Hirdetés
-
PROHARDVER!
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
p_adam
addikt
Én meg lehet hogy per pillanat m43-ra akarok átváltani a stabilizálás miatt, feltéve ha találok elfogadható áron olyat amiben 5 tengelyes stabi van peaking mellett
Az E-P5 jó lenne de még most aránytalanul drága, az OMD már megy lefele, de a kereső még nem az igazi és furcsa módon nem adtak ki fw frissítést hozzá.
Meg a Metabones Speed Booster-t is beszerezném, és akkor legalább az APS-C ekvivalens lefedés megvan és közben még egyel fényerősebbek is lesznek.
Igaz hogy drága de már elég sokat összegyűjtöttem ahhoz hogy lassan megérje és amíg nem döntök addig csak még több leszés az eddigi tesztek alapján nem akkora kompromisszum mint a NEX-nél ahol már FF lefedés de a sarkok nem az igaziak.
De majd a FF+stabi lesz EVF-el ami majd igazán adni fogja az ideális platformot, a Sony-nak ugye már van csak még nem E-mount-al (m42-ből olyan sok igazán jó obi sajnos nincs), de egy nagyobb vázban megvalósítható akár az Oly-féle fejlett verzió is. -
Zozzer888
addikt
Félre értesz, én a Canon-tükrösön való használatot mondom. Simán keresőn át, csippan ha fókuszt talál, sima liba (nekem pontos is). LiveView-ba csak akkor használok manuál üveget ha tárgy fotózom vagy makró
Így tényleg elég lassú, de elsőnél nem gond, másodiknál meg ugye ez van
-
p_adam
addikt
Erre csak azt lehet mondtani hogy erősen objektívfüggő. Egy teleobjektívet nyilván sokkal sokkal nehezebb így használni (meg ugye stabilizálás nélkül).
De attól is függ milyen jó nyitva maga az objektív. Mert ha nyitva is éles és kontrasztos, akkor maga a peaking is hatékonyabban fog működni. -
zolka78
senior tag
Érdekes téma amit írsz. Én speciel azért használok régi manuál üvegeket, mert egyszerűen szeretek velük játszani. Szeretem azt fajta lágyságot amit az olcsóbb m42, c/y, üvegek hozzáadnak a képekhez. Persze azért több az utómunka, sőt néha a helyes wb beállítással is szopok, hogy ne másszanak el nagyon a színcsatornák, de ezt kelvinben megoldom ha kell. Egyébként azt tartom, hogy azért egy dedikált AF üveget nem tudnak pótolni. Sokat fotózom a kisgyerekem és a macskáimat manuál üvegekkel, nem a legegyszerűbb feladat. Még is sokszor jobban élvezem mint amikor egy AF üveg van fent.
-
SzaZso007
tag
Egyáltalán NE érezd magad h....nek! Én is hasonló cipőbe léptem.
Az én (nem túl jelentős) véleményem szerint, ezek a manuál obik még igen jó ideig velünk lesznek és hozzák a tőlük elvárható minőséget...
Épp ezért én is kérek egy kis segítséget:
G6-hoz szereztem Helios 44-4 m42-es objektívet. A hozzá kapott Fotga adapterrel nem tudom állítani a rekeszértéket. Olyan adaptert tud vki ajánlani ami ezt megoldja? (Az m42-es objektív alján lévő kis "pöcök" benyomása, amikor az adapterre csatlakozik.)
Egyébiránt a következőkről mi a tapasztalat? Érdemes őket pici pénzért megszerezni?
- Pentacon MC 29mm f2.8
- Jupiter 135mm f4 -
Kézből lőttem, csak az udvarra mentem le, ennyi fény volt. A jupi meg a pentacon a két üveg (jó volt a tipp), azért is M42 az album neve (a Planarom Co/Y). Csak nem croppolt tesztábránál hanem normál használatnál, helyenként pici kontraszttal pluszban.
6400hoz képest nem rossz egyébként, ha nem látnád az exif infót, nem mondanád meg
Már csak annyi van hátra hogy meddig készült a melyikkel, és onnantól melyikkel. Egyik kép sem szűkebb f/4nél, és egyik sem tágabb 2,8nál.
Borult égnél gyorsan ennyire futotta, de szerintem túl lett dramatizálva hogy mennyire lágyak.Jó, a jupi nyitva vicc kategória, de rekeszelve bőven használható. -
-
bb0t
őstag
-
Szerintem mellé nyomtál
Én Planar leváltásán gondolkodom 2/85el, mert megérkezett az af-es 1,4/35, és amellé a mostani 1,7/50 elég közel van, ha már manuál, legyen kövér. Kell vkinek penge Planar 1,/50T*?szerk: Közben rátaláltam 5-6$ körül akadnak normális napellenzők amik szerintem jók rá: ez már talán elég hosszú, vagy hosszabb kéne a 85öshöz?
-
copass
veterán
-
szp1
addikt
Hát, 210-nél is tudja a 4,5 rekeszt, meg jó volt makróra is...és elég masszív kivitel. Csak a kézifókusz egy kicsit kényelmetlen, mert a végén van a gyűrű, eléggé macerás a tekerése ( azért látszik, hogy AF-re lett kitalálva...)
Lehet, hogy bevállalom, majd beszámolok ( USA cég lévén még az sem biztos, hogy elpostázzák - de írtam nekik mailt ). -
szp1
addikt
Köszi.....Ezt találtam. Ennél hogyan kell érteni az "adjustable aperture"-et ?
Valaki használt már ilyen fajta, rekeszgyűrű nélküli ( nem pont C/Y ) kitobit adapterrel új gépen?
-
ati3x
senior tag
Eddig mindegyik teljesen okés volt.. A dx.com-ról szoktam általában rendelni. Soha nem volt hasonló problémám. Van 2 m42-es adapter, csak most obi nincs rá.. De amig volt a takumarom akkor jó helyen volt a fókusz, és a skálák is jó helyre kerültek.. Van FD adapterem, az is teljesen ok.. Meg most jött a pentax az is teljesen ok.. Ezek szerint a ferdeszeműek ezt is képesek elbaltázni...
-
Zozzer888
addikt
" agyon kell utómunkázni, mert marha kopott, azért az elég idegtépő dolog..."
LR- contrast-húzol rajta-copy-összes kijelöl -paste
"na meg minen manuál, amit eddig próbáltam, ad egy alapszínt a képeknek, a helios egy sárgás fátyolt, revuenon kékeset stb.,"
Nem ez a pláne bennük?
-
copass
veterán
-
jjeahh
nagyúr
pf az adapter amit a cctv lencse mellé csomagolnak kib***ás
...nagyon enyhén, óvatosan tekertem rá, erre rászorult úgy, hogy fogóval kellett lekényszerítenem...ráadásul akárhogy rakod benyomja az obikioldó pöcköt, ezért fotózni sem lehetett vele, csak nagy feketeséget látok a kijelzőn...szóval nem ajánlom senkinek, hogy csomagban rendelje együtt adapter + obit...azóta minden üveg szorul enyhén
rendelnem kellett újat...remélem az af obik mennek rajta ezután még...
-
Elektrosokk
veterán
a g1-et már használtam egyszer. egy fotózásra elhozta haverom minolta minolta 1.2 100mm obival. Nagyon tetszik a képe. először azt is szerettem volna. de ahogy megláttam a P1-et belezúgtam Én is
Nem tudom a keresőt mennyire hiányolnám, eléggé hozzá vagyok szokva. De itt a hordozhatóság is előny lenne, mert pl felcsavarnám az egyik nokkort rá és ott figyelne a táskában mindig. a sonyk nem tudom milyen árban vannak, egy ismerősöm most vett nex 5-öst. Ő nagyon dicsérte. de ér annyival többet ...?
köszi a válaszokat.
-
fattyu
veterán
Planart eladtam... ezt megtartom. Az ÉN kritériumaim alapján ez jobb. Nekem. Nem azt mondom jobb mint a planar. Azt mondom teljesen nyitva ez a darab itt jobb mint bármi ( f2 vagy alatta ) amit teljesen nyitva próbáltam. Nincs az hogy jó hogy 1.7 de minek mikor szinte használhatatlan itt.
Tess egy raw kézből szintén. nem az első amit mutogatnék, de melós gépen csak ez van ( tegnap pont töröltem a kártyáról e előtt a széria előtt )
Az árával az a helyzet hogy ha megnézed pentaxforumon pl elég nagy becsben van ez is. innentől akinek van olyan árat is kér érte. Sajnos google egyre inkább kiöli a titkos esélyesek jó pénzért megszerzésének esélyeit.
Ma még jön kézhez két másik 50es. hétvégén alkotok valami összehasonlítást. nemtudom. meglássuk.
Copass: A virág az KROP
100% az eredeti képből. és mondom. 350d. Azért az nem most volt...Futok én, de ugye előbb a biznic aztán az ámokfutás
-
jjeahh
nagyúr
na keresgéltem ebayen egyet, úgy döntöttem, tovább nem halasztgatom az obivásárlást, szóval most rendelnék valamit... és konicát kihúzom a sorból, mivel nem találtam szép állapotban...
vannak viszont ilyenek:
Olympus Zuiko 50mm f1.8
Minolta MD 50mm f1.4
Planar 50mm f1.8
Carl Zeiss Jena Pancolar 50mm f1.8
Auto Reflex 55mm F1.4
szerintetek melyik obi pengébb az alábbiak közül? illetve a zuiko amennyivel olcsóbb, annyival rosszabb is, mint pl planar? most egy kölcsön-heliost használok, szóval helyette kellene valami jobb, pengébb, és ami nem zörög, nyikorog...
véleményeket tapasztalatokat előre is köszi! -
copass
veterán
nézd meg a flikeres képeimet, ott van pár sonnar-os képem, kültéri, stúdiós.
nyitva olyat rajzol hogy ihaj. a pentacon-al nekem nem tetszett a képe, jupiter után csalódás volt + rettenetesen CA-zik, viszont finoman járt a fókuszgyűrűje.
a helios nyitva lágy, 5.6 körül már éles, csak hát fényerőst azért veszünk hogy nyitva is éles legyen nem?! -
Pentacont 8-9k körül vettem és kiváló.
Most itt találtam hirtelen egy eladót.
-
zolka78
senior tag
Hát nézd, ez egyéni ízlés és mazohizmus kérdése. De mivel itt manuális obikról beszélünk amiknek nincsen af rendszerük, és rendszerint ezeket az olcsó(relatíve) obikat a dslr alsóbb kategóriáiban használjuk(kivétel 1-2 személy, és a milc-ek ahol meg nincs fázis alapú af), ott bizony nehézkes a kisebb keresőben élesre állítani valamit. Vagyis bizony nagy segítség egy ilyen ficsör. Teszem hozzá nem lenne rá szükségem ha lenne a gépemben akkora a kereső mint a Zenitemben, vagy a Prakticámban.
-
zolka78
senior tag
Focus csapda. Tulajdonképen amikor csak visszajelzés lenne a helyes focusról, akkor nem csak jelez a gép félig lenyomott expó gombnál, hanem rögtön megtörténik az exponálás is. Tehát ahogy tekerem a focus gyűrűt, az élességre állásnál már automatikusan történik az exponálás.
-
copass
veterán
nem tudom ez mennyire életképes
de érdekes az tény. -
ati3x
senior tag
figyi mellékeltem a teszt linkeket. éleségben ez az objektiv hozza az 1.4-es takumart. Viszont a sarkokban gyalàzatosan elveri! Legalàbbis nyitott, vagy közel nyitott rekesznél. Azért ezt igy kijelenteni, hogy a canon manuàlok nem jok... van több tucat fajta obijuk!
Mindig utàna kell nézni az aktuàlisnak! Érzésem szerint az 1.4-es takuk picit túl vannak sztàrolva, persze bitang jó obik! Fattyú, olympus e-pl1.
Amugy meg, ha nem lesz jó akkor hasznàlom az 55/1.8-as takut tovàbb. Alapvetöen elégedett vagyok vele. Nyitva is hozza azt amit gen1-es 14-42 a 42-es végén, ràadàsul beltérben kevés fénynél manuàlisan elöbb talàlok vele fòkuszt mint a kitobi+pl1 kombò. Ha meg rekeszelem 3,5-4re, ahol màr nem olyan kicsi a mélységélesség, akkor meg plàne! Arròl nem is beszélve, hogy f3,5-f4 tartomànyban hogy viszonyul a két obi rajza!
-
Az-X
őstag
Személy szerint az 58-ast jobban szeretem. Nem minden az élesség meg a kontrasztosság. Ezeknek az üvegeknek már lelke van.
Hozzáteszem digi gépen 50-58mm-en pillanat kép esetén esélytelen eltalálni az élességet 1,4-en de még 2-n is. Max bemákolni lehet. 2,8-on pedig már mindnek vállalható az élessége. Beállított képnél lehet eredményesen használni.
20-as obi manuálban azért nem olyan ritka. Mondjuk egy Minolta 20-as nem kifejezetten gyakori, no meg annyira nem is olcsó, cserébe viszont szerintem rendkívül jó minőséget ad. Akár teljesen nyitott rekesszel is. Volt Zeiss Flektogon 20mm 1:4-esem is. Szépen rajzolt, de ez a Minolta jobban tetszik. Korábban volt Tokina RMC 17mm 1:3,5-ös üvegem. Fillérekért vettem, de sajnos a képszélek rendkívül kilágyultak még APSC szenzorral is. Fullframe-en vagy filmen már a használhatatlanság határát súrolta.
£8-ért nem tudom mit lehet kapni.
-
Az-X
őstag
Nekem van Minolta 58/1.4-em. Nagyon jó üveg, rendkívül szeretek portrézni vele. Mire lennél kíváncsi, esetleg ha gondolod mondj egy témát, készítek vele képet.
Ilyen fókusztávolságban egyetlen obim volt amit jobban szerettem a Zeiss Biotar 58/2. Ostoba fejjel fillérekért eladtam. Ha lesz egyszer lehetőségem jó áron megkaparintani egyet, tutira lecsapok rá.
-
Az-X
őstag
Üdv!
Szakértőkhöz volna egy kérdésem... van 3db MD Tele Rokkor 135mm 1:2.8 objektívem. Ebből 2 db teljesen egyforma, a 3. viszont valamivel rövidebb és könnyebb a másik kettőnél. Talán külső átmérőre is kisebb, de ezt csak szemre mondom. Van esetleg valaki aki tudja, hogy képminőségben, vagy a méreteket leszámítva bármi másban van köztük külömbség?
A két nagyobbik sorozatszáma: 1268945 és 1290152 a kisebbiké pedig 1042538.
-
zolka78
senior tag
Én Canont használok. Az esetek 80%-ban jó a fénymérés minden m42 obimmal. Ha gáz akkor jöhet az expo korrekció. De ha nincs fénymérésed akkor csak gáz van
(#3609) Gulyopapa: Szerintem mindenképp szopás. Azért általában nem csak a végtelen hiánya lesz a baj, hanem nagyon kevés lesz az a táv ahol még egyáltalán tudsz élesre állítani. Azért próbálgatásokkal belőni a helyes expot fénymérés hiányában elég macerás lesz.
-
Stitch
őstag
Halszemekről nem tudok nyilatkozni, 80mm felett sok jó manuál fix objektív van. [link]. Személy szerint az OM Zuiko-kat favorizálom. 85/f2-vel ill. 135/f2,8-cal tudok tesztképet mutatni.
Azt, hogy MFT-n mennyire használhatóak neked kell átgondolnod annak fényében, hogy milyen gyújtótávra van szükséged.
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 13 Pro Max 128 GB Sierra Blue 1 év Garancia Beszámítás Házhozszállítás
- Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 - 16" WUXGA IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB - Win11 - 2,5 év gari
- Telefon felvásárlás!! Honor 400 Lite, Honor 400, Honor 400 Pro
- Nintendo Switch Joy-Con pair kontrollerek
- Számlás!Windows 10 Pro 11 Pro,Windows 10 Home 11 Home, Office 2016,2019,2021 ,Vírusirtok,Mac
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest