-
PROHARDVER!
Az ITX szabványt a VIA alkotta meg 2001-ben, mely eredetileg 21,5x19,1 cm volt, mára 17x17 cm-re redukálódott. Felhasználási területe igen széles, egyformán alkalmazzák otthoni felhasználók, mind nagy cégek különböző beágyazott rendszerekhez. Ipari területen különböző célokra felhasznált gépekhez szolgálnak alapul pl. CNC maró gépekhez, vagy ATM automatákhoz stb. A szabvány leírása a formfactors.org-on található meg. Amit érdemes kiemelni, hogy a mini-ITX kompatibilis az ATX és mATX szabványokkal - a csavarhelyek, a hátlapi panel és a bővítőkártya elhelyezése is megegyezik -, így egy mITX alaplap gond nélkül beszerelhető szabványos mATX és ATX házakba is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
TurboK0
tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
1 pin azért hiányzik mert csak 1 ventinek a sebességét olvassa be, mert 1 csatlakozóra 2 külön sebességet nem lehet rátenni (sőt, összekavarodna a jel és akkor egyik sebességét sem írná ki).
Ugye elméletben ugyanolyan ventikkel kéne használni az elosztót, pl. bordán a két egyező méretű venti, hogy mindkettő ugyanazzal a sebességgel menjen, és így elég csak egyiknek a sebességét továbbadni.Én úgy raknám össze hogy a CPU aljzaton lógna az összes 140mm, a gépház aljzaton meg a 120-as. Úgy látom hogy 12W/1A-t bír el az aljzat, az simán elég a három ventinek. Gondolom úgyis egyszerre szabályoznád mindnek a sebességét.
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
Sikerült...életre kelt... Bár vannak további megoldandó apróságok.
Ebben kérném is a segítségetek, mert most így néz ki a kábelezés.
A belső oldalon akárhogy vakarom a fejem ennél letisztultabb nem tud lenni csak ha kihúzom a kábeleket...
A másik oldalon a kábeleknél viszont kicsit feszes a helyzet és az oldallapot kicsit feszíti is... Ott is gondolkodtam, de egyelőre nem látom merre lehetne elvezetni.
A másik problémám a PWM vezérlés és az 1 szál ház ventilátor csatlakozó ami az alaplapon van. A notcua gyári Y kábeleivel úgy játszottam, hogy az előlapon a 2db 14 cm-es ventit kapcsoltam össze, majd ezt az összekapcsolást húztam össze a hátsó 12cm-es ventivel. És végül ezt kötöttem rá az alaplapra.
Viszont valami nagyon nem oké, mert az első ventilátorok süvítenek mint az őrült, miközben biosban 500-600 rpm-et ír...Találkozott már valaki hasonló problémával?
-
válasz
MrSealRD
üzenetére
Tegnap kb este 8-kor összehordtam a dobozokat, meg szépen kicsomagoltam mindent, hogy tényleg nem hiányzik semmi, majd elkezdtem összerakni. Szerettem volna fázis fotókat, de aztán már nem volt kedvem hozzá. Fél kettőkor úgy döntöttem inkább alszom rá egyet...

A lefogatót cseréltem egy Thermalright frame-re.
Az SSD-t beraktni az alaplapba az már kevésbé volt egyszerű. Nem tudom miért gondolták azt az Asus-nál, hogy jó ötlet ezt az egymás alá/fölé rendezett szendvics kialakítást erőltetni. De ez még nem is legnagyobb gond, mert raktak oda bordát gazdagon...viszont alulra rakták a PCIE 5.0 portot, így plusz egy réteget kel kellett szedni. Ezen felül mindent is kihangsúlyoztak, csak azt nem, hogy a single side SSD-k esetében kell a kiegészítő pad mert nem ér hozzá az alap alátámasztáshoz... Viszont még az extra paddal sem az igazi, de ez már inkább csak az én szőrszálhasogatásom.
Ami jobban zavar, hogy a Samsung vezérlőjére csak félig ér rá, bordára rakott hővezető pad...
Lehet ebből így melegedési problémám?
A másik nehézség az Arctic MX-6 paszta felvitele. Olyan kemény, hogy alig akar kijönni a fecskendőből. Egy picit ki is nyomtam belőle, hátha csak zárazabb a vége. De nem... Nem tudom mennyire lett jó, mert nem akartam már visszaszedni.
És rögtön itt jött a következő finomság, a Noctua nh-d15s felhelyezése. Mert a hűtőn lévő 2 csavarral betalálni a mounting kit kiálló két részébe ilyen pici helyen 0 rálátással... picit csúszkált, ami nem biztos, hogy jót tett a pasztázásnak...
A házat totál kel kellett bontani, anélkül esélytelen betenni az összerakott lap + hűtő kombót...
Viszont... amit nagyon benéztem, hogy a bal felső sarokra esik az CPU tábkábel, amit egy kis lyukon tudok átfűzni amin éppen átfér... De csak akkor ha nincs bent az alaplap... A táp egy be quiet dark power 14... és olyan merev, kemény kábeleket adnak hozzá, hogy esélytelen utólag csatlakoztatni...Konklúzió: Vissza kell bontani a házat, ki kell venni az alaplapot és a későbbi csatlakozási pontokhoz igazodva be kell fűzni előre a megfelelő kábeleket.
Bónusz: Egyetlen venti csatlakozó van a ház ventiknek az alaplapon... CPU_FAN, AIO_PUMP, és CASE_FAN... jó, persze a pump is befogható, de eleve szét kell ipszilonozni hogy bekösem a ráom ventit... hát kettőt azért tehettek volna legalább.
-
TurboK0
tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Gondold át hogy befér-e minden ha külön rakod össze, vagy lesz-e valami ami útban lesz. Pl. hűtő túl magas és nem lehet miatta elhelyezni a lapkát mert beleakad a kaszni oldalába vagy a táp keretbe vagy akármi másba.
Ahogy írták, ház, lapka, és hűtő függő a dolog.Egyébként ne aggódj miatta nagyon, ha rossz a sorrend az úgyis nagyon hamar egyértelművé válik és kezdheted elölről. Nekem a kedvencem idáig az volt amikor beszereltem mindent és indításnál vettem észre hogy a front panel csatlakozó becsúszott az alaplap alá/mögé, és szedhettem ki az egészet (és így ki is derült hogy miért volt a tartó csavarokhoz képest kb fél mm-el elcsúszva a lap).
-
sb
veterán
válasz
MrSealRD
üzenetére
Nálam Brocken 2 van egy Silencio 352-ben. 165 vs 155mm a gyári adatok szerint.

De ne ebből indulj ki.
Pár mm fém oldallapnál szerintem simán benne van. Itt is van hangszigetelő réteg és a ház is nagyobb (nagyobb deformitás), üvegnél ez necces. Plusz 1-2mm ráhagyás tuti van.
De hogy valami hasznosat is írjak:
Amit érdemes lehet megnézni, hogy nagy hűtőnél általában a venti magassága adja a maximumot, nálam pl. ez oldotta meg. Annyival lentebb tudtam tenni, hogy beférjen (nyilván nincs +1cm ráhagyás a házban). -
hoffman_
nagyúr
válasz
MrSealRD
üzenetére
en melegen ajanlom, az ATX tapos verzioval elegedett vagyok. pcie, m2 és sata portokat erdemes megtervezni, atszamolni.
-
BiP
nagyúr
válasz
MrSealRD
üzenetére
Nekem asrock n100m alaplap van (az atx tápos verzió).
Ez most 47e, létezik még DC verzió, ill.Asus prime n100i-d, ez csak 37e az alzán.
Ahogy nézem, az alis kész router 58-60e. Úgyhogy sajátot építve hasonló árvan ki lehet hozni, a csatlakozókat, m2, sata, de főleg a pci-e lane-eket kell megnézned, melyik megoldás hogyan passzol az igényeidhez.
(Értsd hiába van rajta m2, ha csak x2es, vagy x1-es, ilyesmi)
Az alis sok-satás, többethernetes alaplapok meg aranyáron mennek. (Én is ezért vettem sima asrock lapot nasnak - cserébe ezen kevés a sata, így kellett bővítőkártya)Megj,
100-N150 között nincs szignifikáns különbség, azt kell venni, amelyikhez hozzájutsz.
A minipc-k átálltak n150-re, az alaplapokból nem jött ki frissítés. -
sasNAXO
aktív tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
Majd a többiek kijavítanak, de tudtommal "normális" gyártótól nem létezik N150-es ITX lap. N100-as megoldás van csak szerintem, talán 2-3 db.
Ha ilyen sok ethernet portos ali-s ITX lapokra gondoltál, akkor meg passz, hogy most alis kisgép, vagy alis alaplap...ízlés kérdése?
OFF-ba raktam, mert szerintem ez érdemben nem válasz.
-
hegegabi80
addikt
válasz
MrSealRD
üzenetére
Annyival egészíteném ki, hogy aprón még talán kifejezetten moduláris táphoz van hosszabb kábel.
Én pl Ali-ról rendeltem ilyet, pont most jött meg a héten. -
törölt tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
ha az alaplapi ket ethernet csati eleg, akkor akar egy realan e-i3-ba is belefersz es hasznalhatod a vele kapott paneltapot is. lehet noctua l9 lesz a procihuto, plusz a haz oldalaba vezerelt v kapcsolhato 40mm-es ventiket es kesz.
ha moddolas nelkul akarsz dedikalt halokartyat, akkor az lp kartyakat fogado hazak kozott erdemes nezelodnod, mint az e-i7, de belso taposokbol is vannak jofejek, pl a chieftec fl-03 vagy kicsivel nagyobb is, amiben a kollega gepe lakik (fl-02) -
törölt tag
válasz
MrSealRD
üzenetére
harom itx-es xeonom van. van par kompromisszum, amit meg kell(het) kotnod. sajat szemszogembol irom le, eleg kicsi hazakrol van szo ( NFC S4 mini es Relan E-i7 )
1.) memoria-csatornak szama.
ha kicsi negymagos prociban gondolkodsz, akkor ez nem lesz problema, tobb lapon is helysporolasbol csak 2 dimm v sodimm van, hiaba tudna a proci 4 csatornat
2.) hutes.
ha nagyon kicsi helyre akarod bezsufolni es sokszor csucsra is akarod jaratni a procidat, akkor vagy nagy lesz vagy hangos. en 125W-nal ugy oldottam meg, hogy az elerheto egyik legcombosabb bordat hasznaltam ( t318 ) es a turbot letiltottam, mert a sok mag teljesitmenye a max nevleges orajelen is eleg nekem, viszont a sleep state-ek engedelyezve vannak, tehat amikor nincs terhelve, akkor tud hulni es csendes is.
3.) tap.
pici hazikoba jellemzoen paneltapot tudsz tenni, en HDPlex-eket szoktam, de foleg kisebb teljesitmenyben vannak olcsobbak. (bar egy ugyesen megvalasztott flex eleg jol "eldughato") maga a paneltap nem foglal tul sok helyet, de ha nem alaplapba dughatot valasztasz, akkor a kabelezese a haz meretehez kepest sokat tud foglalni. vagy maradsz az alaplapi csatlakozo kozeleben es gyartasz sajat mazzagot. a paneltapot is ugy kell megvalasztani, hogy ketfele teljesitmenyt szoktak megadni hozza: aktiv hutessel es anelkul. tehat ha csucsra akarod jaratni, tervezni kell hozza legmozgast is. es minel nagyobb teljesitmenyu a paneltapod, a kulso adaptered is jo esellyel annal nagyobb lesz. nalam a csucs a 330W-os dell, de az mar akkora, hogy ha nem tudod elrejteni szem elol, eleg zavaro. es jol kell megvalasztani az adapter-paneltap kombot, mert mind a 12V-osok, mind a szelestartomanyuak (16-24V) elterjedtek.
4.) adattar
ilyen kicsi hazba legkonnyebb m.2 ssd-t hasznalni, gyakorlatilag az nem foglal plusz helyet. viszont ha szukseged van par T helyre, arban eleg rosszul skalazodnak az m.2 ssd-k (de a 2.5"-osok sem olcsoak), akkor minimum 1 v 2 2.5" hellyel kell tervezned. pl egy meghajto az operencias rencernek (ez lehet furgebb ssd) es egy laptopvinyo a lassu tarnak.erre a sokmindenre abszolut nem kell figyelned, ha veszel pl egyet az ebben a topikban nepszeru kicsit nagyobb belsotapos hazak kozul, mert akkor tudsz nagyobb procihutot es jominosegu sfx tapot hasznalni, ami lenyegesen leegyszerusiti az eletet.
lehetett volna meg fejtegetni a kerdest, de kulon-kulon mar sokszor kitargyaltuk, a keresovel is talalhatsz sok otletet.
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Patriot Viper RGB Elite 5 Ultra - 48GB (2x24) DDR5 6000MHz CL28 - 10 év garancia
- Patriot Viper Elite 5 Ultra - 48GB (2x24) DDR5 6400MHz CL32 - 10 év garancia
- G.SKILL 32GB (2x16) DDR5 7200MHz CL34 - Trident Z5 RGB - 99 hónap garancia
- G.SKILL Trident Z Neo 64GB (2x32GB) DDR4 3600MHz CL16 - 1 év garancia!
- ADATA 32GB (2x16) DDR5 - 8000MHz CL38 - XPG Lancer Neon RGB - 10 év garancia!
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B450M R5 2600X 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1050Ti 4GB AIGO B352A Chieftec 400W
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro Max 512GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Xiaomi Redmi Note 14 Pro+ / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- Shure Podcast mikrofon
- AKCIÓ! 750W Seasonic PRIME TX-750 Titanium tápegység garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

100-N150 között nincs szignifikáns különbség, azt kell venni, amelyikhez hozzájutsz.