- Milyen notebookot vegyek?
- Házimozi belépő szinten
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen processzort vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
PROHARDVER!
A RAM (az angol Random Access Memory rövidítéseként), magyarul közvetlen hozzáférésű memória. Egy közvetlen elérésű írható/olvasható adattároló eszköz. A RAM tárolja a CPU által végrehajtandó programokat és a feldolgozásra váró adatok nagy részét. Az adatok csak addig maradnak meg benne, amíg a számítógép feszültség alatt van, kikapcsoláskor a benne tárolt adatok elvesznek.
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
FehérHolló #32232 üzenetére
Semmi ilyen problémám nem volt eddig.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
FehérHolló #32232 üzenetére
Nálam sem veszett össze soha 2db W7. Bootnál se meg semmikor.
-
törölt tag
válasz
FehérHolló #32230 üzenetére
"két windows normális bootmanager (=nem a windózos) nélkül nem fog megférni egymás mellett"
Ez hogyan értendő? Elég régóta van hasonló kialakítás nálam, semmi problémája nem volt egymással a több Win-nek.
-
Qru
MODERÁTOR
válasz
FehérHolló #32043 üzenetére
Nyamm, ezt csak a Phenom II tudja?
-
morgo.
csendes tag
válasz
FehérHolló #32030 üzenetére
Thx, ezeken már túl vagyok, de nem megy.
Miért gond, ha kétoldalas?
-
Rendo84
senior tag
válasz
FehérHolló #30891 üzenetére
Ajánlani is tudnál vagy esetleg tudnátok 1.5 V vagy ez alatti memóriát?
2x2 GB 1600 MHz CL9
2x4 GB 1600 MHz CL9Mindkettő jó lenne.
-
törölt tag
válasz
FehérHolló #28930 üzenetére
Abit-nál lényegében mindig is alap dolog volt. Más gyártóknál meg nem mondom.
-
hads
tag
válasz
FehérHolló #28641 üzenetére
Köszi, de nekem olybá tünt, minha nem tudtál volna mit válaszolni.
Idáíg minden következtetésemet az Everesttel támasztottam alá.Még mindig nem tudom, hogyha kikapcsolom a HT-t a BIOS-ban, miért ugrik fel a memoria olvasás értéke jelentősen?
-
hads
tag
válasz
FehérHolló #28639 üzenetére
Nem hiszem, hogy az int VGA beleszólna ebbe, mert mindkét mérésnél volt még 1,7 GB a kettőből.
Próbálkoztam valamivel, kikapcsoltam a proci HT-t a BIOS-ban és a 3,6-os procinál pl. a memoria írás megnőtt 5997-re. Na ez miért van? -
hads
tag
válasz
FehérHolló #28637 üzenetére
Miért lenne különböző az északi híd, mikor ugyanabban a gépben volt mind a két proci és az everest is ugyanaz volt, tehét az arányokat azért jól mutatja.
-
Adiking
tag
válasz
FehérHolló #28566 üzenetére
Záros határidőn belül szeretném megkaparintani azt az E5200-t ami itt terjengett Hardveraprón (4,2GHz 24/7-re!).
Mondjuk tudom, hogy a lapommal ez az órajel elérhetetlen a 340-es FSB wall miatt, de ahoz, hogy ne legyen procilimetes egy játék sem, arra bőven elég szerintem 3,5GHz is, amit a proci egyébként gyári hűtővel visz.
-
Adiking
tag
válasz
FehérHolló #28562 üzenetére
Csak azért akarok most 1x2GB-t, mert később bővíteni szeretnék +1GB-al és a lapon sajnos csak két DIMM foglalat van.
Am. miért jobb a 2x1, mint az 1x2? -
HoReSz1975
őstag
válasz
FehérHolló #28531 üzenetére
"Memory remap"
nem találtam ilyen beállitást a biosban
-
Gyuri27
félisten
válasz
FehérHolló #28540 üzenetére
[link] a kulcs "Négy DIMM-be nyolc modul?"
-
Krisinto
őstag
válasz
FehérHolló #28540 üzenetére
Nem ígyvan?
Akkor javíts kérlek,ha tanuljak -
HoReSz1975
őstag
válasz
"Memory remap" -ezt megnézem, mert ilyet nem láttam sehol a bios -ban, ASUS RAMPAGE 2 GENE -nél
-
csokad
senior tag
válasz
hát pedig de és nem. szóval. nekem nem igen lett elmondva. és nem hsz-t gyűjtök emrt az engem nem érdekel. csak most vezsek normális gépet és tényleg normálista akarok.
-
csokad
senior tag
válasz
FehérHolló #28528 üzenetére
értem. köszi. pedig én mindig az hittem hogy a Cl9 a jobb.
de mostmár értem akkor
köszi
-
törölt tag
válasz
FehérHolló #28514 üzenetére
Ez azért függ a telepített memória méretétől is. Az OS fix helyre betöltődő (mondjuk annyira nem fix, mert Vista óta pl a Win-ek több cím közül választják ki véletlenszerűen az aktuális tartományt, ugyanis jópár vírus pont ezen tartományokat használta a rendszerfájlok fertőzésére, mivel tudták, hogy ott lesz amit keresnek) moduljainak mérete alapvetően állandó. Szóval ha tudnám ezek pontosan mennyi helyet foglalnak, akkor meg tudnám mondani mennyi az esélye. Egyébként passz, mivel ennyire azért nem ástam bele magam az NT6 rejtelmeibe.
Attól meg nem függ, hogy háttérben fut-e valami vagy sem. Memóriatartományt ígyis-úgyis foglal. Emellett ugye a Memtest semmilyen más alkalmazás számára kiosztott tartományhoz sem fér hozzá. Tovább lehet fokozni a dolgot, ha x64 alatt futtatunk 32 bites memtest-et, akkor ugyanis maximum 2GiB-ot tud úgy egyáltalában vizsgálni.
-
Lokids
addikt
válasz
FehérHolló #28507 üzenetére
Ok, ha hazaértem meglesem. Azaz holnap reggel hagyom futni míg dolgozom...
Viszont emléxem az eventlogból egy 10005-s event ID-ra. DCOM.
Ennek meg nem tudom mi köze van a ramhoz. Bár lehet cska azét került bele, mert annak köszönhetően ez nem működött megfelelően. -
Lokids
addikt
válasz
FehérHolló #28504 üzenetére
Azért gyanakszom a ramra, mert előtte nem csinálta és akkro egy kingston value ram volt a gépben.
-
Zefír
őstag
válasz
FehérHolló #28498 üzenetére
Ez így van.
És itt ph-n nem láttál még olyan embert?? -
válasz
FehérHolló #28482 üzenetére
Függönyt majd később szeretnék belőlük csinálni, azaz ha az értékük egy jobbféle táblacsoki ára alatt lesz. Habár van egy doboznyi 32mb-os SD ramom, dekorációnak még meggondolom hogy felfűztem őket.
Gyárilag kell 2.1v 4-4-4-8@800-hoz. Tesztelve stabilan 5-5-5-15@1077-en mennek. Próbaképpen mentek már 1125-ön is de persze nem stabilan, ezért kérdeztem a feszt hogy érdemes-e feljebb menni. Hűtéssel nincs probléma, langyosak csak.
Persze ha rövidíti az életüket akkor hagyom ahogy most stabilak. -
Krisinto
őstag
válasz
FehérHolló #28453 üzenetére
Köszönöm segítséged
-
beci
őstag
válasz
FehérHolló #28444 üzenetére
Köszi.Köszi.Köszi.
-
Sz.Miki
őstag
válasz
FehérHolló #28444 üzenetére
Köszönöm a kimerítő választ
Tehát ha egészséges körülmények között szeretném használni a processort akkor, bőven megteszi egy 1333Mhz- ram
De az is igaz, hogy az 1600-as ram is tud menni 1333, csak van benne tartalék
-
camalot
tag
válasz
FehérHolló #27182 üzenetére
fullhd video szerkesztésnél nem hátrány a 32-es? Hol jön ki a 64-es előnye?
-
camalot
tag
válasz
FehérHolló #27180 üzenetére
Siw már látja csak a két éve nem frissített everest nem. Alaplapi vidkari (gigabyte 785gt, 630-as amd proc, 2x2 kingstone 1333 supportos ram) és 32-es a win7. Cseréljem 64-esre?
-
törölt tag
válasz
FehérHolló #27144 üzenetére
És ugye a támogatott FSB-ket is két felé kell venni:
1. natív, azaz amit maga a chipset specifikáltan tud
2. tuninggal létrehozott nem hivatalos támogatás (amit szeretnek natívnak írni, illetve Asus szlengben "Mérnökeink feltárták az iXXX chipset valódi képességeit". -
Ren Hoek
veterán
válasz
FehérHolló #27142 üzenetére
Ja meg Gigabyte hajlamos a kamuzásra... Pl AM3-as lapoknál sem tünteti fel hogy az 1666+ az nem overclock... Pedig dehogyisnem. (Meg amúgyis a prociban van az IMC)
Minden más gyártó, legalább odaírja 1333 felett, hogy O.C.Szerintem ez erősen a vásárlók megtévesztése... Nem egyszer hallottam már, hogy "A giga lapom bírja simán 1666 Mhz-es ramot is, az Asus/MSI/Asrock stb meg csak OC-ben tudja" Mindik elmosolyodok ilyenkor.
-
törölt tag
válasz
FehérHolló #27142 üzenetére
A processzortámogatás inkább a VRM-től függ, mint a chipkészlettől (max a támogatott FSB lehet kérdéses) intel vonalon. A memóriatámogatás viszont memóriavezérlő kérdése. Ha az csak egy adott órajelig támogat, akkor minden ami felette van csak tuninggal támogatott. Ergo semmi garancia rá.
-
Vagtam
tag
válasz
FehérHolló #27021 üzenetére
A surface-mount packaging -et tényleg így fordítják szépen.....
-
FehérHolló
veterán
válasz
FehérHolló #27019 üzenetére
Ráadásul a DDR3-as Kingmaxokon lévő chipek mindegyike FBGA tokozású, nem Tiny-BGA. Ha már rohadtul pontosak akarunk lenni. De nem akarunk. Majd valaki jön talán, talán nem.
-
Rover623
félisten
válasz
FehérHolló #26986 üzenetére
Az a csúnya, hogy az a "pár" dolcsi körülbelül 4 órányi szabadidőmnek az ára.
Bezony...
Manapság, mielőtt belefog az ember ilyesmibe, érdemes körülnézni...az esetek nagy részében vki már tutira megírta/megcsinálta...régen nem volt ilyen egyértelmű, de amióta ilyen elterjedt az internet, több milliárd agy produktuma érhető el egy pillanat alatt... -
Dyno
veterán
válasz
FehérHolló #26986 üzenetére
Nagyo szépen köszönöm, csak nagy hirtelenségembe szétse néztem.Elnézést a fölöskérdésért.
-
Rover623
félisten
válasz
FehérHolló #26983 üzenetére
Bezony...
Vagy rááldozod azt pár dolcsit a Thrawn által linkelt szoftverre...
Mai fejjel én tutira ezt tenném... -
FehérHolló
veterán
válasz
FehérHolló #26982 üzenetére
Az is felmerült, hogy felprogramozok egy mikrokontrollert erre a feladatra. Tehát nem az alaplapi chipseten keresztül szenvedek vele. Azzal meg az lenne a baj, hogy a uC-nek kellene inicializálni (és életben tartani) a RAM-ot, ami megint nem triviális feladat. Nem is beszélve az elektronikai specifikációk betartásáról...
-
Thrawn
félisten
válasz
FehérHolló #26973 üzenetére
Konkurencia készül?
-
Rover623
félisten
válasz
Annál sokkal komplikáltabb, hogy itt le lehessen írni..
Ha gondolod, küldök forrást...
Én annó Pascal-ban dolgoztam, természetesen Assembly betétekkel...
De a lényeg: a kommersz PC-kben egyetlen I2C busz van, erre vannak felfűzve az alaplapi hőmérsékletszenzorok, a menedzsment chip (hőmérséklet, feszültségek, venti fordulat), a RAM-ok SPD-je, esetlegesen alaplapi információs ROM-ok, órajel generátor IC, stb.
A régi chipseteken minimális támogatás volt, egy porton ki volt jelölve két bit, egy az órajelnek, egy az adatnak...aztán billegtesd magadnak őket...jó macerás, de természetesen megoldható volt. Így működött a legtöbb VGA kártyán a DDC is...ha már egyszer megírta az ember az alapvető rutinokat, akkor sok helyen használható volt...
Az írás és az olvasás gyak. ugyanúgy megy: meg kell címezni az eszközt (régebben csak 8, újabban már 10 bites címek is léteznek), meg kell mondani, hányadik byte-ot akarod elérni az adatterületén...ha írást választottál előre műveletnek (a cím utolsó bitje határozza meg), akkor még el kell küldeni a beírni kívánt adatot, ha olvasni akarsz onnan, akkor meg le kell kérdezni...
Persze elő kell készíteni a buszt, billegtetni, időzíteni, várni, stb.
Az újabb lapkakészletek jobb támogatást adnak: vannak regiszterek, ahova be kell írni a címet, indexet, adatot, aztán szintén egy regiszter piszkálásával végrehajtatni a parancsot.
A komplikált: felderíteni a chipsetet, eldönteni hogy van-e felsőbbszintű támogatás vagy bitműveletekkel kell operálni, ismerni az adott chipset regiszterkiosztását.
Bonyolítja a dolgot, hogy esetenként a boot után letiltják az I2C (SMBUS) kontrollert...akkor engedélyezni kell, ill. általában fel is programozni!
Vannak lapok (leginkább Asus), ahol alapból az SPD címtartománya (hexa A0-B0) van letiltva a boot után...ezt vissza kell kapcsolni...ez időnként nem csak chipset, hanem alaplapfüggő is...tehát be kell azonosítani az alaplapot.
Vannak olyan címek az I2C buszon, amiket bizonyos lapoknál és/vagy eszközöknél még olvasni, szkennelni sem szabad, mert csontra fagy a rendszer...stb.
És akkor még jöhet a feketeleves, még ha EEPROM is van a memórián, van amelyiket nem lehet írni...
Az I2C buszt kezelő rutinok nálam majdnem 2000 sort tettek ki, és ebben nem voltak benne a definiciók és a PCI buszt kezelő rutinok...mert hogy az is kell a chipsetek felderítéséhez... -
FehérHolló
veterán
válasz
Mivel bele fogsz kötni, elkerülvén a magyarázkodási fázist, két startoson a következőt értem:
start | I2C slave cím | utasítás (adat R/W) | EEPROM/flash cím | start | adat | ... -
FehérHolló
veterán
válasz
módosított I2C = I2C fölé írt magasabb protokoll
(a kérdés igazából az, hogy hol, vagy milyen néven lehet rákeresni?) -
MaSzKa
senior tag
válasz
FehérHolló #25561 üzenetére
nem lehet elérni sehol
nézd a ddr2-es apróhirdetéses topic-ba amit nyitottam -
válasz
FehérHolló #25552 üzenetére
Oksa, köszi.
-
MZsoltee
veterán
válasz
FehérHolló #25534 üzenetére
Ha jól értem akkor 1:1 arányban a lehető legszűkebb időzítésekkel kell járatni a memóriát.
De akkor már csak egy dolgot nem értek. Ugye a legdurvább procik FSBje: 400
Tehát akkor az 1066os és 1200Mhzes ramoknak főleg a ktteknek semmi értelme, főleg hogy 400 fölött már wallosak állt a lapok és a procik. De akkor mért nem gyártanak mondjuk
CL3-3-3-12(9)es 667mhez ramokat. Olcsóbb procikhoz (FSB:200 vagy 266) kiválló lenne hiszen 65 vagy 26% os tuning beleférne szorzóemelés nélkül. De pl egy E8*** alapórajelen egy szűk időzítésű 667es dual kittel jönne ki a legjobban?
Szóval akkor mért nem lehet látni sehol extrém alacsony időzítésű memóriákat 667/800mhzen. -
Süni 1985 F
senior tag
válasz
FehérHolló #25319 üzenetére
Köszi!
Reméltem,de mit lehet ellene tenni? -
UdVi86
aktív tag
válasz
FehérHolló #25303 üzenetére
Akkor rosszul gondoltam, elnézést. De a multimilliomos nem illik rám, sajnos. Ennyit erről. Én inkább az időtállóbb ddr3 mellett vagyok. Minek vegyek am2+ procifoglalatú, ddr2 lapot? Hogy 1-2 év múlva cseréljem megint az egész gépet? Köszi, nem. Nincs nekem arra pénzem.
-
UdVi86
aktív tag
válasz
FehérHolló #25296 üzenetére
A fogyasztásnál valóban nincs számottevő különbség. De a hőtermelésnél szerintem nagyobb az eltérés. Nekem jelenleg DDR ramom van és én inkább kihagyom a DDR2-t. Hasonló teljesítményű ramok szerintem közel azonos árban vannak. Én azt látom hogy bizony szeptember óta emelkednek az árak, de 1 hete csökkentek 2-3k-val. A karácsony viszont félő hogy emelni fogja.
-
SgtD
csendes tag
válasz
FehérHolló #24860 üzenetére
hello!
köszönöm szépen a választ.
Sajnos minden beállítás úgy állt, amire javasoltad hogy állítsam...
a windows pedig lefagyott, és újraindult a gép amint betöltötte volna a rendszert, amikor csak az 1gb-s kártya volt a gépben, az első slotban.
ezek szerint a gépem csak a 266 mhz-s ramot veszi be?
a két 256-os 400-as :S
esetleg valami más ötlet?
-
SgtD
csendes tag
válasz
FehérHolló #24853 üzenetére
megpróbáltam mindenhogyan. az 1gb + 256mg kombót, slotokat felcserélgettem, de semmi. amikor külön volt betéve az 1gb-s, akkor kezdte betölteni a win xp-t, aztán újraindult...
lakótársam gépéből kivettem az 512-esét és betettem a 2 db 256-os mellé, és akkor is ugyanazt produkálta.
ha felrakom újra a windowst, az segítene valamit?
bios flash update-tel buherni windowsból érdemes?köszi a választ és a segítőkészséget előre is!
-
04ahgy
nagyúr
válasz
FehérHolló #18813 üzenetére
Az utolsó gondolatod igazolódott be, hogy nem tudja dualban kezelni. De nem a RAM hibájából, hanem azért, mert az A7N8X-X nem tudja. Az A7N8X viszont már tudja. Ezért volt a drágább A7N8X-X helyett anno jobb választás egy olcsóbb, tuningosabb, felszereltebb rev2-es NF7.
idomtalan, egyébként ne akard dualban járatni. Személyes tapasztalataim szerint, összhangban ezen topik első hozzászólásával, a K7 architektúra semmit sem profitál, sem az aszinkron, sem a dual channel memóriából. Esetedben sokkal többet jelent a több RAM – gyorsabb gép elv szerinti gyorsulás. A RAM-okat pedig pontosan arra a frekvenciára lődd be, mint az FSB, a lehető legkisebb késleltetéssel. Ekkor lesz a rendszered összteljesítménye a legoptimálisabb.
HGyu
-
idomtalan
csendes tag
válasz
FehérHolló #18813 üzenetére
Köszi! Én végig olvastam multkor is a kézikönyvet és most is ([angol kézikönyv]) de nem találtam utalás benne erről, hogy hogy lehetne DUAL-ba rakni. Valószínűsítem akkor hogy az első változat lesz a jó, ami 2 memóriával nem fog menni! Köszi a segítséget!
-
Kötelező
senior tag
válasz
FehérHolló #18789 üzenetére
Kézzel? Manuálisan ha beállitom az 1000mhz értékeit akkor 1000mhz felett is menni fog? Mert igy ha beállitom az 5-5-5-15-öt még nem megy 1000-et ha a proci 3.2ghz-en megy...Pedig 1000-et birnia kellene mert elvileg alapból annyi, mert a ramra ez van ráirval. PC2 8000 1000mhz CL 5-5-5-15. Akkor mit állitsak még be manuálisan a BIOS-ban? Azokat az értékeket ami a linkelt képemen van ( EPP ) ?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
FehérHolló #18785 üzenetére
ok, köszönöm és utánnanézek.
-
válasz
FehérHolló #18295 üzenetére
Tehát akkor ez most melyik a 2*2-es?
-
Ayg0
senior tag
válasz
FehérHolló #18032 üzenetére
Speciel az összesítő részen (Walltime, Cached stb) lévő 'Errors'-ra gondoltam.
Illetve arra, hogy nekem így még soha nem hibázott(?). Ha volt valami, akkor minden egyes rontást külön sorban, pirossal kiemelve jelölt meg és a fent említett helyen is mutatta, hogy gixer van.
De ha azt mondod, hogy rossz valamelyik modul, akkor természetesen megköszönöm és elállok az üzlettől. -
yolan
őstag
válasz
FehérHolló #17376 üzenetére
Nem kell ahhoz telepíteni, elég ha egy telepítő cd-t betesz, és ott a memóriatesztet választja.
-
akaido
addikt
válasz
FehérHolló #16205 üzenetére
De utólag javítottam.
-
DaDy0219
tag
válasz
FehérHolló #16205 üzenetére
-
Yooha
aktív tag
válasz
FehérHolló #14959 üzenetére
Firefox 5 ablakkal + Adoba Reader + film, 93%. De ha szerinted plusz 512 MB RAM-tól nem lesz Gyorsabb a gép (gyorsabban induló progik pl.) akkor mégse veszek.
-
Yooha
aktív tag
válasz
FehérHolló #14956 üzenetére
Oké. Amúgy néha beszól a gép, hogy kevés a virtuális memória, ebből gondoltam, ha a valósból több lenne, az segítene. Meg nem is igazán tudom, mi az ami processzor- és mi az ami memóriaigényes művelet. Belassuláskor meg elkezd veszettül kerregni a vinyó, ez szintén a kevés memóriára utal, nem?
Hja, és az hogy 400 MHz-es modulok, ezt hol látod?
A BIOS-ban meg van olyan beállítás a procinak, hogy a proceszzor 2500, vagy 3200 valami legyen, ez most 2500-on van. Lehet, hogy 3200-n is menne? -
newgamer
aktív tag
válasz
FehérHolló #14956 üzenetére
Ja úgy más
-
Gyuri27
félisten
válasz
FehérHolló #14784 üzenetére
Majd a ddr3 és a vista hoz majd új kérdéseket (mikor a népek nagy részének az lesz).
-
válasz
FehérHolló #14159 üzenetére
Ez evidens, viszont a wines memtest azért semminél még mindig többet ér.
-
MEKK
aktív tag
válasz
FehérHolló #13895 üzenetére
végülis igen konkrét kérdés nem volt
-
hakos1987
őstag
válasz
FehérHolló #13895 üzenetére
köszi a segítséget, asszem akkor hanyagolom!
üdv mkinek!
-
MEKK
aktív tag
válasz
FehérHolló #13891 üzenetére
tudom csak Gyuri27 nem találta a kérdést az irományomban
-
djg
aktív tag
válasz
FehérHolló #13741 üzenetére
[OFF]1333MHz-es FSB mellett meddig lehet tolni a ramokat, amíg még van értelme? FSB emelés nélkül...1111Mhz-t még meg lehet próbálni?
Ja értem már. A te példádban az 533-es ramok pont még pont szinkronban vannak az fsb-vel, de akár 1Mhz-es emelés is felesleges már, mert azzal pont szűkössé válik az FSB, igaz? De akkor 1333-as FSB mellett 666-os ramok elmennek még, nem? Ami azt jelenti, hogy mehet feljebb. Vagy rosszul látom?
[/OFF]
-
djg
aktív tag
válasz
FehérHolló #13710 üzenetére
Köszi az egyszerű választ. Kissé elkeserít. Azért nyugtass meg, hogy nem volt értelmetlen ezeket a jobb tuningramokat venni ehhez a cpu-hoz!?
Legalább hosszútávon remélem jobb vétel volt, ha most még nem is lesznek kihasználva.Tehát azt mondod nincs értelme emellett a porci mellett áttenni 1066-ba. Gondolom egy észrevehetetlen kis valamivel gyorsabban benn vagyok egy játékban azért, mint 800-on használva, vagy ez sem igaz?
Esetleg az időzítésekről tudnál valamit mondani? Érdemes babrálni vele?
Köszike.
-
kozmate
tag
válasz
FehérHolló #13712 üzenetére
Nem ment 2,15V-al se. Az a hab a tortán hogy mikor visszarakta ma régi memóriákat, azzal se volt hajlandó elindulni a régi beállításokkal, pedig 100% hogy ugyanúgy állítottam be mindent. Most 650-en megy, de így is majd' kétszer olyan gyors mint a kingmaxok 975-ön.
Na mindegy, marad a régi. Majd ha ráérek szórakozok vele tovább.A másik topicban csak a sima p5b-hez találtam újabb biost.
-
band1103
őstag
válasz
FehérHolló #13715 üzenetére
Kérlek írd le mert érdekelne és szeretek tanulni. Nem azt mondta hogy a CPU FSB-je 1333 de a ramok csak ddr2-800-ban mennek?
-
dangerzone
addikt
válasz
FehérHolló #13644 üzenetére
Az biztos nem segít... 3 driverem volt azóta, mióta a probléma fennáll.
-
exor
tag
válasz
FehérHolló #13641 üzenetére
kb amiota megvan 840 MHz en használtam 5-5-5-18 idözitésekkel és nem volt gond, de visszavettem alapórajelre és ugy is fennáll a hiba, mingyárt megnézem memtest86al
-
dangerzone
addikt
válasz
FehérHolló #13636 üzenetére
Köszi azért a segítséget. Hát más választásom nincs. Megpróbálom alapórajelen tesztelgetni. Ha majd kiderül valami, majd úgyis írok a topicba.
Köszi még1x.
Csáó -
dangerzone
addikt
válasz
FehérHolló #13632 üzenetére
Jah, vágom hol kell "tapiznom" a cuccaimat.
Nem, nincs semmi sem túlmelegedve. A ház hátulján vannak szellőző rácsok, meg ki van véve két helyen a pci csatlakozóknál azok a kis panelek. A flex-szel vágott lyuk meg hát mondom, elég nagy, szóval majdnem olyna mintha le lenne véve a ház oldala.
Inkább ram hiba, esetleg amit mondtál, talán processzor elöregedés lehet. Csak ilyennel még sosem találkoztam, azért írtam a topicba. -
dangerzone
addikt
válasz
FehérHolló #13630 üzenetére
No, hát felül van ugye a chieftech tápom a böszme ventijével. Az a tápból kifele fújja a hőt, meg lefele a proci felé. De ott van a procin lévő megintcsak böszme venti. Alatta közvetlen van egy alaplapi hűtőborda. 3 cmvel lejjebb meg a VGA, ventijével lefele fordítva.
Szal ezek a ventik vannak benne. De most megfogdoztam a ramot, a tápot, az alaplapi bordát, a videókártyát. Egyik sem meleg. Meg everest-tel amúgyis mindig néztem . ;) -
dangerzone
addikt
válasz
FehérHolló #13628 üzenetére
Alapjában véve egy fos , alig szellőző mercury ház az asztalom alatt, de úgy hogy mellette van 1 méteres üres hely. Aztán mikor procituningot elkezdtem, akkor szépen flex-szel vágtam az oldalára egy 9 cm sugarú kört. Azon már szellőzik.
A proci nyáron, 1.85-ös V-nél , 1 órás terhelés után nem ment feljebb 65 foknál sosem. A VGA is jól szellőzik. A tápról nemtok hőfokot mondani, de tapintásra sosem volt forró. Én személy szerint a ház szellőzésére nem panaszkodom. -
Senz
csendes tag
válasz
FehérHolló #13620 üzenetére
koszi, mar ezt is tudom.Megy dual channel-ben.
Gondoltam megkerdem a biztonsag kedveert.
-
Tierce
csendes tag
válasz
FehérHolló #13594 üzenetére
Sajnos a RAM az én vesszőparipám, ugyanis a mostani gépemben még mindig csak 256 MB memória van.
"Nézzétek gyerekek! Itt az utolsó Mammut"
)
Mindig ilyen érzésem van, ha belegondolok. Ezért is filoztam azon, hogy akkor most jól telepakolom a gépet rammal, hogy ezzel már "soha" ne keljen foglalkoznom
-
band1103
őstag
válasz
FehérHolló #13576 üzenetére
Ne keverjük össze az I-Ram -al! A Gigának van olyan "célhardvere" és tényleg nagyon drága. Meg sem éri az árát. Counterboci RAMdisk-et írt ami egy szöftveres megoldás amivel a rendszermemóriából tudunk elkülöníteni egy tetszőleges részt ahoz hogy virtuális disk-et hozzunk létre, viszont elég egy ujraindulás és minden rajta tárolt adat megszünik létezni. A W98 floppys telepítő anno ilyet használt hogy rendszerbetőltést követően minden neki szükséges rendszerfájlt
átmásolt rá és beállította magának hogy attól kezdve ne a floppyn keresse azokat hanem a ramdisk-en. Így felgyorsult a rendszerfájlok elérése, és cserélhetővé vált a floppy lemez. Nade!
Lehet ettől még hogy CounterBoci is az I-ram hardveres megoldására gondolt csak ő sem a megfelelő kifelyezést használlta.
Tehát: RAMdisk=szoftveres HDD emulátor; I-Ram=Hardveres, ahogy FehérHolló is írta. Csak annyi kiegészítéssel hogy az elem 16 órát bír a gyártó szerint, de nem kikapcsoláskor, hisz akkor még az alaplap még áram alatt van hannem a táp áramtalanításakor, ami viszont csak nagyon kevés esetben szokott előfordulni pl.:HW csere-beréjekor de az sem tart 16 órán át. Ha elő fordul a 16órán túli kikapcs, akkor olyan esetekben szokot mikor azt az user ugy is be tervezte előre és ha elötte nem csinál mentést az I-ramról akkor meg is érdemli
-
raskolnikoff
őstag
válasz
FehérHolló #13577 üzenetére
Hihetetlen
. Még jó hogy nem garisak, egyből észrevették volna hogy vmi nem stimmel...
NA rákerestem a neten a képek között, nekem ilyen van:
Csak mert eddig 100ból 99 ilyen volt:
-
raskolnikoff
őstag
válasz
FehérHolló #13563 üzenetére
BIOS postnál: 4096MB OK
a modult még nem néztem meg.. a cpuz is 400MHzet ír... -
band1103
őstag
válasz
FehérHolló #13560 üzenetére
Én már döntöttem hogy mit szeretnék Fehérholló
. Végigolvasva a hsz-emet tényleg elég kusza lehet másnak
. Amit akarok: Használni egy jó hütőbordás 1066-CL5 ramot amit ma még lehet hogy nem kezel rendesen a lapom de talán a jövöben F4 vagy Fxx bioszfrissítéssel már fog. Csak e remény miatt szeretnék a lentebb linkelt Corsair ramot. De addig is szeretném használlni. A CL7-el is megelégednék ha biztosan tudom hogy megy 1066-on stabilan.
-
band1103
őstag
válasz
FehérHolló #13557 üzenetére
Tehát Kingston, ok!
Nade! olvasgatom a kingston oldalát és ugy látom tagja a JEDEC-nek. A szerencsétlennek viszont csak Value-ban vannak JEDEC-es ramjai de azoknál is csak CL7-esek az 1gigások.
A KHX sorozatban lennének CL5.ösök de azok meg csak tested 1066mhz. JEDEC-ben csak 800mhz.
Kérdés: Lehet egy 1066-os CL5-ös nem JEDEC-es ramot 1066mhz-re CL7-esként beállítani egy giga78G-DS3H-ban? Mert ugye azt hallottam pl.: a Corsair dominator [link]nem megy benne csak 800mhz-esen, de ha a JEDEC csak CL7-est enged akkor CL7 mellett fentebb lehet e huzni a ramot hogy menjen 1066mhz-en? -
Gyuri27
félisten
válasz
FehérHolló #13557 üzenetére
A samu már a kingston-t is megvette?
-
FehérHolló
veterán
válasz
FehérHolló #13556 üzenetére
Samsung = Kingston. Bocs!
-
band1103
őstag
válasz
FehérHolló #13550 üzenetére
"Megjegyezném, hogy az nem JDEC, hanem JEDEC, de teljesen mindegy."
Na igen. A táblázatot nem én készítetettem hanem a Gigáék. Mások is megjegyezték már
-
Des1gnR
őstag
válasz
FehérHolló #13531 üzenetére
-
tom_tol
addikt
válasz
FehérHolló #13501 üzenetére
vannak kivételek
ha auton hagyom a bios beállitásokat 1066-on indul igaz nem spd szerinti cl [link] -
lecterdoctor
tag
válasz
FehérHolló #13505 üzenetére
Azt sejtettem, de minőségi ill. telseítménybeli küolönbség van a kettő közt vagy csak a hűtő?
-
G@ß!
őstag
válasz
FehérHolló #13505 üzenetére
Üdv.
Javítsatok ki ha rosszul gondolom:
Quad (q6600) tuningra inkább 1066mhzes, míg e8200 tuningra elég 800mhz.So?
Szerk.: persze szinkronban hajtva...
-
moto87
csendes tag
válasz
FehérHolló #13494 üzenetére
köszi.....nem tudtam, hogy mindegyik ram 800mhz-en megy alapon
-
moto87
csendes tag
válasz
FehérHolló #13491 üzenetére
De a csx diablo alapon 800mhz-en megy és csak később akarok tuningolni, a corsair meg alapon 1066mhz-en megy ha jól tudom...
-
GrooveHero
addikt
válasz
FehérHolló #13485 üzenetére
de mondom, ez kb 2-3 hete volt, akkor sp-vel toltam
-
GrooveHero
addikt
válasz
FehérHolló #13485 üzenetére
de nem vistát használok...jelenleg magyar sp3-at
a videokártya csere meg megoldható, havernak, akinek uagyanijen ramja van, ugyanúgy 8800gt-je van együtt vettük -
GrooveHero
addikt
válasz
FehérHolló #13482 üzenetére
Minden beállítás auton van biosban, de everestben úgy nézem, 2.2V-ot kap a ram, mondjuk nekem azt mondták, hogy ezek a ramok ezt szeretik.
De ha nincs húzva kell egyáltalán neki annyi?
Úgy is kérdezhetném, hogy beállírhatom 800-ra és mondjuk 1.9 V-ra?
A hz egyébként elvileg jól szellőzik, Thermaltake Tsunami, egy 120-as elől, egy hátul, plusz oldalt 92 -
törölt tag
válasz
FehérHolló #13422 üzenetére
"Egyébként jobb, ha tudod, hogy daa-raa talált már 1-2 hibát a Memtest kódjában, szólt a fejlesztőknek és azóta már javították is."
Az Rover volt.
-
válasz
FehérHolló #13422 üzenetére
hagyd...
én mindig olyan jól szoktam szórakozni amikor valaki elkezd mondjuk PPeterrel DVD-lemez témában, moonmannel windows témában vagy akár daa-raaval RAM témában vitázni...
de mindegy is... Vér István mindig jobban ért hozzá
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Elkészült és telepíthető az Android 16
- Milyen notebookot vegyek?
- E-roller topik
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Házimozi belépő szinten
- Apple Watch Sport - ez is csak egy okosóra
- BestBuy ruhás topik
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- További aktív témák...
- DDR3 DDR3L 4GB 8GB Notebook RAM Bazár (Samsung, SKHynix, Micron, Kingston)
- Kingston Fury Renegade DDR5 6400mhz kit
- FURY 32GB Beast RGB DDR5 6000MHz CL36 KIT Memória!
- BESZÁMÍTÁS! 16GB (2x8) G.Skill Trident Z RGB 4266MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- HyperX 32GB (2x16GB) Predator DDR4 3200MHz CL16 KIT HX432C16PB3K2/32
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470s - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- DELL T40 EMC Szerver
- ASUS TUF Gaming F16 FX607JV-QT212 Notebook
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest