Hirdetés
- Panasonic LCD és LED TV-k
- OLED TV topic
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen házat vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen egeret válasszak?
- Már az ASRock portfóliójából sem hiányoznak a tápegységek
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
Aktív témák
-
Peethy
őstag
válasz M_o_g_y_i #18528 üzenetére
Nikonos fórumban nem fogsz találni nagyon senkit, aki Canont ajánlana Ha komolyabb használatra tervezed, akkor D90/D300 (utóbbit a korábbi hsz-edben írtad), régebbi típus, mint a 3100/5100, de ez már középkategória, és nem belépőszint. Hátránya egypár kényelmi funkció, meg a fullHD videó az 5100-hoz képest.
Az, hogy mit tudsz fotózni vele, leginkább az objektívparkod fogja meghatározni, az általad említett célokra legalább 3-4-5 objektívben gondolkozz (Sigma 10-20 + Sigma 17-70/Tamron 28-80 2.8 + Sigma 150 Macro + Nikon/Sigma/Tamron 70-200 2.8 + valami nagyobb tele a sportfotózáshoz - bár nyilván attól is függ, hogy milyen sportot akarsz fotózni. Félkövéren kiemeltem azokat, amikkel érdemes kezdened, a többit utólag hozzá tudod csapni, ha szükséged van rá ) Mielőtt a többiek megköveznek, direkt mondtam az olcsóbb objektíveket, nyilván ha jóval többet szánsz rá, akkor Nikon lencsék az ajánlottak.
Vakuból pedig rendszervakunak egy SB-700/800/900, ha többvakus rendszert akarsz, akkor meg olcsó megoldásnak ajánlott a Yongnuo 467/560, ebayről kb. 15-20ezer körül lehet kapni.
[ Szerkesztve ]
-
Degeczi
nagyúr
válasz M_o_g_y_i #18530 üzenetére
nem igazán van ilyen
nem véletlenül a két legnagyobb kameragyártóról van szó: ha valamelyik egyértelműen jobb lenne a másiknál, nem lenne verseny, mindenki azt venné...
az látszik, h a Nikon inkább ad a hagyományokra, a bevált megoldásokra, és csak akkor vezet be vmit, ha az teljesen korrekt módon működik (pl. pormentesítésben is egyik utolsó cégként lépett - de akkor jó megoldással), míg a Canon inkább hajlamos kísérletezésre, változtatásra
pl. gyakorlatilag a legelső Nikon DSLR óta (sőt, régebben, már filmeseknél is) mindig ugyanott van az expógomb körül a ki/bekapcsoló - míg a Canonnál már egy rakás megoldással kísérleteztek
de ez apróság, gépválasztásban nincs jelentősége
egyéni szempontok, és ismerősök dönthetnek inkább (pl. eleve inkább olyan márkát érdemes, ami akad ismeretségben, hiszen akkor tanácsot is gyorsan lehet kapni, kipróbálni, netán kölcsönkérni is lehet)
-
Peethy
őstag
válasz M_o_g_y_i #18539 üzenetére
Csak most láttam, hogy leírtad, hogy duplakittel kezdenél. Én a D90-re szavazok, és mellé vegyél még egy fix 50-est vagy 35-öst, a képminőségük nagyon jó és árban verhetetlenek. (50es: 40ezer újonnan, 25 használtan; 35ös: 52ezer körül újonnan, 35-40ezer használtan)
[ Szerkesztve ]
-
Peethy
őstag
válasz M_o_g_y_i #18542 üzenetére
Újonnan ebből kijön egy D90+18-105 vagy egy D3100 duplakit (A D5100 duplakitet 20-30-al drágábbért láttam). Előbbihez kéne venni egy 55-200-at vagy 70-300-at, hogy az imént említett rendezvényeken is tudj fotózni.
Nagyjából leírtuk a pro-kontra érveket a vázak között, szerintem ezek alapján nagyjából el tudod dönteni, hogy neked mi a fontos és melyik szimpatikus.
-
Sucuka
senior tag
válasz M_o_g_y_i #18628 üzenetére
Én úgy gondolkodtam, hogy D90, de aztán megláttam a D7000-et, és inkább azt választottam. Azzal a céllal, hogy "fel akarok nőni" a váz képességeihez. Az obik majd később jönnek. Hogy megéri-e a többletet? Igazából ezt már neked kell eldöntened, nekem nem kellett a kihajtható kijelző, ellenben kellett a fókuszmotor + a por és cseppálló kialakítás. Többek közt ezért is vetettem a D90 helyett. A váznak több helyen olyan a kialakítása, hogy tényleg nem árt egy kis por, és egy hirtelen enyhe zápor , persze azért nem viszem olyan helyre, ahol nagy a kockázata...
Az anyagiakat tekintve szerencsére elég jól ment tavasszal a melléktevékenységem (lásd az aláírásomat), így 2 hónap alatt sikerült összebogarászni a kétharmadát a masina árának. Viszont most pangás van, mindenki strandol, csak mi ülünk a gépnél
[ Szerkesztve ]
-
andorra
őstag
Ahány ember, annyi vélemény. Hiába teszed fel ezeket a kérdéseket, mert elkerülhetetlen, hogy neked kell döntened. Minden készülékről, objektívről, abszolút tökéletes tesztek és leírások állnak a rendelkezésedre. Az, hogy mi éri meg neked és mi nem, azt senki sem tudhatja rajtad kívül.
-
Ijk
nagyúr
Hogy még szarabb legyen a döntés
D5100:
- olcsóbb, így a pénzedből olyan kiegészítőket tudsz vásárolni, ami valóban meglátszik majd a képeken, miközben ugyanaz az érzékelő dolgozik a vázban
- kisebb méret, nyaraláson, túrákon kényelmesebb vinni
- kihajtható LCD, ami néhány témánál igazán jól jöhet
D7000:
- ez egy komoly váz, amit még egy profi se cserélne le hosszú ideig
- jóval nagyobb, világosabb kereső
- sokkal jobb kezelőfelület, kevesebb kutatás a menüben,státusz lcd felül
- fókuszmotor, ez csak akkor előny ha olyan obit akarsz amiben nincs motor. Pl. 85 f1.8, mint megfizethető portréobi egyelőre nincs AF-S változatban.Ha kocafotós vagy, bőven jó az 5100, inkább vegyél hozzá kiegészítőket, minthogy legyen egy csupasz vázad kitobival.
Ha komolyan érdeklődsz a fotózás iránt, akkor d7000, de jó ha tudomásul veszed, hogy még legalább ugyanannyit, ha nem többet elköltesz az idők folyamán kiegészítőkre, hogy egyáltalán legyen értelme egy ilyen kaliberű váznak./人◕ ‿‿ ◕人\
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz M_o_g_y_i #18645 üzenetére
Fotós cucc terén nem kell mindenről tudnia az asszonynak, mondj egy kicsit olcsóbb árat
Viccen kívül, egy D7000 kaliberű masinát nem két évre veszel, véleményem szerint 8-10 évig is simán kiszolgálhat. Ilyen időtartamban véve döntsetek, hogy megéri-e a plusz pénzt.
Holnap majd jól beletépünk...
-
balpis
őstag
válasz M_o_g_y_i #18649 üzenetére
Lehet, ezért többen megköveznek, de sose néztem. Ami épp a kezembe akadt, azt használtam/használom. A legolcsóbb, amit kapni lehetett az itmedianal.
Valószínűleg hosszú sorozat felvételek esetén gondba kerülnék, lehet, videoval is, de azt meg nem csináltam talán összesen fél percet vagy 3 részletben (de szerintem még annyit sem).
Nem ajánlom ezt a hozzáállást, lehet, én is veszek majd valami gyorsabb kártyát, de a kérdés az volt, hogy milyennel használjuk.
A sebbességéről íg yfogalmam sincs. (Kingston SDHC, de előfordult már a kingston microSD is adapterel, amit a PDA-hoz adtak)notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz M_o_g_y_i #18647 üzenetére
Lehet, hogy megint nem leszek népszerű a véleményemmel, de aki azt állítja magáról, hogy 1-2 év után "kinőtt" egy D5100 tudású gépet, az vagy nagyon komolyan beleszakadt a fotózásba vagy arcoskodik (bocs, nem találok szebb kifejezést). Mindig ezzel példálódzok, de nézz utána a topiktársak munkáinak, mit tud mondjuk Cayman a D50-el, Karima a D40-el, vagy eastsider a D40x-el, hogy csak azokat említsem akinek ismerem valamennyire a munkáját és a látásmódját.
Meg merem kockáztatni, hogy hobbifotóst akármelyik belépő szintű gép kiszolgál, biztosan nem lennél elégedetlen akár egy D3100-al sem. Dönteni neked kell, én biztos, hogy megvenném a D5100 kitet, a D7000 kithez viszonyított árkülönbözetből meg elmennék az asszonnyal egy hosszúhétvégére, kipróbálni az új gépet.,Jómagam a mai napig meglennék a D40-el, ha nem cseréltem volna le hirtelen felindultságból a D5000-re. Nem mondom, hogy megbántam, de abszolút nem vagyok hanyattdőlve a D5000 és a D40 közötti különbségtől. Pedig ha csak a száraz adatokat nézed, akkor hatalmas különbség van köztük... Hobbiból kreatívkodni, nyaralást fotózni tökéletesen megfelel a mai napig is a D40 tudása, a 6 megapixelből A3 méretig nyomtattam jó minőségben... Szóval kicsit túl van hájpolva ez a rengeteg tudás meg csillió megapixel, végtelen ISO egy kicsikét, és egyre nehezebb kiszűrni belőle azt, amire TÉNYLEG szükséged van.
[ Szerkesztve ]
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz M_o_g_y_i #18652 üzenetére
Tudom, hogy így értetted, de a műszaki dolgokkal mindig ez van. Folyamatosan, egyre rövidülő periódusban jönnek ki új vázak, olyan újításokkal amikre azt mondod: affene, de jó lenne ha az enyém is tudná... Kérdés, hogy valóban így van? Pl.: a D40-nek 3 fókuszpontja volt, a D5000-nek asszem 11 van. A d5100-nak, 700-nek biztos van vagy 18... Kérdés, hogy valóban szükségem van 18 fókuszpontra? Ha nincs, jó nekem a D40 is. Ha van, akkor D700 kell...
Meg kell tudnod húzni egy határvonalat árban és/vagy tudásban, és az alapján dönteni. Hidd el, minél többet olvasol és fórumozol annál bizonytalanabb leszel Akkor már jobb gyors döntéssel megvenni akár egy kisebb tudású gépet, és használni végre, örömöd lelni a fotózásban, mint kuporgatni az egyel jobbra. Mire összejön rá, lehet, hogy kijön a még egyel jobb a kategóriában, és akkor lehet tovább gyűjteni arra.Sajnos a mi kereseteink nem elegendőek arra, hogy félprofi géppel hobbizzunk, ezért vajúdik mindenki, hogy a legjobbat hozza ki a pénzéből. Én ezért is vallom azt, hogy inkább legyen egy alacsonyabb tudású gépem, de az legyen meg. Használjam, fotózzak, mert az nekem jó.
-
andorra
őstag
válasz M_o_g_y_i #18649 üzenetére
Ez pontosan látszott már a kezdeti hozzászólásaidból is. Ezt viszont sokan nem értékelték a megfelelő helyén és túlreagálták.
A D7000 bizonyos szempontok szerint jobb, más szempontok szerint viszont rosszabb választás mint a D5100. Ez nem egyszerűsíthető le arra a dilemmára, hogy később előkerülnek olyan szempontok, amiket most nem látsz előre, mert ez mindkettőre igaz lehet, nem csak az olcsóbbra!
Egy példa erre: a D7000 nem támogatja a HDR felvételeket, vagyis nincs AE auto bracketing, ugyanígy a 3000-es sorozat sem. Az D5000 és 5100 a jó választás pl. erre. -
Karima
őstag
válasz M_o_g_y_i #18745 üzenetére
A tamron 70-300nak van stabis verziója. Na azt dícsérik nagyon. Itt is van
Ja és TIPA díjas is, ami szintén nem egy hátrány[ Szerkesztve ]
-
Sucuka
senior tag
válasz M_o_g_y_i #18753 üzenetére
Én másfél héttel ezelőtt használtam egy ilyen általad linkelt Tamron 70-300-at. A következőket "észleltem" a használat során: az átlagos fényerő (4-5.6) és a képstabi hiánya miatt délutáni-kora esti (kb 16 óra után) fényben állvány nélkül felejtős. 200-250 mm felett erősődik a CA-ja, és ez a képeken eléggé meg is látszott. Nem javaslom, bár kétségtelen, hogy olcsó obi, de annyit is ér...
-
iff
senior tag
-
Zola007
veterán
válasz M_o_g_y_i #18765 üzenetére
Az 55-300-at kitből érdemes megvenni.
Ha találsz valakit, aki egyébként szimpla kitet venne és betársulsz a duplakithez, akkor a 70-300 árának a feléből kijön és egy teljesen használható obi.Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
t_a_m_a_s
addikt
válasz M_o_g_y_i #18765 üzenetére
Én az 55-300 és a 70-300 VR között vergődtem tele vásárláskor, végül az utóbbit választottam. Nagyon jó ár/érték arányú obi (legalábbis az volt akkor) az 55-300, de építési minősége sokkal közelebb áll az 55-200-hoz és érezhetően lassabb az AF mint a 70-300 esetén.
Összességében véve szerintem a 70-300 VR sokkal komolyabb teleobjektív.Holnap majd jól beletépünk...
-
balpis
őstag
válasz M_o_g_y_i #18785 üzenetére
Kicsit késve, elnézést, most sikerült átrágni magam vagy 300 hozzászóláson
.
Nekem egy Metz 54 MZ4i-m van, amit pár éve vettem kb. egy SB600 áráért, de az SB800as teljesítményével. Cserélhető talppal, s van hozzá egy oly is, a kompaktra )C5050) ha fel kellene tennem.Egész jó, DE sajnos egy ideje van vele egy komoly gondom: időnként erősen túlexponál. Ha ez rájön, akkor sorban, mindent. Általában bekapcsoláskor rögtön így kezdi, ha épp ilyenje van. A megoldás ilyenkor: akku ki, üresen bekapcsol pár mp-re, aztán kikapcs, akku vissza, s újra be. Ekkor jó szokott lenni.
Sajnos a garancia már lejárt, de egyébként sem reprodukálható a hiba, mert van, hogy 10-ből 10-szer jó...Ezt a hibát leszámítva egy hátránya van: a nikon nemtudja távolról elsütni. Két másik metzet ő elvezérel, ha fent van a gépen, de ez nem ugyanaz...
Erre egy megoldás, ha nem kell a cserélhető talp: az AF56. Ez mindent tud, amit egy SB800.
Egy barátom a D80-hoz évek óta elégedetten használ egyet.Azonban ma már nem vennék Metzet, ugyanis alig olcsóbb a Nikonnál, s jobbnak nem mondanám. (Lehet, vannak újabbak, jobbak, olcsóbban, de nem követtem a kínálatot.)
Inkább vennék olcsó kínait, kettőt-hármat
notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
balpis
őstag
válasz M_o_g_y_i #18985 üzenetére
És még itt vagy a Nikon topicon?!
Egyébként nagyon jó gép az az 50D. Egy egész fotókör nyúzza, s jól bírja a régi koleszban. Egy jó havernak 40D van, az sem egy elvetendő választás, nagyon tetszik az is.notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
Zola007
veterán
válasz M_o_g_y_i #19129 üzenetére
A stabis változatot is megvitattuk.
Nekem volt belőle és speciel én nem ajánlom. Ha bővebben érdekel a miértje és pár kép d7000-el, akkor keress meg priviben.Mʏ ᴘʜɪʟᴏsᴏᴘʜʏ ɪs: Iᴛ’s ɴᴏɴᴇ ᴏғ ᴍʏ ʙᴜsɪɴᴇss ᴡʜᴀᴛ ᴘᴇᴏᴘʟᴇ sᴀʏ ᴏғ ᴍᴇ ᴀɴᴅ ᴛʜɪɴᴋ ᴏғ ᴍᴇ. I ᴀᴍ ᴡʜᴀᴛ I ᴀᴍ ᴀɴᴅ I ᴅᴏ ᴡʜᴀᴛ I ᴅᴏ. I ᴇxᴘᴇᴄᴛ ɴᴏᴛʜɪɴɢ ᴀɴᴅ ᴀᴄᴄᴇᴘᴛ ᴇᴠᴇʀʏᴛʜɪɴɢ. Aɴᴅ ɪᴛ ᴍᴀᴋᴇs ʟɪғᴇ sᴏ ᴍᴜᴄʜ ᴇᴀsɪᴇʀ. - Sɪʀ Aɴᴛʜᴏɴʏ Hᴏᴘᴋɪɴs
-
Degeczi
nagyúr
válasz M_o_g_y_i #19298 üzenetére
nem csak a mérete lényeges, hanem a fogása is
a D5000 elég szerencsétlen volt a szögletes formájával, nem esett vmi jó fogás rajta, a D5100 elvileg már sokkal jobb lehet (bár még nem próbáltam)
mindenesetre D50-ről átállva lényeges szempont az obipark is, hiszen D50-hez használhat AF motor nélkülieket is, amiket a D5100 mellett le kellene cserélni
-
A Zéé
addikt
válasz M_o_g_y_i #19424 üzenetére
Lényegében azt, hogy csak azok az eladók kerültek fel oda, akik a hazai Nikon által ajánlott áron, vagy az felett árulják a dolgokat, és az elmúlt pár évben nem is igazán frissítették ezt a listát. Nem tudom ebből mi igaz, és mi nem, de azért elgondolkodtató, hogy így próbálják visszafogni az árversenyt.
Pár nagyobb cégnek biztos megéri ez a dolog, de vajon mekkora lehet a nagyker ára a kiteknek, ha itt egy 10-essel olcsóbban grátisz tasival tudják adni, és nyilván még így is van rajta hasznuk[ Szerkesztve ]
Just a simple Lineman...
-
szeva000
addikt
válasz M_o_g_y_i #19427 üzenetére
Én is gondolkodtam 1hetet....nagyon jó döntés volt a D90....ez mellett(portréfoglalattal vettem),tényleg vicc volt egy D3100 vagy 5100.
Igaz,így nincs 70-300-as nikkorom...de majd lesz...most egy sigma 70-300 APO DG-vel próbálgattam minap....hááát nem egy csúcsminőség...főleg 300-on.200körül okés még.[ Szerkesztve ]
-
Kleroo
veterán
-
szeva000
addikt
válasz M_o_g_y_i #19524 üzenetére
beállítod,hogy csinálja mindkét formátumot és ennyi
csak győzzed sd kártyával
Én pl,csak akkor használok raw-ot,ha makrót csinálok vagy természetben fotózok.Ha meg valami buliról készülő sorozat van,annak elég bőven a jpeg,főleg egy 10X15 vagy egy 13X18-as nyomatra.De egy jó minőségű jpeg,A4-re is tökéletes.Csak ne szűrd agyon.
Jah,tolj rá egy portrémarkolatot..akkor lesz igazi fogása
Igazából,ha jó áron van használtan,akkor megéri az is.Nekem egy új,gyári markolat+új akkukkal,a váz+18-105-ös nikkor,sigma 70-300 APO DG macro és állvány fájt 210körül.
Nah ennyiért nem éri meg a +3év gari a gépre...Csak a váz és obi ennél több.
A 2akkuval meg a 2db 8GB-os kártyát telelőheted jpeg formátummal ... kb ennyit kibír a 2akku.[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
válasz M_o_g_y_i #19524 üzenetére
A D90-es váz nekem is nagyon tetszik, csak még nem tudtam eldönteni, hogy ha sima családi meg kirándulásos fotózásra veszek DSLR-t, akkor elég számomra egy D3100, 18-55-ös kitobival, meg később egy fix 50/F1.8-as obi, vagy váz 18-105-ös obival és kész.
Ha nem készülök profi fotós pályára, csak szép éles képeket szeretnék ki tud szolgálni engem a D3100? Első DSLR-em lesz, eddig csak SOny DSC-H2-vel fotózgattam manuálban.
Mennyi hátrányt jelent pl a fókuszmotor hiánya? MIlyen egyéb negatívuma van pl a D90-el szemben? (korábban Canon 1100D és 550D-vel szemezgettem, de Nikon képei szimpatikusabbak, talán az élettelibb képek miatt)A géppel mindent szeretnék fotózni, ami kirándulásokba belefér. Épületeket (templom, terek, tengerpart, régi romok) embereket (busznyi csoportot vagy 2-3 embert közelebbről), természetet (erdőt, tengerpartot). Talán majd idővel macro-t, de arra úgy is gondolom külön obi kell. Ezek alapján a fentiek közül melyik obi összeállítást érdemes választanom?
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Kleroo
veterán
válasz M_o_g_y_i #19557 üzenetére
A D5100 eléggé odapirít a D90nek csak szenzort nézve. Mondhatni elagyabugyálja.De ugyebár nem csak ez számít
A D3100 szerintem partiban van vele,de van benne iso100,és a +2mp sem hátrány. Ezért írtam,hogy "sőt". De egyébként édes-mindegy, melyik szenzora jobb.A szolgáltatások a lényegesek.Hodor. Hodor? Hodooor!
-
-
szeva000
addikt
válasz M_o_g_y_i #19580 üzenetére
Ez már a te döntésed
Az EOS-ban,ha jól tudom JPEG képeknél nem kapcsolható ki a zajszűrés,és nem rehet az lcd-hez védőt rakni..Én is nézegettem canont,de nem mondhatom,hogy megbántam a D90-et.Qrva könnyen kezelhető,minden kézre áll.
Egyikkel sem hinném,hogy rosszul jársz.[ Szerkesztve ]
-
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest