- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
-
PROHARDVER!
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kushwavez
senior tag
válasz
adani75 #36797 üzenetére
Tudsz képet itt is feltölteni a Képfeltöltés gombbal
Az AMD kernel patcheket használtad?
Mint írtam, AMD-hez extra dolgok kellenek. csak úgy nem fog működni.
az említett oldalon megtalálod a leírást is és a kernel patcheket is.Alapból csak Intelen működik a dolog
esetleg Dortanian is van ilyen guide:
[link] -
adani75
friss újonc
[link] Na itt akadok meg egyfolytaba…
-
eszgé100
őstag
válasz
kushwavez #36790 üzenetére
Koszonom, azota megoldodott. Megcsinaltam ujra a Catalina-telepest az egyik neten talalt efi-vel, es azzal fel tudtam rakni egy ures ssd-re, es kivancsisagbol megprobaltam a regi rendszerem is betolteni es sikerrel jartam.
Generaltam egy 11,4-es smbiost, igy mar le tudtam tolteni macstore-bol a telepitoket Big Sur-hoz es Monterey-hez is, es csinaltam egy Monterey install media-t. Nagy nehezen fel is ment, de az elejen valamiert nem latta az ssd-met, amire telepiteni akartam. Meg tegnap este sikerult megoldani ezt is, ma reggel pedig vegigmentem a nyelvvalasztotol a kesz rendszerig. Eddig bt es wifi 5GHz, amivel kinlodok, valamint a touchpad gesture-ok random ido utan nem mukodnek.szerk: most sleepbol felebredve megint mukodik a touchpad, ahogy kell
-
kushwavez
senior tag
válasz
adani75 #36791 üzenetére
ja, ahhoz sokminden más extra dolog kell.
látogass el ide: https://amd-osx.com/ -
adani75
friss újonc
Ryzen 7 3700as a gep
-
kushwavez
senior tag
válasz
eszgé100 #36779 üzenetére
én arra tippelek, hogy rossz helyről bootolsz
egyébként van egy T440 efim amit én raktam össze még anno, a bluetooth része tweakelésre szorul de egyébként jó, csak most sikeresen brickeltem szegényemet és nem volt időm újraflashelni. Összezipelem azt felteszem neked ide. Majd generálj új serialt.
Nekem sima T440-em van, de elég hasonló a két gép (meg a T440s is)
EDIT: itt is van: https://easyupload.io/6vbvu8
-
kushwavez
senior tag
válasz
adani75 #36788 üzenetére
-v-vel bootolj és F12-vel (vagy ami a boot key) válaszd ki a pendreive-od
olyan nincs, hogy a BIOS setting nem jön be, akkor ott a gépeddel van a gond, a Mac-nek (meg a bootloadernek) ahhoz nincs sok közeszerintem olvasd el figyelmesen a leírást és nézd át minden a helyén van-e
-
adani75
friss újonc
Sikerult most elinditani meg is jelent az apple logo de viszont amikor kilepett es vissza azota nem tudom elinditani ami a pendriven van es a bios se mukodik
-
kushwavez
senior tag
válasz
adani75 #36781 üzenetére
macOS Big Sur Clover (internet) telepítő létrehozása Windows alatt
OpenCore is ott van, ahhoz még van OpenCore configurator is Windows-ra amit tudsz hozzá használni. Big Sur-t látsz a leírásban, de a letöltés során a Monterey fog lejönni ezzel ami ott van (-b Mac-E43C1C25D4880AD6 -m 00000000000000000 download)
Net kell hozzá, ethernet vagy wifi, mindegy
-
adani75
friss újonc
Sziasztok! Esetleg lenne valaki székesfehérvári aki mac-el letre tudna nekem hozni egy bootpendrive ot? Sajnos nincs a közelembe mac es windows-al egy kinszenvedes… Az alany egy Asus Zenbook 14
-
eszgé100
őstag
Sziasztok!
Lenovo T440p-vel szórakozok már egy napja.
Annak idején ezt a leírást követve telepítettem Catalinát.
Most ugyaninnen próbáltam a Big Surt telepíteni, majd pedig onnan kimatekozni, hogy hogyan tudnék Monteray-re updatelni. "Generating your own serial and Editing ROM"-nál generáltam MacBookPro11,1-es serialt, eddig nálam 11,2 volt korábban, de valamiért ez a leírás már nem javasolta. Ezután az EFI-t kimásoltam pendrive-ra, majd ahogy a leírás írta nyomtam egy nvram clear-t, és vártam, hogy újraindul-e a rendszer. Nem indult. Kihúztam a pendrive-ot, de onnantól kezdve csak Recovery indult el, hiába nyomtam a rendszerre, sokáig csak gondolkozott, majd egyszercsak betöltötte a Recovery-t.
Ezután betettem egy üres ssd-t, majd az első leírás alapján követve próbáltam egy új Catalinát feltelepíteni. Minden szépen végig is ment, majd az utolsó újraindulás után, mikor már csak a rendszernek kellene betülteni, megint a Recovery-ben találtam magam.
Még megpróbáltam TimeMachine-ból is visszaállítani, de az is ugyanígy Recovery-be végződik.
Valaki ki tudna segíteni, mit rontottam el és mitől ment félre az egész?
Előre is köszönöm -
Nite
őstag
válasz
kushwavez #36777 üzenetére
szia!
a billentyűzet/egér problémát ez oldotta meg:
az XhciPortLimit elől ki kellett vegyem a pipat! utanaolvasva a dolognak egyertelmu az egesz, nem is ertem miert alap ez a plist-ben!
egy kiegeszites meg ehhez, nekem a telepiteskor a leirasod alapjan nem mukodott a beepitett billentyuzet es a touchpad, valamit a fentebb emlitett okokbol kulso eszkoz sem, ezert mar a telepiteshez is felhasznaltam az OS-X-Voodoo-PS2-Controller kext-et, valamit a mukodeshez is hasznalom! ezzel kapcsolatban amit eszrevettem, hogy 1-2 gesztus nem mukodik, pl. a dupla ujjas visszanavigalas! van ujabb verzio a kext-bol, az meg is oldotta a gesztusokat, de pl. felcserelte a command es a function gombokat, ugyhogy lemondtam rola, megprobalom megoldalni ezt is "kezzel"!
akkuval kapcsolatban, regebben nekem is az altalad leirtaknak megfelelo volt a helyzet, de most sokkal gyorsabban meruln monterey alatt mint windows alatt :/
de ennek koze lehet a fogyasztashoz, a ventilator is sokkal tobbet porog, mint regebben, nem tudom lehet-e koze a VirtualSMC-hez, regebben FakeSMC-t hasznaltam, de az most mar monterey alatt felejtos!
egyelore ennyi!
-
kushwavez
senior tag
Na, elég szépen megoldottad őket, gratula!
A keyboard/mouse-ra annyira nem tudok mit mondani sajnos, esetleg az az USB port nem működik, meg tudod nézni Hacintoollal. Nyisd meg az USB részt, dugd be a keyboard/mouse donglet és nézd meg zöldre vált-e. Ha nem, akkor USB patching kell hozzá. Ebben az esetben ott egy "i" betű alul, arra rányomva előjön egy guide ami végigvezet ezen. Legtöbb laptopnál ez bizony szükséges, nekem is kellett egyik mindegyik laposnál.Az Intel wifi drivere sokat javult, én is kipróbáltam és végre megy az 5 GHz is, viszont elég sokszor megakad és le is dob. A Bluetooth-om sajnos nem működik sehogy sem, úgyhogy te akkor szerencsés vagy.
Akksi időd milyen Windows-hoz képest?
Nekem a Skylake laptopomnál +1 órát bírt ki macen mint windowson, elég durva -
Nite
őstag
válasz
kushwavez #36775 üzenetére
szia! az eltelt idoben google-oztem egy "picit" es a legtobb kerdest sikerult megoldanom!
- az akkumulator pipa, en is az ECEnabler-t talaltam meg pontosan!
- a hangero mint rajottem mukodott, csak az Fn gombot felejtettem el hasznalni, ezt ugye at lehet allitani a BIOS-ban, hogy ne kelljen nyomni!
- fenyerot sehogy sem tudtam allitani, nem csak a billentyuzeten, nem is volt slider! a megoldas az AppleBackLightFixUp, mintha regen is hasznaltam volna, de talan csak a RehabMan-es installeren keresztül, nem direktben!
Install this kext using your favorite method (Clover, /L/E, etc.) and put SSDT-PNLF.aml to /EFI/CLOVER/ACPI/patched
- az iMessage valojaban mukodik, mindossze az elso inditas elotti uzeneteket nem szinkronizalja, de az ujakat mar igen, sot, a sima SMS-eket is
- a wireless billentyuzet/eger kombom tovabbra sem mukodik, tenyleg nem ertem miert, jelenleg is arrol irok csak windows alol, ezt meg nyomozom
- a wifi/bt-vel kapcsoltban... terveztem egy altalad is ajanlott Broadcom beszerzeset, viszont batorkodtam megprobalni amit ajanlottal az Intel Wifi+BT kombóhoz...
- a wifi AirportItlwm_v2.0.0_stable_Monterey-el nekem mukodik
- a bt nem volt teljesen egyszeru, de csak a Monterey miatt kellett egy kivetel: IntelBluetoothFirmware.kext-re és BlueToolFixup.kext-re van hozzá szükség, az Inteles pack-ból az injector-t ki kell hagyni és ez is működik! sőt, tovább megyek, a handoff is működik és a közös vágólap is! ehhez egyébként a bt is kellett, nem csak a wifi, de eleg egy parositas, kapcsolodni nem kell a telora! airpods vezerles is tokeletes!
- ezen kivul egy problemaba futottam meg bele, de ez is elojott nekem regebben is, gondolom a RehabMan-es installer oldotta meg:
most ezzel a kezi patch-el oldottam meg:
vegezetul, a gep egy HP EliteBook 850G3, i7-6600U v-Pro, HD520-al!
elnezest a hosszu posztert!
-
kushwavez
senior tag
Szia
örülök, hogy bejött a leírás. jó a visszajelzés.
Akkumulátorhoz próbáld ezt: ECEnabler.kext
Fényerőt beállításokban sem tudsz állítani?
A gombok beállításához ACPI patching ismerete szükséges, az biza nem egyszerű ha nem értesz hozzá. kezdésnek nyomogasd végig az F* gombokat és a speckókat, melyik mit csinál. Nekem pl elcsúszott és a DEL gomb volt a hang le default.
iMessage az nekem is bebugolt egyszer, de hagytam futni egész nap azt megoldotta, lehet egy ki-be jelentkezés az iCloud-ból és az iMessagesből megoldja ha sokáig nem megy tovább.a wifi kb és egérre nem tudok nagyon mit, ez egy rendes dongle csak a kbhez és egérhez, nem? mert akkor valóban oob kell működnie, ha ez a helyzet nem a maccel van a bibi. Ha valami más akkor megeshet, hogy egyszerűen már nem támogatott. tudni kéne mi a chip
Mivel laptopot használsz nagyon erősen ajánlom, hogy látogass el a wifi/bt szekcióba és válassz egy kompatibilis airport kártyát, ez szerintem mandatory egy laptopnál.
btw, milyen laptopról van szó (modell, cpu, gpu)? azt sem árt tudni
ahogy látom skylake (az smbios-ból ítélve).
-
Nite
őstag
sziasztok!
meg evekkel ezelott foglalkoztam utoljara ezzel a temaval, rehabman leirasai alapjan, azonban a mojave szintjen megrekedt ez a dolog, ujabb verziot sehogy sem tudtam mukodesre birni, de most nagyon megorultem a topic osszefoglalonak:
rendkivul nagyon oromomre szolgal ez a sikeres monterey telepites, koszonom szepen a leirasba fektetett munkat!
viszont nehany, regebbi verziokon mukodokepes feature eletre keltesehez szeretnek segitseget kerni toletek, ezek a funkciok nekem mojave alatt gond nelkul mukodtek:
- akkumulator kijelzes
- hangero es fenyero gyorsgombok
- fenyero allitas ugy altalaban
- imessage szinkronizalas
(jelenleg "Downloding Messages from iCloud..." szakaszban megakad)
- wireless billentyuzet es eger usb dongle hasznalataval
(ez egyebkent oob mukodott)koszonom szepen elore is
-
Smiley
addikt
A napokban talaltam ra erre, eleg hasznos cucc nekem megy a hardware-s vezerles.
https://github.com/MonitorControl/MonitorControl/releases -
tlac
Topikgazda
válasz
digitibi #36770 üzenetére
csak macos lesz a gépen vagy van már más is?
ha esetleg van win is, azt nem ajánlom, hogy bcedit-tel hackeld át, hogy a clover/opencore induljon el helyette
jó kis gubancokat lehet vele okozni, amikor az alaplap meg a win is próbál egyszerre okos lenni, aztán elkezdenek beduplázódni az efi indítóbejegyzések -
digitibi
csendes tag
Nagy keservesen összehoztuk hogy opencore-al működésbe hozzuk a Big Sur-t a gépemen. Most mar csak egy olyan anomáliával szembesülök, hogy amit készítettünk telepítő pendrive-ot, az azon lévő EFI-ről hiába másolom be az SSD EFI-jébe az EFI mappát, önmagában SSD-ről képtelen bootolni a rendszer, csak pendrive-ról tud. Gép bekapcsolása után csak sötétség, ha SSD-ről indítanám Opencore-al. Esetleg egy kis segítséget tudok kérni utolsó simítás gyanánt? Köszönöm előre is!
-
kushwavez
senior tag
válasz
general #36766 üzenetére
pl AirDrop & Handoff miatt
Hmm.. hát, ha találsz egy BCM20702 USB donglet azzal elméletbe talán, mivel az a BT chip van a wifikbe is. De gyakorlatilag nem tudom felismerné-e.
Itt egy lista a Broadcom BT chipekről.
https://github.com/acidanthera/BrcmPatchRAM -
tlac
Topikgazda
válasz
Smiley #36764 üzenetére
ne is mond, múltkorában kerestem linux kompatibilis usb-s wifi adaptert, szerintem legalább 10 estén át tartott
ha csak beírod a google, hogy best linux compatible wifi usb adapter, nem túl jó eredményeket kapsz
plusz a legnépszerűbb márkák az olcsó stick-jeikben folyamatosan cserélgetik a háttérben a chip-eket, egyszerűen nem lehet tudni, hogy mi lesz benne
végül a megoldást egy fejlesztő adta meg, aki ezekkel foglakozik: [link]
plusz ezt még ezzel az oldallal egészítettem ki, így meg lehet nézni, hogy melyikben mi van: [link]
aztán egy közepesen drága asus lett a nyertes: Asus USB-AC51 AC600
plug and play megy linux alatt is -
kushwavez
senior tag
válasz
general #36761 üzenetére
sok hűhó?
beteszed azt kész
Ilyen: https://www.ebay.com/itm/224127671582?hash=item342f0cdd1e:g:o10AAOSwx~dfQ2XEtöbb antennás kicsit drágább, de jobban jársz vele mert... hát jobb (nagyobb speed rate).
meg csak egyszer kell érte kiadni a pénzt
-
tlac
Topikgazda
-
general
addikt
Hali! Van nekem egy pici bluetooth stickem, usb-be kell bedugni és volia, van bt. Igen ám, de most hogy használni szerettem volna billentyűzethez, nem működik. Mojave-n simán ment, most Monterey-en meg nem akar működni, vajon miért? Több portban is próbáltam, semmi.
Beállításokban sem tudok semmit csinálni. Van rá mód, hogy életet lehelljek bele? Ha nem, mi kell ahhoz, hogy hacklihoz legyen bt-m? Wi-fi nem kell, csak ez.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Vasti74 #36749 üzenetére
Szia, nézd meg ezt:
Támogatott WiFi+BT/Ethernet kártyák -
Vasti74
senior tag
Sziasztok!
Most vágok bele életem első ilyen projektjébe, és még mielőtt tényleg belevágnék, van is egy kérdésem ;-) Ugyanis keresgélek már vagy fél órája, de nem találok egyértelmű választ...
Vettem a célra egy kis masinát (Dell 7040M, i5-6500T proci, 4GB memória, 120GB-os SSD: kezdésnek jó lesz gondolom, aztán ha bejön és használom, bővítem, de a proci biztosan bőven elég lesz nekem)
Viszont kellene bele egy Wifi adapter, mert az nincs benne, ethernet kábel meg csak egy van kihúzva az asztalomhoz... Éppen rendelnék az Amazon-on ;-) , melyikkel szívatom meg magam a legkevésbé? Ezek vannak raktáron:
Intel: 3165, 7265, 9260, 9560
RTL8821CEA BT nem fontos, nem fogom használni, a wifi viszont jó lenne, ha valami értelmesebb sebességet tudna (a router-em elvileg 866Mbit/s-ot tud)
Adjatok tanácsot légyszi!
Előre is köszönöm, üdv: Vasti
-
tlac
Topikgazda
válasz
Gabady #36741 üzenetére
lehet csak az alaplapon lehetne megtalálni a chipet hozzá
próbáltam megkeresni a gépet, de szerintem a típusát is elírtadmi volt az eredeti kérdés?
ha arra gondolsz hogyan lehetne megúszni a drága videokártya vásárlást, akkor csak az igp marad, esetleg újabb platformra váltasz -
fuze
őstag
Sziasztok! Felcserélődött nálam az 0 és a í. Olvastam, hogy másnak is előfordult, azonban van egy csavar! Nekem Windows 11 alatt jelentkezik ez, mac-en jó. (Kisméretű Magic keyboard, elemes)
-
Gabady
aktív tag
-
Gabady
aktív tag
Dilemmába vagyok, szeretnék tanácsot kérni.
Jelenleg aktívan 2 számítógépet használok, egyik a leírásomban szereplő, ezen win10-et használok, és alkalmanként játszok és sajnos a VGA miatt csak HS-ig támogatott.
Illetve egy HP Prodesk 460 G6 típusú gépet, hackintoshként, 0-24-ben fut, napi használatos, médiaszervert futtat etc.Szeretném leredukálni lehetőleg egy gépre a fenti összeállítást.
2 lehetőség van: vagy a Xeonos gépembe szerzek egy GTX 7es szériás VGA-t, vagy egy túlárazott RX-et és örülök.
A másik megoldás pedig az, hogy a HP gépbe egy normális VGA, táp és valószínűleg új ház is... -
digitibi
csendes tag
Mondá’ a nagykönyv:
“3. Clover telepítése
Csatoljuk fel az USB EFI partícióját. Ehhez nyissunk egy Terminal-t és írjuk be:
diskutil list
Ahol keressük ki az USB partíciónk azonosítóját, például "disk2s1"
Csatoljuk fel
sudo diskutil mount disk2s1
vagy
• Nyissuk meg a Clover Configurator-t, kattintsunk a "Mount EFI" fülre, majd csatoljuk fel az USB meghajtónk EFI partícióját a "Mount EFI" gombbal
• Ezek után navigáljunk a felcsatolt EFI meghajtóra, láthatjuk, hogy az teljesen üres
• Másoljuk bele a letöltött/kibontott “CloverV2” mappából az EFI mappát”Itt akadtam meg, mert ugyanis az EFI-re nekem az égvilágon semmit nem enged másolni. Esetleg egy kis segítséget tudok kérni valakitől?
-
kushwavez
senior tag
válasz
honeypot #36724 üzenetére
Szerintem ez az SMBIOS része nagyon túl van variálva... Soha életemben egyszer nem volt még problémám a hacklis éveim során az iServicesekkel és soha nem így csináltam.
Szerintem az egész PlatformInfo részt vedd ki, nyiss egy OpenCore Configurator-t menj PlatformInfo -> Generic résznél a System Product name-nél válaszd ki az iMacPro1,1-et, generáld le, és ennyi.
Nem kell validálni, nem kell egyebet csinálni. Arra figyelj, hogy en0 legyen a network interfész. NVRAM reset és kész. -
Smiley
addikt
Igen, ebben van valami. Most mar olyan next-next finish minden, hogy neha jo tud lenni 1-1 ilyen melyebb problema. Nekem az utolso ilyen komolyabb hackolasom meg a chameleon idejen volt amivel sikerult mukodesre birni a GTX295-t 10.6 alatt. Azt en is bekuldtem nekik anno, es talan bele is lett merge-ve... ott is a kimenetekkel volt a problema.
-
tlac
Topikgazda
egy fokkal szebb megoldás:
<key>PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0)</key>
<dict>
<key>AAPL,ig-platform-id</key>
<data>AwAiDQ==</data>
<key>framebuffer-con0-enable</key>
<data>AQAAAA==</data>
<key>framebuffer-con0-type</key>
<data>AQAAAA==</data>
<key>framebuffer-con0-flags</key>
<data>QAAAAA==</data>
<key>framebuffer-con1-enable</key>
<data>AQAAAA==</data>
<key>framebuffer-con1-type</key>
<data>AAgAAA==</data>
<key>framebuffer-con1-flags</key>
<data>hwAAAA==</data>
<key>framebuffer-con2-enable</key>
<data>AQAAAA==</data>
<key>framebuffer-con2-type</key>
<data>AAQAAA==</data>
<key>framebuffer-con2-flags</key>
<data>BwEAAA==</data>
<key>framebuffer-flags</key>
<data>AgMAAA==</data>
<key>framebuffer-patch-enable</key>
<data>AQAAAA==</data>
<key>framebuffer-stolenmem</key>
<data>AAAABg==</data>
<key>framebuffer-fbmem</key>
<data>AAAgAg==</data>
</dict>hát, a hackelés jobban érdekel, mint, hogy használjam is a gépet
-
tlac
Topikgazda
meg van az első tökéletesen működő megoldás haswell hd4600-on (még lehet nem az optimális és meg lehetne egyszerűbben is csinálni)
nem megy el a kép, hdmi-n megy a max 4k@30Hz, dp-n 4k@60hz és mindenhol van hang, skálázás, forgatásgyakorlatilag a default platformId-t szétpacheltem, átvittem azoknak framebuffer flageknek és connector flag-eknek egy részét, amit a mobilos platformon láttam
<key>PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0)</key>
<dict>
<key>AAPL,ig-platform-id</key>
<data>AwAiDQ==</data>
<key>framebuffer-con0-enable</key>
<data>
AQAAAA==
</data>
<key>framebuffer-con0-type</key>
<data>
AQAAAA==
</data>
<key>framebuffer-con1-enable</key>
<data>
AQAAAA==
</data>
<key>framebuffer-con1-flags</key>
<data>
BwEAAA==
</data>
<key>framebuffer-con1-type</key>
<data>
AAgAAA==
</data>
<key>framebuffer-con2-enable</key>
<data>
AQAAAA==
</data>
<key>framebuffer-con2-flags</key>
<data>
BwEAAA==
</data>
<key>framebuffer-flags</key>
<data>AgMAAA==</data>
<key>framebuffer-patch-enable</key>
<data>AQAAAA==</data>
<key>framebuffer-stolenmem</key>
<data>AAAABg==</data>
<key>framebuffer-fbmem</key>
<data>AAAgAg==</data>
</dict>folyamat közben sokkal jobban megértettem az egészet és valószínűleg sikerült azonosítanom pár unknown connector flag-et is innen:
[link]
még ezt kikísérletezem, aztán megírom nekik -
tlac
Topikgazda
válasz
Smiley #36718 üzenetére
ez egy msi z87i lap, elég gagyi uefi-vel, csm kikapcsolva, de szerintem nem ott lesz a gond
hanem, hogy most erre a mobilos platformId állítottam a framebuffer-t, meg hackelem összevissza:
[3] busId: 0x06, pipe: 3, type: 0x00000800, flags: 0x00000006 - ConnectorHDMI
ezen a porton van a dp, amit a macos hdmi-nek tud
átállítottam dp-re és most először ezzel lett hang meg 4k@60hz dp-n is (ami külön érdekes, mert a weg doksi szerint csak hdmi-re állított connector-type-on kellene, hogy legyen hang), viszont a hiba megmaradt -
tlac
Topikgazda
elkezdtem jobban játszani a platformId-kal és a legjobb egy mobilos verzió lett, ezzel gyakorlatilag minden működik további hack nélkül a haswell hd4600-os igp-n:
ID: 0D26000E, STOLEN: 96 MB, FBMEM: 34 MB, VRAM: 1536 MB, Flags: 0x0000031E
TOTAL STOLEN: 131 MB, TOTAL CURSOR: 1 MB (1572864 bytes), MAX STOLEN: 323 MB, MAX OVERALL: 324 MB (340279296 bytes)
Camellia: CamelliaV2 (2), Freq: 1953 Hz, FreqMax: 1953 Hz
Mobile: 1, PipeCount: 3, PortCount: 4, FBMemoryCount: 3
[0] busId: 0x00, pipe: 8, type: 0x00000002, flags: 0x00000030 - ConnectorLVDS
[1] busId: 0x05, pipe: 11, type: 0x00000400, flags: 0x00000107 - ConnectorDP
[2] busId: 0x04, pipe: 11, type: 0x00000400, flags: 0x00000107 - ConnectorDP
[3] busId: 0x06, pipe: 3, type: 0x00000800, flags: 0x00000006 - ConnectorHDMIazt nem tudom, hogy van-e bármilyen hátránya a mobilos beállításnak, de DP-n megy a 4k@60Hz, HDMI-n a 4k@30Hz és lehet skálázást is állítani hibátlanul, HDMI-n megy a hang is, DP-n viszont nem, ezt nem értem, hogy mitől függ
a weg default beállítása viszont ez:
ID: 0D220003, STOLEN: 32 MB, FBMEM: 19 MB, VRAM: 1536 MB, Flags: 0x00000402
TOTAL STOLEN: 52 MB, TOTAL CURSOR: 1 MB (1572864 bytes), MAX STOLEN: 116 MB, MAX OVERALL: 117 MB (123219968 bytes)
Camellia: CamelliaDisabled (0), Freq: 5273 Hz, FreqMax: 5273 Hz
Mobile: 0, PipeCount: 3, PortCount: 3, FBMemoryCount: 3
[1] busId: 0x05, pipe: 9, type: 0x00000400, flags: 0x00000087 - ConnectorDP
[2] busId: 0x04, pipe: 10, type: 0x00000400, flags: 0x00000087 - ConnectorDP
[3] busId: 0x06, pipe: 8, type: 0x00000400, flags: 0x00000011 - ConnectorDPitt a 4k nem ment, mivel kevés a ram neki, amit lefoglal, ezt próbálgattam emelgetni a framebuffer-stolenmem és framebuffer-fbmem opciókkal
ami segített is, de a HDMI-n viszont ettől elment a hang, fogalmam sincs, hogy miértviszont ezektől még mindig csak 30Hz-et tudott max, ahogy az előző hozzászólásban írtam, ezt játszottam ki az -igfxmpc boot arg-gal, ez segített, de a hdmi-n mellékhatásai voltak
tehát a mobilos attól működik olyan jól, mert több ramot használhat és nincs sávszélességkorlátozás, ami itt a képen látszik:
na erre sosem jöttem volna rá a hackintool nélkül, a platformId-hoz tartozó flagek nincsenek jól dokumentálva és jórészük nem is ismert, hogy mire való
-
tlac
Topikgazda
válasz
kushwavez #36714 üzenetére
mi a gond a 4k-val?
meg milyen gpu?amúgy nem hiszem, hogy az edid lenne a megoldás, ha a macos rendesen ki tudja olvasni a valódit és az nem hibás
régen edidet hackeltem már, hogy berakjak extra frekvenciatámogatást filmek miatt, aztán ezt a profilt használtam win, macos meg linux alatt isegyébként most én is játszok azzal, hogy a haswell HD4600-ból kierőltessem a 4K-t macos-en (de amúgy nem azon a monitoron "használnom", meg általában a gép sincs bekapcsolva soha
)
a 4k@60Hz meg van DP-n, 2 dolog kellett eddig hozzá, de így sem tökéletes:
-framebuffer ramokat növelni (enélkül sehogy sem volt meg a 4k felbontás), bios-ban hiába vannak max-on ezek a beállítások, a weg nem nyúlik ki addig, hanem csak a platform ID szerintiig
-igfxmpc boot argumentum, hogy meglegyen a 60Hz isés akkor a problémák:
-skálázást nem tudom rendesen beállítani, nincs 150%-os nagyítás, vagy minden hatalmas a 200% miatt vagy minden kicsi a 100% miatt
-az igfxmpc-vel eleresztem a sávszélességet, megszűnnek a korlátok, ami a valódi hdmi kimenetre is hat, de az meg nem tudja a 2.0-t, így ott meg no singal lesz a monitoron ha véletlen 4k 60Hz-et próbálnék beállítani (ez normális, mert a régi hdmi a lapon nem tudja)
-hang nem működik se DP-n, se HMDI-n, fogalmam sincs, hogy miért, egyelőre sokat nem foglalkoztam még vele -
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #36713 üzenetére
Igen, az lehet, hogy az lett megint kiválasztva, de a kiválasztással generál is, azzal pedig bekerült a két ExtendedFeatures ami kellett (legalábbis szerintem)
na de jó, hogy megyvalaki megoldást találhatna már akkor az én iGPU problémámra is az X1 Extreme laptopon...
elég trükkös, szerintem a 4k kijelzővel van a baja, kéne neki talán egy EDID inject. ha valakinek van ötlete hogy kell Win alatt vagy linux alatt azt beszerezni akkor pls do the thing..
-
válasz
kushwavez #36656 üzenetére
Működik
12.1 fenn sikeresen.
Igazából annyit csináltam csak, hogy frissítettem a clovert minden más maradt ugyan az (itt már megvolt az a két property, amit írtál ráadásul kitöltve)
Először XhciPortLimitet is bekapcsoltam (áthúzott karika lett az eredménye). Kikapcsoltam és hibátlanul felment
Fura mód imacpro lett az smbios résznél kiválasztva, ami legutóbb is működött.
-
general
addikt
Egyetlen dolgot találtam eddig, amit nem értek, de nem biztos, hogy ebben tudtok segíteni, van a gépben 1db vinyó, amit meghagytam NTFS-ben, filmek, zenék, ilyesmi van rajta. Megvettem már régen a Paragont , hogy tudjak írni NTSR-re, most fel is installáltam, aktiváltam, csatolta a meghajtót, látja, de ennek ellenére az van kiírva, hogy csak olvasható. Nem találok opciót arra, hogy írhatóvá tegyem, vagy nem emlékszem, mit kell csinálni..
Meghajtóra rákattintva, majd infót olvasva olvasás és írás jogaim is vannak, de mégsem tudok rá írni.
Kompetens esetleg valaki a témában?(írok a mac topikba topikba is)
-
tlac
Topikgazda
a weg csinálja:
To enable digital audio it is necessary to set the hda-gfx properties and patches the connectors.
To enable audio in general and HDMI in particular use WEG along with AppleALC.kext. AppleALC automatically injects missing hda-gfx properties.
On 10.10.5 and above, WEG automatically changes the connector-type of DP (00040000) to HDMI (00080000), only if not used Custom patching. Physical connection may be of any type (HDMI, DVI, DP), but for the digital audio connector-type must explicitly be HDMI.
[link] -
tlac
Topikgazda
válasz
kushwavez #36699 üzenetére
próbaképpen rákötöttem 4k-s monitorra, na így már nem az igazi
csak 2k-t ad ki magából dp-naz ioregistry-ben látom, hogy valóban az platform-id van beállítva, ami a weg szerint is default, anélkül, hogy megadtam volna
device-id is jó
viszont a weg doksi szerint 3 DP portnak kellene lennie:ID: 0D220003, STOLEN: 32 MB, FBMEM: 19 MB, VRAM: 1536 MB, Flags: 0x00000402
TOTAL STOLEN: 52 MB, TOTAL CURSOR: 1 MB (1572864 bytes), MAX STOLEN: 116 MB, MAX OVERALL: 117 MB (123219968 bytes)
Camellia: CamelliaDisabled (0), Freq: 5273 Hz, FreqMax: 5273 Hz
Mobile: 0, PipeCount: 3, PortCount: 3, FBMemoryCount: 3
[1] busId: 0x05, pipe: 9, type: 0x00000400, flags: 0x00000087 - ConnectorDP
[2] busId: 0x04, pipe: 10, type: 0x00000400, flags: 0x00000087 - ConnectorDP
[3] busId: 0x06, pipe: 8, type: 0x00000400, flags: 0x00000011 - ConnectorDPde az ioreg-ben látom, hogy hiába van DP-re kötve, HDMI-nek látja
connector-type <00 08 00 00>most kezd rémleni, hogy lehet az applealc csinálja ezt a disznóságot
-
general
addikt
Sztem az, hogy a saját, Mojave alatt patchelt SSDT-UIAC.aml fájlomat is bemásoltam az ACPI mappába és OpenCoreConf.-ban bescanneltem és azt is kipipáltam a PMC-vel együtt. Így nem dobta el random az usb-t. Inject all és xhci is aktív, de eddig is az volt. Ez az nvram dolog segített sokat, a PMC kipipálása az APCI listában.
Hang is van, net is van. Majd iCloudot is megnézem, bár előtte az SMBIOST is megcsináltam, generáltam serialt. Remélem jó lesz.Egyszerű userként az OpenCore jóval egyszerűbb és érthetőbb, szimpi.
Smiley - öööö ez a GUI pontosan mit is csinál? Nem annyira tiszta számomra.
Mindnképpen elmentem majd egy széfbe, ha beállt minden. A Mojave install pendrive is megvan érintetlenül.
-
Smiley
addikt
válasz
general #36701 üzenetére
Fasza. Akkor a config meg a cuccait mentsd le valahova. Ha frissiteni kell valamiert az opencore-t akkor nezni kell a change log-ot es van hozza egy tool is a zip-ben, amivel megmutatja milyen modositasok vannak.
Vegere, pedig ha akarsz meg szorakozni vele, van hozza szep gui is. -
general
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged