-
PROHARDVER!
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Máté94
addikt
-
dc021
csendes tag
Üdv !
Abban szeretnék segítséget kérni , hogy a fent részletezett módszert követve nem sikerült működő Catalina telepítő USB-t lett-e hozni . Próbálkoztam UniBeast -al ,Nirresh fele megoldással is de eddig semmi .
A konfigurációm : AsRock h370m itx/ac
i5 9400
Gigabyte 256GB AORUS RGB GP-ASM2NE2256GTTDR M.2 SSD meghajtó
16 GB Team Group ddr4Jelenleg nincs dGPU , egyenlőre az volna a cél , hogy iGPU -val elinduljon .
Remélem valakinek van ötlete amin el tudok indulni .
Köszönöm
-
kushwavez
senior tag
nincs, nem működik úgyhogy én hibám: Mojave-n még jó volt, de Catán az RX karin az összes rajta levő monitort kikapcsolja és nem tudom visszakapcsolni csak reset-tel. Notin kikapcsolja, de fekete kép lesz az internal monitoron, monitor kábel ki-be, utána jó és az external monitor is ki van kapcsolva, de érdekes módon valamikor jó, valamikor meg bekapcsolt fekete kép fogad úgy ahogy írtad.
Próbáltam switchresx-et is, teljesen ugyan az a helyzet. -
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz
kushwavez #34391 üzenetére
vannak nekik throttling/thermal problémájuk?
Nincsenek ilyen problémák egyelőre.
nekem teljesen kikapcsolta a képernyőt
Ezt nem értem, van valami okosságuk, amit kellene állítani? Mint írtam nálam csak úgy kapcsolja le, hogy feketés lesz a kép, de attól az még nincs kikapcsolva, továbbra is kapják a jelet, meg valamennyire világítanak a monitorok. Pl úgy, mikor látod, hogy bekapcsolnak, csak még semmilyen tartalom/logó etc... nem jelenít meg. -
kerobi
senior tag
válasz
Lincoln76 #34385 üzenetére
Milyen rendszered van mellette ami automatikusan elindul? Windows? Én megpróbálnám azt, hogy a secureboot ot engedélyezni a biosban( tudom letiltva kell lennie) és úgy megpróbálhatod betallozni a clover bootx64.efi fájlját. Aztán reboot, újra bios és aztán a boot priorityban kiválasztani elsőként a clovert. Lehet elindul úgy is, egy próbát megér.
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz
kushwavez #34388 üzenetére
Ezt már próbáltam én, ez egy nem jó "hack", sok értelme nincsen. Annyit csinál, hogy feketés homogén lesz a képernyő, tehát attól még a vga rendesen dolgozik, csak nincs mit látni. Pl monitor, vagy tv bekapcsolva marad, mert jelet kap továbbra is.
Az 5700-as table-t sem tudtam működésre bírni, lényegében mindegy. 3 Hackintosh megy nálam ilyen kártyákkal, csak azért vettem ezeket, mert amd oldalon ezek a legerősebbek és semmi más dolguk nincs, mint 24/7-ben renderelni, nyilván 2 éven belül kilehelelik a lelküket. Ha garanciálisak még, akkor jó, ha meg nem és még nem döglöttek meg, el lesznek adva. -
kushwavez
senior tag
válasz
Lincoln76 #34387 üzenetére
https://github.com/Eun/DisableMonitor
ez talán működhet -
Lincoln76
aktív tag
válasz
Lincoln76 #34386 üzenetére
Közben egy érdekesség, vagy mi..
Az f8 után megjelenő lemezek közt lett olyan, hogy "English". Ja csak így, arra kattintva rögtön clover és boot. Ezt, hogy sikerült?
Lényegében mindegy, hogy milyen név van, a fő, hogy indul.
A másik, hogy az 5600xt kártya 1 monitorra és 1 tévére van kötve, hogy tudom megcsinálni, hogy csak az egyik menjen? Akármit próbálok, mind a kettőn van kép, de ez a többi hackintos-on is így volt mindig. -
Lincoln76
aktív tag
válasz
kushwavez #34364 üzenetére
Sziasztok!
Nagyon elvoltam havazva a héten, ma délelőtt raktam fel.
Megcsináltam mindent és most így néz ki a dolog
Viszont másik (működő mojave ssd-ről) telepítettem rá a dolgokat.
Amit nem értek (még), hogy a hiába f8-cal indítanám, illetve választanám ki, mert alapól a win indul, bevág a bios-ba, ha ott rányomok azonnal bebootol. Ezért maga a tiszta os-en is akartam telepíteni rá a legújabb clover-t, de azt írja ki, hogy nem kompatibilis, ezért nem települ. 5116, ha jól emlékszem.Szóval mit kellene kipróbálni, hogy rögtön induljon a clover? Mert ezek szerint ott van az, de valamiért elsőre nem indul...
Előre is nagyon szépen köszönöm. -
-
RaZroX
addikt
Ha jön majd update Catalinára akkor, hogy működik a frissítés ?
Nálam vanilla telepítés volt, Cloverrel megy a dolog.Emlékszem anno, amikor még régen a rendszer kexteket kellett felülírni, hogy menjenek a dolgok, akkor ezeket újra be kellett másolni.
Most viszont, hogy külön vannak ezek, így jól sejtem, hogy semmi teendő, csak rákattintani a frissítésre ?
ui.: nem, nincs elérhető frissítésem, csak előre fel akarok készülni -
kushwavez
senior tag
Annyira nem vagyok híve a niresh és társai féle tákolt telepítőknek. fogalma sincs az embernek mit csinál a telepítő és mókolva vannak az S/L/E mappák is amihez én semmi esetben sem nyúlnék, frissítésnél ha valami nem működik sokkal nehezebb debugolni.
A clean procedure amit leírtam csak olvasva tűnik soknak (meg ha lassú a net akkor), de basically csak létre kell hozni egy Apple-től letöltött telepítőt és a mojave clover-t frssíteni & kicsit módosítani a catához, majd arról bebootolni. A kártyához hála égnek semmi különös mókolás nem kell, csak egy bootflag amit írtál és whatevergreen, majd boom
-
kushwavez
senior tag
-
ΞΔGLΞ
nagyúr
válasz
kushwavez #34364 üzenetére
Bocs Viktor, hogy "belevau", de előtte kipróbálhat egy nagyon egyszerű lépést, mielőtt neki kezdene ennek az (új) procedúrának.
Tehát, mint írod és írta, van működő Mojave-je, vagy macos-e..mindegy.
Erről a működő rendszerről, Clover-rel mountol-ja az állítólag vakon frissített catalina-t lemezt, amin most nincs kép.
Boot-nál agdpmod=pikera, menti és kész is. Ha valóban frissült a catalina, ahogy leírta, akkor most arról bootol-va már lesz kép, és az 5600-as kártyája is már ott lesz az about-ban. -
ΞΔGLΞ
nagyúr
5700 xt ventiket lehet valamivel vezerelni
-
törölt tag
Urak. Laptopra szeretném felrakni valamelyik MacOS-t. [link]
Melyik ajánlott? Illetve gondolom wifi/lan/sound eszközökhöz majd kext vadászat lesz, de a többivel gondolom nem lesz baj, igaz? Nvidia kikapcsolható, hogy csak az Intel VGA látszódjon.Volna valami tanácsotok miként kezdjek neki? (Van mac itthon, telepítőt tudok készíteni)
-
kushwavez
senior tag
válasz
sad_Vamp #34366 üzenetére
Ha hackli akkor szerintem nem érdemes a bootcamp-el szórakozni. Én is próbáltam párszor, ugyanabba a hibába futottam bele mint te, nem tudom miért nem képes létrehozni a telepítőt. Egyszerűbb Disk Utility-ben hozzáadni a Mac partíció mellé egy Win partíciót és arra rátelepíteni. Telepítőt VM alatt rufus-sal létre lehet hozni, vagy balenaEtcher-rel (bár nem próbáltam ezt)
-
sad_Vamp
őstag
válasz
sad_Vamp #34365 üzenetére
közben ennyit tudtam "kideríteni":
Vamps-MacBook-Pro:~ vamp$ sudo /Applications/Utilities/Boot\ Camp\ Assistant.app/Contents/MacOS/Boot\ Camp\ Assistant
2020-05-07 17:56:58.603 Boot Camp Assistant[1178:53164] Failed to connect (optionContinue) outlet from (DAWindowController) to (NSButton): missing setter or instance variable
2020-05-07 17:56:58.603 Boot Camp Assistant[1178:53164] Failed to connect (quitItem) outlet from (DAWindowController) to (NSMenuItem): missing setter or instance variable
2020-05-07 17:56:58.759 Boot Camp Assistant[1178:53181] Startup Policy = 1
2020-05-07 17:56:58.783 Boot Camp Assistant[1178:53181] Startup Policy = 1
objc[1178]: Class FIFinderSyncExtensionHost is implemented in both /System/Library/PrivateFrameworks/FinderKit.framework/Versions/A/FinderKit (0x7fff8f60d3d8) and /System/Library/PrivateFrameworks/FileProvider.framework/OverrideBundles/FinderSyncCollaborationFileProviderOverride.bundle/Contents/MacOS/FinderSyncCollaborationFileProviderOverride (0x1099fcf50). One of the two will be used. Which one is undefined.
2020-05-07 17:57:18.319 Boot Camp Assistant[1178:53164] Windows 10 Consumer ISO
Mond ez valakinek valamit? -
sad_Vamp
őstag
Mojave, bootcamp
nem akar működni, azt mondja nincs elég hely az USB-n.... nem tudja leformátozni? Régebben letudta nem? -
kushwavez
senior tag
válasz
Lincoln76 #34359 üzenetére
Ha van macOS-ed (Mojave) akkor onnan is létre lehet hozni a legfrissebb telepítőt gibMacOS segítségével. Menete:
Clone or Download-al letöltés (Download ZIP)
Navigálj a gibMacOS mappába:
Nyisd meg a gibMacOS.command fájlt, töltsd le vele a legfrissebb macOS telepítőt (a fájlok a macOS Downloads/publicrelease/*/ mappán belül találhatóak).
Miután letöltötte indítsd el a BuildmacOSInstallApp.command fájlt, ezzel elkészítni neked a TELJES (nem internet Recovery) telepítő .app-ot (ha jól emlékszem kérni fogja a BaseSystem.dmg elérési útját, csak húzd be a Terminal ablakába amikor ezt kéri), azon belül pedig az apple által leírt módszerrel létre lehet hozni a Catalina Installer USB-t a "createinstallmedia" segítségével:
Rendszerindító telepítő létrehozása macOS rendszerhez
megj.: azért szükséges a legfrissebbet használni, mert az RX 5600 XT támogatása a 10.15.0 verzión még nincs, emiatt nem fog rajta működni. Ha mindenképpen a régi 10.15.0-s telepítőt akarjuk használni akkor az Intel grafikáról kell bebootolni, updatelni a rendszert min. 10.15.1-re, majd utána az RX-ről bootolni.Ha kész a telepítő a következő lépés a Clover bootloader-ed beállítása. Ha Mojave-ra már be lett konfigurálva akkor a következő a fent leírt EC rename patchek egyikének alkalmazása a config.plist-be, vagy az SSDT-EC.aml betétele az EFI/ACPI/patched mappába, ez elengedhetetlen. Clover/kexts/Other mappában levő Kext-ek frissítése a legújabb verziókra (google-ban megtalálni mindegyiknek a git-jét), Az RX kártyához kellhet a Whatevergreen.kext, illetve érdemes magát a Clover-t is frissíteni a saját git-jéről: https://github.com/CloverHackyColor/CloverBootloader/releases
lehet a telepítővel is telepíteni, de ha a Mojave-s Clover-t akarjuk firssíteni akkor a CloverV2-5115.zip-et érdemes letölteni, ebből a CLOVERX64.efi-t másoljuk be a Clover-ünk mappájába (felülírva a régit).Miután ezekkel megvagyunk booarguments-hez írjuk: "agdpmod=pikera" bootflag-et (RX kártyákon kiküszöböli a fekete képernyő problémát) a config.plist-be.
Esetleg még -v és debug=0x100 bootflageket is használhatjuk, hogy ha elakad a telepítő mutassa hol akad el.A kész Clover mappát helyezzük rá a pendrive EFI mappájába.
Miután úgy fest minden kész bootolj el a telepítővel és nézd meg mi a helyzet
ÉS persze mindenekelőtt ne felejtsünk el backup-ot készíteni a már működő Clover-ről, ha valami elromlik akkor vissza tudjuk állítani.
-
RaZroX
addikt
-
RaZroX
addikt
Hát nálam biztos nem memória gond van. 65% fölé sosem megy, pedig csak 8GB van.
Én arra tippeltem, hogy valami biztonsági folyamat miatt lassabban hozza be az oldalakat, de nem találtam ilyen beállítást.
Firefox nálam hibátlan, illetve innen tudok 4k-ban is youtube-ozni, csak teló miatt jobb lenne a Safari, mert ott azt használok. -
Lincoln76
aktív tag
válasz
kushwavez #34349 üzenetére
(#34350) Smiley
Köszi Srácok a segítséget, lényegébent tegnap délután este 10-ig ezzel cseszekedtem , de ugyanott vagyok, illetve egy picit előrébb.
Mindent megcsináltam, amit írtatok. A hiba ugyanaz. (volt).
Kínomban leszedtem egy Niresh catát. Ez egyből felment, de ez csak 10.15. Combo update ráküldtem, ami vakon készült, mert láttam és hallottam, de csak egy feketeképernyő volt közben, de az sem teljesen kikapcsolt monitor volt, világítottak a led-ek, csak épp nem volt semmi kép, szóval halottam, hogy a processzor dolgozik, volt két újraindulás. Ez a data el is tűnt.
Boot és amikor az almát kellen látnom töltődni, ismét csak egy színtelen fekete képernyő fogad. Beütve a pass-t, hallom, hogy belép az asztalra (szerintem). Hogy lehetne a képet varázsolni?
Egyszer ez a gondom.
---------------
De én tiszta telepítést szeretnék ezzel a catalinával.
Van működő osx. Szóval, mit és hogyan kellene raknom a telepítőre, miket jelöljek be, hogy ne fagyjon ki? Mint írtam a Niresh Cata egyből felszaladt. Nem tudom, hogy az mit tud, vagy mit nem, de nem volt gondja.
A hardverek.
Asus maximus VII
4790K
16GB ram
5600xt(#34348) kerobi
Ha a mojave, meg a niresh felmegy, akkor gondolom, minden jól van be és kikapcsolva a bios-ban, nem? Vagy a "tiszta catalina.nak" más valamit kell kapcsolni?Minden segítséget továbbra is köszönök.
-
BeZol
őstag
válasz
RaZroX #34355 üzenetére
Én google chrome-ot használok, mert a könyvjelzőim windowson és mobilon is ott vannak egyből. A 13" 2014 mid macbook pro-m kb. 4-5 ablak után fixen lassan tölt be és gyök2 lesz a gép, ellenben a hackintoshon (oké, fényévekkel erősebb) épp most csuktam be a 40 ablakból 30at
, és meg se kottyan neki, DE amíg UHD 630-ast használtam, azzal lassú volt az oldalak megnyitása (kb mint a macbook pro-nál az első 2-3 ablaknál)
Safarinak esélyt sem adtam
Firefoxoztam régen, aztán 3-5 éve volt vele vmilyen bug az összes laptopunknál a családban (4db), hogy megzabálta 1-2 ablaknál mind a 4-8gb ramot, mert szimplán behülyült a program, és volt h kékhalálig szivatta a gépet. Azóta chrome és minden király (csak a macbook prom nem csipázza) -
RaZroX
addikt
A Safari nálatok is érezhetően lassabb a többi böngészőnél ?
Jó.. nem próbáltam ki mindent, de a Firefox mindent pöccre behoz, a safari sokkal lassabban tölti be az oldalakat.
10.15.4 -
kushwavez
senior tag
válasz
kerobi #34352 üzenetére
AppleALC.kext Clover/kexts/Other-be, config.plist-be Devices/Audio/Inject=11 (vagy 1)
2. Ez valószínűleg maga az app hibája, nekem is sokszor volt ez a problémám vele, egyszerűen megakadályozta a gép leállását is és csak kényszerített bezárással lépett ki.Be vagy jelentkezve az iCloud-ba? Ha igen, akkor biztos, hogy csak egy serial-od van, mert minden változtatásnál kérné az appleid jelszavadat és az ellenőrző kódot ha megváltozna. Meg nagyon nem is tud változni mivel ez a config.plist-ben található, kétlem, hogy bármi randomizálná minden indításkor. De ellenőrizd a config.plist-et, hogy megfelelő-e az SMBIOS és minden rész ki van-e töltve (Serial Number, SMUUID, Board Serial Number, Board-ID, stb.)
Egyébként milyen DAC-ot használsz? Szeretnék beszerezni egyet, de még nem kezdtem el nagyon nézegetni utána.
-
kerobi
senior tag
Az alc 1220 as alaplapi hangkartya aktivalasara van valami trukk catalinaval? Mondjuk kulso dacot hasznalok de nem lenne baj ha az alaplapi is mukodne.
Masodik. Qbittorrent leallitasnal nem tud kilepni a programbol.
Valamint van egy program, ami ujrainditaskor hol elfogadja a licencet hol nem. Olyan mintha több mac serial valtakozna mert neha uj codot kér a program. Studio one pro. -
kushwavez
senior tag
válasz
Lincoln76 #34347 üzenetére
Ezt a Rename patchet a config.plist-edbe kell tenni, enélkül nem fog elindulni a Catalina.
Clover Configurator-ral is bele lehet tenni az alábbi képen látható módon (+ gombbal sarokban hozzáadja az üres mezőt, 2x rákattintva szerkeszthető)Vagy lehet egyszerű kodszerkesztovel (pl. TextMate, Notepad++) is hozzáadni az "ACPI/DSDT/Patches" szekcióba, ebben az esetben a képen lathato módon kell kinéznie. A Find, Replace az base64 formátumban van, tehát a fentebb leirt Patchek-et HEX-rol base64-re kell alakítani (online konverter 1 clickel megcsinálja) majd betenni őket a <data> </data> tag-ek köze.
Miután megvan, működnie kellene.
-
Lincoln76
aktív tag
válasz
kushwavez #34346 üzenetére
(#34345) Smiley
Srácok, köszönöm a segítséget, de most akkor harmadszor leírom, hogy totál kezdő vagyok, ami nektek azonnal megvan, mit hova hogyan, én egyszerűen nem értem...még.
Ha lehetne kérni, igazán hálás lennék, ha egy kicsit szájbarágósabban leírni, mit hol kell megnyitni?Előre is köszi.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Lincoln76 #34344 üzenetére
hiányoznak az EC rename patch-ek (config.plist/ACPI/DSDT/Patches):
Hexadecimális formátumban
Comment: change EC0 to EC (asztali gépeken ez a leggyakoribb)
Find: 4543305f
Replace: 45435f5fHa az előző nem működik, alábbi kettő közül valamelyik lehet még:
Comment: change H_EC to EC
Find: 485f4543
Replace: 45435f5fComment: change ECDV to EC
Find: 45434456
Replace: 45435f5fHa simán valami texteditorral nyitod meg a config.plist-et így néz ki a dolog (a Find & Replace base64 formátumú, tehát HEX to base64 (online) converterrel át kell alakítani a hexadecimálisról), de lehet Clover Configurator-ral, Xcode-al is:
<dict>
<key>Comment</key>
<string>change EC0 to EC</string>
<key>Disabled</key>
<false/>
<key>Find</key>
<data>RUMwXw==</data>
<key>Replace</key>
<data>RUNfXw==</data>
</dict> -
Lincoln76
aktív tag
válasz
kushwavez #34342 üzenetére
Köszönöm.
Tehát mindenképp catalina kellene ehhez a kártyához, mojave-n nem lehet működésre bírni?
Azért a mojave-t raktam fel, mert a catalina megáll, kifagy, a mojave meg felmegy.
Próbálok csinálni erről egy képet majd.
Mint írtam, teljesen láma vagyok még ehhez. Amiket írtál, azoknak is utána kellett olvasnom, mert számomra kínai.
-
Lincoln76
aktív tag
Sziasztok!
5600xt kártyát. hogy tudnám működésre bírni?
Ezt úgy kérdezem, hogy egyelőre tök hülye vagyok az egészhez, nyilván mindenki így kezdte valamikor. Szóval a rendszer (mojave) fent van, lényegében minden működik, csodálkoztam is, csak a grafikára 7MB ír.
4790k
16 gb ram
maximus hero VII
5600xtElőre is köszönöm, ha bárki segít.
-
RaZroX
addikt
10k alatt létezik "Mac kiosztású" magyar bill ?
-
Tomi_78
aktív tag
Sziasztok!
Nem tudom, jó helyre írom-e ezt a hozzászólásomat, de olyan gondunk van, hogy adott egy merevlemez, amire feltehetőleg valamilyen macintoshos formázás után kerültek adatok. Az volna a kérdés, hogy Windows 10 alatt hogyan lehetne hozzáférni ezekhez? Van valami Mac-emulátor Windows alá, amely segítségével kinyerhetők lennének ezek? -
RaZroX
addikt
Egy adat tárolós vinyót amin pl. 50GB-os filmek vannak, mire érdemes formázni, hogy MacOS és Windows is hozzá férjen ?
-
kushwavez
senior tag
jah így igaz. Nekem az ASUS Dual-EVO RX 5700 eléggé meleg volt, 86 fokra is felkúszott 100% használat közben, a gyári ventibeállításokkal egyáltalán nem hűtötte vissza. egy kis fancurve tweakeléssel viszont letolta szépen 75-78 fokra és még csak nem is hangos. Bár az AMD karik alapból melegebbek, elég rémisztőnek tűnik a 80 fok, de nincs vele gondja a kártyának. 90-100 foknál kell aggódni a throttling miatt.
-
BeZol
őstag
válasz
kerobi #34332 üzenetére
Volt, akinek msi gaming x verzió ment 110 fokra, holott annak nem kéne (legjobb hűtésű verzió), az gyárilag hibás darab lehetett, mert másnál nem volt ilyen, ugyanakkor nagyon sokan 60Hz-es monitoron nyomják, és azoknak 15-20 fokkal hűvösebb a hot spot vagy junction vagy mi a neve. Egyébként itt meghallgathatod, mi a helyzet pontosan.
Hát igen, ha ref kártyához képest minimálisan drágább egy rendes hűtésű, akkor azt érdemesebb venni, de 1.2V helyett 1.1V-ra levéve nálam nem throttlingolt. A legjobb chippel rendelkező kártyák 1.125-1.15V-on tudnak 2050-2100-as turbó órajeleket tartani. A ref kártya erre nem képes tartósan (1950-2000 közötti sáv után kezdődik a throttling), de ahogy nézem nem is a ref kártyák a legolcsóbban most, szóval úgyse venne senki ref kártyát így.
Ha AMD szerint 110ig oké, és erre garancia is van, akkor részemről rendben, még ha "csúnya" is egy ilyen érték. Garancia lejárta előtt fél évvel meg eladom. -
kerobi
senior tag
Azt hittem a blower kárták jobb hatásfokúak. Az open cooler kártya is felmehet 110 fokra? Mert az már brutális. Én nem szeretném, ha a kártyám 90 foknál melegebb lenne. Bányászni nem akarok vele.
A catalinám kezesbárány lett, le vagyok nyugozve. Mukodik az alvás, restart, shutdown. koszik a sok segitséget!
Az általam legenerált aml. fájlokat átmásoltam az opencore-ból.
-
BeZol
őstag
Igen, sok Hz-es monitoroknál nagyobb a hotspot hőmérséklet.
Amd szerint 110ig oké, nálam 104en ment plug and play.
Magam részéről windowsban alulfeszeltem és optimalizáltam, így 2-3%-kal erősebb lett közben -5-10fok hőmérséklet... Mac alatt nem néztem mit művelget, pedig ezen wowozgattam elmúlt 2 hétben
Tuningoltam én is, úgy throttlingolt 110nél valóban. (benchmarkot néztem csak)
Majd ezt a bios-os dolgot egyszer talán meglesem, mert ha throttlingolt is, mac alatt nem tűnt fel, semmi beakadás nem történt egyszer sem.
Egy használt lealkudott garanciás kártya megéri a próbát (még ha nem is ref kártya). Ha nem jön be, 0 bukóval el lehet passzolni. Persze boltból is játszik a 14nap elállás, csak úgy több zseton. 1 évesen egyforma ára lesz mindkettőnek és az újdonsága varázsa "felárnak" tavaly nyáron volt csak értelmeDe ez csak az én véleményem/hozzáállásom, a többség általában nem így gondolkozik.
-
tlac
Topikgazda
Én a magam részéről vettem egy bloweres referencia kártyát használtan 110re lealkudva még 2,5 év garival. Simán jó, ha meg hangosnak ítélnéd (sztem rendben van), akkor alul lehet feszelni és órajeleket is lejjebb lehet vinni, legalábbis windowsban, mac alatt passz
hőmérséklettel van ezeknél gond, én is vettem egy ref 5700 xt-t
110 fogig elmegy, aztán throttling-olwin alatt lehet bios-t moddolni is ezeknél egészen egyszerűen, aztán az oprendszer független lesz
-
BeZol
őstag
válasz
kerobi #34326 üzenetére
Van az rx szériához topic is: [link]
Én a magam részéről vettem egy bloweres referencia kártyát használtan 110re lealkudva még 2,5 év garival. Simán jó, ha meg hangosnak ítélnéd (sztem rendben van), akkor alul lehet feszelni és órajeleket is lejjebb lehet vinni, legalábbis windowsban, mac alatt passz
Ha veszel egy ilyet, akkor megint módosítgatni kell az EFI mappát, mert azt hiszem sem a lilu, sem a whatevergreen nem kell, és a boot argumentseknél más beállítás kell. Ide felraktam nálam hogy van az EFI mappa. Ebből már ki tudod olvasni milyen kextek és boot argumentek és társai vannak pontosan(ez csak 1 óra pepecselés volt az iGPU-s változat után
)
-
BeZol
őstag
válasz
kerobi #34323 üzenetére
Írtuk, hogy bluetooth és wifi nem fog működni, csak ha veszel külön bővítőkártyát hozzá ami nem intel.
Leállítási probléma nálam nincs, azt passzolom.
Nálam az uhd 630 windows-ban néha gondolt egyet és eldobta a képet majd újra betöltött. Youtube és társai esetén is x idő után beállt a kép, a hang még ment, 2-3 másodperc múlva eldobta a képet és vagy frissíthettem be az oldalt újra, vagy indíthattam újra a chrome-ot.
Ehhez képest mac alatt semmi ilyesmi nem történt, annyi h érezni h lassúcska, majdnem mintha winyóról menne a gép, az igpu fogja meg az oldalak betöltési sebességét. Mióta beraktam az rx 5700xt-t, pöccre csinál mindent. Nem gondoltam volna, hogy netezéssel kapcsolatosan ennyire limitálhat egy igpu, és mégis, minden oldal betöltése extra 1-3másodperc (ergo ugyanolyan gyors, mint a 2014 mid macbook pro 13", ami szintén igpu-t használ).
Ha zavar az ilyesmi, akkor egy használt RX 580-assal ezt is tudod orvosolni (de ahhoz nem tudok segíteni configolással), azt meg még nem néztem meg, hogy egy olcsóbb RX 5500-5600-as széria megy-e (gondolom igen), hasonlóan nem vágom, hogy RX 560-570 vagy régebbi RX 460-470-480 mennyire mükszik, bár menniük kéne. -
kerobi
senior tag
Nekem felment a catalina. Szép, színes, szagos. blutoothom nem mukodik, és érdemesebb ujrainditani a gépet, ha le akarom állitani. A leállitás sok idő és nem is kapcsolja ki a gépet, hanem ujrainditja. Kb 1 perc kell neki. Valahol olvastam, hogy a DSDt mmel lehet a probléma. Annak idején ,mikor opencoreral probálkoztam generáltam 4 asm... vagy milyen.... kiterjesztésu fájlt. Azok még megvannak, használhatom a clovernél? A videokártyám uhd 630 ami néha gondol egyet és elkezd szakadozni.
-
kerobi
senior tag
Jó reggelt! Ha van egy működo rendszered, akkor hogy tudom a particiokat vagy akár a lemezt le ghostolni? Melyik programot érdemes használni?
-
RaZroX
addikt
válasz
kushwavez #34314 üzenetére
Most tartok ennél pontnál, de hát ehhez w10 kell..
Csak, hogy jó nyomon járok e..
-GibMacOS leszedte a Catalinat
-powershellből letöltöttem ezt: macOSUpdCombo10.15.4Auto.RecoveryHDUpdate.pkgEz után a MakeInstall parancs fog bootolható telepítőt csinálni a pendrive-ra ami tartalmazza a Clover-t is ?
-
RaZroX
addikt
Hali!
Na végül így kis szünet után megszületett a döntés, vettem egy i5 3570-et + egy GT740 1GB vga-t (redditen olvastam h ez jó lesz hacklihoz). Gyorsan még újítottam egy 16GB-os pendriveot is, úgyhogy ma megpróbálkozom egy telepítéssel.
Jól tudom, hogy ezen még megy a Catalina és a 2.gen ami már csak High Sierráig támogatott ? -
kushwavez
senior tag
válasz
kerobi #34306 üzenetére
Hogy csináltad a partícionálást?
Írtam erről egy blog-ot: https://logout.hu/bejegyzes/viktor001/windows_macos_catalina_dual-boot_egy_meghajton_hac.htmlMeglévő Windows mellé egy kicsit komplikáltabb, itt Windows-on belül kell zsugorítani a Windows partíciót, hogy legyen hely a macOS-nek és létre kell hozni egy külön partíciót neki, és (elméletben) át kell méretezni az EFI partíciót 200 MB-re, anélkül a macOS nem fogja tudni leformázni a saját partícióját.
-> Erről is ugyanúgy fogok írni ebben a blog-ban, de nincs külön SSD-m amivel tesztelgetni tudnám (meg már HDD sem). Már találtam rá módszert de eddig csak 2x sikerült kipróbálnom, elég macerás és többször le kellene tesztelnem mielőtt írok róla. -
kerobi
senior tag
A telepitovel megpobaltam particionalni a windowsos SSD-t es szepen eltunt rola a windows.
-
kerobi
senior tag
Koszi nektek. A tlac verzija bejött. Már meg is csináltam a boot usb-t innen onnan osszeollozva plist.confot. El is indult a telepito, de még nem telepitettem fel es leallitottam. A leallitasnal a cpu cooler felporgott mint állat, de leállt a masina. Szerintem gond nélkül fel fog telepulni, de előtte pár kerdes. A particionalasnal eleg egy journal extended particio a windows melle? Ha feltelepult rá a mac. Ugyanugy clover installal a mac particiora telepitsem a clovert ugyanazokkal a parameterekkel, mint az usb-re? A cpu frekit blankon hagytam.
-
Smiley
addikt
Hali,
Csinaltatok mar os upgrade-et? HS van a mediastorage-on, es kellene nekem a brew miatt ujabb OS. Ujratelepiteni baromira nincs hangulatom, lenyegeben semmi extra nincs rajta csak 10 disk... tehat nem erdekel ha nem megy gf210 a hang alapbol ki van kapcsolva rajta, sot monitor sincs rakotve. Meg lehet ezt csinalni futo OS alol vagy mindenkepp ujra kellene huznom? -
kushwavez
senior tag
válasz
kerobi #34299 üzenetére
Terminal-ba "reboot"rosszul olvastam, tlac-e a jo
de egyebkent egyszerubb manualisan rarakni a zip-bol: [link] azon belul CloverV2-5113.zip
Mountold az USB efi-jet, majd hozz letre egy EFI mappat (ha nincs) es rakd bele a BOOT, Clover mappat.
Terminal-bol EFI mountolas:sudo mkdir /Volumes/EFI
sudo mount -t msdos /dev/disk0s1 /Volumes/EFI
(ahol disk0s1 a Te EFI meghajtod,diskutil list
-el meg tudod keresni a tied)
ha Recovery-bol csinalod akkor nem kell sudo ele
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- One mobilszolgáltatások
- Autós topik
- Parkside szerszám kibeszélő
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nintendo Switch 2
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Apple Watch SE 2 44mm, Újszerű, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Gigabyte B760M i5 14600KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800XT 16GB Rampage SHIVA CM 750W
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- DDR3 BAZÁR! 8GB 16GB 1333MHz 1600MHz 2400MHz DDR3 memória garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest