- Bemutatkozott a Lexar legfrissebb, strapabíró memóriakártyája, a Blue Plus
- A G.Skill DDR5 memóriájával lassacskán a 13 GHz-es határt ostromolják
- Combosnak tűnik a Thermalright legfrissebb, kéttornyos CPU-hűtője
- Sok memóriát spórol a neurális textúratömörítés
- Nagyon érzékeny lett a játékok archiválására a Nintendo
Új hozzászólás Aktív témák
-
LLKobe
veterán
Üdv!
Szerintetek létezik olyan UV reagens festék ami csak UV fényben világít fehéren? Egyébként pedig nem látszik. Ja és a csavar: fekete felületre fújnám
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Wind-Storm #12198 üzenetére
Ezek szerint igen.
-
Lompos48
nagyúr
válasz
Wind-Storm #12196 üzenetére
Egy tokban 4M x 16 Bit x 4 Banks van adatlap szerint.
Ha jól számolom a 4 chipre 128MB jön ki.
-
csomi1977
aktív tag
válasz
Wind-Storm #12192 üzenetére
Sziasztok
Olyan kérdésem lenne.hogy most tanulnék moddingolni ,tápegység vezeték harisnyázásához milyen vastag harisnya kell? egy átlag táphoz hány méter harisnya kell?
Előre is köszönöm a válaszotokat. -
lizRRR
őstag
Hali
Valaki megtudná mondani , hogy ami gépeket össze tartja szegecs az hogy lehetne eltávolítani , moddingot szeretnék
-
Mombat
csendes tag
üdv!
Azt szeretném megtudni, hogy nagy gond-e ha az alaplapi táp kábel egy-két ponton érintkezik a videokártya passzív bordáival? Pontosan egy 2600xt, szóval elég meleg, kezemet nem tudom sokáig rajta tartani. Az alaplapnak nagyon rossz a kialakítása és sajnos másképp nem megoldható az elrendezés, a kártyán ráadásul óriási a borda (nyilván).
Köszi a segítséget. -
Bari
Modder
válasz
gordonfreemN #12185 üzenetére
Szia
Ha most kezdesz elektronikával foglalkozni komolyabban, szerintem felesleges akár egy weller vagy ersa állomást venned hobby célra, ettől sokkal olcsóbban tudsz építeni magadnak hőfokszabályzós akár hőmérséklet kijelzéses forrasztóállomást.
A hobby elektronika.hu oldalon Attila86 által tervezett forrasztóállomás 2-t nézd meg, megépíthető kijelző nélkül is, amit később pótolhatsz, a hozzávaló páka is olcsó és van hozzá mindenféle hegy.
Az építésben ha elakadnál a fórumban sok segítőkész emberke van. -
Bari
Modder
válasz
Viktoár #12183 üzenetére
Szia
Az egér darabjait szépen letisztogatod szintetikus/lakkbenzin hígítóval, veszel egy flakon fillert (szórokitt) ez alapozónak a festék alá, erre jobban tapadnak a festékek, erre bármilyen akrill alapú színes festék megfelelő, ezek flakonosak, viszonylag olcsóak (800-1200ft/flakon és boltfüggő, én a prismacolort használom), erre még kell valamilyen strapabíróbb lakkréteg, mert ezek anyaguknál fogva könnyebben kopnak. Én ilyenre vizes bázisú bútor és parkettalakot használok, ezek dobozos kiszerelésűek, ecsettel nem olyan szép felkenni őket, de nem lehetetlen, kis gyakorlással több rétegben vékonyan kenve, és a rétegek között vizes csiszoló szivaccsal megcsiszolva, nagyon szép felületet lehet elérni, vagy alapozós airbrush pisztollyal szépen egyenletesen felhordhatóak.
-
gordonfreemN
addikt
Sziasztok!
Forraszto allomasos kerdest tehetek fel? Ha lenne valaki szaki, akkor lehet inkabb privatban kene kerdezz-felelek-et jatszani, nem akarom nem teljesen ide valo kerdesekkel terhelni a topikot.
Ha esetleg megsem okoz gondot, akkor lenne par publikus kerdesem is. Conrad honlapon nezelodtem. A weller vagy az ersa forrasztoallomasok a jobbak? Az ersa analog 60 hobby celokra tokeletes? Hogyan mukodnek ezek? Hazilag megepitheto? Mi az a judo? A vekonyabb, vagy a vastagabb pakafogo a jobb? A weller pakavezetek amit en lattam, az 6 tus.
Az ersa 3 tus, amit lattam. Ezek kombinalhatoak? Valami uton-modon? -
Wind-Storm
őstag
Arra lettem figyelmes, hogy a WD3200AAKS merevlemezem hátoldalán oxidálódnak a réz dolgok. [link]
(Csak egy ilyen scan-re futotta, sry.)
A másik oldalon csak tippelni merek, hogy hogyan nézhet ki...
Egyelőre eddig még hibátlan állapotú...
Találkoztam nemrégiben egy 400 gigással ami szintén WD és már meg is döglött.
Leszedtem a paneljét és a fejvezérlő érintkezőinél fekete volt. WD40-nel megpucoltam, persze már semmi javulást nem tapasztaltam.
Csak az a kérdésem, hogy a WD40 esetleg nem okozhat kárt a panelen lévő dolgokban? Mégis egy tökéletesen működő merevlemez (eddig). -
Viktoár
addikt
Sziasztok
Van egy öreg A4Tech X7 -es egerem ami nagyon leharcolt külsővel rendelkezik amúgy hibátlan.
Szétszetem hogy a kopott műanyag részeit lefestem de nem tudom milyen festék lenne rá jó.
Olyan kellene ami tartós és sokára kopik le.Valakinek van tippje?
-
phonefan
tag
AZ lenne a kérdésem, hogy egy régi házba, amely átlagos méretű, egy vadiúj csúcshardwaret be lehet-e építeni, tehát pl alaplapok mérete közt ven-e, és ha igen mekkora különbség??
Bocsi, ha láma a kérdés, de inkább kérdezek minthogy lyukra fussak..
-
dfdfdf
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12177 üzenetére
nem azt mondtam hogy ilyen a te házad de a "vájtfülűek" még a HDDt is gumira függesztve teszik be a gépbe vagy hangszigetelő dobozban. De ez a gumis felfogatás tényleg nem rossz dolog.
-
dfdfdf
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12175 üzenetére
gyengébb minőségű (vékony, rossz illesztésekkel rendelkező házaknál) a csavarral rögzített venti rezonációt okozhat.
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12171 üzenetére
Szóval a motor-rezonáció ellen van. Most már ezt is tudom.
Megfigyeltem bizonyos AC ventiken ilyen gumis felfüggesztés van. PL a cpu-hűtőmön is. Gondolom ez is azt a cél szolgálja. Mondjuk hangja sincs szinte. -
gordonfreemN
addikt
Amire azt irtad, hogy ketertelmu, azt nem annak szantam. Figyelembeveve az elozmenyeket, nekem egyertelmu, bocs ha valami nem tiszta. De azert te is megertetted, ahogy olvasom
Bocs a kapcsolouzem kifejezes miatt, nem neztem meg amit linkeltel, hanem pusztan azt hittem, mivel en is kapcsolouzemut linkeltem, ezert te is azt tetted.
Fejbol meg nem mennek a tipusok.A cellas felfele felesleges konvertalas miatt meg ismet ki van forgatva amit irtam, mert senki nem mondta, hogy a konkret esettol elterve (AA elemek) ne lehetne mashogy megoldani. Csak itt AA -rol volt szo.
-
And
veterán
válasz
gordonfreemN #12172 üzenetére
Ilyen alapon a teleppel minden terhelés (a konverter is) párhuzamosan kapcsolódik, viszont a konverter utáni terheléssel a stabilizátor sorosan van kötve. Vagyis ez sem párhuzamos (sönt) stabilizátor, hanem ugyanúgy soros, mint egy lineáris stabkocka.
Külföldről rendelni csak nagyobb tételben és/vagy itthon beszerezhetetlen alkatrészeket szokás, én sem konverter IC-ket rendeltem tőlük.
Az LM2941 nem kapcsolóüzemű, hanem hagyományos lineáris stabilizátor, mint a 78xx-sorozat, csak nem fix feszültségű, hanem beállítható, és a dropout-értéke is sokkal alacsonyabb azokénál.
"Szerintem felfele amúgy is felesleges konvertálni a tápfeszültséget, mert akkor már eléggé lecsökkent a töltőáram."
Ez így kicsit kétértelmű, de legyen. Az biztos, hogy tisztább ügy, ha csak az egyik irányban kell konvertálni. De ha én például külső NiMH-k helyett egy Li-ion akkuval szeretném megoldani az USB-s táplálást, akkor bizony felfelé kell konvertálni. Márpedig a Li-ion is lehet alternatíva, mert pl. egy 18650-es cella kapacitása (és egyben energiatartalma) is 70..80%-kal nagyobb, mint az eredeti 1230mAh-s akkué. Ha meg két ilyen cellát sorosan kötök, ami még mindig elviselhető méretű pakkot eredményez, akkor azt csak lefelé kell konvertálni.
-
gordonfreemN
addikt
Én arra gondoltam a kérdésével kapcsolatban, hogy a teleppel hogyan kapcsolja a konvertert.
Aztán jön az a rész, amit szerintem nem nekem akartál címezni.
Ha külföldi rendelés, akkor igen rossz az ár érték mutató.Szerintem ha annál az LM2941-es kapcsolóüzemű stabilizátornál maradunk amit később te mondtál, akkor talán a legolcsóbban és leghatékonyabban oldjuk meg.
Szerintem felfele amúgy is felesleges konvertálni a tápfeszültséget, mert akkor már eléggé lecsökkent a töltőáram. Persze nem négy elemnél, hanem mondjuk 5 vagy esetleg 6-nál. 4 elemből én nem építeném meg. -
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12170 üzenetére
Nem csak ennyiről van szó.... és ez a „csavar mellett" meg abszurd, hogy lenne bármiféle rezonancia is, hisz mereven van berögzítve a házba.
Már az is elég ha egy ventit kézben fogsz, és máris érezni fogsz valamit, a motor egyenlőtlen járásából adódó „lüktetést".
A gumis felfüggesztés konkrétan ez a motorhang ellen van kitalálva, az egész ház az akusztikus erősítőközege a motorhangnak, és ez marha idegesítő egy dolog tud lenni.
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12169 üzenetére
Szeretem hogy ha halk a gép, de csavar mellett sincs rezonáció. Szóval nem tudom mire jók.
De ha te mondod -
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12168 üzenetére
Mert te nem vagy csend-szállott
Ezt csak a beavatottak érthetik...De tényleg!
Amíg nem jár a géped a 0 decibel zajszint közelében, addig ennek nincsen jelentősége.Mellesleg jó helyen kell venni és jót, akkor olcsó
De pl. a Be-quiet ventiknek gyárilag nagyon jó rezgéscsillapított megoldása van, bele van építve a ventibe, tehát azokhoz még ezt sem kell külön venni. (bár megvan az áruk is... de nem csak ezért) -
Ł-IceRocK-Ł
veterán
Láttam, hogy ventiáltorokhoz csavar helyett lehet kapni (jó drágán) ilyen gumis rögzítőket. Mert elvileg zajcsökkentők. Nos nem tudom hogy csökkentik a ventilátor zaját, nálam a fém csavarokkal sincs gond.
-
And
veterán
válasz
gordonfreemN #12165 üzenetére
Ezt a soros - párhuzamos viszonyítást jelen esetben nem teljesen értem (minden feszültségstabilizátor 'soros' kivéve a Zener-diódát). Ez egy aktív áramkör, önálló be- és kimenettel. Igen, ez egy IC, fizikai megjelenése többféle lehet, adott esetben kétféle tokozással készül (16 pines SSOP vagy DFN, sajnos mindkettő elég apró). Beszerzési helye kétséges, mert bár több hazai cég is forgalmazza a LinearTech cuccait (például RET, ChipCad, SOS Electronic), ezt nem találtam meg, csak az LTC3533-as, hasonló típust, és azt is rendelni kell. Egyébként a Linear-nak webshopja is van, csak épp a szállítás nem olcsó, UPS-sel küld, és itthon még erre is ráteszik a VÁM + ÁFA kombót (évekkel ezelőtt rendeltem már tőlük).
De nem kell elkeseredni, mivel a kapcsolás teljesen tipikus alkatrészekből épül fel, és elég sokfajta kapcsolóüzemű stabilizátor létezik. Mondjuk pont felfelé és lefelé egyaránt konvertálni képes típusból jóval kevesebb van, mint csak fesz. csökkentő (buck) vagy épp csak növelő (boost) konverterből. Érdemes körülnézni a következő gyártók oldalain, termékcsoportonként és paraméterezve biztosítanak webalapú szűrést: Linear Technology, Monolithic Power Systems (MPS), National Semiconductor, stb. -
Wind-Storm
őstag
válasz
gordonfreemN #12165 üzenetére
[link] ?
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12163 üzenetére
Annyira még nem elemeztem szét a dolgot, de holnap lecibálom az előlapot, aztán rássassantok. A kapcsoló ragasztva van azt tudom, de a nyomófelület lehet csak rá van dugva, na holnap megnézem, azért mostnem kapcsolom ki a gépet.
Elektronikai boltba ha beviszem, lehet hülyének fognak nézni... -
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12160 üzenetére
Nekem a sharkoon rebel 9 aluminium házamban pont rávaló kupak van, tehát közvetlenül a kapcsoló végére kell ráhúzni, így könnyen ki tudtam cserélni a nyomókapcsolót -
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12159 üzenetére
Háhh, vagy ráteszem telóra a fényképet, és megmondom, na ilyen kell, de valami nyomófelületet is adjál hozzá. Szerintem az lesz a neccesebb része.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12158 üzenetére
Na ennyivel már előrébb vagyunk
[link]
gondolom PS mint Push-Siwtch -
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12156 üzenetére
Így is mondhatjuk, de ha bemegyek egy ilyen elektornikai boltba, nem tudom hogy fogjak a mondanivalómnak. A típusát se tudom a kapcsolónak.
-
And
veterán
válasz
gordonfreemN #12151 üzenetére
Tessék, itt az adott feladat (4*AA -> 5V max 0,5A) egy szinte ideálisnak tűnő megoldása, a Linear Technology LTC3534-es típusú buck/boost DC-konvertere. Az ábrán látható példakapcsolás pont erre van méretezve.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12155 üzenetére
Akkor azok nem mikrók
Akkor tulképp csak egy rájuk húzható kupak kéne.. -
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12154 üzenetére
Van benyomódásuk, szerintem az lesz amit linkeltél. Viszonga gombok kopottak, szeretnék másika helyettük. Csak hogy megoldható e rendesen.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12153 üzenetére
Pattognak, vagy van egy kis, úgy fél centi benyomódásuk?
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12152 üzenetére
Ezt így nem tudom megmondani, a külső gombrészre ertetetm elsődlegesen. Be vannak ragasztva, de megpróbálom valahogy jobban szemügyre venni.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12150 üzenetére
A mikrokapcsoló meglehetősen szar egy megoldás, egy TT házban ki kellett cserélnem mindkettőt, mert tönkrementek..
[link] nem lehet, hogy ilyen nyomókapcsolók vannak a gépházban? -
moha21
veterán
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12148 üzenetére
Nem lehet, hogy mezei mikro kapcsolók csak a "körítés" más?
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
A gépházon elöl van két kör alakú kapcsoló, a power és a reset gomb. Mennyi eséllyel találok ugyanekkora méretű kapcsolókat valahol? valami más stílusban esetleg. sima króm színűek, kis süllyedéssel a közepén.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
PeliScan #12144 üzenetére
Vagy akkor itt van ez [link]
Egy USB aljzat van a hátulján pendrive számára.
Van benne egy 3,7 Voltos lítium akksi, azt feltornázza egy áramkör 5 Voltra az USB-nek és így töltötte még a telefont isViszont a szoftvere valami ritka ótvar, bizonyos helyzetekben lefagyott és bonyodalmasan lehetett újra működőképessé tenni..
-
And
veterán
válasz
gordonfreemN #12145 üzenetére
Az a "minimális" veszteség pont arányos a dropout-feszültséggel. Ha 8V-ról működik minimum, akkor a drop értéke Vd= 8V-5V= 3V, ez a feszültség a stabilizátoron esik, az ebből származó teljesítményt pedig az szépen elfűti. Így a hatásfok elméleti maximum 5/8, azaz 62%-os lehet, ami nem túl jó. Ezért - ha már lineáris - akkor egy low-drop stabilizátor (LDO) javasolt, azok már néhány tizedvoltnyi feszültségeséssel is működnek. Példa: LM2941, ez 0,5A-es áramnál - ami az USB2.0 tápfeszültségének limitárama - már <0,3V dropouttal működik. A legtisztább viszont továbbra is egy DC-konverter lenne, azok akár nagyon széles bemeneti feszültségtartományban is 80..90%-os hatásfokra képesek.
PeliScan: Az viszont még mindig igaz marad, hogy 0V-os feszültségeséssel sem tudod kihasználni az AA-akkupakk töltését, mivel ekkor a cellák még mindig rengeteg töltést tartalmaznak, a névleges 1,2V-os feszültségük közelében járnak. Így nem tudod kihasználni a külső pakkot, mindenképp nagyobb feszültségű kellene, vagy feszültségnövelésre (is) képes DC-konverter. (Látom, a HE-topikban is feltetted a kérdést.) -
PeliScan
addikt
válasz
Wind-Storm #12143 üzenetére
Épp a mobilitás a lényeg, 4db AA elem azért kompaktabb, mint egy fúróakku
-
Wind-Storm
őstag
válasz
PeliScan #12140 üzenetére
Szvsz. ettől simán lehet baja idővel... én a helyedben nem merném így használni.
Túlfeszt kaphat, esetleg a kimenő áramerősséget is korlátozni kéne x milliamperre.Még a htc-s időszakomban így [link] oldottam meg a töltést. Ez egy DC 12-24V-ig használható autós töltő volt, az áramforrás pedig egy 12V-os erősebb fúróakku.
Szétszedve így nézett ki ez a konverter. [link] és [link]
Erre bármely rákötött telefont teljes biztonságban tudtam.
Persze hosszútávú tapasztalatról nem tudok beszámolni, ritkán, főleg csak kíváncsiságból/tapasztalat gyűjtés céljából használtam.. Emlékeim szerint 1 teljes telefonfeltöltést kibírt így a fúróakku.
Vegyél vagy egy hasonló autós töltőt, vagy létezik kifejezetten ilyen napelemes cucc különböző USB csatlakozókkal, abban is megvan a megfelelő elektronika a biztonságos töltéshez.
Persze annak is töltheted külön az akksiját (ilyen időben muszáj is lesz, meg amúgy is tanácsos teljesen feltölteni stb.) nem csak a napra hagyatkozhatsz.Ha meg már gánykodunk, így csakis rossz merevlemezekkel játszom
-
PeliScan
addikt
válasz
gordonfreemN #12141 üzenetére
Köszi a választ! Ez az IC, működne tehát ugyanerről a 4xAA áramforrásról is, tehát 4.7-5.5V bemenővel? Vagy, jól sejtem, ehhez egy más, nagyobb feszültésgű áramforrás szükséges.
Most látom. Tehát 8V-tól működik? Mennyi a vesztesége ennek? Azért elég jelentős, nem?
-
gordonfreemN
addikt
válasz
PeliScan #12140 üzenetére
Mindenesetre, én sem ajánlanám szívből az ilyen üzemeltetést, ha hirtelen megoldás kell, hát teszteld ha gondolod, de már előttem is leírták, hogy bizonytalan.
Nem lenne nagy móka pedig, keresgélni kéne stab IC-t pár száz ft-ból biztosan megvan.
Mondjuk egy ilyet: LM2576-5.0, Ennek 12V-ot kell kapnia, de 8-40V-ig működik, hogy leegyszerűsítsem.
szerk: igaz több elem kell hozzá, de a kapacitás is nőne legalább. -
PeliScan
addikt
Lesz ami lesz, kipróbáltam, 15 percre rádugtam a telefonra. Töltés kezdetekor 5.5V volt a feszültség, a negyedóra végén 5.23V. Telefon vette a töltés, jól működik azóta is.
Ez alapján, tehát ha ezt "túlélte", ha gyakran használom így, akkor sem lesz baja? Vagy létezik, hogy előbb-utóbb "elfárad" egy áramkör?
Köszi!
-
And
veterán
válasz
PeliScan #12138 üzenetére
Nem mondanám, hogy biztosan baja lehet tőle, de nem szabad figyelmen kívül hagyni azt az általad is felvetett tényezőt, hogy az USB-csatlakozón mérhető tápfeszültség stabilan 5V. Ha te erre külső forrásból egy nem fix feszültségű tápot kötsz, akkor az eredmény legalábbis sok szempontból kétséges lehet. A négy akku feszültsége a teljes működési tartományban 4V-tól (kisütött állapot) akár 5,5..6V (feltöltve) is lehet. Úgyhogy igen, akár baja is lehet belőle a telefonnak, pontosabban nincs arra garancia, hogy biztosan nem fog neki ártani. Az alsó feszültséghatárból egyébként az is következik, hogy a külső akkupakkban lévő töltésmennyiség nem használható ki maradéktalanul, mivel a belső Li-ion akku töltési végfeszültsége (4,2V) a forrás minimumánál (4V) nagyobb, és a telefon belső töltőköre sem teljesen veszteségmentes, azon is nyilván esnie kell valamekkora feszültségnek működéskor. Az is lehet, hogy a telefon adott USB-feszültség alatt egyszerűen megtagadja a töltést (és ekkor még a külső pakkban jelentős energia marad vissza).
'Visszafelé' biztosan nem fog tölteni, ez nonszensz.
Korrekt megoldást csak egy olyan kapcsolóüzemű DC-konverterrel (vagy nagyobb veszteség árán akár lineár stabilizátorral) tudnál készíteni, amely fix 5V-os kimenőfeszt ad a telefonnak. Ez működhet 4 AA-akkuról is, de akkor annyiban bonyolódik a helyzet, hogy felfelé és lefelé egyaránt konvertálni képes kapcsolás (buck/boost konverter) kell hozzá, mivel a konvertert is 5V körüli feszültséggel táplálnád. -
PeliScan
addikt
Urak!
Vettem egy okostelefont, de gyenge az akksija (1230mAh). Épp hosszú útra készülük, filmet néznék rajta, de hamar lemerül.
Sorba kötöttem négy 2500mAh AA akkumulátort, ráforrasztottam egy micro USB csatlakozóra, hogy így megháromszorozzam a működési idejét a telónak.
Kérdések:
1) Lehet-e valami baja a telefonnak ettől? Semmi ellenállást, IC-t, vezérlőáramkört nem kötöttem be, 4 AA akku, direktbe rá az USB-re.
2) Hogyan fogom látni, ha már nem tölt az AA akkupakk? Simán csak leáll a telefon töltése? Vagy elkezd visszafelé tölteni?
3) Úgy számoltam, hogy 4 x 1.2V = 4.8V, ettől csak nem lesz baja. Ugyanakkor kimértem multiméterrel, s a frissen, teljesen feltöltött akkuk sorbakötve bizony 5.5V-t adnak le. USB szabvány szerint a feszültség 4.75 - 5.25V között kell legyen. Lehet ettől baja?
Nagyon köszi a választ!
-
PHM
addikt
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12135 üzenetére
Lehet, persze.
De én egy speciális válfajára gondoltam a körkivágónak.
Ezt úgy kell elképzelni, hogy egy hengeres szárban van egy furat, amelyben
merőlegesen van egy szögletes szár, abban pedig az eredeti tengellyel
párhuzamosan egy gyorsacél kés.
Bizonyos határok között szinte bármekkora lyuk kivágható vele.
Lakatosoknál láttam ilyet, nem tudom, hogy kapható-e kereskedelmi forgalomban.
Hátránya, hogy leginkább állványos fúrógépben alkalmazható és a munkadarabot
is illik jól rögzíteni.
Az előnye, hogy szép vágási felületet ad, szinte alig van szükség utómunkára. -
PHM
addikt
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12133 üzenetére
Ha erős a lemez, esélytelen.
Akkor már inkább a körkivágó. -
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12132 üzenetére
Egy jófajta lemezvágó-ollóra gondoltam. Hátha meg tudom azzal csinálni.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12131 üzenetére
Akkor létezik körkivágó
Bár én sose használtam... -
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12130 üzenetére
Hogy milyen vastag, azt nem tudom, de azért egy rendes acélfúrószárral is adni kell neki mire cisnálok egy 4 mm es luykat. Dekopírral nem merek nekiállni
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12129 üzenetére
Én azt is vágtam dekopírral, nem túl nagy cucc az se, pláne ha nem túl vastag a fémlemez
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12128 üzenetére
Nekem lemezt kellene vágni, az kevésbé egyszerűbb.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12127 üzenetére
Plexit kivágtam dekopírral jó sok ráhagyással (+ ugye lukakat fúrtam rá, 4 db), aztán durva csiszolópapírral a lehető legjobbra csiszoltam a berajzolt kör alakot, ezután a plexit egy egyenes dolog mellett - felemelvén egy irányba csiszoltam a durva papíron, végül befújtam feketére.
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12126 üzenetére
Az lenne a legjobb jah, csak kellene valami értelmes célszerszám amivel nekiállhatnék.
Szépen megcsináltad! mivel hoztad össze?
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12125 üzenetére
A legjobb ha kör alakúra vágod ki, nem kell rács!
[link]
Ezt én plexiből csináltam előlapnak egy 14-es ventinek -
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12119 üzenetére
Beszereztem a blacksilent xl1 est, egyenlőre csak a 8cm es helyre sikerült felraknom négy 120 as lyukhoz való furkálással. De úgyvettem észre, mivel a perforáció a 8 as hoz lett kialakítva, elég durván visszafogja a légszállítást.
-
Bari
Modder
válasz
gordonfreemN #12122 üzenetére
Igen, ha csak 1 fekete vezeték lenne, az 5 és a 12V-os vezetékeken folyó áram a feketén összeadódna, növelni kellene a fekete vezeték keresztmetszetét, ami nem mindig járható út, ezért van inkább két fekete a csatlakozóba bekötve. Ha megnézel egy winyó panelját a táp csatlakozásnál látszik, hogy a csatlakozó után rögtön közösítve is vannak.
-
Bari
Modder
válasz
gordonfreemN #12120 üzenetére
Szia
A tápegységen beül az összes fekete egy helyre csatlakozik, így mindegy, hogy melyiket használod az 5 és a 12V-hoz, a csatlakozóban a terhelés elosztás miatt van két fekete bekötve.
-
gordonfreemN
addikt
Sziasztok. Felmerult bennem egy kerdes.
Miert van a molex csatin, vagy a Sata power csatin 2db fekete (gnd/fold) vezetek? Elvileg teljesen mindegy, melyik feketet melyik feszultsegu vezetekhez hasznalom? Hasznalhatom az 5 es a 12V-hoz is csak az egyik feketet? Tehat a kerdesem az, hogy egy kor vagy kulon koron vannak ezek? Igy hajnalban mar kicsit elkavarodtam... -
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12118 üzenetére
Bizony, a kisebb (12-es) is úgy 3 ezer volt, hát még a 14-es 5k-ér..
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12117 üzenetére
Jófajtának tűnik, biztos nem olcsóér adják.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12115 üzenetére
Még annó írtam.. [link]
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12115 üzenetére
Igen, de én nem csak ezt nézem egy ventinél. Párnál kivételt teszek zaj szempontjából.
Persze attól még a gépembe nem tenném -
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12114 üzenetére
Csak mint írtad, nem túl halk, és hát ez elég zavaró lehet.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12113 üzenetére
ZM460B-APS tápegységemben NMB-MAT venti volt.
Nagyon jó lett volna, a motorja tökéletesen csendben járt, köszönhetően az erre a célra beépített IC-nek, de sajnos a csapágyazása révén (golyós) már újkorában kotyogott...Elvben nagyon hosszú élettartamúak ezek a Scythe Minebea ventik.
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12111 üzenetére
Golyóscsapágyas
lol
-
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12110 üzenetére
A kábelmodemen van igen, igazság szerint ilyen vacak ventit mint az F12 egy napig állítottam a gép elé, aztán vágtam ki a kábelmodembe, a másikat meg egy aktív hűtésű tápba tettem bele, vízszintesen jó nekik..
Az a legsiralmasabb, hogy az a táp egy eléggé drága, Nexus Real Silent Value 430W-os, és gyárilag trébb ventit már bele se tehettek volna mint ami gyárilag van benne...
Motorhangja valami iszonyat kattogós, amikor először meghallottam, azt hittem, hogy golyóscsapágyas,erre csúszó.. -
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12109 üzenetére
Akkor az neked mosta gépben van? mert íg ynem tudom elképzelni, mi lehet a tényállás. Vagy a modem procijára gondolsz (2. értelemszerűbb).
Elvileg holnap szerzek be egy Noiseblocker blacksilent xl1 est.
mondjuk még nem tudom hova rakni, nincs 12 es gépnyílásom.1200 körül indul, típustól függően.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12108 üzenetére
80-85°C-os procihőmérsékletnél már hibázik.. egy vicc az a hűtőlapka ami rá van nyomva némi kétoldalú ragaccsal.
Elég az ha levegő hangja van, ha igazán hangtalan venti kell, akkor be-quietek a nyerők, az USC-sek.
12 illetve 14 centisek, utóbbiak ugyan kisebb nyomással de jó nagy légszállításra képesek.Egyébként némi halk motorzaja van az F12-nek, egyébként nagyon jó ár/érték arányú venti, ha még kapni ezer forintért.
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12107 üzenetére
Valószínűleg ez lehetett.
Ilyen rossz az a modem? mármint melegedési/hűtési szempontokból. Az kemény.
Nálam az f8nak egy semmi, tényleg zéró hangja van, még 2000 es fordulaton is épphonhogy hallani valamit. az is a levegő
pedig az ac-kra annyira nincs panasz ilyen téren. -
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12104 üzenetére
Hát nyilván, tovább degradálta az alaplap által csökkentett feszültséget is a motor felé...
Igen, hűtök egy tetves thomson kábelmodemet, hogy ne főjjön meg, illetve mellette van a router is és az is kap a légáramból, pont a szellőzőrésein átfúj a légáramlat, bár most tél van.
Neked F8 TC van, nekem megy F12.
Tapasztalat lejjebb
(#12103) moha21
Ez tök lényegtelen, lefelé fúj, nem surrog, baja nem lesz tőle, megállíthatatlanul forog, tehát ha lefogom és próbálom megállítani egy afféle "erőgyenge" pozícióban, fogja magát és stabilan elindul pörögni.
Viszont a ventinek a csapágyazása ritka ótvar, ilyen rossz folyadékcsapágyazással még nem nagyon találkoztam. Magától elkezd surrogni akár 600RPM-en is ha állítva van, ez csak fekvő pozícióban működik normálisan.. -
moha21
veterán
válasz
csabyka666 #12105 üzenetére
-
Üdv mindenkinek!
4. félévemet töltöm a Pannon Egyetemen - mérnök informatika szakon. "Elektronika" tárgyhoz kellene egy kis segédanyag. Nem akarom már az elején elveszíteni a fonalat, ezért kérem a segítségeteket.
Jelenleg a négypólusokkal foglalkoztunk, egész pontosan a paraméterszámításokkal. Minden olyan anyag érdekelne, ami ezzel kapcsolatos. Feladatok, elméleti összefoglaló...bármi.
A Google-t ismerem, használom is, szóval sokkal inkább olyan segítségre lenne szükségem, ami az interneten nem feltétlenül szerezhető be. Írhattok privátban is, minden megoldás érdekel!Megjegyzem, hogy nem testidegen számomra az elektromosságtan illetve az elektronika. A technikusi évek alatt anno foglalkoztunk ilyen feladatokkal, de szeretném rendbe szedni a tudásom, ami azért jócskán megkopott.
Köszi a segítséget előre is!
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12102 üzenetére
Amikor rajtavolt az érzékelő, az felülbírálta az alaplapi biosos, és a szoftveres vezérlést is. Csak a hőmérséklet függvényében szabályozta, semmilyen más parancsra nem engedelmeskedett. De kiiktatása után megy szépen.
Kábelmodemen? ezt nem értem.
Milyen az F12 es? légszállítás? zaj?
írjál már pár tapasztalatot ha nem nagy gond. -
moha21
veterán
válasz
Wind-Storm #12102 üzenetére
Mondjuk az F12-nek a gyártó 400-1500 -as fordulatszámot ír.
-
Wind-Storm
őstag
válasz
Ł-IceRocK-Ł #12101 üzenetére
Ez nekem triviális
A hőérzékelő ugyebár kikapcsolhatatlanul alapból lecsökkentette a fordulatszámot a hőmérséklet függvényében + ha még az alaplapot is bevetetted volna, ez esetben akár leállásig is csökkenthető lett volna a fordulatszáma.
Én meg annyit jegyeznék még meg a dologhoz, hogy nálam meg a kábelmodemen 3,3 Voltról pöröghet úgy 360RPM környékén egy F12-es
-
Ł-IceRocK-Ł
veterán
válasz
Wind-Storm #12100 üzenetére
Eddig is az alaplapra volt dugva, viszont addig a hőérzékelő szabályozta a fordulatot. Most ugye ez megszűnt, és az alaplapi beállítások is 1-10 ig vannak. Akárcsak ugye szoftveresen.
Mint mondtam 900 rmp nél már érezhető légszállítás van, nem érdemes az alá menni, szimplán érdekességként jegyeztem meg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Arctic freezer 33 eSport duo green
- EK-Vardar / Lian Li UNI Fan SL120 V2 / Lepa BOL.Quiet / EK-Meltemi - Ventilátorok, Fiók kisöprés
- FSP DAGGER PRO ATX3.0(PCIe5.0) 850W Sfx tápegység
- FSP HYDRO M PRO 800W
- BESZÁMÍTÁS! 850W ASUS ROG STRIX 80 PLUS Gold White Edition (90YE00A4-B0NA00) 3 év garancia 27% áfa
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB RAM RX 9060 XT 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- Eredeti Lenovo USB-C 65W töltő
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest