Új hozzászólás Aktív témák
-
Laraxior
titán
G.Skill mindkettő.
2000MHz@CL9 - 1.6V
1600MHz@CL9 - 1.5V1600-on CL9-ben oké.
1866@CL9 -> 6GB ram(NB: 3733MHz)
1600@CL8 -> 10GB ram(NB:3200MHz)
Ramfeszt feltoltam 1.6V-ig. Így sem. QPi fesz 1.35-ig próbáltam. Ez sem nyerő.
Megpróbálhatom esetleg a 2000-es kitekkel, 3x2GB-al, hogy mi a gond, és akkor biztosan ki tudnám szűrni, hogy a ram a ludas. De sok értelme nincsen, hiszen úgyis 12GB-al fogom használni.
Megpróbálok a többi időzítésen faragni, és az NB-t feljebb vinni, úgy, hogy a ram marad 1600-on.
Nem gond neki ha nem kétszerese? Mert ott oldalt nagyon mutatja, hogy márpedig a kétszerese legyen... -
HSM
félisten
válasz
Laraxior #42693 üzenetére
Jól látom, kétféle ram van ráadásul nálad, összesen 6 stick? Az úgy nem biztos, hogy csípni fogja a magas órajeleket....
Gyárilag milyen kitek?
Nálam egy 3*4GB-os Corsair XMS 2000Mhz CL9 kit van, az röhögve megy 1866Mhz CL9-et. (Ki gondolta volna.) Ilyen ramelfogyós hibát se láttam vele soha.
Mondjuk azt tegyük hozzá, hogy akár még 1600Mhz CL9-en is már egészen szépen kiszolgálja a hat magot 4Ghz magasságában, mivel ott a 12MB L3 és a három csatorna miatt bőven van sávszélesség is, szval szerintem ha csak ennyit sikerül belőni, kezdetnek bőven elég lesz.
Én a saját kitem 1600Mhz CL8-on hajtom, szerintem annyi elég neki. Esetleg az uncore órajelet picit feljebb megpróbálhatod, picit még hoz emlékeim szerint, ha a ram órajel duplájánál gyorsabban megy, de szerintem az is felesleges. -
-
HSM
félisten
válasz
#74018560 #42689 üzenetére
Azért írtam, hogy kikapcsolt C6-al. Akkor fixen +2 a turbo-szorzó, nem ugrik fel ez +3-ra csak egy vagy két mag terhelése esetén.
A +1 szorzója miatt lett ez, a páros szorzókat nem minden proci szereti, így ezzel opció a páros is a páratlan is, az X5650 esetén a maximum 19-es páratlan szorzó kicsi kevés szvsz. Így van kis terem játszani a beállításokkal.
Azért megy turbo nélkül, mert offsetes fesszel van belőve, és a turbo-s szorzóknak extrém nagy a gyári feszültsége a simákhoz képest, így sokkal kiegyensúlyozottabb a rendszer, és az 1600-as ram is így szépen kijön 20*200-on.
(#42690) Laraxior: Tipikus ramtuning instabilitás ezen a platformon....
Az 1600-as ram + 3200-as NB kombóhoz nem elég a leírt két fesz (CPU, RAM) módosítása, kell adni a QPI/VTT fesznek is. A lapodban elvileg QPI/DRAM Core voltage, ezekhez az értékekehez 1,25V környékén kellene vele próbálkozni. -
Laraxior
titán
Előjön az a hiba amibe sokszor belefutottam régebben is, hogy ramtuningnál indításkor eltűnik a ram. Hol 6GB-ot lát, hol 10GB-ot.
1600@CL9-ről próbáltam, esetleg a CL8-at, magasabb ram fesszel, de az 1866@CL9 is ugyanezt eredményezte.Minden alapon van, kivéve a ram, és a CPU fesz. Alap BCLK-val megyek egyelőre, tehát így viszonylag könnyebb lenne a dolog.
Az NB frequency simán a kétszerese a ramnak, tehát 3200MHz. Tehát tényleg semmi extra. -
törölt tag
-
HSM
félisten
válasz
#74018560 #42687 üzenetére
Nem egészen....
Minden általad felsorolt processzornál +2 a maximum szorzó, ha a turbo aktív, és a C6 ki van kapcsolva.
Tehát úgy nézne ki az elérhető maximum, hogy:
X5650 22x200=4.4Ghz
X5660 23x200=4,6Ghz
...
Csak győzd adni nekik a feszt és hűteni, a lappal együtt....Inkább a ramra érdemes figyelni, mert ezeknél a Xeonoknál processzornál kimarad egy szorzó a turbo-s és anélküli szorzók között, ami felettéb kellemetlen lehet, ha éppen arra lenne szükség a ram ideális órajeléhez.
Amúgy nekem is az X5660 jött be leginkább, lásd adatlapom.
Mondjuk nekem még 30K felett fájt másfél éve, és annak is igen nagyon örültem...
-
törölt tag
eBayen most így alakulnak az árak és kb ez hozható ki belőlük:
X5650 - 7k - 20x200 = 4GHz
X5660 - 8k - 21x200 = 4.2GHz
X5670 - 13k - 21x200 = 4,2GHz (páros szorzót elkerülvén)
W5670 - 15k - 23x187 = 4,3GHz (1866-os RAM-okkal)
W5680 - 20k - 27x160 = 4,32GHz (tuning RAM nélkül)Ez alapján egyértelműen az X5660 a bestbuy, a többi meg úri hóbort kell.
Többi X-es procinak meg nem látom értelmét, mert drágábbak kisebb szorzóval, mint a W-ék. -
törölt tag
válasz
Laraxior #42683 üzenetére
Múltkor olvastam egy cikket a hőmérséklet mérésről, azt írták benne, hogy a szobahőt nagyon pontatlanul mérik a procik, magasabb hőfokon pontosabbak.
Ma reggeli indításnál egyik core 15 fokról indult, pedig nem a tundrán lakomNekem megy alapfeszen 1.5V-on az 1600-os RAM, de csak az anti-tuning CL9 fajta.
Amúgy szerintem csak VCore-t és VTT-t van értelme állítgatni. PLL vagy clock drive állítgatása semmit nem hoz a konyhára
Ja és nem árt benchelés közben nyomni a screenshotot, mert CPU-Z-n különben nem látszik mennyi az annyi
-
Laraxior
titán
Csak egy beköszönős...
Nem igazán indul el 1600MHz-es ramokkal, így 1066-on mennek. Gondolom valaminek plusz feszt kell adni, a ramokon kívül, de először utána akarok olvasni, hogy mi micsoda, mert ASUS lapban nem tuningoltam 1366-os rendszert, és egy kicsit elfelejtettem, hogy itt hogyan mennek a dolgok.
Tehát egy default bios:3474MHz@1,16V
-
Laraxior
titán
-
HSM
félisten
válasz
Remus389 #42665 üzenetére
Néhány mikroakadástól megkímél, de lényegesen sajnos nem változik a helyzet. Teljesítménycentrikus energiasémát használok, ilyenkor igyekszik a fizikai magokat terhelni először és csak utána a logikaiakat.
De mint írtam, nem nagy a vész, eddig csak akkor volt baj, amikor 8-10 carrier-el elkezdte szórni a kis űrhajókat, na akkor 30FPS-es minimumot is meg tud kóstolni.
(#42667) REIT: 6 stick alapból nagyobb terhelés a memóriavezérlőnek, ha pedig különböző csipek is, úgy azért nem mindig könnyű őket magas órajelre belőni.
-
törölt tag
válasz
mpierre #42666 üzenetére
Jó tudni!
Most viszont az új memória kitekkel szívok. 3 stickel tökéletesen működik, 6-al meg már bajok vannak
Egyből kéri a több feszt és nagyon háklist az időzítésekre. Ahogy utánaolvastam másnál is ez van.
Nem tudom ez összefüggésben van-e azzal, hogy nem azonos a két kit revision-e, lehet más IC-k vannak rajtuk
Van erre bármi megoldás? Jó lenne 1866-ra felküldeni őket
-
-
törölt tag
NB ha 60 fok alatt van, nagyon fájdalmas lenne neki a 1,4V? 1,355V-on csak 3800-ig "stabil"
4.4-en vígan 3DMarkoltam és fura mód 4.4GHz-en több pontot kapok Cinbench alatt, mint 4.5GHz-en
Pontos eredmények, coming soon
-
HSM
félisten
válasz
Laraxior #42662 üzenetére
Én elégedett voltam vele, amit az R9 290X alatt művelt.
Mondjuk StarCraft 2 alatt nagy csatáknál már érezni, hogy egyszálon nem olyan erős, de az a játék hibája, 2017-ben egyszálon dolgozik a motor, hihetetlen móka.
De végülis azzal is vígan tudok élvezhetően játszani, szval gond egy szál sem. Kíváncsi leszek, nálad mit alkot majd a 1080Ti alatt. Az azért morcos fenevad.
-
Laraxior
titán
-
HSM
félisten
válasz
Laraxior #42660 üzenetére
Pfff.... Ez hardver, nem kell az öldebe venned, hogy max 45 fok...
Ami a magokat illeti, nálam a 84 fokba is belekóstolt 4,3Ghz-en a hatmagos. [link]
Nem volt vele baj. Ez is sima lég, egy ventilátorral.A ciripelés platform sajátosság, sajnos, nagyon gyakori, processzortól, laptól, és táptól, sőt, processzor beállítástól is függ. Ezek a lapok még messze nincsenek 10 évesek. Főleg a Sata3/USB3-as második hullámos lapok, mint a tiéd. ezek 2010 közepén jöttek, tehát a legelső szériások is maximum 7 évesek lehetnek.
-
Laraxior
titán
45°C. Nekem az már meleg.
Mondjuk azt nem tudom mit okádtak a borda alá, mert kb olyan mintha rágó lett volna rányomva, hővezetőként. Nem is sikerült teljesen megtisztítani. De azért kapott új pasztát.Egyelőre nincsen más benne, de ugye még kell majd két PCI-E slot az M2 SSD-knek, ha beválik az egész ketyere. De akkor majd felteszem felülre a VGA-t.
De egyébként így is meg voltam elégedve a rendszer sebességgel, egy sima 840 EVO-val.
Azért érezhető volt a különbség a 775-ös rendszer és ez között. A QX9770 azért csak-csak megakadt, megdöccent. Itt nem tapasztaltam ilyet.A CPU hűtő kb semmit sem ér.
Így alapórajelen, alapfeszen is belekóstolt a 60°C-ba Cinebench alatt.
Pedig tettem rá még egy ventit, hogy jobban átszellőzön, meg egyelőre csak az asztalon van, nem házban, de így is.
Gondolom az időnek köszönhető, hogy enyhén ciripel az alaplapon valamelyik kondi. Azért csak 10 éves lesz lassan...
-
Laraxior
titán
válasz
#74018560 #42657 üzenetére
Belenéztem én is a biosba. Hát nem lesz olyan egyszerű mint az 1151.
Mára hanyagolom, holnap talán megjön a W3680. (Jó tetű lassú eladót fogtam ki)
A ramot azért gyorsan belőttem 1600MHz-re, mondjuk csak CL9-re. Nem akartam sokat kínlódni vele.
CPU alapfesze: 1.2V 133x25, azért nem olyan rossz, lehet cibálni 1.4V-igA ramok mellé kaptam egy gyári G.Skill hűtőt.
Ilyet. 2x3darab kék led van rajta, hát látszik rajta az idő vasfoga. A ledeknek csak az egyharmada világít. De a ventik mennek, elég jól hűtik az egy kupacban levő ramokat.
Betettem egy GT220-at a felső slotba, de az északi híd plusz hűtést igényel, ezért lejjebb került a középső foglalatba. Így van hely hűteni. Nem tudom, hogy ez is ugyanolyan teljes értékű PCI-E slot? -
-
mpierre
veterán
válasz
Laraxior #42651 üzenetére
Ja. Mostanság 2011-v3-nál nem egy lenne egy etvasz a tuning, ha érteném.
De a fene esne bele nem fér a fejembe.
Arra a platformra nem készült olyan tuning összefoglaló, mint x58-ra.
Pedig van tartalék a procimban, most ép 1,03V-on szaladgál 3,8GHz-es all core turbóval. Az alulfeszes tuning most is megy.
-
Laraxior
titán
-
mpierre
veterán
válasz
Laraxior #42649 üzenetére
Gyáá, látom te se szórakoztál az uncore szorzó állítgatásával. Jó volt az 2×-en is.
Azért az a 3860MHz uncore-nak igencsak táltos érték.
Nem rossz az most se - vagy csak nekem van mákom - az x99 ud4p kimondottan jó lap, az árához viszonyítva. A lock mentes xeon-t szépen hajcsa. Mármint a gigabyte deszka.
-
mpierre
veterán
Igen. Ha az alaplap gyártója ezt engedélyezte a biosban.
Tehát tudott a giga ud5-ben a mushkin 1600 MHz-es oc ram 1520 MHz-t, de tudott 1800 MHz-t is, holott hivatalosan az x5660 csak 1333 MHz-s ramot "tud" hajtani. (1600-as ram 1800MHz-en gyári időzítésekkel, hej be szép is volt.)
Szerk.: Jut eszembe. Az uncore szorzó a ram sebesség dupláján, vagy 1,5×-én megy nálad? A Westmere prociknál elég csak 1,5×-en hajtani, ha úgy jobban jön ki.
-
dsbhg
csendes tag
Üdv,,Az x5670 csak max1333 mem órajelhez tud szorzót alap bclk-n? 2:10 et, és ennél nagyobbat nem?
-
Laraxior
titán
válasz
#74018560 #42643 üzenetére
Mit csinálsz vele? Nem küldi Magyarországra. Ha kivárod, akkor van olcsóbb is, csak az Hong-Kongból, vagy Kínából jönne. W3690 is.
De én nem akartam várni.Ez alapján nem lesz különösebb gond
Főleg olyan 4.4-4.5GHz-en.
-
válasz
Remus389 #42640 üzenetére
Nem kérés, hogy az újabb jobb és kevesebbet fogyaszt. De mivel az AMD semmit sem tudott felmutatni évekig, az Intel elkényelmesedett és alig lettek gyorsabbak az egyes újabb generációk. Az új viszont nagyon drága, így sokunknak marad a régi (amiben még FSB/BCLK emelős tuning lehetőség is van)
-
Laraxior
titán
Ehh.
2-3 napja ugye megrendeltem a W3680-at.
Erre most dobott egy értesítést az ebay, hogy az egyik eladó redukálta az árát. 80EUR-ra
95-ért vettem, ezt meg megkaptam volna 84-ért
Oda a sörpénz -
winhate
őstag
Lehetek egy kicsit off ?
Velemenyeteket szeretnem kikerni.Lga 775 os rol lenne szo.
Szerintem nem is erdemes ... csak ket ram slot ddr1 bol... max 2gb felejetos. -
törölt tag
Amugy elegge csodalkoznek ha a rev1-2 kozott atterveztek volna a VRM-et, plane a fazisok szamat.
USB3-as kartyat meg semmibol nem tart betenni, meg a haz elejere is kivezeti legalabb
-
törölt tag
válasz
Laraxior #42607 üzenetére
W3670 nem unlocked, 24x-es szorzoja van max turbo nelkul; ez a paros szorzo meg wtf
lehet 23x-on tovabb tudnam huzni?
UD5-om rev1-es es az Extrem is. Elobbin van narancsarga slot, utobbin az is kek.
Amugy nekem csak egy sima Corsiar H75 jatek viz van rajta, de meglepoen jol hut. 80 fok felett szinte sose volt. Normal hasznalattal meg 60 fok kornyeke. -
fudi2002
nagyúr
válasz
Laraxior #42626 üzenetére
Szerintem csak nekem volt új, de múltkor jött ahogy olvastam, ibt-vel nem szoktam tesztelni. Hát az általam stabilnak vélt 4,3-as beállítás 1,28v helyett 1,296-al stabil csak very high ibt/10kör. 4.4-es 1,312-esem pedig nem merem tesztelgetni mennyit kéne rádobni, mivel így már 81-82 maghőt dob.
Apropó, teszt idejére mekkora meghőig szabad elmenni? Amúgy Noctua D14. -
Laraxior
titán
válasz
fudi2002 #42625 üzenetére
Sajnos attól, hogy az órajel ugyanaz, nem fog mindig egy feszültséggel menni.
Ez egy ilyen széria. Ezért vettem én unlocked CPU-t. Kicsit könnyebb az élet vele.
De ne ijedj meg ha vannak ilyen "gondok" nem igazi gond ez. Használd úgy ahogy kitesztelted, vagy teszteld le az új beállításokkal is. Mennyi fesz kell neki, hogyan alakul.
Szívesen tanulunk, nézegetünk szerintem ilyen érdekességeket. -
fudi2002
nagyúr
Valaki találkozott olyannal, hogy adott xeon (x5670) 21es szorzón ibt/linx/prime stabil, ugyanakkor 22x és 20x-ason nem(21x205/22x196/20x215). (920-asnál a páros szorzóval volt gondom, itt is ilyesmi lesz?)
Kieg: 20x és 22x-es szorzónál ahogy emelem a feszt amúgy stabilizálódik, node 21x-esen kevesebb fesz kell mint 20x-ason... -
-
-
HSM
félisten
válasz
mpierre #42615 üzenetére
Amúgy az a műanyag pöckös Uncore-VRM hűtő nélküli verzió elvileg csak tesztekre került ki, kereskedelmi forgalomba nem.
Nekem a rajt után durván 2 hónappal lett UD5-öm (2009 január), szval mondhatni elég korai tulaj voltam, és azon határozottan ott volt a plusz VRM borda, és a hűtőre is úgy emlékszem, hogy csavarozva volt. -
mpierre
veterán
válasz
Laraxior #42612 üzenetére
Ja. "Hivatalosan", honlap szerint. Az "A" nélküli ud5-ből kétféle volt. Az első sorozat műanyag pöckös hűtésrögzítéssel, míg a második már csavaros volt. Plusz felkerült egy kis borda az első pci-e×1 slot környékére.
Egy hibája van a giga akkori x58 lapjainak, hogy a kék giga feliratú lemezeket jól ráragasztották a bordára, nehogy jól tudjon szellőzni.
@Aventyr: Nos, most, hogy nincs már gari... hogy is mondjam: problem solved.
-
Laraxior
titán
Úgy rémlik, hogy UD7ben volt nekem OCZ RevoDrive, és ott is kellett már valamit csinálni, hogy bootolni tudjon.
De megjegyzem, hogy a Z97 alaplapom sem bootolt róla. Legalábbis Win7 nem. Win10 már igen.Egy sima sata3 840EVOm van nekem is, tesztelős SSD. Ez lesz benne.
De van M2-PCIE adapterem is, még az említett Z97 korból. 1300HUF ebayről
Ezt azért hiányolom az alaplapról, de mivel csak egy VGAm van, így lesz hely bőven, kábelezést nem igényel.Jövő héten itt van minden
Ha meg elpasszolom az i7 950et ebayen, akkor aztán tényleg vicc összeg volt a konfig
Mondjuk nem tudom mennyire viszik még a 4magosokat. A doboza miatt érdemes lenne megtartani a vitrinbe
-
HSM
félisten
válasz
Laraxior #42612 üzenetére
Így van.
Nekem ez a régebbi fajta A-nélküli UD5-öm volt először nagyon régen, az is igen frankó lap. 222-es BCLK prime stable volt vele.
(#42610) Laraxior: Jó az az Asus lap szerintem.
Mondjuk van vele drop rendesen, de ha rárakod az LLC-t akkor máris nincs.
Én 4300-on Prime-oltam vele a hatmagosom. [link]
A SATA3 vezérlő mondjuk korhűen csak PCE-E 1X-es, ami azt eredményezi, hogy csak olyan 400MB/s-et tud, de különösebben nem éreztem ebből hátrányt a korábbi teljes sebességű SATA3-hoz képest, pedig az SSD-m azt is kimaxolta (Samsung 830 és 840 Pro).
Voltak maximalisták, akik beletoltak PCI-E-M2 átalakítót, és máris 2GB/s, viszont onnan csak nagyon speckó cuccokról tud bootolni, mivel a BIOS még nem UEFI....
-
Laraxior
titán
Na akkor még egy UD5:
Ebből csak rev1.0 van.
Ez a sima EX58-UD5
Se sata3, se usb3.A másik kettő pedig az általad is mondott "A"-s verzió és abból van rev1.0 és rev2.0
Itt már van mindkettőnél sata3 és usb3 is.Na, akkor ezekkel is tisztában vagyok, hogy az UD5 megnevezés közel sem elég.
-
Laraxior
titán
Nincs itt semmi keveredés. Látom én is a különbséget, de a Gigabyte is így írja:
Talán az E-s széria mintha energy saver-es lenne. Legalábbis valami ilyesmi rémlik.(#42608) Racecam: Reméltem, hogy 10 évesek beszélgetnek itt, a jó öreg ugorj a kútba sztorival...
De oké...Nem is néztem a sata-usb3-as dolgokat. Annyira evidens volt mostanában, aztán most jut eszembe, hogy akkoriban kezdett bejönni.
De gyorsan rákukkantottam és az én alaplapomon is van mindkettőből. Mondjuk nincsen túlzásba víve, csak 2-2 vanViszont a tápellátása a CPUnak, ami nekem mondjuk pont lényeg, az elég jó:
Remélem a drop sem lesz olyan vészes. -
-
Racecam
nagyúr
Halllló!
El vagytok kicsit tévedve, ez nem a Hardverapró!
-
törölt tag
válasz
Laraxior #42602 üzenetére
Meg elado is lehetne, de volt egy kis hibaja sajnos, DIMM 5-6 nem mukodott benne (igy ugrik a tri-channel, viszont dualban is pakolhato bele 16GB konnyeden) igy azt csinaltam h a huteset atraktam az UD5-re.
Ha igy is erdekel megbeszelhetunk egy arat ra, egyebkent meg megy netezos gepbe egy X5650-el.
Elado meg egy W3670 15k-ert, meg valszeg 6x2GB Corsair Dominator. Vagy ehhez a laphoz 2x4GB Corsair Vengeance 1600C7.
Meg nem talaltam ki mit akatok, ajanlatok johetnek PM-ben -
Kezemben volt (használatban van) 3 Giga lap, egy MSI, egy ASUS és egy Asrock és egy EVGA (2 két RAM slot hibás de megy a másik 4)
ASrock hisztis az E-s és L-es 6 magosokkal azokkal max 1333-on megy a RAM, MSI chipset hűtése el van tolva, egyből 70 fokos az északi híd.
Giga lapok a legjobban beváltak nekünk.
Többi már unokatesóknál stb van. (EVGA meg a Balatonon) -
törölt tag
válasz
Laraxior #42591 üzenetére
Gigabyte UD5 es Extrem lapjaim vannak (lenyegeben ugyanaz a ketto, csak a hutes mas) 200-as BLCK meg se kottyan neki, feszt se kell emelni, felette erdekesbb, de 210 se gond neki. 220-al screenshotoltam.
X5670 22x200-on vigan tud menni HA birja...
(Jelenleg ez a legjobb vetel es van belole meg legalabb 29db apron)
Amugy en is csak a lapokat nezem
Mondjuk mar van 2, lehet leallhatnek
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Csevegésre használjátok a friss, ropogós OFFtopicot!
- Bomba ár! Dell Latitude E7250 - i7-5GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 Touch - i5-6300U I 8GB I 256SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest