-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
astrojoe12
tag
-
Hatvan9
senior tag
-
törölt tag
válasz
astrojoe12 #60995 üzenetére
Nem lehet letiltani.
-
törölt tag
-
astrojoe12
tag
Az előző kérdésemhez tartozik, hogy a biosban le lehet tiltani a rosssz memória részeket, hogy azt a címtartományt ne használja a gép?
Egyébként szembe jutott, hogy pár nappal ezelőtt áramszünet volt és utána lett rossz a memória. Talán véletlen egybeesés, de ki tudja.
-
Hatvan9
senior tag
Sziasztok!
Most vettem használtan egy Gigabyte ga-h110n, i5 6500 processzorral,a RAM pedig Kingston Value 1x8GB, elméletileg minden használt hibátlan a RAM pedig Új.
Valamiért örök újraindulás produkál ha a RAM a Slot A- foglalatban van, még jó hogy kipróbáltam a B Slottal is mert abban megy -
astrojoe12
tag
Sziasztok!
Mire utal ez a memória hiba a második modulban? Lehet vele kezdeni valamit?G.SKILL 16GB Ripjaws V DDR4 3200MHz CL16 KIT
Két éve fut 2933Mhz-en mert a ryzen 5 2600x nem tudja 3200Mhz-en futtatni.
Manuálisan beállított időzítésekkel fut a gyári adatok szerint, de emelt feszültségen 1.2v helyett 1.35V -
BaLee
addikt
Sziasztok!
Jelenleg egy "Kingston Fury 16GB Beast DDR4 3600MHz CL17 KIT KF436C17BBK2/16" KIT-em van a gépben (12600k, ASUS PRIME Z690-P D4) de szeretnék fejleszteni 32GB-ra.
2x16GB-os KIT-ben gondolkodom. Milyen memóriát javasoltok a géphez? Később lehet majd fejlesztenék 13600k-ra vagy lehet valami i7-re ami még belemegy a lapba. -
-
Mustármag
őstag
Sziasztok
Egy Asus A58M-A/USB3 és AMD A6 7400K párost szeretnék 8 gb Ram-al felruházni, VGA nincs az Integrált van használva.
Nem tudom hogy mennyire válogatós ez a páros.
Mire figyeljek a ram kiválasztásánál?(márka, frekvencia, időzítés)
Felhasználás: böngészés, irodai munka, social media, FB+YT
Minden segítséget előre is köszönök. -
törölt tag
válasz
zotya1981198 #60984 üzenetére
4000 MHz-en mennek. A DRAM Frequency-nél lévő órajelet meg kell szorozni kettővel.
-
zotya1981198
újonc
Sziasztok.
Adott egy konfig.
Alaplap:Asus Rog Strix B560-g Gaming Wifi
Processzor: Intel I9-11900K
Memóriák 4 db 16gb G.Skill Ripjaws V cl18. (F4-4000C18D-32GVK). 4000MhzEzek a memóriák elméletileg 4000Mhz-en kellene hogy menjenek?
A CPU-Z-ben 2000-et mutat.
Semmi gond nincs vele de zavaró hogy nem azon pörögnek amin kellene.Mondjuk ilyen mélyen nem értek hozzá.BIOsban be van kapcsolva az XMPVálaszokat előre is köszönöm szépen!
-
KelemenD1
friss újonc
[kép] Sziasztok!
Szeretném segítségeteket kérni, egy régóta fennáló problémát illetőleg.
Nem tudom kihasználni a 16Gb RAM-ot mert csak 8-at enged. Felismerni felismeri, itt is meg a BIOSban is.
1-3 és 2-4 slotban is volt már próbálva.
Képek csatolva.
Segítségeteket előre köszönöm!
Dávid -
Sidorovich
senior tag
Sziasztok!
Otthoni kis háziszerver beüzemelését terveztem egy ASUS PN41 barebone géppel. Milyen memóriát (típus, márka, széria) ajánlanátok ami megbízhatóan bírja a 24/7 üzemelést?
Teljesítmény nem fontos, alap 2133 Mhz freki is megfelel, inkább a megbízhatóság és a mérsékelt melegedés számít, mert kicsi passzív hűtésű háza van a gépnek.DDR4 SO-DIMM kell a gépbe, 4-8GB kiszerelésben gondolkozom.
Előre is köszi a segítséget!
-
hoffman_
nagyúr
sziasztok,
sokat nem találtam erről, itt a fórumon sem, külföldön sem. mennyire lehet ez megbízható? Klevv Bolt-X, épp 32GB, 3200@16-18-18-38@1.35V kit-et vadászok, mert duplázni szeretném a RAM kapacitást, de elképesztően alacsony helyem van a CPU hűtő alatt. Crucial-nek volt modulja, ami befért alá, de kifutott.
a G-Skill Aegis opció, de annál komolyabbat szerettem volna, 3200@CL16 vagy 3600CL@18 -
szabeska
addikt
Ha kell a 32gb, akkor mindenképp válts 2x16-ra (A2-B2 slotba helyezve őket, XMP bekapcs!). Ha elég a 16gb, akkor csak a Trident maradjon.
Válasznak ment
-
Kro
tag
Sziasztok!
Jelenleg van a gépembe 2db 2x8 Gb-os kit:
Crucial 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Ballistix Sport LT
Trident Z NeoDDR4-3600 CL16-19-19-39 1.35V16GB
Ennek így ebbe az összeállításban van értelme?
Dual chanel így működhet? Inkább használjam csak a trident kit-et?
Vagy esetleg váljak meg az egésztől és váltsak 2*16 Gb-os kit-re?
Az gép Msi B550 Tomahawk /Ryzen 5600x/ 3070 vga. -
Livius
őstag
Sziasztok,
Új RAM vásárláson gondolkodok. Egy Gigabyte GA-Z170-D3H alaplapba szeretnék új RAM-okat venni (nyilván többet mint ami eddig volt kit-ben), ez a lap az XMP-vel maximum a DDR4 3466(O.C.) /3400(O.C.) MHz-es RAM-okat tudja, viszont ilyen RAM-ok ma már alig kaphatók, nem egy túl elterjedt órajelek már.
Árukeresőn és máshol is azt látom, hogy most a 3600 MHz-es RAM-okból van rengeteg típus. Azt kérdezném, hogy az működhet, hogy pl ha veszek egy Corsair 3600 MHz-es Kit-et, azt majd az alaplap gond nélkül tudja-e használni a 3400 MHz-es beállítással? -
AkosAkos
aktív tag
Sziasztok!
PC játék (God of War) memória problémában kérnék segítséget.
2 éve vásároltam az adatlapomon található számítógépet, újonnan. 2-3 hete játszok a God of War PC játékkal, aminek még az ajánlott gépigényének is megfelelek, bár tény, hogy 2k-ban játszok, nem 1080p-ben. Nagyon ritkán az utóbbi hetekben kilépett "Not enough available memory" hibával. De 1-2 napja már nem tudok játszani, azonnal kilép, pedig a játék 70 FPS körül fut. Innen jön a kérdésem, hogy fog segíteni, ha 2x8 GB RAM (ami egyébként jól fut, leellenőriztem, megvan a dual-channel és a frequency) helyett veszek 2x16 GB-ot? Nem gondolnám, hiszen megvan a gépigény és az FPS...Ti mit gondoltok? Esetleg van más ötletetek a hiba orvoslására? Már frissítettem a drivereket, javítottam a helyi fájlokat, a Windows Grafikai Beállításokban átállítottam ezt az alkalmazást nagy teljesítményre, stb, stb.
Fontos kiegészítés, hogy HIGH-on játszottam eddig, amit most fél órája vettem le Medium-ra és EDDIG nem jött fel a fent írt hibaüzenet, tehát mintha ez megoldotta volna (csak amiatt nem vagyok benne biztos, mert eddig is ritkán jött elő). De ha megvan a gépigény? Segítene a több RAM? Szeretnék magasabb beállításokon játszani, mert bírnia kell, az FPS meg is van. Illetve lehet, hogy hosszútávon a Medium sem oldja meg a dolgot.
Köszönöm a segítséget! -
sfknasty
aktív tag
Sziasztok.Tudna esetleg valaki G skill 3600 cl16-16-16-36-os memoriához beállítást dobni. A cél 3800Mhz cl14.
-
PsycHo88
senior tag
Nem nagyon pörög ez a topik
-
PsycHo88
senior tag
válasz
Lacpac #60959 üzenetére
Köszönöm a választ ! csak nem akartam ram-al kapcsolatos kérdéseket fel tenni Cpu topikban
.
Egyéb ként kipróbáltam a Ryzen DRAM Calculator-t is beállítottam azokat a paramétereket amitket a Ryzen DRAM Calculator-ba kaptam, kb ahogy elfogadom a beállításokat újra indul a gépet és a bios-ig nem jutok el A02 hiba kód és csak fekete kép.
-
Lacpac
őstag
válasz
PsycHo88 #60958 üzenetére
Egy kis szerencsével megy az AMD platformon is annyit. Persze ehhez már olyan CPU is kell. A memória OC nem annyi, hogy feszültség és a főidőzítések beállítása, és restart. Van ott még mit állítani.
Gondolom a Biosban jártál a ram szekciónál, ami ott auto-n van, ott nem baj ha mindenhez hozzápiszkálsz. A cpu-d topikjában van egy-két ram mágus. Ők biztos tudnak segíteni. -
PsycHo88
senior tag
Sziasztok !
A véleményetekre lennék kíváncsi ,illetve a segítségetekre .
Jelenleg van egy Team Group 8Pack Edition 32GB (2x16GB) DDR4 PC4-28800C16 3600MHz Dual Channel Kit a gépembe , olvastam a weboldalon ahol vásároltam a ram hosszá szólásokat ,és láttam hogy ez a ram elvileg elég jól bírja a tuningot . Aztán az egyik hozzá szoló be linkelte a weboldal fórumját és el keztem olvasgatni csak kíváncsiságból , ezzel nincs is semmi gond . Gondoltam kipróbálom azokat a beállításokat amiket ott láttam , De valamiért nekem egyik beállítás sem működött , kivéve persze az xmp ami16-16-16-38 & 3600 MHz, és ez lenne a kérdésem hogy miért
Talán azért mert ezek a beállítások INTEL platformot lettek tesztelve ?A CPU-m 5950x az alaplap pedig egy Msi x570s carbon max wifi (legfrissebb Bios) .
Válaszotokat előre is köszönöm !És bocsi az amatőr kérdésekért
-
hyperst
tag
Üdv
Van egy régi Asrock fatality z97-es lap. Eddig 8gb (2x4)memoriával, most raktam bele 2x8 gb-ot (Kingston Hyperx Fury 1333 CL9 RAM kit (HX313C9FB/8) de ezeket az infokat dobja rola. Full hüle vagyok ezekhez de ugy érzem hogy felismeri hogy 16 van benne de csak 8-at használ, vagy rosszul gondolom? [kép] [kép] -
törölt tag
válasz
tknof1871 #60951 üzenetére
Én nem tudok ilyen megoldásról, illetve szerintem igény se lenne rá otthoni felhasználók körében. Átlag felhasználás mellett mi szükség lenne erre? Nekem volt, hogy éveken át futott a gépem leállítás nélkül (kivéve Windows-frissítés miatti újraindítás, vagy hardvercsere), de soha nem volt semmiféle működési problémám, amit észleltem volna. Se fagyás, se újraindulás, se kékhalál, se programhibák, se adatvesztés, semmi.
Ha elindítasz egy MemTest86-ot, és futtatod napokon át egyhuzamban, akkor mindvégig hibátlannak fogja mutatni a memóriáidat (ha egyébként tényleg hibátlanok, nincsenek húzva, stb.) Kellhet ennél több egy otthoni felhasználónak? -
tknof1871
őstag
Üdv!
Születtek megoldások amik az átlag emberek hardvereinek szintjén megoldják a bithibák javítását? ECC RAM nélkül.
Pl.:
Az alaplapon 4 RAM csatlakozó van és mindegyikben 32GB-os memóriát teszünk. A rendszer 32GB RAM-ot lát, nem 128GB-ot (nem 4x32GB). Ha az egyik 32GB-os memóriában hiba keletkezik, akkor kvázi szavazással eldől melyikben van a hiba és azt a rendszer “eldobja”.
Ha a 4 memóriából 1-ben hiba jön létre a másik háromban jó és egyforma adatok lesznek.
Ha a 4-ből 2-ben hiba jön létre, akkor biztos nagyon kicsi az esélye, hogy a két hiba ugyanaz lesz, mert a hibák véletlenszerűen jönnek létre.
Ez vajon működne? Egyáltalán lehetséges átlagos hardverekkel megcsinálni azt amire az ECC RAM-ot használó drága hardverekből felépített kritikus rendszerek képesek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Gigabyte alaplap topik
- Projektor topic
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Ukrajnai háború
- Milyen SSD-t vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Autós kamerák
- További aktív témák...
- 2 x 32 GB kit 6000 MHz CL30 DDR5 G.Skill Tident Z5 Neo RGB 10 év garancia!!!
- Silicon Power 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz SP032GBLFU320X02 RAM
- DDR4 Hibás ramok eladók ha egyben viszed INGYEN FOXPOST+Olcsóbb
- Crucial Ballistix Red 2x16GB DDR4 3600MHz CL16 kit (garancia: Alza, 2030.11.02-ig)
- Corsair Vengeance RGB Pro 32GB (1x32GB) DDR4 3600 (PC4-28800) C18 INGYEN FOXPOST
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
- AKCIÓ! Gigabyte H510M i3 10105F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Samsung Galaxy A5 2017 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest