-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Muerte68
addikt
válasz
zolikaDB #14082 üzenetére
Azért apsc-n is van csavarás mégha a széléből le is csap a szenzor.
Szerintem a helios jobban csavar de a pentacon is tud,viszont teljesen más képvilágú a két objektív érdemes tesztképeket nézni melyik tetszik jobban.
Esetleg egy focal reducer még és akkor megvan a teljes képkör
Hozzá kell igazítani a zársebességet és akkor nem mozdul be egy 50 es obinál ez elég könnyen megy persze egy vázstabis gépen egyszerűbb de így sem nehéz főleg ha fényerős obi. -
pitagi
tag
Sziasztok! Tervezem egy régebbi APS-C váz (fuji x-e1 v. sony nex 16mp) és focal reducer beszerzését manuálozáshoz. Úgy olvastam, hogy canon fd reducert érdemes venni és arra lehet adapterezni másféle obit is. Nekem viszont minolta és m42 obijaim vannak. Ha minolta - sony/fuji reducert vennék, az működhet? Az m42 objektíveket megfelelő átalakítóval fel lehet rá tenni, van végtelen? Valakinek van ilyen irányú tapasztalata, esetleg más ötlet, javaslat? Köszönöm!
-
Matska
senior tag
válasz
Bullitz #13911 üzenetére
Heliostól ne várj élességet. Érdekes, hangulatos képeket lehet vele csinálni, de nem is éles nem is kontrasztos, amolyan "dreamy".
A régi 35-ösöket nem ismerem, de pl érdemes lehet ránézni a 7artisans 35 1.2-re, af-esből meg a Sigma 30 1.4.
Takumar jó de túl van árazva, Pentax 50 1.4 ugyan az, csak más a bajonett, de a többi nagy gyártó 50-ese sem rossz (Minolta Md, Canon Fd, Carl Zeiss Planar, Yashica stb), de nagyjából általános, hogy mindnél kell fél vagy 1FE-t rekeszelni ahhoz, hogy tényleg éles legyen.
A Samyang 12mm-t ha használtan veszed, akkor csak személyesen, mert decenteresség előfordulhat (a kép mező egy része éles, többi nem, és akkor sem lesz éles az egész, ha a fejed tetejére állsz. Ez pl astronál bosszantó amikor próbálsz végtelenre élesre állni). Ha újan veszed és decenteres, akkor élj a visszaküldési jogoddal.
Vintage objektívek kapcsán keress rá a "focal reducer" szóra, akár itt a topikban is.Így hirtelen ennyi jutott eszembe
-
szazbolha
addikt
válasz
robi1979 #13906 üzenetére
"Most akkor mi az igazság a Sony Milc+mc-11el kapcsolatban?"
.
Az hogy működik. Még nem találtam olyan objektívet ami ne ment volna vele (biztos van ilyen), sőt a régi "halott" sigma objektívek is életre kelnek és mennek vele.
Hogy milyen lesz az AF sebessége? Az a fgéptől függ. Nekem teljesen megfelel A7-II-ön, lehet A6300-on még jobb.A speed booster (focal reducer) nem mostani találmány, a csillagászati távcsöveknél régóta használják, csak most készítettek milcekhez is passzoló darabot. Fontos a bázistávolság tartása. Magam is készítettem vagy 5 féle focal reducert, pl. gukkert szétszedve (neten van rá diy videó), de a minősége gyenge volt.
Amit a kínaiak csinálnak/ebayeznek 20-50,000 Ft között az már jó.
Úgy képzeld el mint egy fordított telekonvertert (fókusznyújtót), de ez egy fókusz csökkentő optikai szerkezet, és általában úgy csinálják meg, hogy kb, 1,4-el csökkenti az objektív fókusztávolságát. (1/0.71 = 1,4)
A telekonverternél fényerő veszteséged van, itt meg fényerő nyereséged, hiszen a belépő pupilla nem változik, csak a fókusztáv csökken. Az 1,4 fókusz rövidítés kb. 1 blendényi fényerő nyereség.Minden elmélet szerint a plusz lencsetagok rontják a képminőséget. Ezzel szemben sokak tapasztalata, hogy a régebbi 50-135mm fókusztávú közepes objektívek esetében szubjektív minőség javulást látunk focal reducerrel.
Lehetne ezt magyarázgatni vonalélességgel, feloldóképességgel, vagy hogy a gyűjtő lencse kisebb felületre vetíti ugyanazt a képet (Full frame helyett APS-c-re), de inkább fogadjuk el a tapasztalást. 4-5 random választott objektívből 3-nál biztos láthatóan javítja a képminőséget. A 135-ösöknél szinte bármelyikét.
Occó kinai MF: [link]
Közepes kínai AF: [link]
A Lens Turbo - II kicsit jobb optikailag, de MF: [link] -
szazbolha
addikt
válasz
robi1979 #13891 üzenetére
Van még valami amit érdemes kipróbálni 135mm-es objektívekkel: Focal reducer. (speed booster)
Számomra megmagyarázhatatlan módon a legtöbb kistele a látszólagos vagy szubjektív képminőséget javítja.
Még az olcsóbb kinai FC is. És az 1 fényerő plusz is sokat segít, a térérzet a mélység élesség is más lesz a képeken (szerintem jobb)
Végig próbáltam sok objektívet focal reducerrel. A 20 asoknál vignettál, vagy kivág, a 35mm-nél semmi különös (ok +1 fényerő), de a képminőség "javító" hatása 50mm-től kezd látszani és 135 mm-nél szinte mindegyik objektíven láthatón dob valamennyit. (épp a Sonnar 135-ön nem sokat... hmm)
APS-C szenzoros gépekre van tervezve a Focal Reducer. A 135mm-es objektív látószöge annyi lesz mint FULL szenzoron és az 1 fényerővel lehet játszani.
Egy f/2.8-as átlagos kistelénél lehet 0,5-1 blendét rekeszelni és még mindig f/2,8-nak megfelelő záridővel lehet képet készíteni. Nagyon nem mindegy... mert a szélek is jók lesznek. Ha meg nyitottan használjuk, akkor a mélységélesség érzet javul és persze a záridő korlát.
Érdemes kipróbálni.... -
Matska
senior tag
válasz
Alcsi69 #13808 üzenetére
Röviden bármilyet. Volt aki az ajtó kukucskálót is rászerelte megfelelő átalakítóval. A hátránya(?), hogy a régi manuális objektívek nagyobb képkört rajzolnak mint a Fuji Apsc szenzora, így a szélek/sarkok le lesznek vágva. Ezt lehet u.n. lens Turbo-val vagy focal reducer-el orvosolni (a kettő ugyan az), így a Full Framenek megfelelő látószöget kapod vissza + javul az élesség és a fényerő. A régi objektívek között viszont ne keress fényerős nagylátót, mert olyat nem találsz, a 28mm alatti obik ritkák és drágák. Jellemzően statikus portréra jók a régi üvegek a manuális fókusz és kis mélységélesség miatt. A fókuszálás gyakorlást igényel.
-
CollectoR
aktív tag
Voltam Prágában, mikor megérkeztem és kibontottam a focal reducert azt vettem észre, hogy a hátsó lencse be van repedve. Volt rajta kupak, fotós táskában volt az meg egy nagyobb bőröndben ruhák közt. Nem lett dobálva vagy rúgdosva, szóval nem igazán értem a dolgot, de evvan. Nem tudom, hogy a gyártótól lehet-e külön hátsó lencsét kérni, esetleg ilyen formában kell-e valakinek óccóért.
-
Matska
senior tag
Én is sokszor fotózok az általad is használt módszerrel. Af-es objektívvel.
Manuállal mindig szemhez emeltem, + ha fogy a fény és hosszabbodik a záridő úgy egyre stabilabb fogás kell. Egy focal reducer + 85 F2 vagy 50 1.4 teljesen nyitva, belenagyítva elég sok gyakorlást és biztos kezet kíván ahhoz, hogy ne menjen félre a fókusz és ne remegjen a kép mintha Parkinson-kóros lennék.
Én legalábbis ezt tapasztaltam.
-
Muerte68
addikt
válasz
Mr.Csizmás #13277 üzenetére
Nekem is van Fuji-hoz Camdiox focal reducer,helios most épp nincs 44M6-44/2-volt-van Jupiter 9 85mc/2-Jupiter 37A 135/3,5-Yashica 50/1,7-meg egy industar 55/2,8 m39+egy pentacon 29/2,8
-
Muerte68
addikt
válasz
Rapid136 #13131 üzenetére
Én még mindig a manuális obikról beszélek-olcsó manuális obikhoz nem feltétlen szükséges A7-azt egy olcsóbb (nem m4/3-mert az sokat vág le)vázzal is megteheti megtanulhatja.
Akár egy 50ezres apsc-vázzal is nem feltétlen kell hozzá 230ezres A7-meg FF-még focal reducer nélkül is jól el lehet velük fotózni.
A Voigtlander-Nokton-obikat te említetted erre hoztam a példát hogy ilyen obikkal szinte mindegy milyen a szenzor.
Nagyon jó gép az A7-nekem is ott van a bakancslistámon-de az adott helyzetben egy viszonylag olcsó-de jó obi+hasonló társaihoz,amikor szűkös a keret nem feltétlen szükséges
Semmi gondom a fotózási szokásaiddal és érveiddel a mérettel stb-a képeid is jók szoktak lenni-de itt lehet hogy az egyszerűbb,olcsóbb megoldás is elég-sajnos az A7-még mindig drága megoldás-és nem feltétlen szükséges.
Abban pedig eggyetértünk hogy a manuális fotózással érti meg az ember a fotózás miértjeit-és összefügéseit hogy mi miért van és hogy mit miért kell állítani rekesz záridő,mélységélesség stb. -
Muerte68
addikt
válasz
szaki1986 #13064 üzenetére
Ha kevés pénz Fuji XE1+focal reducer-megvan az olcsó FF,50-a váz 25-től van reducer(40-ért már jó fajta)
Ha van keret A7-nem kell reducer megvan a FF-alapból.
Stabi nélkül is meg lehet lenni 80mm-még simán kitartható de 135-se nagyon problémás,csak kevés fénynél,akár a sima A7-is elég lehet
Arra azért készülj fel hogy egy jobb obi nem olcsó azok csak az 50mm környékén vannak 1,7-2-környékén a fényerősebb vagy jobb obik pld Takumar már 30-tól indulnak a portréhoz a Jupiter9 85/2-40-körül mennek és ezek még az olcsóbbak,a teléből az olcsó dögnehéz-a jobb ott is 30-körül van a 135-fölött már elég nehéz a nagy nehéz obikat rendesen tartani kézből. -
-
Muerte68
addikt
válasz
excalibur36 #12868 üzenetére
XE-1-jó szenzor jó kereső könnyű kezelés-olcsó-kb 50000ft
XE-2-jobb szenzor jobb kereső könnyű kezelés-jobb AF-ami itt nem lényegkb-100000ft
XT-10-Hajtogatós kijelző kisebb kicsit műanyagosabb hibrid AF-szintén nem olyan fontos-Szintén 100000ft
X pro1-hibrid kereső-evf gyengébb mint az XE-1-kijelző jobb belső nagyjából ugyanaz cserébe drágább-100000ft fölött szokott lenni.
M 4/3-nál a stabi jó dolog a manuálnál de nagy a crop-focal reducer-el is max apsc-ráadásul vannak problémák néhány reducer-nél.
Apsc-szenzornál már elég jól kiadja a képet az obi focal reducer-el megvan a FF-olcsóértvalóban az A7-a tuti megoldás viszont nem igazán olcsó
-
80hun
addikt
válasz
excalibur36 #12760 üzenetére
A reducteről már sokszor volt itt társalkodás. Azért írta hogy a keresőt próbáltad e akár más szóval is mint a focal. Persze a PH keresőjét ebben a topicban
Mit nyerhetsz vele?
Kapsz 1FÉ-et
Kb ekv 54mm lesz egy 50mm-es apsc-n
Küzépen általában hoz egy kis élességet.+-ba
A széleket nem eröltetném -
tvamos
nagyúr
válasz
Rapid136 #12732 üzenetére
Tuti jo lehet! Az en penztarcam mar nem bir el tobb cumot az iden. Jovore meg lehet, hogy mas fog erdekelni.
Eszterganyoztam a 7vegen: [link]
Igen az ott a focal reducer. Nekem nem dugja be banant, hogy nem megy fel a N1-re! Meg azt nem tudom, hogyan fogom osszepaszentani a Konica AR bajonetes obikkal. (Az sem lenne amugy gond, csak szeretnem, ha megmaradna az MD is.) -
CollectoR
aktív tag
Hát igen, alternatívaként csak valami full-frame plusz focal reduceres megoldást látok APS-C-re, de ott nagyjából f1.2 a határ, ha maradok a 35 vagy 50mm-es obiknál. Bár az olcsóbb focal reducer mellett a nyitott fényerős objektív úgy elkeni a képet, hogy még portréhoz is nehezen használható, gondolkozom a Lens Turbo 2 beszerzésén.
-
jjeahh
nagyúr
Srácok, mintha rémlik, hogy valaki itt használ, vagy próbált e-m10-en camdiox focal reducert. Valami sérül ha rácsavarom? Vagy nyugodtan lehet használni rajta. Lehet, hogy volt már róla szó, de akkor sorry, elfelejtettem
-
DrojDtroll
veterán
Valaki itt azt mondta, hogy a camidox focal reducer ütközni fog a takumar 50/1.4-el. Itt állt egy pár hete az objektív amikor megérkezett a perem nélküli ef-m42 adapter. Kellemes meglepetés ért, hogy semmi ilyesmi nem történik.
-
jjeahh
nagyúr
Amúgy máig nem jöttem rá, hogy mi a titka annak, hogy a camdiox focal reducer milyen üvegeket "szeret". Az elején azt hittem, hogy a hosszabb teléket jobban kedveli, mint az 50mm körüli üvegeket, mert az 55-ösöm lágyabb vele, a 135-ösöm viszont újjászületett, sokkal élesebb, meg itt, a topikban is írta anno valaki, hogy ő is így járt a 135mm + camdiox kombóval. De tévedtem, mert a helios is élesebb vele, meg nemrég rápróbáltam a 200-as pentacont és a camdioxal lágyabb mint normál adapterrel
. Szal fogalmam sincs mi van
. Egyik üveget szereti, a másikat nem, de úgy tűnik gyútávtól független a dolog, teljesen random módon válogat.
-
jjeahh
nagyúr
Khmmm!
Tudom, hogy nem vagyok én egyszerű eset, de gondolom nem vagyok egyedül azzal, hogy jobban értékelem a mosodát meg a karaktert, mint a saroktól sarokig éles képet krémes háttérmosással, szal igen, a sigma képminősége az árában verhetetlen, de az is előfordulhat, hogy a kolléga ezt letojja, szal ízlések és fotonok... de gondolom ezt a manuális topikban nem kell magyaráznom
. Csak azért mondom, mert anno ezzel az érveléssel, hogy "Ne szaldj bele a manuál őrületbe ha van helyette natív obi is olcsón" engem is meggyőztek páran itt fórumon, hogy vegyem meg a 60-as sigmát, amit meg is tettem... és azóta is porosodik a polcon
. De ha a kollégának az élesség fontosabb mint a karakter meg mosoda, akkor természetesen nem szóltam.
Amúgy a sigma 60 valóban elképesztően éles, szal ha ez a cél, akkor ajánlom
Ha meg mindenképpen manuál, akkor jupiter 9 (vásárlás előtt szigorúan kötelező kipróbálni! nagy a minőségi szórás), canon fd 85mm F1.8, esetleg valamilyen 135-ös és focal reducer, nekem az utóbbi bevált. -
INTELligent
senior tag
Köszönöm mindenkinek a tippeket. Átlagban kb beállítom a fókuszt, mielőtt belenagyítok, erre sikerült rájönni
.
Másik dolog: van értelmes áron kb 80-100mm gyutávú manuális obi, mert a 135mm néha kicsit sok tud lenni vagy marad a focal reducer?
-
faki_
senior tag
A Kipon nem sz.rozik: focal reducer Fuji GFX-re Pentax 645 objektívekhez.
-
szazbolha
addikt
-
Golota
aktív tag
Sziasztok. Itt is bedobom, mert az MFT fórumon nem volt kapás.
Elgondolkoztam egy focal reducer beszerzésén. Manuális obikat tennék rá. Nem akarom egy jobb objektív árát beleölni a prjoectbe, ezért a Camdiox-ot néztem, ez -ha jól láttam- többeknek is van itt. A leírásban viszont az szerepel, hogy az OMD szérián belelóg az érzékelő elé. Használ valaki ilyet Olympus Em sorozaton? Nekem EM-5 van, az MK1.
-
Matska
senior tag
válasz
derrik #12111 üzenetére
Ez eddig egy.
Nekem eos végű van. Ami van és sosem adnék el:
Jupiter 9 Mc
Helios 44-2
Yashica ML 50 1.7Ami még bakancslistás:
- CZJ Planar 50 1.4 vagy 1.7 (c/y)
- CZJ Biometar 120 2.8 (P6)
-CZJ Sonnar 135mm 3.5 (m42)
- Tair 11 135mm 2.8 (m42)
- 180mm f2.8 - ebből bármelyik jöhet, Jupiter 6, Olympus om, CZJ Sonnar
- Olympus Om 50 1.4
- Smc Pentax 50 1.4 (Pk)
- Meyer Optik domiplanEzzel szemben FD-re kicsi a választék, és nincsenek tapasztalatok velük. Nem hiszem, hogy megérné 20-30-40 ezret áldozni egy Fd végű focal reducerre.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #12106 üzenetére
Milcre teszel Eos adaptert és arra még egy FD-t? Ha jól értem a sorrendet, mivel az eosnak nagyobb a bázistávja mint az fdnek, ezért nem lesz végtelen. Függetlenül a focalreducertől.
-
DrojDtroll
veterán
camoidox focal reducer(nex-ef) + takumar 50/1.4--en lesz végtelen? nem fog akadni?
-
daniduke
tag
válasz
Matska #12058 üzenetére
Érdemes körülnézni a padláson, pincében, az enyémet ott találtam, eredetileg a pentacon AV100 diavetítő objektíve, kis tubusban csücsül, azzal lehet élességet is állítani. Kokányolni sem kell igazából, a tubus végére ragasztottam egy M42 menetet és ennyi. Bazistáv nem tudom mennyi lehet, de nem okozhat gondot, még Focal reducerrel is bőven túl tudtam tekerni végtelenen. Annyira nem is néz ki gázul. (na jó kicsit
)
-
daniduke
tag
válasz
jjeahh #12055 üzenetére
Az enyémet a szigszalag és a Szentlélek tartja csak a diy M42 végén, szerintem bőven elég neki ennyi. Ez az egyik objektív aminek a focal reducer pont nagyon sokat segített. Itt épp nem mutatja meg igazán a foga fehérjét, de egy viszonylag friss kép a 80as pentaconnal [link]
-
MrISO
csendes tag
válasz
Matska #12013 üzenetére
Na de így legalább nem kell különösebben magyarázni a különbséget.
Egy jobb manuális obi, mint pl a Yashica ML 50/1,7 bevonat minőségében, színekben majdnem ott van, mint a modern Fuji obik. Pont ezért is szeretem. És pont ezért van bennem némi félsz, hogy a focal reducerrel nem e adok ennek egy pofont? LT2-vel már talán nem, de az olcsóbbakkal el tudom képzelni.
-
Matska
senior tag
válasz
derrik #11998 üzenetére
Hogy a kérdésre is válaszoljak, Camdiox focal reducer többeknek van, nekem is volt. Középen éles, szélén nem.
Dupla áron van Mitakon Lens Turbo 2, az mindenhol éles.
Ebayről lehet beszerezni Angliából őket. Nem mindig van mindenféle raktáron, ha épp nem találod amit keresel.
Van Flickr csoportja is a Lens turbonak sok képpel, és hasznos infóval a beszélgetésekben.
-
Matska
senior tag
El kell dönteni, hogy kell-e, hogy a sarokban is éles legyen, és ha igen, akkor megéri-e dupla áron. Nekem megérte.
Azzal még számolni kell, hogy egy focal reducer örök darab. Úgy értem maximum elajándékozni tudod, eladni nem, mert itthon nincs kereslet a használtra, és az újra is minimális. Nekem is szerencsém volt, hogy Muerte épp venni akart, én meg épp kiszúrtam a fórumon
Különben már belenyugodtam, hogy lesz kettő, el is terveztem, milyen remek összehasonlítást lehet majd csinálni.Chris: nyitva fókuszálni ilyen fényerős lencsével + focal reducer használatával kész katasztrófa. Ha sikerül eltalálnom, hogy az legyen éles amit akartam, akkor még most is pezsgőt bontok
A hóvirágnál le volt támasztva, nem tudott egy millimétert se elmozdulni -
faki_
senior tag
válasz
Mega Bass #11961 üzenetére
Táskában.
Száraz helyen legyen, esetleg mellette egy kis szilikagél (pl. cipős dobozból, elektronikai cuccok csomagolásából, de lehet kapni külön egyszer vagy többször használatosat is) és használd sűrűn, hogy fényt is kapjon! Találkoztam olyannal, aki minden alkalommal valami sütőfóliaszerű nejlonba visszacsomagolta őket egyesével a legkisebb párát megelőzendő, bár tény, hogy többnyire értékes darabjai voltak.
(#11973) tvamos
-
MrISO
csendes tag
válasz
Muerte68 #11965 üzenetére
Ó, az nem jó. Nincs mese, azt az m42-est le kell cserélni egy C/Y bayonettes Yashica ML 50/1,7-re. Nekem is olyan van és imádom, többek között pont a színei miatt is. És úgy emlékszem az nem lóg ennyire hátra. Van hozzá C/Y-Eos adapter is, szerintem azzal simán felmenne a focal reduceredre.
Rapid136
Tapasztalatból mondom, hogy rengeteget! -
-
MrISO
csendes tag
válasz
Muerte68 #11951 üzenetére
Nem rossz!
Ha jól tudom Camdiox-od van. Marha kíváncsi lennék egy olyan összevetésre mikor azonos fix WB mellett lőnél ugyanarról képet ugyanazzal az obival lencse nélküli sima és focel reduceres adapterrel. Itt konkrétan arra lennék kíváncsi, hogy a Camdiox az objektív természetes színvilágát elviszi e valamilyen irányba és ha igen, akkor mennyire. Legjobb valami olyan lenne amin egyszerre vannak hidegebb kékes és melegebb sárgás, pirosas színek is.
Már évek óta gondolkozok valamilyen focal reduceren, de csak nem sikerül dűlőre jutnom.
-
Muerte68
addikt
Tesztelgettem a Jupiter 37A-t focal reducer-el-tényleg nagyobb a külömbség telé-nél pozitív irányba,hálistennek nem veszek észre rajta semmi minőség romlást széleken sem.
Ez vágatlan kép ,az élesség rendben van -
CollectoR
aktív tag
Középformátummal próbálkozott már valaki full-framen vagy APS-C-n?
Lehet hogy túl vad az az ötletem, hogy úgy nyerjek egy nagylátó fényerős obit (valami ekv. 35mm f1 környékével megelégednék), hogy dupla focal reducerrel APS-C-re húzom össze?
Jelenleg a Pentax 50/1.4 + 0,7x focal reducerrel meg vagyok általánosságban elégedve, de azért néha a nagyobb látószög jobban jönne. -
Rapid136
őstag
válasz
Mega Bass #11907 üzenetére
A 0,72-es szorzó a Focal Reducerre vonatkozik, mert az VALÓBAN módosítja a gyujtótávolságot.
A középformátum viszont eleve érdekes kérdés mert ott van vagy négyféle méret: 6x4,5, 6x6, 6x7, esetleg 6x9.
Szóval én változatlanul marhaságnak tartom az ekvivalens számolgatást... -
fattyu
veterán
válasz
Muerte68 #11899 üzenetére
Ne már.
a reducer egy .72es szorzó ( vvagy amennyi éppen az adott darab. )
A szenzorod ad egy Képkivágást amit szorzóként szoktunk használni de az NEM változtat gyútávot csak a vetjíett kép egy kissebb részét használod. lásd telefonokon a digitális zoom.
a 300mm az 300 mm. az obit NEM érdekli mire vetíti a képet. képeslap beton m43 apsc ff kf. leszarja. az 300mm.
A helyes képlet az hogy a focal reducered szorzója ami lehet akármennyi de az én camdiocom pl 0,72 szor az obi gyútávja. ezzel kapod meg hogy milyen gyútávot tekresz fel a vázardra. majd ki tudod számolni hogy ez képkvágásban mit jelent azzal hogy felszrozod a szenzorod számával. de ezzel már nem GYÚTÁVOT számolsz mert az nem változik. csak azt hogy a vetíttett képed mekkora gyútávnak felfelNE meg.
értem?
szerk: Annyiból lehet jobb mindössze hogy még annyira se használod a vetített kép szélét mint egy ff obin. ennyi az előny. hogy megéri e a méret azt neked kell tudi
-
Muerte68
addikt
A középformátumú Tayir-33 300mm f4.5 -mekkora értéket ad apsc-?vagy focal reducerrel?
Minőségileg milyen?-az irgalmatlan méretén kívül -
Muerte68
addikt
JUPITER 37A 3.5/135-mennyire jó obi?focal reducerrel használnám főleg ha érdemes.
-
tvamos
nagyúr
Hogyan aranylik az MFT bázistávolsága a Nikon 1-éhez? Nagy a különbség? Néznék valami kínai focal reducert, ha már ott vagyok...
Zhongyi Lens Turbo?
-
szazbolha
addikt
válasz
szazbolha #11573 üzenetére
Hozzávetőleges gyújtótávolság (focal length) értékek:
Turbo Lens II -> 90mm
55/1.7 frontlencse -> 70mm
DCR 250 -> 125mm
8x35 távcső frontlencse -> 140mmAzért kezdtem bele a barkácsolásba, mert a Turbo nem érkezett meg az ígért 4-5 napon belül (bő 2 hét volt)
A neten kutakodtam "DIY reducer" ügyben. A legérdekesebb egy binocularból való lencsebányászat volt, amely a barkácsoló kis CCD-jével remekül működött, de volt aki egyszerű dioptriás lencséből csinált teleszkóphoz reduktort.
Egy 10x50-es távcső frontlencséjével kezdtem ami épp otthon volt, de annak túl nagy volt a fókusztávja, nem volt végtelen és a minősége is elég gagyi volt.
Pedig a feladat egyszerű: optikai eszközből kibányászott lencsetagot egy adapterbe kell bele barkácsolni.
Az eredeti NEX adapterek nem jók erre a célra, mert a vastagságot kb. 5mm-vel csökkenteni kell.
Nex oldalra kell egy slimm M42/NEX adapter vagy NEX/Szűrő fordító, vagy NEX közgyűrű. Objektív oldalra M42 vagy EOS közgyűrű vagy M42 szűrős adapter. Ebayról fillerekért mind beszerezhető.
A lencsetag távolságot klingerit vagy gumi gyűrűkel állítottam be. A körméretük nem stimmel, de egy kis darab kivágása után olyan mint egy zeger gyűrű. Ahol nem lehetett menetes csatlakozás ott ragszallaggal megoldottam a rögzítést a teszt idejére.A sikertelen 50-es távcső objektív után kipróbáltam közép- és nagy-formátumú objektívek első lencsetagjait (ezek általában könnyen szétszedhetőek) - több kevesebb siker. 105-135mm vált be, de gyenge fényerő miatt kicsik a lencse átmérők.
Majd vettem egy 35-ös távcsövet meg az 55/1.7-et amiket szétbontottam.
A 35mm átmérőjű (140mm fókusztáv) távcső objektív adja a legjobb eredményt, de lehet veszek még 32-est vagy 40-est is. (játszogatni jó) vagy a meglévő 35-öst kell még "reszelgetni", hogy még 5mm-el elávolítható legyen a képsíktől.F/5.6-nál jól láthatóak a különbségek, ez egy 60%-os képnagyítás
-
szazbolha
addikt
Nem vagyok nagy szakértője ennek, bár fénytant tanultam.
Távcsövekhez régóta gyártanak fókuszcsökkentőket, amelyek gyakran az adott objektív típus leképezési hibáit is javítja.Az olcsó és könnyen elérhető reduktorok (értsd 20.000 Ft alatt) 1-2 lencsetagból állnak.
A legtöbbel az a probléma, hogy kis méretű CCD-hez méretezték, nem rajzolja ki az APS-C-t. A drágábbak némelyike igen, de ezekre jellemző a nagy fokusztáv és az ebből fakadó nagy CCD távolság, ezért alkalmatlanok egy kisfilmes objektív milcre adaptálásához.Szóval nem a metabones találta fel a spanyolviaszt, ők csak alkalmazták a Milc-ek adta lehetőséghez.
A milcekhez gyártott reducerek 4-5 lencsatagból állnak és szerintem a nehezen megvalósítható tulajdonságuk az, hogy megtartják a síkra leképezést (miközben más leképezési hibákat csekély mértékben visznek be a rendszerbe).A fő probléma az egyszerűsítő képletből is látható.
R_tényező = 1-R_fokusztáv/ R_képtávolságA 0,7-es fókuszcsökkentéshez (1 fényértéknyi nyereség) a képsíktól mért távolság és a reduktor gyújtótávolság 3:10 aránya szükséges. Durván számolva 3,33-szor nagyobb fókusztáv kell mint képtáv.
Sony E bajonett 18mm-es filmtávval rendelkezik az EOS meg 44mm-vel. Az natív adapter 26mm. Értelmes keretek között a reducer lencsetagok optikai középpontja valahol 25-32mm között helyezhető el (kb 5mm-el vékonyabb adapter kell, a lencse 5-20mm vastag) . Ebből számítva a használható fókusztáv kb. 80-120mm.
Tehát ilyen gyújtótávolságú lencsetagokkal érdemes próbálkozni. Valamilyen módon azt egy 20-22mm vastag adapterben kell rögzíteni, vagyis az adapterben 5-12mm-nél lesz a fókuszsík.
Ha nem ebbe a tartományba helyezzük el az egyszerű lencsetagot, akkor vagy nem lesz végtelen, vagy épp az ellenkezője, még a legnagyobb kihuzatnál sem lesz éles kép (végtelenen "túlra" fókuszál)Valószínűleg a booster gyártok az optimális gyútávval dolgoznak ami ??? mm... majd megmérem.
Kalkulátor (Focal ratio of scope értékét állítsd 1-re)
http://www.wilmslowastro.com/software/formulae.htm#FR -
szazbolha
addikt
válasz
DrojDtroll #11554 üzenetére
Melyik focal reducert rendelted meg?
-
Muerte68
addikt
válasz
DrojDtroll #11541 üzenetére
alapból nincs lehet venni utólag felszerelhetőket objektívra-sima átalakítókból is van focal redocerrel még nem találkoztam ilyennel
-
DrojDtroll
veterán
A camidox focal reducereken van állványcsatlakoztatási lehetőség?
-
szazbolha
addikt
válasz
MrChris #11539 üzenetére
Én meg focal reducert csináltam.... mert hiába angoltól rendeltem a turbót nem jött meg.
A ver2-nél tartok. Működik de szélek nem elég jók. Nem síkra vetít, hanem egy gömbpalástra, de középtájt tű éles. Kb- 0,77-es, de még dolgozom rajta. Kb 2/3 blendényível növeli afényerőt.
Ha megjön az "eredeti" majd mutatok tesztet. -
hibavissza
veterán
válasz
tvamos #11514 üzenetére
Valóban. Valakinek megfelel az első elektromos zár valakinek meg a focal reducer. Szerencsére nekem egyikkel sem kell mókolnom.
Ja és gimballal valamint interpolált fHD-val sem.
Amúgy még mindig remek gép szerintem az A7 és kicsit vágyom rá. Azért kérdeztem MrChris-t, hátha új megvilágításba tudja tenni nekem, mivel sok hasonló preferenciánk van és szerintem hasonló dolgokra használjuk a gépet. -
tvamos
nagyúr
válasz
hibavissza #11510 üzenetére
inkább egy focal reducert dobnék a szatyorba.
Azért az nem olyan, mint egy FF szenzor. -
hibavissza
veterán
válasz
MrChris #11509 üzenetére
Érdekelne, hogy mi csábít az A7-ben. Én azt akartam venni sztán' GX80 kit lett belőle. 4 dolog tántorított el az A7-től. Shuttershock (ok van elektronikus első redőny, de akkor bukod a dinamika egy részét és szélsőséges esetekben akkor is zselézhet), a kor által rég meghaladott videó minőség, brutál méretű natív utazózoom, dinamikában a Fuji APS-C nagyon ott van a nyakán.
Extraként nekem nagyon kellett a stabi videóhoz. Nem akarok még egy gombalt is cipelni. Fotónál még el lettem volna vázstabi nélkül.Másrészt, ha manuáloznék - mint te - biztos lenne egy A7-em vagy 5D mark I-em mókázni...gondolom ez hajt. De inkább egy focal reducert dobnék a szatyorba.
-
Matska
senior tag
válasz
DrojDtroll #11486 üzenetére
Jól láttam a Sony topikban, hogy még nincs meg? Mondanám, hogy nem lebeszélni akarlak, de hazudnék. Evf nélkül nem az igazi a manuálozás. (Próbáltam.)
Az új a5000 árából kijön egy használt Fuji X-E1 meg mellé 2 penge manuális üveg. A váz a faék egyszerűségével és nagyszerűségével van megáldva. Focal reducerrel a legjobb lowcost manuálozásra, ezt itt is többen tanusítjuk.
-
DrojDtroll
veterán
jól látom hogy eu-ból csak camidox focal reducer van?
-
tvamos
nagyúr
válasz
Muerte68 #11445 üzenetére
Egyebkent imadom, nem a manualos kepessegei miatt. Nagyon jo lenne ra egy focal reducer, de most kicsit alabb hagyott a lelkesedes. Remelem, majd a nyar vegen ujra felebred bennem a "vagy" a manualozas irant. (Egyelore az "akkor is tudok vele kepet loni" erzesnel tartok.)
Vettem egy Domiplan 50mm f/2.8-at is, de nem tudom, hogy minek... de tudom, azert vettem, mert olcso volt. Mennyit er az most otthon?
Szeretnek venni valami hosszu, fenyeros obit, ami kozepen eles, es olyan 600mm.
Ezek vannak eddig:
Kalimar f=500mm 1:8
Tamron f=400mm 1:6.9
RMC Tokina 400mm 1:5.6
RMC Tokina TELE-AUTO 1:5.6 f=300mmTudnatok nekem valamit javasolni, 30 ezerig (1000SEK) bezarolag?
-
MrChris
nagyúr
válasz
#31733248 #11431 üzenetére
Elég drága az a Sony kitobi. Nem derült ki számomra, hogy A7-en vagy NEX7-en csinálták e az IS tesztet, nem mindegy. Mivel itt manuálokkal operálunk nem sokat lehet kezdeni azzal, hogy egy natív obiban milyen stabi van, hanem azzal inkább, hogy a manuálból ki mit tud technikailag meg persze esztétikailag kihozni. Lehetne ekézni minek a focal reducer, hisz a Sonynak ilyen-olyan nagylátó, vagy annak megfelelő élesebb obija van...
Azért az este kipróbáltam az OM 180-at (ekv 360mm) mennyit stabizik rajta a gx80. 1/4s a max mikor még sikerül éles képet csinálni, 3-4 képből. 1/2s-nál mindig marad benne egy pici lágyulás. A Sonnar 135-össel (ekv 270mm) az 1/4 könnyen megy minden második, de volt hogy egymás után mind éles. Ezzel még 1s-al is sikerült éles képet csinálnom! Ennek már nem sok értelme van, a keresőkép frissítése is szinkronizálva van a záridővel, lehet hogy ez kikapcsolható. Ügyesen kell nyomkodni az expo gombot, mert a stabi félig lenyomva is elkezd mozogni, ha olyan helyre kerül lágyan, de ahtározottan elkezdi visszadolgozni magát alaphelyzetbe. Emlékeim szerint az Oly IS-a ebben jobb. Indításkor (félig lenyomás) 1-2 tizedet várva optimális az exponálás kezdete. Szerintem ekkora nagyításnál (360mm) már nem sok értelme van az 1/4s-nak, de van erre is lehetőség. -
szazbolha
addikt
válasz
MrChris #11416 üzenetére
Az én tapasztalatom is hasonló. Szeretek tesztelgetni és van jópár 135-ösöm. Nex F3 és alulátersztő nélküli Nikon d5500-on is tudtam ezeket tesztelni. Nikonon talán jobban láthatóak a különbségek.
A Sonnar 135/3.5-öt tartottam meg elsődlegesnek a "csoportjából" épp azért, mert nyitottan is jól rajzol + könnyű, kezes, kellemes vele fotózni. Színvisszadása az ízlésemnek megfelel. Még makróra is elmegy.
Az f/2.8-asok (és 2.5-ösök) f/4-nél már javulnak és f/5.6-on alig van már különbség, sőt a haxanon 135/2,5 és egy noname Unitor 135-ös talán még jobb is, mint a sonnar.
Azt gondolom, ha nem állványról vagy nagyon rövid záridővel fotózunk, a példányok közötti különbséget elfedi a felvételtechnikából adódó életlenedés.
Márpedig általában nem az a cél, hogy állványról fotózzunk egy portré objektívvel.
//
A leírások szerint a a Focal reducerek nem csak a fényerőt növelik meg, hanem a feloldóképességet is.
Nagyon kíváncsi vagyok a hatására a 135-ösöknél, bár azt gondolom az F3-ason nem lesz "hüha" érzés.
Kéne egy jobb szenzorú nex. Akár LP (AA) szűrő nélkül. De azt hiszem ilyen nincs. -
Muerte68
addikt
válasz
DrojDtroll #11407 üzenetére
Lencsés eggyik se.Vagy a focal reducer re gondolsz?
Nagylátózni manuális obikkal nem túl könnyű mivel FF objektívek és még apsc n is másfeles szorzóval kell számolni. -
szazbolha
addikt
válasz
jjeahh #11402 üzenetére
Köszi! Ez hasznos infó volt,
Még nincs focal reducerem, viszont van sok objektívem.Matska, neked is köszi a véleményt.
Az a helyzet, hogy szeretném egy lépésben elintézni beszerzést és olyan Vitrox FR-t vennék amely átviszi az AF-et is EOS objektívekről. (tudom lassú lesz régebbi NEX-en.) -
Matska
senior tag
válasz
Muerte68 #11399 üzenetére
Azt így külön nem figyeltem meg, focal reducer nélkül gyakorlailag már nem fotózok manuállal. A már említett Yashica mindenesetre olyan peremsötétedést produkál teljesen nyitva, amilyet még nem láttam.
Egy ideje az a perverz gondolat is foglalkoztat, milyen lenne a lens turbo mellé egy samyang 24mm 1.4-es. Lenne egy uwa f1-es fényerővel, méretét tekintve meg mint egy tarack ágyú. Valószínű nem hozná az elvártat, de szép álom
-
Muerte68
addikt
megjött a focal reducer+a sima m42 adapter az Xe-1-hez holnap megyek tesztelni a manuálok mit tudnak a Fuji-n
Egyenlőre egy helios 44m4-gyel meg egy pentacon 29/2,8-al a focal-t-meg az 1,7-es yashicával a sima adapterel.Sajna az m42-es yashica csak 1,5m-ig jó a focal-al.
-
Matska
senior tag
Elgondolkodtam az A7-en, hogy a következő 1 évben vennék egyet több szempont miatt.
Tejút fotózásra kiváló lenne a 24-es Samyang-al, manuálozásnál nem kéne vakarózni, hogy mi megy fel a focal reducerre, és a focus peakinget is nagyon dicsérik.
Egyedül a zöldülést találtam ellenérvnek, de azt olvastam, hogy R verziónál megszüntették a problémát. Az A7II-nél nem tudom mi újság ilyen téren.
-
80hun
addikt
válasz
boomba335 #10956 üzenetére
Ha nincs rajta érintkezősor akkor természetesen nem.
Így kell hogy kinézzenElég sok makró obi közűl válogathatsz minek közé focal reducter?
Kersess olyan obit ami rekeszgyűrűs.Vagy vegyél egy gyári olympus m.zuiko 60mm f2.8-at és kész. Korrekt darab.
-
Tua
tag
Sziasztok, ha veszek egy Canon EF-m43 focal reducert, illetve hozzá egy CY -> EF, illetve M39 -> EF gyűrűt, akkor úgy lesz velük végtelenem egy CY végű Yashica ML 50mm f1.7-tel, illetve M39-es Jupiter 9-cel? (Illetve gondolom akkor már az EF -> M42 is működhet)
Köszi.
-
Wolfskin
őstag
válasz
Matska #10855 üzenetére
igen, a Lens Turbo II az tényleg jó, 150 USD.
a Camdiox olyan 60 USD, arra nem találtam még tesztet.
a Canon FD kisebb bázistávolságú? ahhoz lehet pluszba még fordítógyűrűket tenni?
Ha veszek egy M43-->Canon FD focal reducert, arra tehetek Canon FD--> MD (minolta) vagy Nikon vagy bármi más fordítógyűrűt? azokat hol lehet kapni és kb mennyiért? -
MrChris
nagyúr
válasz
DrojDtroll #10849 üzenetére
Van egy csomó videó, szerintem ezek alapján a sorrendet kitalálni nem lesz nehéz. Meg persze fotók is vannak, csak kicsit utána kell keresni.
Wolfskin: Váz+focalreducer+objektív. Többféle neve van. Ami mostanában jónak és olcsónak tűnik az a mitakon lens turbo 2, fujival volt pár kép, meglepően szinte nem rontott a képen és hozta a pluszt.
Lehet úgy is variálni, hogy Canon EF végűt választasz és arra még rámegy az adapter, M42, OM meg még pár aminek nagyobb a bázistávja. -
Matska
senior tag
válasz
Wolfskin #10848 üzenetére
Sorban a válaszok:
Ebayről beszerezhető.
Van Camdiox, Zhongyi ami úgy árban a megfizethető kategória.
Több neve is van a kategóriának: lens turbo, focal reducer, speed booster.
Ez egy lencsés adapter, amire eos, nikon, pentax vagy m42 obikat rakhatsz, legalábbis ezek a legjellemzőbbek. Mindenféle optikához más kell de pl eos véggel elég univerzális tud lenni.
Lassan a topik összefoglalóba is be kellene tenni egy focal reducer leírást.
-
Wolfskin
őstag
válasz
Muerte68 #10844 üzenetére
nem a nikon az MF, azt elfelejtettem odaírni. a 14-150-en kívül minden manuális.
a kérdés csak az, hogy kell-e 50 és 135 közé feltétlen valami, mert ugye a porté 50-el (ami itt 100-nak felel meg a 2x gyújtótáv miatt) megoldható, a távolabbi portrék meg a 135-el. csak most lenne egy jó vétel, ismerőstől 50-ért... és elgondolkodtam. aztán láttam, hogy végül is ami sokkal inkább hiánypótló lenne, az kicsit drágábban a 45-ös 1.8 AF-el.meg végül is van egy 70-200/3.5 Vivitar MF, az egy igazi nagyágyú, de ilyen zoomosok vannak kisebbek is.
@jjeahh: hát igen... úgy igazából minden. nincs külön hobbim. csak sajna holnapig el kell döntenem. a focal reducer az mi? a natív, az gondolom anélkül...
érdemes megvenni annyiért a Nikont?
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Wolfskin #10843 üzenetére
Esetleg sigma 60mm F2.8? Attól függ szerintem, hogy:
- a karaktert, mosodát részesíted-e előnyben, vagy az élességet és krémesebb bokeht
- sokat fotózol-e mozgó alanyt, vagy legtöbbször inkább beállós pózolós modelleket
Nekem 55mm F1.4, 135mm F2.8 manuál + focal reducer van portréra, natívból meg egy sigma 60... ízlés kérdése, de szerintem a 135-ös reducerrel már nem olyan hosszú, sőt újabban a kedvenc obim erre a célra
Ha inkább pillanatfotókat lőnél mozgó alanyokról, akkor én a 45-öst, a pana 42,5-öst vagy a sigma 60-at ajánlanám, ha meg beállós modelleket, akkor valami jó kis 50-55mm F1.4 vagy 85mm manuált focal reducerrel, oszt lesz bokeh orgia, meg gyenge fényben is tudsz majd érvényesülni iso emelés nélkül.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Steam Deck
- BestBuy topik
- Once Human
- Autós topik
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- OLED TV topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- További aktív témák...
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest