Admin beállításokat, de módosítani nem tudja.
És csak a legalsó amit adni szoktak. Ezért nincs jelentések, diagramok, riasztások ... -
-
heti
csendes újonc
válasz
Hequila #35238 üzenetére
A kapott számlád éves elszámoló számla, az éves leolvasás időpontja rajta kell legyen, ez vszeg május 15. minden évben. A többlet termelést nem tudod továbbvinni, ha nem kéred a kifizetést, elvész. Viszont feltehetően május 15-től indult a 12 hónap, ami jövő év május 15-ig tart, ezzel kalkulálhatsz a téli időszakban.
-
Üdv! Mit mutatat a piac? Dragul tovább a téma vagy várható valami olcsulás?
Kezdem elengedni, az eon bővítés sem halad. Bsznk reagálni nekem. Az oszlopokomat meg ellopták tüzelőnek. -
senki68
senior tag
válasz
MrZed001 #35261 üzenetére
Nekem nem megy az angol.
Csak a magyar.
Ezek vannak.
Műszerfal
Műszerfal és elrendezés
Teljes hozzáférés.
Csak a tulajdonosnak jár az Admin fül, tehát be kell írni tulajdonos. Itt lehet választani, Helyszín felhasználója és Helyszín tulajdonosa.Tehát a legmagasabb hozzáférés, Teljes hozzáférés és helyszín tulajdonosa.
Ez alanyi jogon jár a tulajdonosnak ennyi pénzért, nem is értem telepítők ezt milyen jogon korlátozzák.
-
HIJ
őstag
Ha már árnyék a téma. Most szerelik az optikát és húznak egy vékony (alig 0,5 cm) kábelt a panelek felett. Ez egy optimalizálatlan rendszert mennyiben érinthet?
-
tothbe
addikt
válasz
jani0625 #35262 üzenetére
Arra azért figyelj, hogy csalós a dolog. Ha nagyobb időszakot állítasz be akkor nem mutatja a napi összes adatot csak egy-egy időszak átlagát ábrázolja. Már egy hétnél is. Max 2-3 napot lehet egyszerre kiválasztani, hogy biztosan lásd a tényleges negyed óránkénti méréseket.
-
MrZed001
tag
válasz
senki68 #35259 üzenetére
Ha jól tudom ehhez telepítő be kell hogy állítsa userednek az:
- Account Engineer vagy
- Account Watcher
jogosultságot.
Utóbbi tudja olvasni Admin beállításokat is (írni nem).Nagyon sok telepítő tesz a vásárlóra, és csak a
- Account Sites Viewer
jogosultságot adja meg neki. -
pyxystyx
tag
válasz
100tizenegy #35247 üzenetére
Az előttem szólók sokkal elegánsabb megoldásokat soroltak, de ha mégis ragaszkodnál a kontaktorokhoz, a Siemens 3TC kontaktorai körül nézelődj.
Pl.: 32A- es. Két főérintkezőjét sorba kötve használjuk 24V működtető feszültségről max. 750 V DC megszakítására. 2 db. árából viszont sokkal jobb megoldásokat lehet összehozni.
De létezik 400A- es is. -
yoee74
csendes újonc
válasz
HunChris #34709 üzenetére
cdl, HunChris köszönöm a válaszokat !
Időközben lassan-lassan alakulnak a dolgok. Az érdi céggel tudtam tovább haladni.
napelemek: 8db Trina Vertex 400Wp és Huawei Sun 2000-2 KTL L1
Ahogy láttam a többi ajánlatban -és beszéltem az értékesítőkkel- nem igazán elérhető 2,5kW inverter. Ez most vagy igaz, vagy nem, mindenesetre a 2,5kW inverter nekem most nem tűnik elérhetőnek.
ideraknám a termékek adatlapjainak a linkjeit:
400W Datasheet_Vertex_DE09.08_EN_2020_PA3_web (naploposhop.hu)SUN2000 Technical Specifications - SUN2000-(2KTL-6KTL)-L1 User Manual - Huawei
Mivel nem értek hozzá, megtennétek, hogy a vetettek rá egy pillantást (na jó: kettőt) hogy ez a rendszer műszakilag megfelelő-e, jól tud működni, jó lenne, nem beleesni az összefoglalóban is részletezett problémákba.
Nagyon köszönöm, előre is!
-
ratkaics
senior tag
Sziasztok!
Van egy régebbi telepítésű(2014) rendszer az egyik ismerősömnél, ahol a DC oldali túlfeszlevezető így néz ki.
Azt szeretném kérdezni a hozzáértéktől, hogy ez így rendben van, ugye? Tehát "nem sült el", csak egy kicsit furcsa nekem, hogy nem minden ablaka zöld.Köszi előre is a szakértést!
-
KrAt
veterán
Amióta egyre alacsonyabban van a nap, azt figyeltem, hogy egy kicsit beárnyékolja a barackfa a panelok alsó felét, de nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki, egy kis árnyék nem akkora gáz, illetve úgyis vannak optik.
Aztán szembe jött velem ez:
Hát mondom ennek fele se répa, irány egy magassági ágvágót áruló bolt, aztán úgyis megnyúlt a fa, kicsit helyre kéne rakni.. Szépen le is vágtam kb 5 méterre, csak úgy hullottak az ágak (pár el is talált), az eredménnyel elégedett voltam, már csak egy kis nap kellett, hogy nézzük, mit alkottunk:
A különbség szembetűnő, nem szeretjük ezentúl az árnyékot -
kardkovacsi
senior tag
válasz
Azért érdemes átgondolni a megtérülést is. Télen kevés a napelemek termelése, így ahogy írták fentebb is nagyon sok panelre lesz szükséged. Csak úgy viszonyításképp, a 7,26-os rendszerem (mondjuk 25 fokos csak a dőlésszöge ami télen nem a legjobb), eddig decemberben, egész hónapban egyszer termelt 200 kWh-t meg egy 100-at (ez egy elég borzalmas december volt). Ugyanez januárban, 301 és 356 kWh. Na most ezer liter víznél fokonként kell 1,17 kWh, ha csak 30 fokot kell melegítened akkor is összesen 6x tudod felmelegíteni, ha minden ideális, télen, decemberben. Mindezt egy anyag áron 1,5M-es rendszerrel (csak a panel és a tartószerkezet anyag ára, ugye inverter az nincs ahogy írtad).
-
robi-k
őstag
válasz
Ívoltó kamrával rendelkező kontaktor (mágneskapcsoló) alkalmas akár 3 kV egyenáram megszakításához.Ilyen kontaktort pl. vasúti járműveken (metró, HÉV, nagyvasúti jármű) alkalmaznak. De egyszerűbb és olcsóbb is nagyfeszültségű szilárdtest relét (IGBT) alkalmazni.
-
Reggie0
félisten
válasz
A DC feszt hidkapcsolassal negyszogjelle alakitanam, ugy mar a megszakitassal sem lesz problema es vesztesege sem lesz jelentos, valamint az AC megszakitokat is hasznalhatod. A futobetetnek meg tok mindegy.
Soros kapcsolassal hiaba noveled a legrest, megszakitaskor csak a harmadot kell tudnia atugrani harom kulon helyen. Mivel a mozgas soran a legres merete folyamatosan no, igy nem lesz sokkal nagyobb problema. Az atutes lavinaszeruen be fog kovetkezni, mivel ha egy atutott, ott az ellenallas lezuhan, igy a maradekon hirtelen nagyobb feszultseg fog esni.
Ha ragaszkodsz a DC-hez lehet jobban jarsz biztositekkal(mint vedelem), a kapcsolashoz pedig szilardtest-relevel vagy IGBT-vel.
-
MrZed001
tag
válasz
Ez a véleményem :
Youtube: 220V AC vs DCInkább egy buta Solar Boost 3000
Hány panel, mekkora feszültség lenne rákötve ?
1000L víz 1 fokos melegítéséhez kell
4,2/3600 * 1000kg * 1C = 1,17 kWh ha jól számolom (+ veszteség)Nagyon, nagyon sok napelemre lesz hozzá szükség.
-
100tizenegy
csendes tag
Napelemmel szeretnék télen mintegy 1000 liternyi vizet melegíteni. Inverter nélkül, közvetlenül a fűtőtestre kötve a napelemet. Természetesen termosztátok által vezérelt két mágneskapcsolón át. Az egyik biztonsági okból, ha a víz elérne egy beállított maximum hőmérsékletet. A másik, amivel egy beállított vízhőfokot lehetne tartani. A rendszer nem kapcsolódna a villamos hálózathoz. A gondot az jelenti, hogy az egyenáramhoz Ívhúzástól védett mágneskapcsoló kell. Tudtok ilyen mágneskapcsolót javasolni?
Az akkumulátoros targoncához használt mágneskapcsolót javasolta valaki, de az csak 50-60 voltig használható. Arra is gondoltam, hogy egy 3 fázis kapcsolására alkalmas mágneskapcsoló 3 érintkezőpárját sorba kötöm, növelve ezzel a légrést. Mi a véleményetek róla? -
Hequila
őstag
Sziasztok!
Nem olvastam végig a topicot, lehet volt már kérdés, ha így van, akkor sorry.
Napelemes HMKE-vel rendelkezem. Teljes mértékben önerőből, nem pályázati finanszírozásból, tehát szaldós elszámolásban vagyok.
Az MVM-nél lemondtam a résszámla kiállítását.
Most mégis kaptam egy számlát, ami 2021.12.16 - 2022.05.15-ig terjedő időszakra szól (tehát 5 hónap). Ezen időszak alatt túltermelésem volt.
A számlában van egy melléklet, ami lehetőséget ad a túltermelési mennyiséget kifizettetni (Nyilatkozat és kifizetési kérelem HMKE betermelés elszámolásához)Nade! Én nem szeretném ezt az összeget kifizettetni, hanem el szeretném használni a többlet termelést, és azt, hogy 12 hónapos időszakban legyen a leolvasás.
Azt hogyan tudom megnézni, hogy mikor van a szaldó fordulónapja (sajnos nem emlékszem erre)? Illetve jól sejtem, hogy a többlet termelést most nem fizettetem ki, akkor az ment a vakok javára? -
edeleny
őstag
hali!
Tanulom a rendszerem! Gyakorlatilag 5 hónapja (05.16.) lett bekapcsolva. Nem ideális tájolás, sőt, tetőtartóval, diófával bonyolítva.
Elméletileg 6,8 kWp, gyakorlatilag a legtöbb amit üzemszerűen láttam rajta az 5,5 kw termelés volt. Persze nyáron eső után megszaladt 6-ig is.Na most azon kívül, hogy ott bukkantak fel árnyékok ahol nem vártam volna, érdekes dolog, délután háromkor lenne pont szembe a nap az elemekkel, de most már kétóra körül lefelé vette a termelés az irányt!
Ez gondolom a nap állása miatt van?Két tetőn vannak a panelek. Ahogy nézem a háztető a laposabb, az a hagyományos 35-40°
A garázstető az kb 45°-ra csináltuk annak idején.
Nyáron alig volt különbség a termelt feszültségben. mondjuk az egyik volt 10,8A a másik
10,9 A
Most majdnem 1 amper a különbség úgy hogy sehol nincs árnyék! Nyilván most a meredekebb a jobb. Télen ennyit számít a dőlésszög?És még egy dolog.
Ezt nem tudom micsoda, valaki segítsen már ki:
Aktív teljesítmény: 4,738 kW
teljes bemeneti teljesítmény:4,862 kW -
robi-k
őstag
válasz
MrZed001 #35209 üzenetére
Deye hibrid inverterek már bekerültek az E.ON által engedélyezett inverter listába (23. oldal)
-
Khaosz55
addikt
válasz
senki68 #35220 üzenetére
3X25 van. Azt mondták, hogy nem fogja az EON a 17-es invertert engedélyezni. Ráadásul azt mondták, hogy olyan az engedélyeztetés, hogyha pl a 17-es invertert engedélyét visszadobják, akkor nem írják meg mekkora lehet a max hanem újra kell indítani az engedélyeztetést.
Igaz lehet ? -
Gyuc
aktív tag
válasz
Impair1980 #35195 üzenetére
Pedig most valami ilyesmi történt mert az ominózus "balhés" cikk megjelenése után 300 ügyintézőt mozgattak át a napelem igény feldolgozásra.
-
Khaosz55
addikt
válasz
senki68 #35218 üzenetére
8-10 panel most felfér még, de ha elgurul a gyógyszer akkor tudom még helyet csinálni többeken is.
Én is a 12,5-re gondoltam, de azt mondták nem kapható és feláras, vagy kicserélem 10-esre vagy még egy 7-es invertert felrakok, de lehet azt sem engedélyezteti a szolgáltató.A 2 éves 7-es SE-vel mit csináljak? El lehet valami napelem FB fórumon adni gondolom.
-
senki68
senior tag
válasz
Khaosz55 #35216 üzenetére
8-10 panelra még egy SE inverter az csak rövidstringes lehet, aminek elég húzós az ára.
Én a mostani 7-est cserélném le egy 10 vagy 12.5 inverterre.
Termelésben is jobban jársz ha az összes panel 1 stringen van/lesz.
Ugyanolyan engedélyeztetés kell egy másik inverternek, mint a nagyobb cserének. -
Nand_i
tag
válasz
tothjozsef #35172 üzenetére
Sok jóra ne számíts.
Mi július végén adtuk be az igényt, kb 2.5 hét volt az iktatás, meg mégegyszer ugyan annyi mire átment az MGT. Azóta elfogadták a csatlakozási tervet is lassan egy hónapja, viszont a szerződést (ami ha jól sejtem egy pár mezős copy paste-es sablon) ötletük sincs, hogy mikor fogják postázni. -
Khaosz55
addikt
7-es SE inverterem van és 9.46KWp napelem mennyiségem. 2 Tájolás 4 tetősík és 2 féle dőlésszög. Egy alakalommal futottam bele fél órára limitbe.
A termelt energia bőséges.Viszont 2023 végén eltörlik a szaldó elszámolást, a meglévőkre még nem. Szóval szerintetek érdemes még most nagyobb invertert venni vagy még egy invertert felrakni ha a jövőre akarok gondolni ? 8-10 panelt még fel tudok rakni, de 7-es SE már nem viszi el.
Persze a legnagyobb kérdés, hogy a szaldót teljesen el fogják-e törölni a meglévő szaldó szerződésekre is? Senki sem látnok, de inverter csere vagy még egy inverter vétele nem olcsó mulatság. -
Acheron
őstag
válasz
MrZed001 #35208 üzenetére
Nos, ha ennyire nem hibrid ez a hibrid, akkor nem biztos, hogy megéri a 350k felárat a Solplanet ASW6K-LT-G2-PRO -hoz képest. Arról viszont nem a legjobb véleményeket olvastam. Elég kellemetlen helyzet, főleg, hogy azért van ez a két választási lehetőség, hogy az OFT -ba még beleférjünk, így nincs idő jobb minőségű inverter beérkezésére várni. Ami szép az egészben, hogy így sem biztos, hogy bele fogunk férni év végéig.
Ha meg nem férünk bele időben, akkor viszont két szék között a földre eset van, mert lesz egy gyengébb minőségű rendszer - támogatás nélkül. -
MrZed001
tag
válasz
Tiédetis #35171 üzenetére
Voltronic nem tud AC kapcsolást. Azzal csak lecserélni lehet jelenlegit.
Deye tud AC kapcsolást is (és le is lehet vele cserélni jelenlegit)
1:1 szabály van AC kapcsolt rendszernél, azaz az aksis inverter legalább annyi kW-os kell legyen, mint a Termelő (grid-tie) rendszer.Nagyon fontos, hogy valós hibrideknél a kW nem a visszatáplálás miatt érdekes.
Ha elmegy az áram, Deye 4ms átváltási idővel ellátja a házat.
A 8kW-os az 3x 2,67kW amit le tud adni.
Magyarán fázisonként 2,5kW-nál több egyszerre használt fogyasztó nem lehet rajta, különben túlterheléssel leáll. Elektromos motoroknál (pl szivattyú) számolni kell az indítási áramlökettel (inrush) is.Valamint árban a 8-10-12kW-osok között nincs túl nagy különbség.
Árak fent energom oldalán. Aksipakk is rögtön a kiválasztott inverter alatt.
Rack-es 48V-os LiFePO4 aksik beltériek. Erre még figyelni kell rendszer megálmodásakor. -
MrZed001
tag
válasz
Acheron #35170 üzenetére
Hogy Huawei mire jó? Alig valamire.
Még a ház fogyasztás nullázására sem képes.
A nappal betárol, este limiterrel amennyit szükséges visszatermel sem működik neki.
Ugyanis szimmetrikus 3 fázisra képes, mindhárom fázison ugyanannyit termelni.
Te viszont nem ugyanannyit fogyasztasz a 3 fázison.
- Így vagy pazarol és feleslegesen elad szolgáltatónak aksiból
- Vagy a legkisebb fázisod mértékével táplál vissza, így folyamatosan venned kell áramot szolgáltatótól másik két fázison.
Backup ráadásul külön kábelezésen, nem a ház meglévő kábelén adja.
És igen, nem szünetmentes. Azaz nem ezredmásodpercben mérhető a váltási idő ezen a külön kábelen sem.
Csak jobbat tudok ajánlani nála ... rosszabbat nem -
MrZed001
tag
-
maroni
aktív tag
válasz
Impair1980 #35203 üzenetére
Akkor te vezetsz nekem csak pénteke lesz 1 hónap!
-
Andras6800
senior tag
Nekem mondjuk készségesen inaktívvá tették a számlát amikor mondtam, hogy elszámolási vita van EON-al (Ex ELMŰ terület).
A mérőóra állást meg EON-al direktben egyeztetem ami féjdalmas, mert 40-45 perc mire kapcsolnak valakit ha szerencséd van. MVM villám, mert átlag 20-25 perc.
De ahogy írtam is, állami monopol cég 0 azaz NULLA felelősségrevonással. Megkárosítottak több millával? Nesze itt van 5000 Ft kötbér.
asdf_
Én megértem a másik oldalt, meg hogy nem egyik napról a másikra nincs 10x annyi ügyintéző, de ez az érv számomra elfogadhatatlan.
Egyfelől a felhasználók száma nem ugrott meg au utóbbi x évben. A nagy átalakítások során meg meglévő infrastruktúrákat kebeleztek be. Arról nem is beszélve, hogy 2-3 éve ez van. COVID-al lassult ugyen tovább, de előtte se hasított.Amint fent írtam, szarnak rá. Nem fognak 3x annyi ügyintézőt foglalkoztatni, ha ennyivel is elketyeg minimális szinten a dolog. User meg úgy sem tud mit csinálni.
313313
Azért ez így 2022-ben egy vicc. Őszintén... -
válasz
sz.zs. #35191 üzenetére
Az a baj, hogy totál egyoldalú a helyzete a fogyasztóknak, túl nagy és túl magas érdekeltségi körben van mint szolgáltató, hogy holmi egyéni pereskedéssel lehessen győzni.
Nekünk a 7 hónap alatt sikerült átírás után is képesek voltak olyan levelet írni, hogy mi voltunk a hibásak, miközben 3 napon belül adtunk le minden szükséges papírt...
Semmit nem ismernek el hivatalosan… most is 1,5e kWh-val több a számla mint a valós fogyasztás, de tegnap jött az újabb számla, hiába reklamáltam meg az előzőt… és akkor itt lép be a jól kitalált rész, hogy más számláz más szolgáltat… MVM vs E.ON, MVM ügyfélszolgálaton is elkezdi csaj, hogy a számlázásban tud csak segíteni műszakiban nem, mert nincs kapcsolat az E.ON-al, de ha nem fizetek az E.ON-al kikapcsoltatja az áramot.Most akkor visszafelé van kapcsolat… csak ha az ügyfél érdeke akkor nincs? Van egy szolgáltató akit műszakilag felel, de nem tudod motiválni nem fizetéssel?? Világon nincs ilyen..
Kettő ingatlannál nálam több kint 2e kWh-t becsültek el, ami nem kevés pénz, 2 hónapja a fülüket nem biccentik semerre… én meg nem fizetek… mindent is elárul, hogy kettő fogyasztási helyből kettőn gondom van.
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i5-4GEN I 8GB I 256GB SSD I 15,6" HD I Cam I W10 I Gari!
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy Z Flip 5 256GB,Újszerű,Adatkabel,12 hónap garanciával
- AKCIÓ! Apple MacBook Pro 13 2022 M2 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest