- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- Videós, mozgóképes topik
- Apple notebookok
- TCL LCD és LED TV-k
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Androidos tablet topic
-
PROHARDVER!
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
tlac
Topikgazda
válasz RaZroX #35898 üzenetére
jogos kérdés
teszteld mindkettőthard disk sentintelben van egy olvasási teszt is, az is kiírja a sebességet és akkor ebben esetben mindegy, hogy épp mi van az ssd-n
sőt találtam egy gigabyte-os programot, ami megmondja neked, hogy érintette vagy-e:
[link]
persze a download link nem megy, szóval máshonnan kell letöltenedhát, ez a program lehet egy kamu, passz
------
újabb szerkesztés:
lehet, hogy a h61 mégsem érintett: [link] (utolsó hozzászólás)[ Szerkesztve ]
-
tlac
Topikgazda
válasz RaZroX #35896 üzenetére
ott volt egy szériahiba:
Hibásak a Sandy Bridge CPU-khoz tervezett vezérlőhidakbár nem első revíziós lapod van, így téged lehet nem érint már
win alatt még teszteld le az ssd sebességét pl. egy crystaldiskmark-kal
-
RaZroX
addikt
Érdekesség: MacOS alatt az ssd-t és egy másfél terrás HDD-t használok. Egyszer csináltam egy HDD-re egy TimeMachine biztonsági mentést, de idővel töröltem.
Na időnként a timemachine backup ikont tölti be a HDD-hez, de van, hogy sima HDD ikont.Nem tudom, hogy jelent-e valamit, csak gondoltam hátha segít egy szösszenetnyit.
This is the way
-
Smiley
addikt
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35882 üzenetére
ssdt megvan, bemásoltam a megfelelő mappába.
Kitöröltem a CpuIst, CpuPM-et.
KernelXCPM NO (nálam nem true és false, hanem yes és no van, de gondolom ez ugyan azt jelenti).
PluginType 0 és NO.
_DSM to XDSM hozzáadva.Az ssdt-vel így gyakorlatilag semmi dolgom nem volt. Elindítottam terminálban a parancsot, kb 2x kellett nyomnom "y"-t és kész.
Itt nyomtam egy rebootot és hirtelen minden jó lett, meg is örültem és csináltam gyorsan pár rebootot, hogy biztos legyen. Harmadik alkalommal megint előjöttek a gondok. Ez most vagy véletlen egybeesés volt vagy passz.[ Szerkesztve ]
This is the way
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35881 üzenetére
az ssdt-t létrehoztad?
a táblázatot figyelmen kívül hagyhatod, neked csak ki kell törölnöd a CpuIst és CpuPm sorokat amiket én betettem, a következőket átállítani: KernelXCPM=false, PluginType=0, Generate/PluginType=False
és berakni a kész SSDT.aml fájlt a Clover/ACPI/patched mappába.Illetve még egy dolog, add hozzá a következőt a config.plist/ACPI/DSDT/Patches részhez a List of Patches legörülő listából: change _DSM to XDSM
Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
RaZroX
addikt
Ezzel az ssdt-vel egyáltalán nem boldogulok. Értem, hogy config.plist-et át kell állítani a táblázatban lévők alapján, csak nem értem, hogy pontosan mit és hol kéne. A táblázatban szereplő dolgok egyszerűen nem egyértelműek számomra, hogy pontosan hol kéne átállítani az értékeket.
Nyilván ez azért van mert nem nagyon csináltam ilyen, az eredeti config.plist-em is grafikus felületen lett elkészítve.This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35879 üzenetére
Még az ssdt hátra van a többit megcsináltam ahogy írtad.
A problémák ugyanúgy véletlenszerűen fennállnak.
Közben újabb észrevétel: most épp nem működik a spotlight. Bármit írok bele nem dob rá ki semmit.
Mint laikus, számomra tök olyan, mintha néha nem férne hozzá rendesen a lemezekhez. Ez tényleg csak egy gondolat, nem több.szerk.: az is fura számomra, hogy a telepítést követően nem volt egy ideig semmi problémám. aztán apránként néha-néha előjött egy most meg minden boot szívás.
[ Szerkesztve ]
This is the way
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35878 üzenetére
illetve még pár ötlet ami eszembejutott mert rájöttem, hogy a processzorod Ivy Bridge:
KernelXCPM=false, PluginType=0, Generate/PluginType=False
majd ha bebootol a procihoz kell SSDT-t készíteni ezzel: [link]
az ssdtPrGen-hez a GitHub-on van a leírás. miután kész az SSDT, a CLOVER/ACPI/patched mappába kell rakni az SSDT.aml fájlt. Lehet egyszerre sok lesz és nehéznek tűnik, de pár kattintás. figyelmesen olvasd el és a leírásnak megfelelően csináld.Ha beraktad az SSDT.aml fájlt utána config.plist/DropTables-ből töröld ki azt a kettőt amit odaraktam (CpuIst, CpuPM)
Utána elméletileg jónak kéne lennie.
Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35876 üzenetére
hmm..
Tedd be ezt a kextet a kexts/Other mappába: VoodooTSCSyncLenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35875 üzenetére
-kitöröltem a felesleget (SMCBatteryManager, SSDT-PNLF.dsl, SMCLightSensor,)
-reboot
-megint rohadt sokáig bootolt, az alábbi résznél haladt nagyon-nagyon lassan:
-boot után:
megint eltűnt az SSD ikonja, elment minden hang, még az utólagos midik is, kivéve a monitor output ami a vga-ról kapja hdmi-n keresztül. EFI nem mountolható, viszont újra gyors a rendszer, nem eszi a procit.
-oké reboot megint, hátha
-ugyan ez minden, de most mountolható az EFIThis is the way
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35874 üzenetére
Hát ez pár kérdést felvet bennem.
Hogy működött ezek nélkül idáig? Elég fontos beállításoknak hangzanak.
A "nagy" reddites leírásban ezek mért nem szerepeltek amikor csináltam a configom?
Gyakorlatilag, ha nincs egy hozzáértő ember aki segítsen akkor elég necces összehozni olyannak aki nem szakértő.Azért nem említi (gondolom) mert a friss Clover.zip-ben levő config-sample.plist-ben alapból így van. A tiedben ezek nem voltak benne, lehet régi Clover-ben volt használva és ott még nem így volt.
Lehet régebbi OS-en és régebbi Clover-nél nem kellettek ezek a beállítások, ezért működhetett.Olvasgattam közben, hogy ez a kernelmanagerd akkor is pörgetheti a procit, ha nem kompatibilis kext van. Gondoltam ránézek a kextekre és látom, hogy van ott pár amit nem is én tettem bele.. Az SMC kextek és az XHCI nem is rémlenek így, hogy közöm lenne hozzá
Az SMCBatteryManager, SMCLightSensor, AppleALC.kext.dSYM és az SSDT-PNLF.dsl (le sincs fordítva és nem is oda való) nem kell. Ezek ráadásul laptophoz valóak (kivéve az AppleALC.kext.dSYM).
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35873 üzenetére
Hát ez pár kérdést felvet bennem.
Hogy működött ezek nélkül idáig? Elég fontos beállításoknak hangzanak.
A "nagy" reddites leírásban ezek mért nem szerepeltek amikor csináltam a configom?
Gyakorlatilag, ha nincs egy hozzáértő ember aki segítsen akkor elég necces összehozni olyannak aki nem szakértő.más:
Olvasgattam közben, hogy ez a kernelmanagerd akkor is pörgetheti a procit, ha nem kompatibilis kext van. Gondoltam ránézek a kextekre és látom, hogy van ott pár amit nem is én tettem bele.. Az SMC kextek és az XHCI nem is rémlenek így, hogy közöm lenne hozzá.
Gondoltam ránézek mert azóta is eszi a gépet és nem látszik, hogy végezni akarna vele.This is the way
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35872 üzenetére
SIP= System Integrity Protection: Fájlrendszervédelem és biztonság. Nem engedi az alkalmazásoknak a rendszerfájlok módosítását, nem aláírt programok futtatását, köze van a Big Sur partíciók megfelelő működéséhez is, illetve ha nincs bekapcsolva nincsen OTA frissítés sem.
config.plist: jogos, leírom
ACPI:
eldobtam két SSDT táblát a DropTables-ön belül: CpuIst és CpuPm -> CPU helyes működéséhez kell őket eldobni.DSDTName=DSDT.aml -> betölti a géped DSDT adatait
Kikapcsoltam az összes DSDT/Fixes-t, nem kellenek.
Bekapcsoltam a Generate C és P states-t -> Megfelelő CPU órajelekhez kellenek
FixMCFG: pipa -> Virtualizációhoz
Boot:
-v -> csak ha valami nem lenne oké lássad mi nem jó, kiszedheted.KernelAndKextPatches:
KernelCPU : pipa kivéve -> nem kell
KernelXCPM: pipa -> CPU power management
KernelPm: pipa -> CPU power management
AppleIntelCPUPm: pipa -> CPU power management
AppleRTC: pipa kivéve -> nem kellRtVariables:
CsrActiveConfig=0x00 -> SIP bekapcsolva (0xFFF - SIP kikapcsolva, 0x01 - SIP bekapcsolva, nem aláírt kextek engedélyezve a Library/Extensions-ban)Ezek közül van olyan ami valszeg nem kell, de nem is árt ha ott van.
A döntő dolog szerintem a CpuIst és a CpuPm és a KernelAndKextPatches AppleIntelCPUPm volt. Megpróbálhatod amúgy kiszedni a KernelXCP, KernelPm-et, mert az eredeti Clover config-ban sincsenek bepipálva, de szintén, nem árt.
Nem értem, hogy mért volt jó az egyik bootnál minden és a másiknál meg nem (mármint még az előző config.plist esetén)
Nálam is ez volt, valamikor jó volt valamikor nem. Időzítés kérdése volt, pontosan elmagyarázni nem tudom.
[ Szerkesztve ]
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35871 üzenetére
Egyébként ez a "SIP" micsoda pontosan, illetve miket kellett átállítani a config fájlomon? (csak, hogy tanuljak is az esetből)
Nem értem, hogy mért volt jó az egyik bootnál minden és a másiknál meg nem (mármint még az előző config.plist esetén)
Azt láttam, hogy csak a "-v" bootflaget hagytad bent.[ Szerkesztve ]
This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35869 üzenetére
Nálam ez a "kernelmanagerd" ami zabál, a többit nem is nagyon láttam, hogy használná a procit.
A spotlight nem ír, hogy indexelne. Simán csak rohadt lassú, szóval akkor az már kész
Szerk.: Érdekes h Dockon a zoom effekt kb 15fps-sel megy akkor is amikor éppen nem hajtja a procit 100-on.[ Szerkesztve ]
This is the way
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35868 üzenetére
ha nyomsz egy command + space-t és beírsz valamit akkor kiírja, hogy "Indexelés...", ha az eltűnik akkor végzett az Indexxel. A SIP dolgait pedig az Activity Monitor-ban lehet ellenőrizni, ha jól emlékszem "securityd" a process neve. Az iCloud pedig "cloudd".
Ha már nem eszi a CPU-t akkor kész.Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35864 üzenetére
Ezzel 2ből kétszer normálisan bootolt, van hang is és mindkét alkalommal tudtam csatolni efi partíciót, viszont most a rendszer van összeesve. Pörög a processzor folyamatosan és mindenféle hibaüzeneteket dobál az appokról, előbb minden appot ellenörzött ami elindult a rendszerrel együtt. iCloud is szenved, hogy jelentkezzek be újra.
This is the way
-
kushwavez
senior tag
válasz tatomi92 #35859 üzenetére
próbáld a kövi bootflageket: igfxrpsc=1 (ez a laggos iGPU-ra talán jó), -cdfon (HDMI 2.0) -> próbáld utána a HDMI-t, elv. 60 Hz-nek utána mennie kellene és a hangnak is
[ Szerkesztve ]
-
RaZroX
addikt
2 újra indítás után fel tudtam mountolni terminalból. Úgy tűnik ez is fentebb írt gondokhoz kapcsolódott..
This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35858 üzenetére
% sudo diskutil mount disk3s1
Password:
Volume on disk3s1 failed to mount
If you think the volume is supported but damaged, try the "readOnly" optionPedig ez lesz az:
/dev/disk3 (internal, physical):
#: TYPE NAME SIZE IDENTIFIER
0: GUID_partition_scheme *240.1 GB disk3
1: EFI EFI 209.7 MB disk3s1
2: Apple_APFS Container disk4 239.7 GB disk3s2
[ Szerkesztve ]
This is the way
-
tatomi92
aktív tag
Üdv, még mindig próbálkozok a DP porton keresztüli hang aktiválásával.
IORegistryExplorer-ben rákerestem a HDEF eszközre, megjelenik, de sajnos hiányoznak alatta a bejegyzések, pl. az AppleHDAController.Enyém:
Dortania-n a helyes ilyen lenne:
Mi lehet a probléma? AppleALC.kext természetesen az kext mappában benne van..
Hang jelenleg csak audo kábelen keresztül van, és az alcid=52-re van állítva, a többi layout-tal vagy nincs hang vagy nem működik a füles.[ Szerkesztve ]
iPhone 14 Pro & Google Pixel 7
-
kushwavez
senior tag
-
RaZroX
addikt
Hali!
Akadt 1-2 problémám Big Sur alatt.
1- Bizonyos bekapcsolások után nem működik a hang kext, csak azokat a midi eszközöket látom amiket én hoztam létre utólag, de azok sem működnek. A fizikai ki és bemeneteket nem észleli. Egy újraindítással megoldódik mindig. AppleALC kextből van a legújabb.
2- Random nincs meg az egyik merevlemez ikonom. Ez is szintén egyik bekapcsolásnál előjön, másiknál nem.
3- Ezúttal is véletlenszerűen némelyik bekapcsolásnál percekig bootol. Lefotóztam, kb ennél a részeknél áll nagyon sokáig.
Más is tapasztalt hasonlókat? Talált rájuk megoldást?ui: a problémák nem függnek össze. Van amikor lassan bootol és van hang, de fordítva is előfordul.
[ Szerkesztve ]
This is the way
-
Wulfgar78
csendes tag
A boot nálam is működik. Egészen odáig jut , hogy bedobja a menüt . Lemezkezelő , Big Sur telepítése, Safari etc.. Itt , ha a Big Sur telepítésre megyek , dobja a hibás telepítőt. Működő OS alól fut a telepítő a létrehozása után , egészen addig amíg meg nem próbálom lecsatolni az USB stick-et. Utána működő OS alól is sérült telepítőt jelez.
-
kushwavez
senior tag
válasz Wulfgar78 #35852 üzenetére
Mikor írja ki a hibás telepítő üzenetet?
Most nekem létrehozta, bebootolta. A meghajtóválasztásig elmentem, feltelepíteni már nem telepítettem mert most jelenleg nincs semmilyen teszt partícióm.
-
Wulfgar78
csendes tag
Próbáltam gibMacOS-el is. A hiba ugyanaz. Próbáltam már másik gépen is , másik pendrive-al... Nem működik továbbra sem. Csak a Big Sur okoz gondot. Catalina és korábbi repo-k működnek .
-
kushwavez
senior tag
válasz Wulfgar78 #35850 üzenetére
Hmm.
Nekem sosem volt vele problémám, de megpróbálom reprodukálni a hibát, de jelenleg a netem nem túl gyors úgyhogy majd ha rendelkezésemre áll nagyobb bandwidth akkor töltöm le.
Mindenesetre próbáld meg gibMacOS-el is letölteni a telepítőt és azzal hozd létre, azt tudom, hogy működik.
megj.: letöltés után az InstallAssistant.pkg-t kell futtatni, azután az Install macOS Big Sur.app az Alkalmazásokban lesz elérhető. Utána a megszokott módon sudo createinstallmedia-val kell létrehozni a telepítőt.Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
Wulfgar78
csendes tag
Kipróbáltam a Catalina telepítővel is . Az tökéletesen működik. Big Sur telepítőt viszont nem tudok létrehozni továbbra sem. A rendszeremet egyszerűen frissítéssel telepítettem Catalina alól.
-
Wulfgar78
csendes tag
Sziasztok! Gigabyte Z490 Vision D alaplap , 10700k proci, 16 GB RAM ,Gigabyte Radeon RX580 8GB. Big Sur felment végre , de nem is a telepítéssel van gondom. A probléma az USB telepítő létrehozása. Catalina alatt , és most a működő új rendszer alatt is hibás a telepítő üzenetet kapok. App Store-ból leszedem , "createinstallmedia"-val létrehozom az USB telepítőt. Látszólag rendben lemegy , bár az USB-t nem lehet lecsatolni a rendszerből. A tevékenységfigyelőben nem látszik olyan folyamat , ami használná az USB sticket. Ha kényszerítem a lecsatolást , telepítésnél hibás telepítőt ír. Találkozott már más is a jelenséggel? Van erre valami megoldás?
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35846 üzenetére
A megváltoztatott animációk miatt van többek között ilyen érzésünk szerintem (nekem is). De ezen kívül szerintem is gyorsabban reagál mindenre mint a Catalina.
Egyébként nem rég jött ki egy Clover frissítés (v5129): Ezzel már működik a Recovery, ami nem árt sose ha van.
Frissítéshez elég csak a CLOVERX64.efi-t kicserélni.
-
RaZroX
addikt
Kemény másfél óra település után, de fent van a Big Sur és egyelőre úgy fest minden működik.
Tényleg érezhetően gyorsabb lett a rendszersebesség Catalinához képest. Az sem volt lassú.. de ez valahogy olyan még azonnalibb.. vagy nem is tudom, hogy lehet ezt elmagyarázni.This is the way
-
-
RaZroX
addikt
Hát. Most megy minden. Őszintén sokmindent nem értek ami az elmúlt 1 órában történt..
Mostmár a pendriveról is megy a boot bár nem ad képet a rendszer miután bebootolt..
Kicsit olyan mintha egyszerre minden elromlott volna de szerintem jobb ha elfogadom, hogy valamit csúnyán benéztem.
Szóval köszönöm a türelmet és a segítséget, már tölti a le a Big Surt.ui: az icloud fiókom kicsit nehezen értelmezi mi is történt, azt se tudja milyen eszközeim vannak.
This is the way
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35842 üzenetére
Igazából most ott tartok, hogy PlistEDplus segítségével próbálom átmásolni a saját configomba a quirks részt De a copy past nem működik..
Utólag kiderlt, hogy ha nem explorer++ból nyitom meg a plistet akkor be se tölti rendesen. Ezért nem láttam a quirks részt.
Na sikerült, nyomom a próba resit.
[ Szerkesztve ]
This is the way
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35840 üzenetére
Csekkoltam az imént, benne van.
Clover-v5128.zip/EFI/CLOVER/config-sample.plist
A legalján van a Quirks rész. Ezt kell neked a saját config.plist-edbe bemásolnod.[ Szerkesztve ]
-
RaZroX
addikt
Közben Windows alól megnéztem, hiába volt újabb a clover sajnos nincs benne a quirks rész. Sőt amit letöltök a githubról latest 5128 verziót abban sincs benne.
This is the way
-
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35836 üzenetére
kext-dev-mode=1 és dart=0 nem szükséges.
A drivers/UEFI tartalma az ami a leírásban van? előző képben láttam ott QcQuirks-t is, az nem kell oda. illetve a config.plist-ben benne van a Quirks rész az alján?Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35835 üzenetére
Megcsináltam mindent, frissítettem a clovert és githubról letöltottem a kextjeimből a legújabbakt. Beállítottam az iMacPro 1,1-et majd restart.
Azóta csak a cloverig jutok. Bootolnék a lemezről amin van a rendszer és felete kép de világít a monitor és elalszik az egér meg a bill fénye is.
jó akkor betettem a bootflagek közé a “-x”-et, utána idáig jut majd ismét fekete kép.Van egy usb telepítőm amin az az efi van amit eddig használtam, azzal is ugyan ez/
This is the way
-
-
RaZroX
addikt
Még annyi, hogy amikor felraktam a Catalinát akkor viktor001 segített minden apróságban mert lövésem nem volt hozzá és írta, hogy ne használjak egyszerre VirtualSMC-t és FakeSMC-t.
Ezt bevallom elfelejtettem akkor javítani és most amikor átnéztem a beszélgetést, hogy mit hogy kellett csinálni, gondoltam rendbe rakom. Viszont nekem drivers/uefi mappában nincsen se VirtualSmc.efi, se SMCHelper.efi.Szóval hagyjam így vagy csinálni kéne vele valamit mielőtt frissítek big sur-re ?
[ Szerkesztve ]
This is the way
-
addikt
válasz kushwavez #35558 üzenetére
Köszönöm az ajánlást
Betettem, kábel be és az elvárt módon működik. Alaplapit tiltottam is.
Sajnos itt sem megy, hogy inaktiválom a network panelen a szolgáltatást... ki kell húznom a kábelt, ha azt szeretném, hogy csak a ifit használja a gép. Ez már lehet OS bug.Az Apple gombra is rá kellett nyomniIgényesen csomagolták, nem is volt drága és még alacsony profilt is adtak mellé.
[ Szerkesztve ]
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35829 üzenetére
Így van. A Preboot ne legyen elrejtve. Big Sur alatt csak arról lehet bebootolni. Mindaddig válaszd ki a telepítés során a "Boot Mac OS X Install from <név> via Preboot" opciót amíg az el nem tűnik. Később pedig a "Boot Mac OS X from <név> via Preboot" lesz a megfelelő.
Ha zavar és egyedi nevet szeretnél neki beállítani akkor itt le van írva hogyan kell. [link]
Ha automatikusan szeretnéd indítani akkor a DefaultBootVolume-hoz "Preboot" megy. Ha több macOS-ed van Preboot-tal akkor pedig az UUID megy oda (amit a linken leírt módszerrel meg lehet tudni)Nem tudom milyen az a Kext Updater, én manuálisan szoktam frissíteni az összes kextem. Gondolom működhet.
Még a Clover frissítéshez: ha 5123 előtti verziót használsz akkor szükséges az új Clover.zip-jében levő config-sample.plist-ből kivenni a "Quirks" részt, ezt pedig betenni a saját configodba, illetve a leírásban említett drivereket használni.
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35828 üzenetére
Tehát akkor szedjem ki a hide prebootot és ne is tegyem vissza? Gondolom akkor célszerű már most kiszednem és akkor nem lehet baj.
Illetve Kext updater ajánlott? Sosem frissítettem kextet mert nem volt rá szükségem, szóval így elsőre ezt a megoldást találtam.This is the way
-
tlac
Topikgazda
válasz RaZroX #35825 üzenetére
még core 2 quad-okra is van pár ember aki felügyeskedi
de ott már megy a hackelés keményen, mert pl. nem támogatja az sse4.2-t, bár arra is van egy részleges emuláció megvalósítva: [link]frissítsd be a clover-t, kext-eket
meg ahogy már viktor001 támogatott smbiost használj, amit ajánlott az pont jóha minden megy továbbra is, kattints a frissítésre
[ Szerkesztve ]
-
RaZroX
addikt
Én idáig úgy tudtam, hogy 4.gen alatt nem megy fel a big sur mert régi a proci. Ezért kérdeztem, hogy van-e rá valami trükk, mivel AMD-re is fel lehet ügyeskedni a rendszereket.
De ezek szerint rosszul tudtam.Viszont nem szeretnék tiszta telepítést csinálni. Mi a frissítés menet Clover+Catalina rendszerről Big Sur-re váltásnál?
This is the way
-
tlac
Topikgazda
válasz RaZroX #35821 üzenetére
az utóbbi két hozzászólásodból elég nehezen derül ki, hogy mit szeretnél vagy mit is kérdezel
a lényeg szerintem, hogy neked annyit kell foglalkoznod az igp-vel, hogy letiltod a bios-ban és mehet fel a Big Sur
a cpu-ból csak annyi számít, hogy támogassa a megfelelő utasításkészleteket és azzal nem lesz gond -
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35821 üzenetére
Ha az RX 580-at használod akkor igazából semmi teendőd nincsen. Ellenőrizd, hogy az SMBIOS támogatott-e amit használsz, aztán ennyi.
Mivel nem támogatott a CPU már így érdemesebb iMacPro1,1 SMBIOS-t használni.Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35819 üzenetére
Ha az HD 4000 iGPU-ra gondolsz, olvasgatva azt találtam, hogy noha az Apple kivette a támogatási listából, a kext bent maradt. Tehát igazából fel tudod tenni rá és natívan megy (megfelelő ig-platform-id kell hozzá). Ellenőrizd az SMBIOS-t is előtte.
Az összefoglalóba azért nem írtam bele az Ivy Bridge-t és a HD 4000-t mert az hivatalosan nem támogatott. igazából bármelyik frissítéssel akár ki is vehetik a kextet is az OS-ből, de szerintem ettől nem kell félni.
-
RaZroX
addikt
Hali!
Tudom, hogy natívan nem támogatott a 3rd gen intel Big Sur alatt, viszont van már rá valamiokosságmegoldás, hogy menjen rajta? Érdemes egyáltalán próbálkozni vele?[ Szerkesztve ]
This is the way
-
tlac
Topikgazda
válasz mefistofeles #35816 üzenetére
hackintosh alatt szokás érteni, amikor a macos-t felhackelted a pc-re
pont emiatt jóval bonyolultabb is felrakni, mint egy linux-ot, mivel az utóbbi támogatja a pc-t, a macos pedig nem, az az apple gépekre van tervezve
-
válasz kushwavez #35814 üzenetére
Még egyszer köszi a kimerítő tájékoztatást....
A hackintos=macOS-t tényleg nem tudtam.... (tudtam, hogy van közük egymáshoz de azt hittem, hogy a hackintos az valamiféle a windows miatt átalakított, gányolt, esetleg butított macOS)Sajna most csak ezért vidikártyát nem veszek, de egyébként is a leírások átnyálazása után, ezt kb. 100x bonyolultabb telepíteni és működésre bírni mint egy pure linuxot, parancssorból. Megértem, hogy akik ismerik és szeretik, végig nyomják ezt a tortúrát de nekem szerintem ez most kimarad......
[ Szerkesztve ]
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
tlac
Topikgazda
válasz kushwavez #35809 üzenetére
tényleg nem működik rendesen az nvram, szerintem évek óta jelen lehet a probléma, csak nem vettem észre
big sur-hoz meg ezek szerint kell egy jól működőviszont valamikor régen jó lehetett még, tényleg úgy lehet, hogy valamelyik bios frissítésnél romlott el, mivel most benne vannak még fakesmc-s adatok
-
kushwavez
senior tag
válasz mefistofeles #35813 üzenetére
Nem kapsz érte, de érdemes elolvasni mindenekelőtt.
1. Ezt most nem értem.
Hackintosh= Eredeti Apple által készített (nem módosított) macOS futtatva PC-n2. Nem csak ott, az összefoglaló 2. pontjában ott van a link a Windows-on való macOS telepítő létrehozásához is.
3. Noha az AMD processzorok támogatottak, viszont az itteni leírás csak Intel processzorokat foglal magában. Ha AMD-re szeretnéd felrakni látogass el az amd-osx.com oldalra.
Viszont azt biztosan tudom/mondom, az AMD APU GPU egyáltalán nem támogatott macOS alatt, mindenképpen egy dedikált GPU-ra lesz szükséged (támogatott GPU-k listája is az összefoglalóan )
[ Szerkesztve ]
-
válasz mefistofeles #35812 üzenetére
Nyilván benne van az összefoglalóban (ezért majd kapok is) de volna még három kérdésem
1. Most hachintosról vagy macOS-ről beszélünk.
2. Jól tudom, hogy csak mac-ot futtató gépen készíthető telepítő (itt nálam kb. meg is hal a történet...)
3.Ha mégis eljutnék odáig, hogy kezeli a rendszer a Rysen APU-kat?Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
-
kushwavez
senior tag
válasz mefistofeles #35810 üzenetére
Nekem személy szerint: Xcode, Final Cut Pro, Logic Pro X, több iPhone usereként AirDrop & Handoff & Messages és egyéb iCloud féle dolgok használata (beleértve gépen való telefonálást és SMS üzenetküldést, iPhone WiFi sync-et), az OS gördülékenysége és könnyű & user friendly UI-ja, UNIX alapja és ezáltal több Linux alapú (nálam többségben Terminal alapú) alkalmazás használata, gyorsasága, értesítési rendszere az ami miatt nem a macOS mellett döntöttem (már Mac OS X Snow Leopard óta). Egyszerűen úgy megy minden mint ahogy annak mennie kell ezen az OS-en, Windows alatt nem ez volt a tapasztalatom.
A Windows nálam csak a játékokra van használva, és nem is nagyon szeretem használni másra.
Az értesítési rendszere idegesítő, frissítései szintén őrületbe kergetnek és az első dolgom az telepítés után, hogy gpdedit.msc-vel és services.msc-vel letiltatom az egész Windows Update-t, frissítéseivel egyszerűen elzabálja az alkalmazásaim elől a netet, stb stb. meguntam a hülyeségeit a Microsoft-nak. Csak VM-ben használom és csak olyan alkalmazásaimra amik nem működnek macOS alatt.
A vírus kérdését nem hozom fel, szerintem felesleges arról beszélni. sosem használtam víruskeresőt, egyszerűen oda kell figyelni hol jár/mit tölt le az ember, a Windows Defender megtette a dolgát, sokszor azt is ki kellett kapcsolnom mert értelmetlenül ált néhány általam készített program előtt és letiltotta. A Skype még bónusznak egyfolytában felugrált, meg a OneDrive is...Alkalmazás kompatibilitásról: A legtöbb alkalmazásom (természetesen az AAA játékok kivételével) mind mennek macOS alatt. Kisebb (és néhány nagyobb) Windows alkalmazásra ott a CrossOver vagy a Wine ami elindítja a programjaim, legtöbbet probléma nélkül.
Egyszerűen teljesen el tudtam engedni a Windows használatát, csak a játékokért meg néhány teljesen elavult debug alkalmazásért van fent dual-boot-ban.
Viszont ami miatt egyszerűen bírom még a Hackintosh témát: pl. ezt a Lenovo X1 gépet amit vettem és most használok hackintosh-ra meg úgy általában a többi hacklit is....portok. vannak USB-A portjai, amik nekem minden nap kellenek és nem szeretném azt ha ott ficegne az a sz@r átalakító egyfolytában az USB-C portomból, illetve az, hogy lehetőséged van bármit kicserélni benne és nem kell az Apple-höz futkosnod kicserélni az SSD-t, egyéb dolgokat (köszönhetően a T security chipnek nem lehet csak úgy bármi aftermarket cuccot a gépekbe rakni). Ezek el is tántorítottak az Apple dolgoktól és maradtam a hackliknál. Meg asztaliba csak bepattintasz néhány új dolgot azt kész.
De majd meglátom mi lesz az M1X-nél... Az M1 is elég gyors, de az M1X még gyorsabb lesz. Ha tud eGPU-t is kezelni majd akkor szerintem bye-bye Hackintosh, váltok arra. azzal egy jóóóóódarabig biztos nem lesz majd problémám akkor (viszont viszlát USB-A portok :'( )
Gányolás...Hát, ha @tlac sztoriját nézted akkor valóban, de ez véleményem szerint elég ritka... Manapság egy krumplira is fel tudod rakni ha megvan a GPU követelmény. Ha mindent figyelmesen végigcsinál az ember a telepítő elkészítésekor akkor nem igazán adódhat probléma.
Ami nehezebb az az iGPU beállítása, de erre is számtalan leírás van már, egy google az egész.Linux.. szerintem a fent leírtakból ki lehet venni miért gondolom jobbnak a macOS-t.
Na de kinek mi, nekem ez bejött, megszoktam és nem is akarok váltani.
-
Tényleg nem trollkodás, csupán érdeklődés. Egy PC tulajnak mivel ad többet a mac OS mint a windows vagy a linux? Amit eddig olvastam az alapján, sok gányolásal jár PC-re rakni, és használni.
Egyeseknek mindenük megvan. Öregek, csúnyák szegények és betegek. Másoknak semmi sem jut......
-
kushwavez
senior tag
hmm
hát, próbát megér a moddoltat ráereszteni.
riskes meló notiknál mert ott nincs backup, de asztaliknál nem annyira vészes.
MSI-nél nem tudom hogy van, de pl. Gigabyte lapoknál Dual-UEFI van, tehát van backup ha valami nem oké.
Valamilyen backup biztos van MSI-nél is, pl. ASUS-nál FlashBack recovery.Aztán ha nem engedi másik lehetőség egy programmerrel ráflashelni.
-
kushwavez
senior tag
a biosból én is kiszedtem ezt az nvramsmi.efi-t, meg rányomtam egy disassembler-t és megtaláltam azt a részt, aminél néhány ember átüti a feltételt egy jmp-re (a többiek csak kicserélik az egész modult)
Meg is moddoltad?
szerintem az elején még jót választottam, utána később már próbáltam mindent
azt nem értem még, hogy emulált nvrammal miért nem oldható meg?
vagy azt nem lehet beállítani a telepítés idejére?
megpróbáltam cloverrel, az EmuVariableUefi és az init scripteket telepítettem, de most csináltam először ilyet és nem is működött, a telepítő hibát dobott, hogy nem tudott valamit összekészítenisajna teljesen én sem tudom megmondani ez hogyan működik, szóval nem tudom.
Esetleg még moddolás előtt utoljára kipróbálnám egy OpenCore-ral is.cloverem van, az megy SIP nélkül?
Nekem már Mojave óta be van kapcsolva folyamatosan a SIP, gondom eddig sosem volt vele.
Catalina-ig CsrActiveConfig=0x67-el lehet kikapcsolni teljesen, Big Sur-on pedig 0xfff (és így nem működik az OTA frissítés Big Sur-on)Ha esetleg valamilyen nem aláírt kext-et kellene másolni a Library/Extensions-be akkor pedig 0x01, hogy engedélyezze a nem aláírt kext-eket is (különben "Operation not permitted" üzenettel nem engedélyezi)
Teljesen bekapcsol állapot: CsrActiveConfig=0x00 (így, és 0x01-el van OTA frissítés)
-
tlac
Topikgazda
válasz kushwavez #35805 üzenetére
De ha nem volt natív NVRAM-od akkor eddig hogy ment? mármint... hát nem tudom, nehéz elképzelni mi folyik itt...
ugyanezek a kérdések bennem is felmerültek, én sem értem
lehet korábban sem volt teljesen jó, csak nem érzékeltem eddig?viszont a problémának létezni kell, mert máskülönben nem próbálnának az emberek bios-t moddolni, meg reverse engineeringelni
a biosból én is kiszedtem ezt az nvramsmi.efi-t, meg rányomtam egy disassembler-t és megtaláltam azt a részt, aminél néhány ember átüti a feltételt egy jmp-re (a többiek csak kicserélik az egész modult)
[link]A fix az volt, hogy a telepítést az elejéről kellett kezdenem és a figyelni, hogy ezúttal a megfelelő boot entry-t válasszam ki. MINDEN alkalommal a "Boot Mac OS X Install from <név> via Preboot" entry-t kell kiválasztani amíg az el nem tűnik. Ellenkező esetben lehet újrakezdeni a telepítést.
szerintem az elején még jót választottam, utána később már próbáltam mindent
azt nem értem még, hogy emulált nvrammal miért nem oldható meg?
vagy azt nem lehet beállítani a telepítés idejére?
megpróbáltam cloverrel, az EmuVariableUefi és az init scripteket telepítettem, de most csináltam először ilyet és nem is működött, a telepítő hibát dobott, hogy nem tudott valamit összekészíteniedit: még ha esetleg a SIP ki van kapcsolva akkor kapcsold be, és próbáld úgy újra a telepítést. Big Sur óta több dolog is bekerült a SIP védelme alá,
cloverem van, az megy SIP nélkül?
a másik Haswell-es gépemmel nincs gond (MSI Z87) -
kushwavez
senior tag
őszintén, NVRAM whitelistről sohasem hallottam még... elég abszurdnak találom...
De ha nem volt natív NVRAM-od akkor eddig hogy ment? mármint... hát nem tudom, nehéz elképzelni mi folyik itt...Viszont a képen látható "diskX: device is write locked" sor spameket én is láttam (annyira nem figyeltem rá sohasem, szerintem minden gépem telepítésénél ott voltak, és pontosan emlékszem rá, hogy ugyan azok a sorok mint a linkekben levő képen látható), illetve az "apfs_vfsop_unmount" sor is volt. Ha jól sejtem a "done" után restart van. És ha megint jól sejtem akkor ezután jönne a 2nd stage és kezdené el az apfs sealt.
Nekem többször volt egy olyan egyszerű problémám, hogy nem a jó Preboot-ot választottam ki. Az első reboot után nem a "Boot Mac OS X Install from <név> via Preboot"-ot választottam ki, hanem a "Boot Mac OS X from <név> via Preboot"-ot, ami a rossz boot entry volt, ezáltal a telepítőnek nem sikerült az apfs seal és egyszerűen folyamatosan restartolta magát (pontosan úgy ahogy leírtad).
A fix az volt, hogy a telepítést az elejéről kellett kezdenem és a figyelni, hogy ezúttal a megfelelő boot entry-t válasszam ki. MINDEN alkalommal a "Boot Mac OS X Install from <név> via Preboot" entry-t kell kiválasztani amíg az el nem tűnik. Ellenkező esetben lehet újrakezdeni a telepítést.
edit: még ha esetleg a SIP ki van kapcsolva akkor kapcsold be, és próbáld úgy újra a telepítést. Big Sur óta több dolog is bekerült a SIP védelme alá, asszem benne van az apfs snapshot seal volume is (vagy valami ehhez köthető, hirtelen nem jut eszembe). Például ha OTA frissítést próbálsz meg Big Sur alatt kikapcsolt SIP-el akkor az nem fog működni, pont a SIP kikapcsolt állapota miatt, nem tudja ellenőrizni a snapshot hitelességét (ki is írja a Rendszerjelentésben, hogy "apfs seal: broken")
[ Szerkesztve ]
-
tlac
Topikgazda
Na megszívtam, nem települ a Big Sur a másik gépemre, amiben az Asus Z97I-Plus van. A telepítés egyik fázisából nem megy tovább, csak mindig újraindul. Ahogy utánanéztem a probléma az, hogy ilyenkor nem tud az NVRAM-ba beírni valamit. Ez pedig azért történik, mert az Asus Z97 lapok NVRAM driverük úgy működik, hogy csak bizonyos szavakat fogad el (whitelist). Szóval a megoldás az, hogy bios-t kellene moddolni hozzá és kiütni belőle a whitelist-et.
[link] [link] [link] (ez utolsó link tűnik nekem a legigértesebbnek)[ Szerkesztve ]
-
tlac
Topikgazda
válasz tatomi92 #35801 üzenetére
csúnya lenne ha az azzal laggolna
(bár a Big Surt nem próbáltam még vele)
de ennél jóval régebbi kártyával (gtx titan) is jól mentek a korábbi macos-ek 4k-naz intel igp-vel is működnie kellene
én még valamit próbálkoznék mielőtt kártyát vennék, pl. lehet megvárnám a 11.2-t vagy megnézném a bétáját[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 1190 Ft-tól!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest