Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• MrSealRD

veterán

válasz MrSealRD #67030 üzenetére

Tapasztalatok és egy kis rant.: (hosszú post)

Tény, hogy első ITX konfigom és még csak nem is a miniatűr cipőkanalas megoldással kezdtem ami sokkal hardcoreabb mint az én lakossági ITX méretezésem... De hogy a klasszikust idézzem a gyártók számára azt üzenem: lónak a f.szát...
    Ez még mindig az Asus X870-I lap. A CPU hűtő egy NH-D15S chromax.black és a ház egy Fractal Design Define 7 Nano. Sok helyen a memória magasságára fókuszálnak mint lehetséges akadálya annak, hogy 2 ventilátorra bővítsük a jószágot. Hát biztos van ilyen nagyon magas RAM, de nekem pont nem ebbe sikerült belefutnom.
    Asus nagyon jól kitalálta ezt a FPS Card dolgot, hogy oda köti a power_on, reset tüskéket, 2 SATA csatlakozót, USB 2.0 header-t... meg még néhány dolgot...Ennek a magassága viszont már pont keresztbe húzza a második ventilátor lehetőségét.
    És akkor itt kötném rá az ITX szálra a probléma kört. Vásárláskor erre nem figyeltem, de most gyorsan futottam egy kört, hogy Gigabyte és MSI vonalon hogy oldották ezt meg. MSI is felült erre a kiegészítő merőleges kártya vonalra, viszont úgy tűnik a Gigabyte-nál azért gondolkodtak és képesek voltak biztosítani a standard házakkal való együtt működést. Igaz csak 870-es lapokat néztem többinél lehet vannak szintén jó megoldások.
    De nézzük sorban.:
    AUDIO tüskék.
    Asus azt mondja nem kell neked a ház front panelről az audio csatlakozó. Nem is tették rá a tüskét az alaplapra. Helyette kitalálták a ROG Strix Hive II-t... lényegében egy USB-C csatlakozású kiegészítő amire kivezették az jack csatlakozást, USB-t, power gombot, meg egy hangerőszabályzó potmétert... mágneses rögzítése van... Nem rossz, de ezért inkább nem áldoztam volna fel a standard alaplapi csatlakozást. Ezzel még együtt lehet élni, de azért egy feketepont jár érte.
    PowerSW, ResetSW, HDD Led
    Asus ezt szintén lecsonkolta. HDD Led tüske eleve NINCS. :F
    Power button-t rátették az FPS Card-ra és az alaplapra is. Hm... Viszont a Reset gomb tüskéit csak az FPS Cardra tették rá. Köszi a semmit...tehát nem csereszabatos és a kártyát kb mindenképp használni kell... de csak, hogy tényleg nagyon hülyék legyenek, a powe-sw 2 tüskéje mellé közvetlenül betették 2 tüskét.... thermal sensor-nak. :Y Hagyok időt ezt feldolgozni...hogy reset az nem kell a lapra... de a szenzor az kell.

Front USB 2.0
    Rendben, elismerem, hogy a 10G-s USB-C és az 5G-s USB-A csatlakozónak megvan a hely a lapon és azokból összesen 3 van a front panelen, szóval ha nagyon kell van használható csatlakozásom... De az USB2-t már csak az FPS Card-on keresztül lehet használni. Minden másra ott a hátlap...
    Vettem egy 90 fokos elforgatót...de azzal csak rosszabb lett mert akkora nagy bumfordi.

Gigabyte-nál, ez viszont mind a hagyományos módon VAN, tehát létező csatlakozáson, az ALAPLAPON. Nincs kiegészítő kártya...
    Miért nem tájékozódtam vásárlás előtt. Azért mert ez annyira evidencia, hogy fel sem merült bennem az, hogy ezt ennyire megvariálják és felhasználói élmény szempontból elszúrják.

Az FPS kártya 2 USB-C csatlakozóval kapcsolódik az alaplapra... a bekötést nem ismerem, de ha standard akkor esetleg 2 kábbellel el tudnám vezetni és máshová kielyezni a kártyát. De az már félig modding lesz.
    A kártya áthelyezése vagy mellőzése nélkül viszont nem tudok 14cm-es ventilátort tenni a hűtőborda elejére... Most fog megjelenni a 12-es verziója a CPU hűt ventilátornak, amivel ez a probléma felülvágható... de ott meg légáramlás szempontjából kérdés, hogy fog kinézni, hogy elől egy 12-es mögötte egy 14-es van... eltérő légszállítással.

Ezt leszámítva amúgy elégedett vagyok a lappal... és a kábelrendezésben is sikerült kicsit előrébb lépni. Bár itt is van még teendő. Az USB front csatlakozásokat 90 fokkal elforgattam. Az alaplapi tápra 5-ből ez az egyetlen kábel megoldás volt ami befért(!!) mert az többi adapter ütközött a RAM-ba, vagy az USB csatlakozásba... vagy a ház átvezető nyílásával nem passzolt össze.
    Az alsó USB kábelen még gondolkodom, hogy lefelé kellene elvezetni...

Új hozzászólás Aktív témák