- Apple asztali gépek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Fujifilm X
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
-
PROHARDVER!
Szia!
Mielőtt kérdeznél , alábbiakkal kérlek egészítsd ki (FONTOS! LG monitoroknál a P végződés az új tápegységre utal!):
Új hozzászólás Aktív témák
-
vond
MODERÁTOR
válasz Gabe123 #31398 üzenetére
Pl. ezt itt...
(#31394) Ghostface: Grafikus munkára a minimum egy kalibrált Dell U2212HM, vagy U2312HM lenne... 24-esből U2412M lehetne, de ez már 70 felett van... Olcsóbb, TN paneles 24-eseket ne is nézegessen, mert az ratyi lesz ilyen területre (is)... Úgyhogy ha nem tud rászánni +20-at, akkor én kötnék a helyében egy kis méret beli kompromisszumot...
[ Szerkesztve ]
VOND.HU // DESIGN • PHOTO • VIDEO • WEB • IT
-
Gabe123
aktív tag
Sziasztok. Milyen 21,5 vagy 22" -os FullHD monitort ajánlotok 30-37k- ig. Filmezésre, netre, kicsi játékra lenne használva.
Mark Twain once said that "If voting made a difference, they wouldn't let us do it. "
-
emiki6
veterán
Sziasztok!
Mivel nem találtam rá topikot, ezért itt kérdezem meg.
Ahány Hz-s (herc), annyi Képkockát képes megjeleníteni másodpercenként (FPS)?
Azaz ha 60 Hz-s a monitorom, akkor hiába van pl. 100 FPS-em játék közben, 60 FPS-t képes megjeleníteni?"De hát ez a demokrácia, ugye, hogy sok különböző érdekcsoport, hosszas egyeztetés után megállapodik abban, hogy érdemi változás azért mégsem lesz."
-
Illye
tag
Sziasztok!
Szeretném lecserélni mostani BenQ GL2240-es monitoromat egy 24"-os IPS monitorra.
Főként játékra használnám, filmet nem szoktam nézni rajta.
Árban max. 50.000.-Ft rá a keret, de lehet olcsóbb is, a fő szempont az ár/érték arány.
A legfontosabb kérdés pedig az, hogy megéri a kb. 2 éves BenQ monitort lecserélni egy újabbra? Megéri?
Mit tudnátok ajánlani,Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdv.: Illye
-
Ghostface
senior tag
Sziasztok!
Egy ismerősöm szeretne új monitort venni. Leginkább fotós munkákra használná, kb 45-50eFt-ot tudna rá szánni és 24"-os méretben gondolkozik. Tudnátok valamit ajánlani ami ár-érték-képminőség arányban a legjobban megérné?
Előre is köszönöm a segítséget!PSN: Nifty_Ghostface
-
addikt
válasz breezer88 #31392 üzenetére
Monitorguru illetve Oaziscomputer
Ha anyagiak engedik kalibrálva és pixelgaranciával vedd!Első körben u2312 igaz 54900,- de minden igényednek megfelel
[ Szerkesztve ]
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
breezer88
tag
esetleg valaki?=> Éppen monitor vásárlás előtt állok, olyan 40 és 50 ezer között szánok rá. Filmek/sorozatok, masszív netezés és némi játékra használom a gépet, ebben a csökkenő fontossági sorrendben. Tehát ha valahol kompromisszumot kell kötni ( a méreten túl ), akkor inkább a videók mellet döntök a játékok helyett. Az lenne a kérdésem, hogy rendesen bekalibrált monitorokat hol lehet megnézni, hogy valóban mit is mutatnak, illetve hogy milyen monitor ajánlanátok (nem feltétlen csak Dell érdekel) ?
-
matyiroli
tag
Sziasztok!
Monitort szeretnék vásárolni!
22", wide, LED-es...Igazából teljesen átlagos használatra, átlagos játékokhoz, netezésre...
Tudnátok párat ajánlani?!
Üdv. Roland -
Malanrion
tag
Köszönöm szépen a segítségeteket, tanácsadásaitokat!!!
Tulajdonosa lettem én is egy DELL U2412M monitornak. (kalibráltatva, oázisból, a bolttal megvagyok elégedve teljesen, segítőkészek voltak, azt kaptam amit kértem, szinte várakozás nélkül! )
A monitor külsőleg és megjelenítésileg is nagyon szép, nem volt még ekkora monitorom és ilyen minőségű sem, megérte megvenni. A külső is nagyon szép, könnyen szerelhető, összerakható, a forgatható állvány és a magassági állítás is kielégíti az igényeimet.
A kép az brutális , általában 80-100cm-ről használom, de pár méterről is kényelmes még filmet nézni.[ Szerkesztve ]
-
madgie
titán
válasz I3EI\ICE #31385 üzenetére
Most tekintsünk el a normális boltoktól (Oázis, Monitorguru, mittomén). Egy MM-ban melyik monitoron/tévén akad meg az átlag józsika szeme? Igen, amelyik gyárilag sz*rrá van húzva, 300-as fehér, olyan szaturációval, hogy utána a moziban fekete-fehérnek tűnne az Avatar is.
Aztán otthon is úgy járatja, majd csodálkozik, hogy fáj a feje.
-
I3EI\ICE
aktív tag
Szerintem Gyulánk arra gondol, hogy igazán nem volna rossz, ha a gyártók úgy adnák ki a kezükből a monitorjaikat, hogy az OSD beállítások egy -sok példány alpaján- átlagolt optimum értékre legyenek beállítva (gyárilag, nem pedig kézi erővel egyenként átnyomkodva) ahelyett, hogy valamilyen "hasraütésszerű" beállításokkal nyomják ki őket, ami köszönőviszonyban sincs az optimális beállításokkal. Persze ettől még teljesen felesleges erre itt a fórumon panaszkodni, sőt, valószínűleg a gyártók helpdeskjén sem lenne sok foganatja a dolognak. A felhasználók nagy része megelégszik azzal, ha szemre beállítja magának, aki meg preciz színhűséget akar, annak meg úgysem lenne elég a fent említett "átlagolt" megoldás, mert ott van az alkatrészek szórása, a videokártyák szórása, a monitor felhasználási helyszínének jellemző fényviszonyai, stb...
Persze ettől még törekedhetnének a gyártók jobban arra, hogy az "out of the box" beállítások ne legyenek csapnivalóak, de valószínűleg nincs rá kellő igény. Én személy szerint biztos nem fizetnék egy ezressel sem többet egy monitorért pusztán azért, hogy az OSD beállításai NAGYJÁBÓL optimálisak legyenek -
balpis
őstag
válasz gyulank #31380 üzenetére
ezt próbáltam mondani, hogy típuson belül sem lesz minden egységes, nem elég a fényerő, kontraszt stb. gombokat ugyanoda tekerned. (mert pl. az egyik készülékben egy ellenállás 101kohm, a másikban ugyanaz csak 99...)
Különben a SW-es kalibráció is egyszerűen egy file letöltéséről szólna egy adott monitorhoz...notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
gyulank
addikt
válasz Nyugdíjas #31379 üzenetére
Én nem erről beszélek. Szerintem egy típuson belül mind ugyanúgy van beállítva, és nem is ez a baj. Csak egyet kéne a típusból jól beállítani, és ezt a beállítást tenni a többire is. Feltételezem, hogy lenne műszerük tesztelni a jó beállítást pontosan konkrét színekhez viszonyítva, gyorsabban, biztosabban, mintha Jóskapistáknak szemre kéne.
[ Szerkesztve ]
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz gyulank #31378 üzenetére
Pusztán a rászánt időn múlik. Nem szánják rá a gyártók egyesével azt a pár óra pöcsölést kézzel!, mert annak az árát a felhasználók 99%-a nem lenne hajlandó megfizetni, mert számukra nem egy értékes szolgáltatás. Örülj, hogy te az 1%-ba esel, és csináltasd meg Jóskapistával.
"Két dolog fontos az életbe' nagyon. Hogy az ágyad legyen jó, meg a cipőd. Mer' vagy az egyikbe vagy, vagy a másikba."
-
-
stefyY
őstag
Most nézem, hogy [itt] kicsit elírtam...szóval a Benq GW2250HM és a GW2250E típusokról lenne szó. Előbbiben van HDMI, míg utóbbiban csak D-Sub/DVI, csak ebben különböznek, igaz?
[ Szerkesztve ]
"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."
-
balpis
őstag
válasz gyulank #31375 üzenetére
nem nem ezt akartam mondani. Hanem azt, hogy az ELVI színhűség is csak korlátozott a technológiából adódóan. Azaz a látható spektrum nem fedhető le közel sem 100%-ban a mai megjelenítő eszközökkel, még ha a tervezés tökéletes és az alkatrészek ideálisak is. (pl. itt is látszik - véletlen google találat -, hogy a látható tartománynak csak egy kis részét képes lefedni egy képernyő - persze egy fényképezőgép érzékelője se képes sokkal többre).
De mivel az alkatrészek nem ideálisak, nem várható el ésszerű áron az elvileg elérhető legjobb hardveres beállítás elvégzése sem.
De mindegy.AZ elkövetkező 5 évben jó eséllyel lehetnek majd olyan monitorok, amiket ma szeretnél - csak mire odáig jutunk, akkor már valószínűleg nem az lesz az igényed.
notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
gyulank
addikt
válasz balpis #31373 üzenetére
Vagyis azt akarod mondani, hogy a tesztekben szereplő monitorok gyári beállításai nem a típusra jellemzően jelennek meg rosszul, csak azok pont a típuson belüli 10%-ba estek bele, de annak a típusnak a 90%-án jók?
Szerintem az, hogy a kijelző fizikai felépítése különbözhet, az egy dolog. De hogy ha a felbontás, képarány, képfrissítés, színprofil, fény, és kontraszt beállítása nem változik, se a kijelző, se a kijelző beállításai, akkor a videókártyának az a dolga, hogy ugyanúgy adja le. Ha nem egyforma, akkor az egyik kevésbé jól végezte teendőjét. Vagy a másik videókártya szoftverében van valami más érték, ami a másikban nem úgy volt.
De ez a kérdés, hogy miért állítják úgy ahogy nem érdekel annyira, mint, hogy várható-e az elkövetkező 5 évben, hogy gyors válaszidejű, jó fekete, és színhűségű, jó háttérvilágítású 24"-os 3D monitorok lesznek 1080p, vagy 2x-es felbontásban viszonylag olcsón?
[ Szerkesztve ]
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
milu44
aktív tag
23k kerettel tudnátok nekem monitort ajánlani ami új?
Használt nem érdekel.
Napi szinten 10-12órát lenne használva.
Én ezeket láttam ami a keretembe belefér:
AOC E966SWN
HKC 1818
LG E1942C-BN
Asus VS197D
Samsung S19B150N
Ajánlhatok más weboldalról is monitort ha tudtok.
Lényegében filmezek, játszom, és nagyon sokat olvasom.
Egy 15"-os crt compaq-t szeretnék most már leváltani, főleg az áramfogyasztása és kis mérete miatt, ebből adódóan rossz rajta olvasni.
Kb féléve gyűjtök rá tehát nem tudok több pénzt összeszedni.
Ebben az árkategóriában a lehető legjobbat szeretném kihozni.Az lg és az aoc volt az ipon-on egy tesztben és ott az aoc nagyon leszerepelt az lg volt a jobb, a többi monitorról nem találtam semmmit. (A teszt)
[ Szerkesztve ]
Xiaomi redmi note 11NFC spesn
-
balpis
őstag
válasz gyulank #31372 üzenetére
Szerintem egyforma beállításnál egyforma jelet kell küldenie minden videókártyának, ha jól működik.
Ahogy be van kalibrálva a kijelző, úgy jelenik meg. Akármi a forrás(Pendrive, HDMI, D-SUB).Érdekes, nekem a kalibrálás során más eredmény adódotzt ugyanazon monitornál az alaplapi videoval, mint a 4870-nel...
Az ideális színhűség nem a gyártó tetszésétől függ, hanem a színhű lenne az ideális.
Igen, de vannak technológiai és gazdasági korlátok. Fizikailag mi megvalósítható és mennyiért. Ezért múlik a gyárón, hogy mi a célja az adott termék esetében...
Az egy dolog, hogy ha minden egyforma erősséggel lenne beállítva, valószínűleg nem lenne színhű, se más szempontból valósághű, vagy jól látható. Ezért lehet kalibrálni. De én azt nem értem, hogy ha már tesznek bele előre beállított módokat, azok miért nem olyan beállítások, amivel lehető legvalósághűbb a kép? (Mert ha be lehet állítani a gyári beállításnál valósághűbb képet, akkor nem a gyári a lehető legvalósághűbb, pedig nekik lenne mivel jól csinálni.)
Ezt próbáltam leírni: az alkatrészek minőségi SZÓRÁSA (pl. egy 1kohm ellenállás gyakorlatilag soha nem 1kohm, és árban nagy a különbség, hogy 5% tűrésűt vagy 1% tűrésűt veszel) , hardveres beállítási lehetőségek korlátja és a ráfordítandó MUNKA (azaz költség)
De úgy tűnik, nem sikerült.
Sokkal egyszerűbb egy nagyjából beállított monitorhoz a video kimenetét szoftveresen úgy torzítani (ez gyakorlatilag a kalibráció), hogy a végeredmény kb. színhű legyen, mint magának a monitornak a pontosabb hangolása.Persze, ha lenne 10% vevő, aki azt mondja, hogy neki nem 50k-ért kell egy 95%-ban színhű monitor, hanem fizet 150k-t ugyanezért, ha 98%-ban színhű, akkor talán foglalkoznának ezzel a gyártók. (a számokat hasaltam és túloztam természetesen).
De ilyen nincs, ha ugyanezt az eredményt szoftveres kalibrációval 3k-ért is lehet produkálni...notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
gyulank
addikt
válasz balpis #31371 üzenetére
Szerintem egyforma beállításnál egyforma jelet kell küldenie minden videókártyának, ha jól működik.
Ahogy be van kalibrálva a kijelző, úgy jelenik meg. Akármi a forrás(Pendrive, HDMI, D-SUB).
Az ideális színhűség nem a gyártó tetszésétől függ, hanem a színhű lenne az ideális.
Az egy dolog, hogy ha minden egyforma erősséggel lenne beállítva, valószínűleg nem lenne színhű, se más szempontból valósághű, vagy jól látható. Ezért lehet kalibrálni. De én azt nem értem, hogy ha már tesznek bele előre beállított módokat, azok miért nem olyan beállítások, amivel lehető legvalósághűbb a kép? (Mert ha be lehet állítani a gyári beállításnál valósághűbb képet, akkor nem a gyári a lehető legvalósághűbb, pedig nekik lenne mivel jól csinálni.)ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
balpis
őstag
válasz gyulank #31367 üzenetére
csak laikusként és egyszerűsítve a kalibrációról:
Minden alkatrésznek van egy tűrési tartománya. A monitor sok alkatrészből tevődik össze. A végeredmény, ha minden alkatrész ideális lenne, akkor eredményezné a tervező által elképzelt ideálisat. Azonban a sok alkatrész kis eltérése minden egyes monitor esetén picit más mégeredményt fog produkálni.
Ha a monitort úgy készítenék, hogy egyes alkatrészei állíthatóak lennének, akkor a kész monitoron lehetne végezni egy hardveres kalibrációt. Ezzel megközelíthetnék az előzetesen elképzelt eredményt. De ez töb szempontból sem játszik:
- bonyolultabb lenne az eszköz a speciálisan állítható alkatrészek miatt
- plusz egy munkafolyamatot igényelne
ezek miatt drágább lenne.
(valamekkora állítási lehetőség biztosan adott, hogy a minőségi szórást csökkenthessék de az így megvalósítható finomhangolás általában nem eléggé finom)
És akkor még nem beszéltünk a másik oldalról, a videokártyáról.Igaz, ott a digitális megoldások miatt kisebb a hiba lehetősége típuson belül (de pl. az analóg D-SUB kimenet esetében ott is könnyen előfordulhat), de különböző VGA-k sem feltétlenül pontosan ugyanazt a képet küldik a monitor felé.
Így a gyakorlatban ha lenne egy kvázi színhű monitorod a hardweres kalibráció után, akkor sem biztos, hogy minden számítógépen valóban ugyanazt a képet látnád rajta. Hacsak valami hasonló hardveres kalibrációt nem alkalmaznának a videokártyáknál is... (újabb HW és munka költség)Sokkal egyszerűbb egy tűréshatárt megállapítani és a gyártástechnológia során alkalmazni, ami a felhasználók 90 (99?) %-ának még megfelelő eredményt hoz és akinek ez kevés, az a monitort a konkrét videokártyájával szoftveresen összelőheti, hogy a lehető legjobb eredményt kapja.
(nagyon régen néztem a monitorok működését, akkor se mélyültem el teljesen a részletekben, a videokártyákét pedig szinte egyáltaln nem ismerem, így lehet, hogy butaság amit írtam, de számomra logikusnak tűnik )
[ Szerkesztve ]
notebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
zack
nagyúr
Ritka? MonitorGuru-nal annyi van amennyit venni szeretnel. Es igen...erdekelne engem is milyen specifikaciok nem tetszettek. Teny hogy nem forgathato, es ha ez a szempont a legfontosabb akkor nem ez a monitor a megfelelo neked.
Samsung Galaxy Z Flip5 256GB Platinum Silver (online exkluzív) <<>> Vsonic GR07 + Sony Hi-Res WI-H700 + Sony Hi-Res WI-1000X <<>> Spotify Premium<<>> LG 65" C31LA + LG S80QR 5.1.3
-
breezer88
tag
Sziasztok!
Éppen monitor vásárlás előtt állok, olyan 40 és 50 ezer között szánok rá. Filmek/sorozatok, masszív netezés és némi játékra használom a gépet, ebben a csökkenő fontossági sorrendben. Tehát ha valahol kompromisszumot kell kötni ( a méreten túl ), akkor inkább a videók mellet döntök a játékok helyett. Az lenne a kérdésem, hogy rendesen bekalibrált monitorokat hol lehet megnézni, hogy valóban mit is mutatnak, illetve hogy milyen monitor ajánlanátok (nem feltétlen csak Dell érdekel) ?
Ja igen, és milyen felhasználási célzattal érdemes 16:10-et választani 16:9 helyett? Egyáltalán mi értelem van ennek a két közel azonos képaránynak?
Előre is köszönöm a segítségeteket![ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
válasz korcsi #31354 üzenetére
De akkor nem keverem, hisz nem elég, hogy váltott sorosan polarizált a kijelző, váltott sorosan is kell megjeleníteni a képeket a polarizált szemüveggel nézett 3D-hez. Mi 42?
Várható az elkövetkező 5 éven belül, hogy gyors válaszidejű, jó színhűségű, feketét feketének mutató 24"-os 3D monitort árulnak bárki számára elérhető áron?
Minden tesztben azt írják, hogy a gyári beállítások rosszak, újra kell kalibrálni a színeket.
Ez mi miatt van? Lusták beállítani rendesen, vagy poénból?
Vagy hogy van, hogy egy PH tesztben jobban kalibrálják be, mint gyárilag?
Tényleg szeretném tudni, mi oka van ennek, mert ez olyan, mint a legtöbb eszközben a menü.
Szándékosan lehetetlen színek, alig olvasható szöveg, pl. világoskék+fehér.
Ez azért van, hogy lehet 10x drágábban venni olyat, amiben csak a menü olvashatóbb?ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
KaraDani
addikt
Sziasztok!
Autó szimulátorokkal játszok főleg és egy triple screen config felállításán gondolkozok. Jelenleg egy 40" -es Samsung 5003 tv-t használok.
Ár fontos szempont, mivel 3db kell A nagyobb méret is az lenne, de ezt az ár sajnos üti. 40k/db körülre gondoltam eredetileg. Azt hittem ebből 24" es TN-t kapok, a minőség eredetileg annyira nem volt fontos, de miután kicsit körbenéztem azt látom, hogy LG-kból 23"-as IPS is kijön, ami csábítóbbnak tűnik, azt a pár centit lecsíphetjük ha szinte minden másban jobb. Csak itt el is vesztem kicsit mert 3 féle típust is kapni 40 körül:
IPS231P-BN
IPS234V
IPS237LNekem nem sokat mondanak a különbségek. A 231-nél hiányzik a HDMI ami nem szimpatikus de egy plusz átalakítóval nem probléma. A 237 meg már inkább közelít az 50k-hoz. Így nekem eddig a 234 tűnik nyerőnek. Itt a fórumban is jókat olvastam róla ahogy rákerestem.
Van más alternatíva ilyen árért, van valami buktatója ennek a monitornak az általam tervezett célra?Köszi előre is!
-
I3EI\ICE
aktív tag
válasz DoubleW #31355 üzenetére
Sajnos a linkek nem is annyira számítanak, mert figyelmetlenségből a kiszemelt monitorod 24 colos megfelelőjéről küldtem őket.
Sajnos a 22-es verzióról csak egy kevésbbé "neves" -legalábbis számomra ismeretlen- oldal tesztjét találtam input lag kérdésben. Ők 2ms-ot mértek (ami mondjuk gyanúsan alacsony eredmény, de ha igaz, akkor ezt a monitort akár "gamer" titulussal is árulhatnák).
[ Szerkesztve ]
-
Malanrion
tag
válasz stranger28 #31330 üzenetére
(#31332) < CyberBob >
igen, köszönöm a válaszokat, erre gondoltam
[ Szerkesztve ]
-
Isual
veterán
válasz DoubleW #31356 üzenetére
Butaságot mondott, ettől még a jobb IPS monitorok, amik 6-8ms-os gtg válaszidővel bírnak, egy 2-4ms-os TN-nel abszolút versenyben vannak. Nyilván mindig van kivétel, s az input lag is egy kritikus tényező, de a mai IPS-ek már jobbára mind alkalmasak játékra. HC gamerek meg ha ragaszkodnak az IPS-hez és félnek, akkor próbáljanak ki egyet, mert nekik csak az a tuti. Földi halandóknak bőven jó.
(#31358) DoubleW : Nincs mit. Majd egy véleménnyel megtisztelheted a fórum olvasóit, ha nem nagy kérés.
Üdv
[ Szerkesztve ]
Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg
-
korcsi
veterán
válasz gyulank #31300 üzenetére
Nem kell 120Hz-es megjelenítő 25fps-es tartalomhoz.
Szerintem te kevered a váltott soros megjelenítést (intelaced) a váltott sorosan polarizált 3D-s kijelzővel, ha nem sorry!
"Az aktívnál pedig minden soron egyszerre mindkét kép látható, akkor is 50fps, vagyis 50Hz."
Egyszerre nem látható ugyanazon soron két tartalom, ha pedig 50Hz-el menne megjelenítés akkor villogna.Mind a páros mind a páratlan polarizált, de egymásra merőleges szögben (függőleges, vízszintes)
"Csak úgy láthatok két képet, ha a páratlanokon(polarizálatlanokon) mondjuk a bal képet adja, a párosokon(polarizáltakon) a jobb oldali képet."
Majdnem, csak mindkettő polarizálva van.
Igen, az aktív szemüvegnek szinkronba kell működni a megjelenítővel.
referencia és MSI gaming X 5700(XT) plexi ARGB-s blokkok eladóak!
-
Isual
veterán
válasz I3EI\ICE #31352 üzenetére
(#31350) DoubleW: Minden bizonnyal jó lesz játékra, de nyilván a személyes megtekintés/kipróbálás a tuti. Az IPS-eknél épp hogy a látszólag magas gtg érték egy TN-ekhez mérten jobb válaszidőnek felel meg. A barátod meg hülyeséget beszél, ha ezt megmeri becsülni ms-ra pontosan.
@I3EI\ICE: Ő ugye S2240L-ről beszél.
[ Szerkesztve ]
Egy a lényeg, hogy egészség legyen… meg beteg
-
I3EI\ICE
aktív tag
válasz DoubleW #31350 üzenetére
Szerintem a 7ms-os válaszidő egy elfogadható szint játékhoz, de legjobb lenne, ha a saját szemeddel megnéznéd még vásárlás előtt, ha már ezt a monitort szemelted ki. Nem hiszem, hogy bármilyen képlet szerint át lehetne váltani a különböző paneltípusok válaszidőértékeit, én inkább úgy fogalmaznék, hogy a gyári adatok nem mindig pontosak, illetve egyénfüggő is, hogy ki mennyire érzékeny a pixelválaszidőre (könnyen lehet, hogy meglepődnél, milyen "gyors" az a 7ms-os monitor, de az sem kizárt, hogy zavarónak találnád az utánhúzását).
Van viszont egy jó hírem az általad kiszemelt típussal kapcsolatban. A tftcentral tesztje szerint 5ms-os az átlagos bemeneti késleltetése. Ez egy kiváló érték, ráadásul ez a "játszhatóság" szempontjából sokkal nagyobb jeletőségű tényező, mint a pixelválaszidő. (Ha képben akarsz lenni, keress rá az "input lag" kifejezésre).
[ Szerkesztve ]
-
DoubleW
csendes tag
Sziasztok!
Ez a monitor jó lenne játékra? Dell S2240L
http://www.dell.com/ed/business/p/dell-s2240l/pd
Ugye 7ms a válaszideje de ugye gray to gray-be. A másik kérdés meg az lenne hogy ez játékoknál mennyire lenne több? Egy haverom azt mondta hogy úgy 9-10ms lenne. Meg igaz hogy egy IPS 10ms monitor egyenlő egy TN 5ms monitorra?
Előre is köszi a válaszokat. -
stefyY
őstag
Eközött: [Benq GW2250E] és eközött [Benq GW2250HM] csak a HDMI különbség?
"Ha Istenhez szólunk, az ima; ha Isten szól hozzánk, az skizofrénia." "Mi ez, génkezelt lazac? Nem, csak háromszor visszafagyasztott hekk."
-
I3EI\ICE
aktív tag
válasz stranger28 #31346 üzenetére
Azért ebben is maradt egy-két "érettségivel összeegyeztethetetlen" hiba, de ez esetben legalább nem módosult a mondat jelentése az eredetileg leírni kívánt tartalom ellenkezőjévé .
-
I3EI\ICE
aktív tag
válasz stranger28 #31339 üzenetére
Érettségi megvan, de ez a mondat tényleg nem jött össze .
A lényeg, hogy a LED háttérvilágytás képminőség szempontjából NEM jár érdemi előnnyel. sőt az olcsóbb monitorokban jellemző edge-led (a keret alól, a kijelző mögöttt elhelyezkedő diffúzorra világító ledek) sok esetben még rontják is a homogenitást (főleg fekete, vagy sötét árnyalatok megjelenítésénél).
Természetesen kivételek ez alól a "profibb" (például RGB-LED háttérvilágítású) monitorok.
[ Szerkesztve ]
-
sharm
tag
Sziasztok!
Ide is irok, hatha hamarabb valaszolnak
Adott egy Dell U2312HM amin talalhato DP bemenet, es egy hd7870es vga amin van pl mini DP kimenet.
Az volna a kerdes, hogy erdemes e egy ilyen kabelt venni,es azzal hasznalni, vagy ugyanolyan mintha DVI kabellel lenne osszekotve? -
zack
nagyúr
-
i-sti
senior tag
válasz Strix Aluco #31334 üzenetére
Es mi a helyzet ezzel:
LG IPS234V-PN
Olcsobb mint a favorit DELL U2312HM.
Habar erre panaszkodnak a hattervilagitasra es az utanhuzasra. Nem lattam ezt a monitort elesben igy nem tudom hogy igaz e. Sokat filmezek, igy ez fontos szempont.
LG annyival butabb mint amennyivel olcsobb?Novum Forum Siculorum
-
stefyY
őstag
Erről kérnék véleményt...ahogy olvasom, ez már nem TN paneles...VA lednek gondolom jó a képe. Válaszidő, betekintési szög is jónak tűnik...
-
I3EI\ICE
aktív tag
Nem tudom megállni, hogy ne jegyezzem meg, hogy általánosan elterjedt tévhit, miszerint a led (olcsó monitorok esetében mindig W-led) háttérvilágítás nem jelent jobb színeket (sőt, a színterük legtöbb esetben valamivel kisebb, mint a CCFL-es monitoroké). Legfőbb érdemi előnye a kisebb fogyasztás (bár ez sem minden esetben számottevő), illetve "laposabb" monitort tesz lehetővé. De sajnos a TN panellel semmilyen csodát nem tesz az olcsó ledes háttérvilágítás.
[ Szerkesztve ]
-
i-sti
senior tag
Sziasztok
Monitor vásárlásán gondolkodok.
Elvárásaim 23 - 24 colos, de minél nagyobb annál jobb.
Minimum 1080p, itt is érvényes a nagyobb jobb. (egy RetinaDisplay-t bevállalnék)
Nem elsődleges szempont de plusz pont, illetve egy kis feláraral 90' fokkal forgatható legyen.
Lehetőleg IPS vagy olyan LED amin tiszták a színek.
Árat pontosan nem tudok 50E gondolkodtam én. Ennyiből meglehet úszni ezt?Novum Forum Siculorum
-
< CyberBob >
őstag
válasz Malanrion #31329 üzenetére
A 60Hz az 60 megjelenített képkockát/frissítést jelent pl. az asztalnál. Játéknál a kép frissítése ugyan csak 60 szór történik meg, de a vga-tól függően lehet több és kevesebb is a kiszámolt képkockák száma (látható változás). Ha a monitor 60 Hz-es akkor fölösleges a vga-nak több képkockát kiszámítania mert nem/részben fog megjelenni ami a vízszintes vonalon "képtöredezést" is eredményez. Erre a jelenségre van a vsync beállítás ami a monitor frissítésére korlátozza a vga által kiszámított képkocka számot. Filmeknél is 60 Hz-en megy a monitor (típusonként eltérő lehet) ezért nincs szinkronban a forrás anyag képkockaszámával (pl.: 23.976fps, 25fps) akadozni látszik a kép, de valójában az egyes film képkockák több ideig/többször vannak megjelenítve.
[ Szerkesztve ]
Ne próbáld! Tedd, vagy ne tedd, de ne próbáld!
-
banderasz77
addikt
Sziasztok!
LG 224V típusú monitorom van, amivel nagyon meg vagyok elégedve, főleg ezen az áron.
23-24" környékén keresgélek tovább, szeretnék kicsit nagyobbat, ami tudásban ezt hozza, ugyan csak megfelelő áron.Lehet, hogy őt keresem? LG IPS234V-PN
-
Malanrion
tag
lehet hogy hülye kérdés.. ha 60Hz-es a monitorom, akkor csak max 60fps-el megy a kép? vagy egy leírás is jó lenne, hogy megértsem az öszefüggést, köszönöm
-
zack
nagyúr
válasz stranger28 #31326 üzenetére
Lehet, hogy létezik ennyire érzékeny szem, de amíg CRT-nél a 60-ról 75-re ugrás hatalmas lépés volt, addig, LCD-nél a technológiából adódóan elvileg nincs különbség.
Egyébként a PC-s pályafutásom alatt nem hallottam még ilyenről.[ Szerkesztve ]
Samsung Galaxy Z Flip5 256GB Platinum Silver (online exkluzív) <<>> Vsonic GR07 + Sony Hi-Res WI-H700 + Sony Hi-Res WI-1000X <<>> Spotify Premium<<>> LG 65" C31LA + LG S80QR 5.1.3
-
stefyY
őstag
Nem gond...semmi baja semmimnek alapvetően...öcsém szemüveges, anélkül gépezik viszont, és neki sincs semmi baja...75Hz-el nekem sem. Max. monitor probléma.
-
zack
nagyúr
válasz stranger28 #31320 üzenetére
Kicsi az esélye hogy a 60Hz a gond, én azt mondom. Amiket leírt súlyos problémák, nekem 10-12 óra gépezés után sincs ilyen, bár sokszor kiált már ilyenkor Visine után a szemem. De ez inkább tipikus, mint kirívó, mert 10-12 óra gép előtt ülés mindenkinek kiszárítja a szem golyóblisát.
Ez a fejfájós szem probléma szerintem már szemészeti gond. Hallottam ilyet, de az látásromlás miatt volt, és kontakt lencse/szemüveg megoldotta a problémát.
-
El Kebir
őstag
válasz stefyY #31321 üzenetére
azt nem tudom hogy pontosan mit látsz...
talán a monitor automatikus beállítása túl sok élkiemelést tesz a betűkre ami számomdra zavaró, míg nem pixelpontos megjelenítési módban mindenképpen némileg homályos marad a kép és úgy már nem zavar...
a d-sub-os bemeneten lehet olyan gond a monitorral, hogy nem ideális a képe automatikus képbeállítással, ezért is érdemes DVI-t használni, néha látványosan jobb tud lenni.
szerk.: ha az a gaba tudja a 720p@75Hz-et akkor beállítható lenne rajta az 1366*768@75Hz-is.
[ Szerkesztve ]
"Igazából valós véleményekre lennék kíváncsi"
-
stefyY
őstag
válasz stranger28 #31320 üzenetére
Amiket linkeltem monitorokat, azért nem egy Gaba szintűek...a kettőből szerintem megveszem az egyiket, valszeg az Acert, és majd azon meglesem...azt mondod, lehet a monitorom hulladékoskodik? A szememmel semmi baj nincs egyébként.
-
stranger28
addikt
-
stefyY
őstag
válasz stranger28 #31318 üzenetére
Igazából egyiksem. De amint átállítom, elkezdek kb könnyezni, és fáj is a fejem/szemem egy idő után.
-
stefyY
őstag
válasz stranger28 #31316 üzenetére
Hát kérlek...van a mostani monitorom ( [Gaba GL-988D], ezelőtt nem is volt, csak CRT-m. Ezt is 720p/75Hz-en használom, ha átraknám "ajánlott" felbontásra, ami 1366x768, és azon nem is tud, csak 60Hz-et, kifolyik a szemem. Ez talán nem normális?
-
-
El Kebir
őstag
válasz stefyY #31313 üzenetére
Mi nem tiszta?
..a CRT-nek az állóképet is frissítenie kell, az LCD az álló, változatlan pixeleket gyakorlatilag nem frissíti.
egy konkrét példával: a CRT-nek 100Hz-en se olyan nyugodt a képe mint az LCD-nek 60Hz-en, így már érted?"Igazából valós véleményekre lennék kíváncsi"
-
stefyY
őstag
válasz El Kebir #31312 üzenetére
Természetesen igen, bár nem egészen tiszta...16/10es 1680*1050 pixelen 75Hz-en tudó monitort sem találok igazán.
Szerk.: [ASUS VH228D]
Ez 1440x900 pixelen tudja...
Ez pedig 1680x1050-en is...
[ Szerkesztve ]
-
stefyY
őstag
-
Khelben
nagyúr
válasz FalconKnight #31305 üzenetére
A led háttérvilágításnak nem sok köze van a bevilágításhoz.
-
I3EI\ICE
aktív tag
válasz FalconKnight #31305 üzenetére
120Hz-es monitort újonnan valószínűleg még az általad megjelölt maximum ár duplájáért sem kapsz. Szerintem semmilyen "igazi" gamer monitort nem adnak ennyiért újonnan. Egyéni véleményem szerint ha már gamer monitorra nincs keret, jobban megérné legalább egy olcsó IPS-t venni. Gamer szempontból lényeges kritériumokban (pixelválaszidő, input lag) nem lenne lényegi -gyakorlati- különbség az árkategória gamernek titulált versenyzőivel szemben, de legalább képminőségben, betekintési szögekben jelentősen jobb szintet hozna egy "nem gamer" IPS. A topik első hozzászólásában van néhány típus megjelölve (akad köztük, ami már pár ezressel olcsóbban megkapható, mint az ott feltűntetett áruk).
[ Szerkesztve ]
-
El Kebir
őstag
-
FalconKnight
aktív tag
válasz I3EI\ICE #31297 üzenetére
Használt nem játszik. Ennyi pénzből kéne kijönni, ebben az árkategóriában nincs még 120hz-es nem? Főleg amúgy Lol-t tol, plusz néha egy kis FPS-t. A led háttér világítást meg a filmeknél a bevilágítás elkerülése miatt írtam, de ha vmi 120 hz-es van nélküle, akkor lemondok róla.
Falcon
-
myckey
veterán
válasz El Kebir #31303 üzenetére
de vettem a fáradtságot több mindenre is
és egy pár adat is ott van a "cuccok" résznél.
illetve azt is leírtam,hogy legújabb driver van fenn.
a kábelen pedig nem kell elmélkednem,tisztában vagyok vele,hogy mi a hivatalos neve.Mindenesetre én nem kötök beléd,köszöntem az efféle útbaigazítást is.
"Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "
-
El Kebir
őstag
válasz myckey #31302 üzenetére
gondolom arra nem vetted a fáradtságot, hogy keress egy olyan témát ahol nem off (ugye ez egy vásárlási tanácsadó téma, nem hibamegoldó), ahogy arra se, hogy leírd a problémád rendesen, nulla infót adtál meg pl a használt hardverekről, így lehetetlen bármit is mondani. (ugye többszáz samsung tv, többszáz vga van, driver szintén rengeteg, a "hd kábel" szimpla hülyeség, mert olyan nem létezik, lehet elmélkedni, hogy az mi lehet...)
(keres egy hiba/probléma megoldó témát, pl vga vagy megjelenítő témakörben, értelemszerűen oda való a problémád)
-
myckey
veterán
Szervusztok!
Lenne egy "kis" problémám.
A dead space 3 illetve a crysis 3 felbontását nem tudom skálázni.Fixen van 1280x720-ban.
Nem használok monitort.Samsung LCD tv-m van.
Ilyen még nem fordult elő soha,minden más játékban tökéletesen tudom használni a full hd felbontást(vagy mást)
Természetesen a legújabb Driver van fenn,még abból is a béta,amit most kifejezetten a Crys.3 miatt dobtak ki.
HD kábellel csatlakozik a televízió a VGA-hoz.
Érdekes módon,ha a régi Samtron CRT monitoromat rákapcsolom a videókártyára,tűs csatival,és azt állítom elsődleges megjelenítőnek,akkor tudom változtatni a felbontásokat.
Nem találkoztam még ilyennel,gondoltam ide beírom,mert a játék topicjában nem kaptam rá választ.
De ha tudtok alkalmasabb helyet a fórumon,akkor átmegyek a gondommal oda.
Előre is köszönöm."Biztos mint a halál! Sóhaj, Szobaasszony, Fárosz.. 2, 9, 11. " Ha a kacsa nem tud úszni, nem a víz a hülye "
-
El Kebir
őstag
válasz I3EI\ICE #31299 üzenetére
Mondjuk a "hc gamer" szempontoknak valahogy így kellett volna kinézniük:
- igényelt felbontás
- nulla körüli inputlag
- 120Hz vagy jobb képfrissítés
- alacsony válaszidő
- jó kontrasztarányMi más kellene még? A többi szempont nem igazán "hc gamer" ... ha mégis azok a fontos szempontok, akkor nem hc gamer.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple asztali gépek
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- iPhone topik