Új hozzászólás Aktív témák
-
Gudea
csendes tag
Felhívtam őket: jövő héten érkeznek (szerda környéke), használtak, 3 hó garival.
-
tibric1
csendes tag
: O
Ezek használt monitorok a marseusnal? Eleg jo aruk van majdnem leesett az allam.
[Szerkesztve] -
Gudea
csendes tag
Láttam a Marseusnál: http://www.marseus.hu/index.php?page=termekek&prod_id=455
Elég jól néz ki a monitor, és ahogy olvastam 1600*1200-at elviszi 105 Hz-en.
Trinitron képcsöves.
Esetleg valaki találkozott már vele közelebbről?
Megér 35 rugót? -
-
tibric1
csendes tag
Hát nem túl biztató ha ez így van
Ezek hallatán nem nagyon merek beleugrani...
Viszont a samsunggal meg aztán teljesen ki van a fa***m. Már nem csak ezzel vagyok így. Egy házimozi szettel is ugyanígy voltam nemrég, erre 4hete vártam úgy hogy nem jött meg, és most ez.
Állítólag hallottam már olyat hogy a samu direkt fogja vissza év végére a termékeit mert feljebb tennék a normát és a jövö év végén nem járna a norma utáni prémium a fejeseknek. -
Loha
veterán
LG-nél szerintem a minőségellenőrzéssel van gond. Tehát olyan moncsi is kijön a gyárból, aminek nagyon rossz a geomatriája vagy a convergenciája. Szóval szerencse kérdése, hogy milyen lesz a képe. Ha mákos vagy lesz egy jó moncsid, ha nem akkor meg zavarni fog amíg megvan. Meghibásodási statisztikát nem tudok, de 3év gari mellett szerintem ez lényegtelen.
-
tibric1
csendes tag
Köszi a választ!
Maradok 19'' nál és újban.
Viszont én nem tudom hogy mi a szart csinál a samsung de egyszerűen egy nagykernél sincs ez a típus de egyáltalában samsung crt monitorok se nagyon. Mellesleg 3hete várok a 997MB-re csak mivel még mindíg nincs, így jött szóba az LG F920B.
Te is azt mondod inkább a samsung. Én is a felé hajlok de már jó lenne valami
Nagyon gáz az LG? Jobban tönkeremennek? vagy nem olyan szép a képe? Te miért a samut mondod?? -
Loha
veterán
1200NF Jó választás, csak az ára sok, szerintem nem érdemes ennyit rászánni.
Mindenképpen érdemes használtan vásárolni mert kb. negyed annyiba van a használt CRT mint egy új. Érdemes minél fiatalabbat venni, de igazából nem az számít, hogy mikor gyártották, hanem hogy mennyi üzemórát ment a moncsi, az pedig úgy sem fog kiderülni.
SZVSZ 3-4 évesnél idősebbet nem érdemes venni. Szerintem használt moncsit csak garival vegyél, mert a kipróbálás alatt szinte biztos, hogy nem jönnek elő a rejtett hibák.
Ezeket a honor.hu-n láttad? Nem ismerem a céget, de nekem nem tűnnek hozzáértőnek...''10GB vinyó 128RAM 350MHz, az XP-t és a DirektX9-et kényelmesen viszi.''
Mindkét monitor elég jó darab, de kicsit drágán adják, de ha ezekre is vonatkozik a fél év gari akkor elmegy...
Mindenesetre felhívnám a figyelmedet, hogy ''Sony 500PS- G500'' monitor nem létezik. (Tudom, hogy nem te írtad el...)
Van SONY 500PS, meg SONY G500. 500PS egy régi darab, ennyiért nem szabad megvenni. G500 viszont az egyik legjobb 21''-os moncsi.
[Szerkesztve] -
Gudea
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék venni egy 21''-22'' crt-t. Igazából játékra filmnézésre kellene.
A max összeg amit szánnék rá, kb 120-130e.
Az egyik amit kinéztem egy Samsung S. 1200NF.
Persze nem zárkózom el egy használt moncsi vásárlásától sem.
Csak azt nem tudom, milyet érdemes használtan venni? Max mennyi idős legyen stb.?
Pl., láttam most egy hirdetést:
Eizo FlexScan T962-t árul valaki 35-ért. 1600*1200-ban elviszi a 104-HZ-t.
Vagy: Sony Multiscan 500PS- G500 21'' 38-ért. Érdemes ilyene használtakban gondolkodni?
Márcsak azért is, mert jelentős az árkülönbség -
Fecdzo
senior tag
Sajnos nem jött össze a biznyák az ismerőssel úgyhogy csak újonnan tudott volna szerezni Iiyama vision master 514-et...úgy meg 200K felé tangál...
az azért nagyon sok nekem...Ugyan ez a helyzet a Sony F520-al ami meg már 200K felett van jóval.(amúgy a kettő közül te melyiket vennéd??)
Említetted, hogy tudsz boltcímeket (remélem pesti címek mert oda még hajlandó vagyok felmenni) ahol használtan kapok ilyen csúcs CRT-ket és még garijuk is van...fontos lenne....e-mail is jöhet és akkor árakat is írhatsz ha tudsz esetleg fejből. Nevemnél az emil címem!
Előre is nagyon köszönöm!!
[Szerkesztve] -
Loha
veterán
válasz
Kicsidoki #32 üzenetére
Samsung 1100DF Nem ajánlom, nem rossz moncsi, de a lyukmaszk miatt, 1280*960-felett nem hiszem, hogy éles képet tudna produkálni.
Philips 202P40 ha jól tudom 70-es szám a végén csak azt jelenti, hogy újabb kiadás, tehát elvileg egy javított változat, lehet új burkolattal, de semmi lényeges változást nem tartalmaz. Legalábis eddig így volt, de ennek majd utánanézek.
109P40-en volt, igazából nagyon lutris szerintem. A Philipsnél legalább akkora a szórás képminőségben mint az LG-nél szóval csak akkor vennék ilyet, ah elötte alaposan ki tudom próbálni.
IIYAMA Vision Master Pro 514 Profi moncsi, de használtan nem nagyon van, újonnan pedig vagy nincs, vagy irreálisan drága.
Ha van hely az asztalodon, (és nem zavarnak a CRT-k) akkor én a helyedben vennék 2db 21''-os használt moncsit. 60-70k ból megúszod, és profi munkára nincs jobb 2 moncsinál. 21''-os CRT-nél is max 1600*1200-ban gondolkodnék felette szeritnem nincs az az elérhető moncsi ami jó képet ad. Mondjuk a SONY F520 [link] vagy a FW900-as [link] tudhat ennél többet, de még használtan nem láttam, újonnan meg szintém megfizethetetlen vagy nincs.
Vagy még az is jó lehet, hogy veszel egy 17''-os olcsóbb TFT-t 60k környékén, meg egy használt 21''-os CRT-t, és akkor 100k alatt megúszod. CRT-n mehet teljes képernyőn a szerkesztés, a TFT-n meg kint vannak az eszköztárak, meg az egyéb ablakok.
[Szerkesztve] -
Kicsidoki
csendes tag
Üdvözletem, Kedves Loha és Kedves Hozzáértők!
Tudom, hogy lerágott csont, de sajnos nincs időm végigolvasni a meglévő CRT topicokat, no meg nem is nagyon találtam meg őket.
KÉRDÉSEM:
Monitort szeretnék venni, elsősorban PhotoShophoz, nagy felbontású fényképek feldolgozásához (3500x2300), a lehető legnagyobb felbontásban (ami még élvezhető frekvencián működik). A TFT-k nekem kiestek:
- túl nagy felületen tudják csak megjeleniteni a nagyobb felbontásokat,
- ilyen alig kapható, ami igen, az méregdrága, és nem akarom megérteni, hogy egy 1920x1200-höz miért kellene egy 24 colos monstre monitor előtt ülnöm?
Maradt a CRT. Fényerő, kontraszt, felbontás, szinhűség és frissitési frekvenciában is jobbak még (nagy felbontásokról beszélek, 1920-2048 körüliről).
DE MELYIK CRT-T?
Amik eddig felmerültek:
- Samsung 1100DF (Samsung párti lennék egyébként), de ennél komolyabbnak tűnik a
- Philips 202P40 (és a 202P70, de nem igazán értem, hogy mi a különbség közöttük, a 40-es tűnik profibbnak),
- és az IIYAMA Vision Master Pro 514 (ennek megsaccolni sem tudom az árát, gondolom nem olcsó - valaki meg tudja mondani?).
- és mi jöhetne még szóba ebben a kategóriában ??? (milliókat nem, de egy überkafa monitorért hajlandó lennék 100-130 nettót is adni, de ezeken kivül nem is találtam olyat, ami szóba jöhetne).
Ti melyiket ajánlanátok???
Előre is hálásan köszönöm a segitségeteket!!!
Littledoc -
Loha
veterán
Elég nehéz kérdés, mert tudásban kb. azonosak. Az LG ugye Flatron ami valódi FLAT-et jelent, a Samsung meg álflat lyukmaszkos nagyfényerejű képcsővel, de ennek sok jelentősége nincsen. Én személy szerint a samu felé hajlanék, mert az LG-t mint márkát, nem csípem, de igazából ez inkább személyes preferencia kérdése. A legjobb választás akkor is egy használt 21''-os lenne
-
tibric1
csendes tag
Sziasztok!
19'' -os CRT monitor vásárlás előtt állok.
A választásom vagy samsung 997MB vagy LG F920B -re esne.
A kérdésem hogy melyiket ajánlanátok jobban? Az LG picivel drágább nem tudom miért mert mind a kettő 96Khz körüli. Talán az LG real flat?
Egyébként a samsunggal szimpatizálnék mert régebben volt egy LG F700B -m és a színei nem tetszettek igazán meg is váltam tőle.
Na nem szaporítom a szót szal szerintetek melyiket??
Válaszokat előre is köszi! -
Loha
veterán
válasz
Anonimus1982 #28 üzenetére
Sajnos ez egy ilyen dolog... A gyártó elvileg megadja, hogy milyen eltérések férnek még bele a gyári paraméterekbe, ez geometriára is meg szokták adni... Ha ez tényleg belefér akkor sokmindent nem tudsz csinálni...
-
Anonimus1982
csendes tag
Hali!
Mesélnék valamit.Félig-meddig idevág.
Vettem tavasszal egy Samsung TV-t 110000 Ft-ért(típusW29Z068TG,sík képcső,100Hz,72cm,Virtual Dolby Surround,stb.).Már a kezdetektől geometriai problémákkal küzködött (görbe kép vízszintesen és függőlegesen).A menüjében valamennyire tudtam korrigálni,de tovább rosszabodott.Kihívtam a szervízt.A szervízes azt mondta,hogy ez gyárilag ilyen,nem lehet vele mit csinálni.Látott már ennél görbébb képet is.Így jártam.Kicserélni nem fogják.Üzentem a Samsung Rt-nek.Ők a szervízre hivatkozva (akik azt mondták,hogy a Tv a műszaki előírásoknak megfelel) elutasítottak.
Így áll hozzá a dologhoz egy szakszervíz és egy olyan világcég,mint a Samsung.
Ha rám hallgatnak,nem vesznek Tv-t a Samsung-tól! -
cetlee
csendes tag
Na most ezért nem kell parázni
nem vagyok crt szakértő... A Tension Mask kifejezéssel ezidáig nem találkoztam csak az LG egyik monitor leírásánál, ahol is utaltak arra, hogy ez átmenet a rés/lyuk maszk között.. node az ember azért jár fórumokra, hogy tanuljon. Fura, hogy nem Trinitronként említik az eizo-nál, máshol azért ez jó referencia...
ha enyém elszállna (imádkozzunk, hogy ne) tuti, hogy ismét használt 21-es CRT írányba indulnék. Bár a kettő csíkot nem tudom nem észrevenni, annyira jó a kép, színek, élesség... mindig jó ránézni a munkahelyi TFT után -
-Cain-
csendes tag
Nem, a Tension Mask csak a feszitett kepre utal, minden Trinitron Tension Maskos (nezd meg a tobbi modellt), de mondom a ket csik is bennevan a kepcsoben.. de most hogy igy elultetted bennem a parat, leszedtem a burkolatot is, es ott figyel a Sony Trinitron felirat ugyhogy megnyugodtam teljes mertekben
Viszont attol enis felek, amit Loha irt, sajnos eleg oreg ugyhogy fennall a veszelye hogy meghibasodik, egyelore azonban (szinte) tokeletesek a szinei, a kontraszt, a fenyero, a fokusz, a konvergencia, a geometria, egyszoval zsir.. csak kitudja meddig
Majd mindennap imadkozom
-
cetlee
csendes tag
Félreértelmeztem, azt hittem 20'' a látható - amikor enyémet vettem vaciláltam egy 22-es Diamondtron és a 21-es Tinitron között, látható képméretük azonban mindössze 20 vs. 19,8 volt, asszem innen asszociáltam 22-re...
Trinitron? A Tension Mask nem átmenet a lyuk és rácsmaszk között, álá LG?
Mindegy, ha jó állapotban van, 15 pénz nem sok, csak annyi, hogy pici ráfordítással lehetne jobbat/újabbat. De használd örömmel, 50 cm az mégiscsak 50 cm, nagy élmény 17 után
Látható képméret: lehet ezzel játszani valamennyit, nálam elvi max 402x301, de sosem szeretek semmit sem a maximumon hagyni. -
-Cain-
csendes tag
Koszonom Neked is a hozzaszolast cetlee
Az ervelesed helytallo es teljes mertekben egyetertek, 3 dolog hibadzik csak:
1. Ez nem 22, csak 20 inches kepcso, a lathato kepmeret persze valoban joval kevesebb meg ennel is (Azert nekem eleg meggyozo mondjuk a 17es belinea hulladek utan.
2. Igazad van, keves a horizontalis frekvencia, de ez a kepcso igenis trinitron, csak epp nem egy mai darabpont ezert tetszik a kepe, benne van a 2 kis merevito drot is ofcoz, de szep halvany, alig latszik, egyaltalan nem zavaro.
Viszont most kivancsisagbol fogtam egy meroszalagot es megmertem a lathato kepmeretet, es nem fogod elhinni: 1-2 mm elteressel akkora mint amit Te irtal (en konkretan 388x288-at mertem, persze pontosan keptelenseg lemerni). Pedig ez nevlegesen csak 20 inches stuff
3. Ez a legprozaibb pont: barmily hihetetlen is, perpillanat nincs +7-10 rongyom, legalabbis erre a celraDe ha lesz penzem, akkoris tuti hogy trinitront veszek legkozelebb is, mert a tft nem igazan vonz, crtben pedig tenyleg ez a legjobb. Csak valami ujabbat persze
Szoval koszi megegyszer hogy reagaltatok, de azt hiszem egyelore megtartom a ''kicsiket''Amig nem lesz zsem ujabbra, addig biztosan. Tenyleg nagyon bejon amugy, foleg ahhoz kepest amilyen oldskool, nagyon elegedett vagyok vele, mondjuk nem is csoda egy belinea utan
-
cetlee
csendes tag
Hát, ha visszacsinálhatod... no nem azért, mert a képminőség szubjektív és végül is ez a lényeg, de az adatait nézve:
A 22 inch csalóka: látható képméret valójában 360 mm x 270 mm, ugyanez a 21-es Trinitronnál alapban 388 x 291mm körül van, a 82 Hz vízszintes frekvencia pedig kevéske, a Trinitron 121. (ezzel papír szerint kb 65 Hz érhető el 1600*1200-ban)
Sztem nézzél meg egy IBM-et, és aztán döntsél. Ha el tudsz vonatkoztatni a kettő kis vízszintes csíktól, jobbat nem kapsz a Trinitronnál. Én azt venném +7-10 ezerért, de elfogult vagyok, mert Trinitronom van -
-Cain-
csendes tag
Koszi
Nyilvan igazad van, alairom hogy nem egy mai csirke, nomeg nem egy filigran alkat a maga 37 kilojaval, de igazabol csak arra lettem volna kivancsi, hogy ez meger-e ennyit. (Kulonben meg mindig vissza lehet ''csinalni'', havertol van a monitor, de egyebkent szerintem eleg megkimelt allapotban van, szep a kepe. Perpill 1280x960ban hasznalom 85 Hzen, de 1600x1200at is birja ugyanezen a frekin, legalabbis azt irja ki, aztan lehet hogy az csak 75 valojaban.. ) Amugy erre azert kivancsi lennek, hol lehet 22500ert csucs 22es trinitront kapni? Nem kotegeleskepp kerdem, tenyleg erdekelne, ugyanis en relative ujabb 21es sony es eizo moncsikat 25-26 kornyeken talaltam csak (legalabbis neten).
Udv -
Loha
veterán
Haverral most voltunk vásárolni, és IBM P260 lett belőle megint. A 108080-asból minden példánynak vmi baja volt. Összességében a geomatriája és a konvergenciája nem tetszett.
DynaFlat képcső kevesebbet tud, de ha kifogsz belőle egy szinte hibátlan képű darabot, akkor az is jó választás lehet. IBM P260-ból még 3db van.Ha nem tudod melyik boltról van szó majd küldök linket.
-
Loha
veterán
Régi konstrukció, gyenge paraméterekkel, és gondolom már jó sokat is ment.
Annak fényében, hogy csúcs 21-22''-os moncsit lehet kapni 22,500Ft-ért, számlával, fél év garival, én inkább rászántam volna még azt a 7500Ft-ot.
De egyébként lényegtelen a kérdés, mert már megvetted -
-Cain-
csendes tag
Sziasztok
Tegnap szereztem egy Eizo T660i moncsit( http://www.eizo.com/support/discontinued/crt/t660i.asp ), 15 ezer Ftert. Mi a velemenyetek rola? Szerintetek megerte? Kulonosen erdekelne olyasvalaki velemenye/tapasztalatai, aki hasznalt mar ilyen tipusu monitort, esetleg jelenleg is ilyet hasznal. Elore is koszi -
cetlee
csendes tag
Á, 100% kontrasztnál kiégne a szemem, legsötétebb játéknál sem kell. Bár furcsa volt eleinte, hogy játékban a sötét sarkok tényleg sötétek, talán először láttam értelmét igazából FPS-ben a lámpának. Köszke, megnyugtattál, akkor még van egy kis ideje nyugdíjazásig.. sajnálnám, mert gyönyörű éles a képe, és azok a színek... manapság nem találni hasonlót...
-
cetlee
csendes tag
Hidegen nálam is zöldes, aztán fokozatosan beáll feketére. A tuti fekete olyan 20-as értéknél áll be bemelegedés után, 8500 fokon használom, a 9300 nekem túl kék, bár a kontraszt úgy erősebb az kétségtelen. Játékra így tuti, mondjuk szövegszerkesztésnél/netnél a kontrasztot lejjebb kell vennem. Summa summárum, ha öregszik, sötétedik... akkor végül is jó, nekem túl világosnak tűnt mivel előző moncsimat olyan 50/95 értékeken használtam...
-
Loha
veterán
Az enyém 15/65-ön megy. Hidegen nagyon világos a képe, és fekete helyett zöldesszürke van, aztán kb. 5perc múlva tűrhető, 20 perc múlva tökéletes lesz a kép.
Ez a jelenség elöregedésre utalhat, de szerintem teljesen természetes. Bemelegedett állapotban viszont az öregedés folyamán egyre feljebb kell venni a kontrasztot, meg a fényerőt is általában, mert csökken a monitor fényerje. Leginkább az jellemző, hogy a monitor ''kontrasztaránya'' lecsökken, tehát pl. nulla fényerőnél sem teljesen fekete a fekete, viszont a kontraszt hiába van 100%-on nem elég világos a kép. Ha meg a fényerőt növeled, akkor meg fekete helyett minden szürke lesz.
Egyébbként 3,5 évesen, normál használat mellett, még nem szabadna az öregedés jeleit mutatnia a moncsidnak. -
cetlee
csendes tag
Üdv!
Kérdés: Ha túl világos a képernyő, az nem utalhat az elöregedésre?
Értem ez alatt, hogy 20/80 -on használom a Brightness/contrast-ot, és az első 30 percben, amíg bemelegszik, a fekete nem teljesen fekete... utána már semmi gond, de ahogy nézegettem általában mindkét értéket magasabbra téve használják...
21-es Trinitron, 3,5 éves... -
Loha
veterán
A képpont mérettel SZVSZ ne törődj! Lyukmaszknál a samsung máshogy méri mint a többiek azért csak 0,2mm, de az a ''normál'' méréssel ugyan úgy 0,25 vagy 0,26.
Samsung DynaFlat képcsöves ami egy javított lyukmaszk. Az Iiyama 514-es és 513-as meg Diamondtron képcsövesek, amiknek a képpont távolsága általában 0,24 vagy 0,25mm, szóval nincsenek jelentős eltérések. A Diamondtron képcsőről írtam fentebb, most nem ecsetelem az előnyeit, de azonos vásárlási feltételek mellett az Iiyama 514 vagy 513 sokkal jobb választás, mint a Samsung 1100DF. De ettől függetlenül szerintem Samsung nem rossz márka, csak ez egy alsó kategóriás 21''-os moncsija. Samsungnál a Diamondtronos moncsiknak NF jelzése van. Ezzel az Iiyamával a Samsung 1200NF egy kategória. -
Fecdzo
senior tag
Sziasztok!
Egy olyan problémám volna van ez a Samsung 1100DF és mondjuk egy Iiyama vision master 514. Egy haver azt mondta h figyeljek oda a lyukmask méretére (asszem). No, most a samsungnak 0,20 mm míg az iiyamanak 0,24. Ennek tényleg olyan nagy befolyása van a szép képre? Már mondták egy páran h ne a Samsung felé orientálódjak (fentebbi típus) de ez a dolog még nem tiszta bennem. Más lenne a képcsöve az iiyamanak és ezért nem kelene nézni ezt a méretet? Lehet h van az írtakban tárgyi tévedés, de ezért írtam ide h kijavítsatok....
Köszi -
Rover623
félisten
Pont az általad linkelt topic-ok teszik ezt feleslegessé...miről lehet még beszélni az általad említett témákon kívül a CRT-vel kapcsolatban...?
Egy megszűnőfélben lévő technológiának ''Nagy...'' topic...?
Majd tíz év múlva, ha már megkapták a veteránminősítést, érdemes lez eladomázgatni róluk... -
Loha
veterán
Felmerült az igény, hogy legyen egy topic, ahol a CRT-kel kapcsolatos általános kérdéseket fel lehet tenni. Ez eddig a ''Melyik a legjobb 19''-os CRT monitor?'' [link] topicban történt, aminek a neve nem igazán utalt valódi témájára. A legtöbb kérdést itt már kiveséztük, szóval erősen ajánlott itt keresgélni először.
Ha vkit a CRT-k és a TFT-k közötti különbségek, előnyök, hátrányok érdekelnek, akkor ajánlott először a ''CRT vs. TFT'' [link] topicot átböngésznie.
Ha a CRT-k esetleges egészségkárosító hatásaira vagy kiváncsi, akkor a Monitor sugárzás ellen szemüveget honnan? [link] topicban már sok hasznos infó elhangzott.
Képcsőtipusok is ki lettek már tárgyalva, a ''Lyukmaszk, rácsmaszk, netán rés?''
[link] topicban.
Akkor most következzen egy rövid kis CRT alapműveltség
CRT (Cathod Ray Tube): Katódsugárcső
Képcsőtipusok:
Lyukmaszk:
Ez a hagyományos, legjobban elterjed képcsőtipus, valódi FLAT(lapos) nem létezik belőle,de vannak álflat képcsövek, amiknek a üvegfelülete lapos, de a képcső belső felülete domború. Általános használatra tökéletes.
Rácsmaszk:
(SONY) Trinitron és (Mitsubishi) Diamondtron képcsöves monitoroknál alkalmazzák. SZVSZ ez a ''legjobb'' képcsőtipus, mert alkalmas magas felbontások (1600*1200+) éles megjelenítésére. Valódi FLAT képcső, legszebb feketével, és kontrasztos színekkel, és a legnagyobb fényerővel.
Hátránya a 2db hajszálvékony, csak homogén, világos felületen észrevető merevítő csík, a képernyő harmadaiánál.
Résmaszk:
Röviden a lyukmaszk, és a rácsmaszk keresztezése. Tulajdonságaiban is e kettő között helyezkedik el. Jobb a lyukmaszknál, de rosszabb a rácsmaszknál, viszont nincsenek merevítő csíkok a képernyőn. Általában LG Flatron néven lehet vele találkozni.
Elliptikus maszk
Hitachi fejlesztése, sajnos nem terjed el, ezért nincs sok gyakorlati tapasztalat, de papíron jól hangzik.
Képekkel illusztrált infó a képcsőtipusokról: [link]
Mindig használjunk legalább 85Hz-es képfrissítést, de én inkább 100Hz-et ajánlok.
Azt hogy egy monitor milyen felbontást/frissítést tud, a vízszintes frekvencia határozza meg (Horizontal Frequency), amit kHz-ben adnak meg. Ezen a honalpon: [link] található egy frekvencia kalkulátor, aminek segítségével kiszámolhatjuk, hogy az adot felbontáshoz és frissítéshez, hány kHz-es monitor szükséges.
Használat: beírjuk a kivánt felbontást és frissítést, majd a Calculate gombra kattintva, a Horizontal Scanning Frequency Required (With Estimated Retrace) mezőben megkapjuk kHz-ben, a szükséges vízszintes frekvenciát.
Általam ajánlott felbontások, képernyőmérethez igazítva:
14'' 640*480
15'' 640*480, 800*600
17'' 1024*768, 1152*864
19'' 1152*864, 1280*960
21''+ 1280*960, 1600*1200+
Még kiemelném, hogy 1280*1024-es felbontás használa CRT-n nem ajánlott, csak akkor ha a program (játék) 1280*960-at nem támogat. CRT-k képcsöve 4:3-hoz arányú.
1280*1024-es felbontás pedig 5:4-hez arányú, tehát CRT-n torz képet fogunk kapni. Azok a TFT-k amik ezt a felbontást használják 5:4-hez arányú képernyővel rendelkeznek.
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Nők, nőügyek (18+)
- Samsung LCD és LED TV-k
- Formula-1
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Okos Otthon / Smart Home
- Nagyon erős ajánlat lett CMF Phone 2 Pro
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- További aktív témák...
- SAMSUNG (LS27C902PAUXDU) 5K SMART PRÉMIUM PC-GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (LS32D700EAUXEN ) 4K SMART WIFI GAMER MOITOR ! AKCIÓ!
- FÓLIÁS! LG UltraGear 27GS85Q-B Gamer IPS Monitor! 2560x1440 / 200Hz / 1ms / FreeSync
- SAMSUNG( LS32A600NWUXEN) 32" QUAD HD GAMER MONITOR ! AKCIÓ%
- FÓLIÁS! LG UltraFine 32UN88A-W Ergo IPS Monitor! 3840x2160
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest