- Hamarosan megkezdődik a nubia 2,8K-s táblagépének szállítása
- Barátokká váltak az eddig rivális AI-óriások
- ASUS blog: Ideális olcsó utazós gép lett az új Vivobook S14
- Az Aura Displays hordozható monitorhármasa jól felturbózhatja a produktivitást
- Dual Mode-os IPS monitorral adott magáról életjelet a Gigabyte
-
PROHARDVER!
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
kleinguru #37701 üzenetére
Meg is született a döntésem és szétszedtem a hackintosh gépet. Videókártyát és a wifi kártyát még megpróbálom eladni (ezeket én vettem bele).
Hálás köszönet mindenkinek, aki segített annak idején. Pár főverzión átlendítettek, akár desktop gépet, akár a thinkpad-et illetően
Szeptemberben benevezek egy mac mini m3 alap verzióra, addig meg használom az amúgy is mindig nálam lévő airt.
Külön köszönet: kushwavez és tlac fórumtársaknak
-
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #37694 üzenetére
nálam is, csak MacBook Pro
jól megy most is a hackbook, de volt lehetőségem használni egy M1 macbookot egy darabig. megvett kilóra
a csendessége (főleg ez), üzemideje, meg az, hogy a teljesítménye is ég és föld egy i7-8850H-hoz képest
úgyhogy az X1 Extreme-től valószínűleg elköszönök hamarosan -
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #37577 üzenetére
a trackpad/trackpointra próbáld ezt:
https://github.com/VoodooSMBus/VoodooRMIolvasd el figyelmesen a leírást, hogy hogyan kell betenni
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #37572 üzenetére
milyen SSD van a gepbe?
nekem pl a gyari SSD ami a 2 Lenovomban volt nem volt tamogatott es random nem mukodtek. Utananezve ezek nem is voltak tamogatottak (Samsung PM) es lecsereltem egy WDC-re. Noha nalam Kernel panic voltde fura, hogy egyszer amikor a telepitobe mentel nem volt SSD aztan a bluetooth kext kiszedese 'magic' modon megszerelte
ahogy tlac irta szedj ki minden kextet ami a telepiteshez nem feltetlen szukseges (ilyen pl a itlwm, bluetooth kext, meg szerintem kivennem az NVMefixet is, nem biztos hogy kell az) es megprobalkoznek megint (nem is szukseges a reinstall szerintem, ha tovabbmegy jok vagyunk)
-
tlac
Topikgazda
válasz
kleinguru #37570 üzenetére
korábban írtad, hogy valami bt hiba miatt nem látta az ssd-det
na ez a hiba lehet most is még fenáll
mivel most próbálkozol erre a gépre elsőként macos-t tenni, én a helyedben csak azokat a kext-eket tenném a bootloaderhez, amik feltétlenül szükségesekakkor van ilyen széthullott kép többnyire, amikor a macos nem látja a fájlrendszert, amiről bootolnál
pl. amikor elsőként indítanád a telepítőt pendrive-ról, a clover/opencore elindul, el is megy valameddig, de mikor a macos-nek kellene továbbvinni a rendszer betöltését, de nem tudja kezelni rendesen az usb-t, akkor is ilyen hiba van -
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #37545 üzenetére
Total commanderre én a Commander One-t találtam egy nagyon jó alternatívának. Ugyanígy a BBedit-et a Notepad++-ra
Legutóbb valami őskövület kamera rendszerhez tettem fel win7-et
hmm nos igen, vannak ilyen esetek is, ritkán de velem is szembejönnek ilyenek. Ilyenkor szoktam mondani, hogy EOL és upgrade needed.Viccet félretéve sajnos ez nem működne VM-en belül már M1/M2-n. Elég workaroundos, de én pl tartok egy régi laptopot amin van VGA még debug célokra, évente 1x van kb elővéve
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #37540 üzenetére
a 8GB ramot én 100% hogy hanyagolnám. Trust me, Mac alatt Win11 VM-et használok, elketyeg 16 GB RAMmal, de 8 GB az már édeskevés
háááát nem tudom. elég durva árak vannak sajnos. de ha nem elengedhetetlen a Windows akkor én beletanulnék a Mac-be és vennék egyet. Mérlegelni kell. Mik azok amiket használsz? mennek Mac-en? stb. Ennek fügvényében döntenék.
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #37534 üzenetére
hát igen.. sajnos nem olcsó. esetleg akkor még a virtualizált Win jöhetne szóba real Macen, ami nem olyan rossz, persze attól függ mire szeretnéd használni. A Parallels ARM-on viszi a pálmát, de ha megerőltető dolgokról van szó, teszem azt játékok futtatására akkor azért ott lesznek gondok azzal is
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #37529 üzenetére
Szia
Nekem van egy X1 Carbon 6th, eddig ennél jobb Mac kompatibilis laptop nem volt a kezemben. Minden működik rajta, még a Thunderbolt 3 is, egyedül a gyári Samsung SSD-t kellett kicserélnem mert az nem volt jó, vettem bele egy 1 TB KINGSTON-t, illetve a gyári Intel wifit cseréltem Broadcomra. Össze van rakva nekem erre egy nagyon jó kis EFI, talán csak a HDMI portjához kell egy mókolás a connectorokkal, met ha úgy indítod el hogy be van dugva a HDMI akkor nem jó a kimenet, de egyébként az is működik szépen ha utólag van bedugva. Erről olvastam már hogy kéne fixálni, de még nem csináltam meg mert nem is használom.
Akkor ami ezen kívül van, hogy a hang néha elmegy világgá. Ilyenkor egy lid close lid open megoldja (nem is kell alvóba mennie), erre nem jöttem rá mi csinálja, talán egy bug az AppleALC-ben, de ahogy láttam másnak is előfordult ez.
Ezektől eltekintve minden tökéletes, és imádom használni.
Van akkor még egy X1 Extreme is, az is elég jól működik, viszont ott nincs HDMI kimenet (mert az az NVIDIA kártyára van kötve, az meg ugye nincs), az érintőkijelzőt még nem sikerült megszerelnem, meg a Thunderboltot sem, de a többi dolog megy rajta szépen. Még szempont volt nálam az is, hogy a tapipad legyen rajta jó. Na, ez itt teljesült, tökéletes mindkettőn és öröm használni, jobb mint a Windowson.
Van még nálam T440 is, azzal van dolog még, az USB-k néha mennek néha nem, gondolom port mapping, a fényerőállítás nem nagyon szeretne menni (néha igen néha nem) illetve a jack kimenet nem megy ha combo jack-el akarod használni.
Azt van egy X270 is, de ott csak a telepítőig jutottam, mert nem tudtam vele jobban foglalkozni mert helyileg sincs nálam már egy ideje.
De, a best az az X1 Carbon 6th. Volt tabby laptop is a kezem között amin Mac volt, de ez volt az az egy amin tényleg minden elég jól működött
-
tlac
Topikgazda
-
attilav2
őstag
válasz
kleinguru #37424 üzenetére
OC-val raktam fel a még a beta-t, ami azóta frissült véglegesre. Az idle állapottal(monitor lekapcsolás) van egy kis gond, korábbi hsz-ekben részleteztem, de van rá workaround. Lehet hogy csak az én haswell konfigomon jön elő a probléma.
A monterey-hez is érkezett frissítés, 12.6.1 (egy másik ssd-n fenn van az is). -
kushwavez
senior tag
-
-
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #36999 üzenetére
https://github.com/corpnewt/gibMacOS
Ezzel le tudod szedni
nyisd meg, és a "C. Change catalog"-gal válaszd ki vagy a developer vagy a public-ot és azok kiadják a bétát -
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #36713 üzenetére
Igen, az lehet, hogy az lett megint kiválasztva, de a kiválasztással generál is, azzal pedig bekerült a két ExtendedFeatures ami kellett (legalábbis szerintem)
na de jó, hogy megyvalaki megoldást találhatna már akkor az én iGPU problémámra is az X1 Extreme laptopon...
elég trükkös, szerintem a 4k kijelzővel van a baja, kéne neki talán egy EDID inject. ha valakinek van ötlete hogy kell Win alatt vagy linux alatt azt beszerezni akkor pls do the thing..
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #36657 üzenetére
és mi van akkor ha a mostani működő Clover-t használod? Már ha nem túl régi. Ilyen Clover v5136 körüli
Nem nagyon láttam még sehol ezt az errort, de erről az a tipp ugrott be amit írtam is. Szerintem köze lehet hozzá.
Nincs benn az intel natív hálókártyám (kölcsönadtam), nem lehet, hogy az a baja? Kell net a telepítéshez?
Nem, nem kell hozzá ha van egy teljes telepítőd. -
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #36631 üzenetére
Clover v Opencore?
Ha OC akkor generálj egy SMBIOS-t és legyen a CustomSMBIOSGuid= FalseHa Clover akkor is generálj egy új SMBIOS-t, 5140 óta van két új "feature" (amit még szerintem a fejlesztők maguk sem tudnak hogy mire kell és mikor) az SMBIOS résznél ami kellhet. Ez az ExtendedFirmwareFeatures és ExtendedFirmwareFeaturesMask. Előfordulhat, hogy ez miatt áll meg mert ezek nincsenek.
Tudod ehhez használni a Clover Configurator-t vagy az OpenCore Configurator-t, szépen legenerálja neked. Ja, nem kell a serialt ellenőrizgetni meg ilyenek, totál felesleges ha esetleg csinálnád. csak le kell generálni azt kész.
Ezután én 0-ról inkább újrakezdeném az installt, lehet megbutul az előző.Nekem csak úgy magától végigment a T440-en a frissítés 12.0.1-re hiba nélkül Clover v5138-on, de lehet azért mert a kiválasztott SMBIOS (MBP11,1) régebbi és nem kell neki a fent említett 2 dolog. Nem tudom, utána kell járnom ennek a két featurenek, hogy mégis mik.
Ötletem van, de még elég homályos.
Milyen SMBIOS-t használsz? (gondolom az i5-ös géphez a cuccaid közül)
#36634 @general:
Milyen verzión van most a Clovered? (bár gondolom jó régi) Milyen kextek vannak abban a Clover-ben? Írd le kérlek ezeket.
Leírás alapján hozd létre a Clovert, régi kextjeidre rákeresve töltsd le mindenből a legújabbat aztán próba.Vagy maradjon Catalina, ne legyen Rosetta inteles konfigon?
Nincs túl sok köze semmihez ha Intelről vagyHa OpenCore-ral szeretnél továbbmenni ahhoz is tudod az itteni leírást is használni. Ha nem jó, akkor javítanom kell... (amúgy is kell rá már egy frissítés mert ott is lettek új featurek...)
Próbálj meg mindent pontosan követni.. pl Clover esetében OpenCoreRuntime legyen a helyén, VirtualSMC-t használj és NE FakeSMC-t, ha VirtualSMC-t használsz NE legyen benn a drivers/UEFI mappában az SMCHelper.efi, ilyenek.
Ellenőrizd. Sok idő tudom, de ez egy ilyen szakma.
Hétvégén én is létrehozok egy telepítőt és csinálok fresh installt a gépeken, hátha csak akkor van pl a Firmware Update-s hiba, update-nél meg nem, kitudja.
Sőt ha valakinek itt van friss Monterey telepítője és van ideje rá ráküldhetné ő is leírás alapján és bootolhatna róla, sok segítség. Elég csak a telepítő screenig.
-
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #36293 üzenetére
Próbáld az itteni leírás alapján, működik Monterey-el is.
Mi a spec?A cuccaid közt AMD CPU-t látok, akkor viszont más a helyzet. AMD-hez külön kernel patchek szükségesek. több infót itt találsz róla: amd-osx.com
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #36284 üzenetére
fel
az RX karihoz nem kell sem extra, meg a CPU-hoz semfrissíteni kell az összes kextet, a bootloadert sem árt. Ha az installer bejön akkor kb nyert ügyed van.
A rendszer ugyan úgy működik mint egy Big Sur, a sok változtatás inkább a Bluetooth-ra irányul
sőt, még úgy is behoztam az installert, hogy nem csináltam semmit a Big Sur efivel, csak egyszerűen odabiggyesztettem egy "-lilubetaall" bootflaget
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #35575 üzenetére
Hasznos alkalmazások
iStat Menus-t használom én, proci használatra és hőmérséklet ellenőrzésre, net le/feltöltés sebesség mérésre, szerintem elég jó.Illetve nemrég találkoztam az iStatistica nevezetű alkalmazással, az is jónak tűnik.
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #35540 üzenetére
használd az USBInjectAll.kext-et, és lehetőleg telepítéshez az USB 2.0 portokat használd (már ha van olyan)
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #35268 üzenetére
Intel I210 Ethernet PCI-e: link I210 chipsetet használ, úgyhogy lehet natív, találtam egy ilyen nevezetű kext-et az Apple driverei közt: AppleIntelI210Ethernet.kext. Ha mégsem, IntelMausi.kext-el vagy a SmallTree kextjeivel biztos hogy működik.
Realtek RTL8111 Ethernet PCI-e: link megj.: RealtekRTL8111.kext kell hozzá, nagyon-nagyon sok eszközbe már régóta ilyenek vannak beépítve, nagyon olcsó, viszont nem natív.
Broadcom BCM5701: nem igazán találtam ilyet, de natív.
Marvell Aquantia AQtion: ez már inkább szerver grade, 10 Gbps, natív.
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #35264 üzenetére
Vannak, a legtöbb Marvell Yukon chipsetes hálókártya ilyen. Valamelyik Rosewill kártya ilyet használ. Illetve van még ha jól emlékszem az RTL8125 (??) ami oob, de ebben nem vagyok 100% biztos.
És ott vannak a Small Tree Ethernet kártyák, lehet tőlük kapni elég sokféle kártyát mind 1 Gbps mind 10 Gbps. Nos ezek nem plug & play kártyák, viszont nem hackintosh community által készített driverekkel rendelkezik, hanem a gyártó ad hozzá és az oldalukon lehet letölteni, így support is van. Nekem egy ilyen smalltree kártya (is) van az alaplapomon, semmi problémám nincs vele. Ezek Intel based kártyák. Az oldalukon elég magas árak vannak így érdemes értük máshol kutakodni.
https://small-tree.com/products/gigabit-switches/ -
Senator
aktív tag
válasz
kleinguru #35181 üzenetére
Ez így van, az iMessage + Facetime-on keresztüli gsm hívás akkora ötlet mint a ház én is imádom. De ahogy elnézem szépen kezdik "átmenteni" a Windows 10-be ezeket a funkciókat a macOS-ből... mondjuk megtehették volna már jóval előbb, nincs abban semmi gáz ha lemásolunk valamit ami fasza, más is azt csinálja
-
Senator
aktív tag
válasz
kleinguru #35176 üzenetére
Egyetértek veled
De én 2006 óta annyira jól érzem magam macOS alatt... nem szívesen válnék meg tőle... De itt a HP Omen-em azon Win10 fut azzal is teljesen elégedett vagyok, pont nulla problémám van vele, csak egyszerűen nem szeretem az ablakokat csak ha játszhatnékom van
-
kushwavez
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #34791 üzenetére
AirDrop & Handoff funkciókat csak Apple által használt Broadcom chipsetekkel tudsz használni (Mojave-n Atheros is). A best az a BCM94360 (5 Ghz), egyetlen Kext kell hozzá (AirPortBrcmFixup) de igazából plug & play, oob. Kedvelt márka a PC-knél PCIe csatolóval a Fenvi ami egybeépített már kész PCIe kártya, de van olyan lehetőséged is, hogy Half-Mini PCIe to PCIe átalakítóval saját magad rakod össze (de egyszerűbb megvenni a már kész Fenvi kártyát, vagy igazából mindegy, hogy milyen márka, elég egyszerű konstrukciók). Ha nem kell 5 Ghz akkor még ott van az olcsóbb BCM43224 kártya is, abból is van PCIe változat. Én aliexpress-ről vettem párat, nem volt velük semmi problémám.
A BCM94360 az működik Big Sur alatt, nekem is olyan van és nem volt vele gondom. Vélhetően ez a helyzet a BCM43224-el is, de egyébként az Injector kexteket már frissítette a dev a kártyákhoz, hogy működjenek Big Sur alatt. -
kushwavez
senior tag
válasz
kleinguru #32382 üzenetére
még egy jó kis laptop az enyém is egyébként. ami nem megy rajta: GTX 950M vidikari, kártyaolvasó, HDMI hang. Wifi kártyát cserélni kellett BCM94352Z-re, hogy legyen wifi+bt. Minden más okés. több mint 1 éve használom rajta a Mac-et. Acer Aspire V 15 V5-591G-55TU
Az 55TU-s verzió nem fullHD kijelzővel jött, de van fullhd kijelzős verzója is az, ha jól emlékszem nem i5-ös hanem i7. Dual-bootban használom win10-el. Specifikáció lista:
i5-ös 1366x768 verzió: [link]
i5-ös verzió (full HD): https://www.acershop.hu/ujdonsagok/acer-laptop/acer-aspire-v5-591g-579g-fekete-szurke-matt-kijelzo-mar-2-ev-garanciaval-nxg5weu005/4915/#tabspec
i7-es verzió 1366x768 kijelző: https://www.acershop.hu/acer-laptop-termekek/acer-laptop/acer-aspire-v5-591g-764z-fekete-szurke-matt-kijelzo-mar-2-ev-garanciaval-nxg5weu008/5195/#tabspec
i7-es verzió (full HD): https://www.acershop.hu/acer-laptop-termekek/acer-laptop/acer-aspire-v5-591g-75b5-fekete-szurke-matt-kijelzo-mar-2-ev-garanciaval-nxg5weu003/4794/#tabspec -
xedos
addikt
válasz
kleinguru #32380 üzenetére
Ami nem megy: Ujjlenyomat olvasó, Wifi és Bluetooth. Én külső usb nano wifivel használom.
Voltak próbálkozások az ujjlenyomat olvasóval, de nem tudom sikerről.
Ami ennek a notinak az előnye: dual nvme pci express SSD. Win 10 alatt játék a mx150-es VGA-val.
Volt aki forrasztott megfelelő broadcom wifi-bluetooth kártyát.
Folyamatossan frissülő kextek, beállítások. -
xedos
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Gaming notebook topik
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Plazma TV topic
- Háztartási gépek
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
- 10% -tól elvihető. Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetés! Lenovo Legion Pro 7
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Gombászkönyvek egyben
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged