Új hozzászólás Aktív témák
-
Petzval
senior tag
válasz Lompos48 #11496 üzenetére
Én egy pár évtizede fotózom az 1/1000-es vaku villanási idő semmi 1/30000-et is villan sok vaku.tudományosak százezredet is! A ventillátor 1500-at fordul 1/1000-nél hogy látszanának a lapátok?
A másik a trazisztoros fesz szabályzóm 24V-ot tud ha ráadok 40V-ot. Ha kevesebbet adok rá akkor akkor nyilván kisebb lesz a szabályzott tartomány. Azért tettem be műszert hogy tudom mennyi a kimeneten a feszültség
Amúgy 1/200-addal egy tranzisztoros vaku nem villanhat mert a zár 1/250-1/400-al nyit szinkronban
[ Szerkesztve ]
-
fero02
nagyúr
válasz Lompos48 #11496 üzenetére
Petzval-ról sztem hamarosan új mértékegységeket neveznek el és a neves gyártók az ő ötletei alapján fognak szabadalmaztatni új kapcsolástechnikákat.
SchumiBácsi: ezek a tápok arany áron vannak. Ettől tudok olcsóbbat (->pü). A pc-s neon izéknek 12V egyenáram szükséges, a többit az inverter intézi.
[ Szerkesztve ]
-
őstag
Hali all!
Szeretnék PC-be való fénycsövekkel világítást elérni PC nélkül.
Olyan megoldásra gondoltam hogy hálózati adapterrel működnének.Ilyesmikkel, amik többféle feszültségben is léteznek így adott a következő kérdés hogy a listában található fénycsövek hány volton üzemelnek? Meg hogy egyáltalán kivitelezhető e a dolog.
előköszi!
IDEAZON Zboard MERC gaming billentyűzetet keresek.
-
Dezike
tag
Én troll vagyok mert kikérem ha a molex csatlakozót nem nevezzük rendesen periféria csatlakozónak, akkor Petzval a szinonima szótárban a prezentáció
"előző életemben sem hittem a lélekvándorlásban"
-
Lompos48
nagyúr
válasz Petzval #11495 üzenetére
Kettő darab rekordképes dolgot észlelek:
a vaku 1/10000-el villant.
Mi a mértékegység? Nemzetközi irodalom azt írja (utánakereshető), hogy a flash időtartama: typically 1/1000 to 1/200 of a second
Érdekes a tápmegoldás is: egy 15V= tápból a másik doboz 5-20V-o fabrikál tranzisztorosan. Jó!
-
Petzval
senior tag
-
mr_ricsi
veterán
"léteznek a szimmetrikus, + - tápok + GND - )"
A "szimmetrikus" egy speciális fajtája, amikor a "0"-hoz képest ugyanakkora a + és a - tápfesz. Igaz, hogy ez a leggyakoribb, de van olyan is, amikor eltérőek. Például +12V és -5V.
Ami + 0 - -t ad, azt általánosan "kettős tápegységnek" nevezzük, és ennek speciális fajtája a "szimmetrikus kettős tápegység".Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
senior tag
Jeszusom.. ami itt folyik!
Petzval: ahogy elnézem, te tipikusan az vagy, aki konyít valamit az elektronikához, de ettől már azt hiszi, mindenben neki van igaza..
Mit össze tudsz itt ragozni...
fesz szabályzó. azt hiszem mr.ricsi már megírta a lényeget(aki egyébként úgy látom, tényleg ért a dolgokhoz. Nem mindegy, hogy csak hozzá szagolunk a témához, mint pl. én is, vagy igazán értünk hozzá, tudjuk mi mitől miért...).A 7805 egy fix feszültségű szabályzó.. de az is szabályoz.. a bemenet változó feszültségét szabályozza egy fix értékre.
Amennyire meg még emlékszem ('96-ban végeztem elektroműszerészként, de sajna azóta nem melózok a szakmában) a te általad használt "állítható" feszültségű táp gyakorlatilag ugyanezt csinálja.. csak épp te mondhatod meg neki,hogy épp mikor,mi legyen az állandó feszültség. (ha már ennyire csűröd csavarod a megfogalmazásokat.)
am: stabilizátor: tehát gondolom stabilizál.. a stabilizálás mi, egy szabályzás nem?Egyébként meg a 7805-öst is rá lehet venni egy trükkel, hogy "állítható" feszültség szabályzó legyen..
Csak épp át kell verni,hogy azt gondolja, kicsit magasabb a "föld" feszültsége(ha jól rémlik..)
És ez esetben 5 voltól felfelé lehet szabályozni...
Itt egy tényleges adatlapban benne is van.
Sőőt, egy trükkel akár 0V-tól is megoldható, csak ahoz kell némi segéd fesz,mert akkor meg az általad negatívnak mondott polushoz képest, kell egy még negatívabbat létrehozni, és a középső lábra adni..
Amit szerintem a többiek úgy mondtak volna a földhöz képest negatív feszt. adunk a középső (gnd) lábra... (mint ahogy már írták, léteznek a szimmetrikus, + - tápok + GND - )Na mindegy.. nem írok többet.. én se vagyok egy szaki.. csak egyszerűen nem tudtam már megállni..
Scaevola
Azért vettem, mert van egy tápom, ami elvileg 13V-ot ad, gyakorlatilag meg 17-et... erre gondoltam, ill. ezt szerettem volna használni de...
közben találtam egy másik tápot, ami 12,5V-ot ad, és elég az 1A, tuti nem lépem túl.
Az a 17V 13helyett nem lehet,hogy csak egy sima kis dugasz táp, ami végén nincs más (jó esetben legalább ennyi van ) mint egy graetz meg egy puffer kondi?
Mert ez esetben van olyan, hogy üresjáratban jóval több feszt adnak le, de beterhelve leesik az előírt környékére..
Bár ha jól sejtem,gondolom általában ezek amúgy is gagyi, alul méretezett tápocskák.Illetve a másik tápod.. ami 12,5 voltot ad le, arra már nem "tudod" rátenni a 7812-öt, mert magának az ic-nek is kell +2-3 volt körül a saját működéséhez.. (Dropout voltage IO = 1 A 25°C 2 V)
Mondjuk ebből nagy bajod nem lesz,mert max. nem megy ki a 12 volt.. ami a ventiknek nem gond, a fénycsőnek, mert mintha írtál volna azt is, viszont nem tudom mennyi a "tűrése"...Persze mindent, csak mint félig laikus írtam, lehet van benne butaság..
[ Szerkesztve ]
-
Scaevola
tag
Box!
Nagyon köszi mindenkinek, próbálkozni fogok vele.
Azért vettem, mert van egy tápom, ami elvileg 13V-ot ad, gyakorlatilag meg 17-et... erre gondoltam, ill. ezt szerettem volna használni de...
közben találtam egy másik tápot, ami 12,5V-ot ad, és elég az 1A, tuti nem lépem túl.
Van egy régi procihűtőm, arra rá fogom csavarozni és ott próbáljon melegedniAkit érdekel... ebbe fogom bekötni.
apex
-
mr_ricsi
veterán
válasz Petzval #11485 üzenetére
"Akkor áruld el elektrolízisnél a +Na hová válik ki? Elárulom a - pólusra!"
A katódon válik ki. Ami negatívabb, mint az elektrolízis anódja. De az elektrolízist felügyelő elektronika negatív tápfeszültségéhez képest is negatív? És ha nem az, akkor miért negatív ez a pólus?Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
Lompos48
nagyúr
-
Lompos48
nagyúr
válasz Petzval #11473 üzenetére
Minden adatlapon GND-ként szerepel.
ez strabilizátor IC nem feszültségszabályzó.
Erre csak annyit, hogy ez az IC a szent keresztségben feltalálójuktól/keresztapjuktól/tervezőjüktől/fejlesztőjüktől a Voltage Regulator nevet kapta.
Részemről lezárt a téma (15 évig gyártottam ezeket).
-
Petzval
senior tag
-
mr_ricsi
veterán
válasz Petzval #11471 üzenetére
"A kőzépső a zener az stabilizál!"
A középső láb a föld. Azaz a ground."Egyenáramnál nincs föld minusz ág van."
Az elektrotechnikában megállapodás szerint van egy közös ág, amelyhez mérjük a többi feszültséget. Szokásosan a negatív testelést használjuk, ezért a negatív pólus a "0V" (vagyis a "nulla",a "közös", a "test" vagy a "föld")
Mínusz ág a kettős tápoknál van. (+, 0, -)"Az adatlapon rosszul van írva ez strabilizátor IC nem feszültségszabályzó."
Tehát az IC gyártójánál és a teljes villanyász szakmánál okosabbnak képzeled magad
Ez egy feszültség szabályzó (voltage regulator). Minden szakkönyvben így szerepel."A feszültségszabályzóval többféle feszültséget is elő lehet állítani."
A fesz szabályzónak éppen az a célja, hogy állandóan egy fix feszültséget állítson elő. Ami többféle feszt állít elő, az a nem stabilizált tápegység.Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
mr_ricsi
veterán
válasz Scaevola #11476 üzenetére
"Mennyire fog ez a dolog melegedni?"
A hátára csavarozz egy alu vagy rézlapot, hűtés gyanánt.
Egyébként az IC ki fogja kapcsolni magát, ha túlterheled, vagy túlmelegszik, ezért büntetlenül kísérletezhetsz vele.Milyen feszről fogod használni ezt az IC-t?
Sokkal kellemesebb úgy hibát keresni, ha tudod, hogy másban kell!
-
PHM
addikt
válasz Petzval #11471 üzenetére
Ez tipikusan az a válasz, ami csak arra jó, hogy összezavarja
a tájékozatlan usert. A középső láb a ground, vagy más néven gnd.
(Többek közt földet is jelent.)
Zener valóban csatlakozik hozzá, az IC belsejében, de ezzel nem kell
a felhasználónak foglalkoznia.
Nem a zener, hanem a komplett IC stabilizál.
Lompos48 kolléga szabatosan leírta a lényeget. Nincs mit hozzátenni.
Scaevola: #11470 a helyes válasz, a többivel ne törődj.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Petzval
senior tag
válasz moha21 #11472 üzenetére
Ha csak ez volna az egyetlen téves elnevezés.Ugyanis a földelés nem véletlen elnevezés az valóban földbe van ásva.Az egyenáramnál negatív pólus van.Elektrolízisnél nem a földön válik ki az anyag hanem a katódon. Mivel a negatív a katód, a pozitív pólus az anód.
[ Szerkesztve ]
-
Scaevola
tag
Sziasztok!
Van egy ilyenem... de nem tudom, hogyan kellene bekötnöm.
Segítenétek?
kösziapex
-
PHM
addikt
válasz Petzval #11464 üzenetére
Akkor az én elektronikáim meg hiper-szuperek.
De tényleg. Mit változtat ez a lényegen?
Én is láttam már kókány megoldásokat gyári kapcsolásokban.
Ez azonban nem jelenti azt, hogy elég mindent csak úgy összedobni.
Az ember a lehetőségekhez képest legyen már igényes a munkájára.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
mr_ricsi
veterán
válasz Wind-Storm #11456 üzenetére
"pontosan melyik graetz kéne a dologhoz...?"
B80C500 például. Vagy bármi kisebb, ami legalább 60V-ot és legalább 200mA-t tud.
[ Szerkesztve ]
-
-
Petzval
senior tag
válasz Wind-Storm #11456 üzenetére
2 A-es. 2200-as van
-
moha21
veterán
válasz Wind-Storm #11450 üzenetére
Azóta már született életképes megoldás : [link]
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
Wind-Storm
őstag
Jaj ne legyetek már ilyen értetlenek
(#11445) dudika10
Kifejtettem a (#11447)-es hsz-emben, hogy ez egy annyira gyenge és halk venti, hogy ha lejjebb venném kb. ott lennék mintha venti sem lenne.(#11448) moha21
A telefontöltőt is kifejtettem, egyrészt épp nincs egy sem kéznél, pláne nem 12 Voltos.
Plusz dugasz lenne az elosztóban és plusz kábel amit még toldanom is kéne.......(#11449) And
No, akkor 15uF-os bipol. kondi és egy hány Amperes Graetz kell ehhez?[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz Wind-Storm #11447 üzenetére
"Ez a bipoláris kondi sorosan kötve pontosan mit is csinálna?"
Ugyanazt, mint a 200 ohm körüli soros ellenállás, csak nem disszipál hőt (mivel kapacitív). -
moha21
veterán
válasz Wind-Storm #11441 üzenetére
Így a graetz is fűteni fog, IC is, ellenállás is, ( ha mondjuk valami 1n5xxx z dióda lenne ellenállás helyett az is ). A telefontöltő miért nem jó? Be is van csomagolva.
Nem az az igazi férfi aki minden nőt meghódít, hanem aki ismeri a nagyfeszültségű földkábelek szigetelésének technikáját.
-
Wind-Storm
őstag
válasz mr_ricsi #11443 üzenetére
Ez jó
Ez a bipoláris kondi sorosan kötve pontosan mit is csinálna?
Le tudnád pontosan írni az áramkör működését, illetve ebben az esetben nem keletkezne fölös hő sem?(#11445) dudika10
Most nem pl. 3 Volton akarok járatni egy ventit vagy kicsivel fölötte, a hangcsökkentés sem célom, amúgy is gyenge egy venti (nexus real silent value 430-ból való 3 volt indítófesszel max. 1500RPM körül lehet) most muszáj 12 Voltról üzemeltetni a fújás erőssége miatt.[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
Nem. Az előbb említettem az 50V-ot. És ott van a 78XX család maximális 37V-os bemeneti feszültsége.
-
dudika10
veterán
Fogj egy telefontöltőt (szerintem mindenkinek van otthon elfekvőben jópár darab, nem csak nekem), forraszd rá a ventit és kész.
A legtöbb ventinek nem fog problémát okozni, hogy nem kapja meg a 12V-ot, gondolom egyébként sincs szükséged túl nagy légszállításra.(#11447) Wind-Storm: nem tudom minek egy párásítóba magas légszállítás, de nekem mindegy, csak egy ötlet volt.
[ Szerkesztve ]
Prodipe Pro 5 aktiv hangfalpar elado.
-
mr_ricsi
veterán
"Akkor azt mondjátok Petzval megoldása jó lenne?"
Az ő "megoldásai" általában nem működnek. Ha mégis, akkor abban a véletlennek van szerepe.
-
mr_ricsi
veterán
válasz Wind-Storm #11434 üzenetére
Tegyél sorosan egy 15uF körüli bipoláris kondit, aztán a graetz, arra pedig a ventit.
-
Wind-Storm
őstag
válasz Petzval #11437 üzenetére
Akkor azt mondjátok Petzval megoldása jó lenne?
Akkor pontosan miket is kérjek majd? (2 Amperes Graetz dióda és egy 7812-es fesz. szabályzó IC?)
(#11440) And
A „kis megolgozással" nincsen gondom. A dugasztáp kábele el sem érne odáig, azon kívül plusz még egy kábel lenne amit toldanom is kéne...[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz Wind-Storm #11429 üzenetére
"Nem akarok külön beszerezni dugasztápot, költeni rá.. annyit nem ér az egész."
Én meg nem akarlak elkeseríteni (nem vagyok a DC-konverterek ellensége), de minden más megoldás többe kerül, és még dolgozni is kell vele. -
Lompos48
nagyúr
válasz Wind-Storm #11436 üzenetére
Meg kellene építeni. Elébe tenni egy hidat, szűrést.
Itt van a rajz gyártó honlapján kiszámolt pontos értékekkel. A bemenet azért lett 50V, mert a 36V egyenirányítva szűrve oda visz.
Mivel: A képfeltöltés átmenetileg nem elérhető, a hiba javításáig kérjük türelmeteket!... elküldhetem/elküldtem mailben. Ennél többet nem hiszem, hogy segíteni tudnék.
-
Petzval
senior tag
válasz Wind-Storm #11436 üzenetére
A 36V AC-t ráadod egy 2A-es Graetzre és egy 7812 -t kötsz kimenetnek, ennél egyszerűbben nem lehet megcsinálni
-
Lompos48
nagyúr
válasz Wind-Storm #11434 üzenetére
Ez is megoldás lehetne számodra, de kell kissé konyítani az elektronikához.
-
Wind-Storm
őstag
válasz Lompos48 #11433 üzenetére
Értem...
Hát akkor lehet, hogy megpróbálkozom a huzalellenállásos történettel... csak nem ég le az adapter.A trafóban egyedül egy AUPO 125°C-os hővédelem van semmi több...
Oszt.társamnak tönkrement és ahogy boncoltuk szét, a trafó tekercsei közé burkolva találtuk, megszűnt a vezetőképessége...Akkor miket is kéne ehhez használnom?
[ Szerkesztve ]
-
Lompos48
nagyúr
válasz Wind-Storm #11431 üzenetére
valamilyen feszstab. IC erre
A legtöbb ugyanúgy elfűti a különbözetet, mint egy ellenállás.
Dögnehéz trafónak
10-15 deka?
[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz Wind-Storm #11431 üzenetére
Tök mindegy, mert a lineáris feszstab is csak egy 'aktív ellenállás', ugyanúgy elfűtené a maradék teljesítményt. Kapcsolóüzemű DC-konvertert meg lehet épp csinálni (kismillió ilyen tok létezik, de körül kell azokat is építeni), de szerintem sokkal egyszerűbb egy dugasztáppal próbálkozni.
-
Wind-Storm
őstag
-
Lompos48
nagyúr
válasz Wind-Storm #11429 üzenetére
Kondi nem kell, mert a ventillátor simán megy a kétutasan egyenirányított feszültséggel, amit a híd ad. A trafó a gond. Akár egy lerobbant telefontöltő (régi fajta, aminek még volt valami súlya a vasmag miatt) trafót kellene/lehetne újratekerni. Nem hiszem, hogy ha bemégy a boltba adnak egy 36/12V-os trafót. Kell ellenben egy erre felkészült amatőr/műszerész haver.
[ Szerkesztve ]
-
Wind-Storm
őstag
válasz Lompos48 #11427 üzenetére
és a kondi?
Rendben, akkor plz mondd, hogy ezekből pontosan mit vegyek(#11428) And
Nem akarok külön beszerezni dugasztápot, költeni rá.. annyit nem ér az egész.
Mindenképp a 36V AC adapterre akarok applikálni valamilyen megoldást..
Mondjatok valami okosat[ Szerkesztve ]
-
And
veterán
válasz Wind-Storm #11426 üzenetére
Szerintem jobban jársz, ha beszerzel egy 12V-os dugasztápot. 36V AC csúcsra egyenirányítva és pufferelve 50V DC körül lesz, abból 180mA már 9W összteljesítményt jelent. Ha az 50V-12V= 38V-ot egy soros ellenálláson (R= 38V/0,18A= 210Ω) szeretnéd ejteni, akkor ebből a 9W-ból közel 7W az ellenállást fogja fűteni. Pazarló és forró megoldás lenne, nem javasolt.
-
Lompos48
nagyúr
válasz Wind-Storm #11426 üzenetére
A legkisebb energiapazarlást egy nagyon kicsi 3:1 transzformációs arányú trafóval meg egy egyenirányítóhíddal érnéd el.
-
Wind-Storm
őstag
Kis help kéne a tervemhez :
Van 36V AC feszültségű adapterem hidegpárásítóhoz és ennek a páráját szeretném megfújatni.
Akarok applikálni oda egy 12 V DC ventit amelynek az áramfelvétele 0,18 Amper.
Mekkora kondit ellenállást és milyen diódát használja ezen egyszerű feladatra?
De ha az ellenállás nagyon melegedne = plusz fogyasztást jelentene, a 36V AC adapter is csak 650mA-t tud kimenetnek tehát a lehető legkisebb mértékben szeretném pluszban terhelni.THX!
[ Szerkesztve ]
-
Scaevola
tag
-
Danex
addikt
válasz moha21 #11417 üzenetére
usb kábellel a számítógépről fel lehet tölteni, az csak egy plusz, hogy napos időben ezt meglehet csinálni gép nélkül is
igen, azt tudom, hogy nem 4400-as legalábbis a telefont csak 1szer lehet maxra feltölteni aminek az akksija kb 1000mA igaz sehol se 100% a hatékonyság gondolom ( egy USB-s ventilátort elvisz 3és fél óráig )
-
PHM
addikt
válasz Lompos48 #11415 üzenetére
Leadja az, csak nem túl sokáig. (550 mA van megadva az outputnál.)
A 4400 mAh ugyanis a lítium akku kapacitása lenne, abban az esetben,
ha nem kozmetikáztak kicsit az adatoknál.
Hasonló akkus tápom nekem is van. 3600 mAh van nagy betűkkel ráírva.
Belül pedig egy kb 1800 mAh kapacitású lítium akku volt.
Kicseréltem 2 db 2200-asra, azóta frankón működik...Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
PHM
addikt
Akkor az USB mint táp nem igazán játszik. (Gondolom.)
Én motoros boltokban nézelődnék kicsit, bár tartok tőle,
hogy nem igazán olcsó egy ilyen kesztyű.
Arról nem beszélve, hogy 12 V-os zselés akku és töltő is kéne hozzá.
Lehet, jobban jársz egy jó bélelt kesztyűvel.Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Danex
addikt
ilyenre gondolok, azt írjak elég meleg igaz csak a külsején van melegítés meg ugye az ujjakon nincsen semmi... ezek szerint az a 2,5W is érhet valamit
-
Danex
addikt
azon gondolkoztam, hogy lehetne valami alacsony feszültségű kézmelegítőt csinálni kintre (kesztyű szerűt)
neten találtam ilyen USB-s verziókat, de azt írjak, hogy csak néhol melegít
kérdésem az lenne, lehet-e itthon valami olcsó megoldásban barkácsolni ilyet? láttam már egeret ellenállásokkal melegíteni, esetleg ilyet lehetne csinálni egy kesztyűhöz?
áramforrásként egy usb-m van(5,5V/500mA vagy esetleg 6db újratölthetős 1.2V-os aksim (AA)
-
PHM
addikt
válasz DeadBullet #11400 üzenetére
Addig is fotózd le a nyomtatott áramkör mindkét oldalát és linkeld be ide.
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?
-
Lompos48
nagyúr
válasz DeadBullet #11400 üzenetére
OK, keress! Valamit majd csinálunk a kapcsolási rajzok alapján.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest