- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Milyen notebookot vegyek?
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Vezetékes FEJhallgatók
- OLED TV topic
-
PROHARDVER!
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. március
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
takbal
csendes tag
válasz
katona.jozsi #104894 üzenetére
Nekünk pl. a földszinti router wifije még csak scanneren se jelenik meg az emeleten. 1m vastag födémünk van, öntött betonban fémhálóval.
> vezeték nélkül tudná a gigabitet mindenhol
Ezt kb. már az első elválasztó fal mögött se fogod tudni ...
-
Patice
nagyúr
válasz
Ha még most kerül kialakításra, akkor szerintem érdemes a plafonra LAN kiállást csináltatni és Access Point-okkal megoldani a WiFi-t.
Ezeket lehet a LAN kábelen táplálni árammal (POE), csak egy POE switch kell valahol a házban, ahol összefutnak a kábelek és rá tudod kötni a szolgáltatói eszközre. -
válasz
Elég lehet egy Asus TUF AX6000 és egy Asus TUF AX4200 AiMesh-ben a teljes lefedettséghez?
Csak helyszíni teszt során fog kiderülni.Vagy az AX4200 overkill kliens routernek?
Nem feltétlenül, igényektől és körülményektől erősen függ. -
tasiadam
veterán
válasz
Ha mindenhol bika wifit akarsz, miert nem huzol ki kabelen egy backbonet? Persze, kabel, de eleg bika antenna kell ahhoz, hogy tudja mindne iranyba
-
katona.jozsi
aktív tag
Sziasztok! Nettó 220m^2-es két szintes házban szeretnék majd hálózatot kiépíteni. 39cm-es Porotherm téglából épült. Elég lehet egy Asus TUF AX6000 és egy Asus TUF AX4200 AiMesh-ben a teljes lefedettséghez? Jó lenne, ha vezeték nélkül tudná a gigabitet mindenhol. Vagy az AX4200 overkill kliens routernek?
-
dudika10
veterán
válasz
gelencserg #104884 üzenetére
Melyik szolgaltato ad publikus IP-t mobilnethez?
Mert CGNAT mogott ez eleg macerasnak hangzik, hacsak nincs valami ami most nem jut eszembe. -
kpityu2
őstag
válasz
picur10 #104889 üzenetére
Általában célszerű külön kezelni a 2.4Ghz és 5Ghz sávokat, tisztább, szárazabb érzés. Amelyik eszközöd nagyobb sávszélességet igényel az mehet az 5Ghz-re. Mesh esetén a node nem kap külön SSID-t, tehát ha nem egyesíted a 2.4 és 5 GHz sávokat akkor két SSID lesz. A router nem NAS-nak van kitalálva és az említett típusok amúgy is az alsó kategória proci és RAM szempontjából. Jobb ha nem terheled őket extra feladatokkal. Ha úgyis működtetsz médiaszervert akkor javaslom a minipécét. Egyrészt a 64bit-es oprendszerek erősen igénylik a min 4 GB RAM-ot, másrészt a modernebb architektúra kisebb fogyasztással és nagyobb teljesítménnyel jár. Ha DLNA szerverként is használod, az se hátrány ha szükség esetén van benne elég kraft a videosztream átkódolására GPU rásegítéssel. Nekem pl egy full passzív Asrock J4125-ITX van 8GB RAM-mal, azon még a Win11 is elmegy. Úgy látom, hogy az OMV-hez nincs normális transmission plugin, lehet, hogy jobban jársz egy docker alapú OS-el, ami alá pluginként bepakolhatsz minden szerverfunkciót (Pl. CasaOS-hez van Plex, Transmission, qBittorrent, NextCloud, Wireguard, Bitwarden, stb. plugin, a weboldalukon van livedemo is, meg lehet nézni).
-
picur10
aktív tag
Egy kis segítséget szeretnék kérni.
Jelenleg egy Asus AX1800U router van a modem mögött (Vodafone 1Gbit) és a wifi-vel le nem fedett szobák mellett (társasházban a tartófalak mögött nagyon gyenge volt a jel) egy régi Xiaomi Mi Router 3G van vezetékkel összekötve, amely ott adja a wifit.
A Xiaomi routert szeretném lecserélni egy Asus AX1800U/AX52/AX53U (azt hiszem nincs lényegi különbség) routerre, hogy ki tudjam használni a mesh-t.
Két kérdésem lenne:
- most mindkét routeren külön-külön ssid-en van a 2.4 és az 5Ghz elérés, így összesen 4 ssid van. Viszont mintha azt olvastam volna, hogy lehet azonos ssid-en a 2.4 és 5GHz is, tehát mesh-nál már mindössze egy ssid elég és minden eszköz majd egyrészt auto átáll mindig az erősebb jelre és azt is kiválasztja, hogy 5GHZ vagy 2.4Ghz-en kapcsolódjon-e?- a Xiaomi routeren most egy régi Intel Atom 330-as procis gép van, mint letöltő gép. Sajnos egyre többet összeomlik, évek óta nem volt karbantartva a rajta lévő omv és dockerben a transmission, mert nem értek hozzá. Leírás alapján feltettem, de ennyi. Ezt lehetőség szerint leváltanám (főleg mert max 2GB ram-ot lehet beletenni a lapba, így túl sok oprendszer nem megy rá).
Cca. milyen torrent sebességre lehetne számolni, ha az új router töltene le direktben egy külső vinyóra/pendrive-ra? Erősebb routerrel jobb eredményt lehet elérni vagy igazából egyik sem használható erre?
Van egy elfekvő qnap ts-212p nas-om is, csak szerintem már az is olyan öreg, hogy nem lehetne beüzemelni érdemi sebességre..
Vagy ezeket mind el kell felejteni és venni egy kisfogyasztású minigépet, amibe már megy 4/8GB ram és azzal tölteni?Köszi!
ui: még egy kérdés. Van ahol ezekre a routerekre csak 2 évet adnak. Ott ha a harmadik évben lesz gond, akkor az asus foglalkozik vele, vagy ott már bukta van? Mert akkor inkább veszek 2-3 ezerrel drágábban 3 év garis helyről.
-
aap
újonc
válasz
Tompika777 #104878 üzenetére
Köszi az infókat, meg is vettem közben.
-
takbal
csendes tag
válasz
zsero #104861 üzenetére
Én is javaslom a Flint 2-t. Kettőt üzemeltem be a héten, AC68U-ról cseréltem, már nem bírták a 70+ kütyüt a házban.
Most kötötték be a tkom optikait, és load balancing-gal kombinálva használom az eddigi voda koax-szal. A kettő együtt árban ugyanott van, mintha kizárólag 2000/1000 telekomra váltanék, viszont így ha az egyik szolgáltató meghal, ott a másik reccenés nélkül (+ 4G modem failover).
Az eddigi tapasztalat pozitív. OpenWrt 23.05.5 megy rajta hiba nélkül, és szépen viszi az 1000/1000 tkom + 1000/40 voda kombinációt, speedtest tényleg a kettő összege, lásd kép. Ehhez a hardware flow offloading-ot be kell kapcsolni, különben nem bírja. Így a négy mag 2-5% használaton van, 800MB RAM free, a drive-on pedig 7GB szabad minden engem érdeklő package után, szóval akár még valami docker is simán felmenne rá.
Sokan panaszkodtak a mediatek open source wifi driverekre év elején, egyelőre nem tapasztaltam problémát, közelről hozza a 800/800 mbitet S24 ultra-val, és a 2.4 GHz is stabil. A lefedettség észrevehetően jobb, mint az Asusé volt.
Volt egy fagyásom vele, lehet, hogy túlmelegedett, bár rengeteget buheráltam is a héten újraindítás nélkül. Elég hülyén oldották meg a hűtését, az alja iszonyat forró, a teteje meg szinte zárt, és alig hűl, a bútorlap alatta 50 fokos volt. Lábakra kell tenni vagy valami fémre, esetleg függesztve felszerelni. Aláraktam két régi procihűtő lemezeit (venti nélkül), azóta nem volt fagyás.
-
gelencserg
csendes tag
Sziasztok!
A következőben kérném a segítségeteket!
Olyan 5G Sim kártyás routert keresek ami tud media sharing-ot(dlna) és ftp-t helyi hálózaton kívül.
Openwrt-t támógató router is megfelel.
Egyenlőre nem találok ilyet.
Köszönöm. -
T-master
tag
Sziasztok,
Az összefoglalóban nem láttam Netgear routert (vagy figyelmetlen voltam). Ezek mennyire ajánlottak? Konkrétan egy RAX70-et néztem ki, ez váltaná a mostani Asus RT-AC86U-t. Vagy maradjak inkább Asus vonalon?
-
tasiadam
veterán
Udv
Piszkaltam ma a wifit, es monitoroztam a savokat. A 2.4g-t megoldottam, az 5g-s viszont gaz. Budapest, szoval sok overlap van. Tudtok ajanlni olyan mercusys, vagy tplink AC, vagy AX routert, ami kepes mas channelt hasznalni, mint a max 52?
-
Dr.NX
Topikgazda
Pontosan mit akarsz összehasonlítani mivel?
A WR3000 egy modell, a "sebessége" AX3000.
https://www.cudy.com/products/wr3000-1-0 -
aap
újonc
válasz
Tompika777 #104876 üzenetére
A másik router nem cudy, az valami régebbi Tenda készülék, pontos típust fejből nem is tudok. Szóval maradna két külön wifi hálózat, az a terv amúgy is.
-
aap
újonc
Szép napot!
Hetekkel ezelőtt olvastam, hogy sokan dicsérik a Cudy WR3000-res készüléket, ár-érték arányban.Mivel lemaradtam a Media Marktos nyomott árról, de ma reggelre úgy tűnik az Alzán elérhető lett 20e Ft alatti áron ezért erősen gondolkozom, hogy beszerzem én is.
Első kérdésem az volna, hogy van-e egetrengető különbség a WR és AX 3000 készülékek között? Illetve mennyire szuperálna jól az a setup, hogy egy Digis gigabites modemből menne át az internet a Cudy eszközbe, az szórna wifit és pár porton szolgálna ki eszközöket, azonban az egyik porton hozzá lenne kötve egy másik wifi router, az a ház egy másik, különálló szintjét látná el wifi jellel. Nyilván nem mesh alapú vagy extender jelleggel van a másik router, szimplán két "hálózat" lenne egy családi házon belül.
-
Noxy
veterán
válasz
szürke #104872 üzenetére
-1
Valszeg menni fog a Mesh a másik eszközzel, mert ott van az Overview-nél a leírásban, hogy zökkenőmentes barangolás más cudy hálóeszközökkel.-2
Profil: Eszköz kiválasztása [kép] Eszköz infó: [kép]
Gyors vezérlés: [kép]
Online idő: [kép]
Web szűrő: [kép]
Ezek a lehetőségek vannak a szülői felügyeletben.-3
A mobilos app 100%-ban megegyezik a böngészős konfig-l.
Amúgy nem is kellene app, mert VPN keresztül is elérni a felületet, ha be van állítva. -
szürke
tag
Sziasztok!
Melyiket ajánlanátok a 2 közül?
Cudy WR3000
Cudy WR3000SHardveresen erősebbnek tűnik az "S" verzió, de laikusként nem tudom mennyi vagy mi a jelentősége annak hogy több a ROM, erősebb az antenna dBi, ...
Jelenleg egy Tp link ax55 és egy Re300 teljesít szolgálatot, ezeket cserélném le.
Mesh rendszer szükséges továbbra is. Kérdés hogy az említett 2 eszköz is működne együtt, vagy azonosnak kell lenniük? Ti mit ajánlotok? Legyen egyforma? Mehet vegyesen ha lehet?
A leírás szerint a szeptemberi frissítéssel került bele a szülői felügyelet. Ezt még tudna erősíteni valaki akinek van? Illetve pár szóban hogy milyen lehetőségek vannak? (Napi idő korlát, órához kötött korlátozás, net mentes időszak, eszközönkénti szabályozás lehetősége, stb)
Mobilos applikáció mennyire használható? Milyen lehetőségek vannak "távolról"? (Korlátozások módosítása, vendéghálózat nyitás, ...)
Előre is köszönöm a segítséget, válaszokat!
-
l1k3_1t
tag
válasz
l1k3_1t #104867 üzenetére
Asus AXE-7800-asról gondról írtam, elolvasható itt
-
LaCeeN
tag
válasz
zsero #104861 üzenetére
Koszi a tippet!
Ujbol elerheto a Flint2! En most rendeltem egyet magamnak, 47K-ra (113 EUR jott ki adoval es a kupont felhasznalva. Aki szeretne meg belole az siessen, de ha esetleg out of stock lenne megint, akkor varja meg a holnapot mert valoszinuleg csak napi X mennyiseget raknak ki belole.
-
memorix
senior tag
20eFt -t semmi extrát nem kapsz.
ASUS RT-AX52 Router 17eft 1800 MBps
Asus RT-AX57 router 27eft 3000 MBps
Asus RT ax59u 37eFT 4200 MBpS
Asus TUF AX4200 4200 MBps
-
zsiz
őstag
Sziasztok.
Elromlott a routerem (Tenda AC8 AC1200), szerviz szerint javíthatatlan, visszakapom az árát. Úgyhogy valamit kellene vennem a helyére.
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
- Igazából nincsenek falak, a teraszon lenne, fedett helyen és az udvart látná el internettel. Szomszédok messze, a sajátomon kívül összesen 2 másik routert lát a telefon.■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
- 2 telefon, 4 kamera, 4 wifis konnektor.
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
- DIGI 1000 (kb. 950/300 Mbps) van itthon, a szolgáltató eszközéből kábelen megy a net a kinti routerhez.
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
- Mondjuk ~20k ?
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
- 5Ghz, minél nagyobb hatótáv, stabil működés. Igazából semmi extra. Ja még annyi, hogy falra szerelhető legyen, ez nem tudom mennyire alapMit tudnátok ajánlani?
Köszönöm -
zsero
aktív tag
Most akciós a 4x4-es GL.iNet Flint 2!
89 EUR nettó a THANKS10 kóddalSzerintem sokkal komolyabb router mint az ajánlott TP-Link és Asus típusok, havi szinten érkezik hozzá FW frissítés és elérhető a teljes OpenWRT felület is.
-
becsitibi
senior tag
Köszi mindenkinek,akkor kipróbálom az összes opciót.
Akkor egyenlőre nem veszek másik routert.
Üdv.
-
Dr.NX
Topikgazda
válasz
becsitibi #104854 üzenetére
Ha egy éve adták, akkor valószínűleg ez a modell:
ZTE ZXHN F6600R
Ez már ax router, szóval inkább a beállításokkal lesz a gond, meg azzal, hogy két router van egymás mellett.
Ahogy írták, meg kéne nézni csak a Digis ONT-t.
Digi ügyfélkapun átállítod router módba, megadod a PPPoE felhasználónevet és jelszót.
50 nm-re elég kell legyen egy router, a lényeg hogy jól kell elhelyezni. -
Gyuri27
félisten
válasz
becsitibi #104856 üzenetére
Ez nem így müködik.
Az 50 centi nemigen optimális főleg ha egy csatornán üzemel a két router.
A routerre (zte) rá van írva a tipusa. Jó lenne tudni.
Első körben én a tp-t lehúznám, kikapcsolnám.
És megnézném mit mutat csak a digi router.
Első körben nem javasolnék egy 30k-s routert. Mert nem biztos, hogy az jó lesz.
50 centinél meg ha nincs jól beállítva a 2 router lehet gond belőle.
Második (új) router esetében is lehet megoldás a zte bridge/modem mód vagy az új router 5GHz-n üzemeltetése (2,4 off) ha már a hely adott.
Egyébként megoldás lehet egy olcsóbb jelerősítő is. De kevés az infó.[link]
Country: első Magyarország
Band: a legmagasabb ami van (pl 80, 160).
Channel: ezen is jó volna állítani nem autón hagyni (bár itt tudni kellene a környéken miből van sok)
Transmitting power: ez legyen maxon. -
becsitibi
senior tag
válasz
Gyuri27 #104855 üzenetére
Nagyon köszi a választ.
A két router kb 50 centire van egymástól.
Nem tudom melyik csatornát használja,nem értek hozzá sajnos.
TP-se tudom milyen módban üzemel.Ezt a ZTE routert a Digi adta,kijött a szerelőjük,és ő állította be.
Ez kb 1 éve volt.
Mielőtt a ZTE routert bekötötték volna,előtte 10 évig ez a TP Link router volt csak,de már akkor is gyenge volt a jel a hálóba,ami a legtávolabbi pont a lakásban.Szóval szerinted egy mai AX1800 vagy AX52 megoldaná a problémánat?
-
becsitibi
senior tag
Sziasztok.
Egy kis segítséget kérnék valakitől.
50nm-es panellakásban lakunk,Digi net 1000-es csomagunk van.Jelenleg egy TP Link WR 1043-as router,és a Digi-től kapott ZTE router szórja a jelet.
Az a problémánk hogy a hálószobába ami kb 10 lépésre van a nappalitól,nagyon gyenge a wifijel,konkrétan használhatatlan.Ha vennék egy AX1800-as router az megoldaná problémánkat?
Vagy ha nem,akkor mi lenne a megoldást?Köszi a segítséget.
-
mcll
senior tag
válasz
deathcrow42 #104851 üzenetére
AX4200, teljesen rendben van, nekem is az ketyeg, kifogástalan.
-
blakey
titán
válasz
deathcrow42 #104851 üzenetére
Jó az AX4200-as, nem lesz vele problémád.
-
Sziasztok,
Régebbi TPLinket szeretném leváltani,
ASUS TUF-AX4200 vs. ASUS RT-AX5400 környékén (Azaz 50k körül) nézem a lehetőségeket, mit ajánlanátok?
Azt néztem pl, hogy az AX4200 négymagos 2Ghz, míg az AX5400 meg hárommagos 1.5Ghz és az a drágább
Van-e valami jobb alternatíva kb. ebben az ársávban, amit nem vettem észre?
-
tau_ba
tag
válasz
Gubek-Einste #104849 üzenetére
Koszonom szepen
-
-
tau_ba
tag
Adott egy Asus RT-AC88U router, amihez csatolnek egy mesh extendert. A szinten Asus ZENWifi AX Mini (XD4) az alkalmas lenne erre a celra?
-
scott_free
senior tag
válasz
Gubek-Einste #104846 üzenetére
Értem, köszönöm.
Közben lecseréltem az N14-es adaptert az ajánlott AX56-ra és gyönyörűen hozza a 180-190-es sebességet.
-
válasz
scott_free #104845 üzenetére
Csak megfelelő képességű kliens eszköz esetén jön ki az előny, ráadásul az AX59U belső antennás ami kevésbé ideális (körülményektől függően).
-
scott_free
senior tag
válasz
Gubek-Einste #104836 üzenetére
Az nem számít, hogy az AX59U-nek több antennája van, mint a TUF-AX3000v2-nek?
(legalábbis az összehasonlítóban azt írják, hogy 5 GHz 3x3, míg a másiknál csak 2x2) -
neqolo
csendes tag
Sziasztok!
Segítségeteket szeretném kérni, hogy van-e egyáltalán értelme az eszközcserének.
Telekom 1GB előfizetésem van Budapesten, Sagemcom f@st 5670 ONT-tal.
Adott az EA FC 24/25 játék, viszont elég idegesítő delayem van benne (pont annyi, hogy a gyors finom kontroller mozgások nem jönnek ki, de más online játékban mindenhol rendben van a net minőség). Kábelen van összekötve a Ps5-tel (Psen már másik dnst is állítottam, fix ip, stb.), Telekom routeren minden beállítást próbáltam már DMZ, UPNP ki/be, port forward, de átütő erőt nem éreztem a beállítások után a gameplayben. Van egy régi asus rt-n10e routerem, amit passtroughban az ont után kötöttem, most arról megy mindenem és mintha jobb lenne a játék. Itt nem tudom, hogy véletlen, az EA szerverei ennyire rosszak néha és pont akkor próbálom, vagy placeboo az egész.
Szakmailag lehetséges, hogy router függő lenne a játék minősége, de ez csak az EA FC esetében?
Mit gondoltok, egy jobb/erősebb/esetleg gaming? router megoldhatja/javíthat a problémán? Más esetleg nem volt ilyen cipőben? Van értelme újat venni? Ha vennék most ezt néztem ki: TUF Gaming AX3000 V2.Nagyon köszi!
-
erdey_a
addikt
válasz
Gubek-Einste #104841 üzenetére
Köszi, akkor az olcsóbbat veszem. 2000 ft spórolás is pénz
Fixen csak a laptopot tudnám kötni de azzal az eggyel nem vesződök.
Eddig asus rt-ac1300g plus v3 volt, de az garancia időn belül elhalálozott, az emag visszaadta az árát.
Ha az ax52 hatótávban tud annyit mint az, akkor nem lesz gond. -
válasz
erdey_a #104840 üzenetére
asus AX52 és AX53U között van lényegi különbség az alábbi felhasználási módhoz?
Nincsen érdemi különbség a számodra.Minden wifin van, semmi nincs fixen kötve.
Amit csak lehet azt érdemes kábelra kötni.Minél nagyobb hatósugár az igény, de kétlem, hogy ebben lenne különbség.
Csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mi a helyzet.Melyik legyen?
Amelyiket olcsóbban meg tudod venni. -
erdey_a
addikt
Sziasztok, asus AX52 és AX53U között van lényegi különbség az alábbi felhasználási módhoz?
- 100 Mb net
- 5 telefon
- tévé, Xbox
- 2 laptop
- klíma
Minden wifin van, semmi nincs fixen kötve.
Minél nagyobb hatósugár az igény, de kétlem, hogy ebben lenne különbség.
Melyik legyen? -
TazLeacher
nagyúr
válasz
Gubek-Einste #104838 üzenetére
Köszönöm, akkor lefordítva a sima jobb választás. El is dőlt, rendelem.
-
válasz
TazLeacher #104837 üzenetére
Van olyan paraméter, amiben gyengébb?
Hardveresen picit gyengébb az S.Illetve másik kérdésem - mivel, sosem volt még ilyen dupla routeres megoldásom - hogy amennyiben 2-es pakkot veszem, akkor mindkét egységet rá KELL dugnom kábellel a hálózatra? Mert megoldható simán, csak, hogy hogy készüljek.
Nem szükséges de ajánlott. -
TazLeacher
nagyúr
Üdv! Korábban kértem itt tanácsot a problémámra, kaptam is ajánlást egy Asus ZenWiFi XD6-ra. Most jött el az idő, hogy beruáznék rá. Láttam, hogy van a sima XD6 és az XD6S. Az "S"-es verziónak valamivel jobb az ára, ellenben kevesebb rajta a port. Az lenne a kérdésem, hogy van ezen kívül valami különbség két típus között? Mert az "S" kb. 1 évvel fiatalabb. Én a "sima" változatot venném. Van olyan paraméter, amiben gyengébb?
Illetve másik kérdésem - mivel, sosem volt még ilyen dupla routeres megoldásom - hogy amennyiben 2-es pakkot veszem, akkor mindkét egységet rá KELL dugnom kábellel a hálózatra? Mert megoldható simán, csak, hogy hogy készüljek.
Előre is köszönöm.
-
válasz
scott_free #104834 üzenetére
A TUF-AX3000v2 a 2.5 gigabites WAN port és a külső antennák miatt ideálisabb.
-
Skillet
addikt
Sziasztok! Egy új routert vennék, 5GHz wifi 6 lenne a cél.
A xiaomi AX3200-ra esett a választás. Ajánlottak között van. Nincsenek vele rossz tapasztalatok?
Azt olvastam, hogy a gyári firmware nem használja ki a tudását, mókolni kell vele. Erről mit kell tudni?
Ha esetleg van más, amit szívesebben ajánlanátok 20 ezerig, írjátok meg. -
scott_free
senior tag
válasz
Gubek-Einste #104833 üzenetére
Köszi, ha jól látom, akkor ezek közül az AX59U a legjobb technikailag?
-
válasz
scott_free #104831 üzenetére
Asus AX57/AX59U/TUF-AX3000v2 megfelelő lehet.
-
-
scott_free
senior tag
válasz
Gubek-Einste #104825 üzenetére
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Falusi, családi házas környezet, egyszintes ház, viszonylag nagy alapterülettel. (140nm)
A router nagyjából a ház közepén van, légvonalban kb. 10-15 métert kellene lefednie.
10 cm-es tégla válaszfalak, a legtöbb pont az asztali számítógép felé, 3 db.
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
1 pc, 1 tablet, 2 laptop, 2-3 mobil.
Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre?
30-40e, ha nagyon megéri, akkor azért lehet több is. (de lehet kevesebb is, ha fölösleges ennyiért venni)
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben?
Talán hogy egy usb-s vincsiházat rá lehessen kötni, de nem létszükséglet. -
peestike
senior tag
válasz
Gubek-Einste #104826 üzenetére
Noti+tv kábelen, 5g-n 3 telefon, egy noti, 4g-n 6 eszköz. Ebből a noti leginkább torrent, tv stream, plusz gyerek teló, gyerek noti, gyerek tv box... Van ami vigye a sávszélt.
a 4g-s eszközök azért szerintem nem számottevőek
-
Noxy
veterán
válasz
Gubek-Einste #104828 üzenetére
Annyit még hozzá tennék hogy a fő routerra csak egy termosztát kapcsolódott, meg egy NAS, de ez sem végzett semmilyen hálózati tevékenységet.
-
-
Noxy
veterán
válasz
Gubek-Einste #104825 üzenetére
de ott is feleződik a sebesség, ha nem kábellel vannak összekötve?
IgenAkkor az hogy lehet nálam a Cudy mesh routernél, hogy nincs kábellel összekötve, és még is meg van a 300/20 sebességem? Nem a fő routerre csatlakozik a 5Ghz-n az iPhone 12. A WiFi 6-s a laptopnál szintén.
-
-
válasz
scott_free #104822 üzenetére
Egy Asus AX56 adapter jó választás lehet?
IgenAkkor a mesh rendszereknek csak annyi az előnyük 2 hagyományos routerhez képest, hogy egy hálózatot mutatnak, egyszerűbb a beüzemelésük, de ott is feleződik a sebesség, ha nem kábellel vannak összekötve?
IgenMelyik AX-es routert ajánlanád?
Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná?
Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre?
Milyen egyéb igények vannak a router-rel szemben? -
peestike
senior tag
sziasztok!
anno 2019-ben itteni ajánlásra vettem egy asus ac65p-t, ami azóta is szépen megy, köszönöm!
teljesen vakon vagyok routerek terén továbbra is, de egyre több eszköz lóg rajta, gyerek is nagyobb, használja a netet bőszen.
300 megabites a net, lehet, hogy kevés ez a router már a sok eszközhöz? (tv és noti kábelezve, telefonok 5g-n, kisebb eszközök 4g-n, kamera, venti, klíma)
Amennyiben az lenne a véleményetek, hogy eljárt felette az idő, úgy mit lenne érdemes venni 30-40 között?
nézegettem az összefoglalót, de az áron kívül fogalmam sincs, hogy merre kellene indulni.
köszönöm szépen! -
Dr.NX
Topikgazda
válasz
scott_free #104822 üzenetére
Asus routert szoktunk ajánlani a kiforrottabb mesh technológiája miatt (továbbá nem előfizetéssel adják a szolgáltatásaikat).
Az összefoglalóban találsz ajánlott modelleket pénztárca függvényében. -
scott_free
senior tag
válasz
Gubek-Einste #104821 üzenetére
Egy Asus AX56 adapter jó választás lehet?
A jelenlegi eszköz be tudod szervezni egy AX-es router-rel AiMesh rendszerbe de ha nem lesz az egységek között kábeles kapcsolat akkor azt is erősen befolyásolni fogják a falak.
Akkor a mesh rendszereknek csak annyi az előnyük 2 hagyományos routerhez képest, hogy egy hálózatot mutatnak, egyszerűbb a beüzemelésük, de ott is feleződik a sebesség, ha nem kábellel vannak összekötve?A jelenlegi adaptert egy AX-esre kellene cserélni, új router-nek is mindenképpen AX-es kellene.
Melyik AX-es routert ajánlanád?Köszi!
-
válasz
scott_free #104820 üzenetére
Lehet, hogy jobb adapter kéne?
Igen, egy legalább AC adapterrel el tudnál érni jobb eredményt de a 3 fal ott is gondot fog okozni.Vajon egy wifi mesh rendszer az meg tudná növelni ezt a sebességet a pc-n? Vagy ott is elveszik, ha falak vannak az egységek között?
A jelenlegi eszköz be tudod szervezni egy AX-es router-rel AiMesh rendszerbe de ha nem lesz az egységek között kábeles kapcsolat akkor azt is erősen befolyásolni fogják a falak.Illetve pár héten belül bekötik a vodafonos (telekomos) gigabites netet. Ahhoz milyen rendszert lenne érdemes összerakni, hogy minél jobb legyen a sebesség a számítógépen is?
A jelenlegi adaptert egy AX-esre kellene cserélni, új router-nek is mindenképpen AX-es kellene. Ha nem megfelelő a sebesség akkor jelenlegit be lehetne állítani másodlagos eszköznek ha az új is Asus lesz. -
scott_free
senior tag
Sziasztok,
jelenleg 200-as netem van, a routerem egy Asus RT-AC1300G.
Közvetlenül mellette laptoppal 170-180-as sebességet mérek wifin. A számítógépem viszont 2 szobával és 3 fallal messzebb van tőle, ott már csak 80-90Mbps a sebesség egy Asus USB-N14-es wifi-adapterrel. Lehet, hogy jobb adapter kéne?
(sajnos a kábelezés nem megoldható)Vajon egy wifi mesh rendszer az meg tudná növelni ezt a sebességet a pc-n? Vagy ott is elveszik, ha falak vannak az egységek között?
Illetve pár héten belül bekötik a vodafonos (telekomos) gigabites netet. Ahhoz milyen rendszert lenne érdemes összerakni, hogy minél jobb legyen a sebesség a számítógépen is?
Köszi!
-
válasz
MikaVejneGI #104818 üzenetére
Inkább az Asus legyen.
-
MikaVejneGI
aktív tag
Sziasztok.
Költözés miatt routert szeretnék újítani.
Az új lakásban előre láthatóan 500-1000mbites net lenne .
1 okos tv , 1 ps5 , 2 laptop , 4 okos eszköz lenne rákötve , kábelezni nem lehet , minden wifin csatlakozna.
Melyik a jobb választás
Asus AX57
vagy
Tplink Archer AX53?
Előre is köszönöm a válaszokat. -
-
válasz
Woodrow #104813 üzenetére
Szerinted is megoldódnak ezzel azok a problémák, amiket említettem, hogy a Telekom modem produkál
Csak helyszíni teszt során fog kiderülni.magát a modemet nem szükséges kiiktatni a rendszerből?
Nem is lehet a szolgáltatói eszközt.Vezetékes vonalon rendben lesz, és utána az új router már megfelelő minőségben tudja szolgáltatni a wifit is?
Elvileg igen. -
RicsiSuly
aktív tag
Sziasztok!
Ismét egy kérdésem lenne. Egyik ismerősnek mondtam milyen "rendszer" van. Ax4200 meg egy AX58u.
Neki tök felesleges AX4200 4telefon xbox meg talán tv amik lógnak rajta.
Szóval ajánhatom neki nyugodtan egy kettő darab AX58u-t kábelen meshbe? -
Woodrow
csendes tag
válasz
Gubek-Einste #104810 üzenetére
Szerinted is megoldódnak ezzel azok a problémák, amiket említettem, hogy a Telekom modem produkál, magát a modemet nem szükséges kiiktatni a rendszerből? Vezetékes vonalon rendben lesz, és utána az új router már megfelelő minőségben tudja szolgáltatni a wifit is?
-
Tompika777
senior tag
válasz
varga9812 #104811 üzenetére
Ott valami más gond van, mert attól,hogy a Telekomos multisim benne van egy routerben, attól a fő kártya maradéktalanul használható mind internetre, mind telefonhivásokra,és olyat még nem hallottam hibakéng, hogy bármi egy router miatt ne működne a fő számon.
Ezt természetesen tapasztalatból írom. Egyedüli korlátozás, hogy a fő és a multisim egyszerre nem folytathat telefonbeszélgetést. -
varga9812
friss újonc
Sziasztok!
Olyan kérésem lenne hogy tudnátok olyan mobilnet megosztására alkalmas routert ajánlani ami a Telekom MultiSim szolgáltatásával is képes normálisan üzemelni? Arra gondolok hogy ha üzemel a router mobilnettel akkor a fő kártyámon is tudok hívást fogadni. Bevásároltam egy Tp-Link MR500-ast csak az a baj hogy pont az ellenkezőjét produkálja. Láttam hogy van pár ajánlott darab csak azt nem tudom hogy ezek közül melyik amelyik tudja is a fent említett kritériumomat.
Köszönöm a segítséget!
-
-
Woodrow
csendes tag
■ Milyen környezetben (falak száma/anyaga, távolságok, szintek, szomszédok) lenne használva?
- Tégla lakás, 2. emelet, 20 cm-es falak. A szomszédok által 4 további wifi felfedezhető. Általános csak 1 fal választja el a modemet az egyes eszközöktől, és a jelenlegi modemtől a lakás legtávolabbi pontja 8,5-10 méteren belül van.■ Mennyi és milyen kliens eszköz/adapter használná? Ezek közül mennyi az AX (WiFi 6) szabványt ismerő telefon, tablet vagy laptop?
Minden eszköz ismeri a WiFi6 szabványt.
- 1 windows gamer laptop, főként játékra és streamingre
- 1 macbook air munkára
- 2 db iphone
- 2 db LG TV
■ Milyen net sebesség mellé kellene az eszköz?
- Telekom - 1000mbps fel/le
■ Mennyi pénzt szánsz a beszerzésre? Lehetőleg pontos összeget írj!
- Jó ár érték arányban: 20-30 ezer Ft, de tudni szeretnék az ideális/legjobb választást akár magasabb áron.
■ Milyen egyéb igények vannak a routerrel szemben?
- Minden eszközt erről használok. Jelenleg online játék során is tapasztalok laggokat, ami a kisebbik baj, azonban a munkám során az online meetingek is szakadoznak, vagy mikro laggok jelentkeznek, ami iszonyat zavaró home officeból. Ugyan ez igaz a WiFi-s screen sharingre LG-n, korábban nem volt ilyen tapasztalatom a DIGI-vel. A szolgáltató a WiFi-ért, amit eszközzel biztosít nem vállal felelősséget így, ha kijönne kiszállási díjat kell fizetnem, és kétlek, hogy megoldódna a problémám. -
smallmer
őstag
Sziasztok!
Korábban nem vásároltam, mert nem szerettem volna elkapkodni a dolgot.
Szóval szükségem van egy routerre vagy acces pointra.Az alábbi a helyzet:
Adott a házam ahol jelenleg internet is van természetesen. Innen szeretnék a másik telkemre (Durván 50 méter távol van légvonalban) Wifi hálózatot csiholni, hogy a két darab IP kamera működjön vele. Annyi a nehezítés, hogy két ház van a házam és a telek között még. Mit gondoltok mi lehet a legjobb megoldás? Kültérre rakjak valahová egy AP-t a házunkra valamilyen magas pontra vagy létezhet olyan AP / Router, ami a házból ilyen távolságot le tud fedni?
Úgy gondolom, hogy a két IP kamerán kívül max még a telefonom menne róla, más biztosan nem.
Ami fontos, hogy nem POE Switchem van, így ha POE eszközt ajánlotok, akkor még írjátok le pluszban, hogy mi kell még hozzá.
Nagyon köszönöm a segítséget. Azzal tisztában vagyok, hogy az aktuális környezet határozza meg a Wifi milyenségét, de a legjobb irányt keresem.
-
koti
tag
Most kötötték be a TCOM 1000/1000 NET-et. Valami Sagem wifi 6-os modem+ router jár hozzá. A kislányom laptopja sehogy sem látja ezt a routert még 1 méterről sem. Ez hogyan lehet? Szóljak a TCOM-nak? Végül úgy oldottam meg, hogy egy Xiaomi wifi 1200 kütyüt tettem közé. Ezt látja a router és a laptop is.
-
Parson
addikt
válasz
Parson #104649 üzenetére
Update:
vettem Amazon.de-n egy pár Bingfu 6 dBi-s közvetlenül csatlakoztatható beltéri külsö LTE botantennát, és voila, sokkal jobb lett a jelvétel... így is csak ~20 Mbit/s körüli, de átmeneti megoldásnak ez tökéletes fejlödés lett potom 10 EUR-ért... A többi ötletet meg egyelöre elrakom talonba...
Ami a szégyen, hogy a TP-Link customer service nem tudja megmondani a saját terméke (TP-Link Archer MR500) külsö antennáinak a dBi (anttena gain) értékeit... neten meg SEHOL nem találom... Legalább egy következetes mérési metodikával sikerült visszaigazolni, hogy az új 6 dBi-s antennák viszont vmivel erösebbek és jobbak, mint az ideiglenesen használt TP-link antennák / HUAWEI belsö antennája...
A lényeg hogy ideiglenesen problem solved... köszi mindenkinek aki közben segiteni próbált.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen processzort vegyek?
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Azonnali fotós kérdések órája
- Automata kávégépek
- BestBuy ruhás topik
- Le Mans Ultimate
- További aktív témák...
- Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel eladók garanciával, számlával!
- Eladó Apple iPhone Xr 64GB fekete / ÚJ KIJELZŐ / 100% AKKU / 12 hónap jótállással!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- Eladó ÚJ, BONTATLAN Samsung Galaxy A05s 4/64GB ezüst / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest