- Tajvani mintára alakíthatná át a chipgyártást Dél-Korea
- MoDT alaplapok 16-magos CPU-val, a Minisforum gondozásában
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- Játékok futtatásán segít a legújabb GeForce driver gyorsjavítása
- ZIDOO médialejátszók
- Milyen alaplapot vegyek?
- Apple notebookok
- eGPU tapasztalatok
- SSD kibeszélő
- Már nem okoz teljesítményvesztést az új NVIDIA App
- Milyen processzort vegyek?
- MediaTek alapokon dolgozik a Honor Pad V9 is
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
-
PROHARDVER!
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
general
addikt
a Settings ikonról, a Dockban (meg persze a menüben bent is) el lehet távolítani valahogyan a piros értesítést, hogy ne akarjon nekem Catalinára frissíteni? a frissítések keresését már kikapcsoltam, de így is jelzi nekem, elég idegesítő.
-
kushwavez
senior tag
én a zip-et szoktam mindig letölteni gitről, úgy vettem észre inkább azzal foglalkoznak jobban, ott benne is volt a frissített Quirks.
Tehát azt csinálja, hogy az 1. restart után végigmegy a boot és bedob ugyanúgy 10.15.6-ra?
Esetleg az 1. restart után csekkold hátha rossz bootot választ ki. Ha nem az Installer-t választja ki akkor nem fog végigmenni a telepítés, hanem simán bebootol az asztalra, nálam ez volt a szerencse mert addig tudtam használni a gépet amíg nem találtam a hibámra megoldást.
Ha úgy se jó akkor meg az Installer Preboot-ot válaszd ki. Illetve még egy valami eszembejutott, egyszer volt olyan tiszta telepítésnél, hogy az istenért nem akart feltelepülni, folyamatosan újraindult a telepítés 1. felében (szintén semmi hiba, egyszerűen újraindította magát). Aztán lehúztam a külső meghajtókat és úgy már jó volt.[ Szerkesztve ]
Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
kushwavez
senior tag
Viszont két problémám is van a két notimon a Big Sur-ral: A main laptopon (Acer Aspire V5-591G, i5-6300HQ Skylake) a telepítő megáll mielőtt betöltene ezzel a hibával:
IOKit Daemon (kernelmanagerd) stall[0], (240s): ‘PXSX’
Egyszer már sikerült betöltenie, viszont a meghajtóim nem látszódnak a Disk Utility-ben.A másik notin (ThinkPad T440) simán betöltötte a telepítőt gond nélkül, viszont a már feltelepített rendszert csak úgy tudja bebootolni ha előtte Clover-ben F11-et nyomok (reset NVRAM). Ha nem úgy csinálom hanem simán akkor
X86PlatformPlugin stall
-t kapok, azzal áll meg. Catalina nincs rajta, az amolyan "béta"-gép, inkább Windows van rajta használva, a Mac csak bétatesztelgetésre így nem tudom, hogy azzal menne-e vagy sem.ThinkPad-nél szerintem rosszul állíthattam be valamit a config.plist-ben mert annyira nem néztem át, viszont nem értem akkor miért működik NVRAM reset után.
a main notimnál viszont nincs sok tippem mi lehet.
Asztalin minden hibamentesen ment (i7-6700K, ASUS-Z170-Deluxe)
Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
kushwavez
senior tag
Kicsit levágta, de valami olyasmit írhat, hogy "Place Quirks into one section." Én azt csináltam, hogy a már meglévő config.plist-emben levő Quirks részt egy az egyben kicseréltem az új clover config-sample.plist-ben levőre.
-
general
addikt
még egy kérdés: a rendszer ssd mellett van még egy nvme ssd a gépben, azt mire érdemes formázni, szintén apfs-re, vagy a “hagyományos” MacOS Journal Extended-re? (vagy mi a neve)
-
general
addikt
tárgytalan a dolog már, mert:
el sem hiszem, de elsőre felment a Mojave!! minden fasza eddig, hang van, sleep van, usb kimentem kicsit sok van, mert a monitorban is van 6 db, azokat is használtam eddig, de sajos mellőznöm kell, ha a ház front kimeneit is használni akarom, azon van 2-2 db usb 2.0 és 3.0 meg egy 3.0C.
smbiosnak a 19,1-et adtam meg, mert először macmini8,1-et írt.
most jön a szükséges progik felrakása és költözés a régi gépről, na az nem lesz eccerű. :-D
-
tlac
Topikgazda
-
kushwavez
senior tag
válasz kushwavez #35082 üzenetére
sikeresen bebootolt vele a Big Sur telepítő is 3 gépen, maga a Big Sur is 1 gépen amin fel van telepítve (Lenovo ThinkPad T440), eddig csak annyit vettem eszre, hogy a Clover verzioszama nem stimmel, azt írja v5122, pedig ez 5123
-
general
addikt
r_5123-as verzióra irányit állandóan, ezt szedtem le. a mcbookon próbálom összehozni az installer usb-t, a macbookon szintén Mojave van, de ezt a Bootloadert nem engedi installálni, mondván nem kompatibilis ezzel a rendszerrel.
megpróbálom előbb egy kész EFI mappával az installt, amit a hackintosher oldalról szedtem le, szintén gigabyte aorus alaplaphoz. (mondjuk asszem ott ultra van, de próba cseresznye, nekem pro verzió van, kevesebb usb-vel, de a többi tökugyanaz.) -
general
addikt
Mojave-hoz melyik az utolsó kompatibilis EFI Bootloader? A legfrissebbel nem engedi.
-
kushwavez
senior tag
frissítettem a Clover-t (CLOVERX64.efi-t cseréltem le, meg a többi mappát egy az egyben kicseréltem, kivéve a kexts, ACPI-t, és a config.plist-be beraktam a frissített Quirks részt, nem nyúltam hozzá, úgy van ahogy a config-sample.plist-ben, + frissítettem az összes kext-et), majd megint elindítottam a frissítést, most hiba nélkül végigment.
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35079 üzenetére
én arra tippelek, hogy a Windows-t nem GUID (GPT UEFI)-ben raktad fel, hanem MBR (Legacy BIOS). Úgy nem fog menni, csak GPT partíciótáblával.
+ ajánlom, hogy az UEFI beállításokban kapcsold ki a CSM (Compatibility Support Module), vagy Legacy CSM-et.
-
RaZroX
addikt
No, nekem lenne 1 kérdésem.
Szépen lehúztam az ssd-t amin a MacOS van, majd ezután egy 320-as HDD-re feltoltam egy Windows 10-et. Az megy is szépen. Most visszadugtam az SSD-t és Cloverben megjelent 2db Windows logós bootolási lehetőség:Ha ezekből bármelyiket bootolom akkor utána ez fogad:
Illetve MacOS alatt nem látom a Windows-os HDD-t sem, csak a "rendszer számára fenntartott" partíciót:
Mi lehet a probléma és mi a megoldás rá ?
[ Szerkesztve ]
This is the way
-
tlac
Topikgazda
válasz kabalababa #35076 üzenetére
most, hogy mondod, nekem is van egy régi TerraTec Cinergy T USB XXS tunerem, ami tök jól működött régen az eyetv 3.x-szel
-
kabalababa
tag
Lehet nem sok esély van rá, de nem tudtok valami alternatívát az Elgato EyeTV 3 proginak?
Egy ideje Mojave-n ragadtam, mivel a Catalina már nem támogatja azt.
Aztán az Elgato-t megvette a Geniatech, akinek ugyan van eyetv 4 (64-bit), csak az meg nem támogatja a tunerem. (TerraTec H5)
Rájuk írtam, de a későbbiekben sem fog bekerülni a támogatott eszközök közé a tunerem. -
tlac
Topikgazda
válasz kushwavez #35070 üzenetére
a config.plist-ben az OpenCore-ból jött egy "Quirks" rész is, azt kell belőni, illetve az "OpenRuntime.efi"-t be kell tenni a drivers/UEFI mappába (a drivers/off/UEFI/MemoryFix mappából és a régebbi Aptiofix drivereket törölni).
az nem a mostani prerealse-ben jött be, hanem már a korábbiban is benne volt
én ezt már így használom egy ideje[ Szerkesztve ]
-
kushwavez
senior tag
holnap terveztem kipróbálni Big Sur alatt is meg a meglévő Cata rendszereim alatt is (már ha lesz időm). a config.plist-ben az OpenCore-ból jött egy "Quirks" rész is, azt kell belőni, illetve az "OpenRuntime.efi"-t be kell tenni a drivers/UEFI mappába (a drivers/off/UEFI/MemoryFix mappából és a régebbi Aptiofix drivereket törölni). Más minden a régi.
A Quirks részt az OpenCore dortania guide segítségével be lehet lőni, de az is lehet, hogy hozzá sem kell nyúlni.
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35066 üzenetére
ejjejj ez az accountsd. nekem azóta nem csinált semmi anomáliát.
egyébként ha mondjuk renderelsz és azt veszed észre, hogy a CPU-t használja a GPU helyett akkor próbáld iMacPro1,1 SMBIOS-al. Sajna már nem jut eszembe, hogy az kell-e az RX 580 encode/decode-hez, de RX 5700-hoz kellett.
-
RaZroX
addikt
válasz tatomi92 #35065 üzenetére
Sapphire. Hát egyelőre még nem csináltam semmi olyat amin lehetne érezni, és csak egy 1080p monitor van rákötve. De majd tesztelgetem a napokban. Biztos erős lesz a különbség a GT740-hez képest. Ja annyi volt, hogy az accountsd 10 percig csutkán pörgette a procim miután betettem a kártyát
[ Szerkesztve ]
This is the way
-
general
addikt
válasz tatomi92 #35059 üzenetére
mert nem vagyok túl gyakorlott hackintosh telepítő, guide alapján tudok telepíteni és a clovert ismerem, az opencore-t nem.
Catalinát elkerülöm, túl sok problémát hallottam másoktól, ráadásul az Adobe programokkal is van baja elég, én meg azokkal dolgozom. szóval maradok a beváltnál. érdemi különbség egyébként sincs Mojave és Catalina között sem, évekig elvoltam a High Sierrával, gond nélkül. Kicsit félek is, annyira hibátlan volt a rendszerem eddig, hogy most az új telepítéssel biztosan lesz szívás. -
kushwavez
senior tag
válasz tatomi92 #35061 üzenetére
én a multi-boot miatt szeretem jobban a Clover-t, gyönyörűen és egyszerűen bebootolja a Linux-ot, Windows-t és a macOS-t is, még csak hozzá sem kell érnem, és a rendszereken belül ha távolról akarnám bootolgatni a rendszereket akkor van rá scriptem és csak ssh-ból megoldom automatán. OpenCore-nál nagyon macerás volt összehozni (sőt az automata boot választást nem is tudtam).
de egyébként egyikkel sincs problémaLenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
kushwavez
senior tag
válasz tatomi92 #35059 üzenetére
annyit megjegyeznék, hogy az új Clover release magában foglalja az OpenCore-t is, hogy a Big Sur-t belehessen vele bootolni szóval mostmár elég kicsi különbség van a két loader között. Talán a DSDT patching, SMBIOS, init loading és a picker maradt a sajátja.
-
tatomi92
aktív tag
válasz general #35058 üzenetére
Üdv, miért nem Catalina-t raksz fel, továbbá Clover helyett OpenCore-t?
Más: USB remap (vagy hogy is hívják ) témában jártas valaki? A probléma az, hogy ha bedugom a gép USB portjába az iPhone-t akkor folyton felismeri, ledobja.
Köszi!
[ Szerkesztve ]
iPhone 14 Pro & Google Pixel 7
-
general
addikt
na megjött a pakk, lassan indul a felnőtt legó, ahogy időm lesz rá...
utána nekimegyek a Mojave telepítésnek, szinte biztos, hogy írok majd, ha elakadok... azért remélem, viszonylag zökkenőmentesen felmegy majd. clover lesz.- i9 9900k + dark rock pro 4
- gigabyte z390 aorus pro, wifi nem lesz, csak kábeles net
- 2x16gb g.skill 3200 cl16
- amd sapphire rx 580 8gb
- samsung 970 evo plus 500gb nvme a rendszernek
- adata 2tb xpg sx8200 nvme munkára
- (néhány hdd)
- seasonic gx focus 650 gold táp
- hangszigetelt (véééégre) ház, be quiet fractal design r6 usb-cszóval komplett gép.
15 db usb a limit, jól emlékszem? vagy 14? mert összesen 15 db van most elöl+hátul. ha 15, akkor gondolom nem kell extsa bűvészkedés, bedughatok mindent?
-
rsanya87
tag
Köszönöm.
Egyenlőre akkor elengedem a dolgot, mert ez az egy inteles gép van itthon, a többi mind amd :D Nameg a környéken sincs senkinek rendes mac, hogy a telepítőt meg tudjam csinálni, az opencore meg szürke folt még a fejembe, addig nem jutottam el vele, hogy az usbről elbootoljon :D -
kushwavez
senior tag
válasz general #35052 üzenetére
a GTX 16XX széria nem kapott és nem is fog kapni támogatást. Arra nincsenek driverek.
Csak a GTX 700, 600 Kepler szériára (Big Sur-ig) és a GTX 10XX Pascal szériára van driver (web driver, High Sierra-ig)
-
tlac
Topikgazda
válasz rsanya87 #35049 üzenetére
ezeket az előreösszerakott hackintosh-okat felejtsd el, tiltva is vannak a topikban, másrészt te és mi sem fogjuk tudni, hogy mi lett benne módosítva, így nehéz segíteni
szépen rakd össze nulláról, lehet még eddig is nehéz lesz eljutni, de akkor utána tudunk tippeket adni, hogy mi kellhet még
-
rsanya87
tag
Sziasztok!
Olarila hackintosh-t (high sierra) próbálok feltenni egy s775 gépre (4gb ddr 1333mhz, xeon 5430, hd7750). Telepítés utáni első boot fekete képernyővel áll. A telepítőben adott képet, radpg=15 megvan, az nem oldja meg a problémát. Valakinek ötlet?
Köszönöm.Szerk:
A gép nem fagy ki, szépen 5perc után lekapcsol a monitor, egeret mozgatva visszakapcsol (ugyanúgy fekete kép). Safemode indítással csak újra indítja a gépet, semmi változás. Egyik kimeneten sem ad képet, telepítőben viszont volt.[ Szerkesztve ]
-
Chosen
addikt
Sziasztok!
Egy ilyen gépre szeretnék Hackintosht feltenni:
ASUS Z97-PRO GAMER
Intel Core i5-5675C
GTX 1660 SUPERMelyik az a verzió ami a legkönnyebben felmenne és az iMessage működne rajta? Külön Mac-es tapasztalatom már van, de Hackintosht még sosem raktam fel, ezért kezdenék valami könnyebbel.
-
RaZroX
addikt
válasz kushwavez #35041 üzenetére
Ezt leszámítva nekem nincs gondom a Catalinával. Néha a fotók alkalmazás bénázik amikor kimásolnék az asztalra pár 4k videót amit iPhone-nal vettem fel, de amúgy mást nem tapasztaltam.
Sőt én idén Big Sur-re sem fogok váltani valszeg. Egyrészt mert 3. generációs intelem van, másrészt meg az a tapasztalatom, hogy a friss OS-ek az applnél mindig problémásak. No meg nekem nagyon nem tetszik az új ikonkészlet... Bár az utóbbi nem létfontosságú.This is the way
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35040 üzenetére
szerintem se, eleg idegesito tud lenni amikor csinalnad a dolgod es 100%-os CPU hasznalat meg teli RAM miatt meghal a rendszer. Sajnos ez a Catalina nem nagyon jott ossze az Apple-nek.
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35038 üzenetére
nem csináltam semmit és magától helyrejött mindkét gépen. ez valami Apple szerverhiba lehetett mert a logban spammelt valami authentication errort, aztán egyszercsak abbahagyta.
Azt mondjuk nem néztem mennyi ramot zabál, de gyanítom megette nekem is. Force quit-al lépj ki belőle, úgyis visszajön majd, de lehet akkor már nem fog annyi ramot enni.Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
RaZroX
addikt
viktor001
Neked mi lett a megoldás ?This is the way
-
kushwavez
senior tag
Működik Legacy-val is, de számíts sok hibára (grafikai glichek, pattogó audio, stb.) High Sierra óta droppolva van a Legacy BIOS macOS alatt. Ha nincsenek ilyen hibáid akkor szerencsés vagy, nekem sok bajom volt vele.
i5-2500 Sandy Bridge procim volt, és egy P61-USB3-B3-as lapom. kb 12 ezerért vettem egy Z77-es UEFI-s lapot, meg is lepődtem mennyire egyszerű/jó volt utána minden.Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
kushwavez
senior tag
Azért ez is jó:
2 napja ezt csinálja, közben a gép meg használhatatlan kb. Kb egyszerre kezdte el az asztali is csinálni meg a noti is. Köszi Catalina gondolom léphetek ki az iCloud-ból és kezdhetek megint szinkronizálni. remek.
egy kis stressz teszt a gépeknek, szerencse, hogy most cseréltem épp pasztát mindkettő gépen, a noti szépen elfüstölt volna előtte, de legalább tudom, hogy megérte mert csak 75 fokra megy fel, az asztali meg 64-re.Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
senior tag
Sziasztok!
Nagyon rég nem foglalkoztam ezzel a témával (szerintem van már több mint 1 év), kérdésem, hogy mennyi minden változott ? Olvastam még annó, hogy van valami új loader, és kb ennyire emlékszek. Legacy Bios-val működik ? (sajnos még mindig nem sikerűlt beszereznem egy UEFI-vel rendelkező configot ) Illetve még annyi, hogy macOS 10.14 után változott valamit a cpu követelmény ? (ugye azt tudom, hogy 10.14-hez már kellett az SSE4.2)
PSN: KalacskepuXY
-
kushwavez
senior tag
válasz ThuG4LifE #35028 üzenetére
hát feladtam (megint) ezt a beta Big Sur-t, szépen letöltötte a Software Update látatlanba a Beta 8-at, és kiírta, hogy "Unexpected error". Újbóli próbálkozásra megint elkezdte szedni a 12 GB-t, szóval hagyom a fenébe, annyira azért nem vagyok kíváncsi, hogy ennyit szenvedjek vele. Úgyis mindjárt itt van a release date, addig csak kibírom.
egyébként neked jó az óra Menu Bar-os beállítása ott Beta 8-on?
[ Szerkesztve ]
-
ThuG4LifE
senior tag
válasz kushwavez #35027 üzenetére
Nekem is szarakodott a letoltesnel, aztan “clean install-t” csinaltam. Majd mikor kesz lett, ujbol toltott le frissitest, az mar kisebb volt. Valamit nagyon elcsesztek a beta 8-nal.
''I'm seein nuttin' but my dreams comin' true while I'm starin' at the world through my rearview ...'' RIP 2Pac
-
kushwavez
senior tag
Big Sur Beta 6-ról szeretnék frissíteni Beta 8-ra, viszont egyfolytában eltűnik a letöltés, csak úgy magától. mármint...elindul, írja, hogy "Downloading macOS Big Sur Beta" aztán egyszer csak eltűnik és kiírja, hogy "Unable to check for updates" alá meg, hogy "No available updates found. Please try again later." A háttérben viszont úgy nézem tölt, szóval úgyhagyom aztán kíváncsi vagyok letölti-e. Ja, és nekem is 12 GB-t szed, szóval az egészet leszedeti.
Egyébként már az első Beta óta van egy bug ami szerintem baromi idegesítő, mégpedig, hogy nem lehet változtatni az óra beállításait a Menu bar-on.
Szürke az egész.
De így overall elég jó, mást nagyon nem vettem észre (bár annyira nem is próbálgattam még, majd beta 8-nál), szerintem bőven gyorsabb mint a Catalina.
-
tradeelek11
aktív tag
válasz RaZroX #35025 üzenetére
Ha még aktuális:-)
Nekem egy 500GB Samsung m2-es SSD-én van a rendszer, egy 240 GB sata3 SSD-én a Win
(de ez most lényegtelen) és van egy 2TB sshd-ém, ez úgy van szét szedve ,hogy 500GB a rendszer clone-ja, 1,5 TB exFAT-ra formázva adatnak.(Ezt írja olvassa mind két rendszer)Én saját részről nem szeretem a time machine-t, helyette a rendszert ezzel clonozom
(akár ütemezve automatikusan): https://bombich.com/Így mindig van egy működő példányom, ha valamit elrontok, vagy elromlik az ssd
a másikról bootolok.Esetleg akit még érdekel:-)
Az adat disk pedig szintén ütemezve Rsync-el szinkronizál, egy "Home made" NASra,
így ha az sshd hal meg, akkor is van egy azonnal olvasható írható adatom.
(Az egész NAS tartalma pedig kettős titkosítással Rclone-val, ütemezve
backup-ol egy Cloudba)Csak mert paranoiás vagyok :-)
-
RaZroX
addikt
Már majdnem rákattintottam a frissítés gombra amikor eszembe jutott valami. Nekem nincs tartalék hacklim, ha ezt hazavágja egy update. Hogyan tudok a legjobb biztonsági mentést csinálni a rendszerről, amit könnyen vissza tudok állítani másik macOS nélkül ? Cloveres telepítőm az van, de csak internetes van most jelenleg.
This is the way
-
general
addikt
Nekem is külön ssd-n van win10, én biosból szoktam átállítani, melyik induljon. Azt mondjatok, elegendő lehet Clovernél?
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35019 üzenetére
nem kell tőle tartanod, a Windows nem ismeri az APFS fájlrendszert, csak annyit lát, hogy van ott valami. Amíg nem kezded el piszkálni Windows alól pl. Paragon APFS-el addig nincs ok az aggodalomra.
Kártyacsere RX 580-nál csak annyi, hogy kiveszed a régi Nvidia karit, berakod az RX-et és indítod.Lenovo ThinkPad T440, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 6th, Lenovo ThinkPad X1 Extreme 1st | macOS 13
-
RaZroX
addikt
Tehát a lényeg, hogy a Windows telepítése közben ne lássa semmi a macOS partíciókat.
Miután kész a telepítés, cloverből tudok akkor bootolni ami nekem tökéletes.
Viszont attól mennyire kell tartanom, hogy a Windows sérült partíciónak fogja felismerni a macOS partíciót és elkezdi "helyreállítani" ? Futottam már hasonlóba bele..
Illetve a kártya csere mennyire macerás a hacklit tekintve ? GT740-ről lesz a váltás, ha jól emlékszem csak nv inject meg whatevergreen-t kellett használni hozz, de lehet csak az utóbbi van.(#35018) viktor001
Én még nem próbáltam meg felrakni, majd vasárnap lesz rá időm. Ha tapasztalok valamit leírom ide. Bár nekem a 10.15.6 rohadt sokáig települt ha ez számít valamit. Vagy 3x újra indult közben a gép és fél órán keresztül néztem az logót.This is the way
-
kushwavez
senior tag
10.15.7 update notin nekem nem akar felmenni, “Still waiting for root device” errort kapok (i5-6300HQ, Intel 100 series, Skylake), asztalin viszont probléma nélkül felment (i7-6700K, 100 series, Skylake).
Clover, kextek a legfrissebbek (asztalin régebbi verzióju a clover és a kextek is, viszont nincs vele probléma)
-
kushwavez
senior tag
válasz RaZroX #35015 üzenetére
másik meghajtóra nagyon egyszerűen, csak rakd fel a Windows-t a HDD-re majd indításkor a boot gombbal válaszd ki melyiket szeretnéd indítani. De még szerintem az sem fontos mert Clover-ből is ki lehet választani. Nekem annyi problémám volt, hogy a Windows telepítő folyamat magyarázott a + meghajtók miatt amik + ott voltak a gépben (3 HDD, 2 SSD és 1 külső vinyó), formázásnál folyamatosan errort írt, így lecsatlakoztattam a telepítés idejére az összes többi meghajtót és úgy telepítettem a Win-t.
-
RaZroX
addikt
HA minden jól megy, jövőhónap végén meg lesz a vga upgrade rx580-ra. Ennek apropójából felkerül egy w10 egy HDD-re, hogy lehessen veretni a codot
Az lenne a kérdésem, hogy meglévő macOS mellé (ez ssd-n van), hogy tudok felrakni úgy egy W10-et egy HDD-ra, hogy a macOS-nek tutira nem lesz semmi baja ?This is the way
-
ThuG4LifE
senior tag
Big Sur Beta 8 masnal is le akarja tolteni a teljes rendszert es ujratelepiteni?
''I'm seein nuttin' but my dreams comin' true while I'm starin' at the world through my rearview ...'' RIP 2Pac
-
kushwavez
senior tag
válasz general #35008 üzenetére
manapság már mindenre IS fel lehet rakni a macOS-t, valszeg simán felmenne.
@RaZroX: szerintem teljesen felesleges. csak foglalni fogja a memóriádat, meg használni a procidat ezzel lassítva a géped. Mojave óta telinyomja az OS az arcodat biztonsági hülyeségekkel gátolva az app szabadságát, neked kell mindent engedélyezni (pl. hozzáférést lemezekhez/mappákhoz, sőt tűzfallal a netet is el tudod venni az app-tól). Ha plusz még be van kapcsolva a SIP és a GateKeeper akkor esélytelen, hogy bármi történne System szinten (egyszerűen megakadályozza "Operation not permitted" errorral). Vannak AD appok (fake letöltés gomb és társai által), de azok is inkább az annoying kategóriába tartoznak és nem vírusok, és szerintem ad is egy warningot az OS, hogy nem ellenőrzött fejlesztő/app/dmg, nem kéne csatolni/indítani.
[ Szerkesztve ]
-
general
addikt
Wow, ez a kis gép nagyon ott van, Mac Mini killer. Szerintetek felmenne rá egy Mojave?
Adata mini gép -
RaZroX
addikt
A CleanMyMac mennyire ajánlott vírusvédelemre ? Nem vagyok egy vírus szakértő, de valami alapvető védelem azért csak kéne. Ez most fent van de csak a free.
Ha ez nem annyira ajánlott akkor mit érdemes helyette ?This is the way
-
kushwavez
senior tag
nekem is egyébként minden appom angol és jobban is szeretem ha angol, a system azért magyar mert telepítéskor automatikusan arra állította be a wifi, helymeghatározás stb. miatt, viszont engem annyira nem érdekel megmondom őszintén. szerintem ha hirtelen magától angolra váltana észre sem venném mert megszoktam mindkettő nyelven.
-
RaZroX
addikt
válasz trialboj #35003 üzenetére
Windows alatt nem használtam gyakran Adobe programokat csak a PS-t. A premiere-t csak 1-2 kivétel esetével van értelme használni Macen, mert ott a Final Cut Pro ami kenterbe veri kb mindenben. Adobe AE-vel nem rég kezdtem el foglalkozni, de Windowsom nincs szóval nem tudok mihez hasonlítani.
Sokszor célszerűbb angol nyelven használni programokat, én pl a tutorialok miatt nem használok magyar photoshopot. Egyébként globálisan nézve is több sikerrel talál meg az ember mindent angolul google-ben, mint magyarul. Nyilván ha magyar témára keres rá akkor más a helyzet. Ugyanakkor nem tartom ezt annyira fontosnak, hogy ne használjam ezért a saját anyanyelvem virtuális környezetben. Én örülök neki, hogy van magyar opció, szeretem is ezt a nyelvet (többségében). Amikor szükséges akkor persze ott az angol nyelv. Attól, hogy manapság a fordítás abból áll, hogy menjen át google translaten azt lesz amilyen lesz, az a fordítók lustasága.
This is the way
-
trialboj
őstag
válasz RaZroX #35001 üzenetére
Vannak itt felhasználók akik adobe termékeket használnak, esetleg pont premiere-t mac-en, úgy hogy előtte windowsban kínlódtak vele?
Tényleg igaz, hogy az adobe elsősorban a mac-re tervezi/optimalizálja a szoftvereit, és a windowsosok csak egy abból levezetett/átalakított, a lényeg hogy összecsapottabb, nem annyira letisztult programot kapnak?
Még sosem használtam mac-et, de napi szinten szívok az instabil premiere-el, és kíváncsi vagyok, hogy mac-en is hasonló lenne a helyzet, vagy tényleg csak az örö' és a bódottá, vár mindenkire aki átvált almára.A magyar szoftverekről
Azoknál még megértem akik tényleg nem tudnak angolul, és már lusták/idősebbek, hogy megtanuljanak, de mindenki másnak, alap kellene legyen hogy ha ismeri az angol nyelvet akkor úgy használja a szoftvereket.
Kiskoromban nagy nehezen sikerült szerezzek egy magyar win-t, de nem tudtam feltelepíteni egyedül, áthívtam a nagybátyámat hogy segítsen, és úgy leteremtett hogy ma is emlékszem rá. Azt mondta annyit mindenkinek illik tudni angolul, hogy elboldoguljon a windowsban, illetve ha hibakódot dob bármelyik program, sokkal valószínűbb hogy találsz rá megoldás ha angolul van. Felőlem mindenki úgy használja ahogy akarja, de 2020ban, szerintem nem nagy elvárás valakitől, hogy megértsen pár alap kifejezést amit a legtöbb népszerű program használ.
"Do not go where the path may lead, go instead where there is no path and leave a trail." // Ralph Waldo Emerson //
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- AKCIÓ! Microsoft szoftverek, vírusírtó szoftverek, egyéb szoftverek széles választéka!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest