Hirdetés
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. október
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
TeeJay
üzenetére
De miért Te akaron azt megmondani, hogy a felhasználónak mire legyen igénye?
Szerintem azért vannak pár millióan, azaz egy régebbi típus filléres gyártásának fenntartásához éppen elegen, akiknek jó okuk van arra, hogy az olcsóbb, de lassab, ám nekik pont megfelelő készüléket válasszák.
Ilyen jó ok lehet pl. az, hogy a router várható élettartamán belül nincs érdemi esély arra, hogy a magasabb igényeket támasztó szolgáltatásuk legyen. Nálunk pl. ez a helyzet.
De leegyszerűsítve a dolgokat: ha valakinek elég egy olcsóbb eszköz, és nem akar a drágábbért felárat fizetni, az miért probléma?
MaCS
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Maximálisan egyetértek Kalival!
Nálunk pl. a magasságosságos monopol szolgáltató ígérete szerint a környéken soha a büdös életben nem lesz 10 Mpbs-nál gyorsabb a vezetékes net, ami a gyakorlatban 2-3 Mbps-ot jelent.
A holland barátaimnál a 100 Mbps már luxus, de nem is igazán értik, hogy mire kéne ilyen gyors, bőven elég a fele is, a Németországban élő szülőknél (igaz, hegyi falu) magánlakásba maximum 25 Mbps-ot adnak.
Nálunk a családban egy nagyközségben kb. 40 Mbps a rendelhető maximum, ami a környék összes falujára igaz, bár a legtöbb helyen a tizede sincs meg.
Miért is kellene mindazoknak, akik ilyen területen élnek, drágább eszközt vásárolniuk?
MaCS
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Semmi szégyen nincs, arányában nagyon sok helyen még a 100 Mbps közelében sincs a net, sőt!
A mobilok sem avultak el minden tekintetben, elvárások és rászánt összeg kérdése a dolog.
Akinek igénye és pénze van rá, már most is vehet olyan eszközöket, amik biztosan jók lesznek sok év múlva is az akkori leggyorsabb nethez is, de most nem olcsó és amilyen tempójú a fejlődés és változékony az árazás, nem feltétlenül éri meg ilyen szinten előre gondolkodni, nem is sokan vásárolnak így előre, ezért a gyártói oldalon is érthető, hogy nem dolgoznak általánosságban és összességében ennyire előre. -
quailstorm
félisten
válasz
TeeJay
üzenetére
Mobiloknál is ugyanez megy, csak nem a 300 ezres ársávot kéne nézni.
Belépőszinten simán eladnak 2012-2013-as technikát, Spreadtrum vagy MT6580M chipekre gondolok.
Alcatel 1C például. Az MT6580M egy gyártásoptimalizált MT6582, ami meg 2013-ban volt alternatív-középkategória. És ilyet még árulnak. 32-bites, nem támogat OpenGL ES3-at, és LTE-t sem. Eközben az én használtan 25k-t érő Z3 compactom meg mindezeket tudja - bár még mindig csak 32-bit az is - meg az 5G WiFit is, az új Asus-szal 150/150...
De a Samsung J-széria se jobb, az is nettó lehúzás szokott lenni J1-től J5-ig mindenképp. -
adalbert1
veterán
válasz
TeeJay
üzenetére
Tegnap én is vettem végül egyet, igaz 6k-val drágábban a media marktban, az euronics kicsit komolytalan cégnek tűnt, miután többször beszéltem az ügyfélszolgálattal (minden üzletük telefonszáma először oda fut be), de hiába kapcsolták kétszer is a közelemben található üzletüket, ott egyszer sem vették fel a telefont, potyára pedig nem akartam odamenni (egy jó 15-20 percnyire vannak autóval).
Eddig maximálisan elégedett vagyok vele, egyelőre úgy tűnik, hogy PS4-en is megszűntek a hirtelen felugrik a ping akár 4-5000 ms-re esetek, a net minden eszközön jól megy (igaz, most még a Digivel kell egy kört futnom, mert hiába emeltettem meg a netemet, csak 100/100 közelében van a sebesség, igaz, mivel már 7 éve, hogy bekötötték, így lehet, hogy akkor csak sima cat5 kábelt használtak). -
quailstorm
félisten
válasz
TeeJay
üzenetére
58U-t fogom most venni használtan, mert abban több a moddolási potenciál, van rá OpenWRT. AC66U B1-re valószínűleg nem lesz normális sose, az AC68U-ra legalábbis olyan van, amin WiFi nem megy egyáltalán.
A kettőt csak akkor tudnám összevetni, ha adna valaki kölcsön B1-et.
Nekem most WDR4300 van, ahhoz képest bármelyik hatalmas előrelépés lesz.
-
szatocs1981
aktív tag
válasz
TeeJay
üzenetére
Mostanában egyszerűen gondol egyet és laptopon elmegy a net (WiFi). Tálcán kis sárga felkiáltójel a jelerősség mellett. Csak a router újrainditása után lehet ismét laptopon netezni, mig a hiba újra nem jelentkezik.
TP-LINK Archer C2 AC900 nem tartozik az ajánlottak közé?
-
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Ameddig nincsen olyan igény amely ki is tudja használni a gigabit feletti sebességet, addig nincs is értelme az olcsóbb eszközöknek.
Max WAN port szinten lenne egy lényegesen nagyobb hálózat esetén igény a gigabit feletti sebességre, pl kisebb cégnél de LAN oldalon továbbra is elég lesz még egy ideig a gigabit (szerver nem számít). -
-
-
-
Geresics
addikt
válasz
TeeJay
üzenetére
"a RAM amúgy is azért van hogy használja nem? vagy az jobb 80%-a szabad? attól gyorsabb lesz a vas?"
Ebben igazad van, csak épp, ha hozzá akarok adni még egy feladatot, akkor már erősen töri a fejét a vas, és igen, ha van szabad memória, akkor egy új parancs végrehajtása kevésbé megterhelő neki
"kétlem hogy az Asus gáz lenne"
Igazad lehet, a fent leírt sok minden nem bug, hanem feature!
(#66548) Multibit
Az USB 3.0 nem létszükség, HA lesz NAS-om, viszont nem hiszem, hogy 2018-ban olyan hatalmas elvárás volna egy ilyen port egy routeren, de lehet az én elvárásaim túl magasak egy 30eFt-os cucc esetében?
A switches észrevételt köszönöm!
Ezek szerint megint a könyvelés határozta meg, hogy a mérnökök mit tehetnek a termékbe, mint azt már oly sokszor... 
A netem pedig digis, de ez az én szemszögemből irreleváns. Nem a netem akarom 100%-ban kihasználni (arra lehet egy Xiomi router a gearbestről is elég volna), hanem minőségi előrelépést szeretnék, hogy kevesebb idegsejtem pusztuljon el egy-egy film letöltésekor!
Tudom-tudom, ne töltsek le filmet, de mentségül fel tudom hozni, hogy a nagy részüket megnéztem moziban még az első héten...
Szerk.:
Ezt a sok smile-t pedig azért rakom be, hogy érzékeltessem, hogy nem Nektek akarok beszólni, és köszönöm a tudásotok megosztását!
Igazából a termékekkel van bajom, de lehet én vagyok a hisztis pi...
-
Geresics
addikt
válasz
TeeJay
üzenetére
Semmit. Megy a torrentkliens, meg vannak osztva a HDD könyvtárai, ééééés... ennyi. Resetelem a routert, elindul, 5... 4... 3... 2... 1... megtelt a RAM. Sem AiCloud, sem AiDisk, sem FTP, sem Media Server, semmi! Rá van dugva egy nyomtató, amit évente 3x kapcsolok be, meg egy laptopwinyó, amin megy a Download Master. Pont.
Ezért is szeretnék igazából más gyártót, mert ha bemegyek a Download Masterba, és minden parancskiadás után nem számolok el tízig, akkor random dupla sorok jelennek meg, amiket nem lehet törölni, csak másnap...
Ja, és eddig max 5-6 torrent ment egyszerre, de ebben a pillanatban is csak 1 megy (Deadpool - készültem a mozira)...
Szóval nézegettem én is az összefoglalót, de nem vagyok eldőlve az ASUS-tól. Régóta érik bennem a csere, és ma úgy jutott eszembe, hogy haverom írt, hogy az ő ASUS-a az istenért sem engedi megnyitni a Download Managert. Resetelte, leválasztotta a winyót, újratelepítette a DM-t, stb. Persze én már tudtam a megoldást, mert már én is jártam így: azasuswarekönyvtárat át kellett neveznie (nem szeretek törölni), és voila, mintha sosem látta volna még a router a hdd-t...Szerk.: ezért is gondolkodom egy NAS-on, mert akkor a torrent sem terheli a pici, ám drága routerem memóriáját

-
válasz
TeeJay
üzenetére
N18 vs AC66:
"AC-nak dual antennája van kétlem hogy attól rosszabb lenne a vétel
illetve drágább de az AC-t meg kell fizetni"Pedig vélhetően pont erről lehet szó, és ennek megvannak a maga fizikai okai.
Próbáltuk. Az AC66uB1 szerintem a maga kategóriájában verhetetlen ajánlat és a 2,4 GHz-es wifije is nagyon jó -- de azonos körülmények között az N18 wifije, ha nem is sokkal, de érezhetően ésstabilan jobb volt.
MaCS
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Távirányítós konnektorban van nálam is. Ha nem vagyok otthon (dolgozom), vagy alszunk... nálunk sem megy a modem és a wifi. Persze nem ezoterikus okok miatt
Környezetvédelem és élettartam az egyik fele... másik a társasházi együttélés filozófiája: nem zavarjuk egymást, ha nem kell... Se porszívózással, se a kevés wifi csatorna foglalásával. Tudom, hogy a többség nem így csinálja, de ez engem nem zavar. A filmet sem lopom, de nem zavar ha mások igen és emiatt is megy a router állandóan. Szerintem nincs ezzel gond. Ahogy szerintem velem sincs
Emiatt hétköznap napi néhány órát megy csak az internet. Amíg ébren vagyunk otthon. 
-
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Ez nem (csak) ASUS sajátosság, pl. a TP-LINK is ezt csinálja, elég megnézni a 841Nx szériát, vagy a 1043Nx-t, utóbbi esetén pl. a v5-ről eltűnt az USB, de az Archer szériában is volt ahol HW ver. váltáskor teljes chipset váltás is történt, Atheros -> BroadCom, D-LINK dettó, szóval nem egyedi eset ez.
-
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Simán tudja pedig a megfelelő firmware verzióval és beállításokkal, én is sok helyre tettem már ilyen típust, ahol és amikor a Digi nyomja a maximumot, ott a router átnyomja.
Más kérdés, hogy mostanság egyre több helyen panaszkodnak csökkenő sebesség miatt, kimegyek persze, de nem a router a hiba forrása, hanem a szolgáltató nem tud már annyit adni.
Ja, adtak ki olyan firmware verziót, amivel hirtelen töredékére esett a sebesség, arra figyelni kell. mert nem is egy ilyen van és nem mindegyiket vonták vissza, addig legalábbis nem, amikor legutóbb néztem. -
-
-
-
-
Brandynew
őstag
válasz
TeeJay
üzenetére
Feltételezem, hogy egy újabb, SATA III-as merevlemezed van, ellentétben a kérdezővel, aki állítása szerint 100 MB/s (nem Mbit) sebességgel is tudott torrentezni egy HD501LJ HDD-re. És igen, a kliens nálad is használja a RAM-ot, neked sem közvetlenül a HDD-n rakja össze a letöltött szeleteket.
Igenis a háttértár sebessége a szűk keresztmetszet, azért megy "csak" 700-800 Mbit-tel a torrent. Ez nem az Asus N66U miatt van.
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Akkor sem ugyanazt tudja. Mert legelőszőr ezt írtad.

Pont ezért is drágább.
Aztán, hogy egy átlag otthoni felhaszálónak szüksége van erre, ... ahogy utólag próbáltál korrigálni... Na az már jogos lehet.Általánosságban és a konkrét esetben (#61256)... amire írtál és az eredeti ajánlás szólt.... Szóval ha valaki nagyobb keretet ad meg, akkor azt tényleg illik kitölteni és bizonyos esetekben nem darabszámmal
, hanem értékes, megbízható eszközzel. Ez is az ajánlás íratlan szabálya.Az eredeti kérdező 50 tHUF-ot szánt egy routerre és nem routerekre. Plusz további összeget switch-re.
Nekem is C7 van, de attól még nem az kell mindenkinek és nem is C7-ek, csak mert még futná a keretéből.

szerk:
Nem Multibit védelmére keltem, csak láttam, hogy a lényeg sikkadt el előtted, amiről a kérdés szólt és amire az ajánlást adta. Ami szakmailag is és az adott kérdésre tökéletes volt. Ezért szerintem nem kellene elbizonytalanítanod a kérdezőt, feleslegesen.... csak azért mert többség nem szán ennyit egy minőségi eszközre... Annak az egyik oka az, hogy a Lajta itteni oldalán vagyunk és nem a túlsó felén.
-
Multibit
nagyúr
válasz
TeeJay
üzenetére
Féláron van Tp-link meg Asus és ugyanazt tudják
Ugyanazt???
Synology RT1900AC árak. Tehát melyik TP-Link, vagy Asus van féláron hasonló hardverrel és főleg(!) szoftverrel? -
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Úgy ahogyan írtad majdnem teljesen jó.
1 stream 20 MHz - 65/72 Mbps, 40 MHz - 150 Mbps
2 stream 20 MHz - 144 Mbps, 40 MHz - 300 MbpsEgy N300-as linken nagyjából, környezeti viszonyoktól függően, 2,4 GHz-n 80-100 Mbps mehet át, 5 GHz-n 100-120 is. Természetesen lehet ennél több is és kevesebb is.
-
krealon
veterán
válasz
TeeJay
üzenetére
"kár hogy eddig 4x4:4-es eszközben láttam csak"
Fizikailag minden tobb antennas eszkoz kepes lehet ra, ha megfelelo chipset es szoftver van benne.
Ahogy tobben irtak korabban, mar 2x2:2-es eszkozokben is jelen van."60ezret meg nem ér egy ilyen router, annyival kétlem hogy többet tudna ez a Beamforming..."
A 60-ezres routerben sokkal tobb plusz szokott lenni, mint a beamforming, de a beszerzes (hogy mi eri meg vagy nem), mindenkinek a sajat anyagi lehetosegeire es belatasara van bizva.

"főleg vasbeton panelban ha épp úgy van egy fal hogy zavar azt a beamforming sem fogja megkerülni szerintem"
Pedig ponthogy "meg fogja kerulni", mivel a vasbetonon nem tud athatolni a radiohullam.
A beamforming-gal pont hogy a visszaverodesek kozul a legjobb kerul hasznalatba, igy gyakorlatilag a "loreseken" (pl nyilaszarok) keresztul "keruli meg" a radiohullam az athatolhatatlan dolgokat. -
krealon
veterán
válasz
TeeJay
üzenetére
"tudnak Beamforming-ot ami nyalábformzást jelentene
de hogy ezt hogy a fenébe csinálja az jó kérdés mivel az antenna ugyanolyan mint más routeren
lehet csak egy nagy marketing bullshit"A kulonbozo antennak kozotti faziseltolas (kesleltetes) segitsegevel "szabalyozhato" (kiszamithato) az interferenciabol adodo nyereseg.
Egyebken a megvalositas "pofon egyszeru".
A kulonbozo antennakon beerkezo radohullamok kozotti kesleltetest hasznalja a radios egyseg sugarzaskor, igy jo esellyel a masik eszkonel pont egy interferencia alapu jel-erosodes jon letre. -
1eske
tag
válasz
TeeJay
üzenetére
Igen, ezekkel az érvekkel teljesen egyetértek, ha hosszútávra terveznék.
A baj az, hogy lehet hogy 1 év múlva nem ebben a lakásban és nem ebben az országban leszek és teljesen mások lesznek a szempontjaim és külföldön/másik szolgáltatónál a egyáltalán nem lesz ilyen gyors netem.
Arról nem is beszélve, hogy egyelőre egy 1.5 szobás lakásba használom, ahol egyedül lakom legtöbbször, oda meg az 50 Mbit-es Wifi is sok

Mondjuk abban az esetben magammal tudom vinni ezt a routert, mert egy C7 kevés helyen lenne rossz/kevés a közeljövőben.
Egyébként miért hangsúlyozod a V4-et ennyire? Mit tud az, hogy a V2-V3 szóba se jöhet?
-
1eske
tag
válasz
TeeJay
üzenetére
A C7 mivel tud annyival többet mint a C5, hogy érdemes legyen a többletet kifizetni?
Ha csutkán nem jön ki a 1000 Mbit/s akkor túl lehet élni. Szerintem ezt csak az használja ki akár 10 év múlva is, akinek a munkájához vagy hobbijához tartozik a nagy adatfogyasztás, Youtube nézéshez és 1-2 film megnézéséhez tökéletesen elegendő pár 100 Mbit is
A Wifi oldalról nézve a dolgokat ott se nagyon értem mihez kéne nagyobb adatsebesség mint 100 Mbit/s, amit egy gyengébb AC-s router is simán tud adni magából.
De kérlek cáfolj meg.
-
woodworm
veterán
válasz
TeeJay
üzenetére
Nem üldözöm a wifi sebességet és nem látom, hogy ez egy router kihordási idején belül változna számottevően. Szerintem a lemezműveletek és a hwnat nélküli címfordítás jól tükrözi egy soc erősségét és ebben a filléres mt7621-es égeti a nagyokat. De a korábbi c7-re az asus rt-n56u és a dir-860l wifi erősségben is ráver, 2,4 GHz-en pedig ugyanazokkal az eszközökkel sebességben is.
Ha ténylegesen erőbe akarnék fektetni, akkor valamelyik újkori linksys wrt lenne a nyerő. Természetesen a kevés tapasztalat híján ezek sem ajánlott eszközök. -
Joe123
senior tag
válasz
TeeJay
üzenetére
Nálunk úgy van 100-as digi, hogy a korábbi tv network hálózatot vették meg. Talán egy-két éve kérdeztem őket, itt ez a max, még 200-ra sem lehetett upgradelni. Szintén jópár helyen van olyan hálózatuk (pl. szüleimnél vidéken, ex aktív1 koax), amit nem ők építettetek, hanem mástól vették át, ezeken a helyeken tartok tőle, hogy még sokáig nem lesz 100-nál gyorsabb. Gondolom nagyobb prioritás nekik új helyekre benyomulni, mint a már meglévő helyeken fejleszteni, kivéve ha a fejlesztés könnyen megoldható (bent van az optika, csak eszközt kell cserélni esetleg).
-
mpo
veterán
válasz
TeeJay
üzenetére
Sajnos nem értek annyira hozzá, mint te, de optika a DIGI-nél is kétféle van, egy éve behúzták a társasházba az optikai kábelt, de még csak FTTB területnek számít, de lehetne 1000-es csomag is.
A DIGI is ezt írja:
Optikai szálas FTTB - FTTH technológiával kiépített területek internet csomagjainak árai.Ábra máshonnan:
[kép] -
woodworm
veterán
-
woodworm
veterán
válasz
TeeJay
üzenetére
Nekem egyetlen klienssel sem volt gondom, mondjuk ez szerencse kérdése.
Viszont pont téma odaát a topikjában. Aki érez rá késztetést, lehet próbálkozni cfw-vel, elég szép sikereket értek el. Tuning nélkül is megy az ~500Mbit, de nem kezdőknek való szerintem.
Wifin természetesen maradnak az eddig mért sebességek. -
Marci112233
addikt
-
Kos 7
tag
-
alPi86
csendes tag
válasz
TeeJay
üzenetére
Most úgy van beállítva, hogy minden automatikus (gondolom, ennek a csatornáknál azt kellene jelentenie, hogy megnézi, hogy melyik csatorna a "legtisztább") vagy úgy van, ahogy leírtad. Telefonon elég kellene, hogy legyen a 40-50 mbps, csak egyszerűen fel nem foghatom, hogy egy 240-es nettel és egy 450-es routerrel, hogy a fenébe tudok maximum 40-et kisajtolni a rendszerből. Úgy, hogy a szüleim lakásában a wifi tud simán 200-at. Az mondjuk ac-s router. De normális ekkora különbség?
Firmwaret nem frissítettem, mert sütöttem meg egy routert egyszer így és akkor elhatároztam, hogy csak akkor frissítek fw-t, ha arra tényleg nagyon szükség van.
alPi
-
-
-
Yoyoyo
tag
válasz
TeeJay
üzenetére
Nem azt "hallottam", hogy rossz a router, hanem jó pár ember írta, hogy ledobálja stb. (egy ismert webshop oldalán, 5%-os meghibásodás aránnyal) De mivel itt az ajánlott típusok között van, és sokan meg vannak elégedve vele, ezért kérdezem, hogy vannak-e hasonló tapasztalatok? Sajnos routerek terén nincs sok tapasztalatom, de ezekszerint megéri inkább a 1043ND v2 (v3 fw) hasonló árban?
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Nézz be a saját topikjába.
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Nézz be a saját topikjába.
-
válasz
TeeJay
üzenetére
Még akár jóval többet is. RT-AC56U topikjában mérte anno valaki, 370-380Mbps ment át WiFi-n.
szerk.: Egy példa.
De volt ~380Mbps mérés is, csak most nem találom. ~200Mbps sebesség átmehet n szabványon is 5GHz-en, RT-N18U-val 2.4GHz-en is volt stabil 160Mbps mérés, de a topikjában ott is írta valaki, hogy 200 közelében megy neki stabilan. Mondjuk ehhez már minimum a világűrbe kell költözni, de 450Mbps linken elképzelhető.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- Hobby rádiós topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- sh4d0w: Kalózkodás. Kalózkodás?
- TCL LCD és LED TV-k
- Pánikban a világ a Radeon RX 5000 és 6000 sorozat támogatása miatt
- Filmvilág
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- További aktív témák...
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Lenovo ThinkPad P15 Gen 2 Mobile Workstation - i7-11850H 32GB 512GB Nvidia RTX A4000 8GB 1 év gar.
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 32GR93U-B 32 144Hz IPS UHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B650 Steel Legend WiFi R5 8600G 32GB DDR5 500GB SSD RX 7800XT 16GB NZXT H700i
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Gubek-Einste
Dr.NX