- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen videókártyát?
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Kompakt vízhűtés
- Gamer headsetek a felsőkategóriából
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen széket vegyek?
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rover623
félisten
válasz Calibos #3599 üzenetére
A lényeg:
A C2D van leginkább kiszolgáltatva az Intel chipsetek/rendszerek tervezési gyengeségének: a memcsi az északi hídon csatlakozik a procihoz, vagyis a legszűkebb keresztmetszet a proci és az északi híd közötti csatlakozás.
Ennek az áteresztőképessége az FSB-vel arányos, vagyis 266MHz-es FSB mellett a sávszélesség a DDR2-533-nak felel meg (az újabb 333MHz-es FSB-jű C2D-k esetén DDR2-667).
A gyakorlatban persze ez sem használható ki teljes mértékben...
Általánosságban elmondható:
- irodai gépbe C2D mellé elég a DDR2-533 (ill. DDR2-667)
- aki nem tuningol, nem akar csúcskonfigot, de szeretné a maximumot kihozni az alapon futó rendszeréből, az vegyen egy kategóriával gyorsabb memcsit.
- DDR2-800 és ennél gyorsabb memót csak az vegyen aki tuningolni akarja a cuccost, vagy a nagyon alacsony késleltetésekre gyúr (mert az ő általa használt alkalmazásoknál az a nyerő).primus inter pares
-
Calibos
addikt
válasz FehérHolló #3596 üzenetére
C2D ---latency
Itt le van írva, bár nem lenne rossz ha valaki lefordítaná Angol nem az erősségem
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
válasz FehérHolló #3596 üzenetére
Szintetikus tesztek voltak...vagyis extrém esetben IRL ki sem mutatható...
primus inter pares
-
FehérHolló
veterán
-
A-l-i-e-N
aktív tag
Köszi szépen majd elolvasgatom Tudom, azért irtam ( ) be
-
Rover623
félisten
válasz FehérHolló #3591 üzenetére
C2D esetén 2-5 százalékot mértem E4300/DDR2-667 és E6400/DDR2-800 konfigban...
primus inter pares
-
Calibos
addikt
válasz FehérHolló #3591 üzenetére
Nos, nekem már kb 1 ével ezelőtt eszembe jutott hogy ideje lenne kiegészíteni az első „postot”.
Latency és Comand-Rate talán bele kerülhetne -
FehérHolló
veterán
válasz Calibos #3589 üzenetére
Írtad volna le...
Nem azért írtam a két nevet, hogy másba belefojtsam a szót, hanem az ő véleményükre mindenképp kíváncsi voltam.
Akkor én is megragadom az alkalmat egy kérdés erejéig:
Mennyivel növeli a teljesítményt a dual channel?
Socket A rendszerben 3-5% teljesítménynövekedés
Socket478 és LGA775 rendszereken 20-80% teljesítménynövekedés
Socket939 rendszeren majdnem annyi mint az inteles rendszereken
Ez igaz még C2D-re is? (Szerintem igen, csak nem vagyok benne 100%-ig biztos.)
Szerk.: A ''fojt'' még mindig ''j''.
[Szerkesztve]Skynet is real. It's called Google.
-
Calibos
addikt
válasz FehérHolló #3576 üzenetére
Nekem lenne javaslatom!
-
A-l-i-e-N
aktív tag
Hali!!
Olyan kérdésem lenne, hogy a RAMoknál mik ezek a CL5 CL4 meg ilyenek.. azt tudom h. idözités, de minek, mire jo stb? Kezdö vagyok, nem tudom, valami segédanyagot ha valaki tud, akkor megoszthatná velem
*(Ugyanez vondatkozik a procihuzásra is... ) -
PPSH
őstag
hi emberek.lenne egy DDR2-es kerdesem.800-as ramokrol lenne szo.na szoval,ezeknel a ramoknal mindegy hogy 5-5-5-15-on vagy 4-4-4-12-n mennek?vagy van valami kulonbseg sebessegben valamelyik javara?
Cort Z40(EMG 81+85)+Marshall MA100H+Marshall M412A 300W
-
beneszilo
tag
hi!
szeretnék valami hűtést a ramjaimra, de csak olcsó megoldás jöhet szóba, én valami ventire gondoltam a memók fölé. Szerintetek hány centis venti kéne, és egyáltalán hova tudom rögzíteni? -
Rover623
félisten
válasz #65675776 #3578 üzenetére
A K8 IMC-k indegyike támogatja az ECC-t.
Az lehet...az alaplapok egy része viszont ennek ellenére nem...sőt: kifejezetten ''non-ECC'' RAM-ok használatát írják elő...
Arra vonatkozólag nincsen tapasztalatom, hogy az ilyen alaplapok el sem indulnak ECC memcsivel, vagy csak egyszerűen nem működik bennük a hibajelző és javító funkció...primus inter pares
-
-
törölt tag
válasz FehérHolló #3576 üzenetére
Részemről OK. Viszont a ''speciális lap'' kitételt módosítanám. A lap támogatát alapvetően csak akkor igényli, ha a chipset-ben van a memóriavezérlő, és akkor sem biztosan speciális a lap (a Series3 mondjuk nem támogatja, de az i8xx és az i9xx széria bizonyos tagjai igen, bár főleg csak a felső kategóriásak). A K8 IMC-k indegyike támogatja az ECC-t.
-
zolee0307
őstag
3372 hsz-re vki?
///\\\ Már a jövő sem a régi ///\\\ Magyar égre magyar UFO-t ///\\\ Sose nyomjá full kretént - Kirk Lazarus (Tropic Thunder) ///\\\
-
FehérHolló
veterán
válasz FehérHolló #3452 üzenetére
daa-raa, Rover623: Valami kifogás/javaslat/javítás?
Skynet is real. It's called Google.
-
Gyuri27
félisten
Ha leadaod a 4x512-t akkor nem hiszem, hogy olyan nagy összeget kéne ráfizetni
pl: DDR PC3200 400MHz 2048MB CORSAIR KIT 2DB 23 549 Ft 5 ÉV, DDR PC3200 400MHz 2048MB GEIL VALUE KIT 2DB (Chip 5ns, 2.55-2.65V, 6 Layer PCB, Blue Aluminum Heat Spreader, Dual Channel SPD, SPD: 2.5 6-3-3 2T) 25 344 Ft Élettart.
Ezeket meg még huzhatod is kicsit. próba cseresznye.Amd - Radeon - Ryzen
-
Narim
tag
válasz #65675776 #3567 üzenetére
Értem.
Szóval mondjuk egy játéknál nem okoz túl sok fps csökkenést mondjuk, ha 800-as RAM van a gépben 1066-os helyett?
És a szorzó számít valamit? Arra gondolok, hogy a memória vezérlő felelteti meg egymásnak elvileg a 2 különböző sebességet (a RAM-ét és a prociét). Egy 4:5 arányú osztónál nem kell kevesebbet dolgoznia a memória vezérlőnek, mint mondjuk egy 1:2-es osztónál?
Csak azért kérdezem, hogy érdemes lenne-e 400-on járatni az FSB-t (800MHz-es RAM mellett), mert akkor 0.5-ös osztó kell, és 1:2 lenne az arány, vagy a memória vezérlő tehermentesítése miatt jobb lenne esetleg hagyni 333-on az FSB-t és akkor 3:5 lenne az arány, ami barátságosabb (arról nem is beszélve, hogy ezt ajánlja a leírás is)?
Persze 1066-os RAM-mal meg 333 FSB mellett 4:5 arányban mehetne, ami még barátságosabb... Csak ugye nem tudni előre, hogy menne-e úgy a RAM. -
Narim
tag
válasz #65675776 #3564 üzenetére
Köszönöm.
Remélem azért nem őrülsz bele a hülye kérdéseimbe
Az jó, hogy a dual nem kapacitásfüggő. Továbbá akkor alacsonabb időzítést is tud majd.
A processzorról már máshol írták, hogy bírja a 400-as FSB-t.
Igazából a RAM-ot nincs szándékom húzni, szóval 400-as FSB mellet én már boldog lennék, ha 2:3-as osztóval pont 1066MHz-en menne a gyárilag is 1066MHz-es RAM, 2*1GB dual-ban.
(Az Auto módot kikapcsolva, akkor hozzáférek ezek szerint az osztó állításához?)
Az egyetlen félelmem az, hogy ugye 1066MHz-en nem biztos hogy menne a RAM, pláne 400-as FSB mellett, amikor már elvileg 1333 mellett sem támogatja...
Szóval már csak azt nem tudom, hogy megéri-e több pénzt kiadni az 1066-osra...
Amúgy le a kalappal előtted, hogy ennyire segítőkész vagy -
törölt tag
Ha Auto-n hagyod a RAM beállításokat, akkor bármi történhet. (Az Asus lapok ebben gyengék egyébként.) Ezért inkább állítsd be kézzel.
Alapból egyébként az SPD-t veszi figyelembe, az pedig a DDR2-1066 modulok esetén is alapból DDR2-800-at tartalmaz. Szóval valóban ilyen órajelen indul majd el. Tuning esetén a probléma abból adódik Auto beállításnál, hogy a BIOS nem biztos, hogy jól határozza meg mikor kell a következő, lazább SPD beállításokra váltania, illetve ha nincs ilyen, akkor mit és hogyan kell beállítania. Szóval tuning esetén szigorúan kézimunka.
A techdoc meg nem meglepő, hogy nem tartalmaz tuningra vonatkozó részt. Hogy megy-e így stabilan a cucc? Ezt a tuningosoktól kérdezd, lap és procifüggő.
Az, hogy az MCH nem támogatja hivatalosan, még nem jelent semmit. A lap elméletileg tudja. Kérdezz rá a topicjában. Egyébként C2D mellett felesleges szénnépörgetni a memóriát, még a K8-nál is érzéketlenebb rá.
Vehetsz kisebb időzítésű modulokat is. Fog menni az is. Csak a DDR2 szabvány szerint 5-5-5@DDR2-800 a szabvány, tehát ezt kell támogatni.
A DC pedig nem kapacitásfüggő.
[Szerkesztve] -
-
Narim
tag
válasz #65675776 #3559 üzenetére
Egy valamit még megmondanál?
Ha alapból elindítom a gépet, alapjáraton 1333MHz a QPB, 333 az EC, ekkor a 800MHz-es RAM-ot a gép automatikusan 800MHz-en járatja, úgy hogy felismeri, és beállítja a 3:5 osztót?
És később, ha növelem a processzor FSB-jét 1600-ra akkor az osztó marad 3:5, és így a RAM is gyorsul? Tehát az osztót nem tudom állítani?
Mi történik ilyen estben, ha beteszem akkor az 1066MHz-es RAM-ot?
A pdf nem szól olyan esetekről, ha pl. 1600-as a QPB. Olyankor tud egyáltalán stabilan menni a rendszer?
Amúgy nem célom a tuning, csak amíg azt hittem támogatja 1333FSB mellett az 1066-os RAM-ot is, akkor gondoltam, hogy ebben az esetben már kihasználom ezt, és gyorsabb memóriát teszek bele. -
törölt tag
Tuning miatt megéri. Ha valóban 1600MHz FSB a cél, akkor az ugye 20% túlhajtás. DDR2-800 20%-kal túlhajtva: 960MHz. Ezt egy DDR2-1066-os modulnak kötelessége röhögve vinni. Egy DDR2-800-as nem feltétlenül tudja.
Általában a nem hivatalos megvalósítások is működnek, de nem szabad meglepődni ha nem. -
Gyuri27
félisten
válasz manutdzoli #3547 üzenetére
Adata viesta extreme edition 1000+
Bazár itt a ph-n: BandiT, Hammon náluk ez kb. 29k.
A 800+ 23k ugyanott.
Ha üzletet akarsz: [link], [link]
Üdv a viharsarokba földiAmd - Radeon - Ryzen
-
törölt tag
Persze lehet bonyolítani a dolgot: [link] 11. oldal 3.4 Valid Front Side Bus and Memory Speeds Láthatóan a chipset hivatalosan csak DDR2-667/800 és DDR3-800/1066 támogatással bír. Szóval az ezektől eltérő beállítások esetén lehetnek problémák.
Igazából azért lényeg, hogy inkább az osztókról beszéljünk, mert azok allandóak, míg a DRAM órajel az EC emelésével szintén emelkedik. -
Narim
tag
válasz #65675776 #3553 üzenetére
Kösz!
Akkor 400-ra állított FSB, vagyis 1600-as QPB mellett, 1066MHz-en a DDR2-es RAM-hoz 2:3-as osztót kell beállítanom, ha jól számoltam. Vagy esetleg majd egyenesen a Data Frequency-t (1066MHz), vagy a clock Frequency-t (533MHz, ugye az 1066 fele, kell hogy legyen?) kell majd megadnom.
Köszönöm a segítséget. Nagyon jól jött, most már talán átlátom annyira, amennyire szükségem lehet
Azt hiszem, akkor 1066MHz-eset veszek, és majd 2:3-as osztóval járatom az 1333QPB-s proci mellett.
Még egyszer köszönöm. -
törölt tag
Itt jönnek az érdekességek: van olyan BIOS amiben a data és van olyan amiben a clock freq-et kell megadni. Ráadásul Asus esetén lapja válogatja mikor mit kell megadni. Sokszor még családon belűl is eltérnek a dolgok.
Jelen lap esetén a data freq-et, DDR2-667 a minimum. [link]
A beállítások egyébként valójában az osztókat takarják, a lap pedig minimum 800MHz-es FSB-t szolgáltat. Emiatt DDR2-667 -> maximum 2:3; DDR2-800 -> max 1:1; DDR2-889 -> max 10:9; DDR2-1066 -> max 4:3 Persze csak akkor ha engedi felfelé osztani. 1333MHz FSB mellett: DDR2-667 -> 1:2; DDR2-800 -> 3:5; DDR2-889 -> 2:3; DDR2-1066 -> 4:5
A DDR3 vonulatot ugyanígy végig tudod számolni. -
Narim
tag
válasz #65675776 #3550 üzenetére
Köszönöm.
Nekem asus p5kc alaplapom lesz, szóval lehet, hogy akkor találkozom majd valamelyik vicces megoldással.
Még annyit, hogy ha 1066-on akarom járatni, és nem az osztót kell megadni, akkor nem 533-at kell beállítanom? Mert te 667-et mondtál, és úgy nem 1333-on menne akkor? (Gondolom osztó nélkül valószínűleg a Clock Frequency-t lehet állítani, és akkor annak a duplája lesz a Data Frequency)
Nem akarok kötekedni, csak ezt az egyet nem értettem -
törölt tag
DRAM : EC arányt szokás megadni, az MC is ezzel dolgozik. Persze kérdés a BIOS-ban hogyan kell, ott elég érdekes dolgok elő tudnak fordulni, főleg AsRock/Asus vonalon láttam már vicces megoldásokat. A legtöbb BIOS-ban egyébként nem a szorzót látod, hanem olyasmiket, hogy 800, 667, 533... Keverni tudnak.
Egyébként nem kb, hanem pontosan.
400MHz EC mellett ugye az FSB 1600MHz, ha emellett 1066-on megy a RAM, akkor az 2:3 arány. Viszont ha nem közvetlenül állítos az arányt, akkor 667-et kell beállítanod. Azon viszont ne lepődj meg, ha nem pontosan annyi lesz a valóságban.
mzx: A BIOS bootkor elméletileg kiírja. Persze ezt a fullscreen logo eltakarja. Win alatt CPU-Z megmondja, viszont az a fizikai buszórajelet írja, szóval azt meg kell dupláznod. -
Narim
tag
válasz #65675776 #3546 üzenetére
Értem.
Akkor, ha én mondjuk 1066MHz-es RAM-ot vennék, az ugye 266MHz-es Core Frequency-vel rendelkezik. Ha e mellé 400-ra állítom az FSB-t, akkor az osztó 3:2. Ez nem helyes így?
Mert 400/266 az kb. 1,5 vagyis 3:2. FSB/Core Frequency-t kell nézni, vagy Core Frequency/FSB-t?
400-as FSB mellett akkor tud menni 3:2-ben a RAM 1066 Data Frequency-vel? Ez elfogadott arány? -
manutdzoli
senior tag
Hi!Memória vásárlás előtt állok,2giga Ramot szeretnék,800mhz vagy annál nagyobb,25-30000ft-ot szeretnék rá szánni!Ebben az árban a lehető legjobbat szeretném!Help!
FORZA FERRARI!!Ferrari 2007 World Champion-Kimi Raikkönen.........INTEL-NVIDIA.......
-
törölt tag
A memóriaosztók nem szabadon állíthatóak, csak bizonyos értékeket vehetnek fel. Ezek tipikusan: 1:1, 4:5, 2:3 és 1:2. Előfordul még pl az 5:4 is. Illetve K8 esetén vannak további érdekesek is, de azok leginkább a(z IMC miatti) más megoldás következményei és nem éppen megbízhatóak.
-
Narim
tag
válasz #65675776 #3544 üzenetére
Végre, akkor kezdem átlátni valamennyire
Köszönöm, a segítséget és a fáradozásodat.
Még esetleg annyit megmondanál, hogy a szorzónak van valami negatív következménye? Mármint midegy-e, hogy milyen szorzóval megy 800MHz-en a RAM-om?
Tehát jobb-e ha 400-as FSB mellett, 0.5-ös szorzóval járatom a RAM-ot, vagy az a jobb, ha mondjuk hagyon 333-on az FSB-t és mondjuk 0.6-os szorzót használok (200/333), és úgy megy a RAM 800 MHz-en?
A szorzót milyen pontosan lehet megadni? 0.5-ös ugrások vannak csak benne?
Mert akkor vagy 400-as FSB-t tudok használni, és 0.5-ös a szorzó, vagy 333-as az FSB és akkor 0.5-tel 667MHz-en jár a RAM (ha 1-et adnék meg, akkor ugye 1333MHz-en menne a RAM, amit nem bírna).
Vagy a szorzó a processzor/RAM arányt mutatja? (És akkor 0.5 helyett 2-es szorzó van, és ebben a rendszerben 0.5-ös ugrásokkal többféle értéket is lehet állítani) -
Narim
tag
válasz #65675776 #3542 üzenetére
Asszem értem
Akkor, ha 400-asra Állítom az FSB-t (vagyis EC-t) a BIOS-ban, akkor utána, hogy 800MHz-en menjen a RAM-om, azt a szorzót 0.5-re kell állítanom (vagyis az EC duplája legyen a Core Frequency-nek)?
Mert így akkor elvileg a Core Frequency 200MHz lesz, a Clock Frequency 400Mhz, a Data Frequency pedig 800MHz? -
törölt tag
Az egyenletekben levő szorzókat nem tudod változtatni, azok fix, architektúrára jellemző értékek.
EC az egyébként ugyan az, amit Te FSB-nek nevezel. 800MHz QPB esetén az EC 200MHz, az FSB pedig 800MHz.
És az előbb rosszul írtam, az EC nem a DRAM Clock Frequency-vel hanem a DRAM Core Frequency-vel lesz egyenlő. (Pontosabban fordítva, a DRAM Core Freq lesz egyenlő az EC-vel, a keveredésért bocsánatot kell kérnem.)
Szóval amit beállítasz osztót az ezeken kívül egy újabb osztó. Ez határozza meg, hogy az EC és a Core Freq hogyan arányul egymáshoz.
Igen, a valódi adatátviteli sebességet a Data Freq határozza meg (megszorzod nyolccal és megkapod az elméleti maximális sávszélességet SC módban, DC-hez értelemszerűen meg kell szorozni kettővel). Egy gyakorlati példa: DDR2-800 -> 6400MB/s elméleti maximum adatátviteli sebesség SC és 12800MB/s DC esetén. Egyébként a másik előforduló leírási mód, a PC számozás jelenleg pont az SC sávszélt adja meg, DDR2-800 esetén PC2-6400. (SDR SDRAM esetén viszont még a RAM órajelét mutatta a PC, de ott mind a három órajel egyenlő.) -
Narim
tag
válasz #65675776 #3537 üzenetére
Hm...
Én ezt most úgy értelmezem, hogy az EC az egyenlő a Core Frequency-vel.
És én az EC-t állítom a BIOS-ban (gondolom úgy, hogy amit megadok a processzor FSB-jének, azzal lesz egyenlő az EC-vel és így a Core Frequency-vel is). És így akkor én azt adhatom meg egy szorzó/osztó-val, hogy a Clock Frequency hányszorosa legyen a Core Frequency-nek?
Tehát akkor, amit korábban írtál, hogy 4*(1)=2*(2)=(3). Ebből elvileg a 2*(1)=(2)-vel, igaz?
és én ebben a 2. ''egyenletben'' a kettes szorzót tudom variálni a BIOS-ban?
Vagyis megadom (a proci FSB-jével igazából) a Core Frequency-t, és megadom, hogy ennek hányszorosa legyen a Clock Frequency.
És a RAM tényleges sebessége pedig a Data Frequency lesz, ami majd az általam az előzőekben leírt módszerrel megadott Clock Frequency 2-szerese lesz?
Akkor ez így működik?
És ha igen, én meg tudok adni egyes szorzót? Tehát hogy a Core Frequency egyenlő legyen a Clock Frequency-vel?
(Mert így akkor 400-as FSB-t állítok, 1-es szorzót adok meg - így akkor a Clock Frequency is 400MHz lesz, és akkor a Data Frequency 800MHz lesz automatikusan. Ilyen beállításokkal a 800-as RAM-om elvileg 1:1-ben tud menni a procival? Vagy csak akkor tud úgy menni, ha a Data Frequency mindenképpen 4-szerese a Core Frequency-nek?) -
törölt tag
A beállított External Clock-ból származik a (DRAM) Clock Frequency. Szóval ha állítod az EC-t, akkor változik a DRAM Clock is. Hogy egyenlő lesz-e vagy sem, az a memóriaosztótól függ. 1:1 esetén igen.
Szorzó, vagy osztó, egy kutya, ugyan arra hivatkozunk így. Ha 1:1 feletti az értéke, akkor lehet nevezni szorzónak (pl 5:4). Persze a tuning inkább a visszaosztást igényli, a felszorzás csak csökkenti a prociból kivehető max órajelet.
Govi: Ne csak a modulokat teszteld végig egyenként, hanem a foglalatokat is. Lehetőleg ugyan azzal a modullal.
qdak: Lehet én tévedek, de mintha DDR2 esetén nem létezne tört CL, csak egész.
[Szerkesztve] -
Narim
tag
válasz #65675776 #3532 üzenetére
Köszönöm.
Az lenne még akkor a kérdésem, ha én a clock frequency-t állítom, azt hogy tutom állítani?
Amit beállítok FSB-nek az lesz egyenlő a clock frequency-vel, vagy pedig a beállított FSB 2-szerese lesz a clock frequency?
(Mert ha az előbbi áll fenn, akkor 400MHz-es FSB esetén a clock frequency is 400Mhz lesz, vagyis a data frequency 800Mhz. És nem pont ekkor működik 1:1-ben a rendszer?)
És szorzókat lehet állítani a RAM-nál? Ha igen, akkor milyen szorzókat? A szorzó melyik frekvenciát befolyásolja? -
qdak
addikt
egy gyors kérdés:
ddr 1 cl min 1,5
ddr 2 cl min 2,5 ????
kezdek bele keveredni
[Szerkesztve]ஃ°˙*˙°ஃ доступ запрещен ஃ°˙*˙°ஃ; Eladó HP ML350 G6: https://hardverapro.hu/apro/hp_ml350_g6/friss.html
-
törölt tag
Core Frequency- cellaórajel (1)
Clock Frequency - busz valós órajele (2)
Data Frequency - adat(átviteli) órajel (3)
Ezek közül a Core Freq az, ami állítható, és közvetlenül függ az EC-től. A három órajel viszonya architektúrán belül állandó.
DDR esetén: 2x(1) = 2x(2) = (3)
DDR2 esetén: 4x(1) = 2x(2) = (3)
DDR3 esetén: 8x(1) = 2x(2) = (3)
Tehát látszik, hogy (3) = 2x(2) minden esetben. Ez a DDR jelleg. Amit BIOS-ból állítasz, az a (2). És ennek az EC-hez viszonyított nagyságát határozza meg a memóriaosztó.
Hozzáteszem, mindez csak hagyományos FSB architektúra esetén igaz! Az AMD DCA egy másik téma. -
Narim
tag
válasz #65675776 #3530 üzenetére
Még egy kérdésem lenne.
Azt meg tudnád mondani hogy mi az átlalad feltett képen a core-, a clock- és a data frekvenia? És melyik állítódik át ugyanarra, amekkorára a processzor fsb-jét állítom?
Ha pl. 333-as FSB-jű a procim, akkor melyik áll 333MHz-re, és a többi hogy alakul?
Melyiket állítom egy szorzóval (miután az FSB alapján beállt közülük egyik az FSB frekvenciájára)?
Ha ezt el tudnád mondani, sokkal közelebb jutnék a teljes megértéshez
Köszönöm. -
Narim
tag
Továbbfűzve az előzőt, akkor abban az estben tudnak 1:1-ben járni, ha a QPB megegyezik a RAM gyárilag feltűntetett sebességével, pl. 800MHz, 1066Mhz?
És akkor nekem az 1333-as QPB-jű (333FSB-jű) processzort 1600-as QPB-re (400-as FSBre) felhúzva a 800MHz-es RAM-mal 1:2 arányban menne?
Ezek szerint érdemesebb lenne a 800MHz helyett, mondjuk 1000MHz-en járatni 333-as FSB mellett, és akkor 1000/1333 vagyis 4:5 arányban menne a dolog?
Most jól értem akkor ezt az egészet?
(csak mert más meg azt mondta, hogy 400-as FSB mellett 2-szeres szorzóval megy 1:1-ben...) -
Narim
tag
-
törölt tag
Az állandó 2x csak a buszon belűl igaz, az fix. De tudsz állítani memóriaosztókat, ezek határozzák meg a memóriabusz és az External Clock órajelviszonyát. Illetve intel chipsetek esetén vannak korlátozások a memóriaosztók és az FSB viszonylatában.
Az FSB órajele intel esetén a QPB órajele. Ez az External Clock 4x-e (ettől Quad, azaz négyszeres). Tehát az osztó és az FSB alapján tudod meghatározni a memória órajelét. 800MHz FSB (QPB) esetén 1:1 osztót használva a memóriabusz adatórajele 800MHz lesz (DDR2-800), a valódi buszórajel pedig 400MHz (az a bizonyos 2x szorzó). 4:5 szorzót alakalmazva: 640/320MHz, 2:3 esetén 533/266MHz. -
Narim
tag
válasz #65675776 #3524 üzenetére
Köszönöm, most kicsit jobban rálátok a dologra, asszem...
Tehát akkor a cellaórajele a 4-ede, de a BIOS-ban a busz órajelet állítom.
És ez az órajel az, ami az FSB-től függ (intelről van szó, asus p5kc alaplap)?
És én ehhez tudok a BIOS-ban szorzót állítani (vagy nem állítani, mert az mindig 2??)
De így az FSB-ből és ebből a 2-es szorzóból jön ki a 800MHz?
és akkor így 400*2-n megy 1:1-ben a ram és processzor?
Kösz a türelmedet, hogy ennyire belemélyedsz... -
Vergherizoik
csendes tag
i915P, P4 650 3400mhz és már van benne két 512 DDR2 533as ram. Tehát attol hogy az everest nem írja, hogy támogatja a DDR2 800Mhzest még rakhatok bele olyat minden konzekvencia nélkül??? Az ár nem számít DDr400 csak pár ezerrel drágább, ugyhogy olyat veszek valszeg amilyet mondasz
-
törölt tag
Röviden: a BIOS-ban minden beállítás a memóriabuszra vonatkozik. Semmi sem a chipekre/cellákra közvetlenül. A többit akár OFF-ba is tehetném, lévén csak meg tud (és gondolom meg is fog) keverni sokakat.
A lapok BIOS-ában a memóriabusz órajelét tudod beállítani, arra meg ugye kétszeres szorzó vonatkozik minden DDR szabvány esetén. A cellaórajelet nem tudod sehol sem közvetlenül állítani (de nem is kell tudni állítani, lévén a szorzó bedrótozott). Szóval a memóriabusz az External Clock 2x-esén megy.
Viszont a RAM nem ezt az órajelet kapja. Az FSB nem releváns, főleg AMD vonalon, ahol nincs is ilyen K8-tól kezdődően.
Valójában a RAM az EC 4x-én megy, csak ezt nem írja sehol semmi. A programokban a RAM-órajelre való hivatkozás valójában a memóriabusz órajelére való hivatkozás. Egyébként a keveredés a DDR2-nél kezdődött, addig a cellaórajel és a buszórajel azonos volt.
Kérdés mit értesz alapórajelen. RAM esetén ez a cellaórajel, az pedig jelenlegi szabvány szerint 100-200MHz tartományban változik, 33MHz lépésközzel (DDR2-400 -> 100MHz, DDR2-533 -> 133MHz, DDR2-667 -> 166MHz, DDR2-800 - >200MHz. Összehasonlítás képpen: DDR200 -> 100MHz, DDR266 -> 133MHz, DDR333 -> 166MHz, DDR400 - > 200MHz; DDR3-800 -> 100MHz, DDR3-1066 -> 133MHz, DDR3-1333 -> 166MHz, DDR3-1600 -> 200MHz). Egyébként a JEDEC eddig nem szabványosított 200MHz feletti cellaórajelet, a DDR2-1066 megtörheti a jeget. Hogy a DDR3 végül meddig skűálázódik szabvány szintjén, az még nem hiszem, hogy végleges, most 1600 a vége.
Kicsit szemléletesebben a DDR(1)/2/3 közötti eltérések:
A fáma tipikusan csak az utóbbi kettő állomásról szól, lévén ettől DDR.
ANT: Nekem jelenleg is van. Ha a chip (ez kiderül a rajta levő kódból) és a modul szervezése nem változottadott idő alatt, akkor nem szempont a gyártás ideje.
Vergherizoik: Kérdés milyen gépbe, bár gyanítom valamilyen i915-ös lapról van szó. Egyébként legjobban a DDR400-zal jársz teljesítmény szempontjából. Az ár már egy másik kérdés, ott a DDR2 a nyerő. Ha ennél olcsóbban találsz DDR2-667 vagy 800 RAM-ot, akkor azt is megveheted. Persze nem hátrány ha van tesztgarancia rá. -
Vergherizoik
csendes tag
Haho!
A közel jövőben tervezek ramot venni, de nem tudom milyet vegyek. Az everest szerint a támogatott memóriatípusok: DDR-333 SDRAM, DDR-400 SDRAM, DDR2-400 SDRAM, DDR2-533 SDRAM ezek. Akkor a legjobban akkor járok ha DDR2-533Mhzet veszek ugye? Ilyenböl a vízkompban ezeket találtam: (1Gigás mindegyik)
Infenion 8700FT
Kingmax 9200FT
Kingston 9900FT
Samsung 8600FT
Szerintetek mellllliket vegyem mög?
köszi -
Narim
tag
Tovább fűzve még az előző gondolatmenetemet, egy 800MHz-es DDR2-es RAM kb mennyi frekvencianövelést bír el anélkül, hogy növelni kelljen a feszültségét? Vagy ez nem függ össze? És a DDR2-esnek jól tudom, hogy 266MHz az alap órajele? Vagy a 800MHz-esnek csak 200MHz, a 4-szeres szorzó miatt?
Most nagyon bekavart ez a 4-szeres szorszó
Szóval ténylegesen mikor jár egy DDR2-es 1:1-ben a procival? Ha hányszorosa a memória frekvenciája az FSB-nek? -
mzx
senior tag
hali,
hogyan tudom detektálni, mennyi MHz -esek a slotokban levő SD RAM -jaim ?
WinXP -m van . Esetleg Setup -ban , WIinXP töltődése elején tudom megnézni? -
törölt tag
Nem a márka a lényeg alapvetően, hanem a chipek és azok szervezése, illetve a modul szervezése. Utóbbi pl az oldalak számát is jelenti.
A kit-en kívüli ismereted hibás. A kit-ek csak válogatott párok sima modulokból, a válogatás célja az optimális párok kiválasztása. (Itt igaz, hogy ''A Kit-en kívül is van élet.'' Pont most, amikor a Pannon turul ugrani készül.)
A duplázás csak a DDR(1)-re igaz. DDR2 esetén négyszerezés, DDR3 esetén pedig nyolcszorozás van. Egyébként a szorzó a cellaórajel és az adatórajel között értendő. A Double Data Rate csak és kizárólag a memóriabuszra vonatkozik. Ennek adatórajele (amire fentebb is hivatkoztam) kétszerese a buszórajelnek (ez a busz fizikai, tehát valós órajele). A lap az cellaórajelet adja oda a modulnak, a buszvezérlő pedig a busz fizikai órajelét állítja elő az EC-ből. (EC - External Clock, de szabatos elnevezés a Host Clock is. Az FSB viszont nem!)
A frekvencia emelése nem okoz jelentős üzemihőmérséklet emelkedést. A feszemelés annál inkább. A borda meg csak akadály, nem hatékony ilyen zsúfolt közegben, ahogy semmiféle passzív hűtés sem.
ANT: Ezek szerint az egy év az nem nagy eltérés.
[Szerkesztve] -
ANT
addikt
-
Narim
tag
válasz HarryDEC #3513 üzenetére
Ja, csak ennyi?
Amúgy a 800MHz-es RAM ugye bírja minden extra hűtés nélkül a 400*2-t?
Mert mindtha azt hallottam volna valahol, hogy alapból 266*4-en megy 800MHz-et.
Ez az alapfrekvencia-megemelés, nem okoz nagyobb hőmérsékletet?
Ezzel karöltve a kérdésem az lenne, hogy 266*4-en megy a megadott feszültségen (2.0-2.1V), és 400*2-n esetleg már több fesz kell neki, és akkor jobban melegszik -> kell rá mondjuk egy hűtőventillátor? -
Narim
tag
Hello!
Az identikus alatt arra gondolt szerintem, hogy általában teljesen meg kéne egyeznie a memóriáknak, pl. időzítés, márka, azon belül fajta stb. Direkt ezért lehet Kit-ben kapni őket, mert azok tuti azonosak. Úgy tudom a Kit-en kívüli RAM-ok 90%-ban nem mennek jól Dual-ban. Szerintem nálad az okozza főként a hibát, hogy egyoldalas és kétoldalas párokat tettél be. Vagy mind egyoldalas vagy mind kétoldalas legyen szerintem. Ezen kívül az eltérő memóriaméretek nem tudom befolyásolják-e még a hibát.
Azért várj más véleményére is, én még kezdő vagyok a témában -
Narim
tag
Hello!
Még annyit megkérdeznék, hogy ha valaki nagyon ért hozzá, el tudná mondani nagyjából, vagy tudna mutatni egy linket, ahol le van írva, hogy miért pont akkor működik az FSB és a RAM 1:1-es arányban, ha a RAM sebessége pont duplája az FSB-nek?
És hogy ez a 2-es szorzó csak a DDR2-es ramoknál van, vagy a többinél is?
Ha valaki nagyon ráér, esetleg elmondhatná. Ez nem olyan életbevágóan fontos számomra, csak érdekelne.
Tudásra szomjazom
Köszönöm. -
Govi
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem!
Van egy asus P4C 800-E deluxe alaplapom,2x512 kingston KVRX64C3A-val futott dual-ban1024mb.Vettem bele+2 ugyan ilyet de csak 1536-on fut miért? -
bbs30
csendes tag
Tisztelet az Uraknak.
Egy kis info után érdeklődnék.
Van egy 2x256MB (Ram-BO) - Hynix D43 egyoldalas
és egy 2x512MB (?) - Infineon kétoldalas
mind a két pár ddr400-as.
A problémám a következő a 4 modul egyszerre nem akar hibamentesen futni a memtest86+ hibát ad.
Külön külön párban jól futnak.
IS7e Cel D 2.4@3.6 a memoria sebesség 200mhz DC
mi lehet a hiba?
a vennék még egy pár Infineon memot akkor müködne?
Válaszokat előre is köszönöm.
[Szerkesztve] -
TazLeacher
nagyúr
Szeretném megköszönni mindenkinek, a lentebb leírtakat, sokat tanultam belőle. Eddig nem sok fogalmam volt az egészről, de már kezdem. Illetve Qru kollégának a személyesa pátyolgatás!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Path of Exile 2
- Autós topik
- Nincs több iPhone 14, az iPhone Air-t viszont lassan már gyártják
- Milyen videókártyát?
- Windows 11
- Nők, nőügyek (18+)
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Letiltja az USA a politikusokat a telefonhívásokról és szöveges üzenetekről