Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • niof

    addikt

    válasz #56474624 #74150 üzenetére

    Ez nem fekete vagy fehér, hogy valami vagy szubjektív vagy objektív. Részben ez, részben az. Egy fejhallgató vagy hangfal hangminőségének megítélése is ilyen.

    Nyilván. Erre gondoltam, mikor a mérési eredményekre, és a tapasztalatok összevetését említettem. Van olyan ember, aki ránéz egy az általad is mutatott vízesésdiagramra, és abból tud következtetéseket levonni, a nélkül, hogy hallaná. De az, hogy a (tételezzük fel) tökéletes mérés után, a hallgatási teszten a termék elhasal e a tesztelő előtt, az a személyes preferenciáján múlik. Ha a frekvenciaátvitel olyan egyenes, akár a vonalzó, az nem biztos, hogy mindenkinek tetsző.
    Nem kell "messze mennem", a szomszédomnak is egy átlagos, de elég jó Hi-Fi rendszere van. 70-es 80-as évek Disco és Italio Disco zenéit hallgatja szívesen. Mikor áthívott, hogy füleljem meg, az volt az első "élményem", hogy baromi sok a magas, a többi, a dobozokhoz képest (Heco valami), elfogadható, hallgatható volt. Megjegyeztem neki, és erre azt mondta, +8dB van a magasakon, mert ő úgy szereti, ha ki vannak emelve. Érted? Így szereti.
    Mikor átkapcsoltuk tone direct-re az erősítőt, egész kellemes hangja lett, erre ő: "persze, nem rossz így sem, de nem csilingelnek eléggé a magasak...". Szóval ott helyben, ketten, két teljesen eltérő véleményen voltunk ugyanazon rendszerről. Lehetséges? Persze hogy az. Egy harmadik ember valószínűleg megint máshogy látná, vagy valamelyikünk véleménye felé közelítene, esetleg egyikünkkel egyetértene. Ez ilyen. Nem vagyunk egyformák, mint írtam. Nem ördögtől való dolog ez.

    Amit a mérésekről írsz, egyetértek. Van, amit nem tudunk mérni. De amit tudunk, azt ideális esetben manapság már pontosan végzik, mégsem határozza meg, csak részben a minőséget, illetve az egyéni értékelést.
    Pl.1: Referencia szerintem szintén kétféle van. Mérhető (objektív) és egyéni (szubjektív). Ha azt mondjuk, hogy nem tudunk mérni, ahogy írod is, és a fülünkkel kell különbséget tenni, akkor is az lesz, ha pl. a HD600-at említetted, hogy valakinek nagyon fog tetszeni, másnak nem, a harmadik meg azt mondja, ehhh... szódával elmegy, hallgatható. Ha ez lenne a referencia, és mindenki ehhez képest keresne fejhallgatót, már ekkor eldőlne, hogy egyéni ízlés alapján a HD600-at választaná, vagy keresne más modellt, ami számára jobban tetszik. Lehet, hogy ami neki tetszik, az másoknak borzalom. Mert mi van, ha mondjuk emberünknek a Beats Audio-k hangja jön be? Semmi. Nem kövezi őt meg ezért senki. Örülünk itt a fórumon, hogy talált magának egy olyan fejest, amivel élvezi a zenéit, fel tud bennük oldódni. Mert konkrétan szerintem ez a leglényegesebb. Felteszed a fejedre, és ha élvezed, amit hallasz, és még egy hét/hónap/év után is így van, és eszedben sem jut, hogy ejj, az a nagybőgő ott a háttérben milyen gyatrán szól, akkor megtaláltad azt, ami számodra megfelelő. Mert élvezed a zenét, és nem a hibákat keresed. Ha viszont utóbbi állapotban vagy, akkor vagy tévúton jársz, vagy nem találtad még meg a számodra megfelelő eszközt.
    Pl.2: Ehhez sajnos nem tudok hozzászólni, soha nem volt részem zenei oktatásban, csak arra támaszkodhatok, amit élőben hallok. (Jó, az oktávot tudom, hogy mi... :) ) De nyilván a képzett zenészek ezeket a dolgokat tudják, mert tanulták, kvázi mondható, hogy egyféle "szabvány" szerint zenélnek. Plusz beleviszik a saját tehetségüket, jóllakottságukat, másnaposságukat, pillanatnyi hangulatukat. Így lesz egyéni a játékuk. Adott esetben, ha a tudás tehetséggel és egy kis egyéniséggel is párosul, így születnek virtuózok, akik nem a zenekarban ülnek, hanem középen állva, hogy mindenki lássa, ott játszanak. De ez más téma...

    Egyelőre nem szelem fel az almát egyenlőre.

Új hozzászólás Aktív témák