-
PROHARDVER!
Kérdezés előtt az alábbi kérdéseket válaszold meg:
1.: Mennyit szánnál rá?
● Pl: "30.000Ft alatt kellene megoldani."
2.: Milyen gépre kötnéd?
● Pl: "Lásd az adatlapomon."
● Pl: "i7 11700, Asus TUF RTX 3070 OC, MSI B560M Mortar, 1db M.2 SSD."
(esetleg a ház típusával kiegészítve, a megfelelő kábelhosszúságok miatt)
+1: Van extra igényed a táppal kapcsolatban?
● Pl: Moduláris csatlakozók, félpasszív működés, halk, stb…
● Pl: "Tuningolni tervezek." (írd le mit és mennyire tuningolnál)
Ajánlott Tápegységek 2023: [link] (a teljesség igénye nélkül)
Új hozzászólás Aktív témák
-
14adam
addikt
"hogy a 400W-on már van egy 4Pines." attól,hogy van rajta 4pin-es attól azt még nem dughatja be a vga csatiba mert az a lapra való a procinak. Külföldön vannak 6pinnel rendelkező apn-ek és fekete színüek,csak nem hozták be ide...
12v-s ág is jóval a megengedett érték fölött kapcsol csak le(mármint a táp kapcsol le),Fsp mindig túl tervezi a 12v-s ág terhelhetőségét
[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
3-at biztos,hogy nem láthattál. 1db olyan amibe csak a 12v (sárga) és a föld megy (fekete). A másik meg sárga,piros,fekete,narancs színből ált ez a 20pin-es mellé,hogy 24-es legyen az első meg a proci csati. Vga-t 6 és 8pinnel szokták etetni
maestro87 6pin-es apn és fekete apn
[ Szerkesztve ]
-
14adam
addikt
Nem,az nem a procié hanem a vga. Hányszor mondjam még el?
(#150) maestro87 igen a fekete és 6pin tehát 6kábel megy benne az a vga-é. Van ott két molex és 3 sata csati még csak nincs lefotózva.
Nem inkább 2 sárga és 2 fekete megy benne? mert az a procié. A 20pin-es mellet a 4pin az sárga,piros,narancs,fekete színü(#149) hatter bőven elég az apn ha nem akarsz átalakítózni vagy több kábel kell akkor sagaII 400w. Azokat az értékeket konnektorból mérték tehát a hatásfokot kikell még vonni ami 15% de ez táp függő,hogy mennyi a hatásfok
(#152) lacibacsi codegen inkább csak egy szép fémdoboz amiből kijönnek a kábelek, másra nemjó csak nézegetni. Apn tuti jó lesz
[ Szerkesztve ]
-
Dyno
veterán
Márkátlan tápok miatt?Első hsz.-t sem kell ám olvasni inkább osztod itt amit nem kéne....78W-t kjaált a tesztben a kártya.
Nézd emg az adatlapom egy ideig egy FSP-250HEN vitte a gépet emrt az Enermaxot kölcsön adtam egy Cimbinek.
(#152) lacibacsi:Codegenhez hasonlítod? Az veszélyes a gépedre egy FSP nem, az fSP a ráírt adatok kb 100-105%-t biztos hogy tudja is, van egy két jól siekrült példány ami 140%-t is kibír.
Codegened emg jó 40-50%-t tudja a ráírt értéknek és PONTElhiszem hogy nem volt eddig gondod a tápok miatt de ez még nem mentség arra hogy 20X-or emgkérdezd ugyan azt és ne olvasd el legalább az első hsz.-t ha már a keresőt nem tudod használni.
(#155) maestro87 : Nagyapámnak is ez a szakmája még is fogalma sincs már róla, ha kell kicserél kondit meg fet-t, de attól nem fogja ezt tudni mert van egy elektronikai végzettsége.
Rávan írva a táp oldalára hogy melyik ág melyiké, de amúgy ja amit a CPU-hoz dugsz be külön 4Pines csatit, az a CPU-é 12V1.
Mindenkinek aki parázik: Fentebb írtam hogy mivan egy PNF-el, amire haver egy GTX260-t kötött, és egy kábel korbácson van, mert ugye ott 4 molex van 2+2 külön korbácson, de ő egy korbácsra kötötte emrt figyelmetlen volt, azóta is úgy használja nem forró neki a kábel se semmi.
Azt is jó ha tudjátok hogy azért egy Codegen messze nem olyan nagy keresztmetszetű kábelekkel rendelkezik mint monjuk egy FSP, tehát már itt bukó hogy összehasolítsuk.[ Szerkesztve ]
-
vzsryl
nagyúr
Szia!
2-2db 12V-os águk van, amik kombináltan nem tudnak egyenként 18A-t leadni, hanem összesen 25A-t.
A PNF egy elég kemény konstrukció volt anno. A hatásfoka inkább a 70%-hoz konvergál, nem 75%-hoz.
A hatásfoknak nincs köze közvetlenül a táp által leadható maximum áramerősséghez.Idézet az 1. hsz-ból:
"Beszéljünk kicsit a hatásfokról. A táp, miközben átalakítja az áramot (230 V) a PC számára emészthetővé (pl. 12 V), hőt termel, ez pedig veszteség. A hatásfok megmutatja mennyi is ez a veszteség.
Nagyon lesarkítva:
felvett energia = leadott hasznos energia + veszteség
hatásfok = leadott hasznos energia/felvett energia
hatásfok = 1-veszteségEsetünkben: 350 W-os táp max.-ra terhelve 437,5 W-ot vesz fel konnektorból.
De ha csak 220 W-ot kér tőle a géped, akkor ő is csak 275 W-ot kér a konnektortól. Feltéve, ha 0,8 (80%) a hatásfoka.
Az egyes tápok hatásfoka viszont a terheléstől függően változik (kb. 5-20%-ot, tápfüggő, hogy mennyit).
Elmondható, hogy alacsony, nem kellő terhelésnél, rosszabb a hatásfok, mint optimális kihasználtságnál, tehát feleslegesen nagy, túlméretezett, 500+ wattos tápoknál fajlagosan többet fizetsz ugyanannyi energia előállításáért, mintha optimálisan kihasználnál egy kisebb (de minőségi!!!) tápot.Egy 350 wattos táp nem attól 350 wattos, hogy annyit vesz fel a hálózatról, hanem attól, hogy igény esetén annyit képes folyamatosan leadni a számítógépnek!
A hatásfok nem keverendő a PFC áramkör által a táp 1-hez közelítő teljesítménytényezőjével!"
megprobaltam alairni, de a tollam nem fogja a monitort:/𝔹𝕒𝕔𝕜 𝕋𝕠 𝕃𝕚𝕗𝕖
-
elfelejtette
veterán
válasz hatter #11510 üzenetére
Láttam pár alaplapot, amelyik ilyen pillanatnyi szünet után indult újra, ha állítottál az órajeleken. ASUS, Gigabyte is volt ilyen, minőségi táppal. Pont mikor olyan órajelet próbáltunk, amit már nem bírt, akkor hiányzott a szünet, ebből azonnal tudtam, hogy nem fog menni a dolog.
Nálad ez hogy van? Állítás után el is indul rendesen a beállított órajelen? Mert ha igen, akkor nem kel aggódnod."Nem tudom, hogy Mamának vagy Dan hadnagynak volt-e igaza, hogy van-e rendeltetésünk, vagy csak ide-oda sodor bennünket a véletlen, mint a szél, de azt hiszem, kicsit mindkettő igaz." Forrest Gump
-
k.geri19
tag
a tápod nemelég.
gép fügö. de akármilyen lightos gép 3d alkalmazásban eszik a 8800gt 120wattokat. és bizony az 14 16amper kell neki. egy 350es táp 12 ampert ha lead. szoval igazán kise tudnád használni határ eseten menee a géphttp://phmegbizhatosag.atw.hu/phtabla.php?nev=k.geri19
-
balpis
őstag
válasz hatter #14617 üzenetére
lehet ez még alaplap is...
nekem is volt egyszer régen, hogy mikor vettem még egy memoriamodult, akkor derült ki, hogy a másik slotot nem tudja kezelni....
Megnézném a memóriákat másik alaplapban, ill. másik ramot ebben a lapbannotebookba (lenovo T400-ban volt, de sok másba is jó) SATA-I HDD caddy eladó
-
Piftuka
veterán
válasz hatter #14625 üzenetére
Az adatlapodon látható konfigurációhoz elméletben tökéletesen elegendő az FSP 350-APN tápegység.
A fent ismertetett történettel én arra szerettem volna rávilágítani, hogy ilyen problémák ("kékhalál", reset-elgetés, rendszer-fagyás, stb.) esetén azért érdemes lehetőleg minden lehetséges problémaforrást figyelembe venni.
Egyáltalán nem biztos, hogy a memóriamodulod rossz. Első körben, amennyiben megoldható kérjél kölcsön valakitől egy megfelelő típusú memóriamodult (bármely gyártó terméke megteszi), s azzal probáld ki.
Gyanús ugyanis, hogy a korábbi alaplapodban hiba nélkül működtek ezek a modulok. Lehet, hogy az alaplapod memóriafoglalataival van probléma. Vagy csak az egyikkel (ehhez érdemes úgy elvégezni a tesztet, hogy egyszerre csak az egyikbe teszel memóriamodult).
Másik - nyilván azokkal kompatibilis - számítógépben is érdemes elvégezni a te memóriamoduljaid tesztelését.
Aztán ha kiderül, hogy nem a memória a "ludas", s esetleg nem is a memóriafoglalatok, akkor jöhet ugyanez (csere-bere) a videokártyával.
Ezek után talán még az "egyszerűbb tesztelés" folyamatába tartozó tápegységcsere jöhet.
Ha az sem oldja meg a problémát, akkor jön a viszonylag legkellemetlenebb rész: alaplapcsere, vagy a konfigurációd többi elemének ideiglenes "átköltöztetése" egy megfelelő chipset-el rendelkező alaplapba.
Ez sajnos ilyenprocedúra! Anno én is elég sokáig "lego"-ztam a hardverekkel, mire kiderült, hogy a tápegységem szorul felújításra.
A lényeg, hogy egyszerre csak egyetlen dolgot vizsgálj!
(Például ne csinálj olyat, hogy mondjuk most ezt elolvasod, aztán kicseréled a memóriamodulokat és a videokártyát is egyszerre.) Ugyanis úgy tudod megállapítani, hogy melyik hardveregységgel van a probléma, ha egyszerre mindig csak egyetlen elemére koncentrálsz a lehetséges problémaforrásoknak.
[ Szerkesztve ]
"Aquila non captat muscas."
-
Piftuka
veterán
válasz hatter #14633 üzenetére
Igazán nincs mit!
Egy dolog még eszembe jutott... A GEIL memóriákról hallani, hogy nem minden alaplapban futnak kompatibilitási hibák nélkül.
Ez még lehet esetleg oka annak, hogy a "kékhalál" jelentkezett az új számítógépedben, miközben a régi alaplapban ugyanazok a modulok jól működtek.
Mindezt csak azért írom le, mert ezt is érdemes figyelembe venned, amikor a hiba forrását keresed.
"Aquila non captat muscas."
-
Calibra72
aktív tag
Hi!
8800 GTS/512 tesztet néztem,egy E 6550-es procival a teljes rendszer csúcsban 240w-ot fogyasztott,viszont a te kártyád ennek a kistestvére.Tehát 10-20W-al kevesebbet is fogyaszthat.
Elméletileg a tápodnak elégnek kellene lennie,kérdés hogy még mi van beépítve a gépedbe.
Nekem ez a véleményem,lehet hogy más nem ezt fogja mondani .
Üdv![ Szerkesztve ]
-
-
Villanyász
tag
Sziasztok!
Táp vásárlása előtt állok, és az összefoglalót elolvasva nemhogy tisztult, hanem inkább még zavarosabb lett a kép nálam. Ilyen márka olyan belsővel stb.
Szóval amire szükségem volna az egy halk megbízható 300-350w-os ATX táp 15e-ig HTPC-hez. Amit kinéztem Be Quiet L8 300 az sajna nem jó mert a max befoglaló méretem 150mm szélesség és 140mm mélység. Ez pedig 150mm mély a speckók alapján, Nézegettem Chieftec, TT, CM tápokat de nem igazodok el köztük illetve sok esetben a venti zajértéke illetve a táp fizikai mérete nincs feltüntetve. 6 pinre nincs szükség, 3 sata, 1*12v 4pin ill 24pin amire szükség van
Tudnátok valami bevált megfelelőt ajánlani? -
Dronte
aktív tag
Sziasztok!
Másik topicban már feldobtam a kérdést, mostanság a PCm nagyon lassan power uppol - a bekapcsoláskor felpörög minden rendesen - de mire a monitor bekapcsol, és ténylegesen elindul a bootolás + csipog a lap (bekapcsolási hang), addig 1-2 perc is eltelik. Korábban nem volt ilyen probléma, egy 350W-os FSP táp van benne, de ez már kb 7 éves. Google keresések alapján arra jutottam hogy táphiba lehet, de ha erre van vkinek más tippje, azt is meghallgatom
Kérdésem, hogy a mostani konfigomhoz milyen tápot ajánlotok? (adatlapomon megtalálható)
Olyan darabot szeretnék, amely jövőben bővítést is kibírja, konkrétan hosszútávon egy újabb generációs i5 körüli proci van tervezve.
Ami fontos: megbízhatóság és ár, természetesen. FSP eddig bejött
(árban max 15k-t szánnék rá egyébként, ha van ilyen megoldás)
Köszi a válaszokat előre is!
[ Szerkesztve ]
-
mghltm
addikt
válasz hatter #107681 üzenetére
ha az aprosra gondolsz ( ea-500d green ), akkor nem rossz vetel, bar nem mai gyerek. delta belsos, bronz hatasfoku, sok kabele van de nem modularis. bontva meg nem volt, ez nagy pozitivum. ha tokeletesen mukodik, akkor erdemes megvenni.
still 4 sale https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mghltm/index.html || http://www.youtube.com/watch?v=85VErvTqgWc
-
IO.sys
őstag
Sziasztok!
Seasonic tápot keresek 30 körül.Config:
ASUS Maximus V Formula
I7 3770K naked
GTX 1060 6G
Meshify C házHúzni fogom.
Nem tudom, melyik Seasonic táp lenne jó.
Seasonic FOCUS Plus 650W Gold (SSR-650FX) - 28 270 Ft
Seasonic FOCUS Plus 550W Platinum (SSR-550PX) - 31 540 Ft
Seasonic FOCUS Plus 750W Gold (SSR-750FX) - 32 490 Ft
Seasonic PRIME Ultra 550W Gold (SSR-550GD2) - 33 390 FtKöszönöm előre is.
凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...
-
yusukee
aktív tag
Sziasztok!
NAS-t építek egy nem használt itthoni gépből.
Alkatrészek:
- Intel G4400
- 8GB ram
- 3 hdd
Most van benne egy Chieftec iArena 400w táp, ami 2.5 éves. Érdemes lenne lecserélni? Ha igen, mire? A gép egy nagyon régi HDD-vel 60W-ot fogyasztott stressz teszt alatt, szóval nem kell neki nagy táp.Keret:
Max 20kKöszi
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● A minél pontosabb válasz érdekében olvasd el a Téma összefoglalót!
● Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
● Garanciális kérdések: Tápegység garancia GYIK!
- Hír Újabb, 12VHPWR csatolóval szerelt ASUS tápegységek kopogtatnak az ajtón
- Hír Megvan az első leégett NVIDIA tápadapter
- Hír ATX 3.0 szabványú az ASUS Loki tápegysége
- Hír Eléggé kompakt lett az MSI ATX 3.0-s tápbestiája
- Hír Megújultak a Corsair HXi szériás tápegységei
- Hír Hivatalosan is bemutatta az ATX 3.0-t és az ATX12VO 2.0-t az Intel
- Hír Szinte minden kiderült a VGA-k új tápkonnektoráról
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest