- Milyen TV-t vegyek?
- Megemeli a GPU-k árát az NVIDIA?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Hobby elektronika
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- RAM topik
- Fellép a hamisított paszták ellen az Arctic
- Milyen videókártyát?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
-
PROHARDVER!
Milyen belső merevlemezt vegyek? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zedok
őstag
Sziasztok!
Milyen HDD-t ajánlanátok egy ASRock FM2A85-Pro4-M-es alaplaphoz (sata 3.0-t kezeli)? 1-1,5 TB-ben gondolkodom emberi áron!
Köszönöm előre is a válaszokat!
-
gyulank
addikt
válasz
Coolmat #33645 üzenetére
Köszönöm! Ezt jó tudni. Sokkal egyszerűbb lenne minden, ha szűkíteni lehetne, hogy mit akar az ember, hasonlóan az Árukeresőhöz, vagy Farnellhez, csak bővebb választékkal.
Az elég siralmas dolog, akárhogy nézzük, mert akkor lehet, hogy bármilyen újat veszek, egy év alatt 15%-ossá válhat.
Igen, de nem célom másik HDD-ről bootolni. Az SSD pedig drága méretéhez képest, a windows pedig saját dolgokkal is, meg a telepítettekkel is mindig gyarapodik. És egyenlőre nagyon azt írják róla, hogy csak erre, meg csak arra javallott használni, meg hagyni kell neki valamennyi helyet, hogy tovább bírja, de ha nem jól kezeli az oprendszer, vagy nem arra van használva amire kell, akkor hamar "kikopik".
Ha hangban, élettartamban, és fogyasztásban nincs sok különbség 5400-as, és 7200-as közt, akkor inkább 7200-ast választanék, mert 1,33-szor gyorsabb. Bár, ha azt számolom, hogy a 80 gigásomhoz képest 12,5-szer nagyobb az 1 terás tányér, akkor még 5400-as fordulaton is 9,375-ször gyorsabbnak kéne lennie, de a 12,5 csak több. Viszont ott van az, hogy csak a NAS-ba szántak 7/24-esek, és azok mind 5400-asak.
Nekem alapból van a gépen Ubuntu, és Win7 is, ezért szerintem 60GB kéne csak az oprendszereknek. Ha esetleg plusz játékokat telepítenék, több kéne. Plusz biztos vannak olyan felvevő, vagy konvertáló programok, amiknek nem lehet beállítani, hogy ne a rendszermeghajtóra TEMP-eljenek, ezért ha vennék szerintem 128GB-os SSD-t, vagy ha van olyan, ami FW-vel elintézi magának ami hely kell neki, és ezért csak 120GB, de ha több lenne is csak annyit használhatnék, akkor inkább magától intézze ami neki kell.
Azt nem tudod, hogy ha EFI-s lapom volna, és Ubuntu is lenne rajta, akkor a grub-al sem indulhatna a 32bites Win7? Gondolom nem, de hátha. Ja igen.. hogy hogy nem lehet tudni előre, hogy hány lemezes? Vagy a bolt honnan tudja? Mert erre vonatkozott az első kérdéssorozatomban a 2. szám, betűsor, hogy csak az 1.-t láttam a webáruházakban, a lemezszám pedig a 2.-ból derül ki. -
válasz
Coolmat #33645 üzenetére
Köszönöm a választ. A rövid lista alapján WD Caviar WD20EZRX lesz azt hiszem. Szimpatikus a 2x1TB tányér és itt egész emberi áron van.
Beszerzés után kell valamit állítanom, hogy az élettartamát maximalizáljam?
Illetve még egy utolsó kérdés: Asrock A770DE+ lappal gondolom nem lesz gond, ha az 1 TBos HDDt is gond nélkül kezelte, ugye?
-
Coolmat
őstag
(#33635) gallzsolt: Erről a HDD-ről sajnos nem lehet előre tudni, hogy 500GB-os vagy 1TB-os tányérral van-e szerelve (előbbi a régebbi Hitachi 7K1000.C, utóbbi a 7K1000.D széria), de bármelyiket is kapod, egyikkel sem jársz rosszul. Azért inkább azt tanácsolom, hogy gyűjts még hozzá ~3 ezret egy 1TB-os változathoz.
gyulank: Ezekből a smart adatokból annyit tudtam kiolvasni, hogy a Samsungon 148 áthelyezett szektor van, ezért nem 100%-os, ellenben a Quantum makulátlan, még ha elmondásod szerint hangos is (biztos kikopott a motor csapágya).
(U)EFI listáról sajnos nem tudok, de ha jól tudom Intel vonalon a 6-os szériánál (pl. H61, P67 stb.) vezették be, AMD-nél pedig az AM3+ platformon a 9XX szériás chipsetnél (lehet hogy már eggyel előtte, ebben sajnos nem vagyok biztos). A lényeg, hogy a ma kapható összes új Intel és AMD-s alaplap biztosan UEFI BIOS-os már.
Sajnos valóban vannak még 3 tányérral szerelt 2TB-os HDD-k bőven, ill. az ST2000DM001-nél és a Toshiba DT01ACA200-nál nem lehet előre megmondani, hogy 2 vagy 3 tányéros változatot kapsz-e (vagy előre lezsírozod a bolttal hogy neked csak kéttányéros kell), de pl. a WD20EZRX és a WD20EFRX biztosan 1TB-os tányérokkal szerelt.
Azért van különbség a fejparkolás és a motor leállítása között, mert utóbbi esetben valóban több energiát spóról meg, de a szimpla fejparkolásnál csak parkolópályára teszi a fejet majd vissza, amit ha túl gyakran csinál még káros is.
jilian: WD20EZRX, de a másik kettővel sem jársz rosszul. A lapod támogat nagyobb HDD-ket is és bootolni is tud róla, ezt a témát pont feljebb tárgyaltuk.
@matthew@: Kb. 17-ért el tudod adni az aprón.
CactuS: Itt a kicsit rövidebb, akutálisabb lista, az adattárolásra ajánlott HDD-k között nézelődj. Ha megengedheted anyagilag és szükséged van nagyobb tárhelyre, akkor egy 2TB-ossal mindenképpen jobban jársz Ft/GB viszonylatban.
Bónusz kérdésedre: Valószínűleg gyenge szektorokat észlelt, futtass le egy olvasási felület tesztet a HDSentinelben (jó sokáig el fog tartani). Ha ezzel minden rendben, akkor megnyugodhatsz, de azért mindig legyen biztonsági mentésed a fontos adataidról, az ördög sosem alszik! -
Sziasztok!
Ma reggelre. az alábbi csodás üzenettel fogadott a Samsung HD103UJ winchesterem - egy gyors HD Sentinel telepítés után- :
"Meghibásodás várható - Attribútum: 184 End-to-End Error Count, Paritáshibák száma a belső gyorsítótár (cache) és a vezérlő közötti átvitetelben.
A lemez felületén található 1 hibás szektor, mely(ek) tartalma a tartalék területre lett áthelyezve.
75 hiba fordult elő adatátvitel során. Ezt okozhatja az eszköz hibája vagy nem megfelelő adat/tápkábel. Javasolt a kábelek ellenőrzése és cseréje ha lehetséges.
Azonnali merevlemez csere szükséges.Javasolt az adatok azonnali mentése az adatvesztés elkerülése érdekében."
Mindezt sikerült 711 nap működési idő és ~ 1500 leállás után összehozni.
A tápom egy Corsair VX450es, így azt kizárnám, a SATA kábelt lecseréltem/másik alaplapi foglalatba tettem, de nem segített, így kölcsönkérve egy külsős 1Ts merevlemezt már az adatokat mentem. A kérdésem az, hogy mielőtt agyvérzést kapok - 1990 óta még sose ment tönkre merevlemezem, pedig volt olyan ami szerintem 5-6 év után is elővettem, ha kellett - tudnátok ajánlani egy megbízható merevlemezt? (Első hsz-t néztem, de kicsit hosszúnak tűnik és elvesztem az igényeimmel
) Az követelményeim az alábbiak lennének:
Ha jól tudom, akkor manapság már csak a Seagate/WD maradt életben, így ebből a kettőből kéne választanom. A rendszerem jelenleg egy OCZ Vertex III-asról megy, az alkalmazások/programok viszont a döglődő HDDről, a filmek/egyéb adatok szintén. A ház egy CM Elite, ami egész jól szellőzik - SDD 30 fok max, a terrás HDDm pedig 34 fokot ért el csúcs, úgy, hogy a lakásban 25-27 fok körül van (panel...) -. Méretben 1 és 2 TB közöttit szeretnék, 1TB a minimum, lévén az elődje is az volt. Garanciában, ha lehet, akkor minél több legyen - bár a mostani 3 évet is épp sikerült túlélnem -, az 1 év nem túl bizalomgerjesztő. Oh, és igen, ha lehet, akkor ne legyen túl drága - bár tudom, hogy mindenki a legjobbat akarja a legolcsóbban -.
A segítségeteket előre is nagyon-nagyon köszönöm.
Bónusz kérdés: a mostani 2. meghajtóm (SP1614N) pedig 97%-os és az alábbi üzenettel szórakoztat:
"A merevlemez 5 alkalommal vizsgált meg gyanús adatszektorokat. A vizsgált terület hibátlannak minősült.
Ezen a ponton a merevlemez garanciális cseréje még nem lehetséges, csak ha a kondíció tovább csökken.
Ajánlatos a merevlemez naplójának bizonyos időközönkénti figyelése. A program itt tárolja az esetlegesen előforduló újabb problémákat."Ezzel kell valamit csinálnom, vagy csak készüljek rá, hogy ez is megdöglik a közeljövőben?
Szerk: Bocs a wall of textért, kicsit hosszú lett...
-
@matthew@
őstag
Sziasztok! Nemreg vettem egy Western Digital WD10EZEX 1TB-s 64mb 7200rpm-es HDD-t es kb. 24 orat futott mert masodlagosnak hasznaltam es rajottem h bincs ra szuksegem, kb mennyiert lehet eladni? Iletve akinek kell egy csak irjon, iPon-ban vettem 2 ev gari van ra, es tenyleg alig ment de feleslegesen vettem meg...
-
jilian
addikt
Helló!
Ismét winyót kell vennem. Csak BD 25/50 -es filmek lesznek rajt tárolva, 90 %-ban 1 film 1 fájl-ra szűkül (a menü sosem érdekelt) a többi gondolom lényegtelen.
Amit szeretnék:
- Sata3
- a méret ~ 2 TB hirtelen nem tudom a H77M ITX-es lapom támogatja-e a nagyobb tárhelyet
- asszem elég az 5400 rpm, hogy a médialéjátszó (dune base 3.0) is szeressse!Szóval mit kellene vennem?
-
gyulank
addikt
válasz
Coolmat #33633 üzenetére
Talán ezek többet elárulnak. 80 GB, 30 GB.
Akkor vagy veszek hozzá (U)EFI-s gépet, vagy 2TB-osat veszek. Van valahol (U)EFI-s BIOS-os Chipset lista?
Úgy látom, a 2 TB-os meghajtónál nem lehet tudni, hány lemezes. Pedig én maximum 2 lemezest szeretnék 2 TB esetén, 3 lemezt 3 TB esetén. Azért nem feltétlenül 1W-ot spórol meg. Ha pl. nem rendszerlemez, és csak netezik az ember, akkor feleslegesen menne a másik meghajtó. A rendszerlemezt biztos nem éri meg nagyon leállítani, mert ha egy kB-ot akar írni, olvasni, akkor is fel kell pörögnie. Intézőbe is idegesít, ha véletlenül másolni akarok valamit, és keresztül húzom a nem használt meghajtón, akkor felpörög, pedig meg se nyitottam. Van, hogy hónapokig nem használom. Ilyenkor nem megy, nem zúg, nem sípol, nem fogyaszt. Szóval, szerintem, ha nem rendszerlemezről van szó, akkor van értelme az automatikus kikapcsolásnak. -
gallzsolt
csendes tag
Sziasztok mit tudtok erről a vinyóról?
http://ipon.hu/webshop/product/toshiba_500gb_7200rpm_32mb_sata3_dt01aca050/240969
a válaszokat el köszönöm. -
Coolmat
őstag
válasz
gyulank #33631 üzenetére
Akkor a Samsunggal szerencséd van, ha már 3 éve 15%-os kondíciót ír rá és még mindig megy. A régi Quantum Fireball esetén pedig az sem elképzelhetetlen, hogy nem jelez vissza minden hibát a SMART-on keresztül (mert ugye a HDSentinel ebből dolgozik).
A 3TB-os problémára: teljesen mindegy, hogy hány partícióra osztanád fel, mert a hagyományos MBR partíciókkal nem lehet többet megcímezni mint 2,16TB, vagyis összesen ennyit lehet megformázni vele, a maradék tárterület meg kihasználatlanul figyelne a HDD-n. A másik probléma, hogy az alaplapod nem EFI vagy UEFI BIOS-os, ezért történetesen bootolni sem tudna róla ha GPT-vel formáznád meg, még akkor sem, ha 64 bites Vista/Win7/Win8 oprendszered lenne. Ezért ehhez az alaplaphoz maximum 2TB-os HDD-t érdemes venned, azt viszont gond nélkül kezelné bármilyen oprendszer MBR-ként formázva. Abban egyébként jól gondolkodsz, hogy a rendszernek külön partíciót érdemes csinálni, annyival egészíteném ki, hogy ezt értelemszerűen a HDD elejére érdemes csinálni (vagyis a legelső partíción legyen a rendszer), mert ott gyorsabb.
ViZion: Gratula az új szerzeményhez! Firmware frissíteni nem kell rajta, ellenben a fejparkolást érdemes kikapcsolni a WDIDLE programmal.
-
ViZion
félisten
Sziasztok, kicsit off lennék...
WD10EZRX megvan, minden szép+jó. Halk, hűvös, teszi amit kell. SSD mellett van, leálls win alapértéken, 20 percen volt, most soha-ra állítottam, mert HD sentinell szerint ~1 hónap alatt majdnem 350 leállás/indulás volt. Esetleg megtennétek, h megnézitek kinek milyen ez az arány?
FW frissítés kell itt? Honlapon nem találtam semmit hozzá.
Köszönöm! -
gyulank
addikt
válasz
Coolmat #33627 üzenetére
99%, hogy ugyanezt írta ki 3 éve is. Az meg, hogy az az ótvar 100 éves recsegő, lassú HDD 100%-os, az túl szép, hogy igaz legyen. Ez a 3TB-os kompatibilitás, és formázás, és operációs rendszer orientált bootolás viszont problémát okozhat. Ezzel kapcsolatba szeretném tudni, hogy ezt mindenképp úgy kell csinálni, vagy csak akkor, ha egy partícióból áll az egész? Eszembe sincs egy partícióként használni egyrészt, minél nagyobb a rendszerpartíció, és minél több fájl van rajta, annál töredezettebb lesz. A töredezettségmentesítéshez bizonyos százalék szabad terület kell, ami ugye a partíció méretével nől.
De lényeg, hogy, ha a bootpartíció csak 40-100 GB, akkor is úgy kell formázni, és akkor sem lehet bootolni pl. 32 bites win7, vagy xp-vel? Jelenleg ilyen lapom van. nem tudom, ezzel működne-e. Majd egyszer mindent cserélni szándékozok, de egyenlőre ez van. -
Coolmat
őstag
válasz
gyulank #33628 üzenetére
Ahogy fentebb is írtam, teljesen lutri megmondani mikor fog behalni, lehet 1 év múlva, lehet 10 év múlva, lehet 1 héten belül, senki sem tudja. Nyílván a gyár úgy igyekszik megtervezni ezeket, hogy a garancia lejárta után nemsokkal haljanak meg, és vehess újat, de ez a "tervezett meghibásodás" sem mindig úgy jön be ahogy a gyártó akarja.
A 24/7-es üzemre tervezettek nyílván jobban bírják, a "hagyományos" társaiknál. Ezek között van a WD Red NAS-ba szánt szériája, de van még pár hasonló pl. WD AV-GP video streamingre szánt széria, Seagate Pipeline, régebbi Hitachi Ultrastarok stb. Ezek szerintem egy átlagfelhasználó számára felesleges többletet nyújtanak, tényleg csak akkor gondolkozz ilyesmi vételén, ha folyamatosan megy a géped nagy igénybevétellel.
A 2TB-nál nagyobb HDD-kre vonatkozó limitációkat fentebb leírtam.
Nevezzük az egyszerűség kedvéért azt is adattárolásnak, ha pl. torrentezel vagy egyik HDD-ről a másikra filmet másolsz rá, mert ez annyira nem megerőltető művelet a számára, mintha oprendszer és programoknak is futnának róla, és folyamatosan reszelnék a vinyót.
Hibrid merevlemezek nem nagyon elterjedtek még, kell még 1-2 év amíg a köztudatba kerülnek és több ilyet adnak majd el, mint hagyományosat. Nyílván ha az SSD cache elromlik benne, akkor használhatatlan lesz az egész, de ezekbe direkt olyan SLC NAND chipek kerülnek, amik jobban bírják a strapát az MLC vagy TLC változatoknál, ezért hamarabb fog megpusztulni a mozgó alkatrészeket tartalmazó hagyományos része, mint a gyorsítótár.
Nem tudom milyen géped és pontosan milyen alaplapod van, de nem lehet egy mai darab ha olyan HDD-k mennek benne amiket fentebb linkeltél (talán még SATA port sincs benne). Ha esetleg új gépet tervezel (vagy már van) és abba keresel HDD-t, akkor két lehetőséged van megfizethető áron:
1. SSD + 5400rpm-es HDD
2. 7200rpm-es HDDNyílván az első lenne a jobb megoldás, de a drágább is. Nem tudom mennyit szánsz rá, így addig sajnos nem tudok konkrétumokat ajánlani.
-
CoolBoy323
nagyúr
válasz
gyulank #33628 üzenetére
hűha, Te rosszabb vagy mint én
a túlspilázásban túlteszel rajtam nem kicsit, pedig én is tudok variálni, vacilálni rendesenszóval túlliheged a dolgot: vegyél egy HDDt, ha megdöglik pár nap alatt, akkor selejtes volt, ha nem, akkor a jó Isten sem fogja megmondani, h meddig fog "élni"
-
gyulank
addikt
válasz
kleinguru #33626 üzenetére
A garancia más kérdés. Engem az érdekel, hogy ténylegesen meddig bírják, és ha nem bírják tovább, mibe halnak bele, és reménytelen leszedni a fontos adatokat házilag a rosszból? 3TB-nál biztos több fontos adat gyűlik össze/veszik el.
Melyik bírja jobban? A NAS-nak szánt?
Melyik butaság? Hogy 1,3x tovább bírja, vagy, hogy strapabíróbbra tervezik a 7200-ast, és nem befolyásolja az élettartamát?
Ezt az alaplap adatlapjában megtalálom, hogy 1 db. 3TB-os HDD nem működik vele, vagy összesen 3TB?
De pont azt fejtettem ki, hogy olyan tevékenységet, ami csak adattárolásnak nevezünk ebben az esetben szerintem szinte senki sem használ. Mert ha azért veszem, mert nincs helyem, akkor sem csak adattárolás, mert alapból arra töltök. Az pedig akár 24/7 is lehet, és a kis fájldarabok írása/olvasása miatt gyorsnak is kéne lenni akkor is, ha nem azon van az oprendszer. De egyenlőre nincs pénzem külön SSD-re. Mondjuk mostanában nem nagyon olvastam HHD-ről. Már nem éri meg jobban az ilyen? Ha egy HHD-ben tönkre megy az SSD rész, akkor a HDD része se használható? Szóval én természetesen gyorsat, halkat, keveset fogyasztót, olcsót, és örökké kifogástalanul működőt szeretnék nagy tárkapacitással. De ki nem? De ezért nem tudom, melyik lenne a legjobb, mert ezek fontosak, de nem tudom, hogy melyik tényező hányszorosan befolyásolja a többit. Az is fontos, hogy hűtetlen házba lenne. Rendszer lenne, legalább is pár évig biztos, mert a jelenlegi lemezeimtől biztos gyorsabb mind. De utána is arra megy a torrent is, szóval igénybe lesz véve, akármire használom. De nem tudom, mennyi ideig nem kell cserélni, ha 7200-as, és sokat megy, és menyi lenne a különbség, ha 5400-as lenne, és ugyanannyit menne.
-
Coolmat
őstag
Hubba12: Annyi még elfogadható, főleg egy 10000rpm-es HDD-től.
tDr1v3r: A friss ajánlott listát itt találod. Ha ki tudod tolni 18k-ig a keretet akkor ezt a kettőt javasolnám iponból: Toshiba DT01ACA100, WD10EZEX. Gyorsak, halkak és egytányérosak. Az ST1000DM003-at csak azért nem ajánlom innen mert kicsivel drágább, és csak 1 év garis náluk.
gyulank:
Na ez aztán a kérdésáradat
Próbálok sorban válaszolni:
Hány évet bírnak ki? Abszolút lutri. Valakik szerint az 5400rpm-esek tovább húzzák némivel az alacsonyabb fordulatszám miatt, de ha visszakeresel a topikban azért sok idő előtt elhalálozott WD Green-ről is lehet olvasni, úgyhogy szerintem ne jelentsünk ki ilyesmit általánosságban. Inkább aszerint válassz, hogy mire szeretnéd használni: rendszernek, programok és játékok futtatására 7200rpm-est, csak adatok (filmek, zene stb.) tárolására 5400rpm-est.
A 24/7-es működésre hitelesítés azt jelenti, hogy a gyártó felkészítette huzamos igénybevételre, vagyis pl. hogy folyamatosan menjen egy NAS-ban vagy szervergépben a HDD. Ezekre a darabokra általában több garanciát is adnak, de jóval többe is kerülnek mint a "hagyományos" HDD-k.
A több tányér ugye több fejet és alkatrészt is jelent, ezáltal elméletileg több lehetőséget a meghibásodásra, de a valóságban szerintem nem lehet sokkal nagyobb a 2-3-4 tányéros merevlemezek meghibásodási aránya (pontos statisztikákat nem ismerek, talán a Kürt kft-nek vannak ilyen kimutatásaik
).
Fejparkolásokat elsősorban a kisebb fogyasztás miatt vezették be. Ez hasznos is notebookokban, de 3,5"-os HDD-knél sok értelmét nem látom, mert az a 0,5-1W amit így megspórol a HDD nem fog észrevehetően jelentkezni a villanyszámlán, ellenben egy idő után jól kinyírja a fejet az állandó parkolgatás. Ezt WD Greeneknél viszonylag egyszerű kikapcsolni a WDIDLE programmal, de más típusok (pl. az új Seagate 7200.14 széria) esetén sem sokkal bonyolultabb permanens letiltani az APM-et.
2TB-nál nagyobb HDD-kkel fordulhatnak elő kompatibilitási zűrök. Egyrészt ezeket már GPT szerint kell formázni, amit a WinXP 32 bites változata egyáltalán nem kezel, és ha booteszközként szeretnénk használni, ahhoz 64 bites Vista/Win7/Win8 szükséges EFI vagy UEFI BIOS-os alaplappal.
5400rpm vs 7200rpm sebességbeli különbségek: ugyanazon tányérmérettel szerelt HDD-k esetén gyorsabbak a 7200rpm-esek lineáris írás/olvasásban (ez a mostani 1TB-os HDD-knél max sebességet nézve kb. 165MB/s vs 200MB/s-et jelent), és általában az elérési idejük is jobb ezáltal I/O teljesítményük is nagyobb.
HDSentinel az esetek többségében megbízható eredményt ad. Aszerint amit írtál a Samsungod eléggé döglődik, fontos adatot nem tárolnék rajta a helyedben, mert bármikor feldobhatja a talpát. A Quantum Fireball viszont meglepően jól tartja magát, ami a régi gépemben volt 10GB-os példány idejekorán elhalálozott, de egy hasonló kapacitású WD még a mai napig működőképes.
Szerk: látom megelőztek, de így ketten remélem kielégítő választ adtunk minden kérdésedre
-
válasz
gyulank #33625 üzenetére
Mennyit kéne kibírnia egy HDD-nek?
Változó, régebben még 5év garanciát is mertek rájuk vállalni.Mi a különbség az adattárolásra szánt 5400-as, és a NAS-ba szánt 5400rpm-es HDD-k közt?
Nem feltétlenül van különbség, de ha van, akkor lehet hogy fizikai felépítését tekintve, jobban bírja a rezgéseket illetve általában több garanciát szoktak rájuk adni.Mit jelent a 24/7?
Éjjel nappali működést (A hét minden napjának 24 órájában megy)Élettartamot úgy kell számolni, hogy ha 7200/5400~1,3, akkor az 5400-as kb. 1,3x tovább bírja, vagy a 7200-asok úgy vannak tervezve, hogy jobban bírják a strapát, és nincs különbség?
ButaságMennyit befolyásol élettartamban, hogy hány lemezes?
Erre nincs kimutatható statisztika, de egy biztos, a több lemez több hőt jelent.A fejparkolások akkusztikailag zavaróak, de azért vannak, hogy védjék a lemezt, vagy zavaró is, és árt is?
Idegesítő az biztos, használni sem feltétlenül használ.Valaki írta itt, hogy a 3 lemezes 3TB-os HDD-kkel kompatibilitási problémák is felléphetnek. Mik?
Nem specifikusan a 3 lemezes, hanem a 3TB-os vinyók esetében a kompatibilitás nem feltétlen megoldott régi biosokkal.Sebességben nagy különbség van az 5400, és 7200-as HDD-k közt?
~33% (ezt már te is kiszámoltad), de ez elméleti különbség, nem mindig mérhető ennyi, ami biztos lényegesen gyorsabb, de ha csak adat tárolásra kell merevlemez, akkor teljesen jó az 5400rpm-es isSzóval, olvastam, hogy ha nem hajtják túl, akkor rendszernek ajánlott a 7200-as. De mit jelent, hogy nem hajtják túl?
Ezt nem értem én sem...
rdekelne még, hogy milyen webáruházban lehet olyat rendelni, amiről tudom, hogy a 2. szám/betűsor is megegyezik az itt ajánlottakkal?
A legtöbb közkedvelt bolt ilyen -
gyulank
addikt
Sziasztok!
Sokat olvastam itt, de pár dologra nem találtam konkrét választ.
Mennyit kéne kibírnia egy HDD-nek? Szóval kb. hány évet kéne kibírnia mondjuk egy 7200-as fordulatú, és egy 5400-asnak? Mi a különbség az adattárolásra szánt 5400-as, és a NAS-ba szánt 5400rpm-es HDD-k közt? Mit jelent a 24/7? Élettartamot úgy kell számolni, hogy ha 7200/5400~1,3, akkor az 5400-as kb. 1,3x tovább bírja, vagy a 7200-asok úgy vannak tervezve, hogy jobban bírják a strapát, és nincs különbség? Mennyit befolyásol élettartamban, hogy hány lemezes? A fejparkolások akkusztikailag zavaróak, de azért vannak, hogy védjék a lemezt, vagy zavaró is, és árt is? Mert el tudom képzelni, hogy árt, mert pl. egy scannerben is dupla annyit megy a levilágító csak azért, mert visszahúzódik az elejére, pedig a következő lapot visszafele is be lehetne olvasni. Valaki írta itt, hogy a 3 lemezes 3TB-os HDD-kkel kompatibilitási problémák is felléphetnek. Mik? Sebességben nagy különbség van az 5400, és 7200-as HDD-k közt? Szóval, olvastam, hogy ha nem hajtják túl, akkor rendszernek ajánlott a 7200-as. De mit jelent, hogy nem hajtják túl? Mert szinte mindig menne. A torrentet sem sorolnám az adattárolásba, mert apró fájldarabokat tölt le, és folyamatosan mennie kell, és szanaszét töredezhet. A töredezettségmentesítő szintén helyezgeti az apró fájlokat, plusz a rendszer is. Szóval ez már elég túlhajtásnak szerintem, plusz a vírusellenőrzők, vagy ilyesmi. Ha így nézzük, csak az számít adattárolós lemeznek, amire egybe másolom fel a fájlokat, mert azon nincs töredezés. Érdekelne még, hogy milyen webáruházban lehet olyat rendelni, amiről tudom, hogy a 2. szám/betűsor is megegyezik az itt ajánlottakkal? Végül szeretném tudni, mennyire megbízható a HD Sentinel, mert már vagy 3 éve is ilyesmi értékeket adott, ami szerintem 100% hülyeség. Szóval 2 lemezem van. Az egyik Samsung SP0802N [S00JJ10WC38044] Azt írja 1 lemezes, 80*1 000 000 000 bájt, 7200rpm. Teljesítmény: Kiváló 92%, Kondíció: Rossz 15% Működés: 962 nap 15óra 48perc. Hátra van 19 nap, és 12193-szor indult/állt le. A másik Quantum Fireball Ict20 30 [053109361981] Azt írja 2 lemezes 30020*1 000 000 bájt, 4500rpm. teljesítmény: Kiváló 100% Kondíció: Kiváló 100% Működés: 635 nap, 17 óra Hátra van: több mint 1000 nap. ki/be 11117. Csináltam HDTune teszteket is. -
tDr1v3r
veterán
Sziasztok!
~15-16k-ig milyen új, iPon-ban is fellelhető merevlemezt tudtok ajánlani? Asztali gépbe lenne (SSD átment a notiba ugye), és ezért kéne egy rendszerlemeznek is használható, gyors, halk és lehetőleg minél nagyobb tárhelyű példány.
Nézegettem az első hsz-ben lévő listát, de annyi példány van beírva, aminek nem tudok egyszerre utánanézni... meg ugye nem is biztos hogy teljesen friss a lista. Ezért jobb lenne, ha Ti tudnátok segíteni a választásban.
Nos, mit tudnátok ajánlani a fent említett kritériumoknak megfelelően?
-
Hubba12
senior tag
A WD Raptornak 150 Gb jó a 40-42 fok vagy az sok?
-
Csori96
tag
Sziasztok!
Vettem egy ST1500DL003 (Seagate Barracuda Green 1,5TB 5900 64MB SATA3) HDD-t. Szerdán be lett szerelve és végeztem rajta pár tesztet: HD Tune Pro (Benchmark, Random Access), Hard Disk Sentinel (Véletlen Elérési Idő Teszt), CrystalDiskMark. Ezután rámásoltam nagyjából 200GB-ot, majd még este elindítottam egy "Felületi Teszt"-et a Hard Disk Sentinellel (4óra 20percig tartott). Kedden újra el akartam végezni a korábbi teszteket a "Felületi Teszt" kivételével így, hogy nem üres a HDD. A CrystalDiskMark-kal kezdtem, félig meg is volt teszt, de hirtelen elkezdett 'szirénázni' a gép (gyors, egyforma, sípoló hangok egymásután), majd gyorsan kikapcsoltam (Start menü --> Leállítás). Miután bekapcsoltam nem volt semmi baja, de pár órán belül még kétszer elkezdett sípolni (rövidebb, 2-3 sípoló hang). Ma (csütörtökön) újra halottam, ezt a sípoló hangot, de csak egyszer és egy sípolásból állt. Mi lehet a gond?
-
vond
MODERÁTOR
válasz
Calogero #33612 üzenetére
Most én csatlakozom hozzád...
(#33611) zsolt501: Ez Neked is szól...
WD20EFRX 70 óra működés után 6 fejparkoláson áll HDS szerint...
Amúgy ugyanazokat tudom elmondani, mint Calogero... Rezonancia mentes és gyakorlatilag hangtalan (többszáz soros utorrent betöltésnél is csak nagyon fülelve, közelhajolva hallom a hangját (itt a HD103SJ úgy kerregett, mint egy kávédaráló)...
Hőmérséklet nálam egy szintén leszabályzott, 7-800-on pörgő 12-es venti mögött nem ment még 26°C fölé intenzív használat közben sem... Sharkoon Rapid-Case aluházban max. 38°C volt... Végül úgy döntöttem, hogy inkább beteszem a házba és a HD103SJ ment a külső rack-be, hisz a külső vinyót jóval ritkábban fogom használni, ez a WD meg gyorsabb, halkabb, és kevesebbet is fogyaszt...
Szerintem is jó vétel az EFRX széria...
-
Minstrel
senior tag
Tárolásra és médialejátszó mellé melyik 2TB lenne a legjobb? Eddig a WD20EARX-ot nézegettem, de egyre inkább olyan véleményeket olvasok róla amik miatt inkább másfelé nézegetnék. Szóval a 24-26.000Ft-os árban melyik márka lenne jobb?
-
fogtunder
nagyúr
sziasztok,
van egy netgear stora otthon, ez szolgálja ki médiával az otthoni hálózatot, sajnos a két 500 gigás wd caviar greenem közül az egyik halálba hajtotta magát idő közben, majd sűrű filerendszer hibák kíséretében elhalálozott.
pótlásként egy 2TB-os egységre gondoltam, ezek a biztosan támogatott típusok
ebből mi az, amit érdemes lenne venni? azt tudom, hogy a samu tovább fut seagate néven, de arra csak egy év gari van, megbízhatóbb ez, mint a wd20earx/ears, amire adnak két évet? azoknál még mindig állítani kell a fejparkoltatást (asztali gépem nincs, ezért kissé nehézkes)?
-
VOid
tag
válasz
Coolmat #33610 üzenetére
Igazából nem hallottam sok jót a WD green szériáról szóval azt kihagynám, de pl egy Seagate 2TB 64mb cache 7200rpm (néhány játék lehet a HDDre lenne telepítve) akkor bőven elég lenne egy SSD mellé ?
Bár Seagateről nem tudom mennyire megbízható de mivel nem sok választás vanezért e mellett döntenék most, de valaki megerősíthetne.
-
dodopek
addikt
Sziasztok!
Mit gondoltok erről?
link -
McSzaby
őstag
Sziasztok!
Egy ilyen winchester vásárlásán gondolkozom. Itthoni szerverbe lenne és fontos a fogyasztás és zaj, szóval erre gondoltam. Egyelőre erről menne az op.rendszer is, de most nem a sebesség, hanem inkább a zajszint és a fogyasztás fontosabb. Szerintetek jó választás lenne?
Szerk.: Természetesen folyamatosan működne a gép egy Debian alatt, tehát nem nagyon lenne kikapcsolva.
-
Calogero
addikt
válasz
Coolmat #33605 üzenetére
18 óra használat utáni adat : 193,Load/Unload Cycle Count 3
Még ezeket tudom elmondani a WD RED-ről: Csendes (előtte 2 samsungom volt (HD103SJ, HD203WI)), és nem melegszik.
Már félig belaktam a 3TB-s HDD-t, másoláskor mért adat a HD Sentinel szerint maximálisan 31 fok volt. Egy CM690 házban használom egy 5V járó 12 centis ventivel.Azt hogy megéri-e a plusz költség a GREEN-hez képest?
nekem igen.
zsolt501: Nekem a nagyobb testvére van, eddig teljesen megvagyok vele elégedve, azt kaptam tőle amit elvártam.
csendes, nem melegszik, nem parkoltatja a fejet, adattárolásra tökéletes. -
zsolt501
nagyúr
A véleményeteket szeretném kérni erről a winchesterről, illetve akinek tapasztalata van már vele azt is szívesen venném.
Egy HP MicroServerbe menne, nem lesz RAID tömb.
-
Coolmat
őstag
VOid: Blacket szvsz felesleges SSD mellé venni, mellesleg nagyon túlárazott. A "mezei" 7200rpm-es és a Green 5400 vagy 5900rpm-es HDD-k ugyanazon méretkategóriában kb. egy árban vannak. Ha játék és néhány program is futna HDD-ről, akkor érdemesebb 7200rpm-est választani, ha csak adattárolásra lesz (filmek, zene stb.) akkor bőven jók a "zöldségek" is.
FefeeX: Ne higgy nekik meg a WD Intellipower marketingjének sem, 5400rpm-es minden WD Green és Red (lásd a GYIK ide vonatkozó részét a lista alján).
-
FefeeX
veterán
válasz
Coolmat #33605 üzenetére
köszi, nagyon hasznos. Viszont valami gáz lehet mert azt írta a wd20efrx fix5400, az iponnál meg nem egészen ez van fenn...
-
VOid
tag
Sziasztok,
Lehet hülye kérdés lesz, vagy már kérdezte valaki előttem, de érdemes SSD mellé gyors HDDt venni? Ezt még nem tudtam eldönteni, pl meglehetne érezni a különbséget ha egy wd caviar black 2 terás lenne a gépben ssd mellett vagy egy lassabb 2TBos seagate?
Köszönöm előre is a választ
-
cdl
senior tag
Sziasztok.
Erre a lemez is beleesik a fejpakolgatási mizériába?Szeretnék venni a médiajátszómba egy vincsit. Csendes legyen, ne melegedjen, csak filmek lennének rajta, ezért gondoltam ezt megvenni.
De ez az átállítást kihagynám, nem értek hozzá. -
Coolmat
őstag
válasz
kleinguru #33604 üzenetére
3 és 2TB-osoknál is kb. 11-12k-ra jön ki 1TB ára. Az 1TB-os és 500GB-os winchestereknél sokkal rosszabb ez az arány.
FefeeX: Ajánlott HDD-k listája.
Calogero: Köszönöm szépen, kíváncsian várom. Egyre több megerősítést kapok, hogy a Red széria nem parkolja a fejet, ezért már javítottam a listában is (kivettem a ** jelölést ezeknél).
-
FefeeX
veterán
NASba gondolkozom, hogy cserélném az egyik meghajtót... ár/érték arányban a 2tb vinyók tűnnek legjobbnak, ezek közül melyik az, ami ajánlott?
-
krisztian98
csendes tag
Sziasztok,
A szokásos kérdés:
Milyen winyót vegyek.1) Rendszer vinyónak szeretném.
2) Nem tervezek a közeljövőben SSD-t venni.
3) 2Tb körüli kellene.
4) Sata2-es alaplap
5) 30e körül szánnák rá
6) PC vizes, így nem lenne jó, ha állandóan hallanám, hogy ketyeg.Annyi, meg annyi felhozatal van, hogy nehéz dönteni.
Köszi.
K
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hír Új 12 és 14 TB-os merevlemezek jönnek az év végére a Toshibától
- Hír 2020-tól gyorsan nőhet a Seagate HDD-k tárkapacitása
- Hír 14 és 15 TB-os merevlemezeket mutatott be a Western Digital
- Hír Nagy kapacitású héliumos Seagate merevlemezek érkeztek
- Hír Drasztikusan növeli az adatátvitel tempót konvencionális HDD-iben a Seagate
- Hír Alig van eltérés a HDD-k között a Backblaze megbízhatósági statisztikájában
- Hír Megérkeztek a Western Digital 10 és 12 TB-os Purple merevlemezei
- Hír Itt a Western Digital 14 TB-os PMR HDD-je
- Hír Hatékonyabb notebookokba szánt HDD-t mutatott be a Toshiba
- Hír Hagyományos irányt követő modellekkel frissíti vállalati HDD-it a HGST
- Hír Új technikával gyorsítaná a merevlemezek működését a Seagate
- Hír Seagate SkyHawk AI merevlemezek mesterséges intelligenciához
- Hír Egy év múlva érkezik a Seagate 20 TB-os HDD-je – HAMR technológiával
- Hír 40 TB-os HDD-ket ígér a Western Digital MAMR technológiája
- Hír Elsőként mutatott be 14 TB-os merevlemezt a HGST
- Hír 12 TB-os HDD-vel bővült WD Gold sorozat
- Hír Olcsó és gyors 8 TB-os merevlemezt hozott a Toshiba
- Hír Új HDD-családdal támadja az adatközpontokat a Western Digital
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 12100F 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 6GB Rampage SHIVA SilverStone 700W
- BESZÁMÍTÁS! Asus X570 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB FRACTAL DESIGN Meshify 2 650W
- Ne hagyd ki: AORUS ELITE lap, 41.500 Ft-ért! 0% THM-re is!
- Mini PC, tiny PC HP ProDesk 600 G2 i5-6500T, Fujitsu Esprimo i5-7500T
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest