-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
imibogyo
veterán
Kis update!
Mivel nem kelt el a nyomtatóm még nagyon nevetséges áron sem (30k volt a vége filamentekkel együtt, röhej... most már szerintem leírhatom, hiszen már nem árulom sehol sem), ezért elkezdtem átalakítani egy kicsit a gépet. Az asztal rögzítésének átalakításával kezdtem, az "egykezes" szintezés kialakítása érdekében. Ez már készen van.
E módosítás szerelése közben azonban észrevettem, hogy feszül az asztalom (annyira meg kell húzni a csavarokat, hogy jó legyen a gyári Z-endstop-hoz az asztal magassága) és emiatt hasasodik egy picit. Épp ezért ebben a percben is nyomtatom ezt a kis "Z-endstop állítgatókát", hogy megoldja ezt a problémát. Egyrészt a mostani módosítás miatt is változik az asztalmagasság egy picit, másrészt a közeljövőben beszerzendő tükör még rátesz egy lapáttal, tehát a jövőben egy nagyon kellő dolog lesz amúgy is ez a módosítás. A következő dolog az Y-tengely új szíjtartó blokkja és szíjfeszítője lesz, mert most feszül az Y-szíj a végeken, emellett nem lehet egyenletes szíjfeszességet sem elérni a teljes mozgástartományban.
Ha mindezekkel elkészülök, akkor pedig jön egy teljes "X-tengely újjászületés" a mostani plexi elemek nyomtatottra cserélésével. De ezeket az elemeket csak akkor tudom kinyomtatni, ha a fenti módosítások (és a tükör beszerzése) megtörténnek, mert addig lehetetlenség elég precíz nyomatot alkotni.
Ha pedig mindezekkel készen vagyok, akkor lehet belefogok a már emlegetett Evolution cube átalakításba, mert ahhoz fel tudom használni ezeket a nyomatokat (nagy részét legalábbis), nem mennek kárba. Ha jól számoltam (a tartalék CNC-s alkatrészeimet is figyelembe véve) talán 6 darab kisebb alkatrészt kell majd kinyomtatnom...
-
blountex
senior tag
Érdeklődnék, hogy a Stepper Down-nál mi a jelentősége a LED-es számlálónak? Nem kell hozzá multiméter, hanem alapból megmutatja, hogy hány V-ra van épp beállítva?
Másik kérdés, hogy ez függ-e a driver cserétől vagy bármi másban szerepet?
Az extruder estepnél még a régi boardomnál az érték 425mm körül volt, addig most majdnem a 3x-a, azaz 1113 körül van. Ez jelen esetben normális? Ennyi állításával képes kb. 40cm anyagot közel pontosan kitolni.És még mindig nem sikerült rájönni a kattogásra és bár napról napra több információhoz jutok a tesztelés során, de még mindig nem elég.
Alapesetben az extruderelés, és a retract önmagában látszólag jól megy, de amint elkezdődik a nyomtatás és vele együtt a retract onnantól kezd el kattogni az extruder.
Eszembe jutott, hogy kb. olyankor csinálta ezt a jelenséget, mikor közel volt a fej az asztalhoz és nem tudta normálisan kinyomni az anyagot, de nem ez a hiba, mert hiába állítottam messzebb akkor is csúnya már az első rétegem is.... mintha nem retractolna rendesen a titanom.Fabula:
Privi -
fape
senior tag
válasz
Tankblock #11692 üzenetére
Ha van bootloader a chipen, akkor mennie kell usb-ről is simán a flashelésnek. Szinte biztos vagyok benne, hogy nálad is elég lesz. Ez egy elég jó videó a tarantulához. (lépések azonosak lesznek, csak a configot kell máshonnan venni)
-
azbest
félisten
válasz
Saccco #11690 üzenetére
övé volt az első, ő tervezte és tette közzé nyilt licensszel
más:
húh ezt a nyomtatást tényleg ki kell tapasztani. Most, hogy elkeztem trükkösebb dolgokat nyomtatni, meg próbálgatni beállításokat, amelyekt szebbé tehetik az eredményt, hát kapásból pont ellentétes hatást ért el némelyikPéldául,
- bekapcsoltam alapbeállításokkal, hogy dinamikus rétegvastagságot használjon a cura... nos, alapból olyan vékony rétegeket is akar, amit nem tud nyomtatni a gép, mert gyakorlatilag nem tol anyagot.
- a rétegváltás randomizáció... gondoltam, hogy akkor majd nem lesz egy helyen függőleges bumszli íveknél. Naja, most pöttyös. A a kis dropletek jelzik, hogy hol váltott. És az alapbeállítás: sharpest corner ezt szögletes dolgoknál szépen elfedte korábban. Szóval ez így nem jó, retractionnal is varázsolni kell, hogy ne legyen droplet olyankor.
- sebesség, most már láttom, hogy különböző részeket különböző sebességel optimalizál a cura. És értem, hogy a bowdenhez túl sok a 80as tempó, a support és infill azért lyukacsos. Bár ez nem látható, szóval amíg nem kell masszív dolgot nyomtatni, addig nem gáz.
- pla hőmérséklet... a kapszulatartó nyomtatása után kiderült, hogy túl vastag szálat húz a gép (100-ról 95-re kalibrálás után most már), ezért nem illettek össze az alkatrészek. De Erős informatikusként becsavartam. A csavarás elég volt, hogy attól annyira felmelegedjen és megolvadjon a pla, hogy össze lehessen rakni.
- kábelrendezés is vicces. A magas tesztnél a gép letépte endstopját és le akarta darálni magát. Ideiglenes kikötések, míg jobb kábelrendezés nincs. Az lcd tartó meg tök szupi, csak beleakad a filamentes cső és a kábelek
- múltkor megvol a nyomtatás hőmérséklet varázslás is, anyagcserekorSzóval, tényleg minnél többet nyomtatok, annál inkább megértem, mi mire hat és milyen mellékhatásokat okoz
-
_Lacos_
tag
válasz
Saccco #11690 üzenetére
Én ez alapján próbáltam a kalibrálást. Extruder Calibration
Leszereltem a hotendről a csövet, ott egyforma értékek jönnek ki. De elvileg a nozzle-val összerakva is egyformának kellene lennie (a leírás alapján)
Azt mondod, akkor a nozzle előtt kalibráljak? -
Sentinel80
aktív tag
válasz
Tankblock #11679 üzenetére
Megcsináltam azóta azt az ággyal, hogy rácsavartam anyákat és arra raktam a rugókat. - korábban ezt a tippet kaptam, hogy stabilabb lesz tőle az ágy, nem kell mindig beállítani.
Viszont az anya csavarok túl szélesek, a rugó nem fér át rajtuk - így feszesebb az egyik oldalon, amelyik oldalon jobban be kell csavarni. A feszes oldalon nem sok csavarási lehetőség maradt.
Amúgy ugyanúgy újra kell kalibrálnom + anyákkal is, mintha csak a csak a csavaró tárcsák fognák simán.
-
Sentinel80
aktív tag
update, csavar becsavar, pöcök lenyom, teflon cső belenyom tövig. 1x kicsavartam rögzített állapotban, látszólag végigért. Hotend adagoló cső megfordítva és akadálymentesítve.
Újra eszik rendesen a gépszörny. Tesztelem.
Ami egyértelmű már, hogy ez nem az a gép amit összeraksz és magára hagysz és nem kell hozzá nyúlni.
A másik tapasztalat, hogy pontosabb eredményt lehet elérni 2Y os géppel. A mai napig nem 100% os a szintezés nálam.
-
_Lacos_
tag
Üdv!
Ender3, e-kalibráció, ahányszor próbálom a 10centis darabot extrudálni, annyiféle eredményt produkál maradéknak változatlan e-step mellett (12cm bejelöl, maradék alapján módosít).
Így nem tudom sehogy beállítani... A gyári műanyag extruderrel is ezt csinálta, meg az új aluval is.
A filamentet szép egyenletesen húzza.
Valami ötlet? -
Tankblock
aktív tag
válasz
sanyika987 #11638 üzenetére
Hello,
Érdemes és kell, de nem úgy lesz jobb, hogy szebben nyomtat, hanem úgy, hogy biztonságosabb. Az Ender3 kapot Firmware a Marlin 1 korai verziója és nem tartalmaz olyan biztonsági lépéseket, mint a túlfűtés elleni védelem, illetve konzisztencia vizsgálat a melegítés és a mért hőmérséklet között.
-
Saccco
nagyúr
A firmware-t már frissítetted?
Az még utolsó előtti lehetőség lehet.(#11670) Sentinel80:
Azt lehet jobban járnál, ha levágnád. Nyomtatásnál a tárgyakat közelebb kell tenni az extruder oldalához, aztán egyből kell rendelni egy méter PTFE csövet.(#11672) Sentinel80:
Én a heatbreak mentén szoktam elvágni, alul. -
Sentinel80
aktív tag
válasz
Sentinel80 #11670 üzenetére
nálam újabb fejlemény: egy duncs keletkezett a PLA adagoló tefló cső elején a hotend oldalon, ebbe vágtam bele, kb 5mm-t levágtam. Ezután hátulról PLA szállal sikerült kinyomni a maradékot. tadaa
A kábelt megfordítottam, mert a hotend oldal a beragadt PLA miatt picit kitágult és nem megy bele.
Most jön egy érdekes kérdés, ezt a speckó teflon cső befogó csavart, hogy kell visszarakni helyesen? először beállítom a távot és utána csavarozok vagy becsavarom és lenyomva a nefogó részét, belenyomom a csőt?
Az eddigieket is köszönöm.
-
JSaN
addikt
Na en tenyleg kezdem feladni, LCD panel leszed, szalagkabelek kihuzva mind2.
USB-rol nyomtatva a kocka harmadanal/felenel, elugrik oldaliranyba es kikapcsolgat a melegites.
Nincs otletem, visszaveszik gariba ezt a szemetet?? -
Sentinel80
aktív tag
Új szexi fotó, íme a bűnös. előre ne, de hátrafele tudtam húzni a csavart a rögzítő benyomásával.
A hajszárítós dolog nem működik, egy ötlet hangzott el, esetleg vágjak le belőle és próbáljam úgy.
Más ,,tool" javaslat?
-
zsolt320i
senior tag
Az gond ha az 1kg-os PLA csévét a szabad levegőn tárolom?
Ha igen ki miben, hogyan tárolja?Thx!
-
zsolt320i
senior tag
válasz
Sentinel80 #11665 üzenetére
mi lenne ha elvágnád a fehér csövet a beragadt cucc felett?
már rövid lenne? -
Sentinel80
aktív tag
Ilyen szerencsétlen helyzetben ragadt bele. Megnéztem hajlításkor halottam a ropp ropp ot, ergo tényleg ott van az anyag, de pici különálló darabka is megmaradt.
Az működhet, hogy felmelegítem 200C re a hotendet, belenyomom amíg tudom és a meleg és a gravitáció hátha elintézi?
Ui látom ezt a ,,bilincset" de mindegy, hogy benyomom, ha ki van húzva, csúszik a kábel és se le, se fel nem mozdul (hacsak nem az elakadt anyag miatt).
-
azbest
félisten
válasz
Sentinel80 #11663 üzenetére
jobb ha lefotózod
-
Sentinel80
aktív tag
válasz
azbest #11661 üzenetére
Hm értelek.
Nem, én a hotendből való kihúzásra gondoltam. , Ott kicsavartam a csavart és ott jött ki.
Ergo, esetleg vegyem le a szorító lenyomásával a csavarókát is és úgy próbáljam meg.
Amit leírtál és annak, hogy visszarakjam az szab gátat, hogy az anyag konkrétan a cső szájánál van és a csavarig tart, nem tudom lenyomni - visszarakni egyenlőre.
-
Sentinel80
aktív tag
Update: annak esetleg aki kezdő és hasonlóan jár: a fejet le lehet csavarmi a bordás részről és látható, ha elakadt benne valami. Az én esetemben, láthatóan okés, a fejen is átlátok, az se zárodott el.
A gond ami miatt nem megy vissza nekem a teflon cső a hotend be- , az az, hogy a a csavar és a cső eleje között elakadt egy pici darab PLA félig oldva. Ha ezt sikerül kiszednem, akkor újra életre kell a szörny.
-
azbest
félisten
válasz
Sentinel80 #11660 üzenetére
nem biztos, hogy jól értelek.
A teflon csövet próbálod kihúzni? Az a szorító rész olyan szokott lenni, hogy be kell nyomni, hogy elengedje a csövet. Ha húzod, akkor még jobban kapaszkodik hozzá. Nem csavarni kell. Vagy úgy érted, hogy a hűtőblokkból csavaroztad ki a cső szorítót?
A benn maradt anyagnál meg a blokkot ha melegíted ugyanúgy, hogy egyébként üzemben is történik, akkor megolvad az anyag és még lehet a gravitáció is behúzza. De ha nem akkor esetleg egy másik szálat lehet próbálni utána nyomni. Ha meg leér az új szál, azzal meg lehet próbálni kihúzni is. A filament cserénél is be kell kapcsolni a hotend fűtést, hogy ki tudja húzni, sőt, mintha a firmware nem is engedne extruder manuális tekergetést addig míg hideg a fej.
(#11662) Sentinel80
ja hogy már összerakni nem megy, akkor legrosszabb esetben ha kicsavarod a fejet és a csőszorítót, akkor át kellene látnod rajta, nem?Mondjuk azt nem tudom, hogy a blokkot és a hűtőbordát összecsavarva, patronnak felfűtve kiolvad-e a hűtőbe ragadt anyag, hogy kipiszkáld valamivel. Persze semmi műanyag alkatrész ne legyen rászerelve.
-
Sentinel80
aktív tag
Amíg pihentetem a cső problémát, ha valakinek van ötlete mivel tudom még melegíteni és még egyben marad szívesen fogadom.
Leszedtem a fejet-hotend-et, hátha ott majd jól rájövök az ott lévő dugóra, de egyben van az egész, lövésem sincs mit kezdjek vele
Lehet kénytelen leszek új csövet és fejet rendelni.
Ismét és okos videó, avagy hogy hárítsuk el a hotend dugóját - kezdőknek:
-
Saccco
nagyúr
válasz
Sentinel80 #11654 üzenetére
Megmelegíted, aztán belenyomsz egy szálat az meg kitolja.
Ez csak először szívás. Előfordul ilyen.
Nem véletlenül mondja mindenki, hogy kell egy kis buherálási vágy a nyomtató mellé.Tedd a sütőbe 150 fokra.
-
Sentinel80
aktív tag
válasz
Sentinel80 #11656 üzenetére
hajszárítóval próbálom, egyenlőre kicsit mozdult, nem vagyok túl optimista, mert nem halad gyorsan
.
-
imibogyo
veterán
válasz
Sentinel80 #11649 üzenetére
Ilyen esetre mi a gyógyszer?
Sok-sok valeriána, vagy pálinka...
-
Sentinel80
aktív tag
válasz
Saccco #11653 üzenetére
Nem nagyon csináltam ilyet:
tehát első körben menjen át a kábelen a PLA, melegítsem kívülről - magától kifolyik vagy valami drótot próbáljak belenyomni?
Második körben vegyem le a fejet és ezt a borda szerűséget nézzem meg.
Hát basszus, 2 hónapja ment gond nélkül, de ez szívás.
-
Saccco
nagyúr
válasz
Sentinel80 #11652 üzenetére
Ott is lehet beragadt anyag. Szét kell szedned, nem úszod meg.
-
Sentinel80
aktív tag
válasz
Saccco #11650 üzenetére
Kihúztam a csövet, hogy megnézem, hogy hol az akadás pontosan, ez kb a csavarnál van.
Szóval kívülről melegítve pl cukrász fáklyával.
Viszont megnéztem vissza tudom-e tolni a csövet a felmelegített fejbe-hotend be, de alig 1cm re megakad, ez miért lehetséges? simán át kéne a fehér csőnek csúsznia fejig nem?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Eladó Lenovo ThinkCentre M70q Gen3 számítógép + Lenovo ThinkVision E24-28 monitor
- ASUS X301 (RX170HD)
- Lenovo Thinkpad T495s Ryzen 5 PRO 3500U/16GB RAM/256 SSD/14" FHD touch Magyar bill. laptop eladó
- Lenovo ThinkPad X1 Yoga 4th i5-8265U/8GB/256GB NVME SSD/FHD Touch UltraBook garanciás
- Superconsole X2PRO retro játékkonzol 70000 játékkal + android box egyben
- AKCIÓ! Gigabyte B650M R7 7700X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3080Ti 12GB Cooler Master H500P WHITE 750W
- Samsung Galaxy A13 4G 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Bomba ár! Dell Vostro 15 3558 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- Több mint 70.000 eladott szoftverlicenc
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest